30 Oktober 2014

Blog Bakal Dikenakan GST?



Semalam kecoh di laman Facebook dan beberapa blog mengatakan blogger akan dikenakan GST mulai 1 April 2015. Seperti yang anda tahu, GST adalah Cukai Barangan dan Perkhidmatan yang menggantikan cukai sedia ada iaitu  Cukai Jualan dan Perkhidmatan.

Tapi dengarnya, hanya blogger yang menjana pendapatan melalui syarikat pengiklanan seperti Nuffnang, Komli, Innity, Google Adsense yang akan dikenakan GST. Ini kerana produk/advertiser yang telah dikenakan cukai GST dan kemudian membayar iklan kepada Nuffnang. Jadi blogger atau forum yang memasang iklan di blog turut dikenakan GST.

Manakala blog yang tidak akan dikenakan GST pula adalah blog yang tidak mempunyai iklan yang dibangunkan untuk tujuan peribadi.

Mungkin blog yang menjana pendapatan ribuan ringgit sebulan tidak merasa tempiasnya. Tapi cuba bayangkan blogger yang hanya dapat kurang dari RM100?

cukai sedia ada iaitu Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) - See more at: http://ishakhasimi.com/2014/10/gst-akan-dikenakan-pada-pemilik-laman-blog-mulai-1-april-2015.html#sthash.qDuEJQNs.dpuf
cukai sedia ada iaitu Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) - See more at: http://ishakhasimi.com/2014/10/gst-akan-dikenakan-pada-pemilik-laman-blog-mulai-1-april-2015.html#sthash.qDuEJQNs.dpuf
cukai sedia ada iaitu Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) - See more at: http://ishakhasimi.com/2014/10/gst-akan-dikenakan-pada-pemilik-laman-blog-mulai-1-april-2015.html#sthash.qDuEJQNs.dpuf
cukai sedia ada iaitu Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) - See more at: http://ishakhasimi.com/2014/10/gst-akan-dikenakan-pada-pemilik-laman-blog-mulai-1-april-2015.html#sthash.qDuEJQNs.dpuf
cukai sedia ada iaitu Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) - See more at: http://ishakhasimi.com/2014/10/gst-akan-dikenakan-pada-pemilik-laman-blog-mulai-1-april-2015.html#sthash.qDuEJQNs.dpuf
cukai sedia ada iaitu Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) - See more at: http://ishakhasimi.com/2014/10/gst-akan-dikenakan-pada-pemilik-laman-blog-mulai-1-april-2015.html#sthash.qDuEJQNs.dpuf
Apa-apa pun kita tunggu sahaja penjelasan dari kerajaan berhubung isu GST yang akan dikenakan kepada blogger nanti. 

Previous entry: REVIEW BUKU - More Than This

18 ulasan:

  1. sabar ajelah. haha..

    kita dok kat malaysia kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau betul betul kena redha je lah.

      Padam
    2. Kerajaan kena betul2 bagi rakyat faham tentang GST ni kan?

      Padam
  2. Tunggu apa pengumuman kerajaan lepas ni

    BalasPadam
  3. Nuffnang termasuk jugak ke sis? Nampaknya kalau gitu blog tahun depan takde pasang iklan macamtu dah lah. T_T

    BalasPadam
  4. kurang dari RM100 rasanya tak kena gst.. ada kiraan dia..

    BalasPadam
  5. InsyaAllah tak kena, kalau yg kena pun sikit je kesanya...

    BalasPadam
  6. bagus gak...skrg ni iklan lebih dari artikel yg kit nak baca.buka je kat smartphone dah sebebat kuar

    BalasPadam
  7. nak melawan kita juga yang kena nanti..hmmm ikut je la

    BalasPadam
  8. kerajaan pandai buat hutang... jana income bodoh nk mampos... kira nk sebat ja kalu blh...

    BalasPadam
  9. Dengar passl GST ni rasa sakit hati pun ada. Apapun kita rakyat biasa terpaksa terima hakikat.

    BalasPadam
  10. Betul tu... tu kalau yang tak sampai 100, yang tak sampai 10 macam saya ni macam mana pulak? hadoi ai... semua dia nak sapu... hahahahaha

    BalasPadam
  11. Nak buat ulasan pun x berani lagi...tunggu dan lihat....pas tu baru nak buat ulasan hehehe

    BalasPadam
  12. Nak buat ulasan pun x berani lagi...tunggu dan lihat....pas tu baru nak buat ulasan hehehe

    BalasPadam