Sabtu, 20 Disember 2014

OPPO R5 - Telefon Pintar Ternipis di Dunia



Sejak beroperasi pada 2008, pengeluar telefon pintar, Oppo tidak pernah berhenti melakukan eksperimen dalam menghasilkan telefon pintar yang memiliki fungsi dan reka bentuk menarik.
Pelbagai fungsi serta kelainan yang ditampilkan pada telefon pintar mereka termasuk fungsi kamera berputar yang memiliki resolusi tinggi. Terkini Oppo melancarkan telefon pintar ternipis di dunia iaitu Oppo R5.

Oppo R5 memiliki ketebalan 4.85mm, tidak termasuk 'bump-side' kamera belakang. Ketebalannya hampir sama dengan lima keping kredit kad yang disusun di atas antara satu sama lain. R5 memang cukup nipis. Saya tak dapat bayangkan pada masa akan datang akan ada telefon pintar yang lebih nipis dari R5. 

Perbandingan antara iPhone 6 dan Oppo R5

Hanya untuk berbandingan, iPhone 6 adalah setebal 6.9mm dan ini bermakna 40% lebih tebal dari R5. Ia diperbuat dari logam yang berkualiti dan bahagian belakangnya kelihatan seperti iPhone 5s. Secara fizikal, R5 dibina dengan cukup elegen, kukuh dan tampak mewah. 

Disebabkan terlalu nipis,  membuatkan R5 tidak mempunyai ruang untuk audio-jack. Oleh itu pengguna terpaksa menggunakan earphone yang disertakan bersama-sama dengan telefon ini.

Spesifikasi Oppo R5

R5 hadir dengan cip pemprosesan lapan teras dari Qualcomm dengan sokongan Android 4.4. Ia turut dilengkapi teknologi Cool Element di mana ia tidak mengeluarkan haba yang tinggi walaupun peranti ini diperbuat dari logam.



Selain itu ia dilengkapi dengan kamera belakang 13MP dan 5MP bagi kamera hadapan. Skrin bersaiz 5.2 inci ini disokong dengan ciri VOOC iaitu pengecasan pantas yang telah menjadi 'trademark' peranti Oppo.




Spesifikasi Oppo R5


Pemprosessan
Quad-core 1.5 GHz, Snapdragon 615 MSM8939,

Camera
Hadapan: 13MP; belakang: 5MP

Skrin
5.2 inci, 1080 x 1920 pixels,

Bateri
2000 mAh battery


Seperti biasa peranti Android akan hadir dengan customization yang membolehkan pengguna menukar tema mengikut citarasa masing-masing seperti 'cute doodle, anime, dan teddy bear'. Pada saya ia cukup pelik and I don't get it. 



Memegang gelaran telefon pintar paling nipis di dunia bukanlah segalanya. Oppo R5 terletak di antara telefon pintar mid-range dan high-end. Selain dari rekaan yang terlalu nipis dan memiliki kamera yang mengagumkan, spesifikasinya sama sahaja dengan jenama lain. Harga Oppo R5 pula, ia akan dijual sekitar RM1,600.

Setakat ini ramai yang memuji kehebatan produk buatan China ini. Produk ini semakin mendapat tempat di hati penggemar gajet dek kerana kelancaran sistem operasi dan kualiti kamera yang baik.


Previous entry: Menanti Kuiz Ketiga Cabaran iPhone 5s

17 ulasan:

  1. pperrgghh... smart lah pula. sekarang fyna pun tengah usha-usha nak beli handphone lain nih. rambang mata pula tengok yang nih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh konsider beli oppo r5. harga pun tak mahal mcm iphone.

      Padam
  2. Paling nipis? Gila! Rasanya akan tercabar ke tidok iphone 6 tu ye nik. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. design r5 ni mcm iphone. saya rasa design ni lgi lawa kot. haha!

      Padam
  3. mungkin tarikan telefon ini pada ketebalan..namum cip processor telefon ini agak ketinggalan..jika di naiktaraf ke snapdragon 805 mungkin ia akan lebih menarik perhatian..namum screen dia boleh tahan sebab guna corning gorilla glass 3..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin kesilapan oppo yang terlalu focus kpd ketebalan. kalau upgrade processor r5 akan jdi lebih hebat

      Padam
  4. kena tengok harga pulak ekeekekeke

    BalasPadam
  5. Wife saya pun pakai oppo yg biasa tp kualiti mengalahkan samsung dan iPhone....

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya sendiri guna oppo. setakat ni sgt berpuas hati dgn kelancarannya.

      Padam
  6. Yes oppo ade quality and bole kot kalahkan samsunngg..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oppo slow2 utk kalahkan samsung. Kualitinya memang ada kelas.

      Padam
  7. smartphone sekarang mesti nak nipis - nipis ya

    BalasPadam
  8. wah macam cantik je Oppo R5 ni

    BalasPadam
  9. mak ai.. nipiss,, selit celah buku, orang pun x perasan..
    pape pon.. jemput singgah.. http://aizfaizi.blogspot.com/

    BalasPadam
  10. design nya smart...kamera pun cun ;)

    BalasPadam