Khamis, 28 Mei 2015

Lulus Google Adsense Peringkat Pertama

 
Lulus Google Adsense Peringkat Pertama. Setelah berkali-kali mencuba akhirnya permohonan Adsense blog ini diluluskan. Well, baru peringkat pertama kerana blog ini masih dalam penilaian. Memang tak sangka langsung, maklumlah Adsense ni memang tegas dan cukup cerewet.
 
Setelah Google Adsense menyokong blog Bahasa Melayu sejak 2 April lalu, saya cuba memohon sekali lagi tetapi ditolak atas sebab 'difficult site navigation'. Tertanya-tanya juga, sebab navigasi blog sudah tersusun. Tiga elemen penting seperti contact, policy, dan disclaimer dah ada. Blog ini juga dah berdomain dan menunjukkan ia benar-benar telus. Oleh itu saya cuba tanya sifu blogspot, Hasrul Hassan, cadangannya supaya letak menu bar di atas header atau kecilkan font. Memandangkan saya tak berapa mahir dalam edit HTML kod, saya cuba cari penyelesaian lain.


Dalam tips memohon Adsense ada menerangkan supaya URL blog yang ingin kita paparkan iklan dimasukkan dengan tepat. Baru saya perasan yang telah memohon menggunakan 'nikkhazami.blogspot.com' sedangkan blog ini dan ber dot com. Malangnya anda tidak dibenarkan tukar URL 'i will show ads on'. 

Jadi saya buat akaun baru dan terus memohon sekali lagi. Tak sampai 2 jam dapat email macam ni: 

Bila sign in terus keluar dashboard! Apa lagi, saya terus pasang iklan pada blog. Adsense hanya keluar beberapa ketika sahaja kemudian jadi blank atau ruangan kosong berwarna kuning. Ini bermakna  blog ini masih dalam penilaian.


Bila saya search di Google, ada juga beberapa blogger yang mempunyai  kes seperti saya, tapi sampai sekarang iklan masih belum muncul. Jadi sekarang ni saya perlu tunggu sehingga permohonan Adsense diluluskan sepenuhnya. Don't get too exited. Kalau gagal lagi, kita cuba cara lain pulak.

36 ulasan:

  1. sama laa sy.... masih dalam penilaian lagi nie.. apa2 iklan pun belum keluar..tak sabar nak tunggu

    BalasPadam
  2. saya xlepas2 lagi . malas nak cara ke adsense lagi buat masa ni . huhuu . ok la tu dah lepas tahap 1 . tahniah kak

    BalasPadam
  3. Fasa kedua saya gagal. Sebab blog ada video... next time cuba lagi. So sad....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala......! video mcm mana tu?

      Padam
    2. video movie kan hak cipta. Kena delete semua tu la jawapnya.. Nnt mohon lagi. Kena cuci bersih dulu blog nie...hehe

      Padam
    3. Owh... padam semua yg ada video tu. pastu apply balik. sementara tu boleh focus kat innity. :D

      Padam
  4. Dah nak dekat 3 bulan rasanya asik blank je iklan GA ni.

    BalasPadam
  5. Allhamdulillah sis... smg dipermudahkan peringkat seterunya....

    BalasPadam
  6. Adsense ni nak apply sikit cerewet tak macam nuffnang.. tapi once your application got approved...
    rasa seronok melayang2 tengok ads kat blog...

    BalasPadam
  7. Taniah diucapkan !! Saya baru lepas peringkat ketiga sekarang cuma tunggu last step. Tapi nampak macam lambat je.

    BalasPadam
  8. rezeki dah nak masuk tu..bagusnya!

    BalasPadam
  9. letakkan skali page navigation (yang page 1, 2, 3 tuh), buat page 'about' pastu kalau diorang tak trime gak... tukar template yg lebih simple

    BalasPadam
    Balasan
    1. page number saya dah masukkan. thanks sudi bagi tips! :D

      Padam
  10. terbaeklah camtu.. saya hanya letakkan Google Adsense kat blog English je

    BalasPadam
    Balasan
    1. kenapa? letak la ekali kat blog BM. baru masyuk

      Padam
  11. Tahniah!

    Ambo daftar ngan blog BI je dulu. Blog BM xpenah lagi cuba

    BalasPadam
  12. Dari April 2015 → Jun 2015, memang banyak juga blog Bahasa Melayu yang sudah berjaya mendapat Full Approval bagi Adsense, termasuk blog saya.
    Full approval bagi Adsense memerlukan 2 kali review.
    Apabila menerima email "Please create your first ad unit in Google AdSense" baru bermakna First Review sudah lulus.
    Setelah menerima email ini baru boleh kamu meletak Adsense Ad Code di blog.
    Dalam proses Second Review, Adsense crawler akan view your pages untuk menentukan sama ada blog kamu dapat diluluskan sepenuhnya atau tidak.
    Saya berpendapat bahawa jika blog kamu masih implement 'Pop Under', peluang untuk mendapat Full Approval Adsense adalah tidak berapa tinggi.
    Cuma kongsi pengalaman sahaja !

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasanya berapa lama Adsense ambil masa utk beru full approval?

      Padam
    2. Sudah terima email "Please create your first ad unit in Google AdSense" ?

      Padam
    3. belum lagi.. sebulan lebih dah ni. haha!

      Padam
    4. Wish you good luck!

      Padam
  13. Akaun tu buat akaun email ke akaun adsense yang baru

    BalasPadam
  14. Terlalu banyak Ping bermakna blog ini masih banyak bergantung pada Ping's Websites untuk trafik blog, masih tidak dapat berdikari.
    AdSense sangat mementingkan trafik organik daripada search engines.
    AdSense juga tidak suka iklan pop under dan terlalu banyak iklan (per page).
    Buat satu blog baru, import kandungan blog ini.
    Apabila memohon akaun baru Adsense, perlu berjaga-jaga tentang bilangan iklan dan ping yang dipaparkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. utk makluman, hampir 80% trafik blog adalah dari search engine. terima kasih atas cadangan.. :D

      Padam
  15. Sedikit diskusi ni saya juga pernah lulus peringkat pertama dan ketika code ads di implemntasikan ke blog ternyata bisa muncul percis yang Anda bahas di atas, namun baru berapa kejap udah tidak muncul lagi. Sekarang ini Google adsense sangat cewewet dan saran saya kalau mau lulus full approve gunakan blog dengan bahasa English insyallah bisa karena taerget maeketing google itu adalah blog yang menggunakan English language atau yang support. Bahasa malay sendiri baru suppport beberapa bulan lalu keep on tu daftar lagi Pengalaman saya pernah dapat 100 Dollar day with Adsense

    BalasPadam
  16. Salam, nak tanya sewaktu Nikk apply yg baru., masa tu blog tersebut dalam proses review lagi ke..

    BalasPadam
    Balasan
    1. masa applu baru, account saya dah dibatalkan oleh adsense.

      Padam