Sabtu, 28 November 2015

Bil Bercetak TM Dicaj RM5 Mulai 2016

Bil Bercetak TM Dicaj RM5 Mulai 2015. Saya ada terbaca perbincangan dalam sebuah forum popular tentang Telekom Malaysia Berhad (TM) akan mengenakan caj sebanyak RM5 sebulan terhadap bil bercetak mulai Januari 2016.

Bagi mengelak dikenakan caj ini, pelanggan perlu bertukar ke sistem E-Billing di mana anda akan menerima bil bulanan menerusi email. Saya rasa sistem ini dikenakan terhadap semua perkhidmatan di bawah TM iaitu talian telefon, Streamyx dan UniFi.

Artikel berkaitan: UniFi di Kelantan Mulai Ogos 2015

Notis ini dinyatakan dalam bil bulanan TM. Kalau tak baca forum tu mungkin saya tak tahu pasal benda ni. Sebab I am one of those people who don't give much attention terhadap keseluruhan bil. Bila cek bil bulan lepas memang betul ia tertulis di helaian kedua.

Bil Bercetak TM Dicaj RM5 Mulai Januari 2016


Sebagai pelanggan Streamyx saya terkesan dengan berita ini. Pada saya RM5 yang dicaj ke atas bil bercetak tu terlampau mahal. Sekarang ni pun pelanggan TM telah dikenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebanyak 6%.

Saya pasti masih ramai yang belum tahu pasal ni. Berapa kerat sahaja pelanggan yang rajin untuk baca bil dari atas sampai bawah? TM sepatutnya highlightkan pengumuman ini  supaya mudah dilihat pelanggan.

Jadi untuk mengelak dari dikenakan caj RM5 pada tahun depan, anda perlu hantar permohonan ke help@tm.com.my, hubungi TM careline (100), atau berkunjung ke TMPoint berhampiran. Lepas ni bil telefon dan internet akan dihantar melalui email yang anda daftarkan.


Tidak dinafikan TM adalah telko atau Internet Service Provider yang terbaik di Malaysia. Mungkin juga sebab mereka tiada pesaing yang kuat. Majoriti rakyat negara ini seolah-olah bergantung pada perkhidmatan internet TM jadi mereka mengambil kesempatan dengan mengenakan caj yang tidak logik.

I'm pissed off. Bye.

Entr sebelum ini - Renew Kad Pengenalan Denda RM10

Terima kasih kerana membaca Bil Bercetak TM Dicaj RM5 Mulai 2016

12 ulasan:

  1. eeee sakit pulak hati kita rm5 tuh! mahal bebenor...lepas makan tengahari uwaaaaa!!

    BalasPadam
  2. Terlampau cekik darah.. rasanya tm guna kertas dari emas kot.. huhu

    BalasPadam
  3. dh hantar permohonan dah..2016 ni bil dari email je, senang sikit

    BalasPadam
  4. ada je cara nak ambil duit orang

    BalasPadam
  5. by email je senang. hehe mudah. boleh print sendiri kat umah.

    BalasPadam
  6. Memang mahal!!
    RM5 tu sebulan kalau setahun dah RM60.
    Lagipun orang tua dikampung manalah tahu gunapakai ebilling nih!

    BalasPadam
  7. dah la semua barang dah naik..mereka pula cas dengan harga mahal pulak..mungkin harga kertas mahal gitu.

    BalasPadam
  8. masa daftar unifi, memang dah siap-siap suruh diorang hantaq ke email aje.

    senang.

    BalasPadam
  9. Tak rela dan tak redha nak dikenakan caj sebanyak rm5 tu..lepas ni kena call TM la

    BalasPadam
  10. Nik Khazami, setelah saya semak bill pada bulan Februari ini, ianya tertera bahawa bil bercetak akan dikenakan bayaran, RM 2.00 sebulan.

    BalasPadam