Sabtu, 7 November 2015

Cara Terbaik Tingkatkan Trafik Blog


Cara Terbaik Tingkatkan Trafik Blog.  Kejayaan sebuah blog bergantung kepada jumlah pengunjungnya, oleh kerana itu setiap blogger ingin blog mereka mendapat jumlah trafik dan pengunjung yang tinggi. Ramai yang berjaya jana ribuan pageviews setiap hari dan lebih ramai blogger berhenti di tengah jalan kerana kecewa blog tiada pengunjung.

Jarang saya berkongsi tips blogging dalam blog ni. Bukan tak nak share, tapi saya rasa belum cukup bagus berbanding blogger lain. Apa yang bakal saya kongsikan dalam entri ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri, perkara yang saya sering amalkan, dan dari pembacaan tutorial di internet.

Cara Terbaik Tingkatkan Trafik Blog

1. Hasilkan entry yang menarik dan bermanfaat - Kandungan blog adalah segalanya! Cara terbaik untuk menarik minat pengunjung adalah dengan menerbitkan kandungan yang bermanfaat, berinformasi, berkualiti, dan disukai. Dengan cara ini pengunjung akan entri anda yang lain.

2. Amalkan teknik SEO - Demi memastikan entri anda berada di top rank atau muka pertama Google, anda perlu terapkan teknik-teknik SEO (search engine optimization) pada entri dan template. Teknik ini merangkumi tajuk entri, permalink, keywords, meta descriptions, kelajuan blog,dan beberapa perkara lain. Menguasai SEO membantu blogger mendapat trafik tinggi selain hasilkan income melalui Adsense, Revenuehits, dan Nuffnang. Saya bukanlah orang yang tepat kalau nak bercerita tentang SEO. Untuk lebih lanjut boleh rujuk - Kitab SEO Merah Jambu


3. Sentiasa update blog - Ada entry baru, maka adalah trafik. Hasilkan entri yang berkualiti serta memberi informasi kerana pengguna internet sentiasa mencari bahan bacaan di Google. Contohnya update tentang isu yang sedang viral. Jika blog anda mempunyai niche tertentu lebih baik kerana pembaca setia akan sentiasa berkunjung untuk mendapatkan informasi terkini.

4. Blogwalking - Rajin-rajinkan diri singgah di blog blogger lain dan tinggalkan komen. Dengan cara ini anda mudah dikenali kerana kunjungan anda akan dibalas. Networking tu penting untuk menambah kenalan dan memperkenalkan diri kepada komuniti blogger Malaysia. Cara ini memang berkesan untuk tingkatkan trafik blog.

5. Kongsi entri di laman sosial - Blogger yang tidak pernah kongsi entri di laman sosial adalah blogger paling malang di dunia. Media sosial seperti Facebook dan Twitter adalah tempat paling mudah untuk mendapatkan trafik. Selesai update entri baru terus post di Facebook supaya mudah di indeks oleh Google. Join group popular seperti Sahabat Blogger dan Kelab Blogger Ben Ashaari dan promot entry baru dan lama kat sana.


6. Sertai contest dan giveaway - Menyertai atau menganjurkan contest atau giveaway sememangnya memberikan impak yang besar. Lebih-lebih lagi jika contest yang menawarkan hadiah lumayan. Ramai yang akan sertainya dan percaya atau tidak setiap peserta akan stalk entri peserta lain. Ambil kesempatan ini sebab secara tidak langsung memberi trafik percuma buat anda. Contohnya sekarang sedang berlangsung contest yang menawarkan hadiah RM4,000 iaitu - Contest Review Lynk.my 2015.

Artikel berkaitan: Menang Grand Prize Blogging Contest Mencari Ramli

7. Bermain dengan keywords - Gunakan kata kunci yang boleh mendorong banyak klik. Pastikan kata kunci itu terdapat pada tajuk, perenggan pertama, tengah dan terakhir. Namun jangan sekali-kali terlebih menggunakannya kerana Google dapat mengesan taktik licik ini dan menendang entri anda dari laman carian. Keywords yang berkesan menarik ramai pengunjung. Bila dah ramai pengunjung anda boleh jana lebih banyak income terutamanya dalam USD.

Artikel berkaitan - Kelebihan Pengiklanan Revenuehits

Apa yang saya sebutkan di atas berdasarkan pengalaman sendiri dan ternyata berkesan. Banyak persaingan dalam komuniti blogger Malaysia ni. Jadi anda kena kreatif sikit dari mereka jika mahukan trafik.

Entri sebelum ini - Harga Tambang KTM Komuter Disember 2015

Terima kasih kerana membaca Cara Terbaik Tingkatkan Trafik Blog

44 ulasan:

  1. Menarik tips yang dikongsi... setiap blogger ada pengalaman masing2. boleh cuba nanti tips ini... paling mudah, join contest macam review lynk.my 2015 tu... hihi

    BalasPadam
  2. fuhh..

    semua tips bagus-bagus tuh.

    BalasPadam
  3. selain kitab pink, boleh juga gunakan tools seperti google websmaster dan ahrefs untuk mengkaji SEO blog kita

    BalasPadam
    Balasan
    1. mcm mana nk guna webmaster tu

      Padam
    2. daftar blog di google webmaster tools, submit sitemap dan lain lain kat sana

      Padam
  4. wah, terima kasih nik, tips nya akan diikut!

    BalasPadam
  5. tq for the tips..insyaALLAH akan dipraktikkan..setuju part contest and give away tu.. antara contest yang menawarkan hadiah sehingga rm4000 ialah CONTEST REVIEW LINK.MY 2015

    ena join gak contest tu;)

    BalasPadam
  6. No 5 dan 6 la yang jarang saya buat..huhu. Kena belajar lebih lagi ni. Thanks for the info

    BalasPadam
  7. hi nik ☺
    I'm newbie and please support me.
    please visit my blog. have a nice day ♥
    smartiesmoo.blogspot.kr

    BalasPadam
  8. Tips yg mnarik..kbanyakkan tipsnya jie tgh amalkan..

    BalasPadam
  9. SEO dan blog walking memang membantu menaikkan trafik blog

    BalasPadam
  10. Oh sekarang macam dah sibuk pula nak menulis, harapkan entri lama - lama jer hihi

    BalasPadam
  11. Wah...Nik Khazami sekarang semakin hebat dengan berkongsi informasi tentang manikan trafik blog dan memberi tips yang terbaik untuk pembaca... Tahniah buat anda... banyak belajar daripada otai-otai ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak sehabat mana. cuma berkongsi apa yg saya belajar dari pengalaman. hehe!

      Padam
  12. good info...Saya sukakan content marketing seperti penulisan blog..

    BalasPadam
  13. info yang berguna. Tetapi boleh tak share mcm mn nk place Adsense code pada blog. Saya dah follow each step. but ads still xde view di blog. Thanks in advance.

    BalasPadam
    Balasan
    1. akaun adsense awak dh fullu approved ke? kalau dah tak ada masalah boleh copy dan paste code shj mcm nuffnang. saya sendiri pun baru lulus adsense peringkat pertama. hehe!

      Padam
    2. meaning fully approve? yeah, nuffnang xde masalah. but adsense dunno why it is not appear in my blog.

      Padam
    3. ada sesetengah orang terus dapat fully approve. saya pulak kena lalui dua saringan. saya lulus review pertama dan adsense suruh letak kod dalam blog supaya mereka boleh detect. lepas tu diorang akan review sekali lagi utk dapat fully approve. jadi adsense tak akan appear dalam blog ni selagi belum lulus sepenuhnya,

      Padam
    4. meaning saya punya blom fully approve la eh...but yg awk punya 1st stage tu pun mcm saya xpenah ada. hahaha..but dh approve.

      Padam
    5. Yup. Kena Fully Approved baru ads muncul kat blog. Google Adsense ada 2 jenis akaun.
      1. Hosted Akaun - Boleh guna kat youtube/blogger je. ikut salauran mna yg kita apply.
      2. Fully Approved - Kat mna2 pon boleh guna. Letak la kod adsense kat website mna pon.

      P/S : Saya ada jual Lokal Google Adsense Fully Approved. Ni Thread saya di Forum CariGold -> http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=607164&referrerid=129978

      Padam
  14. Konsep Trafic blog sebenarnya tidak jauh berbeda dengan marketing, dimana ketika traffic semakin tinggi berarti ada strategi marketing yang jitu di dalamnya

    BalasPadam
  15. Menulisjangan berharap untuk mendapatkan pembaca yang banyak Yang penting berharap dapat berbuah amal itu adaalh lebih baik.Mungkin saat ini tidak ada peminat, tapi siapa tahu akan ada peminat di masa mendatang. Yang penting lakukan juga promosi dan share ke sosial media

    BalasPadam
  16. Teknik sangat menentukan prestasi. Teknik yang jitu ditambah dengan kesabaran akan berbuah hasil di masa depan

    BalasPadam
  17. Melaksanakan minimal 2 taktik dari sekian banyak strategi diatas saya yakin akan berbuah hasil yang manis. Yang penting rajin dan sabar

    BalasPadam
  18. Jika paham prinsip-prinsip marketing, maka peningkatan traffic pun sebenarnya dapat dipahami dengan mudah

    BalasPadam
  19. Dari kesemua taktik itu, saya rasa hanya ada satu yang perlu dibahas lebih lanjut dan lebih mendalam, yaitu teknik SEO

    BalasPadam
  20. Berbagai taktik sudah saya coba untuk meningkatkan traffic blog saya, tapi sejauh ini saya belum mendapatkan hasil yang signifikan. Saya belum mendapatkan banyak pembaca setia. Mungkin saya perlu lebih sabar ya, atau apakah tulisan-tulisan saya kurang bermanfaat?

    BalasPadam
  21. Terima kasih atas info ini.. Saya amat hargainya. Thanks :)

    BalasPadam
  22. MV jarang sangat nak join contest atau gieawayni...ada sekali kot

    BalasPadam
  23. dulu memang rajin cari trafik, la nihh..malas betul la sangat.

    BalasPadam
  24. Semua tips dan petua diatas memang bagus dan perlu dipraktikan selalu

    BalasPadam
  25. terima kasih di atas info ini. blog sy msh baru..sedang mencari trafik.
    perkenalkan ni dia blog sy http://fikiranputih.blogspot.my/2015/12/cara-membuat-kasut.html

    BalasPadam
  26. Nasib baik terjumpa entry ni. Thank you untuk tips! :)

    http://husnawho.blogspot.co.uk/

    BalasPadam
  27. terima kasih...artikel bermanfaat untuk blogger baru mcm saya...

    BalasPadam
  28. Info bermanfaat...
    Boleh baca lebih lanjut di sini...

    http://www.lokmanamirul.com/2016/09/kenapa-aku-memilih-blogger-bukannya.html

    BalasPadam
  29. Thank for the sharing..

    http://sedapnya-makan.blogspot.com

    BalasPadam
  30. Saya lebih tertarik dengan penghasilan berkualiti..

    BalasPadam
  31. ijin ser http://gmatori.com/

    BalasPadam