3 April 2016

Cara Semak iPhone Original


Cara Semak iPhone Original. Telefon pintar keluaran Apple Inc, iPhone, merupakan salah satu gajet paling popular di pasaran. Oleh kerana peranti itu direka dengan design menarik, berkualiti, lancar, dan mempunyai trademark tersendiri, ramai yang ingin memilikinya.

Walaubagaimanapun, ramai pengguna terpaksa melupakan hasrat untuk memiliki iPhone disebabkan harganya terlalu tinggi. Di Amerika Syarikat iPhone dijual sekitar $699, tetapi di Malaysia sebuah harga sebuah iPhone sama seperti sebulan gaji.

Baca: Kerja dari Rumah dengan iLancee

Disebabkan terlalu ingin memiliki peranti itu, ada yang terperdaya dengan membelinya dengan harga murah tanpa mengetahui iPhone itu asli atau tidak. Akhirnya pembeli kecewa dengan kualiti tidak seperti yang diharapkan kerana terdapat beberapa sokongan tidak berfungsi dengan baik.

Artikel berkaitan: Bertukar dari Android ke iPhone

Dalam entri ini saya akan kongsikan bagaimana untuk menentukan sama ada iPhone tulen atau tidak.

Cara Semak iPhone Original

Setiap iPhone atau mana-mana peranti iOS keluaran Apple mempunyai nombor siri tersendiri seperti IMEI (International Mobile Equipment Identity), MEID (Mobile Equipment Identifier), CDN, dan ICCID. Anda boleh temui nombor siri pada:

1. Di bahagian Settings > General > About 

2. Pada sim-tray


3. Di belakang telefon. Katakan anda perlukan bantuan Apple support, tetapi tidak dapat akses iPhone, nombor IMEI/MEID tertera pada belakang telefon.


Baca: Tips Penjagaan Bateri Telefon Pintar

4. Pada iTunes. Nombor siri ini turut boleh didapati pada iTunes. Sambungkan iPhone anda pada iTunes, klik 'Summary' dan nombor siri akan tertera pada skrin.


5. Kotak iPhone. Jika anda masih simpan kotak iPhone, nombor isir beserta barcode tertera padanya


Semak nombor IMEI

Layari  - https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do dan masukkan nombor IMEI untuk semak sama ada iPhone anda berada dalam pengkalan data Apple.



Model iPhone dan tarikh warranty akan tertera jikan iPhone anda adalah original. Jika ia memberitahu "we're sorry, but this serial number is not valid. Please check your information and try again," iPhone anda PALSU! Sorry...

Artikel berkaitan: Harga dan Spesifikasi iPhone SE Malaysia

Pastikan anda membeli iPhone di Apple Store, syarikat telekomunikasi pengedar yang berdaftar dan diiktiraf. Jangan gelojoh untuk memiliki telefon baru, hati-hati dengan iPhone yang dijual pada harga terlalu rendah hingga tidak masuk akal.

 Entri sebelum ini - Happy Birthday Nikkhazami.com

Terima kasih kerana membaca Cara Semak iPhone Original

25 ulasan:

  1. Kalu nak beli, perhatikan betul-betul. Baca semua pandua yang ada offline atau online tentang cara nak pastikan original atau tidak. Kalau rasa tak ori, tak payah nak bertekak dengan penjual, just walk away. Mereka mati-matian akan kata phone itu ori. Sebaiknya beli dari authorized dealer, atau kedai yang boleh dipercayai. Macam-macam taktik peniaga yang tak jujur ni.

    Kadang - kadang barang secondhand pun dikatanya baharu. Mungkin ada pemilik yang terpaksa atau sengaja jual iphone baru mereka. Semasa jual pula, bagi semua kotak dan aksesori kepada pencual. Penjual bila tengok telefon masih baru dan tiada kesan calar, terus jual balik sebagai new item setelah reset telefon itu.

    Berhati-hati.

    BalasPadam
  2. memiliki telefon Iphone bagaikan satu kebanggaan...sebab harga yang mahal dan ekslusif..

    bila dapat tak ori ...memang kes naya la tu.

    BalasPadam
  3. Sekarang ni dah pelbagai klon iphone boleh dapat dengan MURAH kan, kebanyakan yang tak mampu beli original memang akan grab yang klon, tapi bila dah rosak rugi diri sendiri la

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau boleh elakkan beli klo sebab kualiti mmg mengecewakan

      Padam
  4. memang barangan Apple antara barang yang paling berkualiti pernah aku miliki.Tapi untuk smartfon sampai RM3K...aku rasa mcm satu pembaziran pulak..sedangkan boleh dapat bawah RM700 je kalau Android..setakat ni belum ada minat lagi nak beli..baik invest duit tu ke arah yang lain

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju, kalau nak jimat sikit baik beli sekali dengan plan internet

      Padam
  5. biasa pengguna android akan disarankan backup imei, sbb kalo ilang trus x leh nk pki hp masa nk root...ada baiknya juga semak dan backup utk iphone..huhu

    BalasPadam
  6. bagus info ni nik, memang kes naya kalau tetiba tengok2 barang imi

    BalasPadam
  7. agak sulit juga kalau mau beli langsung nih periksanya

    BalasPadam
  8. makasih untuk informasinya, dengan begini kita jadi lebih mudah untuk mengetahui apakah itu asli atau tidak, sebab sekarang mulai banyak bertembaran produk yang non original

    BalasPadam
  9. infonya bagus banget kak, jadi lebih hati2 membeli iphone,
    smartphone for smart people :D

    BalasPadam
  10. thanks atas informasinya...

    BalasPadam
  11. Info berguna. Kebetulan iphone5 baru masuk wad dah 2 hari. Nanti boleh cek ni. terima kasih !

    BalasPadam
  12. bernmanfaat sekali materinya, jadi lebih selektif membeli smartphone, khususnya iphone

    BalasPadam
  13. memang sepatutnya kita hrus berhati2 tentang orisinilitasnya smartphone ini

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. oh ada cara nak semak jgk..iphone ciktom mmg beli di Apple Store..skang tgok byk jual iphone secara online dgn cara main kutu..

    BalasPadam
  16. wah ... harga i phone ini cukup mahal ... tapi bagi yg memakainya kelihatan gagah :)

    BalasPadam
  17. saya beli iphone 6s second di jepang harganya sangat murah

    BalasPadam
    Balasan
    1. bestnya dapat beli yg second.....untung la kalo conditon 9/10

      Padam
  18. O gitu ya mbak, harus hati hati nih kalau beli Iphone

    BalasPadam
  19. saya teringin sangat iphone ni....namun belum lagi cukup utk gapai impian nak guna ni...inshAllah suatu hari nanti ameeen

    BalasPadam
  20. Memang ada iphone palsu di pasaran. Kawan I baru kena tipu dengan beli dari seorang macam Indonesia punya orang. Baiknya jika kawan I dpt tahu laman ni untuk mengenalpastikan iphone benar dan palsu.

    BalasPadam