25 Januari 2017

Belajar Buat Blog

Belajar Buat Blog. Selepas mendengar ada yang berjaya jana income dengan blog, maka ramai yang mula cari jalan untuk belajar buat blog sendiri. Menulis blog bukan semudah yang disangka. Walaupun percuma, ia memerlukan minat dan kesabaran yang tinggi. 

Blog-blog anda anda baca pada hari ini, mereka juga bermula dari bawah. Tak ada jalan lain, anda kena belajar. Banyak elemen yang perlu difahami seperti platform apa, niche blog, gaya penulisan, cara untuk mendapatkan views tinggi, buat duit, template sesuai, dan paling penting ilmu SEO. 

Bagi yang berniat nak buat blog sendiri tapi tak tahu nak mula dari mana, saya cadangkan anda rujuk ebook Belajar Buat Blog yang ditulis oleh Anuar Marsib. 

Belajar Buat Blog

Ebook ini mengandungi panduan lengkap bagi mereka yang baru nak baru nak belajar buat blog sendiri. Secara ringkasnya, ebook ini mengandungi tips serta langkah dari A hingga Z tentang cara untuk buat blog dengan betul. Ia mengandungi bab penting seperti

Bab 1: Nak buat blog tentang apa?
Bab 2: Langkah-langkah buat blog dengan Blogspot
Bab 3: SEO nadi kekuatan blog
Bab 4: Buat duit dengan blog 
Bab 5: Rahsia buat duit dengan affiliate
Bab 6: Rahsia buat duit melebih 4 angka di internet
Bab 7 Rumusan dan penutup

Nah..... lengkap kan? Point di atas tu sudah cukup untuk anda mula belajar buat blog sendiri dan capai apa yang telah dicapai oleh blogger otai sekarang. 

Cara buat duit dengan blog

Saya sendiri mula blogging sejak 2009 lagi dan sepanjang 8 tahun itu banyak benda yang saya belajar and I'm still learning. Tahukah anda rugi kalau ada blog tapi tak ambil peluang buat duit darinya kerana blog adalah lubuk rezeki. Lebih-lebih lagi jika dibayar dalam USD!

Jadi saya nak kongsikan beberapa tips berdasarkan pengalaman sendiri bagaimana buat duit dengan blog. 

Letak iklan dalam blog - Cara paling popular dan berkesan. Hanya daftar dari syarikat pengiklanan, pasang kod, dan anda akan dibayar berdasarkan klik dan berapa kerap iklan muncul. Syarikat pengiklanan yang saya syorkan adalah Nuffnang, Mobicow, Revenuehits, Adsense, Innity, dan H12.


Advertorial / review - Katakan anda dah berjaya mengukuhkan blog dengan memiliki pengunjung ramai dan konsisten, akan ada syarikat yang berminat mendapatkan khidmat anda untuk menulis review tentang produk mereka. Anda akan dibayar dengan jumlah yang mengikut persetujuan bersama. Bila blog dah terkenal, RM500 untuk satu entri pun mereka sanggup bayar.

Sewa ruang iklan - Jumlah pengunjung yang ramai memberi minat kepada pengiklan untuk meletakkan iklan di blog anda. Bayaran ditentukan melalui jangka masa iklan berada dalam blog, lokasi, dan saiz banner.


Affiliate - Affiliate ni anda cuma perlu daftar dan buat promosi melalui banner dan link. Komisen akan dibayar sekiranya berjaya buat jualan melalui link anda. Antara program affiliate popular adalah Klikjer, Amazon, Lazada, dan Agoda. Syarikakt yang jual domain dan hosting macam NetKL pun ada affiliate.

Contest - Tak selalu menang, tapi banyak manfaatnya. Tapi kalau tak join tak menang langsung. Sama ada contest SEO, tulis artikel terbaik, ataupun top referral, kalau buat betul-betul anda boleh menang wang tunai atau produk. Saya pernah menang beberapa kali, boleh rujuk label Pencapaian.  

Banyak kelebihan ada blog ni kan? Ternyata ia bukan perkara sia sia. Pada saya menulis blog ni lebih kepada perkongsian maklumat. Setiap apa yang anda tulis akan dibaca oleh pengguna internet dan digunakan digunakan dalam kehidupan harian mereka.

Yang nak bergelar blogger, boleh rujuk ebook >>>  Belajar Buat Blog.

Contest ini turut disertai oleh: calrasepatrick.blogspot.com, nonasani.blogspot.my, missobsesi.blogspot.my, sayidahnapisah.com, mommyfiqa.com, bloggerlelaki.com, ciklapunyabelog.blogspot.my, dianarashid.com, susahsenangblogger.com, at-tarmizi.blogspot.my, myideakini.com, amirkhalis.blogspot.my, sayabukancikgu.com, messarah.blogspot.my, jangan-bukak.blogspot.my, fadzirazak.com, heroborneo.com, nikkhazami.com, misztrex.blogspot.my, ummizarra.com, infopelajar2u.com, sabreehussin.com, topseofriendly.blogspot.my, ummiseri.com, saidila.com, qiyasaad.com, kataubaid.com, belajarbuatblogpercuma.wordpress.com, iuzira.com, hiburansabah.com, nasitambah.com, aynorablogs.com, ohtiptop.com, jebengotai.com, sensasi2020.com, sayaazieera.blogspot.my, jambubatublog.com, adibsite.com, sishawa.blogspot.my, cikilamenari.blogspot.my, alongxp.com, elihjapahar.com, jiesusanos.com, sianangbumaya.com, bagiblogger.blogspot.com, vitamin-cerdik.com.

Terima kasih kerana membaca - Belajar Buat Blog

82 ulasan:

  1. dalam proses belajar 'memajukan' blog jgak ni. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. good luck.. elok belajar buat blog dari ebook ni

      Padam
  2. Sekarang ini dah mudah nak buat blog. Masa saya dahulu belajar blog Wordpress dengan sewa hosting dan beli nama domain. Setup pun manual.

    Sekarang ini dengan beberapa klik dah siap blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan?? sekarang ni dah rmai otai berkongsi cara buat blog dgn betul

      Padam
  3. Nak tunggu peluang dapat RM500 satu entri tu yang mencabar tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. semoga nanti senang je en sabree dpt income rm500 sehari shj...ameeen

      Padam
  4. Banyak kelebihan bila tahu buat blog ni kan. Macam-macam bolah buat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. skopnya besar bukan sekadar berkongsi maklumat

      Padam
  5. Dapat ilmu baca info kat sini. Menarik belajar buat blog ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. lag mudah kalau baca ebook belajar buat blog tu

      Padam
  6. Ada blog macam ni boleh buat duit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau rajin update dan kena dengan selera pembaca, mesti boleh buat duit punya..

      Padam
  7. gud luck bro.. smoga menang ye.. :D

    p/s : hi... sy dtg blogwalking dan sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye.. :D ty..
    banyak info menarik yang saya kongsikan di www.1001petua.com .. InsyaAllah, awk pasti tak kan menyesal.. :D

    BalasPadam
  8. semoga berjaya dalm kontest SEO belajar buat blog ini..

    BalasPadam
  9. jarang masuk kontest kontest ni. lebih fokus pada review, iklan dan advertorial

    BalasPadam
  10. best la ebook ni...suka sgt saya dapt tips percuma mcm ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan senang nak dpt ebook lengkap belajar buat blog dgn percuma

      Padam
  11. Semoga berjaya dengan contest belajar buat blog :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih.. banyak saingan contest belajar buat blog ni

      Padam
  12. seronok kan ada blog. macam2 info bguna boleh kita share.. dulu pun byk belajar2 bt blog dekat google..skg dh pandai edit2 blog sendiri.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekarang dah ada ebook blajar buat blog yg lengkap

      Padam
  13. Semoga berjaya.

    Mohon tunjuk ajar blogger baru seperti saya ;-) . Salam perkenalan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekarang ni nak belajar tak susah.. banyak di internet dan ebook murah

      Padam
  14. Salam Nik Khazami. Moga sentiasa sihat sejahtera.

    Blog nik semakin hebat dengan template yang mesra SEO ini.

    Apatah lagi dah tersiar iklan daripada Google Adsense.

    Jika disemak di google search (Incognito Tab), entri ini Belajar Buat Blog sekarang ini berada di page 1.

    Semoga kekal di situ dan berjaya lagi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq bro kamil..

      yeke nombor satu? saya kalau contest ni tak pernah check, berdebar nanti.. haha!

      Padam
  15. Dalam proses pembelajaran lagi.. Huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. good luck.. semoga dapat belajar buat blog dgn ebook ni

      Padam
  16. Paling best baca bab cara buat duit dengan blog

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu adalah salah satu sebab knp org kena baca entri ni

      Padam
  17. ada tak yang terfikir nak tutup blog? heheee

    BalasPadam
  18. Best nya blog ni dh sedia mesra seo laaa.. kena belajar ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak kena bersaing dgn blogger ota dlm contest belajar buat blog ni

      Padam
  19. Balasan
    1. tq.. sengit jugak contest belajar buat blog ni

      Padam
  20. oho..ada contest rupanya.ahaha..ketinggalan sudah

    BalasPadam
  21. ada contest rupanya ye.

    nanti la join. sibuk sekarang nih.

    BalasPadam
  22. Walaupun dah lama berblogging, rupanya banyak lagi yang tak tahu. Nak buat duit dengan blog sangat mencabar.

    BalasPadam
  23. Alhamdulillah...byk dpt ilmu dr sini. Tm.ksh. keep sharing.. :D

    BalasPadam
  24. Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ni. :)

    BalasPadam
  25. Huhu..sronok dpt buat duit online..

    BalasPadam
    Balasan
    1. pertama kali dpt duit hasil blog mmg seronok

      Padam
  26. Join kontes memang best...tapi malas sangat...haha

    semoga berjaya!

    BalasPadam
  27. Perghh.

    Ramainya blogger hebat2 join contest ni.

    Macam segan pulak nak join. Huhu.

    BalasPadam
  28. Bagus entri ni. Bila search memang ada di 1st page google. Say baru cuba-cuba nak berblog, banyak yang kena belajar dan asah jari hihi

    BalasPadam
  29. Belajar buat blog mmg perlu klu nak maju berblogging kan. Saya pun bnyk lagi kena belajar ni... salam berblogging dan all the best :)

    BalasPadam
  30. Peserta contest seo belajar buat blog hebat-hebat belaka.

    BalasPadam
  31. kena belajar buat blog kalau sesiapa yang belum ada blog.
    selamat berblogging bloger baru

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau nak belajar boleh la rujuk ebook tu

      Padam
  32. Betul tulis blog ni bukan perkara yang senang. Tapi kalau sudah minat memang akan jadi senang. Jangan putus asa.

    BalasPadam
  33. Saya pun tgh nak belajar buat blog balik ni .. dah blur skit .. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. otai pun masih belajar buat blog. apatah lagi newbies.

      Padam
  34. Buat blog / blogging ni kena sentiasa belajar sebab ada saja benda baru.

    BalasPadam
    Balasan
    1. google behavior sentiasa berubah sbb tu kena slalu belajar yg baru

      Padam
  35. Dulu masa awal-awal belum kenal apa itu blog susah juga nak buat. Tapi bila dah tau senang saja

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan? tapi masih banyak yang nak kena belajar dalam blogging ni

      Padam
  36. dulu tak terfikir pun nak buat duit dengan berblog. sekarang baru ada kesedaran. banyak lagi yang kena belajar tentang dunia blog ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. dalam belajar buat blog, banyak yg perlu diteliti. lagipun google behaviour sentiasa berubah

      Padam
  37. dl teringin jugak letak macam nuffnang la apa ni. Tp masalahnya kadang2 nk ltk coding apa tu mcm x jadi. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. senang je nuffnang.. rasanya nuffnang paling mudah kalau nak belajar

      Padam
  38. Banyak manfaat ada blog ni. tapi depends pada kita samada kita manfaatkan benda tu ataupun tidak kan? hehehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul.. elakkan tulis benda yang mengaibkan org lain

      Padam
  39. Suka baca tutorial tentang blog seperti entry Nik Khazami tulis 👍..

    LZ sentiasa suka belajar utk perbaiki mutu blog LZ.. Blog juga seperti identity kita. Dengan blogging juga secara tak langsung buat kita rasa dekat dengan rakan bloggers. 😄

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq.. seriously, tak rugi belajar buat blog

      Padam
  40. buat blog dah mudah sekarang ni theme dia pun dah cantik cantik, blog lama dulu ada letak nuffnang, sekarang tengah belajar buat blog dengan lebih baik semula..

    Rawat Resdung Dengan Berkesan

    BalasPadam
  41. kemasnya blog ni. suka suka suka.

    BalasPadam
  42. tengah konsisten mengungguli carta..wow terbaik setakat ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak check pun kedudukan contest belajar buat blog ni.. nervous. haha

      Padam
  43. HII SALAM SINGGAH SINI.. sememangnya ebook macam ni buat yang baru berjinak2 dgn dunia blog memang patut ada :D

    BalasPadam
  44. good luck! semoga berjaya ya..

    BalasPadam