8 Mac 2017

Panduan Memulakan Bisnes Bakeri dari Rumah


Panduan Memulakan Bisnes Bakeri dari Rumah. Surirumah atau individu yang mempunyai masa lapang, pandai buat kek, dan ingin menambah pendapatan secara sampingan. Bisnes apa lagi yang anda boleh lakukan kalau bukan bisnes bakeri.

Bisnes bakeri boleh dikatan antara bisnes paling popular kerana ia hanya boleh dilakukan di rumah dan mampu mendapat keuntungan yang lumayan. Perniagaan ini biasanya dijalankan oleh surirumah yang mempunyai komitmen untuk jaga anak kecil dan suami tapi masih mahu jana pendapatan sendiri.

Berkaitan: Buat Duit dengan Uber

Tak perlu keluar berniaga, sewa kedai, dan beli peralatan profesional, tapi golongan ini masih mampu mencatat keuntungan ribuan ringgit sebulan. Siapa sangka rumah yang kelihatan sama seperi kediaman anda, terdapat surirumah tengah sibuk buat duit dengan jual kek.

Persoalannya bagaimana golongan ini melakukannya?  

Panduan Memulakan Bisnes Bakeri dari Rumah

Dalam entri ini share secara ringkas macam mana nak start bisnes bakeri atau bahasa mudahnya 'bisnes buat kek' yang telah dijelaskan secara terperinci melalui ebook Panduan Bisnes Bakeri.


Panduan ini mengandungi informasi yang cukup lengkap tentang bagaimana untuk jadikan perniagaan anda mendapat keuntungan lumayan. Ia mengandungi topik-topik seperti:-
  • BAB 1 : Formula 2M+2P
  • BAB 2 : Di Mana Mahu Belajar Bisnes Bakeri?
  • BAB 3 : 4 Langkah Buka Bisnes Bakeri
  • BAB 4 : Senarai peralatan dan kos!
  • BAB 5 : Cara Mengira & Menetapkan Harga Jualan!
  • BAB 6 : Teknik Promosi!
  • BAB 7 : 5 Kesilapan Bisnes Bakeri
  • BAB 8 : 9 Cabaran bisnes Bakeri & Cara Menanganinya
  • BAB 9 : Bagaimana Menjana RM2,000 Sebulan
  • BAB 10 : 10 Tips Ekstra Bisnes Bakeri
Biarpun bisnes ini hanya dijalankan dari rumah, banyak perkara yang perlu dipelajari contohnya...
  • Modal
  • Harga barang mentah
  • Peralatan
  • Promosi - Banner, flyers, media sosial,  dari mulut ke mulut, dll.
  • Resepi
  • Lesen perniagaan
Soal peralatan tidak menjadi masalah kerana kat mana nak beli mesin buat kek murah kalau bukan di Lazada. Contohnya Sharp Electric Oven (RM150), dan Khind Stand Mixers (RM368).


Ini bukan jenaka atau cerita rekaan. Anda sendiri tahu sekarang ni dah ramai yang jual kek, biskut, dan segala macam jenis dessert dari rumah. Anda sendiri pernah lihat bukan main banyak lagi tempahan mereka di media sosial.
panduan bisnes bakeri

Jika nak penerangan dengan lebih detail berserta resepi produk terlaris, boleh download panduan di sini >> Bisnes Bakeri.

Entri sebelum ini - Fakta Menarik Beauty and The Beast 2017

Terima kasih kerana membaca Panduan Memulakan Bisnes Bakeri dari Rumah

11 ulasan:

  1. Membuat bakeri memang hobi I. Tapi kena kerja untuk dpt rezeki. Jarang dpt masa utk membuat bakeri sendiri. Harap kerap blh luangkan masa yg byk.

    BalasPadam
  2. Masak kat rumah sendiri kek dan biskut pun dah jimat banyak

    BalasPadam
  3. Den minat makan....sbb tu suka juga masak

    BalasPadam
  4. Bolehlah masak beberapa jenis kek. Setakat ni yang "beli" memang suami dan anak-anak jela. Tak confident pulak nak menembusi pasaran luar rumah. :)

    BalasPadam
  5. Suka makan kek tapi buatnya malas..beli je lah tiap kali terasa nak makan.

    BalasPadam
  6. bisnes brg kulit ada x? sbb tgh survey jugak..

    BalasPadam
  7. Haha..sya mmg tak pandai nak buat kek ke biskut...tahu makann jee..beli makann..😊😊.btw good sharing friend..

    BalasPadam
  8. Best nye ber'oven'. Rindu dah nak membakerkan diri. Nanti lepas pantang boleh lah start balik ;)

    BalasPadam
  9. Sebenarnya seronok jugak ada bisness sendiri ni tp tulah mcm tak mampu pulak kalau buat sorang sorang..

    BalasPadam
  10. bagus kalau dapat buat bisnes bakeri...

    permintaan sentiasa ada

    BalasPadam