19 Ogos 2017

Cara Tukar Password Wifi TM Streamyx

Cara Tukar Password Wifi TM Streamyx

Cara Tukar Password Wifi TM Streamyx. Mereka yang menggunakan perkhidmatan jalur lebar atau Wifi pasti berdepan dengan pengurusan penukaran kata laluan/password. Penukaran ini penting untuk memastikan rangkaian wifi selamat. 

Sama seperti akaun email dan media sosial, sudah pasti anda ingin melindungi rangkaian Wifi dari diakses oleh orang luar. Maklumlah, siapa nak berkongsikan? Lebih-lebih lagi jika kelajuan plan Wifi yang anda langgan tidak memuaskan. Kemudian terpaksa pula berkongsi Wifi dengan orang lain. Ini menyebabkan kelajuan internet bertambah perlahan.

Kepentingan Tukar Password Wifi

- Tahukah anda menetapkan ID dan password yang diberi oleh syarikat telekomunikasi ketika anda mula melanggan mudah digodam. Lebih menakutkan tatacara untuk menggodam wifi mudah didapati di enjin carian Google.

Cara Tukar Password Wifi TM Streamyx

- Walaupun lingkungan talian Wifi terhad, ia tetap menembusi kawasan luar rumah bahkan boleh dicapai oleh jiran. Anak jiran yang berusia belasan tahun mungkin salah seorang yang cuba mengakses Wifi anda.

- Ingat, menetapkan password seperti "abcde" atau "123456" tidak membantu. Pilih kata laluan yang kuat, peribadi, dan rumit.

Tidak kiralah Wifi dari telco mana yang anda langgan,anda perlu tukar kata laluan jika tidak mahu diakses orang luar. Melainkan anda sengaja menetapkan Wifi kepada 'public'.


Dalam entri ini saya akan tunjukkan cara bagaimana untuk tukar password Wifi Streamyx

Cara Tukar Password Wifi TM Streamyx 

1. Layari https://mytm.tm.com.my/new/login.jsp

2. Masukkan email dan kata laluan yang anda daftar dengan TM sebelum ini. Klik 'Register' jika anda masih belum mendaftar.


3. Setelah berjaya Login akaun TM, pilih 'My Service' kemudian pilih 'Register' bagi 'Telephone & Multimedia Bill Account. Jika sudah mendaftar, abaikan sahaja langkah ini. Jika anda masih belum mendaftar jenis perkhidmatan yang anda langgan dengan TM, sila rujuk langkah seterusnya. 
Cara Tukar Password Wifi TM Streamyx

4. Pilih ID Type, ID No, Billing Account Number dengan merujuk bil bulanan anda. Kemudian pilih 'Submit'. Anda akan dipaparkan butiran lengkap, dan jika semua maklumat itu tepat, klik 'Save'.


5. Kembali ke bahagian 'My Service' dan pilih 'Change Streamyx Password'. Pada langkah ini, masukkan password Streamyx baru dan klik 'Submit'.


6. Selepas siap tukar password, anda perlu ubah konfigurasi modem Wifi menerusi link ini >> http://192.168.1.1/login.html. Masukkan Username dan Password yang baru.

Untuk menikmati rangkaian Wifi, anda perlu masukkan kata laluan baru pada setiap peranti untuk mendapatkan akses internet. SIAP!

Artikel sebelum ini - G Shock Big Bang Black Koleksi Terbaru Casio

Terima kasih kerana membaca Cara Tukar Password Wifi TM Streamyx

9 ulasan:

  1. New tips , elakkan dari guna pasword yg mudah contohnya abcde or 12345 . Senang diorang nak trade

    BalasPadam
  2. nk guna WEP ke WAP eh tuk PPPoE tu ?

    BalasPadam
  3. saya belum pernah pasang wifi TM..

    kalau guna selalu terutama di pejabat dahulu..

    BalasPadam
  4. Saya belum pernah guna lagi khidmat TM wifi.

    BalasPadam
  5. Menarik entri ni sebab sebenarnya saya pun plan nak tukar password wifi ni. Esok baru ingat nak call 100, tapi dah jumpa entri ni dulu. Yeay

    BalasPadam
  6. teringat zaman belajar dulu...ade satu cd yang boleh hack password wifi jiran sebelah..ramai2 guna..sekarang dah tobat dah nanti income main tenet tak berkat hehehe

    BalasPadam
  7. menarik posting ni, banyak info wpun saya ni dari bidang it, banyak juga tak tahu

    BalasPadam
  8. kenapa page www.tm login tu tak boleh open....kalau pages tm pn xde kotak nk login..dulu boleh sekarang cam xde tmpat nk login tu

    BalasPadam
  9. https://mytm.tm.com.my/new/login.jsp dah tak jalan.... lah boleh update cara baru.

    BalasPadam