2 November 2017

Kalendar Cuti Sekolah dan Cuti Umum 2018


Kalendar Cuti Sekolah dan Cuti Umum 2018 telah pun dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Bahagian Kabinet. Takwim ini bukan sahaja berguna untuk pelajar sekolah tapi membantu ibu bapa dan sesiapa sahaja dalam merancanakan aktiviti bersama keluarga dan rakan.

Dengan adanya kalendar/takwim sekolah ini mudahlah untuk anda merancang percutian, tarikh perkahwinan, cuti perayaan, atau rujuk tarikh untuk tempah tiket penerbangan dan hotel pada harga murah. Saya cadangkan tempah di Trivago, kerana mereka menawarkan harga berpatutan dan lebih banyak pilihan berbanding laman tempahan lain.

Kalendar Cuti Sekolah dan Cuti Umum 2018

Jadual Persekolahan

Kumpulan A: Kedah, Johor, Kelantan, Terengganu


Kumpulan B: Perlis, P.Pinang, Perak, Selangor, N.Sembilan, Melaka, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan, & Putrajaya.


Kalendar Cuti Umum & Negeri Malaysia 2018

Kuning: Cuti Umum



TARIKH
HARI
CUTI UMUM
NEGERI
1 Jan
Isnin
Tahun Baharu 2018
Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis, Terengganu
14 Jan
Ahad
Keputeraan YDB N. Sembilan
Negeri Sembilan
21 Jan
Ahad
Keputeraan Sultan Kedah
Kedah
31 Jan
Rabu
Hari Thaipusam
K.Lumpur, Putrajaya, Johor, N.Sembilan, Perak, P.Pinang, Selangor.
1 Feb
Khamis
Hari Wilayah Persekutuan
K.Lumpur, Labuan, Putrajaya
16 - 17 Feb
 Jumaat
Tahun Baharu Cina
Semua negeri
4 Mac
Ahad
Ulang Tahun Pertabahalan Sultan Terengganu
Terengganu
23 Mac
Jumaat
Keputeraan Sultan Johor
Johor
30 Mac
Jumaat
Good Friday
Sabah & Sarawak
14 Apr
Sabtu
Israk Mikraj
Kedah, N.Sembilan, Perlis
15 Apr
Ahad
Hari Melaka Banadaraya Bersejarah
Melaka
26 Apr
Khamis
Keputeraan Sultan Terengganu
Terengganu
1 May
Selasa
Hari Pekerja/Buruh
Semua negeri
7 May
Isnin
Hari Hol
Pahang
17 May
Khamis
Awal Ramadan
Johor, Kedah, Melaka
17 May
Khamis
Keputeraan Raja Perlis
Perlis
29 May
Selasa
Hari Wesak
Semua negeri
30 May
Rabu
Hari Keamatan/Pesta Menuai
Sabah & Labuan
31 May
Khamis
Hari Keamatan/Pesta Menuai
Sabah & Labuan
1 Jun
Jumaat
Perayaan Hari Gawai Dayak
Sarawak
2 Jun
Sabtu
Nuzul Al-Quran
Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, P.Pinang, Selangor, Terengganu, K.Lumpur, Putrajaya, Labuan.
15 Jun
Jumaat
Hari Raya Aidilfitri
Semua negeri
16 Jun
Sabtu
Hari Raya Aidilfitri
Semua negeri
7 Jul
Sabtu
Ulang Tahun Pengisytiharan Tapak Warisan Dunia
Pulau Pinang
22 Jul
Ahad
Hari Kemerdekaan Sarawak
Sarawak
22 Aug
Rabu
Hari Raya Aidil Adha
Semua negeri
23 Aug
Khamis
Hari Raya Aidil Adha
Kelantan, Terenggan Kedah, Perlis
31 Aug
Jumaat
Hari Merdeka
Semua negeri
9 Sep
Ahad
Hari Lahir YDP Sarawak
Sarawak
9 Sep
Ahad
Keputeraan YDP Agong
Semua negeri
11 Sep
Selasa
Awal Muharam
Semua negeri
16 Sep
Ahad
Hari Malaysia
Semua negeri
6 Okt
Sabtu
Hari lahir  YDP Sabah
Sabah
12 Okt
Jumaat
Hari Lahir YDP Melaka
Melaka
15 Okt
Isnin
Hari Hol Almarhum Sultan Iskandar
Johor
24 Okt
Rabu
Keputeraan Sultan Pahang
Pahang
2 Nov
Jumaat
Keputeraan Sultan Perak
Perak
6 Nov
Selasa
Deepavali
Kecuali Sarawak
11 & 12  Nov
Ahad & Isnin
Keputeraan Sultan Kelantan
Kelantan
20 Nov
Selasa
Maulidur Rasul
Semua negeri
11 Dis
Selasa
Keputeraan Sultan Selangor
Selangor
25 Dis
Selasa
Hari Krismas
Semua negeri

Cuti penggal persekolahan


CUTI SEKOLAH
TARIKH CUTI
JUMLAH HARI
Cuti penggal pertama
17 Mac – 25 Mac
9 hari
Cuti pertengahan tahun
9 Jun – 24 Jun
16 hari
Cuti penggal kedua
18 Aug – 26 Aug
9 hari
Cuti akhir tahun
24 Nov – 31 Dis
38 hari

Semoga bermanfaat.

Entri sebelum ini - Padam Mesej yang Tersalah Hantar pada WhatsApp

Terima kasih kerana membaca Kalendar Cuti Sekolah dan Cuti Umum 2018

7 ulasan:

  1. Yang paling penting tengok kalendar ni masa time cuti raya..hehe

    BalasPadam
  2. Wahh dah ada kalender cuti 2018, dah boleh rancang apa2 utk kerja dgn hal2 family ni. Thanks sharing :)

    BalasPadam
  3. Bila tengok kalendar 2018 ni mata terus tengok cuti sekolah anak heee.

    Baru perasan kebanyakan cuti umum jatuh hari jumaat untung orang2 johor dapat forward terus sampai hari ahad..😁

    BalasPadam
  4. boleh plan la cuti tahun depan

    BalasPadam
  5. cuti adalah sesuatu yang paling dicari setiap tahunnya

    BalasPadam
  6. Ramai juga ibu bapa dan guru tercari-cari kalendar ini. Terima kasih di atas perkongsian di sini.

    BalasPadam
  7. Boleh dah nak plan bercuti tahun depan.

    BalasPadam