12 Februari 2018

Screenshot Instagram Stories Tanpa Pengetahuan Pemilik Akaun


Screenshot Instagram Stories Tanpa Pengetahuan Pemilik Akaun. Beberapa hari lalu, ramai yang merungut akan perlaksaan Instagram yang kini mula memperkenalkan ciri baharu iaitu memapar notifikasi sekiranya Stories dirakam seseorang.

Jika anda merakam screenshot stories seseorang, pemilik akaun tersebut akan menerima notifikasi
tentang perbuatan anda. Pengguna tidak senang akan ciri baharu ini dengan berpendapat mereka tidak lagi bebas seperti dahulu.

Notifikasi tersebut akan terpapar seperti:


Ciri ini diperkenalkan oleh Instagram untuk mengelak penyebaran gambar yang dimuat naik disebarkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Ini mungkin akan menyusahkan para blogger hiburan yang sering menulis artikel berdasarkan aktiviti artis di Instagram. Peminat yang mengendalikan fanpage juga turut menerima tempias sama kerana mereka sudah tidak boleh menatap dan berkongsi stories selebriti kegemaran.


Walau bagaimanapun, sudah terdapat cara untuk screenshot tanpa pengetahuan pemilik akaun. 

Anda mempunyai DUA pilihan untuk screenshot tanpa 'tertangkap'.
  1. Dengan menggunakan telefon pintar/tablet, tukarkan ke mode 'Airplane'. Pemilik akaun tersebut tidak akan menerima notifikasi jika anda merakam screenshot dalam mode Airplane. 
  2. Screenshot menggunakan browser pada komputer/laptop. 
Dengan cara ini, mereka tidak akan menerima sebarang notifikasi. You're welcome!

Entry sebelum ini - Sinopsis Melankolia Tv3

Terima kasih kerana membaca Screenshot Instagram Stories Tanpa Pengetahuan Pemilik Akaun

23 ulasan:

  1. Lol serious la kalau kita screenshot insta story orang, orang tu akan dapat notification? Serious kita tak tahu pun, bhahahha kantoi la macam tu.

    BalasPadam
  2. Baru tau pasal ni. Tak pernah pun so far SS instastory sebelum ni. Tq for info.

    BalasPadam
  3. tq info.. setakat ni memang tak pernah lagi ss stories org dan org ss kita punya stories.. heee,nmpk sangat kan

    BalasPadam
  4. siyes x tau pun pasal ni sebab jarang buat IG Story..hehehe...thanks for sharing

    BalasPadam
  5. Wahhh bagusnya perkongsian ini. Tapi iyalah kan.. Kalau fungsi screenshot notification ini dipadam, mungkin akan menimbulkan rasa tak selesa pada selebriti atau orang awam sekalipun. Iyalah, mesti rasa tak senang duduk kalau orang screenshot IG story kita tanpa kita tahu, alih2 disalahgunakan. Hihi. Yang penting setiap orang harus beretika dan berhati-hati di media sosial. 😁

    BalasPadam
  6. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  7. omg thanks INSTAGRAM ! yer la sekarang ig stories kan orang suka pos mengarut tanpa tersedar, kadang-kadang gambo terbogel di posnya dalam ig stories nak pula mata orang jenis suka tengok benda tu ulang-ulang lah, ig stories kan tahan 24 jam je, tapi yang SS tu padan muka hahahahaha kalau benda baik tak pe la, kalau benda tak baik faham faham je la

    BalasPadam
  8. Sebenarnya bagus jugak deorang keluarkan sistem macam ni. At least kita tahu siapa 'stalk' kita.

    BalasPadam
  9. Thanks for tips .. CCL sendiri pun jarang up story ig ni

    BalasPadam
  10. selalu jugak layan ig,tapi bab" ss story orang lain ni tak pernahlah sebab jarang" usha insta story orang lain

    BalasPadam
  11. hemm.. bagi TB abgus gak ada benda ni.. sebab zamana sekarang ni olrang suka menyalah gunakan cara.. ada yang utnuk tujuan perkongsian kebaikan pun di putar belitkan jadi negatif.. mungkin dengan adanya cara ini juga salah satu yang artis suka.. selamat ig story diorang dari di ss tanpa disedari.. hehe

    BalasPadam
  12. Wah hebat betul teknologi kan. Pasni xleh labnak min screenshoot insta stories orang kan.

    BalasPadam
  13. Apa boleh buat? Apa-apa yang kita share online pun boleh screen shot

    BalasPadam
  14. Hahaha baru tahu! Thanks for sharing. Haritu ada screenshot quote sebab best je baca mesti pemilik tu tahu lah kan haha

    BalasPadam
  15. Ada je cara nak bypass..haha..tapi so far tak pernah lagi screenshot IG story orang lain..takde keje..haha

    BalasPadam
  16. nasib baik saya dah melupakan Instagram..

    saya nak jadi blogger yang tak popular hehehe

    BalasPadam
  17. Baru tahu info ni. Tapi tak berapa reti sangat dgn ig story ni. Apa2 pun rasanya ig letak feature terbaru ni untuk jaga keharmonian user ig juga. Btw thank you for the info

    BalasPadam
  18. ada-ada saja untuk mengelak kantoi

    BalasPadam
  19. wow ciri2 baru yang menarik pasti ramai yang merungut nanti agaknya kan tapi bagus untuk kita jugak tahu.tq for info.

    BalasPadam
  20. Hehe. lepasni dah tak kantoi laa

    BalasPadam
  21. Ada gak dengar pasal benda nie sebelum dorang start buat... Tue la tengah fikir macam mana nak screenshot insta story crush kita nie... nnt dia tau la kita crush dekat dia hahahah

    BalasPadam
  22. This feature memang good as least we know who screenshot our photos or videos on ig stories.

    BalasPadam