Selasa, 6 Julai 2021

Dropship Shopee Tanpa Modal?

Dropship Shopee Tanpa Modal | Sudah terbukti yang kita semua boleh buat duit dengan menjalankan bisnes di Shopee. E-merchant ini cukup popular dan menerima jutaan trafik setiap bulan. Jadi rugilah kalau anda tak ambil peluang sebab Shopee tidak kenakan sebarang bayaran untuk berniaga. 

 

Ada yang jual produk sendiri seperti Sambal Nyet, popcorn, atau coco jar. Ada juga yang beli barang secara borong dan jual dengan keuntungan berlipat ganda. Lebih menguntungkan adalah dropship Shopee! Mana tidaknya, anda tak perlu simpan stok dan pos barang pun.  

 


 

 Siapa sahaja boleh buat dropship Shopee ni termasuklah suri rumah, pelajar IPT, atau lepasan SPM.  

 

How it works?

 

Urutan dropship Shopee:

 

1. Beli barang dengan supplier 

2. Masukkan barang di kedai Shopee dan letak harga lebih tinggi 

3. Pelanggan beli 

4. Beri butiran pembelian kepada supplier 

5. Supplier pos barang

6. Pelanggan terima barang 

7. Anda terima keuntungan dari Shopee melalui Shopee Wallet

 


Namun, bagi golongan ini modal pasti menjadi halangan utama untuk mula berniaga di Shopee.  

 

Artikel berkaitan:

+ Cara Daftar Free Shipping Shopee

+ Cara Berniaga di Shopee

+ Cara Buat Diskaun di Shopee

+ Cara Jadi Dropship Shopee Malaysia

 

Cara Jadi Dropship Shopee Tanpa Modal?


So boleh ke buat dropship Shopee tanpa modal? 


Hmm... Tak boleh. Sebab anda memang kena dahulukan duit sendiri dahulu untuk beli barang dengan supplier. Jadi, istilah "cara berniaga di Shopee tanpa modal 2021" memang tak wujud.


Jadi saya sarankan korang 'start small'. Maksudnya jual produk murah sebagai permulaan. Modal sekitar RM100-RM200 sahaja untuk beli barang dengan supplier.

 

Jual produk 'HOT' & dapat permintaan tinggi


Disebab anda tidak ada modal besar, pemilihan produk tepat adalah sangat penting. Kenal pasti produk laris dan senang dijual. 

 

Top 3 produk paling laris di Shopee


1. Barang bayi

2. Gajet

3. Pakaian

 


 

Markup harga munasabah yang menjanjikan keuntungan. Jangan terlalu tinggi, takut nanti kena bersaing dengan seller lain yang jual produk sama. 



Belajar cara lariskan jualan Shopee

Seperti yang saya kongsikan dalam artikel Cara Naikkan Sales Shopee, pelbagai cara percuma yang boleh anda guna untuk tingkatkan jualan. Contohnya:

 

  • Guna Shopee Free Shipping Program
  • Tajuk produk yang 'mengundang'
  • Gambar yang menarik perhatian
  • Guna 'Boost Now'
  • Buat diskaun
  • Sertai kempen promosi 



Banyak lagi cara dropship Shopee yang perlu anda tahu. Contohnya senarai supplier dipercayai, cara buat diskaun, markup harga, direct dropship dari China, pengalaman dropship di Shopee, dll. Kalau nak tahu, kena rujuk - Panduan Bisnes Shopee.


Panduan ini menerangkan dengan lebih detail tentang cara jana ribuan ringgit dengan betul. Baca - Panduan Bisnes Shopee.


13 ulasan:

  1. memang bagus untuk buat dropship ni. kena pulak produk best. fuh!

    BalasPadam
  2. sangat menarik idea ni. lebih senang dan jimat

    BalasPadam
  3. Memang tak wujud yer dropship tanpa modal untuk Shopee. Tapi takperlah ada jer produk2 lain yang boleh dijadikan dropship dan jual balik dekat Shopee kan. Memang yang bagusnya modalkan produk2 then jual balik . Barulah semangat nak updet.

    BalasPadam
  4. Yeah, this is a good program by Shoppee. My uncle is doing this now. Thank you for sharing this valuable knowledge. You're a pro babe!

    BalasPadam
  5. I would love to be a shopee seller too...but then again I believe I am not cut out for it. :D Then again thanks for the wonderful tips.

    BalasPadam
  6. Bagusnya .. sekarang menang ramai tengah cari ruang bisness kan.. kat Shopee palings enang nak menjual.. nak share dengan kawan i laa..

    BalasPadam
  7. Ok juga business dropship ni, kalau ada masa sis pun nak explore mana tau ada rezeki kan.

    BalasPadam
  8. wah bagus ni! khai pun first time tau pasal ni boleh lah cuba nanti cari duit lebih especially musim pandemik ni

    BalasPadam
  9. menarik info ni.. esp siapa yang berminat nak buat extra part time.. duit geli-geli...

    BalasPadam
  10. Bagus info ni. Actually dropship program mmg bagus bg mereka yg nak mula berniaga tp takut utk pegang barang

    BalasPadam
  11. Wow! I feel like I want to explore this opportunity in Shopee platform la.. Boleh juga jana side income...

    BalasPadam