Isnin, 27 September 2021

Skincare untuk Kulit Kering di Watsons

Sekiranya memiliki kulit kering, anda harus mencari produk yang boleh meningkatkan kelembapan & 'lock air' supaya tidak hilang dari kulit. 


Kulit kering berpunca dari beberapa faktor seperti:

  1. Persekitaran / cuaca
  2. Kurang minum air
  3. Genetik
  4. Cuci muka dengan kerap
  5. Penyakit seperti kencing manis atau hypothyroidism

 

Masalah kulit kering boleh menyebabkan beberapa masalah seperti menggelupas, merekah, kemerahan, dan kulit kusam serta tidak bermaya.  

 


 

Walau bagaimanapun ia boleh ditangani dengan menggunakan produk harian yang sesuai yang dirumuskan buat kulit kering. Saya bantu anda senaraikan beberapa produk dari pencuci muka hinggalah sunscreen. 


PENCUCI MUKA


1. Simple Refreshing Facial Wash


Tidak hairanlah kenapa ia menjadi pencuci muka terbaik untuk kulit kering di Watsons. Formulasinya memang menepati keperluan seperti menanggalkan kotoran, minyak, & impurities, lengkap dengan pro vitamin B & E.  

 

 

 

Tak ada fragrance, alkohol, dan paraben. Wajah jadi lebih segar selepas dicuci. Malah, harganya amat berpatutan! 


Harga: RM33

Beli di sini: https://invol.co/cl6d4it



2. Hada Labo Gokujyun Foam Wash


Kita semua tahu yang Hada Labo ada banyak produk yang bagus. Ramai yang rave tentang keberkesanan cleanser ini. Jenis foam iaitu berbuih. Selain itu ia boleh buang impurities, habuk, dan sebum tanpa mengeringkan kulit.  

 


 

Kandungannya low pH which is good for you skin terutama kulit kering. Pencuci muka ni tak buat muka lebih tegang. Sebaliknya segar dan bersih selepas dicuci. 

 

Harga: RM33

Beli di sini: https://invol.co/cl6d8qe

 

3. Safi Dermasafe Mild & Gentle Gel Cleanser


Jenama tempatan yang berkesan dan dipercayai! Jenis cleanser untuk kulit kering yang patut anda guna dalah yang 'gentle'. And Safi Dermasafe Mild & Gentle Gel Cleanser is the best fit for you. Nilai pH nya cuma sekitar 5.5 sahaja. 

 

 

pic: dini the stories


Ia membersih liang pori dan keluarkan sebum berlebihan. Kandungan licorice & chamomile mampu mengurangkan kemerahan menjadikan kulit lebih segar sepanjang hari. 


Harga: RM17

Beli di sini: https://invol.co/cl6d4hf



4. Aiken Hydra Plus Toner


Dirumus khas untuk meningkatkan kelembapan kulit, menanggalkan kotoran, dan mengekalkan kelembapan semula jadi.  

 


 

Pencuci muka ini tidak berbuih, pH rendah, seterusnya menjadikan kulit segar, bersih, dan lembap. 


Harga: RM15

Beli di sini: https://invol.co/cl6d4gr

 

Artikel berkaitan:

+ Skincare untuk Kulit Kombinasi Malaysia

+ 10 Toner untuk Kulit Kering

+ 12 Moisturizer untuk Kulit Kering

+ Tips Memilih Pelembap Muka


TONER


1. Hada Labo Hydrating Lotion Rich (red line)


Wajib sertakan toner Hada Labo kerana  Hydrating Lotion Rich memang diformulasikan khas buat kulit kering dan normal. Terdapat 3 kandungan utama toner ini yang baik untuk kulit iaitu: 


  • Glycerin - Menjadikan kulit segar dan mengelak kekeringan
  • Hyaluronic Acid - Boleh boost kelembapan, menyegarkan dan mengelak kekeringan. 
  • Ceramide - Lock air dari hilang akibat persekitaran seperti aircond dan lain-lain.  


pic: imanabdulrahim


Paling best, toner ini buat kulit mulus dan glowing! Wajib cuba! 


Harga: RM46

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvsn


2. Etude House Soon Jung pH 5.5 Relief Toner


Produk dari Korea Selatan, kandungannya baik untuk kulit sensitive, kering, dan normal. Kandungan seperti panthenol and madecassoside boleh melega, melindungi kulit dari rosak akibat suhu dan environmental pollutants.  

 


 

Tak ada alkohol and ada ekstrak pegaga dan green tea yang bagus untuk kesihatan kulit. 


Harga: RM26

Beli di sini: https://invol.co/cl6d4ea


3. Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner


Kandungan AHA/BHA ini memang baik untuk menanggalkan sel kulit mati sebab ia merupakan toner jenis 'exfoliator'. Dalam masa sama ia menghalang blackheads/whiteheads agar kulit licin dan flawless. 


Seperti toner lain, teksturnya cair tanpa fragrance. Banyak lagi kandungan best dalam toner ni seperti Betaine Salicylate dan Panthenol yang boleh kekalkan kelembapan kulit.  

 


 

Highly recommended kalau anda nak buang sel kulit mati sebab ia hanya mild exfoliator and tak kuat sangat. 


Harga: RM31

Beli di sini: https://invol.co/cl6d4d4



4. Simple Soothing Facial Toner


Toner untuk kulit kering di watson yang paling popular tentulah dari Simple. Memiliki kandungan ringan dan hampir sesuai untuk semua jenis kulit. Ia mempunyai sejumlah kandungan baik untuk kesihatan dan kelembapan kulit seperti Pro-Vitamin B5, Chamomile, Witch Hazel, dan Allantoin.  


Selain itu ia mudah meresap, tiada fragrance, dan harganya juga amat murah. 


Harga: RM15

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvgg

 

MOISTURIZER / PELEMBAP MUKA

 

1. Cerave Moisturizing Cream

 

Tidak kurang juga hebatnya kerana produk ini popular di seluruh dunia. Bahkan menjadi rekomendasi para dermatologi. Cerave Moisturizing Cream ini sesuai untuk kulit kering yang extreme sampai menggelupas dan tegang sepanjang hari.  

 


 

Ia mengandungi  hyaluronic acid and ceramides yang boleh bantu lembapkan kulit. Teksturnya krim pekat, namun tidak ada kesan melekit selepas disapu. Kalau anda memang ada masalah kulit terlampau kering, guna la Cerave ni.


Harga: Rm35

Beli di sini: https://invol.co/cl6d4bm


2. Hada Labo Hydrating Milk


Gokujyun Hydrating Milk (line merah) ini mengandungi humectants and emollients yang sempurna untuk kulit kering. Ramai juga pemilik kulit kering guna pelembap ini sebab ia dari HL dan boleh buat muka flawless. 


pic: imanabdulrahim


Kulit lebih segar, lembap, dan lembut setelah disapu. Botolnya juga amat praktikal dan very hygienic. Oh ya, produk Hada Labo ini agak mahal dek kerana keberkesanannya. Jadi, tunggu waktu sales di drugstore atau beli online je lah.  

 

Ini adalah skincare untuk kulit kering dan kusam tau. Wajib cuba


Harga: RM66

Beli di sini: https://invol.co/cl6cmz5



3. Rosken Dry Skin Cream


Nama pun Dry Skin Cream, sudah tentulah sesuai untuk kulit kering. Ideal untuk mereka yang sering terdedah dengan penghawa dingin, cahaya matahari, dan habuk. 


Kandungan utamanya adalah air dan glycerin. And it claims boleh meningkatkan kelembapan kulit sebanyak 89 peratus untuk melegakan kekeringan.  

 


 

Produk ini pun highly recommended jugak sebab digunakan di serata dunia. Masukkan moisturizer ini dalam list skincare untuk kulit kering dan sensitif anda.


Harga: RM11.83

Beli di sini: https://invol.co/cl6d4a4


4. Muji Moisturizing Milk


Kalau nak tahu, Muji ada 3 jenis 'Moisturizing Milk' iaitu Light, Moisture, dan High Moisture. Kalau kulit anda kering teruk sampai rasa tegang dan kesat, High Moisture adalah pilihan terbaik.   

 


 

Dua titisan sudah cukup untuk melembapkan kulit dari pagi hingga malam. Bukan itu sahaja, ia langsung tidak berbau, so sesuai sangat kalau kulit korang alah dengan produk ber-fragrance.  


Harga: dari RM19

Beli di sini: https://invol.co/cl6cotz

 

SUNSCREEN

 

1. Biore UV Perfect Block Milk

 

Sunscreen yang paling terkenal di Malaysia. sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit kering. SPF 50 yang cukup sempurna untuk melindungi kulit anda dari bahaya sinaran matahari. Ada minimal whitecast, tapi tak ketara sangat.  

 


 

Boleh guna setiap hari setiap kali keluar rumah supaya tak terkena sinara UVB yang boleh buat sunburn dan masalah kulit lain seperti jeragat.

 

Best, tak buat muka berminyak atau melekit. Malah, ada vitamin E. 


Harga: RM11.90

Beli di sini: https://invol.co/cl6cp2b


10 ulasan:

  1. Banyak juga yea skincare yang bagus dan menarik untuk kulit kering. Rambang mata kalau tengok kat Watsons. heeee

    BalasPadam
  2. Good products and brands. Some are my favorite. Dah lama x shopping the Watson. Hehehe. Thank you for sharing.

    BalasPadam
  3. Banyak jugak produk yang sesuai yan mostly yang i selalu tgk orang akan pilih hadalabo. I xpernah cuba lagi

    BalasPadam
  4. Kalau skin yang combination sesuai tak senarai yang ni? Macam nak cubalah...susah betul cari yang sesuai.

    BalasPadam
  5. Kulit kita ni macam mood juga kan. Dia takkan selamanya oily skin, kering, tiada akne, kering dan kombinasi. Semua bergantung kepada hormon kita. So kena tahu jadual bila akan berlaku. Masa nak dekat period, tanda jerawat dah mula muncul. Akak perasan kalau guna hada labo tu tak perlu nak risau sangat. Masa kulit akak kering, oily dan combination semua ok. Melalui pengalaman akak le. Sunscreen tu penting. Walau duk rumah. Pakai tau.

    BalasPadam
  6. saranan produk ni semua bagus dan terbaik.. nanti bole go through mana yg sesuai dengan kulit muka.

    BalasPadam
  7. Hada labo, cosryx ngan simple tu memang bagus sangat. So far brand yg disarankan semua bagus

    BalasPadam
  8. Kalau Sis memang pakai Hada Labo jer, memang sesuai dengan kulit Sis.. nak kata kering pun tak, lembab pun tak.. minyak pun tak juga hehehe.. kira ikut cuaca macamtu..

    BalasPadam
  9. Kak belum try lagi produk Hada Labo ni, nti nak try jugak sebab kulit kak pun jenis kering

    BalasPadam
  10. Hada Labo ni quite good kan skincare products dia.. can try this brand la after this memandangkan i am currently looking for new products ..

    BalasPadam