Memaparkan catatan dengan label Resepi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Resepi. Papar semua catatan

Ahad, 18 Ogos 2019

,
Resepi Nasi Ayam Sedap dan Padu | Hidangan nasi ayam memang menjadi kegemaran ramai. Siapa tidak suka akan keenakan ayam, kelembutan nasi, sup, dan ditambah pula dengan kicap dan sos sebagai pelengkap hidangan.

Menu ini sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Malah. digemari setiap peringkat umur terutamanya anak-anak yang sudah memang gemarkan ayam. Resepi nasi ayam boleh dikatakan antara resepi 'wajib tahu' dikalangan ibu-ibu.


Seperti yang kita tahu, terdapat benyak jenis nasi ayam seperti hainan, madu, roasted, dan lain-lain. Dalam artikel ini saya kongsikan resepi nasi ayam biasa yang sentiasa menjadi pilihan ramai.

Ini adalah resepi asal dari Kak Laily Subang dan gabungan perapan ayam Restoran Steak Me'nate, Ia adalah resepi nasi ayam viral kerana mendapat 60k share di laman Facebook selepas dikongsikan oleh Rafiza Ayu. Jadi hasilnya memang nampak menyelerakan!

Resepi Nasi Ayam Sedap


Bahan-bahan untuk masak nasi


Lemak ayam
Air rebusan ayam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Daun salam (boleh digantikan dengan daun pandan)
Kiub pati ayam

Bahan-bahan untuk perapan ayam


Lada sulah
1 sudu minyak bijan
1 sudu kicap pekat
3 sudu madu
2 sudu sos tiram
3 ulas bawang putih

Bahan-bahan untuk sos / sambal nasi ayam


Air rebusan ayam 3/4 cawan (200ml)
1 sudu kecil garam
4 sudu gula
Halia
1 sudu jus limau nipis
2 ulas bawang putih
6 biji lada merah

Bahan-bahan untuk kicap


Sup ayam
Kicap lemak manis
2 hirisan halia
1 ulas bawang putih (ditumbuk)

Cara rebus ayam


1. Simpan lemak ayam untuk masak nasi. Ini adalah 'ultimate secret' untuk buat nasi ayam sedap!
2. Masak air sehingga mendidih, masukkan ayam yang telah dipotong.


3. Wajib tutup periuk dalam 5 hingga 6 minit bergantung kepada kuantiti ayam.
4. Air rebusan ini akan dibahagikan untuk masak sup, nasi, dan kuah kicap kelak.

Cara masak nasi


1. Rendam beras dengan 1 sudu kecil serbuk kunyit sekitar 15 - 30 minit. Ini adalah untuk menghasilkan warna nasi berwarna kuning.
2. Toskan beras.


3. Sementara itu, panaskan lemak ayam ke dalam periuk nasi. Tutup periuk.
4. Selepas lemak ayam mencair, buang ketulan lemak yang tinggal sahaja.


5. Masukkan bawang putih, halia, daun salam, dan kiub ayam yang telah ditumbuk halus.
6. Masukkan beras, dan air rebusan ayam tadi. *Sukatan air dan beras haruslah sama, kerana beras sudahpun mengembang.
7. Pindahkan periuk nasi ke rice cooker. Tunggu sehingga masak.

Cara masak ayam


1. Campurkan semua bahan-bahan perapan ayam yang disebut di atas.
2. Gaulkan pada ayam dan perap buat seketika.


 3. Ayam yang telah diperap ini sedia untuk digoreng/ grill/ bakar.

Cara buat sos / sambal nasi ayam


1. Mesin semua bahan yang diperlukan dalam satu masa.
2. Setelah mesin, masukkan ke dalam periuk. Panaskan pada api kecil.


 3. Sesudah mendidih, mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis

Maka terhidanglah menu nasi ayam yang sedap. Ibu-ibu di rumah bolehlah mencuba resepi nasi ayam simple untuk anak ini. Punyalah sedap sehingga menjadi viral di media sosial. Untuk artikel akan datang saya akan kongsikan resepi nasi ayam madu, Sheila Rusly, cina, dan crispy pula. Anda boleh semak di label Resepi.


Selamat resepi nasi ayam simple untuk anak-anak!

Khamis, 31 Mei 2018

,
kuba guling

Kuih 'Kuba Guling' atau kerbau guling, namanya sahaja sudah unik apatah lagi jika merasanya. Pencuci mulut ini menjadi viral di laman sosial kerana menjadi popular dan mendapat permintaan tinggi dalam kalangan penduduk di Rantau Panjang, Kelantan, sejak awal Ramadan lalu.

Mendengar namanya sahaja ada yang mula kerut dahi. Kenapa letak nama Kuba Guling? Well, dalam dialek Kelantan 'kuba' membawa maksud 'kerbau'. Manakala 'guling' maksudnya lebuh kurang seperti 'berkubang.

Ia berwarna hitam dan bersalut kelapa parut, seakan-akan kerbau sedang berkubang dalam lumpur. Mungkin dari situlah kuih ini mendapat namanya.


Kuba Guling berwarna hitam, mempunyai tekstur lembut serta bersalut kelapa parut. Bagi yang tertanya-tanya, bahan pembuatan Kuba Guling ini hanya berasaskan tepung beras, tepung jagung, tepung beras pulut, dan arang tempurung bakar.

Kuba Guling Viral


Permintaan terhadap Kuba Guling terus meningkat setiap hari. Sehinggakan ada yang sanggup beratur panjang sehingga dua jam untuk merasai keenakkan kuih ini.

Mana tidaknya, gerai yang terletak di Rantau Panjang ini mula beroperasi jam 4.00 petang, namun orang ramai sudah mula memenuhi kawasan kedai seawal jam 2 petang lagi. Masing-masing tidak mahu ketinggalan dan terlepas peluang untuk menjamu kuih ini sebagai juadah berbuka puasa.

Baca: Resepi Biskut Alien Viral Yang Betul

Hampir 70 dulang habis dijual hanya dalam masa kira-kira 30 minit sahaja. Ini menyebabkan ramai pelanggan termasuk yang datang dari jauh kecewa kerana tidak sempat membelinya. Pemilik terpaksa meletakkan had di mana pembeli hanya dibenarkan membeli maksimum RM10 sahaja.

https://www.facebook.com/ahmadamiruldin.amin
Punyalah famous, samapai masuk Buletin Utama dan berita RTM 1. LOL!

Keenakan kuih ini terserlah apabila rasanya berlain dari kuih-kuih tempatan yang lain. Menurut pelanggan, Kuba Guling ini manis, mempunyai rasa lemak manis yang memikat selera.

Selain Kuba Guling, pelbagai jenis kuih tradisi Kelantan turut dijual di gerai ini. Antaranya sira labu, kacang sepat, kuih nangka, dan nekbat.

Lokasi kedai: Jalan menghala ke KompleksICQS Rantau Panjang, bersebelahan dengan stesen minyak Caltex.

Selamatkah makan arang (charcoal)?

Apabila mendapat tahu salah satu bahan yang terkandung dalam Kuba Guling ni arang tempurung, ramai yang tertanya-tanya. Selamatkah untuk dimakan? Jawapannya mestilah SELAMAT.

Abu dari tempurung kelapa atau lebih dikenali dengan arang aktif ‘activated charcoal’ merupakan satu komponen yang terhasil apabila tempurung kelapa berkenaan dibakar pada suhu tinggi menghasilkan karbon.

Tempurung kelapa yang dibakar juga menghasilkan ubatan yang dikenali sebagai pil charcoal atau activated charcoal.

Serbuk arang ini banyak digunakan dalam pembuatan makanan dan dijual di kedai-kedai bakeri. Malah, ia juga menjadi salah satu ramuan ubat gigi dan produk penjagaan kulit. Sumber - Root Of Science.

Resepi Kuba Guling


Just in case kalau anda nak cuba buat sendiri kuih kerbau guling ni, saya sertakan resepinya di bawah

Bahan-bahan
  • 250gm tepung beras
  • 200gm gula   
  • 150gm tepung jagung   
  • 1/2 sudu makan kapur   
  • 3 sudu makan tepung beras pulut   
  • 1/2 cawan santan pekat   
  • Tempurung bakar (ambik air hitam sahaja & tapis). Pastikan anda ambil tempurung yang bersih  
  • 1 liter air atau lebih (bergantung pada kepekatan)
  • Secubit garam

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali. Kacau sebati.    
  • Bila sudah sebati, hidupkan api dapur (sederhana besar) dan masak hingga likat. Pastikan ia sentiasa dikacau.  
  • Sediakan loyang saiz 8.
  • Sapukan minyak dan tuangkan bahan yang sudah di masak tadi.   
  • Bila adunan sudah sejuk, potong dan gulingkan kuih anda ke dalam kelapa parut (muda) yang telah digaulkan dengan sedikit garam.   
  • Sedia untuk dihidangkan dan dimakan.

For somebody yang tinggal di Kelantan, saya sendiri belum cuba kuih Kuba Guling ni. Mungkin kerana lokasinya agak jauh. Kita tunggu bila dah reda sikit. Kuih ni nampaknya seperti bermusim.

Isnin, 12 Mac 2018

,
Resepi Biskut Alien

Resepi Biskut Alien. Awal bulan lalu media sosial dilimpahi dengan perkongsian biskut alien yang mengundang pelbagai reaksi orang ramai.

Biskut alien ini pada asalnya dimuat naik oleh MariaKhalisya Khalis pada grup Masak Apa Hari Ni di Facebook untuk berkongsi resepi kuih tersebut demi memenuhi permintaan anak-anaknya. Resepi biskut alien itu kemudian mendapat perhatian dan dikongsi hampir 16 ribu pengguna laman sosial itu.


Baca juga: Resepi Kek Batik Sedap

Melihat hasil biskut alien melalui gambar-gambar yang dikongsi Maria, ramai ahli grup berkenaan mencuba resepi tersebut. Malangnya hasil selepas dibakar langsung tidak sama seperti yang Maria lakukan. Ada yang penyek, ada juga yang kelihatan seperti zombie dan ini menjadi bahan ketawa pengguna media sosial.

biskut alien viral

Ramai yang tertanya-tanya, rumit sangatkah untuk buat biskut makhluk asing ini? Menurut Maria, biskut alien ini tidaklah sesusah mana kerana ia cuma memerlukan EMPAT bahan sahaja.

Resepi Biskut Alien Viral Yang Betul

Bahan-Bahan
- 1/2 Buttercup
- 1/2 tin susu pekat
- 400 gram tepung jagung
- 4 sudu besar susu tepung
- Coklat cip

Cara
  • Masukkan semua bahan dan adun sehingga menjadi doh
  • Jika doh terlalu keras, tambah 2 sudu mentega
  • Bentukkan doh mengikut kreativiti anda
  • Letakkan coklat cip sebagai mata alien
  • Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 165-170C menggunakan API BAWAH selaman 25 minit
Baca juga: Panduan Memulakan Bisnes Bakeri dari Rumah

Mungkin anda boleh cuba buat resepi ini untuk anak-anak, ataupun jadikannya sebagai salah satu biskut raya nanti.

Entri sebelum ini - Honor 9 Lite Berbaloi Pada Harga RM749

Terima kasih kerana membaca Resepi Biskut Alien Viral Yang Betul

Sabtu, 27 Mei 2017

,

Resepi Kek Batik Sedap. Jika ditanya apa juadah kegemaran ketika berbuka puasa, I would say I'm down with anything but beansprouts (taugeh).  Tapi ada satu juadah/pencuci mulut ni yang sentiasa menjadi pilihan iaitu KEK BATIK.

Kek batik memang cukup popular di Malaysia. Pencuci mulut ini dipercayai berasal dari Sarawak kemudian telah dinovasikan oleh penduduk Semenanjung. Tidak dinafikan kek batik turut menjadi antara juadah 'wajib ada' ketika hari raya kerana resepinya cukup mudah dan ringkas.

Ada dua jenis kek batik iaitu yang menggunakan telur dan tanpa telur. Saya dah cuba kedua-duanya dan rasanya seakan sama sahaja. Tapi dalam entri ni saya kongsikan cara buat kek batik tanpa menggunakan telur.

Resepi Kek Batik Sedap

Bahan-bahan:
  • 1 pek biskut Marie 
  • 250g mentega/butter  
  • 200g Milo
  • 3 sudu besar serbuk koko, ayak
  • 3/4 tin susu pekat 

Cara penyediaan kek batik:
  1. Lapik loyang dengan kertas baking supaya senang dikeluarkan apabila sejuk. Loyang bersaiz sederhana.
  2. Potong butter kepada kiub. Panaskan butter di dalam periuk dan di atas api sederhana sehingga cair.
  3. Masukkan serbuk milo, susu pekat dan serbuk koko. Kacau sehingga pekat sebati.  
  4. Susun biskut Marie dalam loyang kemudian sendukkan adunan coklat dan sapu rata sebagai lapisan atas.
  5. Susun biskut Marie berselang seli atau gaulkan kesemuanya (ikut citarasa) dengan adunan coklat.
  6. Sejukkan di dalam peti ais semalaman. Keluarkan dan potong untuk dihidangkan
sumber: iResepi

Bahan-bahan penyediaan kek batik murah

Saya tinggalkan link produk untuk buat kek batik yang anda boleh beli di Lazada kat bawah. Boleh semak sendiri dan bandingkan dengan harga di kedai fizikal. Jauh lebih murah apatah lagi sekarang ada promosi Riang Ria Raya iaitu potongan sehingga 90% (19 May - 30 Jun). Rujuk di SINI.

1. Milo (1kg)
2. Loyang pelbagai saiz
3. Spatula

Untuk lebih banyak pilihan, anda boleh rujuk promosi Delicious Ramadan dan Bazaar Ramadan.


*Fun fact: Tahukan anda, kek batik ini juga merupakan makanan kegemaran Prince William. Tapi di England ia dipanggil Biscuit Chocolate Cake.Kalau tak percaya baca kat laman rasmi Rachel Ray.


I do not own any photos. They are all belong to iResepi. Ini merupakan blogger contest Lazada, untuk sertai rujuk http://www.lazada.com.my/blogger-contest/.

Entri sebelum ini - Cara Selamatkan Telefon Masuk Air

Terima kasih kerana membaca Resepi Kek Batik Sedap

Isnin, 8 Julai 2013

,
Hello internet! Pernah tak cuba air Lemon Fresh Fizz kat KFC? Bila tengok advertisement KFC Krusher tu nampak sedap je. Sebelum ni tengok je, so bila saya cuba hari tu... sedap gila kot!