Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan

Rabu, 15 Julai 2020

,
Khasiat minyak kelapa dara memang tidak boleh dinafikan. Sehingga ada yang menggelarkannya sebagai 'superfood' kerana ia baik untuk kesihatan dan kecantikan. Salah satu jenama yang menghasilkan produk kecantikan berasaskan minyak kelapa dara adalah D'FERA.


Apa itu minyak kelapa dara / virgin coconut oil (VCO)

Minyak Kelapa Dara adalah minyak kelapa yang dihasilkan tanpa menjalani proses pemanasan (haba) dan tidak menggunakan bahan-bahan kimia lain seperti bahan pewarna dan MSG. 

Struktur asal yang terdapat di dalam minyak kelapa ini akan dikekalkan seasli-aslinya. Berbeza dengan minyak kelapa biasa lain di mana haba dan bahan kimia digunakan sewaktu memprosesnya dan mengakibatkan struktur kimia asal dalamannya berubah.

Sebelum ini saya pernah terbitkan artikel berkaitan betapa bagusnya khasiat produk D'Fera terhadap kesihatan dalaman dan luaran. Kali ini mereka tampil dengan Beauty Box yang merangkumi 3 produk kecantikan wajah.


D'Fera Beauty Box

  1. Rice Mask
  2. Glow Face Mist
  3. Loose Powder

Tiga skincare ini sebenarnya sudah menjadi produk harian para wanita. Cuma keistimewaan D'Fera adalah pada kandungannya yang berasaskan minyak kelapa dara atau virgin coconut oil (VCO), dan bebas bahan kimia.

Jom lihat antara kelebihan tiga produk ini.

Rice Mask (bedak sejuk)


  • Sesuai untuk semua jenis kulit
  • Merawat masalah kulit seperti jerawat dan ruam
  • Memutih dan melembutkan kulit
  • Mengecilkan liang pori agar lebih 'flawless'
  • Mengawal pengeluaran minyak berlebihan

Cara penggunaan
- Bersihkan muka
- Bancuh bedak sejuk ini dengan air biasa
- Sapu pada keseluruhan wajah,
- Biarkan selama 10 - 20 minit
- Bilas dengan air
- *Anda juga boleh memakainya selama semalaman, dengan hanya membasuh muka pada keesokka hari

Loose powder


  • Sesuai untuk semua jenis kulit
  • Menjadikan solekan tampak 'natural' dan tahan lama
  • Mesra wuduk dan sesuai untuk kegunaan haji/umrah
  • Untuk kesan lebih baik, guna sebelum semburan Glow Mist D'Fera

Cara penggunaan
- Pakai selepas sapu foundation
- Guna teknik 'dab' dengan perlahan menggunakan sponge yang disediakan

Glow Face Mist


  • Supaya makeup tahan lama

  • Merawat dan melembapkan kulit kering yang sering terdedah kepada sinaran matahari
  • Merawat kulit kusan agar kembali cerah dan berseri
  • Menyegarkan kulit

Cara penggunaan
- Goncang sebelum guna
- Sembur pada jarak 20 cm / 8 inci dari muka


Kelebihan produk minyak kelapa dara D'Fera Beauty Box

  • Dihasilkan secara tradisional
  • Tidak mengandungi bahan kimia
  • Extrak ramuan asli dan bunga² segar.
  • Menggunakan bahan-bahan organik seperti minyak kelapa dara, beras, dan air mawar

Harga (termasuk postage)
SM - RM69
SS - RM70

Selain Beauty Box, D'Fera turut mempunyai beberapa produk berasaskan minyak kelapa dara untuk rambut, kulit, minyak angin, dan banyak lagi. Anda boleh rujuk artikel:


Macam mana nak beli produk minyak kelapa dara D'Fera? 
No. Tel: 012-9025019
Laman web: https://muaz.xyz/dfera-coconut-oil/

Jumaat, 19 Jun 2020

,
Tips Memilih Pelembab Muka | Saya rumuskan yang anda semua suda sedia maklum tentang kepentingan memakai pelembap muka. Tidak kiralah apa jenis kulit sekalipun pemakaian pelembab atau moisturizer adalah WAJIB bagi mengekalkan kelembapan wajah dan menangani masalah kulit seperti jerawat.

Melalui artikel ini saya kongsikan sedikit tips memilih pelembap muka. Ini kerana setiap pelembap atau moisturizer dirumus untuk jenis kulit tertentu. Jangan pula guna moisturizer jenis krim sedangkan anda mempunyai kulit berminyak. Nanti makin berminyak pula.


Sebelum itu, berikut adalah cara untuk mengetahui jenis kulit.
Basuh muka seperti biasa
Jangan sapu apa-apa pada wajah
Biarkan kering sekitar 30 minit hingga 1 jam
Periksa sama ada kulit kering, berminyak, atau normal. Kalau kering dan berminyak di sesetengah kawasan, itu adalah jenis kombinasi.

Artikel berkaitan: 10 Pelembap Muka Terbaik

Tips memilih pelembap muka

Kulit kering -  pelembap jenis krim
Kulit berminyak - pelembap krim cair atau gel
Kulit kombinasi - pelembap krim cair atau gel
Kulit berjerawat - pelembap gel atau water based

Saya kongsikan produk yang sesuai untuk anda pakai mengikut jenis kulit. Produk-produk ini boleh di beli di drugstore. Saya sertakan juga link untuk anda beli secara online untuk harga yang lebih murah.

Kulit kering - guna pelembap jenis krim

Sekiranya kulit rasa tegang dan ketat selepas dicuci, ini bermakna anda memiliki kulit kering. penting untuk anda menggunakan moisturizer jenis krim. Pelembap jenis krim mempunyai kandungan minyak dan air yang boleh membantu menyeimbangkan kelembapan kulit. 

Jika dibiarkan, kulit tampak kusam, munculnya jeragat, dan jerawat. Oh no!

SIMPLE Hydrating Light Moisturiser

Merupakan pelembap muka terbaik di Watsons dek kerana kualiti dan harganya yang berpatutan. Produk dari UK ini memiliki tekstur yang sangat lembut dan cepat meresap ke dalam kulit. Pelembap muka ini sangat sesuai untuk kulit kering kerana ia memberikan kesan glowing dan tampak segar.


Harga: RM26.90
Beli di SINI: https://invol.co/cln2wm


CERAVE Moisturizing Cream

Cerave Moisturizing Cream ini diakui keberkesanannya sebagai pelembap muka untuk kulit kering terbaik.

Teksturnya jenis krim pekat mampu memberi kelembapan kepadan kulit dari pagi hingga malam. Bagaimanapun, ia tidak meninggalkan kesan berminyak pada wajah. Moisturizer ini banyak membantu mereka yang mengalami kulit tegang akibat kekeringan.

Dalam masa sama ia menjadikan kulit lembut dan segar. Kalau anda mencari skincare untuk kulit kering dan sensitif, boleh cuba Cerave, packaging WARNA BIRU ya?

Harga: RM38

Kulit berminyak - guna pelembap jenis gel

Memiliki kulit berminyak boleh mendatangkan stress. Mana tidaknya, muka akan nampak berkilat hingga terbit rasa tidak selesa di hadapan umum. Jangan sangka muka berminyak tidak perlu pakai moisturize ya? Jika tidak pori akan tersumbat dan muncul pula jerawat durjana!

Pelembap muka untuk kulit kering yang perlu anda guna adalah produk yang berasaskan air. Ini supaya ia dapat mengurangkan minyak berlebihan sekaligus mengekalkan kelembapan semulajadi.

Hada Labo Hydrating Water Gel


Jenama yang tidak asing lagi dalam arena produk penjagaan kulit. Ramai yang memuji keberkesanannya. Moisturizer ini jenis gel dan langsung tidak berminyak dan ringan. Cepat meresap ke dalam kulit.

Hada Labo turut menekankan yang moisturizer ini mengandungi aqua oil volume matrix yang memberikan nutrien terus ke dalam pori. Jadi, ia bukan sahaja boleh mengawal minyak tetapi boleh memperbaiki tona kulit.


Agak mahal, tapi berbaloi. Highly recommended.

Harga: RM52.50
Beli di SINI: https://bit.ly/2N5dHNf

BIO-Essence Moist-in Water Gel

Bukan sahaja melembapkan kulit, tetapi memperbaiki kulit agar tampak segar. Tekstur jenis gel ini mudah meresap dan kekal lama.

BIO-Essence claims yang moisturizer ini mempunyai pH rendah, which is bagus untuk kulit dan tidak menyebabkan iritasi.



Harga: RM46.32
Beli di SINI: https://bit.ly/2NkXbsF

NEUTROGENA Hydro Boost Water Gel


Produk ini juga cukup popular di kalangan pemilik kulit berminyak. Biarpun agak mahal, keberkesanannya tidak dapat dinafikan. Pelembap ini mengandungi hyaluronic acid yang boleh melembap dan melembutkan kulit sepanjang hari.


Ia jenis gel, cukup ringan. Bagaikan tidak memakai apa-apa selepas di sapu. Yang ni pun highly recommended. Kalau anda baca review pelembab untuk kulit berminyak, produk ini pasti ada dalam senarai. Kalau beli di Shopee lebih murah sebab kat Watsons mahal and kena tunggu sales.

Add caption

Harga: RM46.50
Beli di SINI: https://bit.ly/3egdyTa

Kulit kombinasi - guna pelembap jenis gel atau krim

Ramai yang memiliki kulit kombinasi, iaitu di mana berminyak di kawasan T-zon dan kering di kawasan lain. Situasi ini membuatkan anda keliru. Untuk itu anda disaran untuk menggunakan produk yang lebih ringan dan tidak mempunyai nilai pH yang tinggi.


SAFI Dermasafe Soothe & Hydrate Day Moisturizer

Pelembab muka Safi ini bukan calang-calang tau. Ia adalah produk buatan tempatan yang hebat. Cepat menyerap dan mampu hydrate kulit sehingga 24 jam. Maka, kulit akan nampak segar, lembut, dan tidak melekit. Lihat sahaja teksturnya dalam gambar di bawah.

Kandungan niacinamide berfungsi untuk mengecilkan pori dan mengurangkan kekusaman.

Gambar: ajwinajeera.blogspot.com

Harga: RM33.93
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wf

SIMPLE Oil Balancing Moisturizer

Kalau tadi botol warna hijau, ini botol biru yang dirumus khas sebagai pelembab muka untuk kulit berminyak dan berjerawat. Cukup popular di Watsons dan Guardian.

Moisturizer ini sangat ringan, dan tidak meninggalkan kesan berminyak selepas di sapu. Ramai yang mengatakan ia juga boleh jerawat dan membaiki tona kulit.

gambar: Instragram - @chizubunny

Harga: 17.71
Beli di SINI: https://bit.ly/2UUEpwq

Kulit berjerawat dan sensitif

ROSKEN Skin Repair Sensitive Skin Cream

Jenama Rosken ini menjadi rekomendasi oleh pakar kulit. Diformulasi sebagai cream untuk wajah berjerawat dan berminyak, serta sensitif. Menariknya, pelembap ini tidak mengandungi SLS, paraben, fragrance, warna, dan mineral oil.

Ia kaya dengan bahan semulajadi yang selamat digunakan untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif. Sering menjadi rekomendasi warga net. Cubalah, harganya juga amat berpatutan.


Harga: RM14.50
Beli di SINI: https://invol.co/clp96x

Hah! Itu dia antara tips memilih pelembap muka. Banyak produk di pasaran, kalau boleh jangan terus beli, baca dulu review di internet. Boleh try and error, tapi biarlah tahu produk yang sesuai dengan jenis kulit. Semoga bermanfaat.

Rabu, 29 April 2020

,
13 Pelembab Muka Terbaik | Selain pencuci muka, pelembap merupakan salah satu penjagaan wajah yang harus anda titik beratkan. Tidak kira apa jenis kulit sekali pun, kulit wajah anda memerlukan kelembapan yang seimbang untuk mengelak dari masalah kulit wajah.

Pelembap atau moisturizer inilah berfungsi dalam mengekalkan kelembapan kulit. Apabila kulit terlalu kering atau terlalu berminyak, ia lebih cenderung kepada masalah yang paling digeruni iaitu jerawat!


Walau bagaimanapun, anda perlulah memakai moisturizer yang bersesuaian dengan kulit wajah. First of all, kenalpasti jenis kulit terlebih dahulu. Sama ada kering, kombinasi, berminyak, normal, atau acne prone.

Dengan pelbagai pilihan yang ada di pasaran, yang mana satukan paling sesuai dengan kulit anda?

Tips memilih pelembap muka
Kulit kering -  pelembap jenis krim
Kulit berminyak - pelembap krim cair atau gel
Kulit kombinasi - pelembap krim cair atau gel
Kulit berjerawat - pelembap gel atau water based

Saya kumpulkan sejumlah produk mengikut jenis kulit. Selain itu, produk-produk ini juga boleh anda dapatkan di drugstore seperti Watsons atau Guardian. Saya sertakan juga link untuk anda beli secara online untuk harga yang lebih murah.

10 Pelembab Muka Terbaik


Pelembab muka untuk kulit kering


Untuk mereka yang memiliki kulit kering, kelembapan wajah yang kunci dalam memastikan kulit tampak segar. Oleh itu, anda harus menggunakan pelembab jenis krim. Produk yang mengandungi occlusive and emollient memang bagus supaya air tidak hidalng dan boleh improve kulit.

1. MUJI Moisturizing Milk


Jenama dari Jepun ini agak dikenali bagi pemilik kulit kering. Produk pelembap Moisturizing Milk khususnya memang sesuai untuk masalah ini. Ia cepat meresap, tidak berbau, bebas alkohol, dan tidak mengandungi paraben.

[Baca] 8 Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watsons


Biarpun ia menambahkan kelembapan pada wajah, Muji Moisturizing Milk ini langsung tidak meninggalkan kesan berminyak. Sesuai dijadikan makeup base sebelum menyapu foundation. Best kan?

Harga: RM26.90
Beli di SINI: https://invol.co/cln2wm

2. SIMPLE Hydrating Light Moisturiser


Rangkaian produk Simple memang menjadi kegemaran ramai dek kerana kualiti dan harganya yang berpatutan. Testur krimnya sangat lembut dan cepat meresap ke dalam kulit. Pelembap muka ini sangat sesuai untuk kulit kering kerana ia memberikan kesan glowing dan tampak segar.

Gambar: thepinkvelvetblog.com

Malah, ia tahan selama 12 jam sama seperti what it claims on the bottle. Jadi balik kerja atau sekolah, wajah masih kekal lembap seperti baru di sapu. Ini adalah moisturizer untuk kulit kering di Watsons yang cukup popular.


Harga: RM17.44
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wl

3. CERAVE Moisturizing Cream


Ramai dermatologist recommend produk Cerave ni. Packaging warna biru memang dikhaskan untuk kulit kering. Ia mengadungi ceramides and hyaluronic acid yang membantu melembapkan wajah sepanjang hari dengan sekali sapuan sahaja.



Teksturnya agak pekat sekaligus baik untuk anda yang sentiasa terdedah kepada penghawa dingin di pejabat. Malah, ia juga free fragrance.

Anda boleh jadikan ia sebagai rutin harian iaitu pagi dan malam.

4. HADA LABO Gokujyun Hydrating Milk


Siapa tidak kenal dengan Hada Labo bukan? Gokujyun Hydrating Milk ini mengandungi humectants and emollients yang sempurna untuk kulit kering. Malah, tidak mengandungi paraben di mana ramai yang sensitif dengan kandungan ini.

[Baca] 7 Pencuci Muka Untuk Kulit Kering di Watsons

Tidak terlalu pekat, senang menyerap dan sesuai untuk dipakai siang mahupun malam. Packaging nya juga bagus, jenis botol yang senang untuk di pump.


Agak mahal, tetapi jenama Hada Labo ini memang berkualiti. Kalau anda tengok skincare routine pemilik wajah glowing, rangkaian Hada Labo ini wajib ada dalam list tau.

Harga: RM54
Beli DI SINI: https://invol.co/cln0l4

Pelembap muka untuk kulit berminyak


Individu yang mempunyai masalah kulit berminyak pasti stress dengan keadaan kulit yang berkilat sehingga timbul rasa tidak selesa di hadapan umum. Namun, ramai yang beranggapan memakai pelembap menyebabkan kulit semakin berminyak. Eh, salah tu!

Memakai pelembap muka sebenarnya boleh mengurangkan penghasilan minyak berlebihan. Anda boleh pilih yang pelembap muka jenis gel atau krim yang cepat meresap. Moisturizer untuk kulit berminyak Malaysia memang banyak. Berikut adalah antara yang terbaik:-

1. NANO WHITE Mattifying Moisturizer


Di formulasikan untuk kulit berminyak, ia lebih ringan dan agak cari membuatkan ia cepat meresap. Langsung tidak meninggalkan kesan berminyak pada wajah. Malah, ia juga membuatkan kulit tampak segar.



Tambahan pula, Mattifying Moisturizer ini mempunyai kandungan vitamin c dan tea tree oil yang sudah terkenal dengan keberkesanannya dalam merawat jerawat.

Untuk pengetahuan, Nano White adalah salah satu produk tempatan yang berkualiti. Sebab itulah ia dijual di drugstore sepert Watsons. Harganya juga amat murah.

Harga: RM24.89
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wj

2. ROSKEN Sensitive Skin Cream


Sering menjadi rekomendasi dari pakar dermatologist, jenama Rosken ini turut menawarkan moisturizer untuk kulit berminyak.

Rosken juga memiliki pelbagai jenis pelembap untuk beberapa jenis kulit. Untuk berminyak dan kombinasi, guna jenis Sensitive Cream yang tiubnya berwarna biru.


Pelembap muka ini juga cepat meresap, bahkan memiliki slight cold sensation setiap kali disapu. Ia mengekalkan kelembapan dan dalam masa sama melembutkan kulit.


Harga: RM20.30
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wi

3. HADA LABO Hydrating Water Gel


Dirumus khusus untuk kulit berminyak dan kombinasi. Kandungan Ceramide, Vitamin B3, dan Aloe Vera sememangnya baik untuk menyegarkan kulit serta mengawal pengeluaran minyak berlebihan.


Teksturnya jenis gel which is sesuai untuk kulit berminyak. Ramai yang mengatakan produk ini bagus, cuma agak mahal. Kena tunggu sales atau beli sahaja di Lazada untuk harga rendah.

Harga: RM51.20
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wh

Pelembap muka untuk kulit kombinasi


Hampir sama dengan bulit berminyak, tetapi kombinasi hanya sesetengah kawasan sahaja yang mengeluarkan minyak berlebihan. Bak kata Dr Ingky, di mana terdapat kelenjar minyak yang terlampau atau kurang aktif.

[Baca] Review Innisfree Jeju Volcanic Pore Clay Mask

Untuk itu anda disaran untuk menggunakan produk yang lebih ringan dan tidak mempunyai nilai pH yang tinggi.


1. SAFI Dermasafe Soothe & Hydrate Day Moisturizer


Banyak juga pelembap muka untuk kulit kombinasi Malaysia. Jangan pandang rendah akan jenama tempatan Safi ya? Safi menjadi kegemaran ramai dek keranan keberkesanan dan harganya yang berpatutan. Lagipun, Safi menawarkan pelbagai produk untuk pelbagai jenis kulit.

Bagi kulit kombinasi, Safi menghasilkan  Soothe & Hydrate Day Moisturizer iaitu pelembap jenis gel. Cepat menyerap dan mampu hydrate kulit sehingga 24 jam. Maka, kulit akan nampak segar, lembut, dan tidak melekit.

Gambar: ajwinajeera.blogspot.com

Kalau nak tahu, ia mempunyai niacinamide yang boleh mengecilkan pori, memperbaiki sknin tone, dan mengurangkan kekusaman.

Selain itu, it blends so well dengan foundation and makeup.

Harga: RM33.93
Beli DI SINI:https://invol.co/cln2wf

2. SIMPLE Oil Balancing Moisturizer


Rangkaian produk Simple memang menakjubkan! Pelembap muka ini mengawal kelembapan kulit dari menghasilkan minyak berlebihan. Antara moisturizer terbaik untuk kulit kombinasi dan mendapat review positif.

gambar: Instragram - @chizubunny

Bertekstur krim, tetapi amat ringan dan mudah cair sebaik di sapu pada wajah. Sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah kulit sensitif, berminyak, dan kombinasi.

Harga: RM15.80
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wd

3. NEUTROGENA Oil Free Moisture Combination Skin


Diformulasikan khas buat pemilik kulit kombinasi dan berminyak, ia melembapka kawasan kering dan mengawal minyak di sesetengah kawasan yang aktif. Hasilnya kulit kekal segar dan lembut sepanjang hari.

Paling best bila ia mengawal minyak di bahagian T-zone, terutama ketika berpeluh dan berada di bawah panas terik.


Berbeza dengan produk seumpamanya yang lain, ia hadir dalam bentuk botol yang boleh di pump which I love dari segi kebersihan.

Harga: RM26.80
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wa

Semoga artikel pelembap kulit terbaik ini bermanfaat untuk rutin penjagaan kulit anda. Nak cantik tak semestinya kena guna produk mahal, tetapi yang sesuai dengan kulit. Nantikan perkongsian yang seterusnya! 

Jumaat, 20 Mac 2020

,
Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Berminyak di Watsons | Memiliki kulit muka berminyak memang leceh. Baru sahaja basuh muka, terus berminyak!Mesti ramai yang mempunyai masalah kulit berminyak bukan? Sebenarnya ada penyelesaiannya. Masalah ini boleh ditangani sekiranya anda menggunakan pencuci muka yang sesuai. Banyak cleanser di drugstore yang boleh anda cuba.

Muka Berminyak membuatkan mereka hilang keyakinan diri dan malu untuk berada di khalayak ramai. Lebih-lebih lagi sekiranya berpeluh dan terdedah kepada cuaca panas. Sehingga muka tampak berkilat.

Dengan memakai produk yang mengandungi kandungan yang sesuai, ia dapat membantu mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan. 

Saya akan sarankan beberapa produk pencuci muka terbaik untuk kulit berminyak yang boleh anda dapatkan di Watsons. Saya sertakan sekali link Shopee/Lazada supaya anda boleh beli secara online pada harga lebih murah.

Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Berminyak di Watsons
1. CETAPHIL Gentle Skin
Jenama yang sudah tidak perlu diperkenalkan lagi dalam arena produk penjagaan kulit. Bahkan, ramai dermatologist menyarankan penggunaan Cetaphil dek kerana kandunganya yang ringan

Selasa, 24 Disember 2019

,
Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watsons | Anda tidak mempunyai masalah kulit berminyak, tetapi hanya berminyak di sesetengah kawasan pada wajah sahaja. Ini bermakna anda memiliki kulit kombinasi!


Kulit kombinasi kebiasaannya hanya berminyak di kawasan 'T-zone'. T-zone meliputi dahi, hidung, dan dagu. Tetapi macam mana nak tahu jenis kulit anda sama ada kering, berminyak, atau kombinasi? Berikut adalah caranya:

Cara mengetahui jenis kulit
  • Basuh muka dengan pencuci muka seperti biasa dan bilas.
  • Biarkan muka sekitar satu hingga dua jam tanpa memakai apa-apa produk.
  • Periksa kulit anda.

Kemudian lihat kondisi kulit selepas dua jam...
  • Kulit berminyak - Berminyak pada seluruh wajah
  • Kulit Kombinasi - Kulit berminyak pada T-zone sahaja
  • Kulit kering - Kulit kering dan ketat

Salah satu cara untuk menangani masalah kulit kombinasi adalah dengan menggunakan pencuci muka yang sesuai. Pencuci muka tersebut haruslah tidak mengeringkan dan dalam masa sama tidak membuatkan kulit semakin berminyak.

Tetapi, anda pasti ragu-ragu dalam memilih produk.

Saya akan memudahkan kerja anda dengan menyenaraikan cleanser untuk kulit kombinasi boleh didapati di Watsons. Atau anda boleh beli online melalui link yang saya share.

Anda juga boleh baca artikel pencuci muka terbaik untuk setiap jenis muka di https://www.popkeju.com/pencuci-muka-terbaik/. Sangat informatif dengan tips tambahan tentang cleanser.


Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watsons


HADA LABO Deep Clean & Pore Refining Face Wash


Jenama dari Jepun ini memang cukup popular ya? Keberkesanannya memang ketahui ramai biarpun harganya agak mahal. Untuk pengetahuan, HL memilik beberapa jenis pencuci muka. Untuk kulit kombinasi, HL Deep Clean & Pore Refining Face Wash adalah yang paling sesuai.


Ia mengawal minyak berlebihan, membersih lubang pori, dalam masa sama mengembalikan kesegaran dan kelembutan kulit.

[Baca] Pencuci Muka Untuk Kulit Berminyak

Harga: RM26.50
Beli di sini - http://bit.ly/2Ssoq82

SIMPLE Refreshing Facial Wash Gel


Rangkaian skincare nombor 1 di UK dan tidak kurang juga hebatnya di Malaysia. Many good reviews about them dan harganya juga sangat berpatutan. Simple memiliki beberapa jenis cleanser.

Refreshing Facial Wash Gel mengandungi Triple Purified Water dan vitamin yang boleh menyuburkan kulit tanpa kesan iritasi.


Ia juga slightly menanggalkan makeup dan kotoran. Kandungan gel di dalamnya membantu melembabkan muka dan mengawal minyak berlebihan.

Harga: RM14.49
Beli di sini - http://bit.ly/2ZjeRdb

YADAH Pore Refining Foam Cleanser


Produk skincare dari Korea memang tengah 'in' sekarang. Keberkesanannya memang diakui ramai. Janema Yadah adalah antara yang popular dengan sunscreen, mask, dan cleanser.

Pore Refining Foam Cleanser sesuai untuk kulit kombinasi. Kandungan ekstrak 2000mb Albumen dari putih telur mengawal pengeluaran minyak berlebihan pada T-zone. Dalam masa sama mengeluarkan kotoran untuk membersihkan pori dan mencerahkan culit.


Teksturnya berbuih sebagai agen menanggalkan minyak, tetapi tidak terlalu mengeringkan kulit.

Harga: RM21.20
Beli di sini - http://bit.ly/2SlYCdL

Neutrogena Deep Clean Facial Cleanser


Pencuci muka untuk kulit kombinasi di Watsons yang seterusnya adalah Neutrogena Deep Clean Facial Cleanser. Pencuci muka ini sesui untuk kulit kombinasi dan berminyak.

Ia membersihkan lubang pori dari habuk, minyak, dan lebihan makeup. Menariknya dalam masa sala pencuci muka ini turut menanggalkan sel kulit mati yang membuatkan kulit tampak kusam.


Hasilnya, selepas mebilas wajah lebih segar dan bersih.

Harga: RM16.34
Beli di sini - http://bit.ly/2EOkS8s

COSMODERM Tea Tree Oil


Cosmoderm adalah rangkaian penjagaan kulit dari Malaysia. Produk tempatan yang dipercayai akan keberkesanannya. Bukan calang-calang produk boleh masuk Watsons tau.

Cleanser ini mencuci tanpa mengeringkan kulit. Mampu membersihkan pori yang tersumbat bagi mengelakkan jerawat.



Antara pencuci muka untuk kulit berjerawat kerana kandungan 'tea tree oil nya  yang berfungsi dalam merawat dan mencegah jerawat.

Harga: RM12.40
Beli di sini - http://bit.ly/35S7zzn

NANO WHITE Fresh Gel Cleanser


Kelebihan pencuci muka ini terletak pada kandungan 'micro beads' atau biji-biji halus yang bertindak sebagai ejen pembersih. Micro beads ini lebih lembut dan senang pecah, tidak seperti face scrub.


Tekstur gel dan kandungan boleh menghilangkan minyak berlebihan pada kawasan T-zone tanpa menghilangkan kelembapan semula jadi.


Ia juga mengandungi tea tree oil, vitamin  C, dan alga laut yang memberi manfaat kepada kulit.

Harga: RM12.90
Beli di sini - http://bit.ly/3985WzJ

EUCERIN Cleansing Gel


Rangkaian produk Eucerin terkenal dengan slogan 'Pro acne solution'. Diiklankan sebagai pembersih muka untuk kulit berjerawat dan sensitif. Malah, kandungannya yang boleh mencegah dan merawat jerawat memeng diakui ramai. Untuk kulit combination to oily, penggunaan pencuci muka Eucerin Cleansing Gel amat digalakkan.

gambar: lipglossismylife.com

Minyak dan debu yang terkumpul pada T-zone boleh mengakibatkan pertumbuhan jerawat. Ia dapat membersihkan minyak berlebihan, makeup, dan habuk dalam pori. Formula tanpa buih dan 6 peratus Ampho-Tenside sangat membantu!


Agak mahal, tapi berbaloi untuk menghilangkang minyak pada T-zone.

Harga: RM40.25
Beli di sini - http://bit.ly/34XkM9a

[Baca]  7 Pencuci Muka Untuk Kulit kering di Watsons

CETAPHIL Gentle Skin Cleanser


Produk pencuci muka yang sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif. Saya yakin anda pernah dengar akan kehebatan produk ini sehingga ahli dermatologi turut mencadangkan penggunaannya.


Disebut-sebut sebagai pencuci muka yang sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat. 

Ada yang mengatakan bila guna Cetaphil, dah tak nak guna cleanser lain dah. I guess it's true. Saya sendiri guna dan belum plan lagi nak tukar.

Kira-kira 2 minggu penggunaan, anda akan lihat hasilnya di mana minyak sudah berkurangan di bahagian T-zone. Kalau tak percaya, cubalah!

Harga: RM19.80
Beli di sini - http://bit.ly/2sfFi7w

Memang banyak pencuci muka untuk kulit kombinasi di Watsons. Ini adalah antara yang paling banyak popular dan dipercayai. Kalau anda ada cadangan lain, boleh kongsikan dalam ruangan komen di bawah. Next time saya share pencuci muka terbaik untuk lelaki pula. Heee!