Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan

Jumaat, 19 Jun 2020

,
Tips Memilih Pelembab Muka | Saya rumuskan yang anda semua suda sedia maklum tentang kepentingan memakai pelembap muka. Tidak kiralah apa jenis kulit sekalipun pemakaian pelembab atau moisturizer adalah WAJIB bagi mengekalkan kelembapan wajah dan menangani masalah kulit seperti jerawat.

Melalui artikel ini saya kongsikan sedikit tips memilih pelembap muka. Ini kerana setiap pelembap atau moisturizer dirumus untuk jenis kulit tertentu. Jangan pula guna moisturizer jenis krim sedangkan anda mempunyai kulit berminyak. Nanti makin berminyak pula.


Sebelum itu, berikut adalah cara untuk mengetahui jenis kulit.
Basuh muka seperti biasa
Jangan sapu apa-apa pada wajah
Biarkan kering sekitar 30 minit hingga 1 jam
Periksa sama ada kulit kering, berminyak, atau normal. Kalau kering dan berminyak di sesetengah kawasan, itu adalah jenis kombinasi.

Artikel berkaitan: 10 Pelembap Muka Terbaik

Tips memilih pelembap muka

Kulit kering -  pelembap jenis krim
Kulit berminyak - pelembap krim cair atau gel
Kulit kombinasi - pelembap krim cair atau gel
Kulit berjerawat - pelembap gel atau water based

Saya kongsikan produk yang sesuai untuk anda pakai mengikut jenis kulit. Produk-produk ini boleh di beli di drugstore. Saya sertakan juga link untuk anda beli secara online untuk harga yang lebih murah.

Kulit kering - guna pelembap jenis krim

Sekiranya kulit rasa tegang dan ketat selepas dicuci, ini bermakna anda memiliki kulit kering. penting untuk anda menggunakan moisturizer jenis krim. Pelembap jenis krim mempunyai kandungan minyak dan air yang boleh membantu menyeimbangkan kelembapan kulit. 

Jika dibiarkan, kulit tampak kusam, munculnya jeragat, dan jerawat. Oh no!

SIMPLE Hydrating Light Moisturiser

Merupakan pelembap muka terbaik di Watsons dek kerana kualiti dan harganya yang berpatutan. Produk dari UK ini memiliki tekstur yang sangat lembut dan cepat meresap ke dalam kulit. Pelembap muka ini sangat sesuai untuk kulit kering kerana ia memberikan kesan glowing dan tampak segar.


Harga: RM26.90
Beli di SINI: https://invol.co/cln2wm


CERAVE Moisturizing Cream

Cerave Moisturizing Cream ini diakui keberkesanannya sebagai pelembap muka untuk kulit kering terbaik.

Teksturnya jenis krim pekat mampu memberi kelembapan kepadan kulit dari pagi hingga malam. Bagaimanapun, ia tidak meninggalkan kesan berminyak pada wajah. Moisturizer ini banyak membantu mereka yang mengalami kulit tegang akibat kekeringan.

Dalam masa sama ia menjadikan kulit lembut dan segar. Kalau anda mencari skincare untuk kulit kering dan sensitif, boleh cuba Cerave, packaging WARNA BIRU ya?

Harga: RM38

Kulit berminyak - guna pelembap jenis gel

Memiliki kulit berminyak boleh mendatangkan stress. Mana tidaknya, muka akan nampak berkilat hingga terbit rasa tidak selesa di hadapan umum. Jangan sangka muka berminyak tidak perlu pakai moisturize ya? Jika tidak pori akan tersumbat dan muncul pula jerawat durjana!

Pelembap muka untuk kulit kering yang perlu anda guna adalah produk yang berasaskan air. Ini supaya ia dapat mengurangkan minyak berlebihan sekaligus mengekalkan kelembapan semulajadi.

Hada Labo Hydrating Water Gel


Jenama yang tidak asing lagi dalam arena produk penjagaan kulit. Ramai yang memuji keberkesanannya. Moisturizer ini jenis gel dan langsung tidak berminyak dan ringan. Cepat meresap ke dalam kulit.

Hada Labo turut menekankan yang moisturizer ini mengandungi aqua oil volume matrix yang memberikan nutrien terus ke dalam pori. Jadi, ia bukan sahaja boleh mengawal minyak tetapi boleh memperbaiki tona kulit.


Agak mahal, tapi berbaloi. Highly recommended.

Harga: RM52.50
Beli di SINI: https://bit.ly/2N5dHNf

BIO-Essence Moist-in Water Gel

Bukan sahaja melembapkan kulit, tetapi memperbaiki kulit agar tampak segar. Tekstur jenis gel ini mudah meresap dan kekal lama.

BIO-Essence claims yang moisturizer ini mempunyai pH rendah, which is bagus untuk kulit dan tidak menyebabkan iritasi.



Harga: RM46.32
Beli di SINI: https://bit.ly/2NkXbsF

NEUTROGENA Hydro Boost Water Gel


Produk ini juga cukup popular di kalangan pemilik kulit berminyak. Biarpun agak mahal, keberkesanannya tidak dapat dinafikan. Pelembap ini mengandungi hyaluronic acid yang boleh melembap dan melembutkan kulit sepanjang hari.


Ia jenis gel, cukup ringan. Bagaikan tidak memakai apa-apa selepas di sapu. Yang ni pun highly recommended. Kalau anda baca review pelembab untuk kulit berminyak, produk ini pasti ada dalam senarai. Kalau beli di Shopee lebih murah sebab kat Watsons mahal and kena tunggu sales.

Add caption

Harga: RM46.50
Beli di SINI: https://bit.ly/3egdyTa

Kulit kombinasi - guna pelembap jenis gel atau krim

Ramai yang memiliki kulit kombinasi, iaitu di mana berminyak di kawasan T-zon dan kering di kawasan lain. Situasi ini membuatkan anda keliru. Untuk itu anda disaran untuk menggunakan produk yang lebih ringan dan tidak mempunyai nilai pH yang tinggi.


SAFI Dermasafe Soothe & Hydrate Day Moisturizer

Pelembab muka Safi ini bukan calang-calang tau. Ia adalah produk buatan tempatan yang hebat. Cepat menyerap dan mampu hydrate kulit sehingga 24 jam. Maka, kulit akan nampak segar, lembut, dan tidak melekit. Lihat sahaja teksturnya dalam gambar di bawah.

Kandungan niacinamide berfungsi untuk mengecilkan pori dan mengurangkan kekusaman.

Gambar: ajwinajeera.blogspot.com

Harga: RM33.93
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wf

SIMPLE Oil Balancing Moisturizer

Kalau tadi botol warna hijau, ini botol biru yang dirumus khas sebagai pelembab muka untuk kulit berminyak dan berjerawat. Cukup popular di Watsons dan Guardian.

Moisturizer ini sangat ringan, dan tidak meninggalkan kesan berminyak selepas di sapu. Ramai yang mengatakan ia juga boleh jerawat dan membaiki tona kulit.

gambar: Instragram - @chizubunny

Harga: 17.71
Beli di SINI: https://bit.ly/2UUEpwq

Kulit berjerawat dan sensitif

ROSKEN Skin Repair Sensitive Skin Cream

Jenama Rosken ini menjadi rekomendasi oleh pakar kulit. Diformulasi sebagai cream untuk wajah berjerawat dan berminyak, serta sensitif. Menariknya, pelembap ini tidak mengandungi SLS, paraben, fragrance, warna, dan mineral oil.

Ia kaya dengan bahan semulajadi yang selamat digunakan untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif. Sering menjadi rekomendasi warga net. Cubalah, harganya juga amat berpatutan.


Harga: RM14.50
Beli di SINI: https://invol.co/clp96x

Hah! Itu dia antara tips memilih pelembap muka. Banyak produk di pasaran, kalau boleh jangan terus beli, baca dulu review di internet. Boleh try and error, tapi biarlah tahu produk yang sesuai dengan jenis kulit. Semoga bermanfaat.

Rabu, 29 April 2020

,
13 Pelembab Muka Terbaik | Selain pencuci muka, pelembap merupakan salah satu penjagaan wajah yang harus anda titik beratkan. Tidak kira apa jenis kulit sekali pun, kulit wajah anda memerlukan kelembapan yang seimbang untuk mengelak dari masalah kulit wajah.

Pelembap atau moisturizer inilah berfungsi dalam mengekalkan kelembapan kulit. Apabila kulit terlalu kering atau terlalu berminyak, ia lebih cenderung kepada masalah yang paling digeruni iaitu jerawat!


Walau bagaimanapun, anda perlulah memakai moisturizer yang bersesuaian dengan kulit wajah. First of all, kenalpasti jenis kulit terlebih dahulu. Sama ada kering, kombinasi, berminyak, normal, atau acne prone.

Dengan pelbagai pilihan yang ada di pasaran, yang mana satukan paling sesuai dengan kulit anda?

Tips memilih pelembap muka
Kulit kering -  pelembap jenis krim
Kulit berminyak - pelembap krim cair atau gel
Kulit kombinasi - pelembap krim cair atau gel
Kulit berjerawat - pelembap gel atau water based

Saya kumpulkan sejumlah produk mengikut jenis kulit. Selain itu, produk-produk ini juga boleh anda dapatkan di drugstore seperti Watsons atau Guardian. Saya sertakan juga link untuk anda beli secara online untuk harga yang lebih murah.

10 Pelembab Muka Terbaik


Pelembab muka untuk kulit kering


Untuk mereka yang memiliki kulit kering, kelembapan wajah yang kunci dalam memastikan kulit tampak segar. Oleh itu, anda harus menggunakan pelembab jenis krim. Produk yang mengandungi occlusive and emollient memang bagus supaya air tidak hidalng dan boleh improve kulit.

1. MUJI Moisturizing Milk


Jenama dari Jepun ini agak dikenali bagi pemilik kulit kering. Produk pelembap Moisturizing Milk khususnya memang sesuai untuk masalah ini. Ia cepat meresap, tidak berbau, bebas alkohol, dan tidak mengandungi paraben.

[Baca] 8 Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watsons


Biarpun ia menambahkan kelembapan pada wajah, Muji Moisturizing Milk ini langsung tidak meninggalkan kesan berminyak. Sesuai dijadikan makeup base sebelum menyapu foundation. Best kan?

Harga: RM26.90
Beli di SINI: https://invol.co/cln2wm

2. SIMPLE Hydrating Light Moisturiser


Rangkaian produk Simple memang menjadi kegemaran ramai dek kerana kualiti dan harganya yang berpatutan. Testur krimnya sangat lembut dan cepat meresap ke dalam kulit. Pelembap muka ini sangat sesuai untuk kulit kering kerana ia memberikan kesan glowing dan tampak segar.

Gambar: thepinkvelvetblog.com

Malah, ia tahan selama 12 jam sama seperti what it claims on the bottle. Jadi balik kerja atau sekolah, wajah masih kekal lembap seperti baru di sapu. Ini adalah moisturizer untuk kulit kering di Watsons yang cukup popular.


Harga: RM17.44
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wl

3. CERAVE Moisturizing Cream


Ramai dermatologist recommend produk Cerave ni. Packaging warna biru memang dikhaskan untuk kulit kering. Ia mengadungi ceramides and hyaluronic acid yang membantu melembapkan wajah sepanjang hari dengan sekali sapuan sahaja.



Teksturnya agak pekat sekaligus baik untuk anda yang sentiasa terdedah kepada penghawa dingin di pejabat. Malah, ia juga free fragrance.

Anda boleh jadikan ia sebagai rutin harian iaitu pagi dan malam.

4. HADA LABO Gokujyun Hydrating Milk


Siapa tidak kenal dengan Hada Labo bukan? Gokujyun Hydrating Milk ini mengandungi humectants and emollients yang sempurna untuk kulit kering. Malah, tidak mengandungi paraben di mana ramai yang sensitif dengan kandungan ini.

[Baca] 7 Pencuci Muka Untuk Kulit Kering di Watsons

Tidak terlalu pekat, senang menyerap dan sesuai untuk dipakai siang mahupun malam. Packaging nya juga bagus, jenis botol yang senang untuk di pump.


Agak mahal, tetapi jenama Hada Labo ini memang berkualiti. Kalau anda tengok skincare routine pemilik wajah glowing, rangkaian Hada Labo ini wajib ada dalam list tau.

Harga: RM54
Beli DI SINI: https://invol.co/cln0l4

Pelembap muka untuk kulit berminyak


Individu yang mempunyai masalah kulit berminyak pasti stress dengan keadaan kulit yang berkilat sehingga timbul rasa tidak selesa di hadapan umum. Namun, ramai yang beranggapan memakai pelembap menyebabkan kulit semakin berminyak. Eh, salah tu!

Memakai pelembap muka sebenarnya boleh mengurangkan penghasilan minyak berlebihan. Anda boleh pilih yang pelembap muka jenis gel atau krim yang cepat meresap. Moisturizer untuk kulit berminyak Malaysia memang banyak. Berikut adalah antara yang terbaik:-

1. NANO WHITE Mattifying Moisturizer


Di formulasikan untuk kulit berminyak, ia lebih ringan dan agak cari membuatkan ia cepat meresap. Langsung tidak meninggalkan kesan berminyak pada wajah. Malah, ia juga membuatkan kulit tampak segar.



Tambahan pula, Mattifying Moisturizer ini mempunyai kandungan vitamin c dan tea tree oil yang sudah terkenal dengan keberkesanannya dalam merawat jerawat.

Untuk pengetahuan, Nano White adalah salah satu produk tempatan yang berkualiti. Sebab itulah ia dijual di drugstore sepert Watsons. Harganya juga amat murah.

Harga: RM24.89
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wj

2. ROSKEN Sensitive Skin Cream


Sering menjadi rekomendasi dari pakar dermatologist, jenama Rosken ini turut menawarkan moisturizer untuk kulit berminyak.

Rosken juga memiliki pelbagai jenis pelembap untuk beberapa jenis kulit. Untuk berminyak dan kombinasi, guna jenis Sensitive Cream yang tiubnya berwarna biru.


Pelembap muka ini juga cepat meresap, bahkan memiliki slight cold sensation setiap kali disapu. Ia mengekalkan kelembapan dan dalam masa sama melembutkan kulit.


Harga: RM20.30
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wi

3. HADA LABO Hydrating Water Gel


Dirumus khusus untuk kulit berminyak dan kombinasi. Kandungan Ceramide, Vitamin B3, dan Aloe Vera sememangnya baik untuk menyegarkan kulit serta mengawal pengeluaran minyak berlebihan.


Teksturnya jenis gel which is sesuai untuk kulit berminyak. Ramai yang mengatakan produk ini bagus, cuma agak mahal. Kena tunggu sales atau beli sahaja di Lazada untuk harga rendah.

Harga: RM51.20
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wh

Pelembap muka untuk kulit kombinasi


Hampir sama dengan bulit berminyak, tetapi kombinasi hanya sesetengah kawasan sahaja yang mengeluarkan minyak berlebihan. Bak kata Dr Ingky, di mana terdapat kelenjar minyak yang terlampau atau kurang aktif.

[Baca] Review Innisfree Jeju Volcanic Pore Clay Mask

Untuk itu anda disaran untuk menggunakan produk yang lebih ringan dan tidak mempunyai nilai pH yang tinggi.


1. SAFI Dermasafe Soothe & Hydrate Day Moisturizer


Banyak juga pelembap muka untuk kulit kombinasi Malaysia. Jangan pandang rendah akan jenama tempatan Safi ya? Safi menjadi kegemaran ramai dek keranan keberkesanan dan harganya yang berpatutan. Lagipun, Safi menawarkan pelbagai produk untuk pelbagai jenis kulit.

Bagi kulit kombinasi, Safi menghasilkan  Soothe & Hydrate Day Moisturizer iaitu pelembap jenis gel. Cepat menyerap dan mampu hydrate kulit sehingga 24 jam. Maka, kulit akan nampak segar, lembut, dan tidak melekit.

Gambar: ajwinajeera.blogspot.com

Kalau nak tahu, ia mempunyai niacinamide yang boleh mengecilkan pori, memperbaiki sknin tone, dan mengurangkan kekusaman.

Selain itu, it blends so well dengan foundation and makeup.

Harga: RM33.93
Beli DI SINI:https://invol.co/cln2wf

2. SIMPLE Oil Balancing Moisturizer


Rangkaian produk Simple memang menakjubkan! Pelembap muka ini mengawal kelembapan kulit dari menghasilkan minyak berlebihan. Antara moisturizer terbaik untuk kulit kombinasi dan mendapat review positif.

gambar: Instragram - @chizubunny

Bertekstur krim, tetapi amat ringan dan mudah cair sebaik di sapu pada wajah. Sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah kulit sensitif, berminyak, dan kombinasi.

Harga: RM15.80
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wd

3. NEUTROGENA Oil Free Moisture Combination Skin


Diformulasikan khas buat pemilik kulit kombinasi dan berminyak, ia melembapka kawasan kering dan mengawal minyak di sesetengah kawasan yang aktif. Hasilnya kulit kekal segar dan lembut sepanjang hari.

Paling best bila ia mengawal minyak di bahagian T-zone, terutama ketika berpeluh dan berada di bawah panas terik.


Berbeza dengan produk seumpamanya yang lain, ia hadir dalam bentuk botol yang boleh di pump which I love dari segi kebersihan.

Harga: RM26.80
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wa

Semoga artikel pelembap kulit terbaik ini bermanfaat untuk rutin penjagaan kulit anda. Nak cantik tak semestinya kena guna produk mahal, tetapi yang sesuai dengan kulit. Nantikan perkongsian yang seterusnya! 

Selasa, 24 Disember 2019

,
Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watsons | Anda tidak mempunyai masalah kulit berminyak, tetapi hanya berminyak di sesetengah kawasan pada wajah sahaja. Ini bermakna anda memiliki kulit kombinasi!


Kulit kombinasi kebiasaannya hanya berminyak di kawasan 'T-zone'. T-zone meliputi dahi, hidung, dan dagu. Tetapi macam mana nak tahu jenis kulit anda sama ada kering, berminyak, atau kombinasi? Berikut adalah caranya:

Cara mengetahui jenis kulit
  • Basuh muka dengan pencuci muka seperti biasa dan bilas.
  • Biarkan muka sekitar satu hingga dua jam tanpa memakai apa-apa produk.
  • Periksa kulit anda.

Kemudian lihat kondisi kulit selepas dua jam...
  • Kulit berminyak - Berminyak pada seluruh wajah
  • Kulit Kombinasi - Kulit berminyak pada T-zone sahaja
  • Kulit kering - Kulit kering dan ketat

Salah satu cara untuk menangani masalah kulit kombinasi adalah dengan menggunakan pencuci muka yang sesuai. Pencuci muka tersebut haruslah tidak mengeringkan dan dalam masa sama tidak membuatkan kulit semakin berminyak.

Tetapi, anda pasti ragu-ragu dalam memilih produk.

Saya akan memudahkan kerja anda dengan menyenaraikan cleanser untuk kulit kombinasi boleh didapati di Watsons. Atau anda boleh beli online melalui link yang saya share.

Anda juga boleh baca artikel pencuci muka terbaik untuk setiap jenis muka di https://www.popkeju.com/pencuci-muka-terbaik/. Sangat informatif dengan tips tambahan tentang cleanser.


Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watsons


HADA LABO Deep Clean & Pore Refining Face Wash


Jenama dari Jepun ini memang cukup popular ya? Keberkesanannya memang ketahui ramai biarpun harganya agak mahal. Untuk pengetahuan, HL memilik beberapa jenis pencuci muka. Untuk kulit kombinasi, HL Deep Clean & Pore Refining Face Wash adalah yang paling sesuai.


Ia mengawal minyak berlebihan, membersih lubang pori, dalam masa sama mengembalikan kesegaran dan kelembutan kulit.

[Baca] Pencuci Muka Untuk Kulit Berminyak

Harga: RM26.50
Beli di sini - http://bit.ly/2Ssoq82

SIMPLE Refreshing Facial Wash Gel


Rangkaian skincare nombor 1 di UK dan tidak kurang juga hebatnya di Malaysia. Many good reviews about them dan harganya juga sangat berpatutan. Simple memiliki beberapa jenis cleanser.

Refreshing Facial Wash Gel mengandungi Triple Purified Water dan vitamin yang boleh menyuburkan kulit tanpa kesan iritasi.


Ia juga slightly menanggalkan makeup dan kotoran. Kandungan gel di dalamnya membantu melembabkan muka dan mengawal minyak berlebihan.

Harga: RM14.49
Beli di sini - http://bit.ly/2ZjeRdb

YADAH Pore Refining Foam Cleanser


Produk skincare dari Korea memang tengah 'in' sekarang. Keberkesanannya memang diakui ramai. Janema Yadah adalah antara yang popular dengan sunscreen, mask, dan cleanser.

Pore Refining Foam Cleanser sesuai untuk kulit kombinasi. Kandungan ekstrak 2000mb Albumen dari putih telur mengawal pengeluaran minyak berlebihan pada T-zone. Dalam masa sama mengeluarkan kotoran untuk membersihkan pori dan mencerahkan culit.


Teksturnya berbuih sebagai agen menanggalkan minyak, tetapi tidak terlalu mengeringkan kulit.

Harga: RM21.20
Beli di sini - http://bit.ly/2SlYCdL

Neutrogena Deep Clean Facial Cleanser


Pencuci muka untuk kulit kombinasi di Watsons yang seterusnya adalah Neutrogena Deep Clean Facial Cleanser. Pencuci muka ini sesui untuk kulit kombinasi dan berminyak.

Ia membersihkan lubang pori dari habuk, minyak, dan lebihan makeup. Menariknya dalam masa sala pencuci muka ini turut menanggalkan sel kulit mati yang membuatkan kulit tampak kusam.


Hasilnya, selepas mebilas wajah lebih segar dan bersih.

Harga: RM16.34
Beli di sini - http://bit.ly/2EOkS8s

COSMODERM Tea Tree Oil


Cosmoderm adalah rangkaian penjagaan kulit dari Malaysia. Produk tempatan yang dipercayai akan keberkesanannya. Bukan calang-calang produk boleh masuk Watsons tau.

Cleanser ini mencuci tanpa mengeringkan kulit. Mampu membersihkan pori yang tersumbat bagi mengelakkan jerawat.



Antara pencuci muka untuk kulit berjerawat kerana kandungan 'tea tree oil nya  yang berfungsi dalam merawat dan mencegah jerawat.

Harga: RM12.40
Beli di sini - http://bit.ly/35S7zzn

NANO WHITE Fresh Gel Cleanser


Kelebihan pencuci muka ini terletak pada kandungan 'micro beads' atau biji-biji halus yang bertindak sebagai ejen pembersih. Micro beads ini lebih lembut dan senang pecah, tidak seperti face scrub.


Tekstur gel dan kandungan boleh menghilangkan minyak berlebihan pada kawasan T-zone tanpa menghilangkan kelembapan semula jadi.


Ia juga mengandungi tea tree oil, vitamin  C, dan alga laut yang memberi manfaat kepada kulit.

Harga: RM12.90
Beli di sini - http://bit.ly/3985WzJ

EUCERIN Cleansing Gel


Rangkaian produk Eucerin terkenal dengan slogan 'Pro acne solution'. Diiklankan sebagai pembersih muka untuk kulit berjerawat dan sensitif. Malah, kandungannya yang boleh mencegah dan merawat jerawat memeng diakui ramai. Untuk kulit combination to oily, penggunaan pencuci muka Eucerin Cleansing Gel amat digalakkan.

gambar: lipglossismylife.com

Minyak dan debu yang terkumpul pada T-zone boleh mengakibatkan pertumbuhan jerawat. Ia dapat membersihkan minyak berlebihan, makeup, dan habuk dalam pori. Formula tanpa buih dan 6 peratus Ampho-Tenside sangat membantu!


Agak mahal, tapi berbaloi untuk menghilangkang minyak pada T-zone.

Harga: RM40.25
Beli di sini - http://bit.ly/34XkM9a

[Baca]  7 Pencuci Muka Untuk Kulit kering di Watsons

CETAPHIL Gentle Skin Cleanser


Produk pencuci muka yang sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif. Saya yakin anda pernah dengar akan kehebatan produk ini sehingga ahli dermatologi turut mencadangkan penggunaannya.


Disebut-sebut sebagai pencuci muka yang sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat. 

Ada yang mengatakan bila guna Cetaphil, dah tak nak guna cleanser lain dah. I guess it's true. Saya sendiri guna dan belum plan lagi nak tukar.

Kira-kira 2 minggu penggunaan, anda akan lihat hasilnya di mana minyak sudah berkurangan di bahagian T-zone. Kalau tak percaya, cubalah!

Harga: RM19.80
Beli di sini - http://bit.ly/2sfFi7w

Memang banyak pencuci muka untuk kulit kombinasi di Watsons. Ini adalah antara yang paling banyak popular dan dipercayai. Kalau anda ada cadangan lain, boleh kongsikan dalam ruangan komen di bawah. Next time saya share pencuci muka terbaik untuk lelaki pula. Heee!


Selasa, 29 Oktober 2019

,
7 Pencuci Muka Untuk Kulit Kering di Watsons | Buat mereka yang mempunyai masalah kulit kering, memilih pencuci muka yang sesuai bukanlah tugas mudah. Mereka haruslah menggunakan pencuci muka yang melembapkan kulit dengan nilai PH yang sesuai.

Pencuci muka yang mengandungi kandungan yang melembabkan sangat disyorkan. Contohnya kandungan glycerin dan sorbitol. Ini adalah untuk meredakan permukaan kasar dan melembutkan kulit.


Selain itu, memilih pencuci muka/cleanser yang low pH juga penting. Kulit wajah kita mempunyai nilai pH rendah iaitu sekitar 4 hingga 7. Menggunakan cleanser dengan nilai lebih tinggi boleh mengganggu kestabilannya. Kulit akan lebih kering dan jerawat akan mula tumbuh.

Kandungan pencuci muka untuk kulit kering

  • Nilai pH rendah
  • Tidak mempunyai alkohol
  • Tidak mengandungi SLS
  • Elakkan kandungan fragrance (pewangi)

Jadi saya akan senaraikan beberapa pencuci muka untuk kulit kering. Kesemuanya mempunyai kandungan sesuai untuk menambah kelembapan. Ia dicadangkan netizen yang mempunyai jenis kulit yang sama.


Semua produk ini boleh didapati di Watsons. Tapi saya sertakan juga link untuk anda beli di Lazada, Shopee, atau Hermo. Kadang-kala produk di online beauty store lebih murah dari kedai fizikal.

Pencuci Muka Untuk Kulit Kering di Watsons


SIMPLE Moisturising Facial Wash


Antara jenama skincare paling popular. SIMPLE Moisturising Facial Wash ini adalah pencuci muka untuk kulit kering dan sensitif.


Kandungan Pro-Vitamin B5, Vitamin E and Bisabolol, membantu melembab dan melembutkan kulit. Tanpa buih, which is bagus untuk kulit kering. Malah, harganya juga berpatutan.

Harga: RM17.64
Beli di sini - https://invol.co/clio7g

SIMPLE Water Boost Micellar Facial Gel Wash


Simple memiliki beberapa jenis pencuci muka dalam rangkaian mereka. Micellar Facial Gel Wash adalah yang terkini yang dapat menangani masalah kulit kering. Ia memiliki formulasi untuk membantu dehidrasi, kulit kusam dan sensitive.


Tekstur gelnya tidak berbuih dan meninggalkan kesan lembut.

[Baca] Pencuci Muka Untuk Kulit Berjerawat

Kita semua tahu, skincare yang tertulis 'micellar' boleh menanggalkan makeup. Nah, pencuci muka ini mampu menanggalkan kesan makeup yang tertinggal pada wajah. Tapi anda haruslah menggunakan makeup remover terlebih dahulu ya?

Harga: RM18.90
Beli di sini - https://invol.co/clio7o


HADA LABO Mild & Sensitive Skin Face Wash


Rangkaian skincare dari Jepun ini mula menambat hati pengguna Malaysia dengan keberkesanannya. Nilai pH nya adalah sekitar 5, which is perfect for our skin.

Tekstur jenis krim (hampir seperti susu) dan menghasilkan buih yang minimum. Ia mengandungi liquorice, calendula, dan ekstrak daun ginkgo biloba yang boleh melembutkan kulit. Hyaluronic acid  pula melembab dan mencegah kekeringan.


Agak berbuih tetapi tidak meninggalkan iritasi terutama pada kulit sensitif.  Anda boleh baca banyak review positif tentang Hada Labo ini.

Harga: RM18.55
Beli di sini -https://invol.co/clio7r

SAFI Dermasafe Mild & Gentle Gel Cleanser


Nah, Safi adalah antara produk skincare tempatan yang berkualiti dan setanding dengan jenama antarabangsa. Kandungan bagus, sudah mula buat packaging pink yang cute.

Dari segi kandungan, nilai pH nya cuma sekitar 5.5 sahaja. Tidak mengandungi SLS, alkohol, dan paraben.

Bertekstur gel dan transparent, serta menghasilkan buih yang cukup minimal.


Ciri-ciri ini penting untuk mereka yang mengalami kulit kering kerana ia tidak menegangkan dan tidak pedih. Ia juga meninggalkan kesan lembut selepas penggunaan.

Dermasafe Mild & Gentle Gel Cleanser pencuci muka untuk kulit kering drugstore yang mudah untuk didapati.

Harga: RM17.72
Beli di sini - https://invol.co/clio81

Cetaphil Gentle Skin Cleanser


Jenama yang tidak asing lagi dalam arena pembersih muka. Malah, ia turut disyorkan oleh dermatologi kerana keberkesanannya dalam membersih, melembab, dan merawat kulit.



Biarpun ia terkenal sebagai pembersih muka untuk kulit berjerawat dan sensitif, ia diformulasikan supaya sesuai untuk semua jenis kulit.

[Baca] Pencuci Muka Untuk Kulit Berminyak di Watsons

Jenis 'Gentle Skin' ini cukup ringan, tidak berbau dan tidak berbuih. Nilai pH nya yang rendah turut membantu dalam menjaga kesihatan kulit. Yang ni memang highly recommended. Saya sendiri menggunakannya.


Buat jejaka di luar sana, ini adalah pencuci muka untuk kulit kering lelaki yang sesuai untuk anda okay?

Harga: RM17.80
Beli di sini - https://invol.co/clio83

COSRX Good Morning Low pH Gel Cleanser


Okay, jenama Cosrx tidak dijual di Watsons atau mana-mana drugstore di Malaysia. Anda kena beli secara online. Saya sertakan link untuk anda beli pada harga termurah.

Cosrx merupakan jenama popular dari Korea. Rangkaian produknya tidak pernah mengecewakan.



Seperti Cetaphil, cleanser ini juga sesuai untuk semua jenis kulit. Termasuklah sebagai pencuci muka yang sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat.

Ia membersih liang pori, minyak, kotoran, dan dalam masa melembabkan kulit. Kandungan AHA dan BHA nya juga boleh berfungsi sebagai exfoliator. Yang paling best, cleanser ini juga menanggalkan makeup berlebihan.

Saya pernah guna, boleh baca ulasan di - COSRX Good Morning Low pH Gel Cleanser Review

Harga: RM25.50
Beli di sini - https://invol.co/clio84

GARDEN OF EDEN Gentle Milk Cleanser


Kalau anda biasa ke Watsons, pasti perasan akan produk Garden of Eden ini. Ini adalah produk tempatan. Bila dah masuk Watsons, bermakna ia adalah jenama yang dipercayai dan selamat.


Cleanser ini memiliki nilai pH yang seimbang untuk kulit. Tanpa paraben, SLS, mineral oil, animal ingredients, dan pewarna tambahan.

Cecair jenis krim memang melembab, membersih dan menyegarkan kulit kering. Pada packaging nya mengatakan ia turut menanggalkan makeup dan minyak berlebihan.

Harga: RM16.98
Beli di sini - https://invol.co/clio85

Cara mengatasi kulit kering

  1. Menggunakan skincare dengan kandungan 'hydrating'
  2. Cuci muka 2 kali sehari
  3. Tidak menggunakan produk dengan kandungan alkohol
  4. Produk rendah pH
  5. Minum air secukupnya (it's good for your body!)

Atau korang ada lagi cadangan produk pencuci muka untuk kulit kering di Watsons? Boleh kongsikan dalam ruangan komen di bawah.

Sabtu, 15 Jun 2019

,
Memiliki kulit mulus bak kaca atau 'glass skin' menjadi idaman semua gadis pada masa kini. Mereka sanggup mengeluarkan belanja besar untuk membeli produk demi mendapatkan glass skin persis kulit orang Korea.


Cara bagaimana dan produk apakah yang boleh memberikan anda hasil seumpama ini? Disebabkan ramai yang tertanya-tanya cara membuat wajah seperti orang korea, seorang gadis dari laman Twitter, @SebijiCoconut berkongsi rahsianya dalam mendapatkan glass skin dalam masa sebulan sahaja!

Ya, sebulan.

Jika dilihat pada gambar yang dikongsikan, kulit gadis tersebut mempunyai banyak parut jerawat. Selepas mengamalkan rutin penjagaan wajah ini, segala cela pada kulit hilang selain menimbulkan kesan glowing.



Jika dilihat kepada produk yang digunakan, gadis ini cuma menggunakan produk popular yang biasa kita lihat. Harganya juga masih berpatutan.

Cara untuk mendapatkan glass skin


1. Double cleanse dengan Innisfree Green Tea Cleansing Oil


Terdapat dua jenis pencuci muka iaitu:
  • Water-based - Pencuci yang biasa kita gunakan setiap hari. Hanya menghilangkan debu dan peluh pada wajah
  • Oil-based - Mencuci dengan lebih mendalam contohnya makeup, sunscreen, minyak pada muka.

Kenapa perlu guna oil cleanse? Sebab pencuci muka biasa tidak menghilangkan kotoran dengan sepenuhnya.

Muka dah berminyak, kenapa nak letak lebih banyak minyak pada muka? Sebab pencuci muka biasa tu water-based. Kita tahu air dan minyak memang tak 'ngam'. Jadi untuk menghilangkan minyak, kenalah guna oil-based cleanser.


Bila nak guna oil-based cleanser? Sebelum guna pencuci muka biasa.

Innisfree Green Tea Cleansing Oil adalah salah satu produk popular dari Korea. Tidak terdapat di drugstore seperti Watsons. Anda boleh mendapatkannya di pop up store di Pavilion KL, Sogo, dan di Sunway Velocity Mall.

Harga: RM83> BELI DI SINI

2. SIMPLE Kind To Skin Moisturizing Facial Wash


Jenama pencuci muka yang cukup popular dan mudah didapati. Membersihkan debu, minyak, dan kotoran dnegan efektif. Bukan itu sahaja, ia juga tanpa bau, bebas bahan kimia yang boleh mencelakan kulit.


[Baca] Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Kering dan Berminyak 

Mengandungi Pro-Vitamin B5, Vitamin E, dan Bisabol, yang mampu memberikan kelembapan pada kulit. Sesuai untuk semua jenis kulit.

Harga: RM18 > BELI DI SINI

3. St. Ives Gentle Smoothing Oatmeal Scrub and Mask


Keberkesanan scrub dari jenama St. Ives sudah tidak perlu dipertikaikan lagi. Scrub yang berfungsi sebagai exfoliator ini boleh membersihkan lubang pori, menanggalkan sel kulit mati. Dalam masa sama ia memastikan kulit anda sentiasa segar.


Guna dua kali seminggu sudah memadai.

Harga: RM16.80 >> BELI DI SINI

4. Moreana Serum


Ramai yang ambil mudah soal serum. Serum bertujuan untuk melembapkan kulit dan menghilangkan parut jerawat.

Gadis ini menggunakan Moreana Serum sebagai tips mendapatkan glass skin. Ia juga membuatkan makeup anda tahan lama.


Jenama Moreana ini juga popular dan rata-ratanya mendapatkan hasil yang menakjubkan.

Harga: RM45 > BELI DI SINI

5. DR. JOU Six Essence Hyaluronic Acid Mask


Kita memang suka guna mask bukan? Penggunaan mask selama 10 hingga 15 minit tidak dinafikan mampu memberikan kelembapan pada wajah. Sekali gus membenarkan kulit menyerap vitamin yang diperlukan. Salah satu produk untuk glass skin yang harus anda amalkan.


Gadis ini menggunakan sheet mask dari Dr. Jou. Harganya agak tinggi, tetapi menurut @SebijiKelapa mask ini memberikan kesan mencerah dan melembapkan kulit. Beliau turut menyarankan agar ia tidak dipakai terlalu lama, hanya sekitar 5 hingga 10 minit sahaja.

Harga: RM36.70 (5pcs) > BELI DI SINI

6. HADA LABO Premium Hydrating Moisturizer Cream


Semua wanita tahu akan pentingnya penggunaan moisturizer. Bagi gadis ini pula, memandangkan beliau telah menggunakan Moreana Serum, moisturizer ini hanya disapu jika perlu sahaja. Oh ya, jenama Hada Labo ini memang popular okay? Senang untuk didapati di drugstore.


Harga: RM78 > BELI DI SINI

7. Biore UV Color Control Milk


Cara nak dapat glass skin seterusnya adalah sunscren. Wajib pakai sunscreen jika ingin keluar rumah. WAJIB! Tidak kira apa jenis cuaca sekalipun. Ini kerana cahaya matahari bukan sahaja boleh membakar kulit (takut hitam), tetapi ia juga boleh menyebabkan anda nampak tua, dan berjeragat.


Pilih yang tertera perlindungan "SPF50 dan PA++++". Nantilah saya tulis dengan lebih terperinci dalam artikel khas tentang sunscreen dan sunblock.

Jenama Biore UV CC Milk ini antara yang sering menjadi pilihan ramai. Ringan jika disapu, dan mempunyai warna beige yang juga boleh bertindak untuk menutup cela pada wajah.

Harga: RM26  >> BELI DI SINI

[Baca] Moisturizer Untuk Kulit Berminyak

Cara membuat wajah glass skin yang dikongsikan gadis ini tidak semestinya sesuai untuk anda. Tidak salah untuk mencuba. Try and error gitu. Lagipun, semua produk yang digunakan tidaklah terlampau mahal.

Sekarang ni anda dah tahu cara dapatkan skin glas bukan? Apa lagi, sila cuba produk yang dicadangkan oleh gadis ini. Kalau dia boleh mengapa tidak anda. Lagipun, ia cuma memakan masa selama sebulan sahaja.