Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan

Selasa, 24 Disember 2019

,
Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watsons | Anda tidak mempunyai masalah kulit berminyak, tetapi hanya berminyak di sesetengah kawasan pada wajah sahaja. Ini bermakna anda memiliki kulit kombinasi!


Kulit kombinasi kebiasaannya hanya berminyak di kawasan 'T-zone'. T-zone meliputi dahi, hidung, dan dagu. Tetapi macam mana nak tahu jenis kulit anda sama ada kering, berminyak, atau kombinasi? Berikut adalah caranya:

Cara mengetahui jenis kulit
  • Basuh muka dengan pencuci muka seperti biasa dan bilas.
  • Biarkan muka sekitar satu hingga dua jam tanpa memakai apa-apa produk.
  • Periksa kulit anda.

Kemudian lihat kondisi kulit selepas dua jam...
  • Kulit berminyak - Berminyak pada seluruh wajah
  • Kulit Kombinasi - Kulit berminyak pada T-zone sahaja
  • Kulit kering - Kulit kering dan ketat

Salah satu cara untuk menangani masalah kulit kombinasi adalah dengan menggunakan pencuci muka yang sesuai. Pencuci muka tersebut haruslah tidak mengeringkan dan dalam masa sama tidak membuatkan kulit semakin berminyak.

Tetapi, anda pasti ragu-ragu dalam memilih produk.

Saya akan memudahkan kerja anda dengan menyenaraikan cleanser untuk kulit kombinasi boleh didapati di Watsons. Atau anda boleh beli online melalui link yang saya share.


Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watsons


HADA LABO Deep Clean & Pore Refining Face Wash


Jenama dari Jepun ini memang cukup popular ya? Keberkesanannya memang ketahui ramai biarpun harganya agak mahal. Untuk pengetahuan, HL memilik beberapa jenis pencuci muka. Untuk kulit kombinasi, HL Deep Clean & Pore Refining Face Wash adalah yang paling sesuai.


Ia mengawal minyak berlebihan, membersih lubang pori, dalam masa sama mengembalikan kesegaran dan kelembutan kulit.

[Baca] Pencuci Muka Untuk Kulit Berminyak

Harga: RM26.50
Beli di sini - http://bit.ly/2Ssoq82

SIMPLE Refreshing Facial Wash Gel


Rangkaian skincare nombor 1 di UK dan tidak kurang juga hebatnya di Malaysia. Many good reviews about them dan harganya juga sangat berpatutan. Simple memiliki beberapa jenis cleanser.

Refreshing Facial Wash Gel mengandungi Triple Purified Water dan vitamin yang boleh menyuburkan kulit tanpa kesan iritasi.


Ia juga slightly menanggalkan makeup dan kotoran. Kandungan gel di dalamnya membantu melembabkan muka dan mengawal minyak berlebihan.

Harga: RM14.49
Beli di sini - http://bit.ly/2ZjeRdb

YADAH Pore Refining Foam Cleanser


Produk skincare dari Korea memang tengah 'in' sekarang. Keberkesanannya memang diakui ramai. Janema Yadah adalah antara yang popular dengan sunscreen, mask, dan cleanser.

Pore Refining Foam Cleanser sesuai untuk kulit kombinasi. Kandungan ekstrak 2000mb Albumen dari putih telur mengawal pengeluaran minyak berlebihan pada T-zone. Dalam masa sama mengeluarkan kotoran untuk membersihkan pori dan mencerahkan culit.


Teksturnya berbuih sebagai agen menanggalkan minyak, tetapi tidak terlalu mengeringkan kulit.

Harga: RM21.20
Beli di sini - http://bit.ly/2SlYCdL

Neutrogena Deep Clean Facial Cleanser


Pencuci muka untuk kulit kombinasi di Watsons yang seterusnya adalah Neutrogena Deep Clean Facial Cleanser. Pencuci muka ini sesui untuk kulit kombinasi dan berminyak.

Ia membersihkan lubang pori dari habuk, minyak, dan lebihan makeup. Menariknya dalam masa sala pencuci muka ini turut menanggalkan sel kulit mati yang membuatkan kulit tampak kusam.


Hasilnya, selepas mebilas wajah lebih segar dan bersih.

Harga: RM16.34
Beli di sini - http://bit.ly/2EOkS8s

COSMODERM Tea Tree Oil


Cosmoderm adalah rangkaian penjagaan kulit dari Malaysia. Produk tempatan yang dipercayai akan keberkesanannya. Bukan calang-calang produk boleh masuk Watsons tau.

Cleanser ini mencuci tanpa mengeringkan kulit. Mampu membersihkan pori yang tersumbat bagi mengelakkan jerawat.



Antara pencuci muka untuk kulit berjerawat kerana kandungan 'tea tree oil nya  yang berfungsi dalam merawat dan mencegah jerawat.

Harga: RM12.40
Beli di sini - http://bit.ly/35S7zzn

NANO WHITE Fresh Gel Cleanser


Kelebihan pencuci muka ini terletak pada kandungan 'micro beads' atau biji-biji halus yang bertindak sebagai ejen pembersih. Micro beads ini lebih lembut dan senang pecah, tidak seperti face scrub.


Tekstur gel dan kandungan boleh menghilangkan minyak berlebihan pada kawasan T-zone tanpa menghilangkan kelembapan semula jadi.


Ia juga mengandungi tea tree oil, vitamin  C, dan alga laut yang memberi manfaat kepada kulit.

Harga: RM12.90
Beli di sini - http://bit.ly/3985WzJ

EUCERIN Cleansing Gel


Rangkaian produk Eucerin terkenal dengan slogan 'Pro acne solution'. Diiklankan sebagai pembersih muka untuk kulit berjerawat dan sensitif. Malah, kandungannya yang boleh mencegah dan merawat jerawat memeng diakui ramai. Untuk kulit combination to oily, penggunaan pencuci muka Eucerin Cleansing Gel amat digalakkan.

gambar: lipglossismylife.com

Minyak dan debu yang terkumpul pada T-zone boleh mengakibatkan pertumbuhan jerawat. Ia dapat membersihkan minyak berlebihan, makeup, dan habuk dalam pori. Formula tanpa buih dan 6 peratus Ampho-Tenside sangat membantu!


Agak mahal, tapi berbaloi untuk menghilangkang minyak pada T-zone.

Harga: RM40.25
Beli di sini - http://bit.ly/34XkM9a

[Baca]  7 Pencuci Muka Untuk Kulit kering di Watsons

CETAPHIL Gentle Skin Cleanser


Produk pencuci muka yang sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif. Saya yakin anda pernah dengar akan kehebatan produk ini sehingga ahli dermatologi turut mencadangkan penggunaannya.


Disebut-sebut sebagai pencuci muka yang sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat. 

Ada yang mengatakan bila guna Cetaphil, dah tak nak guna cleanser lain dah. I guess it's true. Saya sendiri guna dan belum plan lagi nak tukar.

Kira-kira 2 minggu penggunaan, anda akan lihat hasilnya di mana minyak sudah berkurangan di bahagian T-zone. Kalau tak percaya, cubalah!

Harga: RM19.80
Beli di sini - http://bit.ly/2sfFi7w

Memang banyak pencuci muka untuk kulit kombinasi di Watsons. Ini adalah antara yang paling banyak popular dan dipercayai. Kalau anda ada cadangan lain, boleh kongsikan dalam ruangan komen di bawah. Next time saya share pencuci muka terbaik untuk lelaki pula. Heee!


Selasa, 29 Oktober 2019

,
7 Pencuci Muka Untuk Kulit Kering di Watsons | Buat mereka yang mempunyai masalah kulit kering, memilih pencuci muka yang sesuai bukanlah tugas mudah. Mereka haruslah menggunakan pencuci muka yang melembapkan kulit dengan nilai PH yang sesuai.

Pencuci muka yang mengandungi kandungan yang melembabkan sangat disyorkan. Contohnya kandungan glycerin dan sorbitol. Ini adalah untuk meredakan permukaan kasar dan melembutkan kulit.


Selain itu, memilih pencuci muka/cleanser yang low pH juga penting. Kulit wajah kita mempunyai nilai pH rendah iaitu sekitar 4 hingga 7. Menggunakan cleanser dengan nilai lebih tinggi boleh mengganggu kestabilannya. Kulit akan lebih kering dan jerawat akan mula tumbuh.

Kandungan pencuci muka untuk kulit kering

  • Nilai pH rendah
  • Tidak mempunyai alkohol
  • Tidak mengandungi SLS
  • Elakkan kandungan fragrance (pewangi)

Jadi saya akan senaraikan beberapa pencuci muka untuk kulit kering. Kesemuanya mempunyai kandungan sesuai untuk menambah kelembapan. Ia dicadangkan netizen yang mempunyai jenis kulit yang sama.


Semua produk ini boleh didapati di Watsons. Tapi saya sertakan juga link untuk anda beli di Lazada, Shopee, atau Hermo. Kadang-kala produk di online beauty store lebih murah dari kedai fizikal.

Pencuci Muka Untuk Kulit Kering di Watsons


SIMPLE Moisturising Facial Wash


Antara jenama skincare paling popular. SIMPLE Moisturising Facial Wash ini adalah pencuci muka untuk kulit kering dan sensitif.


Kandungan Pro-Vitamin B5, Vitamin E and Bisabolol, membantu melembab dan melembutkan kulit. Tanpa buih, which is bagus untuk kulit kering. Malah, harganya juga berpatutan.

Harga: RM17.64
Beli di sini - https://invol.co/clio7g

SIMPLE Water Boost Micellar Facial Gel Wash


Simple memiliki beberapa jenis pencuci muka dalam rangkaian mereka. Micellar Facial Gel Wash adalah yang terkini yang dapat menangani masalah kulit kering. Ia memiliki formulasi untuk membantu dehidrasi, kulit kusam dan sensitive.


Tekstur gelnya tidak berbuih dan meninggalkan kesan lembut.

[Baca] Pencuci Muka Untuk Kulit Berjerawat

Kita semua tahu, skincare yang tertulis 'micellar' boleh menanggalkan makeup. Nah, pencuci muka ini mampu menanggalkan kesan makeup yang tertinggal pada wajah. Tapi anda haruslah menggunakan makeup remover terlebih dahulu ya?

Harga: RM18.90
Beli di sini - https://invol.co/clio7o


HADA LABO Mild & Sensitive Skin Face Wash


Rangkaian skincare dari Jepun ini mula menambat hati pengguna Malaysia dengan keberkesanannya. Nilai pH nya adalah sekitar 5, which is perfect for our skin.

Tekstur jenis krim (hampir seperti susu) dan menghasilkan buih yang minimum. Ia mengandungi liquorice, calendula, dan ekstrak daun ginkgo biloba yang boleh melembutkan kulit. Hyaluronic acid  pula melembab dan mencegah kekeringan.


Agak berbuih tetapi tidak meninggalkan iritasi terutama pada kulit sensitif.  Anda boleh baca banyak review positif tentang Hada Labo ini.

Harga: RM18.55
Beli di sini -https://invol.co/clio7r

SAFI Dermasafe Mild & Gentle Gel Cleanser


Nah, Safi adalah antara produk skincare tempatan yang berkualiti dan setanding dengan jenama antarabangsa. Kandungan bagus, sudah mula buat packaging pink yang cute.

Dari segi kandungan, nilai pH nya cuma sekitar 5.5 sahaja. Tidak mengandungi SLS, alkohol, dan paraben.

Bertekstur gel dan transparent, serta menghasilkan buih yang cukup minimal.


Ciri-ciri ini penting untuk mereka yang mengalami kulit kering kerana ia tidak menegangkan dan tidak pedih. Ia juga meninggalkan kesan lembut selepas penggunaan.

Dermasafe Mild & Gentle Gel Cleanser pencuci muka untuk kulit kering drugstore yang mudah untuk didapati.

Harga: RM17.72
Beli di sini - https://invol.co/clio81

Cetaphil Gentle Skin Cleanser


Jenama yang tidak asing lagi dalam arena pembersih muka. Malah, ia turut disyorkan oleh dermatologi kerana keberkesanannya dalam membersih, melembab, dan merawat kulit.



Biarpun ia terkenal sebagai pembersih muka untuk kulit berjerawat dan sensitif, ia diformulasikan supaya sesuai untuk semua jenis kulit.

[Baca] Pencuci Muka Untuk Kulit Berminyak di Watsons

Jenis 'Gentle Skin' ini cukup ringan, tidak berbau dan tidak berbuih. Nilai pH nya yang rendah turut membantu dalam menjaga kesihatan kulit. Yang ni memang highly recommended. Saya sendiri menggunakannya.


Buat jejaka di luar sana, ini adalah pencuci muka untuk kulit kering lelaki yang sesuai untuk anda okay?

Harga: RM17.80
Beli di sini - https://invol.co/clio83

COSRX Good Morning Low pH Gel Cleanser


Okay, jenama Cosrx tidak dijual di Watsons atau mana-mana drugstore di Malaysia. Anda kena beli secara online. Saya sertakan link untuk anda beli pada harga termurah.

Cosrx merupakan jenama popular dari Korea. Rangkaian produknya tidak pernah mengecewakan.



Seperti Cetaphil, cleanser ini juga sesuai untuk semua jenis kulit. Termasuklah sebagai pencuci muka yang sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat.

Ia membersih liang pori, minyak, kotoran, dan dalam masa melembabkan kulit. Kandungan AHA dan BHA nya juga boleh berfungsi sebagai exfoliator. Yang paling best, cleanser ini juga menanggalkan makeup berlebihan.

Saya pernah guna, boleh baca ulasan di - COSRX Good Morning Low pH Gel Cleanser Review

Harga: RM25.50
Beli di sini - https://invol.co/clio84

GARDEN OF EDEN Gentle Milk Cleanser


Kalau anda biasa ke Watsons, pasti perasan akan produk Garden of Eden ini. Ini adalah produk tempatan. Bila dah masuk Watsons, bermakna ia adalah jenama yang dipercayai dan selamat.


Cleanser ini memiliki nilai pH yang seimbang untuk kulit. Tanpa paraben, SLS, mineral oil, animal ingredients, dan pewarna tambahan.

Cecair jenis krim memang melembab, membersih dan menyegarkan kulit kering. Pada packaging nya mengatakan ia turut menanggalkan makeup dan minyak berlebihan.

Harga: RM16.98
Beli di sini - https://invol.co/clio85

Cara mengatasi kulit kering

  1. Menggunakan skincare dengan kandungan 'hydrating'
  2. Cuci muka 2 kali sehari
  3. Tidak menggunakan produk dengan kandungan alkohol
  4. Produk rendah pH
  5. Minum air secukupnya (it's good for your body!)

Atau korang ada lagi cadangan produk pencuci muka untuk kulit kering di Watsons? Boleh kongsikan dalam ruangan komen di bawah.

Sabtu, 15 Jun 2019

,
Memiliki kulit mulus bak kaca atau 'glass skin' menjadi idaman semua gadis pada masa kini. Mereka sanggup mengeluarkan belanja besar untuk membeli produk demi mendapatkan glass skin persis kulit orang Korea.


Cara bagaimana dan produk apakah yang boleh memberikan anda hasil seumpama ini? Disebabkan ramai yang tertanya-tanya cara membuat wajah seperti orang korea, seorang gadis dari laman Twitter, @SebijiCoconut berkongsi rahsianya dalam mendapatkan glass skin dalam masa sebulan sahaja!

Ya, sebulan.

Jika dilihat pada gambar yang dikongsikan, kulit gadis tersebut mempunyai banyak parut jerawat. Selepas mengamalkan rutin penjagaan wajah ini, segala cela pada kulit hilang selain menimbulkan kesan glowing.



Jika dilihat kepada produk yang digunakan, gadis ini cuma menggunakan produk popular yang biasa kita lihat. Harganya juga masih berpatutan.

Cara untuk mendapatkan glass skin


1. Double cleanse dengan Innisfree Green Tea Cleansing Oil


Terdapat dua jenis pencuci muka iaitu:
  • Water-based - Pencuci yang biasa kita gunakan setiap hari. Hanya menghilangkan debu dan peluh pada wajah
  • Oil-based - Mencuci dengan lebih mendalam contohnya makeup, sunscreen, minyak pada muka.

Kenapa perlu guna oil cleanse? Sebab pencuci muka biasa tidak menghilangkan kotoran dengan sepenuhnya.

Muka dah berminyak, kenapa nak letak lebih banyak minyak pada muka? Sebab pencuci muka biasa tu water-based. Kita tahu air dan minyak memang tak 'ngam'. Jadi untuk menghilangkan minyak, kenalah guna oil-based cleanser.


Bila nak guna oil-based cleanser? Sebelum guna pencuci muka biasa.

Innisfree Green Tea Cleansing Oil adalah salah satu produk popular dari Korea. Tidak terdapat di drugstore seperti Watsons. Anda boleh mendapatkannya di pop up store di Pavilion KL, Sogo, dan di Sunway Velocity Mall.

Harga: RM83> BELI DI SINI

2. SIMPLE Kind To Skin Moisturizing Facial Wash


Jenama pencuci muka yang cukup popular dan mudah didapati. Membersihkan debu, minyak, dan kotoran dnegan efektif. Bukan itu sahaja, ia juga tanpa bau, bebas bahan kimia yang boleh mencelakan kulit.


[Baca] Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Kering dan Berminyak 

Mengandungi Pro-Vitamin B5, Vitamin E, dan Bisabol, yang mampu memberikan kelembapan pada kulit. Sesuai untuk semua jenis kulit.

Harga: RM18 > BELI DI SINI

3. St. Ives Gentle Smoothing Oatmeal Scrub and Mask


Keberkesanan scrub dari jenama St. Ives sudah tidak perlu dipertikaikan lagi. Scrub yang berfungsi sebagai exfoliator ini boleh membersihkan lubang pori, menanggalkan sel kulit mati. Dalam masa sama ia memastikan kulit anda sentiasa segar.


Guna dua kali seminggu sudah memadai.

Harga: RM16.80 >> BELI DI SINI

4. Moreana Serum


Ramai yang ambil mudah soal serum. Serum bertujuan untuk melembapkan kulit dan menghilangkan parut jerawat.

Gadis ini menggunakan Moreana Serum sebagai tips mendapatkan glass skin. Ia juga membuatkan makeup anda tahan lama.


Jenama Moreana ini juga popular dan rata-ratanya mendapatkan hasil yang menakjubkan.

Harga: RM45 > BELI DI SINI

5. DR. JOU Six Essence Hyaluronic Acid Mask


Kita memang suka guna mask bukan? Penggunaan mask selama 10 hingga 15 minit tidak dinafikan mampu memberikan kelembapan pada wajah. Sekali gus membenarkan kulit menyerap vitamin yang diperlukan. Salah satu produk untuk glass skin yang harus anda amalkan.


Gadis ini menggunakan sheet mask dari Dr. Jou. Harganya agak tinggi, tetapi menurut @SebijiKelapa mask ini memberikan kesan mencerah dan melembapkan kulit. Beliau turut menyarankan agar ia tidak dipakai terlalu lama, hanya sekitar 5 hingga 10 minit sahaja.

Harga: RM36.70 (5pcs) > BELI DI SINI

6. HADA LABO Premium Hydrating Moisturizer Cream


Semua wanita tahu akan pentingnya penggunaan moisturizer. Bagi gadis ini pula, memandangkan beliau telah menggunakan Moreana Serum, moisturizer ini hanya disapu jika perlu sahaja. Oh ya, jenama Hada Labo ini memang popular okay? Senang untuk didapati di drugstore.


Harga: RM78 > BELI DI SINI

7. Biore UV Color Control Milk


Cara nak dapat glass skin seterusnya adalah sunscren. Wajib pakai sunscreen jika ingin keluar rumah. WAJIB! Tidak kira apa jenis cuaca sekalipun. Ini kerana cahaya matahari bukan sahaja boleh membakar kulit (takut hitam), tetapi ia juga boleh menyebabkan anda nampak tua, dan berjeragat.


Pilih yang tertera perlindungan "SPF50 dan PA++++". Nantilah saya tulis dengan lebih terperinci dalam artikel khas tentang sunscreen dan sunblock.

Jenama Biore UV CC Milk ini antara yang sering menjadi pilihan ramai. Ringan jika disapu, dan mempunyai warna beige yang juga boleh bertindak untuk menutup cela pada wajah.

Harga: RM26  >> BELI DI SINI

[Baca] Moisturizer Untuk Kulit Berminyak

Cara membuat wajah glass skin yang dikongsikan gadis ini tidak semestinya sesuai untuk anda. Tidak salah untuk mencuba. Try and error gitu. Lagipun, semua produk yang digunakan tidaklah terlampau mahal.

Sekarang ni anda dah tahu cara dapatkan skin glas bukan? Apa lagi, sila cuba produk yang dicadangkan oleh gadis ini. Kalau dia boleh mengapa tidak anda. Lagipun, ia cuma memakan masa selama sebulan sahaja. 

Jumaat, 3 Mei 2019

,
Saya pernah terbit artikel tentang produk minyak kelapa dara jenama D'Fera. Sebelum ini mereka memperkenalkan produk asas seperti BeautyFera, Essential Baby Oil, bedak sejuk, minyak angin, sabun muka, shampoo, pencuci muka, dan lotion. Kini, D'Fera tampil dengan rangkaian produk kecantikan!


Anda boleh baca artikel tentangnya di sini: Minyak Kelapa Dara Terbaik D'Fera

Apa itu minyak kelapa dara?

Minyak Kelapa Dara adalah minyak kelapa yang dihasilkan tanpa menjalani proses pemanasan (haba) dan tidak menggunakan bahan-bahan kimia lain seperti bahan pewarna dan MSG.

Struktur asal yang terdapat di dalam minyak kelapa ini akan dikekalkan seasli-aslinya. Berbeza dengan minyak kelapa biasa lain di mana haba dan bahan kimia digunakan sewaktu memprosesnya dan mengakibatkan struktur kimia asal dalamannya berubah.


 Pelbagai kajian demi kajian menunjukkan manfaat minyak kelapa dara. Khasiatnya diaplikasikan sebagai bahan asas dalam menghasilkan produk makanan tambahan kesihatan, penjagaan diri, dan kosmetik.

Saban tahun testimoni minyak kelapa dara menunjukkan keputusan positif dan mula diterima masyarakat.

Kebaikan minyak kelapa dara untuk kulit muka


Sebelum ini kita sering mendengar tentang kebaikan minyak kelapa dara untuk rambut. Bagaimana ia mampu melebat serta menyuburkan akar rambut.

Ia bukan sahaja baik untuk kesihatan dalaman, bahkan baik untuk luaran terutamanya penjagaan kulit wajah.

Maklumlah, bukan main banyak lagi produk kecantikan di luar sana sekarang ini. Kebanyakkannya mengandungin bahan kimia. Bukankah kalau guna produk yang 100% semulajadi lebih baik untuk kulit?


Untuk itu, saya perkenalkan 2 produk kecantikan yang diperbuat daripada minyak kelapa dara keluaran D'Fera dan kebaikannya.

Produk Kecantikan Berasaskan Minyak Kelapa Dara D'Fera


1. Bedak / Loose Powder


  • Diperbuat daripada bahan galian (mineral)
  • Suci, halal, dan bebas pewangi
  • Mesra wuduk
  • Boleh dipakai sewaktu menunaikan solat, haji, dan umrah
  • Mengawal minyak berlebihan pada wajah
  • Tidak menutup pori wajah
  • Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif
  • Melembutkan kulit
  • Mencerahkan kulit secara semula jadi

2.Glow Face Mist


  • Menghasilkan kesan 'glowing' yang menjadi idaman ramai
  • Mengekalkan kelembapan kulit
  • Sesuai untuk mereka yang mengalami masalah kulit kering
  • Mengurangkan masalah jerawat
  • Mencerahkan kulit secara semula jadi
  • Menganjal dan mengurangkan kedutan
  • Mesra wuduk
  • Boleh dijadikan sebagai primer atau 'makeup base'
  • Boleh dipakai sebagai pelembap rambut dan di bahagian kulit kering

Kedua-dua produk ini adalah produk yang kita pakai setiap hari. Apa yang membezakannya dengan jenama lain di pasaran adalah D'Fera diperkaya dengankan kandungan asli dan tanpa bahan kimia. Maknanya produk ini bebas dari bahan pengawet yang boleh mencederakan kulit.

Moist Chock Bar


Snek yang menggabungkan khasiat minyak kelapa dara dan oat! Kalau nak tahu, 2 bar bersamaan dengan 1 sudu minyak kelapa dara. Ia baik untuk mengawal kolesterol

Saya sendiri dah rasa Moist Chock Bar ini. Memang sedap, tidak terlalu manis, dan sesuai dimakan pada bila-bila masa.


Kelebihan produk minyak kelapa dara D'Fera
Apa yang best tentang jenama D'Fera adalah ia bukan tertumpu kepada produk kecantikan sahaja. Bahkan rangkaian produk ini lengkap dari hujung rambut hingga kaki. Ia meliputi penjagaan dalaman dan luaran.

Best kan? Senang untuk mereka yang mementingkan soal penjagaan diri. Harga setiap produk pula berpatutan dan mampu milik.

Macam mana nak beli produk minyak kelapa dara D'Fera?


Nombor telefon: 018-2844233
Facebook: https://www.facebook.com/dfera.beauty/

Sabtu, 24 November 2018

,
What did I get during Lazada 11.11 Shopping Festival? Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify! Walaupun mask ini tidak termasuk dalam 3 item idaman Lazada, saya beli sebab harga yang ditawarkan jauh lebih murah dari biasa. Oleh itu, saya nak review clay mask dan servis dari Lazada.

Sebelum saya review Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify ini, saya nak tekankan yang memang untung gila beli barang sewaktu promosi besar-besaran. Terutama pada acara 11.11 Shopping Festival yang berlangsung pada 11 November tempoh hari.


Banyak produk yang mendapat potongan harga. Bahkan Lazada buat games, flash sales, dan pemberian voucher menarik. Jadi ramailah rakyat Malaysia yang shopping pada hari tersebut. Termasuklah saya. Heee! Mana boleh lepaskan peluang begitu sahaja kan?

So, saya beli Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify. Harga asalnya sekitar RM40. Tetapi ketika promosi 11.11, ia cuma berharga RM24.90 sahaja! Murah kan?


Mask ini sampai kira-kira 4 hari kemudian. Cepat juga, saya sangka ia akan lambat tiba. Yelah, berapa juta rakyat Malaysia yang membuat pembelian pada hari sama. Mask tersebut tiba dalam keadaan baik, dibungkus kemas, dan yang paling penting... mask ini original! 👍


Jadi kalau anda merancang untuk beli barang, saya syorkan beli sewaktu promosi. Acara 12.12 is coming, so stay tuned.

Baca juga: Cara Beli Barang di Lazada

Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify Review


Loreal Paris sudah banyak menghasilkan clay mask. Tetapi yang masuk ke pasaran Malaysia dan Indonesia adalah:

  • Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify
  • Loreal Paris Pure Clay Mask Illuminating
  • Loreal Paris Pure Clay Mask Anti-Pores
  • Loreal Paris Pure Clay Mask Hydration

Ada 3 lagi variasi tambahan, tetapi tidak masuk ke pasaran Malaysia iaitu Purity mask, Detox Mask, dan Glow Mask.

Saya beli versi Detoxify kerana fungsinya yang menarik iaitu membersihkan kotoran dan minyak pada liang pori.


Ingredients:
Aqua / water, kaolin, montmorillonite, lecithin, polysorbate 20, butylene glycol, propylene glycol, oryza sativa starch / rice starch, ci 77499 / iron oxides, moroccan lava clay, charcoal powder, caprylyl glycol, citric acid, xanthan gum, polyglycerin-10, polyglyceryl-10 myristate, polyglyce-ryl-10 stearate, sodium dehydroacetate, phenoxyethanol, linalool, limonene, parfum / fragrance.

Cara Penggunaan:
Selepas mencuci wajah, sapu mask ini dan biarkan selama 10 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Disarankan guna 2 hingga 3 kali seminggu.

What it claims:
Membersih, menyerap kotoran, dan mencerahkan kulit. Oleh kerana ia turut mengandungi charcoal (arang), maka mask ini boleh menyerap minyak berlebihan. Jika digunakan secara konsisten, wajah akan kelihatan bersih, sihat, dan glowing.

Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify

Review
Saya mempunyai kulit berminyak, I can see that this mask absorbs minyak berlebihan pada kulit. Kesannya seperti guna oil control film yang warna biru tu. Sangat-sangat impressed dengan hasilnya. So, muka dah kurang berminyak. Tapi kena selalu guna dalam 2 kali seminggu untuk sekat minyak berlebihan.

Katanya ia turut memberi kesan mencerah. Tetapi seperti mask lain, kesan cerah itu cuma boleh dilihat beberapa minit selepas dibilas sahaja. Tidak mengapa. Janji muka dah tak berminyak!

gambar: iamxiiaomii.blogspot.com
 
Texture
Texture mask ini arang pekat. Sangat pekat membuatkan ia susah untuk dibilas. Dari segi bau pula, ia wangi dan mempunyai aroma seperti produk high-end. You know what I mean.

Repurchase? Hell yeah! Sangat recommend untuk mereka yang mempunyai kulit berminyak. Anda akan rasa satisfied bila nampak mask ini menyerap minyak.

So there you go, my Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify review yang saya beli dari Lazada. Mungkin pada promosi 12.12 nanti saya beli versi Anti-Pores pula.