Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan

Ahad, 5 September 2021

,

Susah juga nak cari toner untuk kulit kombinasi. Mana tidaknya, sebahagian kulit berminyak sampai berkilat, manakala sebahagian lagi normal atau sangat kering. Pemakaian produk tepat adalah penting untuk menyelesaikan masalah ini. 


Toner kebiasaannya dipakai selepas pencuci muka. Ia berfungsi untuk mengeluarkan kotoran yang tidak dapat dibersihkan cleanser dan memperbaiki teksur dan tona kulit. 

 


 

Bagi kulit kombinasi, toner tersebut haruslah mampu mengurangkan minyak berlebihan dan seimbangkan kelembapan wajah. 


Saya senaraikan sejumlah toner untuk kulit kombinasi berserta dengan link pembelian online yang termurah. 

 

1. Simple Soothing Facial Toner

 

Toner untuk kulit kombinasi Watsons yang paling popular. This product is famous for a reason okay. Ia hadir dengan sejumlah kandungan baik untuk kulit seperti niacinamide, Pro-Vitamin B5, Chamomile, dan Witch Hazel.

 


 

Simple toner untuk kulit kombinasi ni ada niacinamide, ia bagus untuk whitening. Tapi tak ketara sangat. Boleh menghidrasi dengan sekata, tak melekit dan tidak mempunyai fragrance. And, harganya sangat berpatutan. 


Harga: RM16.75

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvgg  



 

2. Innisfree Balancing Toner with Green Tea

Ramuan toner inidirumus khas buat pemilik kulit kombinasi dan berminyak. Ia boleh replanish new skin dan memberi kelembapan sempurna sepanjang hari.  

 


 

Hasilnya, t-zone kurang berminyak dan kulit akan tampak segar dan mulus. Untuk pengetahuan, tekturnya sedikit pekat berbanding toner lain dipasaran. Tetapi langsung tidak melekit malah cepat meresap pada kulit. 


Harga: RM56

Beli di sini: https://invol.co/cl5xixd


Artikel berkaitan: 

+ Skincare Untuk Kulit Kombinasi Malaysia

+ 10 Toner Untuk Kulit Berjerawat

+ 10 Moisturizer Untuk Kulit Kombinasi

+ 8 Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watson 

 

3. The Body Shop Vitamin E Hydrating Toner

 

The Body Shop memang terkenal dengan rangkaian produk penjagaan diri dan perfume. Produk skincare mereka tidak kurang hebatnya. Vitamin E Hydrating Toner ada vitamin E sebagai kandungan utama dan wheatgem oil yang mampu menanggalkan sisa makeup berlebihan.  

 

 

Hasilnya, kulit lebih segar dan bersih sekaligus menjadikan tona wajah sekata. Ramai juga yang suka dengan toner TBS ni sebab ia memang berkesan. Walaupun harganya agak tinggi. 


Harga: RM70

Beli di sini: https://invol.co/cl5xiub


4. Mamonde Rose Water Toner

 

Mengandungi 90% ramuan rose water yang banyak khasiatnya untuk kulit wajah. Ia mengurangkan sebum berlebihan dan mencegah masalah kulit seperti blackheads, whiteheads, dan jerawat.  

 


 

Cara guna Mamonde Rose Water Toner sama seperti toner lain iaitu sama ada terus sapu pada muka atau titiskan pada cotton pad. Boleh pakai 2 kali sehari agar kulit kekal segar dan berseri. 

 

Harga: RM7.50 - RM31.20

Beli di sini:  https://invol.co/cl5xikp


5. Pixi Glow Tonic

 

Pixi Glow Tonic merupakan exfoliating toner untuk kulit kombinasi. Exfoliating tu ada untuk buang sel kulit mati dan bantu replanish kulit baru supaya kulit sentiasa segar. Produk dari USA ni memang hype gila sebab ia adalah toner untuk kulit kusam and boleh buat anda glowing!  



 

Kandungan Pixi Glow Tonic            

  • Glycolic Acid - Form of AHA yang mengeluarkan sel kulit mati untuk bantu hasilkan kulit baru yang lebih segar/mulus.          
  • Aloe Vera - Melega dan menghidrasi kulit          
  • Glycerin - Agen pelembap kulit yang paling berkesan, menghalang kekeringan. 


Harga: RM16 (25 ml)

Beli di sini: https://invol.co/cl5xihm

 


6. Hada Labo Hydrating Lotion Light


Hada Labo merupakan jenama yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Setiap pemilik wajah glowing pasti guna salah satu produk rangkaian dari Jepun ini. Ramai yang sanggup membelinya walaupun agak mahal.  

 

 



Hydrating Lotion Light (line hijau) merupakan hydrating toner untuk kulit kombinasi, berminyak, dan normal. Mengandungi 4 jenis Hyaluronic Acids yang mengekalkan kelembapan semula jadi agar kulit sihat dan lembut.  



Then, ada ceramide yang 'lock' kelembapan kulit. Highly recommended! 

 

Harga: 

170 ml (RM59) - https://invol.co/cl5xewj 

30 ml (RM17) - https://invol.co/cl5xex5


7. Cosmoderm Tea Tree Oil Clarifying Face Toner

 

Toner untuk kulit kombinasi seterusnya adalah dari Cosmoderm. Toner ini khas untuk kawasan berminyak seperti t-zone dan mereka yang mempunyai kulit berjerawat. Mencegah minyak berlebihan adalah kangkah awal dari tumbuhnya jerawat.  

 

 

Ia bebas paraben dan frangrance. Botol lama berwarna hijau, manakala botol berwajah baru berwarna biru. 


Harga: RM20

Beli di sini: https://invol.co/cl5xeuw

 

8. Aiken Tea Tree Oil Toner

 

Tidak mengandungi bahan-bahan yang boleh harm kulit seperti paraben, mineral oil, dan triclosan. Sebaliknya kaya dengan tea tree oil dan extrak tumbuh-tumbuhan. Kandungan ini boleh rawat jerawat dan kurangkan minyak pada wajah.  

 


 

It also claims mampu melembutkan kulit, mengekalkan kelembapan, membersihkan liang pori. 


Harga: RM11

Beli di sini: https://invol.co/cl5y4sl


9. Neutrogena Alcohol-Free Toner

 

Toner ini sesuai untuk semua jenis kulit. Menyegarkan kulit tanpa menghilangkan kelembapan semula jadi. Tidak mengandungi alkohol. 

 

Selain itu, ia mempunyai 'mild purifiers' yang mampu membersih kotoran pada liang pori. Saya dan guna beberapa botol. Apa yang paling best tentang toner ini bila guna cotton pad, anda boleh lihat saki baki daki yang tertanggal. So impressed!  

 


 

Harga: RM14

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvu6


10. Klairs Supple Preparation Toner

Klairs adalah produk terkenal seantero dunia! Bagi Supple Preparation toner, ia berfungsi agar kulit kekal lembap dan segar sepanjang hari tanpa ada kesan melekit. Ini adalah formula yang dah diperbaharui. 


 


 

Kali ini ia mampu memberi 20% kelembapan berbanding produk yang ada hyaluronic acid. Selain itu, ia mengandungi kandungan organik (vegan) yang baik untuk kesihatan kulit wajah. Ramai yang berpuas hati dengan toner Klairs ni.


Harga: RM15 - RM55

Beli di sini: https://invol.co/cl5xed4


Semoga artikel toner untuk kulit kombinasi ini dapat membantu anda dalam mencari toner yang sesuai untuk mendapatkan kulit sihat, segar, dan glowing!


Ahad, 18 Julai 2021

,

Sesetengah kawasan khususnya T-zone, sangat berminyak sampai berkilat dan melekit. Manakala setengah kawasan lain cukup kering. Ini bermakna anda memiliki kulit kombinasi. Jadi anda perlu guna skincare yang sesuai untuk selesaikan masalah ini. 


Produk-produk ini haruslah memiliki kandungan yang boleh mengurangkan sebum/minyak berlebihan, dan meningkatkan kelembapan di kawasan kering. Menggunakan produk yang sesuai juga menjadikan kulit wajah lebih sihat, segar, dan flawless. 

 


 

Dalam artikel ini saya akan kongsikan sejumlah produk skincare routine untuk kulit kombinasi. Ia meliputi 4 rutin wajib iaitu:


  1. Pencuci muka
  2. Toner
  3. Moisturizer
  4. Sunscreen


PENCUCI MUKA


1. Cetaphil Gentle Skin

Pencuci muka yang paling popular di seantero dunia. Menjadi rekomendasi para dermatologi kerana formulanya yang ringan, dan sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah kulit sensitif.  

 


 

Saya sendiri memiliki kulit kombinasi, dan sudah bertahun-tahun menggunakan Cetaphil. I'm not going back!

 

Cetaphil mampu membersihkan pori dengan efektif, mengeluarkan lebihan sebum. Dalam masa sama tidak mengeringkan kulit. Jenama ini berkesan dan dipercayai pengguna.



Harga: RM14.40

Beli di sini:  https://invol.co/cl20zuw

 

2. COSRX Low - pH Good Morning Gel Cleanser

Saya pernah tulis review lengkap tentang cleanser ini - REVIEW Cosrx Low PH Good Morning Gel Cleanser. "Low pH" menjadi highlight utama pencuci muka ini kerana kandungannya ringan yang tidak menyebabkan iritasi dan breakout.  

 


 

Nilai pH nya cuma 5.0 - 6.0 sahaja which is perfect untuk semua jenis kulit. Produk dari Korea ini turut mengandungi AHA/BHA yang berfungsi mengeluarkan sel kulit mati


Harga: RM24

Beli di sini: https://invol.co/cl5477h

 

Artikel berkaitan: 

+ 10 Moisturizer Untuk Kulit Kombinasi 

+ 10 Toner Untuk Kulit Berminyak

+ 8 Cleanser Untuk Kulit Kombinasi

 

3. Simple Water Boost Micellar Facial Gel Wash

Produk Simple memang terkenal dengan keberkesanannya. Buat pemilik kulit kombinasi dan berminyak, pilih produk range yang berwarna biru. Kalau nak tahu produk yang berwarna biru adalah  skincare untuk kulit kombinasi di Watsons yang popular. 



Kandungannya baik dalam mengurangkan minyak dan mengekalkan kelembapan.


"Micellar cleansing bubbles" turut membantu dalam membersikan makeup dan kotoran. Ia tidak menegangkan kulit tetapi menjadikan wajah segar, bersih, lembap sepanjang hari. 


Harga: Rm20

Beli di sini: https://invol.co/cl54781



4. Cosmoderm Tea Tree Oil Control Facial Cleanser

Cukup digemari dikalangan remaja kerana ia berkesan dan harganya yang berpatutan. Ia mampu mengawal minyak berlebihan di kawasan T-zone, membersihkan liang pori, dan menyegarkan kulit. 


Disamping itu, kandungan tea tree oil juga terkenal dengan kebolehannya merawat dan mencegah jerawat. Ini kerana tea tree oil memiliki sifat anti bacteria semula jadi.  

 


 

Cleanser ini hadir dengan packaging baru yang lebih cantik. 


Harga: RM14

Beli di sini: https://invol.co/cl5478d


TONER


1. Neutrogena Alcohol-Free Toner

Sebagai pengguna tegar, saya ingin cadangkan Neutrogena Alcohol-Free Toner sebagai toner untuk kulit kombinasi. Ia diformulasi untuk membersih dan menyegarkan tanpa alkohol. 


Langsung tidak mengeringkan kulit, bahkan boleh 'lock' air dari hilang akibat suhu faktor persekitaran. Selain itu, apa yang buat saya suka dnegan toner ini adalah ia boleh keluarkan kotoran yang tidak mampu dibersihkan cleanser.  

 

 

Kalau guna cotton pad, korang boleh lihat kotoran dan daki yang tertanggal. Ini merupakan antara moisturizer untuk kulit kombinasi di Watsons yang laris.


Harga: RM14

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvu6


2. Hada Labo Hydrating Lotion (Light)

Jenama paling tersohor, produk Hada Labo ini menjadikan kulit mulus dan bersih. Ia mempunyai bahan yang sesuai untuk kulit kombinasi. Toner ini ada 4 jenis hyaluronic acid dan ceramide yang boleh lock air agar kulit sentiasa lembap dan segar.  

 


 

T-zone akan bebeas minyak dan kawasan lain lembap sekata. Teksturnya agak pekat, tetapi mudah meresap selepas disapu.


Hada Labo ni agak mahal, tetapi mereka keluarkan botol trial yang berharga around RM11. Cubalah! 


Beli di sini: 30ml (RM12) https://invol.co/cl547b2 | 170ml (RM53) https://invol.co/cl547a7


3. Simple Soothing Facial Toner

Toner untuk kulit kombinasi Malaysia yang seterusnya adalah dari jenama Simple. Menjadi pilihan ramai dan laris di Watsons/Guardian. Kalau nak tahu, toner ni ada kandungan niacinamide tau. Which is bagus untuk slight whitening. 


pic: navatirre.blogspot.com


Kandungan lain sepert Pro-Vitamin B5, Chamomile, dan Witch Hazel, memang baik dalam memelihara pori dan merawat jerawat. Tak ada alkohol & fragrance.


Harga: RM16.75

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvgg


4. Thayers Witch Hazel Toner

Toner Thayers pun tidak kurang hebatnya. Digunakan di serata dunia. Pelakon Lily Collins guna toner ini, korang boleh tengok dalam video di bawah. 



Apa yang best tentang toner ini adalah kandungan witch hazelnya yang kawal minyak berlebihan, rawat jerawat, dan mengurangkan kemerahan. Ia juga melindungi kulit dari rosak akibat pencemaran persekitaran, cahaya matahari, makeup, and other impurities.  


Trial bottle: RM22  |  Normal bottle: RM45   

Beli di sini: https://invol.co/cl417rg 


MOISTURIZER


1. Neutrogena Oil Free Moisture Combination Skin

Moisturizer ini memang terkenal dalam kategori skincare kulit kombinasi dan berminyak.  Memiliki 'dual-action formula' yang melembapkan kawasan kering dan mengurangkan minyak di kawasan T-Zone.  

 


 

Pelembap ini cepat menyerap dan meninggalkan kesan 'matte finish'. Sesuai kalau anda sering terdedah kepada persekitaran luar dan berminyak pada hidung. 


Agak mahal, tetapi berbaloi. 


Harga: RM26

Beli di sini: https://invol.co/cl30pce



2. Hada Labo Hydrating Water Gel

Pelembap ini bukan sahaja memberikan kelembapan sekata tetapi membaiki tona kulit. Highly recommended kalau korang ada masalah oily skin.

 

Produk Hada labo ni agak mahal. Tapi anda boleh cuba trial set. HL keluarkan beberapa jenis set untuk kesesuaian kulit. Anda boleh cuba set 'Hydrating Light'. Dalam kotak tu ada cleanser, toner, dan moisturizer.  

 


 

Ini adalah set skincare untuk kulit kombinasi di Watson yang wajib cuba tau. Harga around RM24 je. 

 

Hada Labo Hydrating Water Gel: RM59 https://invol.co/cl547ch

Trial set: RM23 https://invol.co/cl547d7

 

3. Safi Balqis Oxywhite Moisturizing Gel

Saya tengah pakai moisturizer ni. So far ok, cepat menyerap dan tak melekit. Nice je for my combination skin. Paling best, moisturizer ni ada kandungan niacinamide tau. Agak impressive untuk produk tempatan dan harga yang amat berpatutan.  

 


 

Disamping itu, asid hialuronik  membantu memberi kelembapan berpanjangan, manakala Vitamin B pula boleh memperbaiki tona kulit yang tidak sekata.  


Harga: RM16

Beli di sini: https://invol.co/cl30p9x



SUNSCREEN


1. Yadah Oh My Sunscreen

Ramai yang ambil mudah soal pemakaian sunscreen. Walhal ia amat penting dalam melindungi kulit dari sinaran matahari. Yadah Oh My Sunscreen memiliki segala yang diperlukan lindungi kulit dari panas, dan iritasi akibat cahaya matahari.  

 


 

Sunscreen ini ringan, tidak meninggalkan kesan putih selepas dipakai. Apa yang penting ia memiliki SPF35 which is enough untuk cuaca Malaysia. 


Harganya sedikit mahal tetapi ramai yang menggemarinya.


Harga: RM24

Beli di sini: https://invol.co/cl547dh


2. Biore UV Perfect Protect Milk

The most famous sunscreeen in Malaysia. Memiliki SPF50 yang sempurna dalam melindungi kulit. Produk ini akan protect kulit dari sinaran UVA and UVB. Dalam masa sama mengelak sunburn dan jeragat.  

 


Saya pun guna sunscreen ni. Tidak melekit, cepat menyerap. Ada kesan putih sedikit tetapi tidak terlalu ketara. Sesuai digunakan setiap hari, setiap kali keluar rumah biarpun cuaca mendung


Harga: RM12

Beli di sini: https://invol.co/cl547du


3. Biore UV Aqua Rich Watery Essence SPF 50

Juga dari Biore, tetapi memiliki tekstur lebih cair dan cepat menyerap pada kulit. Susnscree ini lebih tahan lama dan dapat melindungi kulit berjam-jam lamanya.  

 

Tekstur cairnya tidak melekit atau berminyak, membuatkan anda lebih selesa memakainya sepanjang hari. Bukan sahaja wajah, tetapi anda boleh sapu pada seluruh anggota badan untuk aktiviti pantai dan lain-lain. 



Kelebihan sunscreen ini berbanding botol kuning di atas adalah, ia mengandungi Hyaluronic Acid and Mix Citrus Essence sebagai ejen pelembap dalam memastikan kulit tampak segar.


Harga: RM24

Beli di sini: https://invol.co/cl547e7

 

Nah, tu antara produk skincare untuk kulit kombinasi Malaysia yang boleh anda cuba. Kalau ada cadangan produk lain, boleh kongsikan dalam ruangan komen di bawah.


Sabtu, 19 Jun 2021

,

Toner Untuk Kulit Berjerawat | Jerawat, masalah kulit wajah yang paling digeruni tidak kira lelaki mahupun perempuan. Bukan sahaja sakit, bahkan membuatkan kita rasa terganggu dan menjejaskan keyakinan diri.

 

Jerawat tumbuh disebab pelbagai faktor seperti hormon dan kebersihan wajah. Dengan mengamalkan rutin penjagaan kulit yang baik seperti menggunakan cleanser, toner, moisturizer, dan sunscreen, ia membantu dalam memastikan kulit sentiasa sihat dan bersih.  

 


 

So, perlu ke guna toner? Penggunaannya tidak 'wajib' seperti cleanser dan moisturizer. Tetapi ia membantu agar kulit segar dan mulus. Terutama buat pemiliki kulit berjerawat dan berminyak. Jadi, saya senaraikan 10 toner untuk kulit berjerawat yang boleh anda cuba. 


1. Simple Soothing Facial Toner

Toner yang paling popular di Watsons kerna ia hampir sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit berjerawat. Kandungan seperti Pro-Vitamin B5, Chamomile, dan Witch Hazel, memang baik dalam memelihara pori dan merawat jerawat.  

 

pic: navatirre.blogspot.com

 

Paling best, toner ni ada niacinamide. Walaupun bukan salah satu kandungan utama, tapi ia masih lagi bagus for brightening.


Tambahan pula, ia adalah toner untuk kulit kering tanpa alkohol & fragrance. Tidak melekit, memberi hidrasi agar kulit tidak kering dan harganya amat berpatutan. 



Harga: RM16.75

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvgg

 

Artikel berkaitan:   

+ 10 Toner Untuk Kulit Berminyak

+ 10 Toner Untuk Kulit Kering

+ 11 Moisturizer Untuk Kulit Berjerawat


2. Hada Labo Hydrating Lotion Light

Wajib selitkan produk Hada Labo dalam senarai toner untuk kulit berjerawat ni. Keberkesanannya memang diakui biarpun harganya sedikit mahal berbanding produk lain. Kalau anda perasan, mereka yang memiliki kulit flawless, pasti guna salah satu produk Hada Labo.  

 

pic: myskincareregime.com

 

Hada Labo Hydrating Lotion Light (hijau) adalah salah satu toner yang paling popular. Hydrating is key! Toner ini ada 4 jenis hyaluronic acid dan ceramide yang boleh lock air agar kulit sentiasa lembap dan segar. Dengan ingredients best ni, ia juga salah satu hydrating toner untuk kulit berjerawat.


Sangat sesuai untuk kulit berminyak dan kombinasi yang boleh terdedah kepada jerawat. 

 

Harga:

170 ml (RM59) - https://invol.co/cl5xewj 

30 ml (RM17) - https://invol.co/cl5xex5

 



3.  Aiken Tea Tree Oil Toner

Jenama Aiken dan kandungan tea tree oil nya memang disudah terkenal dengan keberkesanannya merawat jerawat. Toner ini menghalang pertumbuhan jerawat dengan semula jadi selain memberikan kelembapan seimbang kepada kulit. 


Aiken juga merupakan toner yang sesuai untuk kulit berminyak, sebab boleh control extra sebum, membersihkan pori, sekaligus menjadikan kulit sihat dan bebas cela.  

 

pic: thesabrinasanuzi.blogspot.com

 

Harga: RM7.85

Beli di sini: https://invol.co/cl4iote


4. Pixi Glow Tonic

Dikatakan sebagai 'holy grail' yang boleh buat muka glowing. Pixi Glow Tonic merupakan toner jenis exfoliator yang boleh buang sel kulit mati. So, kulit anda akan sentiasa segar dan tidak lagi kusam. 

 


 

Kandungan Pixi Glow Tonic:

  • Glycolic Acid - Form of AHA yang mengeluarkan sel kulit mati untuk bantu hasilkan kulit baru yang lebih segar/mulus.          
  • Aloe Vera - Melega dan menghidrasi kulit          
  • Glycerin - Agen pelembap kulit yang paling berkesan, menghalang kekeringan.  


Toner ni sesuai kalau anda guna dalam 3 kali seminggu macam scrub. 


Harga: RM16 - RM19

Beli di sini: https://invol.co/cl5y265

 

5. Klairs Supple Preparation Toner

Kandungan utama toner ini adalah Sodium Hyaluronate, Beta-Glucan, Centella Asiatica Extract and Lipidure. Formulanya ringan, dan mampu membersihkan pori dan mengawal minyak berlebihan yang boleh trigger jerawat. 

 


 

Toner ini memberikan kelembapan yang sempurna just like what you skin wants to stay hydrated. 


Biarpun sedikit mahal, jenama ini memang diyakini diseluruh dunia. Cepat meresap ke dalam kulit dan memudahkan anda untuk sapu moisturizer pada langkah seterusnya. 


Harga: RM15 - RM55

Beli di sini: https://invol.co/cl4jatk


6. Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner

Toner untuk kulit berjerawat yang seterusnya adalah Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner. Kandungan AHA/BHA amat efektif dalam mengeluarkan sel kulit mati, menghalang pembentukan blackheads/whiteheads that leads to acne! 

 


 

Walaupun ia merupakan exfliating toner, korang boleh guna dua kali sehari. Sebab ingredients dia tak kuat, dan tak ada that tingle feeling at all. Lagipun, nilai pH nya cuma 4 sahaja. 



Kalau korang nak muka flawless, ini toner ini adalah pilihan ideal. Buat jejaka diluar sana, walauun takde produk spesifik untuk 'toner untuk kulit berminyak lelaki', korang still boleh guna Cosrx. Ia famous (dari Korea) dan dipercayai.


Harga: RM31.80

Beli di sini: https://invol.co/cl4jwcq


7. Cosmoderm Tea Tree Oil Clarifying Face Toner

Cosmoderm merupakan jenama tempatan yang dipercayai ramai, sehingga layak masuk drugstore. Kerap menjadi pilihan mereka yang memiliki masalah kulit khususnya jerawat. 


Menggunakan tea tree oil sebagai kandungan utama. Ia berfungsi untuk merawat dan mengeringkan jerawat degil dan kawal minyak berlebihan. Dengan kawal minyal dan membersihkan pori, maka jerawat tak akan tumbuh banyak seperti dahulu lagi. 

 


 

 Ada packaging baru tau, botol hijau tu yang lama. 


Harga: RM17

Beli di sini: https://invol.co/cl4jvhl


8. Safi Acne Solution Sebum Control Fluid

Bebas fragrance, dan diuji secara klinikal mampu merawat jerawat, bebas cela, dan memastikan kulit kekal bersih. Memiliki kandungan baik seperti AHA/BHA mengelurkan sel kulit mati, membersihkan pori sekaligus menghalang pembentukkan jerawat. 

 


 

Disamping itu, ia turut memiliki Neem yang berfungsi mengurangkan kesan parut dan iritasi. Banyak kandungan baik dalam toner ni. Kalau anda tengah cari toner untuk kulit berjerawat dan bekas jerawat, produk ni memang sesuai. Malah, harganya juga amat berpatutan. 


Harga: RM15.30

Beli di sini: https://invol.co/cl4jwb9



9. Benton Aloe BHA Skin Toner

Exfoliationg toner yang agak famous di laman Hermo. Mengandungi aloe dan salicylic acid sudah terkenal dengan fungsi membersihkan pori agar kulit sentiasa segar.  

Aloe BHA banyak membantu mengeluarkan sel kulit mati dan blackheads. Ini sekaligus menghalang jerawat dari tumbuh tau. 


 

Shopee: RM7.90 - 29.90 https://invol.co/cl417vh

Hermo: RM39.16 https://invol.co/cl3xbql

 

10. Good Virtues Co Brightening Facial Toner

Kalau anda biasa masuk Watsons, mesti perasan dengan sejumlah produk penjagaan diri yang berbotol cantik, Good Virtues Co. Produk tempatan ini juga tidak kurang hebatnya. Bagi tonernya, ia tidak memiliki kandungan berat. 

 



Kebanyakkannya organik termasuklah habbastus sauda, Fomes Officinalis (Mushroom) Extract, dan ada hyaluronic acid yang melembap dan mencerahkan kulit.


Ia juga bebas alkohol, paraben dan bahan kimia lain yang boleh memberikan iritasi kepada kulit. 


Harga: RM9.99

Beli di sini: https://invol.co/cl4jwva


Toner untuk kulit berjerawat yang saya senaraikan di atas ini mudah didapati di drugstore dan pasaraya. Atau, anda boleh beli secara online pada harga yang lebih rendah. Semoga artikel ini bermanfaat dalam mengurangkan jerawat pada kulit.


Isnin, 17 Mei 2021

,

Toner Untuk Kulit Berminyak | Penggunaan toner tidak harus dipandang ringan. Khususnya bagi pemilik kulit berminyak, toner banyak membantu mengawal minyak berlebihan, mengecilkan pori, meratakan tona kulit, serta mengeluarkan kotoran yang tidak dapat dilakukan oleh pencuci muka. 


Macam mana cara memilih toner untuk kulit berminyak?  Pelbagai jenis dan jenama toner yang boleh anda temui di pasaran. Susah nak cari yang sesuai. 

 

 

Pilih yang mengandungi AHA, BHA, dan glycolic acid yang mampu membersihkan liang poring dan mengurangkan sebum. Bagi sesetengah kulit, kandungan alkohol yang minimum amat perlukan.

 

Jadi, saya kumpulkan sejumlah toner untuk kulit berminyak untuk rujukan anda kelak.


Kebanyakannya boleh didapati didrugstore seperti Watsons dan Guardian. Atau anda boleh beli secara online ada harga lebih murah. 


10 Toner untuk Kulit Berminyak


1. Wardah Lightening Face Toner

Jenama dari Indonesia yang semakin mendapat tempat dihati pengguna Malaysia. Menariknya dengan toner ini adalah ia memiliki glycolic acid as its third ingredient. Seperti yang kita tahu, glycolic acid ni boleh mengeluarkan sel kulit mati. So, kulit sentiasa segar dan 'glowing'.  

 


 

Selain itu ia juga boleh menanggalkan kotoran yang tidak dapat dibersihkan oleh pencuci muka. Hasilnya, kulit cerah dan kekal segar sepanjang hari. 


Produk Wardah dijual pada harga sangat berpatutan. Tidak hairanlah ramai yang menggemarinya. 


Harga: RM7.90

Beli di sini: https://invol.co/cl417zh



2. Hada Labo Hydrating Lotion (Light)

Hada Labo Hydrating Lotion (Light) adalah toner yang paling popular dalam senarai ini. Biarpun mahal, namun kerana kualiti dan hasil yang mengagumkan, ramai yang sanggup membelinya.

 


 

Baca: Toner Terbaik Untuk Kulit Kering


Berkandungan ringan dan sesuai dijadikan sebagai hydrating toner untuk kulit berminyak, kombinasi, dan normal. Ia memiliki 4 jenis Hyaluronic Acids yang mengekalkan kelembapan semula jadi agar kulit sihat dan lembut. 

 

Tambahan pula ia memiliki ceramide protect kulit daripada hilang kelembapan dan kotoran persekitaran. 

 

Harga: 

170 ml (RM59) - https://invol.co/cl5xewj 

30 ml (RM17) - https://invol.co/cl5xex5


3. Pixi Glow Tonic

Pixi Glow Tonic gets such rave reviews, ramai beauty bloggers dan influencers memuji keberkesanannya. Katanya produk ini buat muka jadi glowing. Saya sendiri terjebak dan menggunakannya.  

 


 

Mengandungi AHA dan merupakan toner jenis exfoliator yang mengeluarkan sel kulit mati dan mengurangkan kekusaman. 


Kandungan Pixi Glow Tonic      

  • Glycolic Acid - Form of AHA yang mengeluarkan sel kulit mati untuk bantu hasilkan kulit baru yang lebih segar/mulus.     
  • Aloe Vera - Melega dan menghidrasi kulit     
  • Glycerin - Agen pelembap kulit yang paling berkesan, menghalang kekeringan. 


Kesemua kandungan ini amat membantu mengurangkan kekusaman dan buat muka jadi glowing. 

 

Harga: RM19.48 (Trial bottle 30 ml) 

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvxc 


4. Simple Soothing Facial Toner

Ini adalah 'toner untuk kulit berminyak remaja' dek kerana kandungannya yang ringan dan harga mampu milik. Sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah kulit berminyak. 



 

Pro-Vitamin B5, Chamomile, Witch Hazel, dan Allantoin amat membantu menyegarkan kulit agar tampak lembap sepanjang hari. Pemilik kulit berminyak, usah risau kerana toner ini mudah meresap dan tidak meninggalkan kesan berkilat. 

 

Artikel berkaitan:  

+ 12 Moisturizer Untuk Kulit Kering

+ Produk Yang Menghilangkan Blackheads

+ Moisturizer Untuk Kulit Berminyak

+ 10 Toner Untuk Kulit Kombinasi 


Harga: RM15.76

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvgg

 

5. Nano White Refining Treatment Toner

Jenama ini tidak kurang juga hebatnya. Salah satu toner untuk kulit berminyak di Watsons yang popular. Diperkaya dengan Omega White C, Allantoin, Orange Extract, Lemon Extract, dan Bilberry Extract. 


Kesemua kandungan ini mengecilkan pori dan mengurangkan sebum tanpa mengeringkan kulit. Toner jenis astringent ini sesuai digunakan dua kali sehari. 



Bertekstur cair dan ada bau lemon yang menyegarkan. Harganya juga amat berpatutan. 


Harga: RM12.95

Beli di sini: https://invol.co/cl417yp


6. Benton Aloe BHA Skin Toner

Exfoliationg toner yang agak famous di laman Hermo. Mengandungi aloe dan salicylic acid sudah terkenal dengan fungsi membersihkan pori agar kulit sentiasa segar.  

 


 

Aloe BHA banyak membantu mengeluarkan sel kulit mati dan blackheads. Ini sekaligus menghalang jerawat dari tumbuh tau. 

 

Shopee: RM7.90 - 29.90 https://invol.co/cl417vh

Hermo: RM39.16 https://invol.co/cl3xbql



7. COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment

I love Cosrx! Sebab itulah saya selitkan toner nyadalam senarai toner untuk kulit berminyak ini. Banyak kandungan yang bagus untuk kulit agar segar dan glowing seperti AHA & BHA.


Ia boleh mengurangkan kekusaman, parut jerawat, membersih pori, mengeluarkan sel kulit mati. This is mild exfoliator, so boleh pakai 2 kali sehari.   

 


 

Anda akan rasa kulit lebih bersih dan lembut. 


Harga: RM31

Beli di sini: https://invol.co/cl417us


8. Neutrogena Alcohol-Free Toner

Sesuai untuk semua jenis kulit, saya sendiri menggunakan toner ini biarpun memiliki kulit kombinasi - oily. So far dah guna 3 botol. 


Diformulasi untuk membersih dan menyegarkan tanpa menggunakan alkohol. Ia mengekalkan kelembapan semula jadi and lock that moisture dari hilang akibat cuaca dan keadaan persekitaran.  

 


 

Apa yang saya suka dengan toner ini ada ia bileh menanggalkan kotoran yang tidak dapat dibersihkan oleh cleanser. Kalau guna cotton pad, anda boleh lihat saki baki daki yang tertanggal. So impressed! 


Harga: RM12.50

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvu6

 



9. Thayer Witch Hazel Toner

Thayer Toner ini tidak kurang juga hebatnya. Terkenal seantero alam dan mendapat rating 5/5 bintang dari 8,000 pengguna di laman Amazon. Bebas alkohol, membuatkan toner ini sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit berminyak.  

 


 

Formula yang digunakan oleh Thayers melindungi kulit dari rosak akibat pencemaran persekitaran, cahaya matahari, makeup, and other impurities. 


Witch hazel ini juga boleh mengeluarkan minyak berlebihan, merawat jerawat, dan mengurangkan kemerahan. 


Trial bottle: RM22  |  Normal bottle: RM45 

Beli di sini: https://invol.co/cl417rg


10. Klairs Supple Preparation Toner

Produk terakhir dalam senarai toner untuk kulit berminyak adalah dari Klairs. Fungsi utamanya adalah utnuk menghidrasi kulit agar kekal segar. Dalam masa sama kulit dari produce more oil.  

 


 

Dengan kelembapan yang seimbang, kulit akan lebih cerah dan segar. Formula terbaharu ini lebih cepat meresap dan bertindak dan memberikan kelembapan lebih 20% berbanding produk lain yang memiliki hyaluronic acid. 


Toner ini juga agak mahal, tapi anda boleh beli trial bottle pada harga yang lebih rendah.


Harga: RM13.50 - RM55

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvv9


Semoga artikel toner untuk kulit berminyak ini dapat membantu anda dalam mengurangkan sebum dan dalam masa sama menjadikan kulit lebih sihat dan mulus. Good luck.



Sabtu, 10 April 2021

,

Toner Untuk Kulit Kering | Selepas memcuci muka, langkah seterusnya adalah menggunakan 'toner'. Biarpun penggunaannya tidak wajib seperti moisturizer, toner penting untuk menjadikan kulit agar lebih sihat dan mulus. 


Fungsi toner wajah

Toner berfungsi untuk mengembalikan pH kulit selepas mencuci agar dapat menyerap moisturizer/serum/krim yang akan anda pakai pada langkah seterusnya. Selain itu, toner juga dapat membersihkan kotoran yang tidak dapat dicuci oleh pencuci muka. 

 


 

Terdapat 6 jenis toner yang paling common di Malaysia iaitu:  

  1. Hydrating - Untuk menambah kelembapan selepas mencuci
  2. Soothing - Meredakan kulit & mengurangkan iritasi, kemerahan, dan breakout
  3. Exfoliating - Mengandungi AHA/BHA untuk buang sel kulit mati agar kulit glowing
  4. Astringent - Mengurangkan minyak berlebihan & mengecilkan pori
  5. pH Balacing - Merendahkan pH sekiranya guna cleanser yang tinggi pH
  6. Cleansing - Untuk membersihkan kulit dengan lebih dalam. 

 

Cara pakai toner dengan betul

  • Tuang beberapa titis di atas tapak tangan, dan sapu pada wajah. 'Tap' muka hingga betul-betul menyerap. 
  • Tuang beberapa titis di atas kapas. 'Tap' pada muka dengan perlahan-lahan agar rata.

 



Tips memilih toner

Sebelum membeli, anda haruslah kenal pasti jenis kulit terlebih dahulu. Sekiranya kulit kering, pilih toner jenis 'hydrating' agar dapat mengimbangi minyak semula jadi kulit. 

 

Untuk mereka yang memiliki kulit kering, saya senaraikan beberapa jenama toner yang sesuai untuk anda. Kebanyakannya boleh dibeli di drugstore, namun saya sertakan juga link pembelian agar anda boleh beli dengan harga lebih rendah.  


Toner Untuk Kulit Kering

1. Simple Soothing Facial Toner

Sekiranya anda merupakan pengguna tegar produk Simple, maka haruslah guna toner Simple untuk kulit kering. Botol berwarna hijau ini bagus untuk kulit kering. Memiliki kandungan mesra kulit iaitu Pro-Vitamin B5, Chamomile, Witch Hazel, dan Allantoin. 

pic: navatirre.blogspot.com

 

Ia tidak memiliki fragrance dan bahan kimia. Malah toner Simple ini tidak melekit dan mudah meresap. harganya pun amat berpatutan, around RM16 - RM18 sahaja. Ini adalah toner untuk kulit kering di Watsons yang berbaloi untuk anda cuba.

 

Harga: RM15

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvgg

 

2. Hada Labo Premium Lotion

Mereka yang memiliki kulit mulus pasti menggunakan salah satu dari produk Hada Labo (HL). Salah satu yang popular sudah tentulah lotion nya. Oh ya, HL menggunakan terma 'lotion' untuk toner. 

 

Mengandungi 7 jenis Hyaluronic Acid untuk meningkatkan kelembapan kulit dari dalam agar tampak sihat dan segar sepanjang hari. 


pic: alexisadrienne.net

 

Nilai pH nya juga seimbang dan sesuai untuk kulit kering dan berminyak. Teksturnya agak pekat berbanding toner lain, namun ia langsung tidak melekit. Lepas pakai toner ni, sapu pula serum untuk kulit kering (kalau rajin).


Harga: RM49.50

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvl2



3. Etude House Soon Jung pH 5.5 Relief Toner

Nilai pH 5.5 dan mengandungi panthenol serta madecassoside. Kesemua ini amat baik untuk kulit kering dan sensitif. Ia mampu mengekalkan kelembapan kulit selain menjadikannya segar dan lembut. 


Produk dari Korea Selatan ini juga memiliki  glycerin, sebab itulah si anda bakal rasa sejuk disaat memakainya. Ia tidak terlalu cari, tetapi mudah menyerap ke dalam pori. 


pic: navatirre.net

 

Sekiranya kulit sensitif dengan alkohol, nah, inilah toner untuk kulit kering tanpa alkohol yang terbaik.


Harga: RM24

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvro

 

Artikel berkaitan: 

+ 10 Toner Untuk Kulit Berjerawat

+ 12 Moisturizer Terbaik Untuk Kulit Kering

+ 7 Pencuci Muka Untuk Kulit Kering di Watsons

+ Tips Memilih Pelembap Muka


4. Hada Labo Gokujyun Hydrating Lotion

Satu lagi toner dari Hada Labo yang sering dipakai oleh pemilik kulit kering, normal, dan kombinasi. Kandungan apakah yang menjadikan produk ini sesuai untuk kulit kering:

 

  1. Glycerin - Menjadikan kulit segar dan mengelak kekeringan
  2. Hyaluronic Acid - Boleh boost kelembapan, menyegarkan dan mengelak kekeringan. The best hydrator!
  3. Ceramide - Lock air dari hilang akibat persekitaran seperti aircond dan lain-lain. 

 

Harga produk Hada Labo ini agak mahal, tetapi cukup berbaloi. Tidak hairanlah mengapa ia cukup popular. 

 


 

Harga: RM49

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvsn


5. Clinelle Soothing Skin Toner

Diformulasi untuk menenangkan, mengekalkan kelembapan, dan menganjalkan kulit. Bukan itu sahaja, toner ini ada beberapa kebaikan lain seperti:


  1. Repair - Pro Vitamin B5 yang memperbaiki lapisan kulit.
  2. Refine -Vitamin E yang mengekalkan kelembapan.
  3. Reshield - Aloe vera untuk menenang dan merawat kulit. 


Harga: RM35.50

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvte


6. Neutrogena Alchohol-Free Toner

Agak berpatutan dan ia juga toner untuk kulit kombinasi. Saya sendiri menggunakan toner ini biarpun memiliki kulit kombinasi - oily. So far dah guna 3 botol. Selain memberikan kelegaan, toner ini turut menanggalkan kotoran yang tidak dapat dibersihkan oleh pencuci muka. 

 


 


I can see the dirt on my cotton pad! 


Ia lembut dan tidak memiliki fragrance. Amat bagus untuk kulit kerana menanggalkan kotoran agar sedia untuk memakai moisturizer pada langkah seterusnya. 


Harga: RM12.50

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvu6


7. Klairs Supple Preparation Unscented Toner

Jenama Klairs ni memang terkenal seantero dunia dek kerana keberkesanannya. Klairs Supple Preparation Unscented Toner adalah formulasi yang diperbaharui. 

 

 

Toner ini mengandungi banyak ingredients hydrating seperti propanediol, glycerin, alove vera, and panthenol. 


Kemudia, tak ada alkohol dan fragrance. Sangat sesuailah untuk kulit kering. Formula terbaharu ini lebih pekat dan langsung tidak melekit. Works well dengan moisturizer yang akan anda pakai pada langkah seterusnya. 


Harga: RM14.90 - RM54.99

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvv9




8. Pixi Glow Tonic

Banyak betul rave tentang toner ni. Ramai gadis tergila-gilakan Pixi Glow Tonic kerana ia boleh buat kulit glowing! 

 

pic: hanaekabbal.com

Product dari USA, dan ia adalah toner jenis exfoliator yang mengeluarkan sel kulit mati dan mengurangkan kekusaman. Boleh dikatakan sebagai toner untuk mencerahkan kulit dek kerana mempunyai AHA.


Kandungan Pixi Glow Tonic

  1. Glycolic Acid - Form of AHA yang mengeluarkan sel kulit mati untuk bantu hasilkan kulit baru yang lebih segar/mulus.
  2. Aloe Vera - Melega dan menghidrasi kulit
  3. Glycerin - Agen pelembap kulit yang paling berkesan, menghalang kekeringan.


Cuma, bila nak pakai produk yang ada AHA ni, pastikan korang dah ada skincare routine yang kukuh. Maksudnya korang dah pakai cleanser, moisturizer, sunscreen untuk jangka masa lama tanpa sebarang masalah. 


Cubalah, sebab produk ini memang terkenal!


Harga: RM19.48 (Trial pack 30 ml)

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvxc


9. Muji Light Toning Water (High Moisture)

Produk dari Jepun ini tidak kurang hebatnya. Baik untuk kulit kering dan sensitif. Tidak mengandungi alkohol, tetapi ia mudah menyerap pada kulit dan tiada kesan melekit. 


Banyak membantu dalam melembapkan kulit sebab ade Hyaluronic Acid. Toner ini juga boleh buang dirt/daki yang tidak dapat dibersihkan oleh pencuci muka. 

 

myskincareregime.com
 

Seperti biasa, pakai dua kali sehari sama ada guna cotton pad atau tap sahaja dengan tapak tangan. 


Harga: dari RM21

Beli di sini: https://invol.co/cl3gvya


10. Jelita KL Premium Saffron Toner

I don't normally promote local products but this one is worth to write about. Sama seperti  

Kayman, Jelita KL tidak overclaim dan merepek. 

 

 


Kandungannya juga ringkas dan memenuhi kehendak kulit agar kekal hidrasi. Antaranya  Rose Water, Centella Asiatica, Licorice Root, Saffron, dan Aloe Vera. 


Ia lebih pekat dari air, tidak melekit, dan ada sedikit bau rose. Tidak terlalu kuat, just nice. Biarpun pekat, toner ini langsung tidak berminyak lepas sapu. Hasilnya, kulit lebih segar. 


Harga: RM15.00 - RM69.00

Beli di sini: https://invol.co/cl3gw00


Toner untuk kulit kering yang saya kongsikan di atas adalah yang popular dan menjadi rekomendasi warga net. Kalau anda ada cadangan lain, boleh kongsikan dalam ruangan komen di bawah. TQ!