Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan

Rabu, 25 November 2020

,

Seronoknya kalau muka bebas jerawat! Mana tidaknya, siapa mahu wajah dipenuhi bintik-bintik merah ini. Bukan sahaja meninggalkan cela, bahkan ia cukup sakit! Apakah solusinya? Menggunakan produk seperti moisturizer untuk kulit berjerawat adalah salah satu cara untuk menangani masalah ini. 


Sebelum itu, anda perlu tahu jerawat berpunca daripada sebum, bakteria, dan sel kulit mati yang terkumpul di dalam liang pori.  

 


 

Punca jerawat

  • Perubahan hormon - Remaja sering berdepan dengan masalah jerawat .
  • Bakteria - Tukar cadar dengan kerap, elak dari sentiasa sentuh muka.
  • Pemakanan - Elak makanan segera dan berminyak
  • Stress - Amalkan tidur yang cukup dan bersenam untuk elak stress.
  • Alat makeup - Bersihkan makeup sebelum tidur.
  • Cahaya matahari - Pakai sunscreen setiap kali keluar rumah walaupun cuaca mendung!
  • Tuala lap muka - Jangan guna tuala mandi untuk lap muka.


Selain mengamalkan diet seimbang dan menjaga kebersihan, penggunaan skincare khususnya moisturizer yang sesuai juga boleh mengurangkan jerawat. Jangan guna yang sembarangan, kerana terdapat moisturizer yang diformulasikan khas untuk mereka yang mempunyai masalah jerawat.


Untuk itu saya senaraikan sejumlah moisturizer di mana kandungannya mampu merawat dan mencegah jerawat. 


Moisturizer Untuk Kulit Berjerawat


1. COSMODERM Tea Tree Day & Night Moist

Kandungan utamanya adalah tea tree oil yang sudah terkenal dengan keberkesanannya dalam merawat jerawat. Ia juga boleh menghilangkan parut dengan meningkatkan pertumbuhan sel kulit mati. 

 

Cosmoderm Tea Tree Day & Night Moist ini memiliki SPF15 yang boleh melindungi sinaran panas terik. Namun, anda harus juga memakai sunscreen tau. SPF15 masih tidak mampu untuk melindungi sinaran UV.  

 


 

Jenama Cosmoderm ini local brand tau, dari Malaysia. Tetapi berkualiti dan dipercaya sehingga boleh dijual di Watsons.

 

Harga: RM18.81

Link pembelian: https://bit.ly/3fz1yxy



2. CLINELLE Moisture Glow

Ringan, oil-free, dan boleh dipakai oleh pemilik kulit normal, berminyak, dan berjerawat. Moisturizer ini membantu 'membanteras' jerawat dengan kandungan Ammonium Glycyrrhizate.  Disamping itu, teksturnye yang agak cair membuatkan kulit lembap, segar, dan mengurangkan kedutan.  

 


 

 Ia juga memiliki Pro Vitamin B5 yang mampu merawat kulit agar bebas cela. 

 

Harga: RM32.64

Link pembelian: https://bit.ly/3maijBG

 

3. HADA LABO Hydrating Water Gel

Jenama yang cukup popular! Mereka yang berkulit mulus, pasti menggunakan salah satu daripada produk Hada Labo. Merupakan moisturizer terbaik untuk kulit kombinasi. Berkualiti, dipercayai, dan terbukti berkesan.  



Hada Labo memiliki puluhan produk yang diformulasi untuk kulit-kulit tertentu. Untuk kulit berjerawat, Hada Labo Hydrating Water Gel adalah moisturizer yang terbaik. 

 

Kandungan ceramide, Vitamin B3, Aloe Vera, dan beberapa herba lain menjadikan wajah tampak segar dan sihat.


Selain merawat jerawat, ia juga bakal memberikan kesan flawless! 


Harga: Rm50.90

Link pembelian: https://bit.ly/2N5dHNf


4. AIKEN Tea Tree Oil Moisturizer

Tea tree oil merupakan kandungan yang paling popular dalam merawat jerawat. Ia boleh mengurangkan kemerahan dan benjolan jerawat.  

 

Berkaitan: Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Berjerawat


Teksturnya water-based iaitu cream cair dan diformulasi khas buat kulit berminyak dan berjerawat agar pori sentiasa bersih. Selain itu, pelembap ini juga memiliki UV protection. 

 


 


Moisturizer ini memang terkenal dikalangan pemilik kulit kering dan berjerawat dek kerana keberkesanannya. Selain itu, harganya juga amat berpatutan.


Harga: RM11.12

Link pembelian: https://bit.ly/375Hz5E


5. ROSKEN Sensitive Skin Cream

Sudah tidak asing lagi bagi pemilik kulit berjerawat. Rangkaian berwarna biru dirumuskan buat mereka yang memiliki wajah berminyak, sensitif, dan berjerawat.  

 


 

Krimnya agak pekat, tetapi mudah meresap dan langsung tidak meninggalkan kesan berminyak. bahkan memiliki slight cold sensation setiap kali disapu. Ia mengekalkan kelembapan dan dalam masa sama melembutkan kulit.


Harga: RM21.50

Link pembelian: https://invol.co/cln2wi

 

Artikel berkaitan:

+ 10 Pelembap Muka Terbaik

+ Tips Memilih Pelembap Muka

 

6. SIMPLE Hydrating Gel Cream

Moisturizer drugstore untuk kulit berminyak paling popular. Dulu dikenali sebagai Simple Oil Balancing Moisturizer. Kini Hydrating Gel Cream. Range yang berwarna biru ini memang diformulasi buat kulit normal - berminyak, kombinasi, dan berjerawat.  


Pic: heysparkle.com

 

Kulit berasa segar selepas sapuan. Ini kerana ia memiliki teksur gel yang cepat cepat menyerap dan menghilangkan kesan berminyak pada wajah.


Pemakaian di waktu siang dan malam boleh membantu mengurangkan jerawat anda! Highly recommened. Ia adalah jenama dari UK, popular, dipercayai dan murah. I might use this one once my current moisturizer dried out!


Harga: RM20.93

Link pembelian: https://bit.ly/3nVdY5O


7. NEUTROGENA Oil Free Moisture Combination Skin

Dicipta khas buat kulit berminyak. Ini kerana extra sebum lah yang menjadi salah satu punca jerawat. Sapuannya pada wajah tidak meninggalkan kesan berkilat, cepat menyerap, dan kulit lembut sepanjang hari.  

 


 

Banyak kelebihan pelembap muka ini. Antaranya tak ada fragrance dan alkohol which is good. Some people with sensitive skin cukup alah dengan dua bahan ini. Selain itu ia hadir dalam pump bottle yang baik dari segi kebersihan. 



Harga: RM29.90

Link pembelian: https://bit.ly/3m5rVNN


8. PAPULEX Oil Free Cream

Kalau nak tahu selain dari jenama Cetaphil, Papulex juga menjadi rekomendasi pakai dermatologi. Papulex is clinicly proven to help clear blemish tau. Dirumus khas untuk menghilangkan jerawat. 

 

Antara kandungan utamanya adalah Nicotinamide, Zinc PCA, dan EU Patented ABA Technology yang membantu mengurangkan kemerahan, mengawal minyak berlebihan, dan membunuh bakteria pada kulit. 




Teksturnya juga ringan dan cepat meresap. Bebas paraben dan fragrance. Sesuai disapu pada siang dan malam.


Kalau kulit anda berjerawat teruk, menggunakan Papulex adalah pilihan tepat. 


Harga: RM45

Link pembelian: https://bit.ly/3617Kef


9. NEUTROGENA Hydro Boost Water Gel

Biarpun agak mahal, keberkesanannya tidak dapat dinafikan. Pelembap ini mengandungi hyaluronic acid yang boleh melembap dan melembutkan kulit sepanjang hari. Ia juga pelembap non-comedogenic (won't clog pores) untuk kulit berjerawat.


Juga jenis gel dan ringan. Rasa macam tak pakai apa-apa pada kulit. Produk ini cukup familiar dikalangan mereka yang memiliki kulit muka berminyak. Ia juga salah satu moisturizer untuk mencerahkan wajah. 




Saya cadangkan beli sewaktu sales di Watsons. Atau beli je online.


Harga: RM40

Link pembelian: https://bit.ly/3egdyTa

 

10.  WARDAH Acnederm Day Moisturizer

Lihat pada nama pun dah tahu yang moisturizer ini memang untuk pemilik wajah berjerawat. Juga tidak berminyak dek kerana tekstur water-based nya. 



Selain merawat jerawat, moisturizer untuk kulit kombinasi & berminyak ini juga memiliki SPF 15 untuk melindungi kulit dari sinaran UV.



Wardah merupakan jenama dari Indonesia yang sudah mula mendapat perhatian ramai. Kalau tidak, masakan ia boleh dijual di Watsons.


Harga: RM12

Link pembelian: https://invol.co/cl1wh97


11. SAFI Acne Solution Soothing Gel

Formula yang ringan, mengawal minyak berlebihan dan mengembalikan kelembapan semula jadi kulit. Berbentuk gel dan mudah menyerap. 


Pelembap ini turut mempunyai AHA, BHA dan Neem yang kita sudah tahu akan keberkesanannya dalam menjadikan kulit mulus dan bebas cela. 



Safi ni bukan calang-calang tau! Mereka mengeluar pelbagai jenis produk mengikut jenis kulit. Range 'Acne Solution' adalah untuk wajah berjerawat. Malah, harganya juga amat berpatutan. 


Harga: RM20.800

Link pembelian: https://invol.co/cl1whce


Kesemua moisturizer untuk kulit berjerawat ini adalah hasil rekomendasi orang ramai yang telah mencubanya. Semoga bermanfaat.


Ahad, 1 November 2020

,

Selalu mengikuti trend gaya rambut memang perlu dilakukan untuk menjaga penampilan. Tetapi, kadang mengikuti trend artinya rambut akan mengalami proses pewarnaan, blow dry, bleaching, atau smoothing. Tentunya semua proses ini menggunakan bahan kimia seperti pewarna rambut, atau menggunakan suhu tinggi misalnya penataan rambut dengan hair dryer atau catok. 

 


 

Hal ini akan dapat membuat rambut kehilangan kelembaban alaminya. Hasilnya rambut dapat menjadi kering, kaku, atau pecah-pecah. Untuk mengatasinya, Anda perlu merawat rambut agar tetap sehat. Simak 3 cara mudah untuk membuat rambut tetap sehat berikut ini.

 

1. Mencuci rambut dengan teratur

Mencuci rambut secara teratur penting untuk membuat rambut dan kulit kepala bebas dari kotoran dan minyak berlebih. Minyak dan kotoran pada rambut dapat menyebabkan masalah pada kulit kepala seperti ketombe. 


 

Tetapi, sebaiknya jangan terlalu sering juga mencuci rambut, karena dapat membuat rambut menjadi lebih kering. Untuk Anda yang memiliki rambut kering, sebaiknya mencuci rambut dilakukan dua kali dalam seminggu. 

 

Baca: 10 Moisturizer Untuk Kulit Kombinasi

 


 

Namun bagi Anda yang memiliki rambut yang berminyak, mencuci rambut dapat dilakukan lebih sering, misalnya tiga kali seminggu dan setelah berolahraga.

 

Saat mencuci rambut, pastikan Anda menggunakan jenis shampo yang tepat untuk rambut Anda. Sesuaikan sampo yang Anda pakai dengan kondisi atau masalah rambut Anda. Misalnya sampo dengan ekstra kelembaban untuk rambut kering, sampo untuk rambut berketombe, untuk rambut rontok, dan sebagainya. 


Setelah mencuci rambut, biasanya rambut akan lebih mudah patah dan rontok. Karena itu gunakan sisir yang bergigi renggang atau jarang untuk merapikan rambut setelah keramas.

 


 

Setelah mencuci rambut usahakan untuk mengeringkan rambut tanpa pemanasan. Anda dapat mengeringkan rambut dengan handuk hingga setengah kering lalu membiarkannya hingga kering. Gunakan hair dryer untuk mengeringkan rambut hanya saat diperlukan. Jika Anda mencuci rambut di malam hari, hindari tidur dalam kondisi rambut basah.



2. Memakai Kondisioner

Fungsi kondisioner pada rambut tidak hanya untuk membuat rambut lebih lembut dan lebih mudah diatur, tetapi juga untuk melindungi rambut dari efek polusi dan pemanasan. Kondisioner rambut mengandung bahan pelembut yang dapat membuat rambut lebih berkilau dan memudahkan penataan rambut. Sebaiknya pilihlah kondisioner yang terpisah dari shampo. 

 


 

Meluangkan dua menit setelah mencuci rambut untuk memakai kondisioner akan membuat rambut Anda lebih sehat dan lembut. Apalagi untuk Anda yang memiliki rambut yang diwarnai, atau yang menggunakan hair dryer atau catok rambut setiap hari. Memakai kondisioner setelah mencuci rambut adalah suatu keharusan. Jika tidak, rambut dapat menjadi kering dan rusak.


Saat memakai kondisioner, pastikan hanya mengoleskan secara merata hanya pada rambut hingga ujungnya, dan tidak pada kulit kepala. Diamkan selama 1 hingga 2 menit, lalu bilas hingga benar-benar bersih.


3. Memakai minyak alami

Salah satu cara mudah untuk merawat rambut adalah dengan menggunakan minyak alami untuk melembabkan rambut dan menjaga kesehatan kulit kepala. Minyak alami biasanya digunakan sebelum mencuci rambut. 


Memakai minyak alami disertai dengan pemijatan di kulit kepala akan melancarkan peredaran darah di kulit kepala, membuat otot menjadi lebih rileks, dan membuat rambut lebih lembut dan sehat berkilau.

 


 

Bagi yang Anda memiliki rambut yang diwarnai, memakai minyak alami sebelum keramas tidak akan merusak warna cat rambut Anda, justru akan melindungi rambut dari kekeringan dan kerusakan yang dapat ditimbulkan oleh cat rambut. Minyak alami juga dapat digunakan untuk mengatasi rambut kering, bercabang, ketombe, hingga rambut rontok.


Minyak yang baik digunakan untuk rambut diantaranya adalah minyak kelapa murni, minyak zaitun, minyak almond, atau minyak jarak. Anda juga dapat menambahkan minyak esensial seperti minyak lavender, minyak peppermint, minyak sereh, atau tea tree oil. 

 

 

 

Cara memakai minyak alami untuk rambut adalah dengan menambahkan beberapa tetes minyak esensial ke dalam minyak kelapa atau minyak zaitun, lalu oleskan merata pada rambut dan kulit kepala sambil dipijat. Diamkan 30 menit, lalu cuci.


Itulah 3 hal mudah dan sederhana yang dapat Anda lakukan untuk merawat rambut. Usahakan untuk menghindari bahan kimia berbahaya untuk merawat rambut. Selain mudah, cara di atas juga aman bagi rambut dan tidak memerlukan biaya yang mahal.

Rabu, 23 September 2020

,

10 Moisturizer untuk Kulit Kombinasi | Bagi mereka yang memiliki kulit kombinasi, agak sukar untuk mencari pelembap muka atau moisturizer sesuai dengan kulit. Tidak boleh pakai yang sembarangan, bimbang ia boleh membuatkan muka lebih berminyak atau terlalu kering. 

 

Disebabkan hanya sesetengah kawasan sahaja yang berminyak tidak bermakna anda tidak perlu memakai moisturizer. Ingat, moisturizer itu WAJIB di pakai setiap hari. Oleh itu, banyak skincare untuk kulit kombinasi di pasaran. Pilih yang bertekstur ringan seperti jenis gel agar kelembapan kulit dapat diseimbangkan.


 

Saya senaraikan beberapa produk moisturizer untuk kulit kombinasi yang boleh anda dapatkan di pasaran.

 

10 Moisturizer untuk Kulit Kombinasi


1. NANO WHITE Mattifying Moisturizer

Jenama yang agak terkenal di Malaysia, Nano White mengeluarkan pelembab muka yang dikhaskan untuk kulit berminyak dan kombinasi. Teksturnya gelnya cepat meresap ke dalam kulit dan langsung tidak meninggalkan kesan berminyak.

 

Mattifying Moisturizer ini mempunyai kandungan vitamin c dan tea tree oil yang sudah terkenal dengan keberkesanannya dalam merawat jerawat. Baunya wangi (macam shampoo), dan agak kuat.


 

Kalau nak tahu, saya sendiri menggunakan produk ini. I have combination skin and this is by far my favorite moisturizer. Doesn't break me out. Nanti saya buat artikel NANO WHITE Mattifying Moisturizer review.


Harga: RM24.89 

Beli DI SINI: https://invol.co/cl1ww52

 

Artikel berkaitan:

+ 10 Pelembab Muka Terbaik 

+ Tips Memilih Pelembap Muka

+ 8 Pencuci Muka Untuk Kulit Kombinasi di Watsons

 


2. SIMPLE Oil Balancing Moisturizer

Produk dari Simple memang cukup popular dan diakui akan keberkesanannya. Mengeluarkan pelbagai jenis produk penjagaan kulit, rangkaian yang berwarna biru memang dikhaskan untuk mereka yang memiliki kulit berminyak dan kombinasi. 

gambar: Instragram - @chizubunny

 

Memiliki kandungan terbaik dalam mengekalkan kelembapan kulit dan dalam masa sama mengawal minyak berlebihan. Mengandungi Vitamin E, Pro-Vitamin B5, dan tidak berbau. Ia tahan sepanjang hari.


Simple boleh ditemui di semua drugstore seperti Watsons dan Guardian. Harganya juga amat berpatutan. 



3. NEUTROGENA Oil Free Moisture Combination Skin

Namanya sahaja sudah menggambarkan fungsi pelembap wajah ini. Ia ringan, memiliki 'dual-action formula' yang melembapkan kawasan kering dan mengurangkan minyak di kawasan T-Zone.


Kulit jadi lembih lembut, lembap, dan tampak lebih segar dengan kesan 'matte finish'. Kalau banyak melakukan aktiviti outdoor, moisturizer ini banyak membantu mengurangkan minyak pada hidung. 

 

 

Tambahan pula, packaging jenis pump ini amat mesra mengguna dan lebih bersih.


Harga:RM26

Beli DI SINI: https://invol.co/cl1ww6o

 

4. AIKEN Tea Tree Oil Moisturizer  

Bagi mereka yang memiliki masalah jerawat, jenama Aiken memang sudah tidak perlu diperkenalkan lagi. Aiken turut mengeluarkan moisturizer ringan untuk kulit kombinasi dan berminyak. 


Teksturnya yang berkrim cair, ia lebih ringan dan cepat meresap. Rasa sejuk dan lembut setelah disapu. 




Kandungan tea trea oil yang terkandung di dalamnya memang bagus dalam menangani jerawat. Mereka yang tidak mempunyak masalah jerawat masih boleh guna pelembap ini. No problem. Ia juga memiliki slight UV protection.

 

Pelembap ini juga amat murah iaitu sekitar RM12 sahaja di Watsons


Harga: RM10.36

Beli DI SINI: https://bit.ly/375Hz5E

 

5. HADA LABO Hydrating Water Gel

Siapa tidak kenal akan rangkaian produk Hada Labo dari Jepun ini? Mereka menghasilkan banyak termasuklah produk skincare untuk kulit kombinasi Malaysia. Jika anda lihat mereka berkulit flawless, mereka pasti memiliki sekurang-kurangnya satu produk dari Hada Labo! 


 

 

Nah, HL Hydrating Water Gel merupakan moisturizer untuk kulit kombinasi dan berminyak. Dengan kandungan Ceramide, Vitamin B3, dan Aloe Vera ia diformulasi untuk menyegarkan kulit serta mengawal pengeluaran minyak berlebihan.  

 

Ia dipakai selepas toner untuk kulit kombinasi. 


Pelembap jenis gel berwarna biru ini amat popular di kalangan gadis-gadis di Malaysia dan serata Asia. Walaupun agak mahal, namun HL cukup berbaloi. Beli online lebih murah. 


Harga: RM58.50

Beli DI SINI: https://bit.ly/2N5dHNf

 

6. SAFI Acne Solution Soothing Gel Moisturizer

Berasaskan air, ringan, dan langsung tidak berminyak. Moisturizer untuk kulit kombinasi ini juga memiliki nilai pH rendah yang tidak meninggalkan kesan iritasi. 

 

Pelembap ini mengembalikan air yang hilang di sesetengah kawasan kering dan mampu mengawal minyak berlebihan di T-zone anda. 


Kesannya, wajah lebih segar, bersih, dan lembap sepanjang hari. Saya pun nak cuba produk ini nanti! 

 

Harga: RM22.10

Beli DI SINI: https://invol.co/cl1whce

 

7. ROSKEN Sensitive Skin Cream  

Untuk pengetahuan, moisturizer ini sering menjadi rekomendasi pada dermatologist. Sifat merawat dan menyegarkan kulitnya terbukti berkesan. 


Formula tidak melekit dan mudah menyerap ini cukup sesuai untuk mereka yang memiliki kulit kombinasi dry - combination dan sensitif. Bertekstur krim cair yang cepat meresap apabila di sapu.

 


 

Jika anda memiliki kulit sensitif iaitu alah kepada sesetengah kandungan, Rosken mungkin moisturizer terbaik buat anda. Ia tidak mengandungi mineral oil, paraben, SLS, malah ia juga langsung tidak berbau. 


Hanya kandungan semula jadi seperti soybean oil, olive oil, and jojoba oil. 


Harga: RM24

Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wi

 

Dalam artikel akan datang, saya kongsikan produk moisturizer untuk kulit kering dan sensitif pula.

 

8. BIO-ESSENCE Bio Treasure Jeju Water Hydrating All Day Moist-In-Gel

Mengawal penghasilan minyak berlebihan pada T-Zone dan memberi kelembapan sempurna di kawasan kering. Jenama dari Korea ini cukup terkenal dan menjadi kegemaran ramai. Ia juga membaiki kulit agar tampak segar sepanjang hari.


Sesuai untuk mereka yang terdedah dengan cuaca panas terik dan penghawa dingin. 




Juga bersifat gel membuatkan ia cepat meresap dan tidak meninggalkan kesan berminyak. Guna dua kali sehari selepas toner. 


Harga: RM RM47.52

Beli DI SINI: https://invol.co/cl1wwzf


9. WARDAH Purifying Moisturizer Gel

Mungkin masih ramai lagi yang belum pernah dengar akan produk best dari Indonesia ini. Mengeluarkan pelbagai produk skincara dan makeup, Wardah kini mula diminati ke dek kerana kualitinya. 

 

 



Bagus untuk pemilik kulit kombinasi dan berminyak. Menjadikan kulit kekal dengan kelembapan semulajadi dan tidak bersinar. Kandungan provitamin B5, humectand, dan vitamin E, membuatkan kulit bertambah sihat dan segar.


Disamping itu, ia boleh juga dijadikan sebagai makeup base agar solekan anda tahan lama. 


Harga: RM6.50

Beli DI SINI: https://invol.co/cl1wx09

 

10. COSRX Aloe Vera Oil-Free Moisture Cream 

Buat penggemar produk dari Korea, jenama Cosrx sudah tidak asing lagi buat anda. Teksturnya yang miril jelly ini mudah meresap bagi memberikan kelembapan sesuai buat kulit. Memiliki kandungan 80% aloe vera yang sudah terbukti baik untuk kulit. 


Kandungan ini bukan sahaja melembapkan kulit, bahkan mampu melegakan kulit setelah terkena sinaran matahari.

 


Ia tidak berbau, tidak menyebabkan iritasi, dan tidak mengandungi alkohol.


Harga: RM58.50

Beli DI SINI: https://invol.co/cl18o7a

 

Berkaitan: REVIEW Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 

 

Hah, kalau anda memiliki kulit kombinasi bolehlah cuba salah satu moisturizer untuk kulit kombinasi yang saya senaraikan di atas. Banyak je yang berpatutan di pasaran. Buat apa beli yang mahal kalau yang murah pun sesuai dengan kulit. 


Rabu, 15 Julai 2020

,
Khasiat minyak kelapa dara memang tidak boleh dinafikan. Sehingga ada yang menggelarkannya sebagai 'superfood' kerana ia baik untuk kesihatan dan kecantikan. Salah satu jenama yang menghasilkan produk kecantikan berasaskan minyak kelapa dara adalah D'FERA.


Apa itu minyak kelapa dara / virgin coconut oil (VCO)

Minyak Kelapa Dara adalah minyak kelapa yang dihasilkan tanpa menjalani proses pemanasan (haba) dan tidak menggunakan bahan-bahan kimia lain seperti bahan pewarna dan MSG. 

Struktur asal yang terdapat di dalam minyak kelapa ini akan dikekalkan seasli-aslinya. Berbeza dengan minyak kelapa biasa lain di mana haba dan bahan kimia digunakan sewaktu memprosesnya dan mengakibatkan struktur kimia asal dalamannya berubah.

Sebelum ini saya pernah terbitkan artikel berkaitan betapa bagusnya khasiat produk D'Fera terhadap kesihatan dalaman dan luaran. Kali ini mereka tampil dengan Beauty Box yang merangkumi 3 produk kecantikan wajah.


D'Fera Beauty Box

  1. Rice Mask
  2. Glow Face Mist
  3. Loose Powder

Tiga skincare ini sebenarnya sudah menjadi produk harian para wanita. Cuma keistimewaan D'Fera adalah pada kandungannya yang berasaskan minyak kelapa dara atau virgin coconut oil (VCO), dan bebas bahan kimia.

Jom lihat antara kelebihan tiga produk ini.

Rice Mask (bedak sejuk)


  • Sesuai untuk semua jenis kulit
  • Merawat masalah kulit seperti jerawat dan ruam
  • Memutih dan melembutkan kulit
  • Mengecilkan liang pori agar lebih 'flawless'
  • Mengawal pengeluaran minyak berlebihan

Cara penggunaan
- Bersihkan muka
- Bancuh bedak sejuk ini dengan air biasa
- Sapu pada keseluruhan wajah,
- Biarkan selama 10 - 20 minit
- Bilas dengan air
- *Anda juga boleh memakainya selama semalaman, dengan hanya membasuh muka pada keesokka hari

Loose powder


  • Sesuai untuk semua jenis kulit
  • Menjadikan solekan tampak 'natural' dan tahan lama
  • Mesra wuduk dan sesuai untuk kegunaan haji/umrah
  • Untuk kesan lebih baik, guna sebelum semburan Glow Mist D'Fera

Cara penggunaan
- Pakai selepas sapu foundation
- Guna teknik 'dab' dengan perlahan menggunakan sponge yang disediakan

Glow Face Mist


  • Supaya makeup tahan lama

  • Merawat dan melembapkan kulit kering yang sering terdedah kepada sinaran matahari
  • Merawat kulit kusan agar kembali cerah dan berseri
  • Menyegarkan kulit

Cara penggunaan
- Goncang sebelum guna
- Sembur pada jarak 20 cm / 8 inci dari muka


Kelebihan produk minyak kelapa dara D'Fera Beauty Box

  • Dihasilkan secara tradisional
  • Tidak mengandungi bahan kimia
  • Extrak ramuan asli dan bunga² segar.
  • Menggunakan bahan-bahan organik seperti minyak kelapa dara, beras, dan air mawar

Harga (termasuk postage)
SM - RM69
SS - RM70

Selain Beauty Box, D'Fera turut mempunyai beberapa produk berasaskan minyak kelapa dara untuk rambut, kulit, minyak angin, dan banyak lagi. Anda boleh rujuk artikel:


Macam mana nak beli produk minyak kelapa dara D'Fera? 
No. Tel: 012-9025019
Laman web: https://muaz.xyz/dfera-coconut-oil/

Jumaat, 19 Jun 2020

,
Tips Memilih Pelembab Muka | Saya rumuskan yang anda semua suda sedia maklum tentang kepentingan memakai pelembap muka. Tidak kiralah apa jenis kulit sekalipun pemakaian pelembab atau moisturizer adalah WAJIB bagi mengekalkan kelembapan wajah dan menangani masalah kulit seperti jerawat.

Melalui artikel ini saya kongsikan sedikit tips memilih pelembap muka. Ini kerana setiap pelembap atau moisturizer dirumus untuk jenis kulit tertentu. Jangan pula guna moisturizer jenis krim sedangkan anda mempunyai kulit berminyak. Nanti makin berminyak pula.


Sebelum itu, berikut adalah cara untuk mengetahui jenis kulit.
Basuh muka seperti biasa
Jangan sapu apa-apa pada wajah
Biarkan kering sekitar 30 minit hingga 1 jam
Periksa sama ada kulit kering, berminyak, atau normal. Kalau kering dan berminyak di sesetengah kawasan, itu adalah jenis kombinasi.

Artikel berkaitan: 10 Pelembap Muka Terbaik

Tips memilih pelembap muka

Kulit kering -  pelembap jenis krim
Kulit berminyak - pelembap krim cair atau gel
Kulit kombinasi - pelembap krim cair atau gel
Kulit berjerawat - pelembap gel atau water based

Saya kongsikan produk yang sesuai untuk anda pakai mengikut jenis kulit. Produk-produk ini boleh di beli di drugstore. Saya sertakan juga link untuk anda beli secara online untuk harga yang lebih murah.

Kulit kering - guna pelembap jenis krim

Sekiranya kulit rasa tegang dan ketat selepas dicuci, ini bermakna anda memiliki kulit kering. penting untuk anda menggunakan moisturizer jenis krim. Pelembap jenis krim mempunyai kandungan minyak dan air yang boleh membantu menyeimbangkan kelembapan kulit. 

Jika dibiarkan, kulit tampak kusam, munculnya jeragat, dan jerawat. Oh no!

SIMPLE Hydrating Light Moisturiser

Merupakan pelembap muka terbaik di Watsons dek kerana kualiti dan harganya yang berpatutan. Produk dari UK ini memiliki tekstur yang sangat lembut dan cepat meresap ke dalam kulit. Pelembap muka ini sangat sesuai untuk kulit kering kerana ia memberikan kesan glowing dan tampak segar.


Harga: RM26.90
Beli di SINI: https://invol.co/cln2wm


CERAVE Moisturizing Cream

Cerave Moisturizing Cream ini diakui keberkesanannya sebagai pelembap muka untuk kulit kering terbaik.

Teksturnya jenis krim pekat mampu memberi kelembapan kepadan kulit dari pagi hingga malam. Bagaimanapun, ia tidak meninggalkan kesan berminyak pada wajah. Moisturizer ini banyak membantu mereka yang mengalami kulit tegang akibat kekeringan.

Dalam masa sama ia menjadikan kulit lembut dan segar. Kalau anda mencari skincare untuk kulit kering dan sensitif, boleh cuba Cerave, packaging WARNA BIRU ya?

Harga: RM38

Kulit berminyak - guna pelembap jenis gel

Memiliki kulit berminyak boleh mendatangkan stress. Mana tidaknya, muka akan nampak berkilat hingga terbit rasa tidak selesa di hadapan umum. Jangan sangka muka berminyak tidak perlu pakai moisturize ya? Jika tidak pori akan tersumbat dan muncul pula jerawat durjana!

Pelembap muka untuk kulit kering yang perlu anda guna adalah produk yang berasaskan air. Ini supaya ia dapat mengurangkan minyak berlebihan sekaligus mengekalkan kelembapan semulajadi.

Hada Labo Hydrating Water Gel


Jenama yang tidak asing lagi dalam arena produk penjagaan kulit. Ramai yang memuji keberkesanannya. Moisturizer ini jenis gel dan langsung tidak berminyak dan ringan. Cepat meresap ke dalam kulit.

Hada Labo turut menekankan yang moisturizer ini mengandungi aqua oil volume matrix yang memberikan nutrien terus ke dalam pori. Jadi, ia bukan sahaja boleh mengawal minyak tetapi boleh memperbaiki tona kulit.


Agak mahal, tapi berbaloi. Highly recommended.

Harga: RM52.50
Beli di SINI: https://bit.ly/2N5dHNf

BIO-Essence Moist-in Water Gel

Bukan sahaja melembapkan kulit, tetapi memperbaiki kulit agar tampak segar. Tekstur jenis gel ini mudah meresap dan kekal lama.

BIO-Essence claims yang moisturizer ini mempunyai pH rendah, which is bagus untuk kulit dan tidak menyebabkan iritasi.



Harga: RM46.32
Beli di SINI: https://bit.ly/2NkXbsF

NEUTROGENA Hydro Boost Water Gel


Produk ini juga cukup popular di kalangan pemilik kulit berminyak. Biarpun agak mahal, keberkesanannya tidak dapat dinafikan. Pelembap ini mengandungi hyaluronic acid yang boleh melembap dan melembutkan kulit sepanjang hari.


Ia jenis gel, cukup ringan. Bagaikan tidak memakai apa-apa selepas di sapu. Yang ni pun highly recommended. Kalau anda baca review pelembab untuk kulit berminyak, produk ini pasti ada dalam senarai. Kalau beli di Shopee lebih murah sebab kat Watsons mahal and kena tunggu sales.

Add caption

Harga: RM46.50
Beli di SINI: https://bit.ly/3egdyTa

Kulit kombinasi - guna pelembap jenis gel atau krim

Ramai yang memiliki kulit kombinasi, iaitu di mana berminyak di kawasan T-zon dan kering di kawasan lain. Situasi ini membuatkan anda keliru. Untuk itu anda disaran untuk menggunakan produk yang lebih ringan dan tidak mempunyai nilai pH yang tinggi.


SAFI Dermasafe Soothe & Hydrate Day Moisturizer

Pelembab muka Safi ini bukan calang-calang tau. Ia adalah produk buatan tempatan yang hebat. Cepat menyerap dan mampu hydrate kulit sehingga 24 jam. Maka, kulit akan nampak segar, lembut, dan tidak melekit. Lihat sahaja teksturnya dalam gambar di bawah.

Kandungan niacinamide berfungsi untuk mengecilkan pori dan mengurangkan kekusaman.

Gambar: ajwinajeera.blogspot.com

Harga: RM33.93
Beli DI SINI: https://invol.co/cln2wf

SIMPLE Oil Balancing Moisturizer

Kalau tadi botol warna hijau, ini botol biru yang dirumus khas sebagai pelembab muka untuk kulit berminyak dan berjerawat. Cukup popular di Watsons dan Guardian.

Moisturizer ini sangat ringan, dan tidak meninggalkan kesan berminyak selepas di sapu. Ramai yang mengatakan ia juga boleh jerawat dan membaiki tona kulit.

gambar: Instragram - @chizubunny

Harga: 17.71
Beli di SINI: https://bit.ly/2UUEpwq

Kulit berjerawat dan sensitif

ROSKEN Skin Repair Sensitive Skin Cream

Jenama Rosken ini menjadi rekomendasi oleh pakar kulit. Diformulasi sebagai cream untuk wajah berjerawat dan berminyak, serta sensitif. Menariknya, pelembap ini tidak mengandungi SLS, paraben, fragrance, warna, dan mineral oil.

Ia kaya dengan bahan semulajadi yang selamat digunakan untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif. Sering menjadi rekomendasi warga net. Cubalah, harganya juga amat berpatutan.


Harga: RM14.50
Beli di SINI: https://invol.co/clp96x

Hah! Itu dia antara tips memilih pelembap muka. Banyak produk di pasaran, kalau boleh jangan terus beli, baca dulu review di internet. Boleh try and error, tapi biarlah tahu produk yang sesuai dengan jenis kulit. Semoga bermanfaat.