Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan

Sabtu, 15 Jun 2019

,
Memiliki kulit mulus bak kaca atau 'glass skin' menjadi idaman semua gadis pada masa kini. Mereka sanggup mengeluarkan belanja besar untuk membeli produk demi mendapatkan glass skin persis kulit orang Korea.


Cara bagaimana dan produk apakah yang boleh memberikan anda hasil seumpama ini? Disebabkan ramai yang tertanya-tanya cara membuat wajah seperti orang korea, seorang gadis dari laman Twitter, @SebijiCoconut berkongsi rahsianya dalam mendapatkan glass skin dalam masa sebulan sahaja!

Ya, sebulan.

Jika dilihat pada gambar yang dikongsikan, kulit gadis tersebut mempunyai banyak parut jerawat. Selepas mengamalkan rutin penjagaan wajah ini, segala cela pada kulit hilang selain menimbulkan kesan glowing.



Jika dilihat kepada produk yang digunakan, gadis ini cuma menggunakan produk popular yang biasa kita lihat. Harganya juga masih berpatutan.

Cara untuk mendapatkan glass skin


1. Double cleanse dengan Innisfree Green Tea Cleansing Oil


Terdapat dua jenis pencuci muka iaitu:
  • Water-based - Pencuci yang biasa kita gunakan setiap hari. Hanya menghilangkan debu dan peluh pada wajah
  • Oil-based - Mencuci dengan lebih mendalam contohnya makeup, sunscreen, minyak pada muka.

Kenapa perlu guna oil cleanse? Sebab pencuci muka biasa tidak menghilangkan kotoran dengan sepenuhnya.

Muka dah berminyak, kenapa nak letak lebih banyak minyak pada muka? Sebab pencuci muka biasa tu water-based. Kita tahu air dan minyak memang tak 'ngam'. Jadi untuk menghilangkan minyak, kenalah guna oil-based cleanser.


Bila nak guna oil-based cleanser? Sebelum guna pencuci muka biasa.

Innisfree Green Tea Cleansing Oil adalah salah satu produk popular dari Korea. Tidak terdapat di drugstore seperti Watsons. Anda boleh mendapatkannya di pop up store di Pavilion KL, Sogo, dan di Sunway Velocity Mall.

Harga: RM83> BELI DI SINI

2. SIMPLE Kind To Skin Moisturizing Facial Wash


Jenama pencuci muka yang cukup popular dan mudah didapati. Membersihkan debu, minyak, dan kotoran dnegan efektif. Bukan itu sahaja, ia juga tanpa bau, bebas bahan kimia yang boleh mencelakan kulit.


[Baca] Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Kering dan Berminyak 

Mengandungi Pro-Vitamin B5, Vitamin E, dan Bisabol, yang mampu memberikan kelembapan pada kulit. Sesuai untuk semua jenis kulit.

Harga: RM18 > BELI DI SINI

3. St. Ives Gentle Smoothing Oatmeal Scrub and Mask


Keberkesanan scrub dari jenama St. Ives sudah tidak perlu dipertikaikan lagi. Scrub yang berfungsi sebagai exfoliator ini boleh membersihkan lubang pori, menanggalkan sel kulit mati. Dalam masa sama ia memastikan kulit anda sentiasa segar.


Guna dua kali seminggu sudah memadai.

Harga: RM16.80 >> BELI DI SINI

4. Moreana Serum


Ramai yang ambil mudah soal serum. Serum bertujuan untuk melembapkan kulit dan menghilangkan parut jerawat.

Gadis ini menggunakan Moreana Serum sebagai tips mendapatkan glass skin. Ia juga membuatkan makeup anda tahan lama.


Jenama Moreana ini juga popular dan rata-ratanya mendapatkan hasil yang menakjubkan.

Harga: RM45 > BELI DI SINI

5. DR. JOU Six Essence Hyaluronic Acid Mask


Kita memang suka guna mask bukan? Penggunaan mask selama 10 hingga 15 minit tidak dinafikan mampu memberikan kelembapan pada wajah. Sekali gus membenarkan kulit menyerap vitamin yang diperlukan. Salah satu produk untuk glass skin yang harus anda amalkan.


Gadis ini menggunakan sheet mask dari Dr. Jou. Harganya agak tinggi, tetapi menurut @SebijiKelapa mask ini memberikan kesan mencerah dan melembapkan kulit. Beliau turut menyarankan agar ia tidak dipakai terlalu lama, hanya sekitar 5 hingga 10 minit sahaja.

Harga: RM36.70 (5pcs) > BELI DI SINI

6. HADA LABO Premium Hydrating Moisturizer Cream


Semua wanita tahu akan pentingnya penggunaan moisturizer. Bagi gadis ini pula, memandangkan beliau telah menggunakan Moreana Serum, moisturizer ini hanya disapu jika perlu sahaja. Oh ya, jenama Hada Labo ini memang popular okay? Senang untuk didapati di drugstore.


Harga: RM78 > BELI DI SINI

7. Biore UV Color Control Milk


Cara nak dapat glass skin seterusnya adalah sunscren. Wajib pakai sunscreen jika ingin keluar rumah. WAJIB! Tidak kira apa jenis cuaca sekalipun. Ini kerana cahaya matahari bukan sahaja boleh membakar kulit (takut hitam), tetapi ia juga boleh menyebabkan anda nampak tua, dan berjeragat.


Pilih yang tertera perlindungan "SPF50 dan PA++++". Nantilah saya tulis dengan lebih terperinci dalam artikel khas tentang sunscreen dan sunblock.

Jenama Biore UV CC Milk ini antara yang sering menjadi pilihan ramai. Ringan jika disapu, dan mempunyai warna beige yang juga boleh bertindak untuk menutup cela pada wajah.

Harga: RM26  >> BELI DI SINI

[Baca] Moisturizer Untuk Kulit Berminyak

Cara membuat wajah glass skin yang dikongsikan gadis ini tidak semestinya sesuai untuk anda. Tidak salah untuk mencuba. Try and error gitu. Lagipun, semua produk yang digunakan tidaklah terlampau mahal.

Sekarang ni anda dah tahu cara dapatkan skin glas bukan? Apa lagi, sila cuba produk yang dicadangkan oleh gadis ini. Kalau dia boleh mengapa tidak anda. Lagipun, ia cuma memakan masa selama sebulan sahaja. 

Jumaat, 3 Mei 2019

,
Saya pernah terbit artikel tentang produk minyak kelapa dara jenama D'Fera. Sebelum ini mereka memperkenalkan produk asas seperti BeautyFera, Essential Baby Oil, bedak sejuk, minyak angin, sabun muka, shampoo, pencuci muka, dan lotion. Kini, D'Fera tampil dengan rangkaian produk kecantikan!


Anda boleh baca artikel tentangnya di sini: Minyak Kelapa Dara Terbaik D'Fera

Apa itu minyak kelapa dara?

Minyak Kelapa Dara adalah minyak kelapa yang dihasilkan tanpa menjalani proses pemanasan (haba) dan tidak menggunakan bahan-bahan kimia lain seperti bahan pewarna dan MSG.

Struktur asal yang terdapat di dalam minyak kelapa ini akan dikekalkan seasli-aslinya. Berbeza dengan minyak kelapa biasa lain di mana haba dan bahan kimia digunakan sewaktu memprosesnya dan mengakibatkan struktur kimia asal dalamannya berubah.


 Pelbagai kajian demi kajian menunjukkan manfaat minyak kelapa dara. Khasiatnya diaplikasikan sebagai bahan asas dalam menghasilkan produk makanan tambahan kesihatan, penjagaan diri, dan kosmetik.

Saban tahun testimoni minyak kelapa dara menunjukkan keputusan positif dan mula diterima masyarakat.

Kebaikan minyak kelapa dara untuk kulit muka


Sebelum ini kita sering mendengar tentang kebaikan minyak kelapa dara untuk rambut. Bagaimana ia mampu melebat serta menyuburkan akar rambut.

Ia bukan sahaja baik untuk kesihatan dalaman, bahkan baik untuk luaran terutamanya penjagaan kulit wajah.

Maklumlah, bukan main banyak lagi produk kecantikan di luar sana sekarang ini. Kebanyakkannya mengandungin bahan kimia. Bukankah kalau guna produk yang 100% semulajadi lebih baik untuk kulit?


Untuk itu, saya perkenalkan 2 produk kecantikan yang diperbuat daripada minyak kelapa dara keluaran D'Fera dan kebaikannya.

Produk Kecantikan Berasaskan Minyak Kelapa Dara D'Fera


1. Bedak / Loose Powder


  • Diperbuat daripada bahan galian (mineral)
  • Suci, halal, dan bebas pewangi
  • Mesra wuduk
  • Boleh dipakai sewaktu menunaikan solat, haji, dan umrah
  • Mengawal minyak berlebihan pada wajah
  • Tidak menutup pori wajah
  • Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif
  • Melembutkan kulit
  • Mencerahkan kulit secara semula jadi

2.Glow Face Mist


  • Menghasilkan kesan 'glowing' yang menjadi idaman ramai
  • Mengekalkan kelembapan kulit
  • Sesuai untuk mereka yang mengalami masalah kulit kering
  • Mengurangkan masalah jerawat
  • Mencerahkan kulit secara semula jadi
  • Menganjal dan mengurangkan kedutan
  • Mesra wuduk
  • Boleh dijadikan sebagai primer atau 'makeup base'
  • Boleh dipakai sebagai pelembap rambut dan di bahagian kulit kering

Kedua-dua produk ini adalah produk yang kita pakai setiap hari. Apa yang membezakannya dengan jenama lain di pasaran adalah D'Fera diperkaya dengankan kandungan asli dan tanpa bahan kimia. Maknanya produk ini bebas dari bahan pengawet yang boleh mencederakan kulit.

Moist Chock Bar


Snek yang menggabungkan khasiat minyak kelapa dara dan oat! Kalau nak tahu, 2 bar bersamaan dengan 1 sudu minyak kelapa dara. Ia baik untuk mengawal kolesterol

Saya sendiri dah rasa Moist Chock Bar ini. Memang sedap, tidak terlalu manis, dan sesuai dimakan pada bila-bila masa.


Kelebihan produk minyak kelapa dara D'Fera
Apa yang best tentang jenama D'Fera adalah ia bukan tertumpu kepada produk kecantikan sahaja. Bahkan rangkaian produk ini lengkap dari hujung rambut hingga kaki. Ia meliputi penjagaan dalaman dan luaran.

Best kan? Senang untuk mereka yang mementingkan soal penjagaan diri. Harga setiap produk pula berpatutan dan mampu milik.

Macam mana nak beli produk minyak kelapa dara D'Fera?


Nombor telefon: 018-2844233
Facebook: https://www.facebook.com/dfera.beauty/

Sabtu, 24 November 2018

,
What did I get during Lazada 11.11 Shopping Festival? Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify! Walaupun mask ini tidak termasuk dalam 3 item idaman Lazada, saya beli sebab harga yang ditawarkan jauh lebih murah dari biasa. Oleh itu, saya nak review clay mask dan servis dari Lazada.

Sebelum saya review Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify ini, saya nak tekankan yang memang untung gila beli barang sewaktu promosi besar-besaran. Terutama pada acara 11.11 Shopping Festival yang berlangsung pada 11 November tempoh hari.


Banyak produk yang mendapat potongan harga. Bahkan Lazada buat games, flash sales, dan pemberian voucher menarik. Jadi ramailah rakyat Malaysia yang shopping pada hari tersebut. Termasuklah saya. Heee! Mana boleh lepaskan peluang begitu sahaja kan?

So, saya beli Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify. Harga asalnya sekitar RM40. Tetapi ketika promosi 11.11, ia cuma berharga RM24.90 sahaja! Murah kan?


Mask ini sampai kira-kira 4 hari kemudian. Cepat juga, saya sangka ia akan lambat tiba. Yelah, berapa juta rakyat Malaysia yang membuat pembelian pada hari sama. Mask tersebut tiba dalam keadaan baik, dibungkus kemas, dan yang paling penting... mask ini original! 👍


Jadi kalau anda merancang untuk beli barang, saya syorkan beli sewaktu promosi. Acara 12.12 is coming, so stay tuned.

Baca juga: Cara Beli Barang di Lazada

Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify Review


Loreal Paris sudah banyak menghasilkan clay mask. Tetapi yang masuk ke pasaran Malaysia dan Indonesia adalah:

  • Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify
  • Loreal Paris Pure Clay Mask Illuminating
  • Loreal Paris Pure Clay Mask Anti-Pores
  • Loreal Paris Pure Clay Mask Hydration

Ada 3 lagi variasi tambahan, tetapi tidak masuk ke pasaran Malaysia iaitu Purity mask, Detox Mask, dan Glow Mask.

Saya beli versi Detoxify kerana fungsinya yang menarik iaitu membersihkan kotoran dan minyak pada liang pori.


Ingredients:
Aqua / water, kaolin, montmorillonite, lecithin, polysorbate 20, butylene glycol, propylene glycol, oryza sativa starch / rice starch, ci 77499 / iron oxides, moroccan lava clay, charcoal powder, caprylyl glycol, citric acid, xanthan gum, polyglycerin-10, polyglyceryl-10 myristate, polyglyce-ryl-10 stearate, sodium dehydroacetate, phenoxyethanol, linalool, limonene, parfum / fragrance.

Cara Penggunaan:
Selepas mencuci wajah, sapu mask ini dan biarkan selama 10 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Disarankan guna 2 hingga 3 kali seminggu.

What it claims:
Membersih, menyerap kotoran, dan mencerahkan kulit. Oleh kerana ia turut mengandungi charcoal (arang), maka mask ini boleh menyerap minyak berlebihan. Jika digunakan secara konsisten, wajah akan kelihatan bersih, sihat, dan glowing.

Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify

Review
Saya mempunyai kulit berminyak, I can see that this mask absorbs minyak berlebihan pada kulit. Kesannya seperti guna oil control film yang warna biru tu. Sangat-sangat impressed dengan hasilnya. So, muka dah kurang berminyak. Tapi kena selalu guna dalam 2 kali seminggu untuk sekat minyak berlebihan.

Katanya ia turut memberi kesan mencerah. Tetapi seperti mask lain, kesan cerah itu cuma boleh dilihat beberapa minit selepas dibilas sahaja. Tidak mengapa. Janji muka dah tak berminyak!

gambar: iamxiiaomii.blogspot.com
 
Texture
Texture mask ini arang pekat. Sangat pekat membuatkan ia susah untuk dibilas. Dari segi bau pula, ia wangi dan mempunyai aroma seperti produk high-end. You know what I mean.

Repurchase? Hell yeah! Sangat recommend untuk mereka yang mempunyai kulit berminyak. Anda akan rasa satisfied bila nampak mask ini menyerap minyak.

So there you go, my Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify review yang saya beli dari Lazada. Mungkin pada promosi 12.12 nanti saya beli versi Anti-Pores pula. 

Rabu, 17 Oktober 2018

,
Jerawat merupakan mimpi ngeri setiap individu. Ia bukan sahaja menampak cela pada wajah, bahkan bintik-bintik merah ini boleh mengurangkan keyakinan diri. Ya, jerawat pada muka adalah normal. Tetapi tahukah anda, ada cara untuk mengawalnya. Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui cara menjaga kulit muka daripada jerawat.


Punca jerawat tumbuh


  • Hormone
  • Pori tersumbat
  • Stress
  • Diet
  • Cuaca
  • Cosmetics (comedogenic oils)
  • Pemakanan
  • Kebersihan 

Kalau nak diikutkan, memang banyak cara penjagaan muka yang boleh anda amalkan. Kulit yang bebas jerawat bukan sahaja membuatkan wajah mulus. Tetapi anda juga bakal tampak berketerampilan di hadapan umum.

Berikut berupakan beberapa tips menghindari wajah daripada jerawat.

Cara Menjaga Kulit Muka daripada Jerawat



1. Kerap mencuci muka


Mencuci muka adalah tulang belakang dalam penjagaan wajah. Ini kerana setiap hari kulit kita terdedah kepada kotoran, minyak, dan makeup. Anda WAJIB mencuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari. Iaitu waktu pagi dan sebelum tidur.

Pencuci muka mampu membuang sel kulit mati, mencegah jerawat, membersihkan liang pori, mengawal minyak, dan membersihkan kulit dari pencemaran


Sebelum itu anda kena kenal pasti jenis kulit. Sama ada normal, kering, berminyak, ataupun kombinasi. Anda boleh rujuk artikel - Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Kering dan Berminyak untuk mengetahui produk pencuci muka terbaik.


Setakat ini, pencuci muka Cetaphil adalah antara cleanser terbaik. Ia merupakan pencuci muka berjerawat yang sering diperkatakan. Terdapat dua variasi yang boleh anda pilih iaitu Gentle Skin dan Oily Skin. Gentle Skin untuk kulit normal dan kering. Manakala Oily Skin adalah pencuci muka kulit berminyak.

2. Guna moisturizer / pelembab muka


Sama seperti mencuci, menggunakan moisturizer juga termasuk dalam rutin harian penjagaan wajah. Kulit kering mahupun berminyak, kedua-duanya boleh mengakibatkan jerawat. Buang tanggapan yang kulit berminyak tidak memerlukan pelembap kerana moisturizer mampu mengawal penghasilan minyak yang berlebihan.

Baca juga: Moisturizer Untuk Kulit Berminyak

3. Jangan picit jerawat!


Satu habit yang harus dibuang. Tangan tu jangan gatal sangat picit jerawat masa tengok tv. Memicit jerawat bukanlah jalan penyelesaiannya, malah bakal membawa kepada masalah yang lebih buruk.

Tangan, jari, dan kuku mempunyai banyak bakteria. Memicit jerawat membuatkan lebih banyak kuman masuk ke dalam kulit. Ia berkemungkinan akan membiak ke seluruh wajah, dan nak tahu apa yang lebih teruk? PARUT!


Ya, oleh itu jangan picit dan jangan sesekali menyentuhnya. Ini adalah tips penjagaan muka berjerawat yang paling penting.

4. Jaga pemakanan


Apa kaitan makanan dengan jerawat? Reaksi tubuh anda terhadap makanan itu sendiri sebenarnya boleh mengakibatkan jerawat. Contohnya makan makanan berminyak menyebabkan wajah berminyak.

Sebelum itu, ingin saya ingatkan bahawa kacang BUKAN punca jerawat okay. Itu semua mitos mengarut. Tak baik fitnah kacang sampai macam tu sekali.


Antara makanan yang boleh menyebabkan jerawat adalah:
Makanan berlemak dan bergoreng
Minuman berkafein dan berkarbonat
Makanan segera

5. Hindari dari panas matahari


Terdedah kepada pancaran matahari secara terus mengakibatkan kulit berminyak, terdedah kepada habuk, pori tersumbat dan breakout.

Untuk itu, amalkan memakai sunscreen setiap kali keluar rumah. Tidak mengira apa jenis cuaca sekalipun. Kita sering lupa penjagaan kulit muka ini. Banyak sunscreen di pasaran yang anda boleh beli. Beli yang untuk kegunaan harian tau, jangan beli sunblock untuk mandi pantai tu. Heee!

Contoh produk sunscreen yang anda boleh cuba adalah Biore UV Perfect Block Milk Moisturizer dan Biore UV Aqua Rich Watery Essence.Pilih sekurang-kurangnya paling spf 30+.

6. Scrub wajah 2 kali seminggu


Teknik ini merupakan salah satu cara merawat wajah agar putih dan tidak berjerawat. Fungsi scrub adalah untuk membuang sel kulit mati atau exfoliate, supaya wajah anda kekal bersih dan segar. Selain itu ia merupakan cara melicinkan muka dengan cepat.

St Ives scrub paling berkesan
Scrub wajah anda sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Jangan lebih, nanti ia boleh mengeringkan kulit. Selain itu, jika scrub yang anda guna itu mempunyai biji-biji halus, elakkan menyapunya terus di atas jerawat untuk mengelakkan luka.

Banyak jenama scrub di pasaran yang boleh anda cuba. Scrub terbaik adalah St Ives. Terdapat banyak variasi yang boleh anda pilih.

7. Minum air secukupnya


Jika anda mengalami dehidrasi, badan akan menunjukkan tanda-tanda seperti nampak kusam, dan wajah akan menghasilkan minyak berlebihan.


Minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari. Percayalah, petua kecantikan muka ini memang berkesan.

8. Kurangkan makeup


Wanita sering menggunakan makeup untuk menutup jerawat dan cela pada kulit. Ya, ia memang berkesan... untuk jangka masa pendek. Tetapi mereka lupa yang makeup juga adalah punca kepada jerawat.

Memakai makeup yang tebal menyebabkan anda sukar untuk menanggalkannya. Sehinggakan makeup remover sendiri tidak mampu mampu menghilangkannya 100 peratus. Hasilnya ia ia tersimpan di dalam pori sebelum bertukar menjadi jerawat.

9. Guna tea tree oil


Tea tree oil memang terkenal sebagai salah satu cara merawat kulit berjerawat. Cuba sapu pada kawasan berjerawat. Kalau nak tahu ini adalah cara orang Korea jaga kulit muka.


Produk yang mempunyai ektrak tea tree oil memang banyak di pasaran. Contohnya Aiken, Body Shop, dan Cosmoderm.

10. Jaga kebersihan diri


Cara menjaga muka dnegan baik bermula dengan kebersihan. Kalau kebersihan pun acuh tak acuh, memang padanlah jerawat tumbuh. Pastikan anda kerap tukar sarung bantal dan cadar kerana itu adalah salah satu tempat bakteria membiak.



Selain itu, jangan lap muka menggunakan tuala di dalam bilik air. Anda perlu tahu yang tuala mengumpul bakteria yang ada di dalam tandas. Cuba teka dari mana datangnya bakteria tersebut?! EW!!!

Sebenarnya cara menjaga kulit muka daripada jerawat ini memang mudah. Antara mahu dan tidak sahaja. Selain itu, keluarkanlah sedikit belanja untuk menjaga wajah. Supaya muka lebih licin dan berseri!

Rabu, 29 Ogos 2018

,
Setiap individu dilahirkan dengan pelbagai jenis kulit. Sama ada normal, kering, berminyak, atau kombinasi, setiap satu daripadanya mempunyai masalah yang tersendiri. Bagi kulit berminyak, ia memerlukan anda menjaganya dari masa ke semasa untuk mengelak wajah dan tampak bersinar. Tapi tahukah anda terdapat beberapa jenis pencuci muka untuk kulit berminyak yang boleh mengawal kulit dari minyak berlebihan?

Setiap produk pencuci muka mempunyai pengkhususan yang tersendiri. Ini bermakna anda tidak boleh sembrono membeli cleanser. Mahu atau tidak, anda perlu beli yang sesuai dengan jenis kulit.


Pencuci muka yang dikhaskan untuk kulit berminyak mampu mengecil dan membersihkan liang pori dari tersumbat. Sebab liang pori yang besar inilah yang boleh menyebabkan masalah kulit.

Contohnya blackheads, whiteheads, dan yang lebih teruk... jerawat! Nobody wants that.

Berikut merupakan beberapa pencuci muka terbaik untuk kulit berminyak. Saya sertakan sekali harga dan link untuk anda beli secara online. Sebab ada di antaranya hanya boleh didapati di atas talian, dan jauh lebih murah.

Pencuci Muka Untuk Kulit Berminyak


COSRX Low PH Good Morning Cleanser

Rangkaian penjagaan kulit Cosrx dari Korea ini memang tengah hot. Rata-rata yang menggunakan Good Morning cleanser ini berpuas hati dengan hasilnya. Sangat sesuai untuk kulit berminyak tetapi dalam masa sama tidak mengeringkan kulit.


Mungkin juga kerana faktor PH nya yang rendah iaitu sekitar 5.0 - 6.0 sahaja, which is almost perfect untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.  Dalam masa sama, pencuci muka ini juga boleh membersihkan makeup.

Saya sendiri menggunakannya, anda boleh baca - REVIEW Cosrx Low PH Good Morning Gel Cleanser 

Good Morning Cleanser ini juga merupakan pembersih muka untuk kulit berjerawat dan sensitif. Oh ya, kedai fizikal tak jual ya. Kena beli online.

Harga: RM30.90 (BELI DI SINI)

CETAPHIL Oily Skin Cleanser


Keberkesanan pencuci muka Cetaphil sudah tidak dapat disangkal lagi. Jenama ini memang terkenal seantero dunia. Ia merupakan pencuci muka yang sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat.

Baca juga: Pencuci Muka Untuk Kulit Berjerawat


Tanyalah sesiapa sahaja yang pernah mempunyai masalah jerawat, 9/10 daripada mereka akan mengatakan Cetaphil adalah yang terbaik. Ia ringan, mengawal minyak berlebihan, dan tidak menyebabkan iritasi.

Cetaphil mempunyai DUA jenis pencuci muka. Anda pilih yang mana sesuai dengan kulit anda:

Himalaya Purifying Neem Face Wash


Dirumus khas untuk pembersihan yang mendalam supaya bebas bakteria. Dengan penggunaan setiap hari, kulit anda akan bebas dari minyak berlebihan dan merawat kulit.


Pencuci muka Hilamaya ini mengandungi 'neem' yang terkenal dengan cirinya yang membunuh bakteria. Ia turut digabungkan dengan kunyit, yang membantu mengawal jerawat.

Harga: RM15 (BELI DI SINI)

Hada Labo Blemish & Oil Control Hydrating Wash


Produk dari Jepun ini tidak kurang juga hebatnya. Ia mengandungi ekstrak bunga Hatomugi, Bishop's Weed dan Chamomile yang mampu menghilangkan cela, mengurangkan merah jerawat, dan menenangkan kulit.


Buih halusnya membantu menghilangkan minyak dan kotoran tanpa mengeringkan wajah.

Menariknya ia bebas pewangi, pewarna, dan mineral oil. Bagus juga, mineral oil boleh menyebabkan breakout bagi sesetengah kulit.

Harga: RM35.90 (BELI DI SINI)

Neutrogena Hydro Boost Water Gel


Untuk kulit berminyak, anda perlu guna pencuci muka yang ringan. Jika tidak, wajah akan bertambah berminyak. Neutrogena Hydro Boost Water Gel ini berbentuk gel + air yang ringan. Tekstur ini boleh menghilangkan kotoran, minyak, dan makeup.


Dalam masa sama ia turut memberikan kelembapan yang diperlukan kulit. Brand Neutrogena ni mudah di dapati. Di drugstore dan pasaraya mesti ada. Ini adalah salah satu pencuci muka untuk kulit berminyak di Watson.

Harga: RM49 (BELI DI SINI)

Pencuci muka untuk kulit kering


Eversoft Avocado & Rice Bran Oil


Saya selitkan juga cleanser untuk kulit kering. Eversoft Avocado & Rice Bran Oil ini adalah pencuci muka yang berkesan dalam meningkatkan kelembapan kulit.


Ia membersihkan jauh ke dalam pori dan mengekal keseimbangan kelembapan. Highly recommended untuk kulit kering.

Harga: RM17 (BELI DI SINI)

Pencuci muka untuk kulit kombinasi


Kulit kombinasi biasanya merupakan gabungan normal dan berminyak. Hanya beberapa kawasan wajah berminyak seperti dagu, hidung dan dahi – T Zone.

SIMPLE Refreshing Facial Wash Gel


Produk nombor satu di Unite Kingdom, pencuci muka ini mengandungi ramuan sempurna dalam mengurangkan minyak berlebihan.


Tambahan pula, Pro-Vitamin B5 yang terkandung di dalamnya boleh melembut dan menyegarkan kulit. Pencucui muka terbaik di Watsons ini turut menjadi pilihan utama rakyat Malaysia.

Harga: RM35 (BELI DI SINI)

Sebelum itu, jom ketahui cara bagaimanan untuk mengenalpasti jenis kulit sama ada kering, berminyak, kombinasi, atau berjerawat.


Sama ada lelaki mahupun perempuan, mencuci muka sekurang-kurang dua kali sehari dapat menjaga kesihatan kulit. Ini kerana setiap hari wajah terdedah kepada minyak, kotoran, dan habuk. Carilah pencuci muka untuk kulit berminyak. Kena try and error. Sebab kalau dibiarkan ia bakal mendatangkan masalah yang lebih besar iaitu jerawat.