Memaparkan catatan dengan label food review. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label food review. Papar semua catatan

Sabtu, 27 Oktober 2018

,
Sajian steamboat memang menjadi kegemaran ramai. Makanan laut segar sedia dicelur di dalam tomyam. Lebih seronok sekiranya ia berkonsepkan buffet, di mana dengan sekali bayar pelanggan boleh makan sampai puas. Itulah konsep yang digunakan oleh Makette Steamboat & Grill yang saya kategorikan sebagai tempat makan sedap di Kota Bharu, Kelantan.

Makette Steamboat & Grill Panji, Kota Bharu menawarkan segala apa yang anda mahukan untuk sebuah restoran steamboat. Pelbagai pilihan makanan laut, daging, kuah tomyam yang sedap, hidangan sampingan, dan harganya juga berpatutan.

Makette Steamboat & Grill Tempat Makan Sedap Kota Bharu

Udang, kepah, ketam, sotong, kerang, lala, ikan, semua jenis makanan laut yang disediakan segar-segar belaka. Malah, pelanggan juga boleh memilih aneka jenis daging, ayam, dan kambing yang telah diperap dengan dengan rempah sedap.

Makette Steamboat & Grill Tempat Makan Sedap Kota Bharu Review


Pelanggan diberi 2 pilihan sup iaitu tomyam dan sup ayam. Pada saya tomyamnya agak pedas. Kalau datang bersama anak-anak kecil mungkin tidak sesuai. Jadi saya sarankan pilih sup ayam yang tidak kurang juga enaknya. Kalau nak campur pun boleh.


Banyak pilihan makanan berasaskan sumber dari laut yang boleh dipilih. Apa yang pasti, semuanya segar and you can even taste it. Ketam yang disediakan agak kecil, tetapi isinya banyak dan manis.

Pilihan bebola steamboat dan sayuran pun banyak. Hinggakan tidak sempat untuk merasa semua makanan yang ada.

Baca juga: KFC Zinger Waffle Burger Review

Makette steamboat Panji turut menyediakan beberapa pilihan daging lembu dan ayam yang diperap dengan rempah berbeza yang sedia untuk dipanggang (grill). Daging kambing juga pun ada. Peminat-peminat kambing, anda wajib datang ke sini. Daging kambing diperap sempurna membangkitkan selera sajian steamboat.
Sumber: Facebook
Pelanggan juga diberi pilihan beberapa jenis sos pencicah yang terdiri daripada brown sauce, black pepper, mayonis, dan banyak lagi.

Selain steamboat, Makette juga menawarkan nasi/mee/kueh tiaw goreng untuk memberi lebih banyak pilihan kepada pelanggan.


Antara yang menarik di Makette Steamboat adalah variasi air yang diletakkan di dalam balang tinggi. Saya pasti, ramai yang teruja melihat air balang berwarna warni. Walaupun ia hanyalah air kordial biasa, namun rasanya sungguh enak. You don't want cordial drink? Guess what, you can have hot coffee!

Untuk pencuci mulut, pelanggan boleh menikmati aiskrim dan jagung kukus manis. Mereka juga mempunyai hidangan smapingan seperti roti bakar, lokcing, dan cereal.


makette steamboat kota bharu harga

Pada saya Makette sangat sedap, tomyam dan aneka daging yang diperap cukup rasa. Lebih sedap dari steamboat Seoul Garden yang famous tu. Seoul Garden Malaysia price boleh mencecah RM49, tidak termasuk tax.  

Cuma restoran ini tidak berhawa dingin. Berpeluh-peluh juga ketika memanggang daging. Variasi makanan tidak mempunyai label. Agak sukar untuk membezakan jenis perapan kerana semuanya kelihatan sama sahaja.

Makette Steamboat ini mempunyai tiga buah cawangan iaitu di Kuala Terengganu, Tanah Merah, dan Kota Bharu. Saya ke cawangan Panji, Kota Bahru. Harga setia cawangan adalah sama.

Harga Makette Steambot & Grill


  • Dewasa: RM24.90 
  • Kanak-kanak (12 tahun ke bawah) : RM9.90
  • Warga Emas: RM14.90
  • OKU: RM14.90

Murah kan? Susah nak cari steamboat buffet yang murah macam ni. Terdapat promosi khas pada hari-hari tertentu, pastikan anda mengikuti laman rasmi Makette di Facebook.

#NKFoodReview - 8/10

Makette Steambot & Grill Kota Bharu
Waktu operasi: 5pm - 12am
Nombor telefon: 019-6136973
Facebook: https://www.facebook.com/makette.hq/
Alamat: Wisma Hj Mohamed Zawawi Yusoff, Kg Pauh Panji, Jln Raja Perempuan Zainab 2, 16100 Kota Bharu, Kelantan

Sabtu, 6 Oktober 2018

,
I have always wanted to try chicken waffles! Gabungan waffle dan ayam goreng ini bunyinya agak aneh tetapi ia menjadi salah satu menu popular di America Syarikat. Jadi, restoran rangkaian makanan segera terkemuka, KFC, mengambil konsep tersebut dengan memperkenalkan menu baru iaitu Zinger Waffle Burger. Nak tahu macam mana rasa burger baharu ini? Teruskan membaca KFC Zinger Waffle Burger Review!

Sebagai seorang yang sering terpengaruh dengan iklan di Tv dan Youtube, saya benar-benar ingin mencuba burger KFC yang baharu ini. Bahkan, for someone yang sering melihat chicken waffle muncul dalam filem Hollywood, it makes me want to eat it even more! Pathetic, I know.


Saya sempat merasa burger ini semalam... And I regret it. Meh saya terangkan apa perbezaan Zinger Waffle Burger ini berbanding burger KFC yang lain.

KFC Zinger Waffle Burger


Ia merupakan gabungan unik antara ayam goreng dan waffle. Berbanding burger biasa di mana filet ayam diapit dengan roti bun, Zinger Waffle Burger menggunakan Belgian Waffle yang mengapit filet ayam.

Ditengah-tengahnya pula ditambah dengan kepingan ayam rangup, mayonis, dan maple syrup (yang sudah menjadi tradisi dimakan bersama waffle).


KFC claims yang burger kali ini menampilkan kelazatan dalam setiap lapisan. Lol! 

Jika dilihat pada gambar di atas ia nampak menyelerakan. Bahkan gabungan kesemua bahan ini memang sedap. Tapi...

KFC Zinger Waffle Burger Review



Walaupun burger ini agak besar, saiz hidangan bukanlah segala-galanya. Waffle nya tebal, tetapi kering dan keras. Disebabkan itu, saya terpaksa memakannya secara berasingan dan bukan menikmatinya seperti burger lain.

Baca juga: KFC Malaysia Perkenal Chizza

Sos mayonis dan maple syrup langsung tidak membantu untuk menambahkan rasa. Ini kerana kuantitinya yang sedikit. Ia hampir tidak kelihatan apatah lagi merasainya.

KFC Zinger Waffle Burger

Bagi kepingan ayam rangup pula, saya berani katakan yang  ia cuma sepanjang 2 inci. Yup. Sayang sekali kerana kepingan ayam itu agak sedap.

Tetapi mujurlah mereka masih menggunakan filet ayam Zinger yang biasa. Rasa ayam bersalut tepung KFC yang enak mempunyai rasa yang sempurna. Rangup dan spicy.

Pada saya masalah utama pada Zinger Waffle Burger adalah pada waffle nya. Apa lagi yang tidak kena dengan burger ini? HARGA!

Harga KFC Zinger Waffle Burger



Zinger Waffle Burger boleh didapati secara Γ la carte bermula daripada RM13.50. Menu terhad bermula 2 Oktober ini juga boleh didapati dalam set Kombo yang didatangkan bersama kentang goreng dan minuman berkarbonat (RM17.90). Manakala set Mega Box pula didatangkan dengan dengan seketul ayam Hot & Spicy atau Original Recipe (RM20.90).

Macam tak percaya yang saya bayar harga burger RM18 untuk waffle keras dan setitis maple syrup. Total rip off.

#NKFoodRating: 4/10

Kalaulah burger ini sebuah filem, saya meletakkannya setaraf dengan Independence Day: Resurgence. Premis yang baik, menampilkan pelakon filem pertama, tetapi dirosakkan oleh storyline longgar dan lakonan kayu Liam Hemsworth. 

Semoga Zinger Waffle Burger review ini memberi gambaran kepada anda sebelum membelinya. Entahlah, KFC Double Down lagi sedap kot. Ataupun anda makan sahaja KFC Zinger Burger yang biasa tu.

Jumaat, 27 Julai 2018

,
Sejak kebelakangan ini McDonald's Malaysia sering hadir dengan menu menarik. Demam Burger Rio dan Aiskrim Durian masih belum kebah. Kini McDonalds memperkenalkan Mexicana Chicken Burger berserta Strawberry Custard Pie.

Ini kerana, McDonald's masih meneruskan kempen Discover The World yang citarasa unik dari negara luar untuk dinikmati oleh rakyat Malaysia dan kali ini giliran Mexico. Jadi Mexicana Chicken Burger adalah menu kedua selepas Burger Rio (Brazil) tempoh hari.


Menu yang hanya hadir dalam tempoh terhad ini sering mendapat sambutan menggalakkan dari penggemar McDonald's. Adakah burger dari Mexico ini berjaya 'menangkap' selera orang Melayu?

Saya sempat cuba Mexicana Chicken Burger tempoh hari and I'd like to write a review.

Review McDonalds Mexicana Chicken Burger Strawberry Custard Pie


Burger ini hadir dengan kotak khas yang mempunyai design ala Mexico. Apa lagi kalau bukan lakaran topi sombrero, gitar, dan cili. Dari melihat lakaran ini sahaja kita sudah dapat merasakan aura Mexico dan muzik unik seakan filem terbitan Disney, Coco.

Sama seperti burger Smokey Grilled Beef, Mexicana Chicken Burger turut dibalut dengan kertas tambahan. I feel a feeling they are trying to protect the super smooth bun. Seriously, rotinya memang smooth dan nampak berkilat! Tidak seperti burger lain tapi rasanya masih sama.


Mexicana Chicken Burger (MCB) mempunyai kepingan ayam rangup bersaiz besar. Berbezaan ketara MCB dengan burger lain adalah mayonis tomato istimewa dan sos jalapeno yang memberikan sentuhan masakan Mexico.

MCB turut ditambah dengan campuran ada benggala merah, salad, tomato dan white cheddar cheese.


Sedap ke? Yes. Sedap sebab sos jalapeno tu memang lain dari yang lain. Ia mempunyai rasa smokey dan berkrim serta tidak begitu pedas. Kepingan ayamnya sedap, rangup, tetapi.... I am not a fan of chicken burger.I would be nice kalau ada pilihan daging lembu.

Baca juga: McDonald's Smoky Grilled Beef - Burger McD Paling Sedap 

Mexicana Chicken Burger dijual pada harga RM15.95 untuk set medium kentang goreng dan minuman ringan. Hidangan ala carte pula berharga RM12.50. Harga burger McD Malaysia memang mahal kan?

Strawberry Custard Pie


Selain MCB,  McDonald’s buat pertama kalinya memperkenalkan pencuci mulut, pie, dengan dua jenis inti di dalamnya. Strawberry Custard Pie berkongsi jenis crust yang sama seperti pai McD lain tetapi berinti strawberi dan kastard berkrim. Serious sedap!!! Lagi sedap dari Apple Pie. Gabungan strawberi dan custard krim tu memang menjadi. Strawberry Custard Pie boleh didapati dengan harga RM3.30.


Dalam pada itu, anda boleh semak senarai harga McDonald's Malaysia di laman rasminya, di http://www.mcdonalds.com.my/.

Okay, Mexicana Chicken Burger dan Strawberry Custard Pie cuma dijual dalam masa terhad sahaja. Cepat-cepat ke cawangan McDonald's especially McD Kelana Jaya yang famous (wait, kenapa branch ni famous sangat?) kalau tak nak terlepas untuk rasa makanan dari Mexico!

Selasa, 3 April 2018

,
McDonald's Smoky Grilled Beef

McDonald's Malaysia memperkenalkan DUA burger baru iaitu Smokey Grilled Beef dan Hot N' Crispy Chicken. Kedua-dua menu ini sudah boleh didapati di semua cawangan McDonald's Malaysia sejak 26 Mac lagi.

Macam biasalah kalau rangkaian restoran ini menawarkan menu baru, pasti ramai yang ingin mencubanya. Kedua-dua burger ini mendapat sambutan menggalakkan sejak hari pertama diperkenalkan. Ramai yang mula berkongsi keenakannya di media sosial.


Baca juga: Menu Best di Hayaki Cafe

Me on the other hand baru berkesempatan cuba menu baru ini beberapa hari lepas. Saya pilih Smoky Grilled Beef because I am a carnivore.

Review McDonald's Smoky Grilled Beef (SGB)

Okay, secara jujurnya ini adalah burger McDonald's yang paling sedap. This is how a burger is supposed to be. Menawarkan rasa mengagumkan dengan kepingan daging lembu yang lebih tebal dari biasa dan digril sempurna. Diapit cheddar cheese, sos chipotle, bawang gril, salad segar dan ban bijan bakar.

Jika anda masih ingat burger Quater Pounder, setebal itulah patty SGB, sangat juicy! Keenakan SGB majoritinya disumbangkan oleh sos chipotle yang membangkitkan aroma 'smoky'. Burger ini hadir tanpa sos tomato dan pickle.

Sos chipotle dan saiz patty bukan satu-satunya kelainan SGB ini kerana packaging juga wajar diberi pujian. Kotaknya lain dari dari kotak Big Mac. Kali ini lebih eksklusif dengan design minimal dan burgernya juga dibalut kertas tambahan.

McDonald's Smoky Grilled Beef

Kedua-dua burger ini dijual pada harga RM14.95 untuk hidangan set berserta kentang goreng dan minuman ringan, dan RM12.95 untuk hidangan ala carte.

Saya masih belum cuba Hot N' Crispy Chicken, probably because I am not a fan of chicken burger.

Smoky Grilled Beef
9/10

Thank goodness kedua-dua menu ini tidak dijual dalam tempoh terhad. Smoky Grilled Beef dan Hot N' Crispy Chicken adalah MENU KEKAL. Take my money, McDonald's!!!

Entry sebelum ini -  Filem DUKUN Akhirnya Ditayangkan pada 5 April 2018

Ahad, 26 November 2017

,



McDonald's Fish and Fries Malaysia Review. Awal November lalu ia hanya dijual di beberapa kiosk sekitar Lembah Klang sahaja. Kini McDonalds Malaysia mula menjual menu terbaru iaitu Fish and Fries di seluruh Malaysia.

McDonalds Malaysia sering tampil dengan menu terhad menarik. Contohnya beberapa bulan lalu penggemar rangkaian makanan segera disajikan dengan Spicy Korean Burger, Thai Fish Burger dan Aiskrim Durian.


Tidak mahu kalah dengan pesaing terdekatnya, KFC, yang kini rancak dengan menu Chizza, McDonald's memperkenalkan sajian klasik British iaitu fish & chips. Memandangkan, rakyat British memanggil 'chips' untuk ubi kentang instead of  'fries', dan McDonald's sendiri menamakan kentang goreng mereka 'fries', maka terhasilah FISH AND FRIES.  

Berkaitan: KFC Perkenal Chizza

McDonald's Fish and Fries Malaysia Review

Hidangan Fish & Fries hadir bersama kepingan ikan yang bersalut tepung rangup, pilihan sos tartar atau green curry, kentang goreng, dan air berkarbonat.

Saya sempat mencubanya semalam. Sedap, rangup di luar dan isi ikannya sangat lembut apatah lagi apabila dicicah sos istimewa. It was a real fish, guys. Rasanya seakan-akan menu sama di Manhattan Fish Market.



Malangnya ia dijual pada harga yang agak mahal. Harga Fish and Fries adalah RM12.95 (1 keping ikan) dan RM17.95 (2 keping ikan). Sangat tidak berbaloi memandangkan ikan yang dihidangkan sangat kecil. Dengan harga semahal itu saya mengharapkan ia lebih besar dan hadir bersama hirisan lemon.

McFlurry Party

Selain itu,aiskrim McFlurry Party yang berharga RM9.95. Okay, tiada apa yang istimewanya dengan McFlurry Party. Ia hanyalah McFlurry Oreo + Sunday Strawberry. Cuma ia dihidangkan dalam bekas yang lebih besar. Sesuai jika dikongsi bersama 2 hingga 3 orang, saya kira kerana itulah ia diberi nama 'party'.


Entri sebelum ini - Sinopsis My Coffee Prince di Astro Ria

Terima kasih kerana membaca McDonald's Fish and Fries Malaysia Review

Selasa, 21 November 2017

,

KFC Malaysia Perkenal Chizza. Kentucky Fried Chicken (KFC) Malaysia memperkenalkan hidangan terbarunya, Chizza, yang menggabungkan ayam dan pizza.

Awal tahun lalu KFC Singapura mempromosikan menu Chizza, ia menjadi viral dan Malaysia turut terkena tempias kerana tertanya-tanya bagaimanakah rasanya. Chizza pernah dijual di beberapa negara Asia seperti Filipina, dan Thailand. Terkini, Chizza dijual di Malaysia bermula 21 November 2017.

KFC Malaysia Perkenal Chizza

Chizza adalah gabungan dua makanan kegemaran ramai iaitu ayam KFC dan pizza. Tetapi ia tidak mempunyai doh seperti pizza biasa tetapi digantikan dengan ayam. Chizza menggabungkan kepingan ayam Hot & Spicy dan topping wajib pizza seperti tomato sos, nenas, bawang, cili dan serbuk parsli, serta keju istimewa KFC.

Baca: Antara Tempat & Aktiviti Menarik Pulau Jeju, Korea


Harga KFC Chizza

Chizza boleh dibeli secara ala carte berharga RM7.90 atau combo, iaitu Chizza Box (RM11.90) yang hadir bersama ubi kentang (Crispier Fries), dan minuman berkarbonat. Anda juga diberi pilihan untuk menambah ayam sebagai hidangan tambahan (RM15.90).


KFC Chizza review!

I had a chance to try Chizza yesterday and here is what I think. Bila tengok gambar promosi, ia memang nampak menyelerakan dan saya tidak memberi harapan yang tinggi terhadap

Honestly, saya tidak memberikan harapan yang tinggi terhadap Chizza kerana saya yakin kita semua sering kecewa selepas membeli menu terhad. Masih ingat menu Hot & Spicy Shrimp? Saiz udang cukup menyedihkan.


Tapi untuk Chizza, kepingan dada ayam agak kecil tapi lebih besar dari apa yang saya jangkakan. Berbeza dengan kotak take-away biasa, Chizza hadir dengan kotak pizza (yang tebal).

Bagaimana rasanya? Basically what you see is what you get iaitu ayam goreng dengan sos pizza. Pada saya gambungan ayam dan sos pizza itu cukup berkesan. My only problem was PINEAPPLE. I just don't like pineapple on my pizza! πŸ™…

Tapi kalau korang suka Hawaiian Pizza, korang akan suka Chizza.

Sedap? YES
Berbaloi? YES
Buat belian kedua? YES
Is it better than pizza? HELL NO!

Entri sebelum ini - Sinopsis Dekatkan Jarak Kita

Terima kasih kerana membaca KFC Malaysia Perkenal Chizza

Jumaat, 22 September 2017

,

Menu Best di Hayaki Cafe


Menu Best di Hayaki Cafe. Ramai yang menyangka ia adalah restoran makanan Jepun apabila mendengar nama Hayaki. Hakikatnya, restoran ini menyediakan sajian Pantai Timur, khusus hidangan dari Kelantan.

Juadah apa lagi yang popular di Kelantan kalau bukan nasi kerabu, ayam percik, nasi dagang ikan tongkol, nasi kukus ayam goreng, nasi ulam w/budu dan pulut mangga.


Saya sendiri cukup gemar menjamu selera di Hayaki. Setiap hidangan yang saya pernah cuba setakat ini sedap dan berbaloi dengan harganya yang berpatutan. I think I have tried every branches in Kota Bharu tapi yang paling kerap cawangan Aeon Mall.

Menu Best di Hayaki Cafe

Antara yang popular di Hayaki adalah nasi kukus yang dihidang bersama kuah istimewa, ayam berempah dan tumis ikan bilis. Sesiapa sahaja pasti akan terpikat dengan keenakkan kuahnya dan ayam berempah rangup. But I'm warning you, kuahnya sangat sangat sangat pedas.

Nasi lemak, masakan mee seperti mee sup/kari turut disediakan. Bagi minuman pula ada bermacam jenis dari minuman standard rakyat Malaysia hinggalah Mango Ice Rock dan ice blended.



Bagi pencuci mulut pula anda diberikan pilihan seperti ABC, cendol (my fav!), aiskrim, dan pulut mangga.

Hayaki turut menyediakan pilihan roti bakar serta pencuci mulut seperti ABC, cendol, aiskrim, dan pulut mangga. Snek seperti kuih malas, tauhu sumbat, rojak buah, dan keropok ikan turut disediakan.

Menu Best di Hayaki Cafe

Bagi memberi lebih pilihan buat pelanggan, Hayaki tidak hanya terikat masakan Kelantan sahaja, kerana hidangan western yang paling diminati rakyat Malaysia iaitu chicken chop/chicken chop special/with rice turut disediakan.

Baca: Harga dan Perbandingan iPhone 8/8 Plus Malaysia

Selesa & Wifi percuma

Hiasan dalaman Restoran Hayaki pada saya biasa sahaja tetapi selesa dan bersih. Selain itu mereka menyediakan kemudahan Wifi percuma. Hayaki beroperasi 24 jam setiap hari kecuali cawangan dalam pusat membeli-belah.


Restoran Hayaki agak popular di Kota Bharu kerana di sinilah restoran itu bermula sejak 1998. Menyediakan sajian yang enak dan kena dengan tradisi negeri Kelantan, kini Hayaki memiliki empat buah cawangan di Kota Bharu dan melebarkan sayapnya ke Kuala Lumpur dengan satu cawangan dan tiga Selangor.

Apa yang membuatkan Hayaki sebagai one of my favorite restaurants adalah kerana mereka mengekalkan keaslian setiap hidangan. Hayaki tidak terikut-ikut dengan trend mengolah makan supaya menjadi fancy. It's nicer than gerai tepi jalan tetapi tidak terlalu 'hipster'.

*This is not a sponsored post. But Hayaki, if you're reading this.. hit me up! πŸ˜‰

Hayaki Cafe
Laman web: hayaki.my/
Facebook: https://www.facebook.com/hayakicafe/

Artikel sebelum ini - Cara Hilangkan Jerawat dengan Mudah

Terima kasih kerana membaca Menu Best di Hayaki Cafe

Khamis, 28 Julai 2016

,

Boat Noodle di Aeon Mall Kota Bharu. Hampir memalukan bila semua orang sibuk upload gambar mangkuk bertingkat-tingkat di Boat Noodle, tapi anda sendiri belum pernah cuba. Finally, beberapa hari lepas baru sempat menikmati sendiri 'mihun sampan' yang baru dibuka di Aeon Mall Kota Bharu.

Boat Noodle cukup popular sejak kebelakangan ini dan setiap kali beroperasi restoran ini sentiasa dipenuhi pelanggan. Francais ini bukan hanya menghidangkan mihun bersama kuah istimewa tetapi cara hidangannya iaitu dalam portion sedikit di dalam mangkuk kecil yang menjadi daya penarik.

Baca: Percutian Menarik Hatyai

Untuk pengetahuan anda, 'mihun sampan' merupakan makanan tradisi Thailand yang kemudiannya menjadi  makanan jalanan yang dijual sekitar Bangkok. Resepi telah diubahsuai sedikit supaya dapat dinikmati masyarakat berbilang bangsa dan agama di Malaysia. More info >> www.boatnoodle.com.my/

Boat Noodle Cawangan Aeon Mall Kota Bharu

As a Thai food lover, rasanya tak lengkap jika saya tak cuba Boat Noodle yang popular ni. Jadi saya pergi ke cawangan pertamanya di Kota Bharu yang terletak di aras 3 Aeon Mall. Persoalan utama adalah berapa mangkuk biasa dipesan oleh manusia normal?

boat noodle aeon mall 1

Menu dan harga hidangan Boat Noodle
Menu utama Boat Noodle (satu mangkuk berharga RM1.90) adalah mihun bersama dua kuah istimewa iaitu Ayutthaya dan Pathumthani, anda boleh pilih sama ada ayam atau daging. Kuah Ayutthaya berwarna perang dan mempunyai rasa lemak berkrim manakala kuah Pathumthani pula lebih gelap seakan soy sauce dan rasanya lebih masin.  

Berkaitan: Nando's Cawangan Aeon Mall Kota Bharu

Selain hidangan signiture, Boat Noodle turut menyediakan menu sampingan seperti bebola daging/ayam, chicken wings, kerabu, sayur goreng, serta pencuci mulut Ka Num Tuay dan Sangkaya. Nasi goreng ala Thailand turut tersenarai dalam menu bagi memberi pelbagai pilihan buat pelanggan. 

Minuman pula mereka menawarkan teh/kopi yang dibancuh dengan krimer, green tea, serta air kelapa. 

Boat Noodle Review

Untuk tiga orang kami order 13 mangkuk yang terdiri dari kedua-dua jenis kuah dan Grill Beef Meatball. I had kuah Ayutthaya yang memang cukup sedap dan berkrim. Tekstur mihun yang kenyal menambahkan lagi keenakkan mihun sampan ini. Green tea, teh ais, dan kopi ais pula hampir sempurna serta ditambah dengan bekas minuman menarik yang membuatkan anda rasa macam nak bawa balik. Eh, memang boleh bawa balik pun. But meatball was 'meh' for me.

boat noodle aeon mall 2

boat noodle aeon mall 2

Bagi memberikan pengalaman makan 'di tepi jalan Bangkok' dekorasi restoran ini dihias seperti gerai jualan Bangkok. Peralatan makanan, kerusi, dan meja tidaklah 'fancy' seperti restoran lain. Dinding dan tiang lot kedai dibalut dengan atap zink, lukisan dinding pula memberikan gambaran seolah berada di belakang bangunan.

So, Boat Noodle memang sedap dan tak hairanlah kenapa restoran ni sangat terkenal dan mesti full house setiap kali beroperasi. Apa yang boleh saya boleh katakan Boat Noodle adalah makanan jalanan yang bertaraf antarabangsa. #NKFoodReview 7.9.

Boat Noodle
Lot S42, Second Floor, AEON MALL Kota Bharu,
Kampung Sireh, Jalan Jambatan Sultan Yahya Petra,
15050 Kota Bharu, Kelantan.
10am - 10pm (daily)

Entri sebelum ini - Tarikh Pelancaran Pokemon Go Malaysia

Terima kasih kerana membaca Boat Noodle di Aeon Mall Kota Bharu

Rabu, 11 Mei 2016

,
nandos aeon kota bharu

Nando's Cawangan Aeon Mall Kota Bharu. Sejak Aeon Mall mula beroperasi pada 28 April tempoh hari, ramai yang membanjiri pusat membeli-belah yang terletak di Lembah Sireh ini. Ia menjadi tumpuan terbaharu rakyat Kelantan kerana merupakan pasaraya terbesar di negeri ini.

Banyak juga kedai dan butik berjenama dibuka seperti H&M, Guess, Padini, Toy's R Us, manakala restoran popular yang dibuka adalah The Coffee Bean, Auntie Anne's Big Bob Burger, dan Boat Noodles.

Tapi dalam entry ini saya nak cerita pasal restoran ayam panggang Nando's yang membuka cawangan pertamanya di negeri Kelantan.

Nando's Cawangan Aeon Mall Kota Bharu

Sebenarnya dah lama tak makan Nando's kali terakhir sewaktu berada di Manchester pada 2014. Huish, kemain jauh, Saya dah cerita panjang lebar dalam entri - Pengalaman Menonton Aksi Man United di Old Trafford. 

nandos aeon kota bharu

nandos aeon kota bharu

Tak susah nak cari Nando's dalam Aeon Kota Bharu ni sebab ia terletak di aras ground floor sahaja. Jelas Nando's memiliki paling ramai pelanggan berbanding restoran lain.

Rasanya tak perlu review panjang lebar sebab semua dah tahu keenakan Ayam Peri-Peri Nando's ni. Sama ada anda pilih hidangan 1/4 atau hidangan lain keenakan ayamnya lembut dan rasa rempah boleh dinikmati hingga ke tulang.

Berkaitan: Kebab Sedap Di Kota Bharu

Saya order ayam peri-peri 1/4 (mild) dengan satu side dish iaitu chips atau french fries bak kata English US.  Cuma saya lupa nak campur sos seperti yang disarankan The Vocket. Next time, pasti cuba tips tu dan rasa menu lain!

  
Satu lagi yang best tentang Nando's adalah dekorasinya yang cantik, susun atur meja dan tema restoran yang menarik memberi mood 'happy' kepada pelanggan. Dah tak perlu ke Kuala Lumpur kalau nak makan Nando's. Boleh baham ayam di Aeon Kota Bharu je.

Nando's 
LotG38, Ground Floor,
AEON Mall Kota Bharu, Lembah Sireh,
15050, Kota Bharu, Kelantan.
No Tel: 016-2181704

Entri sebelum ini - Buat Debit Card CIMB

Terima kasih kerana membaca Nando's Cawangan Aeon Mall Kota Bharu


Sabtu, 5 Mac 2016

,
kebab sedap di kota bharu

Kebab Sedap di Kota Bharu. Bila sebut sahaja kebab, mesti terbayangkan aroma daging lembut yang diadun dengan rempah ratus istimewa. Ditambah pula dengan sos khas beserta roti, ia membuatkan hidangan ala Arab menjadi kegemaran ramai.

Kalau sebelum ni saya pernah review restoran yang menghidangkan makanan yang seakan sama, yang tu boleh baca pada entri - Just Doner Hidangan Timur Tengah di Kota Bharu. Ada sebuah lagi restoran yang menyediakan kebab sedap iaitu di Pulau Melaka.

Saya tak pasti apa nama restoran ni sebab tak ada papan tanda atau label. Tapi bila search lokasi pada Instagram dan Facebook, ramai yang menamakan restoran ini sebagai Roti Tempayan Tok Arab Pulau Melaka. Seingat saya lama jugak pemilik kedai ni pernah berniaga di food court KB Mall sebelum berpindah ke Pulau Melaka.


Seperti kebanyakkan restoran ala Arab lain, makanan dihidangkan dalam portion yang banyak. Daging kambing/lembu/ayam, roti tempayan, dan salad. Selain dimasak dengan rempah khas ia turut hadir dengan sos istimewa yang menjadikan hidangan cukup menyelerakan.

Artikel berkaitan: Restoran Wau KB

Antara menu yang disediakan di sini adalah Adana Kebab Ayam/Daging/Kambing, Chicken Kufta, Chicken Cheese Mashroom, Nasi Bukhara, Ayam Tandoori, Chicken Chop, dan Fish & Chips. Harga pula berpatutan, tak sampai RM20 untuk satu hidangan.

Kebab Sedap di Kota Bharu

kebab sedap kota bharu 1

Saya sendiri dah banyak kali makan kat sini. Because I can't get enough. Menu yang saya pernah order adalah Adana Kebab Daging dan Chicken Cheese Mashroom. Sedap, tidak terlalu berminyak, dan tidak muak. Tekstur nasi bukharanya pula cukup lembut. Manakala roti tempayan dihidang panas dan tidak keras jika sejuk.

kebab dan roti tempayan pulau melaka
Chicken Cheese Mashroom

Adana Kebab Daging
Tempat duduk selesa, tetapi dekorasinya biasa sahaja dan tidak se-'hipster' seperti kebanyakkan restoran/kafe sekarang. Apa yang penting adalah rasa dan harga makanan tersebut. Apa yang boleh saya simpulkan, hidangannya sedap, berpatutan, dan berbaloi.

Baca: Cara Shopping di Lazada

Restoran kebab/roti tempayan Jalan Long Sulaiman Pulau Melaka ni terletak bersebelahan pasar Pulau Melaka berdekatan dengan rumah Allahyarham Tok Guru. Dibuka setiap hari kecuali Jumaat dan beroperasi pada waktu malam sahaja.

#NKfoodreview - 8.8/10

Entri sebelum ini - Contoh Bil TM Melalui Email

Terima kasih kerana membaca Kebab Sedap di Kota Bharu

Isnin, 19 Oktober 2015

,

Cikedut Saripdol Sedap. Siapa yang masih belum rasa puding sedut popular iaitu Cikedut by Saripdol ni memang rugi. Saya pasti anda pasti pernah dengan tentang produk tempatan ni kerana jenamanya semakin dikenali terutamanya di media sosial.

Puding sedut merupakan revolusi kepada puding biasa yang berasaskan tenusu. Dari puding yang biasanya hadir dengan perisa seperti jagung, strawberi, dan coklat, pengusaha ini menyuntik kelainan dengan mengolahnya menjadi puding sedut.

Puding Sedut Cikedut Saripdol Sedap

Rasa puding sedut ini tidak sama seperti puding yang biasa kita makan kerana ia diinspirasikan dari rasa aiskrim pelangi Paddle Pop yang menjadi kegemaran ramai. Yang menjadikan puding ini unik adalah warnanya yang menarik bagaikan pelangi dan diisi dalam botol kaca yang cute

Ternyata puding sedut Cikedut by Saripdol ni sangat sedap. Lebih-lebih lagi apabila dimakan sejuk pada cuaca yang panas. Tak muak langsung. Patut la puding ni sangat popular. Sekarang ni ramai yang dah produk yang seakan sama. Namun, nama Cikedut Saripdol masih lagi di hadapan berbanding yang lain. 


Sebelum ni saya pernah rasa puding sedut dari pengusaha lain. Saya dah kongsikan review dalam entri sebelum ini - Puding Sedut Pa'do.


Puding ni biasanya dijual secara online, kalau anda search di Instagram memang banyak sangat. Selain itu ia juga boleh didapati di butik-butik vendor pada harga RM6 sahaja. #NKFoodRating - 9/10


Terima kasih kerana membaca Puding Sedut Cikedut Saripdol Sedap

Isnin, 12 Oktober 2015

,

Puding Sedut Pa' Do. Puding sedut atau dadih sedut ni memang terkenal sekarang dan ramai yang menggemarinya. Kenapa? sebab ia  cukup berbeza dengan puding yang pernah kita beli sebelum ini. Ia merupakan satu lagi makanan yang diolah supaya ia lebih menarik dan sedap.

Artikel berkaitan - Just Doner Hidangan Timur Tengah di Kota Bharu

Keunikkan puding sedut ini sudah pasti pada warnanya yang seakan-akan pelangi serta diisi dalam botol kaca. Berbeza dengan puding yang sebelum ini dijual dalam plastik dan terdapat pelbagai perisa seperti strawberry, coklat, dan jagung. Puding sedut ini istimewa kerana rasanya seperti Aiskrim paddle Pop Pelangi yang pernah korang makan tu. Seriously, siapa tak suka dengan aiskrim Paddle Pop kan?


Semalam saya berkesempatan untuk merasa Puding Sedut Pa' Do, dah lama teringin untuk cuba puding sedut ni lepas banyak sangat tengok kawan-kawan berkongsi gambar di Facebook. 

Ok, this is my honest review. Puding Sedut Pa' Do ni memang sedap. Sekali slurp memang rasa macam aiskrim Paddlepop tu. Dua kali slurp rasanya macam air susu Dutch Lady perisa strawberry. Tiga kali slurrp rasa aiskrim Paddle Pop balik. Hahah! Tapi best dan berbaloi.

Harganya pun tak mahal, cuma RM6 sahaja. Puding sedut ni biasanya dijual di butik-butik vendor, agen, serta laman sosial. Kalau anda search di Instagram, memang ramai sangat pengedar puding sedut ni. So saya dah rasa Puding Sedut Pa' Do, lepas ni nak rasa Cikedut Sarip Dol pulak! Hee! 

#NKFoodReview - Saya bagi 7/10

Entri sebelum ini - I Got Beme Shirt

Terima kasih kerana membaca Puding Sedut Pa' Do