Memaparkan catatan dengan label food review. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label food review. Papar semua catatan

26 November 2017

McDonald's Fish and Fries Malaysia Review




McDonald's Fish and Fries Malaysia Review. Awal November lalu ia hanya dijual di beberapa kiosk sekitar Lembah Klang sahaja. Kini McDonalds Malaysia mula menjual menu terbaru iaitu Fish and Fries di seluruh Malaysia.

McDonalds Malaysia sering tampil dengan menu terhad menarik. Contohnya beberapa bulan lalu penggemar rangkaian makanan segera disajikan dengan Spicy Korean Burger, Thai Fish Burger dan Aiskrim Durian.


Tidak mahu kalah dengan pesaing terdekatnya, KFC, yang kini rancak dengan menu Chizza, McDonald's memperkenalkan sajian klasik British iaitu fish & chips. Memandangkan, rakyat British memanggil 'chips' untuk ubi kentang instead of  'fries', dan McDonald's sendiri menamakan kentang goreng mereka 'fries', maka terhasilah FISH AND FRIES.  

Berkaitan: KFC Perkenal Chizza

McDonald's Fish and Fries Malaysia Review

Hidangan Fish & Fries hadir bersama kepingan ikan yang bersalut tepung rangup, pilihan sos tartar atau green curry, kentang goreng, dan air berkarbonat.

Saya sempat mencubanya semalam. Sedap, rangup di luar dan isi ikannya sangat lembut apatah lagi apabila dicicah sos istimewa. It was a real fish, guys. Rasanya seakan-akan menu sama di Manhattan Fish Market.



Malangnya ia dijual pada harga yang agak mahal. Harga Fish and Fries adalah RM12.95 (1 keping ikan) dan RM17.95 (2 keping ikan). Sangat tidak berbaloi memandangkan ikan yang dihidangkan sangat kecil. Dengan harga semahal itu saya mengharapkan ia lebih besar dan hadir bersama hirisan lemon.

McFlurry Party

Selain itu,aiskrim McFlurry Party yang berharga RM9.95. Okay, tiada apa yang istimewanya dengan McFlurry Party. Ia hanyalah McFlurry Oreo + Sunday Strawberry. Cuma ia dihidangkan dalam bekas yang lebih besar. Sesuai jika dikongsi bersama 2 hingga 3 orang, saya kira kerana itulah ia diberi nama 'party'.


Entri sebelum ini - Sinopsis My Coffee Prince di Astro Ria

Terima kasih kerana membaca McDonald's Fish and Fries Malaysia Review

21 November 2017

KFC Malaysia Perkenal Chizza


KFC Malaysia Perkenal Chizza. Kentucky Fried Chicken (KFC) Malaysia memperkenalkan hidangan terbarunya, Chizza, yang menggabungkan ayam dan pizza.

Awal tahun lalu KFC Singapura mempromosikan menu Chizza, ia menjadi viral dan Malaysia turut terkena tempias kerana tertanya-tanya bagaimanakah rasanya. Chizza pernah dijual di beberapa negara Asia seperti Filipina, dan Thailand. Terkini, Chizza dijual di Malaysia bermula 21 November 2017.

KFC Malaysia Perkenal Chizza

Chizza adalah gabungan dua makanan kegemaran ramai iaitu ayam KFC dan pizza. Tetapi ia tidak mempunyai doh seperti pizza biasa tetapi digantikan dengan ayam. Chizza menggabungkan kepingan ayam Hot & Spicy dan topping wajib pizza seperti tomato sos, nenas, bawang, cili dan serbuk parsli, serta keju istimewa KFC.

Baca: Antara Tempat & Aktiviti Menarik Pulau Jeju, Korea


Harga KFC Chizza

Chizza boleh dibeli secara ala carte berharga RM7.90 atau combo, iaitu Chizza Box (RM11.90) yang hadir bersama ubi kentang (Crispier Fries), dan minuman berkarbonat. Anda juga diberi pilihan untuk menambah ayam sebagai hidangan tambahan (RM15.90).


KFC Chizza review!

I had a chance to try Chizza yesterday and here is what I think. Bila tengok gambar promosi, ia memang nampak menyelerakan dan saya tidak memberi harapan yang tinggi terhadap

Honestly, saya tidak memberikan harapan yang tinggi terhadap Chizza kerana saya yakin kita semua sering kecewa selepas membeli menu terhad. Masih ingat menu Hot & Spicy Shrimp? Saiz udang cukup menyedihkan.


Tapi untuk Chizza, kepingan dada ayam agak kecil tapi lebih besar dari apa yang saya jangkakan. Berbeza dengan kotak take-away biasa, Chizza hadir dengan kotak pizza (yang tebal).

Bagaimana rasanya? Basically what you see is what you get iaitu ayam goreng dengan sos pizza. Pada saya gambungan ayam dan sos pizza itu cukup berkesan. My only problem was PINEAPPLE. I just don't like pineapple on my pizza! ๐Ÿ™…

Tapi kalau korang suka Hawaiian Pizza, korang akan suka Chizza.

Sedap? YES
Berbaloi? YES
Buat belian kedua? YES
Is it better than pizza? HELL NO!

Entri sebelum ini - Sinopsis Dekatkan Jarak Kita

Terima kasih kerana membaca KFC Malaysia Perkenal Chizza

22 September 2017

Menu Best di Hayaki Cafe


Menu Best di Hayaki Cafe


Menu Best di Hayaki Cafe. Ramai yang menyangka ia adalah restoran makanan Jepun apabila mendengar nama Hayaki. Hakikatnya, restoran ini menyediakan sajian Pantai Timur, khusus hidangan dari Kelantan.

Juadah apa lagi yang popular di Kelantan kalau bukan nasi kerabu, ayam percik, nasi dagang ikan tongkol, nasi kukus ayam goreng, nasi ulam w/budu dan pulut mangga.


Saya sendiri cukup gemar menjamu selera di Hayaki. Setiap hidangan yang saya pernah cuba setakat ini sedap dan berbaloi dengan harganya yang berpatutan. I think I have tried every branches in Kota Bharu tapi yang paling kerap cawangan Aeon Mall.

Menu Best di Hayaki Cafe

Antara yang popular di Hayaki adalah nasi kukus yang dihidang bersama kuah istimewa, ayam berempah dan tumis ikan bilis. Sesiapa sahaja pasti akan terpikat dengan keenakkan kuahnya dan ayam berempah rangup. But I'm warning you, kuahnya sangat sangat sangat pedas.

Nasi lemak, masakan mee seperti mee sup/kari turut disediakan. Bagi minuman pula ada bermacam jenis dari minuman standard rakyat Malaysia hinggalah Mango Ice Rock dan ice blended.



Bagi pencuci mulut pula anda diberikan pilihan seperti ABC, cendol (my fav!), aiskrim, dan pulut mangga.

Hayaki turut menyediakan pilihan roti bakar serta pencuci mulut seperti ABC, cendol, aiskrim, dan pulut mangga. Snek seperti kuih malas, tauhu sumbat, rojak buah, dan keropok ikan turut disediakan.

Menu Best di Hayaki Cafe

Bagi memberi lebih pilihan buat pelanggan, Hayaki tidak hanya terikat masakan Kelantan sahaja, kerana hidangan western yang paling diminati rakyat Malaysia iaitu chicken chop/chicken chop special/with rice turut disediakan.

Baca: Harga dan Perbandingan iPhone 8/8 Plus Malaysia

Selesa & Wifi percuma

Hiasan dalaman Restoran Hayaki pada saya biasa sahaja tetapi selesa dan bersih. Selain itu mereka menyediakan kemudahan Wifi percuma. Hayaki beroperasi 24 jam setiap hari kecuali cawangan dalam pusat membeli-belah.


Restoran Hayaki agak popular di Kota Bharu kerana di sinilah restoran itu bermula sejak 1998. Menyediakan sajian yang enak dan kena dengan tradisi negeri Kelantan, kini Hayaki memiliki empat buah cawangan di Kota Bharu dan melebarkan sayapnya ke Kuala Lumpur dengan satu cawangan dan tiga Selangor.

Apa yang membuatkan Hayaki sebagai one of my favorite restaurants adalah kerana mereka mengekalkan keaslian setiap hidangan. Hayaki tidak terikut-ikut dengan trend mengolah makan supaya menjadi fancy. It's nicer than gerai tepi jalan tetapi tidak terlalu 'hipster'.

*This is not a sponsored post. But Hayaki, if you're reading this.. hit me up! ๐Ÿ˜‰

Hayaki Cafe
Laman web: hayaki.my/
Facebook: https://www.facebook.com/hayakicafe/

Artikel sebelum ini - Cara Hilangkan Jerawat dengan Mudah

Terima kasih kerana membaca Menu Best di Hayaki Cafe

28 Julai 2016

Boat Noodle di Aeon Mall Kota Bharu


Boat Noodle di Aeon Mall Kota Bharu. Hampir memalukan bila semua orang sibuk upload gambar mangkuk bertingkat-tingkat di Boat Noodle, tapi anda sendiri belum pernah cuba. Finally, beberapa hari lepas baru sempat menikmati sendiri 'mihun sampan' yang baru dibuka di Aeon Mall Kota Bharu.

Boat Noodle cukup popular sejak kebelakangan ini dan setiap kali beroperasi restoran ini sentiasa dipenuhi pelanggan. Francais ini bukan hanya menghidangkan mihun bersama kuah istimewa tetapi cara hidangannya iaitu dalam portion sedikit di dalam mangkuk kecil yang menjadi daya penarik.

Baca: Percutian Menarik Hatyai

Untuk pengetahuan anda, 'mihun sampan' merupakan makanan tradisi Thailand yang kemudiannya menjadi  makanan jalanan yang dijual sekitar Bangkok. Resepi telah diubahsuai sedikit supaya dapat dinikmati masyarakat berbilang bangsa dan agama di Malaysia. More info >> www.boatnoodle.com.my/

Boat Noodle Cawangan Aeon Mall Kota Bharu

As a Thai food lover, rasanya tak lengkap jika saya tak cuba Boat Noodle yang popular ni. Jadi saya pergi ke cawangan pertamanya di Kota Bharu yang terletak di aras 3 Aeon Mall. Persoalan utama adalah berapa mangkuk biasa dipesan oleh manusia normal?

boat noodle aeon mall 1

Menu dan harga hidangan Boat Noodle
Menu utama Boat Noodle (satu mangkuk berharga RM1.90) adalah mihun bersama dua kuah istimewa iaitu Ayutthaya dan Pathumthani, anda boleh pilih sama ada ayam atau daging. Kuah Ayutthaya berwarna perang dan mempunyai rasa lemak berkrim manakala kuah Pathumthani pula lebih gelap seakan soy sauce dan rasanya lebih masin.  

Berkaitan: Nando's Cawangan Aeon Mall Kota Bharu

Selain hidangan signiture, Boat Noodle turut menyediakan menu sampingan seperti bebola daging/ayam, chicken wings, kerabu, sayur goreng, serta pencuci mulut Ka Num Tuay dan Sangkaya. Nasi goreng ala Thailand turut tersenarai dalam menu bagi memberi pelbagai pilihan buat pelanggan. 

Minuman pula mereka menawarkan teh/kopi yang dibancuh dengan krimer, green tea, serta air kelapa. 

Boat Noodle Review

Untuk tiga orang kami order 13 mangkuk yang terdiri dari kedua-dua jenis kuah dan Grill Beef Meatball. I had kuah Ayutthaya yang memang cukup sedap dan berkrim. Tekstur mihun yang kenyal menambahkan lagi keenakkan mihun sampan ini. Green tea, teh ais, dan kopi ais pula hampir sempurna serta ditambah dengan bekas minuman menarik yang membuatkan anda rasa macam nak bawa balik. Eh, memang boleh bawa balik pun. But meatball was 'meh' for me.

boat noodle aeon mall 2

boat noodle aeon mall 2

Bagi memberikan pengalaman makan 'di tepi jalan Bangkok' dekorasi restoran ini dihias seperti gerai jualan Bangkok. Peralatan makanan, kerusi, dan meja tidaklah 'fancy' seperti restoran lain. Dinding dan tiang lot kedai dibalut dengan atap zink, lukisan dinding pula memberikan gambaran seolah berada di belakang bangunan.

So, Boat Noodle memang sedap dan tak hairanlah kenapa restoran ni sangat terkenal dan mesti full house setiap kali beroperasi. Apa yang boleh saya boleh katakan Boat Noodle adalah makanan jalanan yang bertaraf antarabangsa. #NKFoodReview 7.9.

Boat Noodle
Lot S42, Second Floor, AEON MALL Kota Bharu,
Kampung Sireh, Jalan Jambatan Sultan Yahya Petra,
15050 Kota Bharu, Kelantan.
10am - 10pm (daily)

Entri sebelum ini - Tarikh Pelancaran Pokemon Go Malaysia

Terima kasih kerana membaca Boat Noodle di Aeon Mall Kota Bharu

11 Mei 2016

Nando's Cawangan Aeon Mall Kota Bharu

nandos aeon kota bharu

Nando's Cawangan Aeon Mall Kota Bharu. Sejak Aeon Mall mula beroperasi pada 28 April tempoh hari, ramai yang membanjiri pusat membeli-belah yang terletak di Lembah Sireh ini. Ia menjadi tumpuan terbaharu rakyat Kelantan kerana merupakan pasaraya terbesar di negeri ini.

Banyak juga kedai dan butik berjenama dibuka seperti H&M, Guess, Padini, Toy's R Us, manakala restoran popular yang dibuka adalah The Coffee Bean, Auntie Anne's Big Bob Burger, dan Boat Noodles.

Tapi dalam entry ini saya nak cerita pasal restoran ayam panggang Nando's yang membuka cawangan pertamanya di negeri Kelantan.

Nando's Cawangan Aeon Mall Kota Bharu

Sebenarnya dah lama tak makan Nando's kali terakhir sewaktu berada di Manchester pada 2014. Huish, kemain jauh, Saya dah cerita panjang lebar dalam entri - Pengalaman Menonton Aksi Man United di Old Trafford. 

nandos aeon kota bharu

nandos aeon kota bharu

Tak susah nak cari Nando's dalam Aeon Kota Bharu ni sebab ia terletak di aras ground floor sahaja. Jelas Nando's memiliki paling ramai pelanggan berbanding restoran lain.

Rasanya tak perlu review panjang lebar sebab semua dah tahu keenakan Ayam Peri-Peri Nando's ni. Sama ada anda pilih hidangan 1/4 atau hidangan lain keenakan ayamnya lembut dan rasa rempah boleh dinikmati hingga ke tulang.

Berkaitan: Kebab Sedap Di Kota Bharu

Saya order ayam peri-peri 1/4 (mild) dengan satu side dish iaitu chips atau french fries bak kata English US.  Cuma saya lupa nak campur sos seperti yang disarankan The Vocket. Next time, pasti cuba tips tu dan rasa menu lain!

  
Satu lagi yang best tentang Nando's adalah dekorasinya yang cantik, susun atur meja dan tema restoran yang menarik memberi mood 'happy' kepada pelanggan. Dah tak perlu ke Kuala Lumpur kalau nak makan Nando's. Boleh baham ayam di Aeon Kota Bharu je.

Nando's 
LotG38, Ground Floor,
AEON Mall Kota Bharu, Lembah Sireh,
15050, Kota Bharu, Kelantan.
No Tel: 016-2181704

Entri sebelum ini - Buat Debit Card CIMB

Terima kasih kerana membaca Nando's Cawangan Aeon Mall Kota Bharu


5 Mac 2016

Kebab Sedap di Kota Bharu

kebab sedap di kota bharu

Kebab Sedap di Kota Bharu. Bila sebut sahaja kebab, mesti terbayangkan aroma daging lembut yang diadun dengan rempah ratus istimewa. Ditambah pula dengan sos khas beserta roti, ia membuatkan hidangan ala Arab menjadi kegemaran ramai.

Kalau sebelum ni saya pernah review restoran yang menghidangkan makanan yang seakan sama, yang tu boleh baca pada entri - Just Doner Hidangan Timur Tengah di Kota Bharu. Ada sebuah lagi restoran yang menyediakan kebab sedap iaitu di Pulau Melaka.

Saya tak pasti apa nama restoran ni sebab tak ada papan tanda atau label. Tapi bila search lokasi pada Instagram dan Facebook, ramai yang menamakan restoran ini sebagai Roti Tempayan Tok Arab Pulau Melaka. Seingat saya lama jugak pemilik kedai ni pernah berniaga di food court KB Mall sebelum berpindah ke Pulau Melaka.


Seperti kebanyakkan restoran ala Arab lain, makanan dihidangkan dalam portion yang banyak. Daging kambing/lembu/ayam, roti tempayan, dan salad. Selain dimasak dengan rempah khas ia turut hadir dengan sos istimewa yang menjadikan hidangan cukup menyelerakan.

Artikel berkaitan: Restoran Wau KB

Antara menu yang disediakan di sini adalah Adana Kebab Ayam/Daging/Kambing, Chicken Kufta, Chicken Cheese Mashroom, Nasi Bukhara, Ayam Tandoori, Chicken Chop, dan Fish & Chips. Harga pula berpatutan, tak sampai RM20 untuk satu hidangan.

Kebab Sedap di Kota Bharu

kebab sedap kota bharu 1

Saya sendiri dah banyak kali makan kat sini. Because I can't get enough. Menu yang saya pernah order adalah Adana Kebab Daging dan Chicken Cheese Mashroom. Sedap, tidak terlalu berminyak, dan tidak muak. Tekstur nasi bukharanya pula cukup lembut. Manakala roti tempayan dihidang panas dan tidak keras jika sejuk.

kebab dan roti tempayan pulau melaka
Chicken Cheese Mashroom

Adana Kebab Daging
Tempat duduk selesa, tetapi dekorasinya biasa sahaja dan tidak se-'hipster' seperti kebanyakkan restoran/kafe sekarang. Apa yang penting adalah rasa dan harga makanan tersebut. Apa yang boleh saya simpulkan, hidangannya sedap, berpatutan, dan berbaloi.

Baca: Cara Shopping di Lazada

Restoran kebab/roti tempayan Jalan Long Sulaiman Pulau Melaka ni terletak bersebelahan pasar Pulau Melaka berdekatan dengan rumah Allahyarham Tok Guru. Dibuka setiap hari kecuali Jumaat dan beroperasi pada waktu malam sahaja.

#NKfoodreview - 8.8/10

Entri sebelum ini - Contoh Bil TM Melalui Email

Terima kasih kerana membaca Kebab Sedap di Kota Bharu

19 Oktober 2015

Puding Sedut Cikedut Saripdol Sedap


Cikedut Saripdol Sedap. Siapa yang masih belum rasa puding sedut popular iaitu Cikedut by Saripdol ni memang rugi. Saya pasti anda pasti pernah dengan tentang produk tempatan ni kerana jenamanya semakin dikenali terutamanya di media sosial.

Puding sedut merupakan revolusi kepada puding biasa yang berasaskan tenusu. Dari puding yang biasanya hadir dengan perisa seperti jagung, strawberi, dan coklat, pengusaha ini menyuntik kelainan dengan mengolahnya menjadi puding sedut.

Puding Sedut Cikedut Saripdol Sedap

Rasa puding sedut ini tidak sama seperti puding yang biasa kita makan kerana ia diinspirasikan dari rasa aiskrim pelangi Paddle Pop yang menjadi kegemaran ramai. Yang menjadikan puding ini unik adalah warnanya yang menarik bagaikan pelangi dan diisi dalam botol kaca yang cute

Ternyata puding sedut Cikedut by Saripdol ni sangat sedap. Lebih-lebih lagi apabila dimakan sejuk pada cuaca yang panas. Tak muak langsung. Patut la puding ni sangat popular. Sekarang ni ramai yang dah produk yang seakan sama. Namun, nama Cikedut Saripdol masih lagi di hadapan berbanding yang lain. 


Sebelum ni saya pernah rasa puding sedut dari pengusaha lain. Saya dah kongsikan review dalam entri sebelum ini - Puding Sedut Pa'do.


Puding ni biasanya dijual secara online, kalau anda search di Instagram memang banyak sangat. Selain itu ia juga boleh didapati di butik-butik vendor pada harga RM6 sahaja. #NKFoodRating - 9/10


Terima kasih kerana membaca Puding Sedut Cikedut Saripdol Sedap

12 Oktober 2015

Puding Sedut Pa' Do


Puding Sedut Pa' Do. Puding sedut atau dadih sedut ni memang terkenal sekarang dan ramai yang menggemarinya. Kenapa? sebab ia  cukup berbeza dengan puding yang pernah kita beli sebelum ini. Ia merupakan satu lagi makanan yang diolah supaya ia lebih menarik dan sedap.

Artikel berkaitan - Just Doner Hidangan Timur Tengah di Kota Bharu

Keunikkan puding sedut ini sudah pasti pada warnanya yang seakan-akan pelangi serta diisi dalam botol kaca. Berbeza dengan puding yang sebelum ini dijual dalam plastik dan terdapat pelbagai perisa seperti strawberry, coklat, dan jagung. Puding sedut ini istimewa kerana rasanya seperti Aiskrim paddle Pop Pelangi yang pernah korang makan tu. Seriously, siapa tak suka dengan aiskrim Paddle Pop kan?


Semalam saya berkesempatan untuk merasa Puding Sedut Pa' Do, dah lama teringin untuk cuba puding sedut ni lepas banyak sangat tengok kawan-kawan berkongsi gambar di Facebook. 

Ok, this is my honest review. Puding Sedut Pa' Do ni memang sedap. Sekali slurp memang rasa macam aiskrim Paddlepop tu. Dua kali slurp rasanya macam air susu Dutch Lady perisa strawberry. Tiga kali slurrp rasa aiskrim Paddle Pop balik. Hahah! Tapi best dan berbaloi.

Harganya pun tak mahal, cuma RM6 sahaja. Puding sedut ni biasanya dijual di butik-butik vendor, agen, serta laman sosial. Kalau anda search di Instagram, memang ramai sangat pengedar puding sedut ni. So saya dah rasa Puding Sedut Pa' Do, lepas ni nak rasa Cikedut Sarip Dol pulak! Hee! 

#NKFoodReview - Saya bagi 7/10

Entri sebelum ini - I Got Beme Shirt

Terima kasih kerana membaca Puding Sedut Pa' Do

15 September 2015

Just Doner - Hidangan Timur Tengah di Kota Bharu


Just Doner - Hidangan Timur Tengah di Kota Bharu. Just Doner adalah salah sebuah restoran yang menyediakan Timur Tengah/Turki di Kota Bharu. Ni pertama kali makan di sini. Sebelum ni lalu je depan kedai dan apa yang saya perhatikan kedai ni sentiasa penuh. Dengarnya makanan kat sini sedap. Jadi semalam saya berpeluang untuk cuba makanan di sini.

'Doner' bermaksud hidangan dari Turki yang dibuat dari daging yang dimasak menggunakan alat pemanggan secara menegak. Makanan Turki sememangnya popular di Malaysia kerana ia dihidangkan dengan cukup lengkap iaitu daging, roti/nasi, dan sayuran.

Menu Just Doner

Dari segi menu, pelanggan diberi pelbagai jenis pilihan masakan Timur Tengah. Hidangan popular seperti tawook dan hummus turut disediakan buat pelanggan. Semalam kami sempat cuba Chicken Doner Cheese, Kebablik Tawook, dan Chicken Chop with Rice. Nama je chicken chop, namun ia tidak dihidangkan dengan brown sauce seperti kebiasaannya.

Artikel berkaitan: Restoran Wau Kota Bharu

just doner
Chicken Doner Cheese
chicken chop with rice
Chicken Chop with Rice
Kebablik Tawook


Memang sedap. Daging dimakan bersama roti yang lembut, ditambah pula dengan sos khas menambahkan lagi keenakan kebab. Dari segi harga, saya agak impressed kerana kesemua menu dijual dengan harga berpatutan. Portion yang banyak sampai penuh pinggan kemudian minum pulak air Barbican. Wow!


Cuma kedai ni agak sempit dan tidak mampu menampung jumlah pelanggan yang ramai. Kalau nak take-away tak ada masalah. Mereka yang gemar masakan dari Middle East boleh la datang ke sini. Lokasinya juga strategik iaitu terletak di dalam bandar Kota Bharu (sebelahan bangunan MARA).


#NKfoodreview - 7/10

Restoran Just Doner
L1-45, Bazar Tuan Padang,
Jalan Hospital,
15000, Kota Bharu,
Kelantan.

Entry sebelum ini - Spesifikasi iPhone 6s dan iPhone 6s Plus

18 Ogos 2015

Restoran Wau Kota Bharu Memang Sedap

Restoran Wau Kota Bharu 6

Restoran Wau Kota Bharu memang sedap. Semalam sempat lepak makan tengahari di salah sebuah tempat makan popular di Kota Bharu iaitu Restoran Wau. Sebenarnya dah lama tak datang sini. Kali terakhir mungkin 2 tahu lepas. Haa!

Restoran yang berkonsepkan moden dan bertemakan warna putih menjadikan restoran ini cukup cantik dan santai. Logo rasmi premis ini ringkas sahaja, iaitu huruf 'wau' dalam tulisan jawi. Saya rasa pemlik restoran ni menggabungkan dua elemen sering dikaitkan dengan negeri Kelantan.

Huruf 'wau' dalam tulisan jawi sebagai negeri serambi Mekah dan wau sebagai Permainan permainan tradisional di Kelantan. Entah, mungkin jugak kan?


Restoran Wau Kota Bharu 5

Restoran Wau Kota Bharu 4
Nasi goreng tomyam dan nasi goreng cina

Restoran Wau Kota Bharu 3

Segala jenis makanan ada kat sini. Dari masakan panas, makanan sarapan yang dihidangkan tanpa mengira waktu, roti canai pun ada. Menu popular Kelantan seperti nasi kerabu dan colek turut disediakan. Buat peminan makanan western, ada lamb chop, sirloin , chicken chop, burger, dan fish and chips pun ada.

Kami dah cuba nasi goreng cina, nasi goreng tomyam, nasi goreng ikan masin, mihun tomyam, dan chicken chop. Chicken chop tu sedap sebab tak disalut dengan breadcrumb seperti kebanyakan restoran. Tapi kalau kurangkan rasa black pepper mungkin lagi sedap.  

Restoran Wau Kota Bharu 2

Restoran Wau Kota Bharu 1

Gambar: sumber


Overall, harga makanan di Restauran Wau ni tak la mahal sangat. Rasa dan portion yang dihidangkan tu memang berbaloi. Saya bagi 8/10.  

Restoran Wau
Seksyen 9, Jalan Tengu Petra Semerak, 
15000 Kota Bahru, Kelantan
No tel: 09-748 9333 

Entri sebelum ini: Punca Ringgit Malaysia Jatuh

Terima kasih kerana membaca Restoran Wau Kota Bharu Memang Sedap