Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

Isnin, 21 Disember 2020

,

Now everyone can own a 5G smartphone! Kenapa saya cakap begitu? Ini kerana realme baru sahaja melancarkan realme 7 5G yang menjadi smartphone paling mampu milik yang menyokong rangkaian 5G.

 

Apa yang saya boleh katakan, ia realme 7 5G bukan menyokong 5G semata-mata. Tetapi hadir dengan cipset, bateri, dan skrin berkuasa pada tanda harga RM1299.   

 


 

“Hari ini, kami berbangga untuk melancarkan inovasi terbaharu dari realme untuk rakyat Malaysia. realme 7 5G adalah telefon dengan 5G paling mampu milik yang boleh anda dapatkan dipasaran hari ini. Kami telah menunaikan janji untuk membawakan trend 5G ‘Dare to Leap’ untuk pengguna muda. Adalah menjadi hasrat kami untuk mempelopori teknologi ini bagi membolehkan pengguna realme menikmati ciri menarik dan rangkaian stabil pada harga yang lebih rendah". - Tiffany Teh, Pengurus Jenama realme Malaysia.


Jom baca antara spefikasi best yang ada pada realme 7 5G.



Cipset MediaTek Dimensity 800U

Memberikan performance yang padu, lancar, dan berkuasa. Kemampuan CPU adalah 11% lebih pantas, manakala GPU pula 28% lebih laju. Jika dibandingkan dengan pemproses siri Dimensity 700, pemproses pada realme 7 5G menawarkan kelajuan pembukaan aplikasi 1.4 kali lebih pantas.


  • Cipset Mediatek Dimensity 8000U 5G (7nm)
  • Dua teras Cortex-A76 ; Enam teras Cortex-A55  
  • Cip grafik Mali –G57 GPU

Artikel berkaitan - realme 7 5G Hadir Dengan Dimensity 800U + 120Hz Yang Berkuasa

 

5G+5G DSDS

Anda boleh menikmati pada kedua-dua sim untuk pengalaman internet berkelajuan tinggi tidak kira telco mana yang anda guna.  

 

Manakala 5G-CA (2CC 5G Carrier Aggregation) pula meningkatkan kestabilan panggilan.  


Skrin 120Hz

Tidak hanya hebat dari kelajuan internet dan cip berkuasa, skrin realme 7 5G juga menghasilkan 120Hz frame rate. Ini bermaksud sentuhan skrin, bukaan aplikasi, swipe, dan lain-lain amat lancar dan responsif. Cukup responsif berbanding peranti lain yang hanya menawarkan 60Hz pada tanda harga sekitarnya.  

 


 

Bateri 5000mAh + 30W Dart Charge

Tidak perlu risau akan telefon kehabisan bateri, realme 7 5G menawarkan bateri sebesar 5000mAh dan pengecasan 30W Dart Charge. Ia mampu mengecas hingga 100% hanya dalam masa 65 minit sahaja. 


Artikel berkaitan: realme 7 5G Beri 5000 mAh dan Penjimatan Bateri Maksimum

 



Sesuai untuk gaming

Sokongan cip MediaTek Dimensity 800U, skrin 120Hz, dan bateri besar menjanjikan pengalaman gaming yang mengagumkan tanpa sebarang lagging atau gangguan. Ini penting terutama buat PUBG Mobile players. Trust me, I know!   


 

Kamera

Dari sudut kamera pula bukan calang-calang. 48MP Quad Camera Samsung S5KGM1ST dapat menghasilkan hasil fotografi bak profesional. Gambar lebih sharp, natural, dan smooth.  


  • 48MP Quad Camera Samsung S5KGM1ST   
  • 8MP ultra-wide + 2MP macro + 2MP depth sensor   
  • 16MP kamera hadapan

Harga realme 7 5G Malaysia

8GB + 128GB – RM1299. Hadir dengan dua warna iaitu Mist Blue dan Flash Silver. Flash Silver merupakan warna dan rekan terkini realme. Menampilkan logo realme dengan kesan ‘three-dimensional’ yang tampak lebih premium.  


 Link pembelian (realme official store)- https://invol.co/cl25ylt

 


 

Dengan spesifikasi dan harga jualan realme 7 5G ini, lebih ramai rakyat Malaysia dapat menikmati internet berkelajuan tinggi 5G yang stabil. Telefon ini juga menjadi pelengkap citarasa golongan muda untuk melakukan aktiviti harian dan pengalaman hiburan tanpa perlu bayar lebih. 

 

Stay tuned guys, sebab pada 2021 realme akan melancarkan smartphone yang disokong dengan cip pemprosesan 5G pula. Which makes it even more powerful!   


Layari maklumat lanjut mengenai produk dan promosi terkini, sila layari:  

Website: https://www.realme.com/my/    

Facebook: https://www.facebook.com/realmeMalaysia


Isnin, 14 Disember 2020

,

Dalam artikel sebelum ini saya kongsikan tentang realme 7 5G yang dikuasakan dengan cipset MediaTek Dimensity 800U cukup yang berkuasa untuk rangkaian 5G. Well, telefon ini turut dipadankan dengan bateri 5000 mAh dan pengecasan 30W Dart Charge.

 

Saiz bateri yang besar memang mengujakan! Ia tahan lama dan menjimatkan waktu pengecasan.  

 


 

Bateri 5000 mAh

Sama seperti realme 7, realme 7 5G juga hadir dengan saiz bateri yang besar iaitu 5000 mAh. Dengan kapasiti sebesar ini, ia lebih memudahkan pergerakan harian tanpa perlu fikir soal pengecasan.


Bateri yang besar ini sudah tentu dapat memberikan pengalaman penggunaan yang maksimum. Sesuai buat pengguna yang gemar menonton video, mendengar lagu atau menikmati penstriman Netflix! 

 


 

Ini juga sudah pasti menggembirakan kaki gaming! Kerana bateri tidak mudah habis sekiranya bermain untuk jangka masa yang lama.


Anda boleh lihat sendiri ketahanan bateri realme 7 5G ini.



Ini dapat memastikan penggunan harian yang selesa tanpa perlu risau telefon anda kehabisan bateri dengan cepat. 


30W Dart Charge

Malah ia disokong dengan pengecasan 30W Dart Charge mampu mengecas hingga 100% hanya dalam masa 65 minit sahaja. Dengan mengecas 26 minit, anda sudah boleh menikmati bateri 50%. 

 

Ia turut menyertakan 15W PD charge, making it even more versatile. Cool kan? 

 


Power Saving Mode


Disamping itu, realme 7 5G turut hadir dengan Power Saving Mode yang membantu anda menjimatkan bateri pada tahap maksimum.  

 

Artikel berkaitan:

+ realme Tangga Kedua Pasaran Smartphone Malaysia 

+ realme NARZO 20 Pro - Handphone Gaming Terbaik

 

Pada bateri 5%, anda masih boleh menggunakan WhatsApp (text) untuk 70 minit, atau mendengar lagu menggunakan Spotify untuk 5 jam. Ia juga mampu bertahan selama 30.8 jam dalam keadaan standby.


Ini cukup untuk kegunaan kecemasan sebelum telefon ini dicas semula.  

 

 

Selain Power Saving Mode, realme 7 5G turut hadir dengan:

 

  1. Sleep Standby Optimization - Pengaktifan Power Saving Mode secara automatik semasa anda tidur untuk merendahkan tenaga bateri yang digunakan oleh aplikasi yang sedang dijalankan. 
  2. App Quick Freeze - Berfungsi untuk menghentikan penggunaan kuasa apabila sesuatu aplikasi itu tidak digunakan. 



Kamera

  • 48MP Quad Camera Samsung S5KGM1ST 
  • 8MP ultra-wide + 2MP macro + 2MP depth sensor 
  • 16MP kamera hadapan


Kemampuan kamera realme 7 5G juga amat cemerlang. Ia menghasilkan gambar yang terang, tajam, dan tampak natural tidak kira indoor, outdoor, mahupun pada waktu malam. 

 

Apa yang boleh saya katakan, realme 7 5G memang berbaloi untuk dimiliki. Dikuasakan dengan Mediatek Dimensity 800U, saiz bateri 5000 mAh + 30W Dart Charge.


Kita sedang menuju ke arah rangkaian 5G yang pantas dan sesuai dengan peredaran teknologi. So, realme 7 5G is the right choice. 

 

Layari maklumat lanjut mengenai produk dan promosi terkini, sila layari:

Website: https://www.realme.com/my/ 

Facebook: https://www.facebook.com/realmeMalaysia




Ahad, 13 Disember 2020

,

Jika anda perasan, realme melancarkan beberapa telefon di bawah siri yang sama iaitu; realme 7, realme 7 Pro, dan realme 7i. Kini mereka bakal menyertakan sebuah lagi telefon iaitu realme 7 5G! And this could be the best affordable phone yang menyokong rangkaian 5G. 


Apa yang best sangat tentang 5G? Apa kelebihan telefon ini berbanding siri 7 yang lain? Teruskan membaca artikel ini.  

 


Apa itu 5G

5G adalah teknologi sambungan tanpa wayar generasi kelima. Dalam bahasa mudah, anda bakal menikmati internet berkelajuan yang lebih tinggi berbanding 4G. Biarpun rangkaian 4G sudah memadai, 5G hadir tepat pada masanya untuk memenuhi permintaan teknologi baharu. Anda boleh menikmati kadar muat turun dan penstriman yang jauh lebih pantas dan stabil.  



Cip pemprosesan MediaTek Dimensity 800U + skrin 120Hz

realme 7 5G dijana dengan MediaTek Dimensity 800U yang terbina dengan 5G di dalamnya. Ia merupakan telefon pertama in the price range yang mencapai 340,000 di Antutu Benchmark.  

 


Cip berasaskan 7nm, ia juga dilengkapi dengan dua teras Cortex A76 pada kelajuan sehingga 2.0GHz dan enam teras lagi Cortex-A55, selain disertakan dengan Mali-G57 GPU.


Kelebihan Dimensity 800U

Cip ini melancarkan performance telefon tanpa sebarang major lags atau glitches.


Ini bermakna app launch time nya 1.4 kali lebih laju, kemampuan CPU adalah 11% lebih pantas, manakala GPU pula 28% lebih laju.   

 

Ditambah pula dengan 6GB RAM + 128GB ROM, penggunaan harian amatlah lancar biarpun anda guna beberapa aplikasi dalam satu masa.   

 


 

Kekuatan Dimensity 800U bakal memberikan pengalaman melayari internet yang menakjubkan buat realme 7 5G. Ia boleh mencapai kelajuan internet yang tinggi dan lebih stabil. 


With all this, ia lebih berkuasa dari Snapdragon 765 sperti yang dilaporkan oleh Nanoreview  yang digunakan pada kebanyakkan telefon Android in the same price range.  

 


 

5G+5G DSDS

Bukan sekadar kelajuan internet, ia turut dipadankan dengan 5G+5G DSDS. Ini bermakna anda mampu menikmati panggilan VoNR berkualiti tinggi menggunakan kedua-dua sim card. 


Selain itu, ia turut menyokong 5G-CA(2CC 5G Carrier Aggregation) yang meningkatkan kestabilan panggilan.


Usah risau, realme 7 5G akan memberikan rangkaian terpantas tidak kira telco mana yang anda guna. 


Skrin 120Hz

Disamping itu, realme 7 5G juga hadir dengan skrin 120Hz iaitu dua kali ganda lebih besar dari realme 7 Pro. Peranti ini lebih responsif dan bertindak balas dengan laju dan lancar.   

 

Pic: TechRadar

 

Skrin 6.5 inci + 120Hz Ultra Smooth Display + 180Hz sampling rate, dan mampu menghasilkan 120 FPS.  

 

  • 20:9 ratio 
  • 2400x1080 FHD+
  • 90.5% screen-to-body ratio 
  • 480nits brightness


Senang cerita, skrin realme 7 5G menghasilkan paparan lancar pada setiap sentuhan swipe.  Malah, pengalaman bermain permainan video lebih smooth tanpa sebarang isu. 



Prestasi gaming yang memuaskan

Bercakap soal gaming, padanan Dimensity 800U dan skrin 120Hz bakal memberikan pengalaman gaming yang imersif. Terutama untuk permainan video yang berat seperti PUBG Mobile, Mobile Legend, atau Call Of Duty Mobile.   

 


 

 Anda tidak akan berdepan dengan masalah lag biarpun dengan setting ‘graphic HD + High + Gyroscope). Thanks to its 120 FPS! 


Peminat permainan video pasti akan berpuas hati dengan prestasi realme 7 5G ini. 


Banyak lagi kelebihan yang ada pada realme 7 5G ini. Saya akan cerita dengan lebih lanjut dalam artikel akan datang. Kalau anda sedang merancang untuk beli telefon baru, sabar dulu. Tunggu sampai telefon ni dilancarkan. 


Layari maklumat lanjut mengenai produk dan promosi terkini, sila layari:   

Website: https://www.realme.com/my/   

Facebook:  https://www.facebook.com/realmeMalaysia



Khamis, 3 Disember 2020

,

Hadir dengan peranti berspesifikasi hebat dan rekaan memukau pada harga mampu milik, tidak hairanlah realme berjaya menjual 50 juta unit peranti dan menduduki tangga kedua pasaran telefon pintar untuk tahun 2020 di Malaysia.   

 

Statistik dari penganalisa Counterpoint Q3 Quarterly Smartphone Market Monitor melaporkan realme Malaysia mencapai 50% QoQ dan menduduki Top 2 Smartphone Brand dalam pasaran Malaysia berbanding negara Asia lain.  

 


 


realme capai 50 juta unit jualan

realme menjadi jenama paling cepat dalam mencapai 50 juta jualan! Buat pertama kalinya dalam sejarah, realme mencatat suku tahunan tertinggi iaitu 14.8 juta dan peningkatan 132% QoQ, dan 45% YoY untuk suku tersebut.   


 

Untuk rantau Asia pula tidak kurang hebatnya. Jenama ini mencatat peningkatan 196% YoY dan 47% QoQ di Philippines, Malaysia, Indonesia, Thailand, and Vietnam. 


realme Malaysia top 10 carian sohor kini tertinggi

“Menurut laporan e-Conomy 2020 oleh Google, Bain, dan Temasek, lebih daripada 1 dari 3 pengguna perkhidmatan digital baru kerana wabak COVID-19. Kami menjangkakan ekonomi internet di Malaysia meningkat 3 kali ganda dan mencapai $30B pada 2025.   Rangkaian telefon bakal memainkan peranan penting dalam suntikan ekonomi negara. Saya gembira melihat realme Malaysia terus menjadi tulang belakang dalam ekosistem ini dengan melancarkan produk berkualiti pada saluran Youtube mereka.   Pada bulan September dan Oktober, telefon realme tersenarai dalam Top 10 carian sohor kini tertinggi. Terima kasih realme Malaysia dan tahniah di atas pencapaian ini.”  - Marc Woo, Managing Director, Google Malaysia.

 

Jualan realme terbaik untuk tahun 2020

Tidak mengejutkan. Lihat sahaja peranti-peranti yang mereka keluarkan. realme boleh mencapai 50 juta jualan kerana menghasilkan peranti memenuhi kehendak golongan muda. Seperti:  

 



  • Cip pemprosesan berkuasa
  • Bateri besar
  • Design segar 
  • Harga mampu milik
  • Kamera berkualiti
  • Aksesori menarik

 

Kesemua elemen ini memenuhi permintaan mereka yang sukakan hiburan dan menepati citarasa pasaran.  


NARZO paling laris tahun 2020 di Lazada

Siri NARZO yang dilancarkan pada promosi 11.11 tempoh hari juga cukup membanggakan. NARZO 20 dinobatkan sebagai No. 1 Best-selling New Smartphone in Lazada 2020 dan The Best-selling Smartphone Series in Lazada 2020!   

 


 

“Kami gembira dapat melihat bagaimana realme mengembangkan pasaran digitalnya di Lazada Malaysia sekaligus menjadi jenama paling laris di LazMall tahun ini dalam kategori Mobiles & Tablets. Kami berharap agar dapat mencapai lebih banyak kejayaan bersama". - Sherry Tan, Ketua Pegawai Perniagaan, Lazada Malaysia. 

 

Mana tidaknya, bukan sahaja baru dilancarkan. Malah menawarkan ciri menarik setanding peranti premium! Anda boleh baca spesifikasi siri NARZO dalam artikel ini - realme NARZO 20 Pro - Handphone Gaming Terbaik.  


I'm a gamer my self. I would love to play PUBG Mobile on NARZO 20 Pro! Mesti tak lag kan? 


Jenama No. 1 di Shopee

Bukan sahaja di Lazada, realme turut mengungguli carta bagi beberapa kategori pada 11.11 Big Sale dan sepanjang tahun 2020 iaitu:  


  • No 1 Audio Brand
  • No 1 Wearable Brand 
  • No 1 Mobile Accessories Brand
  • No 1 Best-Selling 8GB+128GB Smartphone 

 



“Kami berasa besar hati menjadi rakan e-dagang pilihan yang dipercayai oleh realme. Daripada telefon pintar hingga gajet tangan, serta produk kesihatan dan barangan gaya hidup, pelbagai produk realme diminati ramai rakyat Malaysia yang membeli-belah di Shopee. Ini menjadikan realme antara salah satu jenama mudah alih dan gajet yang paling laris di platform ini. Shopee mengucapkan tahniah kepada realme atas pencapaian baharu ini, dan kami berharap dapat mencapai lebih banyak lagi pada masa depan.” - Pengarah Urusan Serantau Shopee, Ian Ho.  


Jualan tahun 2020 meningkat sebanyak 5053% berbanding jualan Double 11 pada tahun 2019.  

 


I am not surprised at all. Korang boleh tengok sendiri bagaimana realme memasarkan produk mereka. Dari smartphone, earphones, smartwatch, fitness tracker, hinggalah Smart Scale or realme M1 Sonic Electric Toothbrush berjaya realme keluarkan pada 2020. 


Saya senaraikan beberapa produk realme yang 'hot'! Who knows, you might be interested to get one! 

  1. NARZO 20 Pro 
  2. NARZO 20
  3. realme 7i 
  4. realme C12 
  5. realme Watch
  6. realme Band
  7. realme Buds Air Neo
  8. realme 10,000 mAh Powerbank 


Crazy how far we've come. What we can get at a budget cost. Telefon sekitar RM1,+++ pun terbina dengan kamera 48MP dan skrin 90Hz.

 

Malah, dengan harga mampu milik sekitar RM549, anda sudah boleh menikmati telefon yang dikuasakan dengan RAM sebesar 4GB!  

 


 

Ini adalah pencapaian yang cukup cemerlang. Di saat jenama OEM lain terjejas akibat pandemik COVID-19, realme berjaya meningkatkan jualan mereka.

 

Kalau anda sedang mencari telefon atau aksesori seperti powerbank, atau jam tangan pintar, saya yakin realme tidak akan mengecewakan. 


Layari maklumat lanjut mengenai produk dan promosi terkini, sila layari: 

Website: https://www.realme.com/my/ 

Facebook:  https://www.facebook.com/realmeMalaysia


Jumaat, 6 November 2020

,

Realme NARZO - Handphone Gaming Murah Terbaik - Bagi peminat permainan video, anda pasti aware dengan kehadiran dua buah telefon terbaharu dari Realme iaitu Realme NARZO 20 Pro dan NARZO 20. Cukup hangat diperkatakan kerana direka untuk memenuhi kegunaan hiburan dan gaming. 


Kalau anda tertanya-tertanya, apakah maksud NARZO? Narzo adalah singkatan kepada konsep yang dibawakan telefon ini iaitu:


N - Next level camera

A - A-class processor 

R - Remarkable battery

Z - Zenith of design

O - Outstanding display

 


 

Kesemua elemen ini penting untuk kegunaan entertainment termasuklah untuk permainan video yang berat seperti Mobile Legend, PUBG Mobile, Wild Rift, dan lain-lain.  

 

Baca: Realme Watch Smartwatch Terbaik dan Murah RM299


Namun, apakah perbezaan kedua-dua telefon ini? NARZO 20 Pro adalah versi premium yang hadir dengan saiz RAM yang lebih besar. Manakala NARZO 20 pula berspesifikasi yang sedikit rendah dan harga lebih murah. 


Realme NARZO 20 Pro

Kalau anda mahukan telefon dengan performance yang mantap, NARZO 20 Pro adalah pilihan terbaik. Hadir dengan MediaTek Helio G95 iaitu cipset setanding dengan Snapdragon 730.  

 


 

Ditambah pula dengan RAM sebesar 8GB + 128GB ROM, memang sedaplah untuk heavy user dan prestasi gaming pula amat lancar.  

 

Gaming mode

Bercakap soal gaming, ia terbina dengan Gaming Mode. Jadi anda boleh tetapkan beberapa features seperti notifikasi, screen recording, FPS, dan block panggilan/text yang masuk agar tidak mengganggu permainan atas talian. 

 

Pic: Fonearena.com

 

Apa yang membuatkan NARZO 20 Pro sebagai handphone gaming murah terbaik adalah kerana ia memiliki Carbon Fiber Cooling System. Teknologi ini membuatkan telefon tidak mudah panas, even for intensive gaming!


Performance memang super smooth, tak ada masalah lag. Biarpun ketika turun di kawasan yang ramai enemy. Heee! 

 

+ Baca: Yoodo Beri PERCUMA Data PUBG Mobile 20GB Sebulan!

 

Bateri 65W fast charching

Saiz bateri juga cukup padu iaitu 4,500 mAh. Ia juga menyokong fast charging 65W SuperDart Charge iaitu boleh dicas dari 0 - 100% dalam masa 38 minit sahaja. Kalau nak tahu, ia adalah yang terlaju untuk telefon kelas pertengahan.


Kamera

Kemampuan kameranya pula bukan calang-calang. Terbina dengan EMPAT buah kamera dengan setup: 

  • 48MP  f/1.8 (wide)
  • 8MP f/2.3 (ultrawide)
  • 2MP f/2.4 (macro)
  • 2MP f2/4 (B&W portrait lens)


 

Kualiti gambar amat cemerlang. Hasilnya, ia nampak sharp dengan kesan bokeh dan menghasilkan warna natural. Begitu juga dengan kamera hadapan iaitu 16MP f/2.1. 


NARZO 20

Manakala NARZO 20 pula adalah versi 'Lite' dimana spesifikasinya spesifikasi dan harganya lebih rendah. Tetapi anda masih boleh menikmati kamera belakang dengan 48MP , 8MP ultra-wide-angle shooter, dam 2MP macro lens. 

 


 

Peranti ini dijana dengan cip berbeza iaitu MediaTek Helio G85, RAM 4GB + 64GB ROM.  

 

Baca: 5 Handphone Murah Bawah RM400

 

Akan tetapi, saiz baterinya 6,000 mAh! Jauh lebih besar dari versi Pro. Ia turut disokong dengan 16W fast charging. Pada saya, ia cukup hebat pada harga RM699.  

 


 

Harga Realme NARZO 20 Pro Malaysia 


Beli dengan harga lebih murah di Realme Official Lazada pada 11.11 ini. Narzo 20 Pro dijual pada harga RM899, manakala Narzo 20 cuma RM549 sahaja!


Sekiranya anda sedang mencari telefon gaming terbaik, Realme NARZO 20 Pro adalah pilihan tepat. Biarpun berada di kelas pertengahan, spesifikasi yang ditawarkan cukup berkuasa! Apatah lagi pada tanda harga yang mampu milik.


Jumaat, 23 Oktober 2020

,

Handphone Murah Bawah RM400 | Ramai yang ingin memiliki telefon pintar pada harga bajet. Maklumlah, tidak semua mampu memiliki telefon kelas atasan atau flagship. Lagipun, banyak telefon murah dipasaran dengan ciri dan kualiti yang mengagumkan.


Sebab dengan harga bawah RM400, telefon-telefon ini mampu digunakan untuk kegunaan harian seperti melayari internet, sosial media, menonton video, dan gaming.  

 

Baca: Handphone Murah Bawah RM300

 


 

Kalau tengah cari handphone murah untuk Whatsapp sahaja, telefon kedua, atau untuk dihadiahkan kepada anak-anak, anda boleh consider untuk dapatkan telefon-telefon yang saya senaraikan di bawah. Saya sertakan juga link pembelian online (trusted seller) supaya anda boleh beli secara online pada harga yang lebih murah.


 

Handphone Murah Bawah RM400

Redmi 9A 

Dengan harga RM349, peranti ini hadir dengan specs berbaloi seperti cipset Helio G25 dan bateri sebesar 5,000 mAh. 


Kalau nak tahu, kemampuan cipset Helio G25 hampir sama dengan Snapdragon 625. Jadi, performance telefon ini untuk kegunaan harian seperti texting, sosial media, menonton video, dan light gaming amat lancar.  

 


 

Bercakap soal gaming, anda masih boleh main PUBG Mobile pada Redmi 9A. Tetapi pada setting 'Smooth - Medium' dan fungsi Gyroscope tidak disediakan.


Artikel berkaitan:

+ Yoodo beri 20GB data Pubg Mobile PERCUMA setiap bulan - https://bit.ly/2KXl0Wa

+ Cara Beli UC PUBG Murah



Walaupun tiada fingerprint scanner, Redmi 9A hadir dengan face-unlock sebagai sistem keselamatannya.


CPU: MediaTek Helio G25

Processor: OS: Android 10, MIUI 12

Memori: 2GB RAM, 32GB ROM 

Skrin: 6.53 inci, IPS LCD, 1600x720 tiada ketahanan Gorilla Glass

Bateri: 5000 mAh

Kamera: 13MP (Belakang), 5MP (Depan), AI Portrait Mode

 

Harga: RM349

Beli di sini: https://invol.co/cl1juwm


Vivo Y91C

Telefon ini menggunakan cipset Helio P22 yang banyak digunakan pada telefon kelas bawahan. Prestasinya mantap, lancar, dan tidak mendatangkan masalah jika anda guna banyak app dalam satu masa.  

 


 

Biarpun tidak menyertakan portrait mode anda anda juga tidak dapat merakam gambar dengan kesan bokeh, kualitinya masih baik. Kualiti kamera selfie pun amat memuaskan. 


Pada tanda harga RM379, anda bakal menikmati bateri sebesar 4030 mAh. Ia mampu bertahan selama 2 hari dengan pengecasan penuh dan penggunaan sederhana.

 

CPU: Mediatek MT6762 Helio P22

Processor: OS: Android 8.1 (Oreo); Funtouch 4.5

Memori: 2GB RAM, 32GB ROM 

Skrin: 6.22 inci,  1720 x 1520

Bateri: 4030 mAh

Kamera: 13MP (Belakang), 5MP (Depan)

 

Harga: RM349

Beli di SINI: https://invol.co/cl1jux0

 

Wiko View4 Lite

Bagi yang mencari telefon murah tapi berkualiti, saya cadangkan jenama dari Wiko. Wiko View4 Lite Terbina dengan skrin sebesar 6.52 inci dan menyokong memori 64GB ROM. Cukup berbaloi untuk dimiliki pada harga RM399!  

 


 

Peranti ini cukup lancar untuk kegunaan harian seperti menonton video, texting, dan scrolling media sosial. Bateri sebesar 4000 mAh nya juga mampu bertahan selama 2 hari dengan pengecasan penuh. 


Kemampuan kamera pula wajar dipuji. Kualiti gambar yang dihasilkan dari dwi-kamera belakang cukup mengagumkan. Anda juga bakal menikmati Android 10 dan menggunakan butang khas untuk mengaktifkan Google Assistant. 



CPU: Octa-core 1.8 GHz, Mediatek Helio A25

Processor: OS: Android 10

Memori: 2GB RAM, 64GB ROM 

Skrin: 6.52 inci,  720x1600 HD+

Bateri: 4000 mAh

Kamera: 13 MP + 2 MP (Belakang), 5MP (Depan)

 

Harga: RM399

Beli di sini

 

Realme C2

Handphone murah bawah RM400 yang seterusnya adalah Realme C2 yang dilancarkan pada tahun lalu. Kita semua tahu yang Realme sentiasa hadir dengan telefon murah dengan spesifikasi setanding peranti kelas pertengahan. 

 

Baca: Realme Smartwatch Terbaik dan Murah

 


 

Bagi C2, spesifikasinya memang mantap! Dijana dengan Helio P22, skrin 6.1 inci HD+, dan bateri 4000 mAh. Kameranya pula sederhana, tetapi sudah memadai untuk di muat naik di media sosial. 


Kelebihan C2 adalah di mana anda bakal menerima kemaskini Android yang terkini. Realme C2 adalah smartphone bawah RM400 tahun 2020 yang masih relevan untuk digunakan.


CPU: Mediatek Helio P22, 8x Cortex

Processor: OS: Android 9

Memori: 2GB RAM, 32GB ROM 

Skrin: 6.52 inci,  720x1600 HD+

Bateri: 4000 mAh

Kamera: 13 MP + 2 MP (Belakang), 5MP (Depan)

 

Harga: RM399

Beli di sini: 

 

Redmi 8A

Pada tanda harga RM399, anda bakal menikmati skrin HD+, bateri 5000 mAh, dan kamera dengan fungsi portrait mode.


Dikuasakan dengan Snapdragon 439, jadi penggunaan hari memang smooth! Selain itu ia juga didatangkan dengan USB type-C, fast charging 18W, kalis percikan air, dan Corning Gorilla Glass 5 di mana skrinnya tidak mudah calar dan pecah.  

 

 

Pada saya, Redmi 8A adalah yang terbaik setakat ini dari segi penawaran specs dan harganya yang berpatutan. Redmi 8A adalah telefon terbaik pada harga RM400. 


Kalau anda tengah cari smartphone murah, boleh consider telefon yang saya senaraikan di atas. Dari segi spesifikasi, handphone murah bawah RM400 ini sesuai untuk mereka yang berbajet rendah, pelajar, dan mereka yang bukan heavy user.

 

Khamis, 27 Ogos 2020

,

Realme C12 + Screen Magnifier + Buds Classic cuma RM529 | Realme hadir dengan sebuah lagi telefon bajet terbaharu iaitu C12. Dengan spesifikasi hampir sama dengan C11, cuma menerima beberapa naik-taraf menarik termasuk saiz RAM dan bateri.


Berkaitan: Realme C11 - Handphone Murah Bawah RM500 Terbaik

 

Apa yang membuatkan Realme C12 ini mendapat perhatian ramai adalah kerana harganya yang amat berpatutan malah disokong oleh pelbagai ciri bak peranti kelas pertengahan. Ini menjadikan ia antara handphone murah terbaik di pasaran.

 



Bukan itu sahaja, Realme turut mengadakan promosi di mana anda boleh mendapatkan 2 peranti percuma dengan setiap pembelian C12 pada 31 Ogos ini

 

Memandangkan artikel C11 mendapat banyak hits, saya kongsikan pula 'upgrade version' nya. Jom lihat antara spesifikasi menarik yang ada pada C12 ini.



Realme C12 specs

Skrin

Didatangkan dengan skrin 6.5 inci, panel IPS LCD yang berresolusi HD+, dan aspek ratio 20:9. Pengalaman menonton video pastinya memuaskan kerana saiznya yang agak besar dan terang. Tambahan pula, ia memiliki Gorilla Glass yang tahan calar dan hentakkan.  

 

 



Pemprosesan

Sama seperti C11, peranti ini juga menggunakan cipset Helio G35, cuma saiz RAM ditambah kepada 3GB. Sesuai untuk telefon kelas permulaan. Prestasinya memang cemerlang untuk kegunaan harian seperti melayari laman web, sosial media, menonton video, dan lain lain. 


Gaming? C12 masih boleh handle PUBG Mobile dengan setting grafik 'Smooth + Medium'. Cuma tidak digalakkan guna 'Gyroscope'. Permainan video ringan lain pula langsung tak ada masalah.  

 

Berkaitan: Realme Watch Smartwatch Terbaik dan Murah RM299


Bercakap pasal PUBG Mobile, korang boleh main PUBG smooth tanpa lag dan tak kacau data internet kalau guna simcard Yoodo. Sebab Yoodo beri 20GB data PUBG percuma setiap bulan. Saya pun guna, best teruk! Rujuk sini >  https://bit.ly/2KXl0Wa

 


 

 

Interface

Realme C12 ini dijana dengan Realme UI 1.0 dan Android 10. Cukup smooth dan banyak fungsi menarik seperti split screen, Game Space, dan dark mode.  

 

 

 

Kamera

Untuk pengetahuan, C12 memiliki 3 kamera belakang dengan 13MP. Kualiti gambar memang padu untuk harga sekitar RM500. Kualiti gambar bagi indoor, outdoor, dan low light memang terang dan memuaskan. 




Untuk kamera selfie pula guna 5MP f/2.4. Rakaman selfie yang terang dan mampu menghasilkan gambar yang baik untuk dikongsikan di media sosial.  

 

Berkaitan: Realme Buds Air Wireless Earphone Terbaik? 

 

If only I had C12 in my hand right now, I could show you how impressive the cameras are.


Bateri

Siapa tidak suka akan saiz bateri telefon yang besar kan? C12 hadir dengan bateri 6000 mAh! Tahan selama 11 jam dengan penggunaan tanpa henti. Kalau dengan penggunaan biasa ia tahan sehingga 2 hari dengan sekali pengecasan penuh. Gila betul bateri dia!  

 




Ia turut disokong dengan fungsi 'reverse charging' di mana korang boleh jadikan telefon ini sebagai powerbank untuk charge telefon lain. Hebat tak? 

 

Harga Realme C12 Malaysia

C12 berharga RM529 dan korang akan dapat earphone rasmi iaitu Realme Buds Classic secara PERCUMA. Bukan earphones cikai tau, sound padu! 

 

Harga: RM529

Beli di Lazada: https://rb.gy/ypspbn

 


 

Untuk harga promosi sempena Hari Kebangsaan, dengan harga RM529 korang akan dapat 3 item PERCUMA:

 

1 - Earphone Buds Classic

2 - Screen Magnifier

3 - Clear Casing

 

Murahkan? Untuk dapatkan 3 barang percuma ini, korang kena beli dengan pengedar Realme yang sah bermula 31 Ogos 2020. 


Maklumat lanjut: https://www.facebook.com/realmeMalaysia

 

Apa yang boleh saya katakan, C12 cukup mengagumkan untuk tanda harga RM529. Spesifikasi mantap yang kebanyakkannya ada pada peranti kelas pertengahan. Cukup berbaloi untuk mereka yang berbajet sederhana dan inginkan telefon kedua.



Sabtu, 25 Julai 2020

,
Cara Beli UC PUBG Mobile | Rasanya semua sudah tahu akan permainan video popular PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) Mobile bukan? Ia berkonsepkan 'battle royale' di mana pemain/pasukan perlu menjadi terakhir yang hidup untuk memenangi perlawanan.

Pemain perlu mencari senjata, peluru, baju kalis peluru, dan lain-lain untuk bertempur dengan pihak lawan. Namun, bermain PUBG tidak lengkap tanpa menggunakan 'skin' cantik. Tanpa skin, senjata masih mempunyai kekuatan yang sama, namun ia tampak bosan dan hambar.


Setiap pemain akan mendapat skin percuma, namun skin yang cantik dan eksklusif perlu dibeli menggunakan Unknown Cash (UC).

Apa itu UC PUBG Mobile?


UC adalah matawang digital dalam PUBG. Untuk mendapatkan UC, anda perlu membelinya dengan wang sebenar. Dengan UC inilah anda boleh mendapatkan skin dan baju-baju cantik untuk dipakai sewaktu bermain.


Cara Beli UC PUBG Mobile

UC boleh dibeli terus menerusi aplikasi PUBG Mobile, namun ia sedikit mahal. Jadi saya sarankan anda membelinya di laman web yang sah seperti:
  • Seagm
  • Codashop
  • Republic GG
  • Midasbuy

Saya dah semak satu persatu dan mendapati Sea Gamer Mall (SeaGM) menjual UC paling murah. Rata-rata menjualnya pada harga RM42.++ untuk 690 UC, tetapi SeaGM cuma RM38.80 sahaja. Saya sendiri beli di SeaGM ni. Kalau nak beli UC PUBG murah, SeaGM la tempatnya.

Cara Beli UC PUBG Mobile di SeaGM

Langkah 1: Layari https://www.seagm.com, dan klik 'Register' untuk mendaftar.
Masukkan email, dan sahkan pendaftaran dengan verification link yang dihantar ke Inbox. Atau, daftar menggunakan sosial media.


Langkah 2: Pilih 'PUBG Mobile UC (MY)
Di sini, anda diberi pilihan jumlah UC berserta dengan harga yang ditetapkan. UC paling sedikit bernilai RM4.85 (81 UC) manakala yang paling mahal berharga RM2,910 (58,803 UC).

Beli ikut kemampuan dan keperluan, Royal Pass Pack cuma berharga RM38 sahaja. Murahkan?


Langkah 3: Pilih jumlah UC yang diinginkan, dan masukkan 'Player ID' di bahagian bawah.
Pastikan anda masukkan nombor ID yang tepat. Kemudian tekan 'Buy Now'.

Langkah 4: Semak pembelian anda, dan tekan 'Checkout'


Langkah 5: Pilih cara pembayaran.
Di sini anda guna Touch N Go, Boost, PayPal, UMobile, Online Banking, Credit/Debit Card, dan boleh membayarnya di 7-Eleven, atau di mesin ATM.

Saya guna Online Banking kerana lebih mudah dan cepat.

Siap!

Selepas membuat pembayaran, tunggu seketika. UC akan di masukkan ke dalam akaun PUBG anda.



690 UC ini cukup untuk beli Royal Pass bagi satu season. Bolehlah anda memiliki pelbagai skin dan outfit menarik. Kalau nak buka crate pun boleh, terpulang.

Oh ya, saya pasti korang aware tentang telco Yoodo. Berbaloi teruk guna Yoodo ni. Korang adjust sendiri data apa yang korang nak monthly. Lepas tu boleh Add-on data PUBG 20GB setiap bulan. Main PUBG dah tak kacau main data tau. Ping around 40 je.

Then, dapat data 7GB and simcard percuma, ALSO in-game jersy (baju Yoodo) kalau sign up kat sini > https://bit.ly/2KXl0Wa


Mudahkan cara beli UC PUBG Mobile? Sebenarnya banyak lagi cara untuk top up UC. Antaranya guna kredit Celcom, Maxis, Digi, dan UMobile. Nanti saya akan tunjukkan dalam artikel seterusnya.

Semoga artikel cara beli UC PUBG Mobile ini membantu.