Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

17 Januari 2017

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik?


Apakah Ciri Hard Disk Terbaik? Pernah tak anda mempunyai masalah tidak mempunyai storan komputer atau telefon pintar yang mencukupi untuk menyimpan data dan fail penting? Saya pasti hampir semua pemilik gajet berdepan masalah sama. Ini kerana anda mempunyai terlalu banyak fail, perisian dan apps menyebabkan ruang PC sentiasa penuh.

Fail penting seperti resume, thesis, assignments, bil, dan lain-lain. Mungkin anda ada 5,000 keping gambar tersimpan dalam folder. Dalam ribuan gambar tu ada kenangan masa sekolah, university, gambar wedding, anak baru lahir, ataupun memori ketika bercuti. Selain itu anda sering menggunakan komputer peribadi untuk menyiapkan hal pejabat dan perlu melindungi data syarikat. Atau jika anda kaki movie macam saya, filem-filem favorite terlalu banyak sampai penuh laptop.

Ni baru sikit, masih banyak lagi movies dalam simpanan. Dah nak penuh laptop. Hee!
Membiarkan banyak fail penting dalam komputer tanpa backup diibaratkan seperti bunuh diri! Salah satu sebab kerana ia memperlahankan komputer. Selain itu, anda terdedah kepada risiko kehilangan semua fail jika berlaku kerosakkan komputer secara tiba-tiba atau diserang virus. Jangan ingat perkara seperti ini tak akan berlaku.


Tak perlu padam data kesayangan semata-mata nak beri space kepada fail baru. Kenapa perlu delete jika boleh dipindahkan ke dalam external hard disk? Hard disk merupakan storan tambahan dalam memastikan fail anda sentiasa selamat. Dalam bahasa mudah, ia seperti pendrive tapi dengan storan lebih besar.

Saya akan cuba terangkan kepada anda secara ringkas tapi padat tentang apakah ciri yang perlu ada bagi sebuah hard disk.
Apakah Ciri Hard Disk Terbaik? 


CIRI
MANFAAT
Kapasiti storan
Well, this is the main reason why you need a hard disk after all. Berapa besar ruang penyimpanan yang anda perlukan? Ia bergantung kepada keperluan anda. Jika hanya menyimpan fail 'Word' dan spreasheet, anda mungking tidak memerlukan hard disk bersaiz besar. 250GB atau 320GB sudah mencukupi. 
Portable
Untuk memudahkan ia dibawa ke mana-mana, sebuah hard disk perlulah kecil saiz fizikalnya dan ringan. Ia juga melancarkan kerja anda jika perlu bertukar-tukar komputer.
Kelajuan
Mengambil masa untuk memindahkan data dengan pantas terutama fail multimedia yang berkualiti tinggi dan bersaiz besar. Kalau anda seorang yang tak boleh sabar macam saya, ciri ini teramatlah penting!
Keselamatan
Melindungi data dengan 'password' untuk mengelak hard disk diakses atau dicerobohi oleh orang lain. Selain itu ia boleh menyalin semula data anda jika berlaku sebarang kesulitan.
Tahan lasak
Kalis air, tahan gegaran, fizikal luaran yang boleh melindungi hard disk dari rosak.
Warranty
Pengguna tidak perlu khuatir jika hard disk rosak contohnya tidak dapat diakses. Selagi ia masih under warranty, anda berhak mendapat hard disk baru atau servis secara percuma.
Harga
Harga hard disk semakin murah, terima kasih kepada teknologi storan peyimpanan dunia. Beliau ikut keperluan storan. Lebih besar storan sebuah hard disk, lebih mahal harganya.
Rekaan
Memang benar fungsi dan kualiti lebih penting dari rekaan. Tapi sebagai pengguna mesti kita inginkan gadget yang sedap mata memandang supaya sesuai dipadankan dengan komputer. 

Jenama hard disk terbaik 

Persoalannya, hard drive jenama apa yang mampu memenuhi kehendak anda?  Semua ciri yang saya sebut di atas tu ada pada jenama ADATA. ADATA merupakan jenama yang tidak asing lagi dalam menawarkan variasi storan peyimpananberkualiti. Khususnya jenis AData HD720 2TB USB3.0.


AData HD720 2TB USB3.0 merupakan antara hard disk terbaik di pasaran kerana ia mempunyai ciri 'wajib ada' yang pengguna inginkan seperti:

AData HD720 
Kapasiti: 2TB | Interface: USB3.0
  • Kapasiti - Lebih besar storan hard disk, lebih banyak fail yang boleh disimpan. Dengan 2TB kapasiti, masalah tak cukup space tiada lagi.
  • Kelajuan - USB 3.0 dengan kelajuan sehingga 5gbps menjadikan pemindahan data bersaiz besar boleh dilakukan dengan pantas.
  • Triple-layer case - Dibina dengan tiga lapisan perlindungan bagi melindungi hard disk dari retak dan renjatan.
  • Kalis air/habuk - Diperakui kalis air, mampu bertahan dalam air sedalam 2 meter selama 120 minit.
  • Tahan lasak - Menjadikan ia tahan retakkan dan tidak pecah jika jatuh dari kedudukan tinggi.
  • Sensor cahaya G-Shock - Teknologi yang melindungi data anda. Ia akan berhenti secara automatik jika berlaku kesulitan ketika pemindahan data dilakukan.

 Harga

Anda boleh dapatkan AData HD720 2TB dengan harga RM446 di portal Lazada. Kita semua tahu yang lazada sentiasa menawarkan harga terendah malah lebih murah dari kedai biasa. Jika anda mencari hard disk yang berkapasiti rendah, saya syorkan AData HV620 1TB USB 3.0 (RM219). Ciri yang yang saya sebut di atas sudah cukup untuk membuktikan yang AData adalah hard disk terbaik.


Banyak lagi variasi storan yang ditawarkan AData. Anda boleh tengok di Lazada menerusi pautan ini http://www.lazada.com.my/adata/

Pada saya membeli hard drive bukan satu pembaziran. Duit boleh dicari, dokumen dan gambar kenangan kalau hilang tak akan ada backup.


Semoga entri ini dapat menjadi rujukan buat anda yang bercadang untuk beli hard disk.

Entri sebelum ini - Kerja dari Rumah dengan iLancee

Terima kasih kerana membaca Apakah Ciri Hard Disk Terbaik?

14 Oktober 2016

Cara Semak Huawei Original

Cara Semak Huawei Original. Sebelum ini saya dah kongsikan cara untuk semak beberapa jenama telefon pintar  sama ada ia adalah original atau tidak. Telefon yang menggunakan sistem operasi Android sememangnya mudah untuk diciplak dan ramai yang telah terkena dengan taktik kotor ini. 

Terdapat segelintir penjual memperdaya pelanggan dengan mengatakan telefon yang dijual asli sedangkan ia palsu. Si pelanggan yang  tiada pengetahuan dalam teknologi dan gajet pula mudah tertipu dan membelinya dengan harga tinggi.


Jenama Huawei tidak terkecuali. Produk dari Cina ini sudah banyak mengeluarkan telefon pintar hebat. Yang paling mendapat sambutan hangat adalah peranti terbaru mereka, Honor 8! Oleh kerana Honor 8 trending pada waktu ini, saya kongsikan bagaimana untuk mengenal pasti sama ada Huawei yang anda beli ori atau palsu. 

Cara Semak Huawei Original

1. Dapatkan nombor IMEI Huawei dengan mendail [*#06#]. Nombor ini turut boleh didapati pada kotak telefon. 
2. Layari http://consumer.huawei.com/my/support/warranty-query/index.htm dan masukkan nombor IMEI terpapar pada telefon anda.


Jika Huawei anda original, anda akan dipaparkan dengan perincian tentang model Huawei anda seperti gambar di bawah. Nombor IMEI dan model telefon yang asli dan berdaftar sahaja akan terpapar.

Mereka yang menciplak telefon melakukan kerja dengan baik sehingga sukar untuk dikenalpasti secara fizikal. Sistem pemprosesan pula mirip dengan original namun walau sehebat mana ia ditiru, akan ada beberapa ciri yang tidak akan berfungsi sama seperti peranti original.

Entri sebelum ini - Tips Bisnes Aiskrim

Terima kasih kerana membaca Cara Semak Huawei Original

30 September 2016

Huawei Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi


Huawei Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi. Honor 8 direka untuk memenuhi permintaan generasi muda yang inginkan smartphone dengan fungsi terkini, elegen, kamera berkualiti, dan harga mampu milik. Telefon terbaru dari Huawei ini bukanlah telefon alternatif yang lebih murah dari versi premium, tetapi  adalah telefon pintar terbaik dengan fungsi terbaik yang pernah dihasilkan Huawei.

Honor 8 cukup popular di pasaran pada ketika ini. Iklannya boleh dilihat di mana sahaja. Tidak hairanlah ia telah terjual lebih 1.5 juta unit sejak hari pertama dilancarkan.

Berdasarkan review mereka yang pakar dalam gajet, Honor 8 adalah antara peranti Android terbaik tahun ini. Kenapa? Jom baca sampai habis.

Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi

Kamera - Seperti iPhone 7 Plus, Honor 8 dilengkapi dengan dwi-kamera, aperture f/2.2, dan hybrid auto focus. Satu lens untuk merakam warna manakala lens keduai untuk monochrome. Huawei menjelaskan gabungan lens ni bertindak untuk merakam gambar yang lebih baik dan jelas dari segi pemfokusan.

camera honor 8

camera honor 8
Gambar: androidpit.com
Design - Tidak dinafikan Honor 8 cukup cantik dari segi design, reka bentuk eksklusif peranti ini hampir sempurna sehingga tidak sesuai dengan harganya yang berpatutan. Menggunakan kaca 2.5D di belakang dan hadapan dan logam pada sisi membuatkan telefon ini tampak premium. Ia setanding Samsung Galaxy S7 yang mahal itu. Walaubagaimanapun, disebabkan ia diperbuat daripada kaca, Honor 8 kerap mendapat kesan cap jari dan perlu sentiasa dibersihkan. Selain itu bahagian belakang telefon rata dan tiada bonjolan kamera. Yay!

Baca: Perbandingan Antara iPhone 7 dan 7 Plus

Software - Honor 8 dikuasakan oleh pemprosesan milik Huawei sendiri iaitu Emotion UI 4.1, 4GB RAM, Android 6.0 Marshmallow (Emotion UI 4.1) yang membuatkan peranti ini beroperasi dengan lancar. Peranti ini juga turut menyokong kad MikroSD bersaiz nano sehingga 256GB.


Skrin -  Honor 8 hadir dengan paparan 5.2 inci 1080 IPTS di mana menghasilkan grafik yang mengagumkan dari segi ketajaman dan menghasilkan warna yang terang. Menariknya, pengguna boleh mengubah warna paparan mengikut citarasa masing-masing.


Pengimbas cap jari - Ciri pengimbas cap jari yang terdapat di belakang turut berfungsi sebagai SmartKey. hanya sentuh pada sensor tanpa menekan butang, pemilik telefon akan dibawa ke aplikasi terakhir yang digunakan. Pemgimbas ini mengambil masa selama 0.4 saat iaitu terpantas berbanding semua peranti yang mempunyai fungsi sama.


Bateri - Hadir dengan bateri 300 mAH serta pengecasan pantas melalui port pengecasan UBS-C. Jangka hayat bateri kurang mengagumkan. Cukup untuk pengguna yang menggunakan telefon sepanjang hari (moderate users).

IR Blaster - kehadiran IR Blaster iaitu kemampuan peranti untuk mengawal 200,000 perantik elektronik lain melalui infra red  cukup melegakan. Ciri ini jarang sekali boleh dilihat pada peranti lain.

Kelebihan dan kekurangan Honor 8

HONOR 8
KELEBIHAN
KEKURANGAN
Design dan reka bentuk menarik
Bateri tidak mengagumkan
Kamera berkualiti
Speaker mengecewakan
Lancar
Mudah calar dan licin
Kemaskini software sekurang-kurangnya 2 tahun

Menyokong IR Blaster

Menyokong kad MicroSD


Harga Honor 8 Malaysia

Jika anda mahukan telefon pintar high-end dengan ciri terkini dengan harga yang mampu milik, Honor 8 adalah pilihan terbaik. Honor 8 Malaysia dijual bermula RM1,699.Kalau nak Honor 8 dengan harga yang lebih rendah, beli di Lazada. Anda boleh rujuk mana-mana banner dan link Honor 8 yang ada dalam blog ini.


Entri sebelum ini - 6 Episod Kartun yang Diharamkan

Terima kasih kerana membaca Huawei Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi

3 April 2016

Cara Semak iPhone Original


Cara Semak iPhone Original. Telefon pintar keluaran Apple Inc, iPhone, merupakan salah satu gajet paling popular di pasaran. Oleh kerana peranti itu direka dengan design menarik, berkualiti, lancar, dan mempunyai trademark tersendiri, ramai yang ingin memilikinya.

Walaubagaimanapun, ramai pengguna terpaksa melupakan hasrat untuk memiliki iPhone disebabkan harganya terlalu tinggi. Di Amerika Syarikat iPhone dijual sekitar $699, tetapi di Malaysia sebuah harga sebuah iPhone sama seperti sebulan gaji.

Baca: Kerja dari Rumah dengan iLancee

Disebabkan terlalu ingin memiliki peranti itu, ada yang terperdaya dengan membelinya dengan harga murah tanpa mengetahui iPhone itu asli atau tidak. Akhirnya pembeli kecewa dengan kualiti tidak seperti yang diharapkan kerana terdapat beberapa sokongan tidak berfungsi dengan baik.

Artikel berkaitan: Bertukar dari Android ke iPhone

Dalam entri ini saya akan kongsikan bagaimana untuk menentukan sama ada iPhone tulen atau tidak.

Cara Semak iPhone Original

Setiap iPhone atau mana-mana peranti iOS keluaran Apple mempunyai nombor siri tersendiri seperti IMEI (International Mobile Equipment Identity), MEID (Mobile Equipment Identifier), CDN, dan ICCID. Anda boleh temui nombor siri pada:

1. Di bahagian Settings > General > About 

2. Pada sim-tray


3. Di belakang telefon. Katakan anda perlukan bantuan Apple support, tetapi tidak dapat akses iPhone, nombor IMEI/MEID tertera pada belakang telefon.


Baca: Tips Penjagaan Bateri Telefon Pintar

4. Pada iTunes. Nombor siri ini turut boleh didapati pada iTunes. Sambungkan iPhone anda pada iTunes, klik 'Summary' dan nombor siri akan tertera pada skrin.


5. Kotak iPhone. Jika anda masih simpan kotak iPhone, nombor isir beserta barcode tertera padanya


Semak nombor IMEI

Layari  - https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do dan masukkan nombor IMEI untuk semak sama ada iPhone anda berada dalam pengkalan data Apple.



Model iPhone dan tarikh warranty akan tertera jikan iPhone anda adalah original. Jika ia memberitahu "we're sorry, but this serial number is not valid. Please check your information and try again," iPhone anda PALSU! Sorry...

Artikel berkaitan: Harga dan Spesifikasi iPhone SE Malaysia

Pastikan anda membeli iPhone di Apple Store, syarikat telekomunikasi pengedar yang berdaftar dan diiktiraf. Jangan gelojoh untuk memiliki telefon baru, hati-hati dengan iPhone yang dijual pada harga terlalu rendah hingga tidak masuk akal.

 Entri sebelum ini - Happy Birthday Nikkhazami.com

Terima kasih kerana membaca Cara Semak iPhone Original

16 April 2015

Pengalaman Menggunakan Oppo Smartphone


Pengalaman Menggunakan Oppo Smartphone. Jenama Oppo memang tak perlu diperkenalkan lagi. Produk keluaran China ini kian mendapat tempat di hati pengguna. Kerancakkan promosi dan kualitinya sedikit sebanyak menjejaskan dua produk gergasi iaitu Apple dan Samsung yang selama ini mendahului carta di pasaran.

Saya sendiri mengguna Oppo model R1L yang dibeli Disember lalu dengan harga RM998. Memang puas hati dan kagum dengan tahap kualitinya. Sayang gila kot, mungkin sebab beli dengan duit hasil blogging selama ni. Ahaaa!  

Jadi saya nak berkongsi pengalaman guna Oppo R1L

Kualiti kamera - indoor
Camera - Secara jujurnya, camera Oppo R1L ni tidak la secantik seperti yang diharapkan. Walaupun mempunyai 13 megapixels, ia masih gagal merakam gambar berkualiti. Terutama dalam situasi low-light. Namun, tidak ada masalah jika ambil gambar outdoor. Kualiti gambar tidaklah terlalu teruk, pada saya biasa-biasa sahaja. Manakala camera hadapan cukup jelas dan terang. Kalau nak berselfie memang power.

Design - Reka bentuk R1L menjadi sebab utama kenapa saya beli fon ni dulu. Saya memilih warna white-gold sebab warnanya tampak elegan dan eksklusif. Kualiti binaan yang solid selain sedap dipegang. 


Software - R1L dilengkapi dengan processor Qualcomm Snapdragon 400 Quad-core 1.6GHz. Ia bukanlah processor terkini, namun ia berfungsi dengan baik dan lancar.

Bateri - Jangka hayat bateri yang tahan lama memang sudah menjadi trademark Oppo. Walaupun R1L tidak mempunyai teknologi pengecasan pantas (VOOC) seperti model Find 7, dengan kapasiti 2410mAh ternyata mengagumkan. Saya bukanlah heavy user, tetapi dengan melayari internet, check email, dan media sosial, ia mampu bertahan hingga ke malam. 

Gesture - Gesture memudahkan pengguna untuk akses aplikasi secara pantas. Hanya perlu swipe gesture pada skrin, anda akan terus dibawa ke aplikasi yang telah disetkan.Tetapi saya hanya gunakan dua gestures iaitu 'V' untuk flashlight, dan swipe tiga jari untuk screenshot.


Spesifikasi Oppo R1L

Processor
Qualcomm Snapdragon 400 Quad-core 1.6GHz
Sistem
ColorOS 1.2 Based on Android 4.3
Skrin
1280x720 HD IPS
Kamera
Belakang: 13MP ; Hadapan: 5MP
Bateri
2410mAh

Apa yang saya rasakan best?

Double-tap to wake - Disebabkan peranti keluaran Oppo tidak mempunyai home button, fungsi double tap sangat memudahkan kawalan. Senang je, tak perlu tekan butang on/off untuk menggunakannya.

Bateri - Seperti yang saya sebut di atas, bateri peranti ini sangat mengagumkan. Saya bukanlah heavy user, kerap juga tengok Youtube, ber-Instagram, main game Kim Kardashian Hollywood. Ehee!

Notification led - Lampu notifikasi akan menyala sekiranya ada missed call, mesej, email, serta notifikasi dari media sosial. Senang, tak perlu tekan butang untuk semak.

Interface Oppo yang cantik
Kelancaran - Amazingly, fon ini berfungsi dengan baik, smooth tanpa masalah. Paling penting tak pernah 'hang' walaupun membuka banyak aplikasi.

Berbaloi ke beli Oppo? Jawapan saya, YA! Walaupun ia tidak sehebat Find 7, R1L adalah pembelian yang berbaloi kerana berkualiti dari segi software, camera, kelancaran, dan bateri. Setakat ini tak ada masalah. 

Anda boleh pertimbangkan kalau nak beli Oppo. Sebab kalau model ini sudah cukup baik, apatah lagi model yang lebih hebat seperti R5  smartphone ternipis di dunia dan Find 7. 


Apa yang boleh saya katakan dalam review Oppo R1L, ia adalah antara smartphone terbaik di bawah RM1000. 

Mungkin entry ini boleh menjadi panduan buat anda yang tengah cari fon baru.

Previous entry: Fakta Menarik Filem Furious 7