Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

22 Mac 2017

Review BOSE Soundsport Wireless dari Lazada


Review BOSE Soundsport Wireless dari Lazada. Jika anda baca entri sebelum ini iaitu Surprise Box 2017 saya menerima kotak yang berisi beberapa produk dan jenama terlaris daripada laman beli-belah paling popular, Lazada, sempena ulang tahunnya yang ke lima.

Kalau tak jenguk Lazada bermula 22 - 24 Mac ni memang rugi. Sebab mereka tengah buat sales besar besaran ke atas pelbagai jenis produk dan jenama. Kesemuanya dijual dengan harga runtuh. Mana tahu barang yang dah lama anda cari ada diskaun 80%! Boleh tengok sini >>  http://www.lazada.com.my/birthday-sale/


Saya ni kalau masuk Lazada tak ada benda lain yang di search kalau bukan Daniel Wellington, smart tv, bookshelf, earphone, dan external hard disk. Lazada ni macam tahu-tahu je that I am a music lover, mereka bagi Bose Soundsport Wireless earphones dan Harman Kardon Onyx Mini Speaker.  Saya dah cuba kedua-dua produk, tapi saya review earphone BOSE dulu.

Review BOSE Soundsport Wireless dari Lazada

Produk keluaran 2016 ini merupakan salah satu peranti fon audio yang memerlukan sambungan Bluetooth ke telefon pintar. Ia direka khas supaya pengguna dapat mendengar muzik tanpa wayar dengan selesa ketika melakukan aktiviti lasak.
Kualiti Bunyi
Ciri utama dan elemen paling penting yang perlu ada pada setiap earphone iaitu kualiti bunyi. Seperti yang dijangka kualiti bunyi BOSE Soundsport sangat mengagumkan. It's BOSE, when it comes to quality, nothing can go wrong. Ia menghasilkan bunyi 'bass' yang sempurna. Jika anda penggemar muzik elektronik, anda pasti akan berpuas hati.

Aktiviti lasak
Oleh kerana ia direka khusus untuk mereka yang aktif bersukan, Bose Soundsport mempunyai rekaan yang tidak akan tertanggal semasa melakukan aktiviti lasak. Pengguna tidak perlu risau kerana earphone ini tidak akan jatuh kerana ia berada di belakang tengkuk dan klip disertakan. 

Rekabentuk
Dari segi design, ia agak besar dan berat dari wireless earphone lain di pasaran. Pada saya saiz ini bukanlah masalah besar kerana rekaan 'sporty'nya dapat menutup kelemahan ini. 

Keselesaan
Apa guna bunyi berkualiti tapi tidak selepas dipakai? Mujurlah BOSE Soundsport cukup selesa di telinga dan tidak sakit walaupun memakainya pada jangka masa lama. BOSE menyediakan earbuds tambahan yang terdiri dari saiz kecil, sederhana, dan besar.


Bateri
Dengan pengecasan penuh selama 2 jam, BOSE Soundsport mampu bertahan sehingga 6 jam tanpa henti. Namun bagi pengguna sederhana seperti saya, mengecas seminggu sekali sudah memadai. Ia boleh di cas semula dengan sambungan micro-USB yang terletak di bahagian kanan earphone.


Kalis air
Ia turut hadir dengan ciri kalis air bagi membantu melindungi peranti ini jika terkena hujan dan peluh berlebihan sewaktu melakukan aktiviti lasak.


Harga
BOSE Soundsport Wireless berharga RM790, tapi anda boleh mendapatkannya dengan harga murah di Lazada iaitu pada RM690. > Klik sini untuk beli. Manakala speaker Harman Kardon kini berharga RM299 sehinga 24 Mac sahaja dari harga asal RM699. > Klik sini untuk beli 

Anda boleh rujuk mana-mana link atau banner yang ada dalam banner untuk terus ke laman dan item yang ada diskaun! You're welcome.
 
I am blasting my playlist on my iPhone like there is no tomorrow!

BOSE Soundsport Wireless
8.7/10

Entri sebelum ini - Cara Verifikasi PIN Adsense

Terima kasih kerana membaca Review BOSE Soundsport Wireless dari Lazada

7 Mac 2017

Harga dan Spesifikasi Nokia 3310 Baru


Harga dan Spesifikasi Nokia 3310 Baru. The legend is back! Sebelum wujudnya peranti Android dan iPhone, Nokia 3310 lah yang menjadi pujaan. Telefon bimbit yang dimiliki hampir setiap individu tahun pada 2000. Peranti mudah alih tahan lasak dan tidak mudah rosak ini kini tersenarai dalam antara peranti paling popular di dunia.


Selepas 17 tahun peranti ni dikeluarkan, pelbagai rintangan dihadapi pengeluarnya, Nokia. Disanjung, dibeli, dijual, mengalami kerugian, sehinggalah syarikat itu ditutup. Kini jenama yang berasal dari Finland itu ingin melakukan 'come back' dengan mengeluarkan versi baru Nokia 3310!

Harga dan Spesifikasi Nokia 3310 Baru

Untuk pengetahuan Nokia 3310 baru bukanlah sebuah telefon pintar, ini bermakna tiada Android, tiada kamera berkualiti tinggi, bahkan tiada papan kekunci QWERTY. Ia hanya telefon bimbit biasa diberi nafas baru dan ditambah-baik dari versi asal. 


Bagi menjaga 'trademark' klasik 3310, Nokia ingin mengekalkan rekaan melengkung yang klasik tapi dengan skrin berwarna yang lebih besar. Dengan berat 79.6g, menjadikan versi baru lebih ringan, nipis dan releven untuk digunakan pada abad ini. 

Skrin

Untuk menjadikan model baru tampak segar, mereka menaik taraf 3310 dengan skrin berwarna dan lebih besar iaitu berukuran 2.4 inci. 


Fungsi asas

Oleh kerana ia bukan telefon pintar, 3310 hanya mempunyai pilihan menu asas seperti Call Logs, Contacts, Messages, Calculator, Calendar, Radio, Voice Recorder, Bluetooth, dan Music Player. Selain itu ia turut menyertakan permainan klasik 'Snake' yang diberi nafas baru. Peranti ini turut disokong oleh fungsi kamera 2MP sahaja. 

Spesifikasi Nokia 3310 (2017)


Saiz
2.4 inci
Resolusi
240 x 320 pixels
Berat
79.6g
Dimensi
115.6 x 51 x 12.8mm
Memori
Internal: 16MB ; External: microSD sehingga 32GB
Kamera
Belakang 2MP, LED flash
USB
microUSB v2.0
Bateri
Li-Ion 1200 mAh, boleh ditanggalkan
Wifi
Tiada
Bluetooth
Ada
Warna
Warm Red, Dark blue, Yellow, Grey


Walaubagaimanapun, tarikh dan harga Nokia 3310 baru masuk pasaran Malaysia masih belum diumumkan.

Entri sebelum ini - Sinopsis Dia Bidadariku di Astro Ria

Terima kasih kerana membaca Harga dan Spesifikasi Nokia 3310 Baru

2 Februari 2017

Harga dan Spesifikasi Oppo R9S Malaysia


Harga dan Spesifikasi Oppo R9S Malaysia. Ramai yang telah memperkatakan tentang telefon pintar terbaharu dari Oppo, iaitu model R9S. Iklan Oppo R9S sering dilihat dikaca televisyen terutama pada waktu perdana. Dilancarkan dalam pasaran Malaysia sejak 5 Januari lalu, peranti ini dilihat memenuhi citarasa dan trend masa kini.

Jika sebelum ini Oppo sering mengeluarkan telefon yang memfokuskan kamera selfie, kali ini R9S menekankan fungsi kamera belakang. Dalam pada itu peranti keluaran syarikat yang berpengkalan di China ini juga turut mementing fungsi lain supaya tidak ditenggelami dengan kehebatan kamera sahaja.

Baca: Pengalaman Menggunakan Oppo smartphone

Meletakkan huruf 'S' pada hujung nama model sudah menjadi trend pengeluar telefon pintar. Menambah baik satu atau dua spesifikasi supaya lebih baik dari model sebelumnya tidak lagi mengujakan pengguna. Namun adakah R9S turut termasuk dalam kelompok sama "just-a-little-better-than-the-previous-ones"?


Sebagai salah seorang peminat peranti Oppo, saya sempat baca serba sedikit tentang R9S di laman web antarabangsa dan tempatan. Melalui entri ini saya kongsikan apa yang menarik pada Oppo R9S, sama ada ia berbaloi dibeli atau tidak.

Harga dan Spesifikasi Oppo R9S Malaysia

Kamera

Untuk pengetahuan, sensor kamera R9S ini dibangunkan oleh Sony yang mampu memfokus dengan lebih pantas dan mengurangkan gangguan. Hadir dengan 16MP pada kedua-dua kamera, dan bukaan aperture f2.0 pada kamera belakang menjadikan R9S menghasilkan kualiti gambar yang mengagumkan. Jika anda seorang yang menitik beratkan kualiti gambar pada laman Instagram, Oppo R9S adalah direka untuk anda.

Berkaitan: Waktu Terbaik Update Instagram

Design

Ada yang menganggap Oppo ni malas reka design baru dengan mengambil rekaan fizikal iPhone 7. Ironinya, iPhone sendiri malas dalam memperbaharui peranti mereka dengan mengeluarkan rekaan sama dalam masa tiga tahun. Lagipun, telefon pintar mana je yang tak tiru iPhone?


Rekaan tidak berbucu dan skrin 5.5 inci ini membuatkan R9S selesa dipegang. Design elegan dan terkini yang menjadi trend mungkin salah satu faktor kenapa rekaan ini menjadi pilihan Oppo. 

Sistem operasi

Dikuasakan dengan Qualcomm Snapdragon 625 lapan teras dengan pemprosessan RAM sebanyak 4GB. Kapasiti storan boleh dikatakan agak besar dengan paling minimum 64GB. Paling menggembirakan, pengguna dibenar menggunakan kad Micro SD sehingga 128GB. Biarpun dilancarkan pada awal tahun, ia masih menggunakan sistem operasi Android Marshmallow 6.0.

Baca: Kerja dari Rumah dengan iLancee

Harga rasmi Oppo R9S Malaysia

Harga R9S dalam pasaran Malaysia adalah RM1798. Tapi kalau nak lebih bebaloi, beli di Lazada sebab pembelian disertakan dengan 1 x R9s Case, dan selfie stick (monopod). Boleh rujuk pautan INI.



Skrin
AMOLED, 16M colors, 1080x1920 pixels
Saiz
5.5 inci (6.02 x 2.93 x 0.26 inci)
Berat
145g
Platform
Android OS, v6.0.1 (Marshmallow)
Chip
Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625
CPU
Octa=core 2.0 GHz Cortex-A53
Storan
Internal: 64GB
Kad memori
MicroSD sehingga 256GB
Kamera
Belakang: 16MP, f2.0, CMOS image sensor | Hadapan: 16MP
Pengimbas cap jari
Ada
Bateri
Li-Po 3010 mAh
Warna
Black, gold, rose gold, red
Rangkaian
LTE
RAM
4GB
 
Secara keseluruhannya, peranti ini sesuai untuk pengguna sederhana tetapi mementingkan kualiti kamera. Tambahan pula ia turut hadir dengan pengimbas cap jari serta sokongan pengecasan pantas VOOC. Ini menjadikan Oppo R9S berbaloi untuk dimiliki. 

Entri sebelum ini - Sinopsis Urusan Hati Cik Drama Queen

Terima kasih kerana membaca  Harga dan Spesifikasi Oppo R9S Malaysia

24 Januari 2017

Cara Semak Samsung Original


Cara Semak Telefon Samsung Original. Siapa tak kenal jenama Samsung? Kini Samsung bukan sahaja dikenali dengan jenama barangan elektrik tetapi peneraju telefon pintar dunia. Kehebatan peranti Samsung diukur dari segi kualiti, design menarik, ciri/fungsi terkini, serta harga yang mampu milik.


Ciri-ciri itu yang membuatkan majoriti dari pengguna telefon pintar dunia mengguna jenama Samsung.  Di Malaysia pula, Samsung menjadi peneraju telefon pintar yang menggunakan sistem operasi Android. Jika tidak, mengapa mereka berani mengeluarkan beberapa model setiap tahun. Ini semua untuk memenuhi permintaan pelanggan yang menginginkan ciri terkini selain setiap dengan jenama Samsung.


Namun ada pihak yang tidak bertanggungjawab menciplak peranti Samsung untuk mengaburi mata pelanggan. Lebih teruk, mereka mengambil kesempatan ke atas pelanggan yang tidak mempunyai pengetahuan tentang gajet dengan menjual telefon clone dengan harga original.

Ini sudah pasti menimbulkan rasa marah pengguna apabila telefon yang dibeli cepat rosak atau tidak berfungsi dengan baik.

Berkaitan: Huawei Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi

Cara Semak Samsung Original 

Mungkin fizikal telefon Samsung original dan palsu tidak dapat dipastikan jika dilihat dengan mata lasar. Tapi sebaik anda memegangnya, anda boleh kesan material yang digunakan tidak sebaik telefon tulen. Apatah lagi jika mengaktifkan telefon tersebut.

Anda boleh kesan jika peranti Samsung anda palsu melalui:
  • Skrin diperbuat dari kaca yang tidak berkualiti
  • Skrin tidak terang dan jelas seperti telefon asli
  • Butang sensor perlu ditekan dengan lebih kuat
  • Jarak antara butang home, power, dan volume, tampak tidak selari
  • Komponen berdekatan bateri peranti tidak sama seperti original
  • Telefon palsu tidak mempunyai cop yang sah
  • Kamera tidak berkualiti
  • Touch screen tidak lancar 
  • Bunyi speaker pecah
  • Packaging atau kotak telefon berkualiti rendah
  • Peniaga tidak menggalakkan anda menghantar telefon ke Samsung service center jika berlaku kerosakkan, sebaliknya memberitahu kedainya turut menyediakan servis sama.
Kenalpasti nombor IMEI Samsung

Setiap peranti Samsung mempunyai nombor siri tersendiri seperti IMEI (International Mobile Equipment Identity), MEID (Mobile Equipment Identifier), CDN, dan ICCID. Anda boleh temui nombor siri pada:

1. Di belakang telefon. Terdapat nombor Imei di belakang setiap telefon pintar Samsung.


2. Di bahagian Settings > General > About device > Status


3. Pada bateri. Untuk peranti Samsung yang dilengkapi bateri yang boleh dibuka, nombor model dan Imei telefon tertera pada bateri.


4. Kotak telefon. Setiap kota telefon original akan memaparkan informasi produk. Nombor Imei terletak di atas bar code.


Semak nombor Imei Samsung

Layari http://www.imeipro.info/samsung_imei_check.html dan masukkan nombor IMEI untuk semak sama ada peranti Samsung anda berada dalam pengkalan data.


Jika peranti anda original ia akan memaparkan informasi produk, namun jika sebaliknya, ini bermakna Samsung anda CLONE!

Entri sebelum ini - Ulasan Siri Stranger Things

Terima kasih kerana membaca  Cara Semak Samsung Original

17 Januari 2017

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik?


Apakah Ciri Hard Disk Terbaik? Pernah tak anda mempunyai masalah tidak mempunyai storan komputer atau telefon pintar yang mencukupi untuk menyimpan data dan fail penting? Saya pasti hampir semua pemilik gajet berdepan masalah sama. Ini kerana anda mempunyai terlalu banyak fail, perisian dan apps menyebabkan ruang PC sentiasa penuh.

Fail penting seperti resume, thesis, assignments, bil, dan lain-lain. Mungkin anda ada 5,000 keping gambar tersimpan dalam folder. Dalam ribuan gambar tu ada kenangan masa sekolah, university, gambar wedding, anak baru lahir, ataupun memori ketika bercuti. Selain itu anda sering menggunakan komputer peribadi untuk menyiapkan hal pejabat dan perlu melindungi data syarikat. Atau jika anda kaki movie macam saya, filem-filem favorite terlalu banyak sampai penuh laptop.

Ni baru sikit, masih banyak lagi movies dalam simpanan. Dah nak penuh laptop. Hee!
Membiarkan banyak fail penting dalam komputer tanpa backup diibaratkan seperti bunuh diri! Salah satu sebab kerana ia memperlahankan komputer. Selain itu, anda terdedah kepada risiko kehilangan semua fail jika berlaku kerosakkan komputer secara tiba-tiba atau diserang virus. Jangan ingat perkara seperti ini tak akan berlaku.


Tak perlu padam data kesayangan semata-mata nak beri space kepada fail baru. Kenapa perlu delete jika boleh dipindahkan ke dalam external hard disk? Hard disk merupakan storan tambahan dalam memastikan fail anda sentiasa selamat. Dalam bahasa mudah, ia seperti pendrive tapi dengan storan lebih besar.

Saya akan cuba terangkan kepada anda secara ringkas tapi padat tentang apakah ciri yang perlu ada bagi sebuah hard disk.
Apakah Ciri Hard Disk Terbaik? 


CIRI
MANFAAT
Kapasiti storan
Well, this is the main reason why you need a hard disk after all. Berapa besar ruang penyimpanan yang anda perlukan? Ia bergantung kepada keperluan anda. Jika hanya menyimpan fail 'Word' dan spreasheet, anda mungking tidak memerlukan hard disk bersaiz besar. 250GB atau 320GB sudah mencukupi. 
Portable
Untuk memudahkan ia dibawa ke mana-mana, sebuah hard disk perlulah kecil saiz fizikalnya dan ringan. Ia juga melancarkan kerja anda jika perlu bertukar-tukar komputer.
Kelajuan
Mengambil masa untuk memindahkan data dengan pantas terutama fail multimedia yang berkualiti tinggi dan bersaiz besar. Kalau anda seorang yang tak boleh sabar macam saya, ciri ini teramatlah penting!
Keselamatan
Melindungi data dengan 'password' untuk mengelak hard disk diakses atau dicerobohi oleh orang lain. Selain itu ia boleh menyalin semula data anda jika berlaku sebarang kesulitan.
Tahan lasak
Kalis air, tahan gegaran, fizikal luaran yang boleh melindungi hard disk dari rosak.
Warranty
Pengguna tidak perlu khuatir jika hard disk rosak contohnya tidak dapat diakses. Selagi ia masih under warranty, anda berhak mendapat hard disk baru atau servis secara percuma.
Harga
Harga hard disk semakin murah, terima kasih kepada teknologi storan peyimpanan dunia. Beliau ikut keperluan storan. Lebih besar storan sebuah hard disk, lebih mahal harganya.
Rekaan
Memang benar fungsi dan kualiti lebih penting dari rekaan. Tapi sebagai pengguna mesti kita inginkan gadget yang sedap mata memandang supaya sesuai dipadankan dengan komputer. 

Jenama hard disk terbaik 

Persoalannya, hard drive jenama apa yang mampu memenuhi kehendak anda?  Semua ciri yang saya sebut di atas tu ada pada jenama ADATA. ADATA merupakan jenama yang tidak asing lagi dalam menawarkan variasi storan peyimpananberkualiti. Khususnya jenis AData HD720 2TB USB3.0.


AData HD720 2TB USB3.0 merupakan antara hard disk terbaik di pasaran kerana ia mempunyai ciri 'wajib ada' yang pengguna inginkan seperti:

AData HD720 
Kapasiti: 2TB | Interface: USB3.0
  • Kapasiti - Lebih besar storan hard disk, lebih banyak fail yang boleh disimpan. Dengan 2TB kapasiti, masalah tak cukup space tiada lagi.
  • Kelajuan - USB 3.0 dengan kelajuan sehingga 5gbps menjadikan pemindahan data bersaiz besar boleh dilakukan dengan pantas.
  • Triple-layer case - Dibina dengan tiga lapisan perlindungan bagi melindungi hard disk dari retak dan renjatan.
  • Kalis air/habuk - Diperakui kalis air, mampu bertahan dalam air sedalam 2 meter selama 120 minit.
  • Tahan lasak - Menjadikan ia tahan retakkan dan tidak pecah jika jatuh dari kedudukan tinggi.
  • Sensor cahaya G-Shock - Teknologi yang melindungi data anda. Ia akan berhenti secara automatik jika berlaku kesulitan ketika pemindahan data dilakukan.

 Harga

Anda boleh dapatkan AData HD720 2TB dengan harga RM446 di portal Lazada. Kita semua tahu yang lazada sentiasa menawarkan harga terendah malah lebih murah dari kedai biasa. Jika anda mencari hard disk yang berkapasiti rendah, saya syorkan AData HV620 1TB USB 3.0 (RM219). Ciri yang yang saya sebut di atas sudah cukup untuk membuktikan yang AData adalah hard disk terbaik.


Banyak lagi variasi storan yang ditawarkan AData. Anda boleh tengok di Lazada menerusi pautan ini http://www.lazada.com.my/adata/

Pada saya membeli hard drive bukan satu pembaziran. Duit boleh dicari, dokumen dan gambar kenangan kalau hilang tak akan ada backup.


Semoga entri ini dapat menjadi rujukan buat anda yang bercadang untuk beli hard disk.

Entri sebelum ini - Kerja dari Rumah dengan iLancee

Terima kasih kerana membaca Apakah Ciri Hard Disk Terbaik?