Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

Jumaat, 27 Ogos 2021

,

Rasanya ramai yang dah tahu yang pengeluar telefon terkemuka, realme, telah keluarkan laptop pertama mereka iaitu realme Book. Laptop ini berprestasi tinggi, nipis, ringan, dan merupakan laptop sesuai untuk student yang mahukan peranti berspesifikasi padu untuk kegunaan jangka masa panjang. 


Biarpun ini adalah laptop pertama mereka, realme is not messing around. Bukan laptop cikai tau, tapi penuh dengan specs power setanding dengan jenama lain di pasaran. 




realme Book hadir dengan dua varian iaitu:


Perbezaan antara varian i3 & i5 adalah dari segi cip pemprosesan, kad grafik, dan storan. i3 dikategorikan sebagai laptop terbaik bawah RM3000. Manakala, i5 lebih berkuasa untuk handle kerja-kerja berat dan gaming. Jom ketahui antara spesifikasi lain yang ada pada realme Book


Skrin


Dari paparan, ia menggunakan 2K Full Vision, IPS LCD 14 inci, sRGB Color Gamut, dengan resolusi 2160x1440. Bingkai nipis dengan ratio 3:2. Ini membolehkan visual lebih sharp dan pixel density lebih tinggi berbanding laptop berskrin HD lain di pasaran. 


Selain itu, kecerahan skrin juga amat baik untuk kegunaan indoor dan outdoor. So kalau anda nak bawah sinaran matahari seperti di coffee house, memang tak ada masalah langsung. 

 

Cip pemprosesan

i3 di jana dengan 11th Gen Intel® Core™ i3-1115G4 Processor amat lancar untuk kegunaan harian seperti buat kerja pejabat, assignment, light gaming, edit gambar, menonton filem, dan uruskan bisnes Shopee. Sebab itulah realme Book ni adalah antara laptop terbaik untuk pelajar 2021. 





i5 pula hadir dengan 11th Gen Intel® Core™ i5-1135G7 Processor yang lebih berkuasa. Ideal untuk mereka yang berbajet besar, golongan profesional, nak handle tugasan multimedia berat dalam satu masa. Boleh main game, tapi tidak digalakkan untuk hardcore gaming. 


Storan

Dari segi storan pula, anda akan menikmati kelancaran PCIe SSD Storage dengan saiz i3 | 256GB dan i5 | 512GB. Seperti yang kita tahu, SSD ni berkali-kali lebih laju berbanding HDD. Anda juga boleh upgrade pada bila-bila masa sahaja. 

 



Kad grafik

i5 dipadankan dengan kad grafik Intel Iris Xᵉ Graphics yang cukup berkuasa. Ia sesaui untuk kegunaan berat seperti edit video, kerja-kerja multimedia, dan gaming. Bagaimanapun, ia bukanlah direka untuk hardcore gaming ya. 

 

Artikel berkaitan: 

+ Tips Beli Laptop Untuk Student

+ 7 Laptop Terbaik Untuk Student 2021

+ Plextone G20 Review

+ Handphone Murah Bawah RM500 2021




Design


Jelas, realme book tampak premium dengan binaan aluminium aloy. Ringan dan nipis. Ia cuma 1.38 kg dan ketebalan 14.9mm. Bahkan variasi warna silver dan blue ini kelihatan sleek dan elegan. 


Kelebihan realme Book

  • Fingerprint scanner yang responsif
  • Speaker HARMAN 
  • Dwi mikrofon yang sokong noise cancelling. Sesuai untuk sesi PdPR, Zoom meeting, dll. 
  • Hadir dengan Windows 10, sedia untuk dinaik taraf kepadan Windows 11
  • Port Thunderbolt 4 bagi varian i5


Dengan spesifikasi mantap di atas, jelas bahawa realme Book bukan sekadar melengkapkan peranti mereka. Tetapi ia hadir dengan spesifikasi luar dan dalam yang padu! Ia adalah laptop sesuai untuk student, pengguna sederhana, dan golongan profesional!



Isnin, 23 Ogos 2021

,

Tips Memilih Android Tv Box 2021 | Ramai yang sudah mula sedar akan kelebihan memiliki Android box sebagai alternatif kepada saluran 'tv tradisional' yang memerlukan harga langganan bulanan yang tinggi dan terikat dengan kontrak. 


Kalau dahulu kita terbiasa dengan saluran yang ditayangkan di Astro sahaja. Kini segalanya berubah apabila Youtube, serta laman penstriman seperti Netflix, Disney Plus, dan Prime lebih menarik dan memiliki kandungan yang pelbagai.  

 


 

Jadi ramai yang dah mula beralih kepada Android box kerana menawarkan lebih banyak kandungan yang jauh lebih menarik dan harga langganan yang berpatutan


Namun bagaimana nak pilih Android box yang sesuai dengan bajet dan keperluan anda? Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum membeli. 


1. Sokongan Google Play Store

 

Pastikan Android box tersebut membolehkan anda memuat naik pelbagai jenis aplikasi supaya boleh muat turun penstriman seperti Netflix, Viu, Prime, atau Disney+. Terdapat beberapa Android box yang telah diubahsuai dan hanya ada beberapa aplikasi sahaja. Jadi, kebebasan anda sebagai pengguna agak terhad.   

 


 

2. RAM

 

Berbeza dengan telefon dan laptop, Android box tidak memerlukan saiz RAM yang besar. Ini kerana ia menggunakan sistem operasi khas untuk penstriman. 1GB - 3GB sudah memadai. You don't need much, kerana tugasan utama Android box adalah untuk menonton video. 

 

Artikel berkaitan:

Kelebihan dan Kekurangan Android Tv Box Malaysia 

Mi Tv Stick Review - Android Box Terbaik di Pasaran

Cara Daftar Disney Plus Hotstar Malaysia

Android Box Terbaik Malaysia


3. OTA Update

 

Ramai yang terlepas pandang soal over-the-air (OTA) update. Ia berfungsi untuk kemaskini peranti agar firmware dan lain-lain sentiasa up to date. 


Ia bertujuan untuk memanjangkan jangka hayat peranti agar anda dapat menggunakannya dalam temoh yang lama. 

 

4. Sokongan channel tempatan dan antarabangsa

 

Tips memilih Android x box seterusnya adalah sokongan channel. Kini, cuma Astro dan MyTV sahaja sumber yang membolehkan anda tonton tv live seperti saluran Tv1, Tv2, Tv3, dan lain-lain. Selain itu, Long TV merupakan satu-satunya Android box yang sah dan mendapat kelulusan SKMM /MCMC. 




5. Storan

 

Sama seperti saiz RAM, anda tidak memerlukan ruang storan yang terlalu besar pada Android box. 8GB sebenarnya lebih dari cukup. Tidak banyak aplikasi yang anda boleh muat turun pada Android box, dan saiznya kecil sahaja. This is not a smartphone. 


Melainkan anda nak simpan file, movie dan tv siri dengan saiz yang besar di dalamnya. 


6. Sokongan 4K

 

Menonton filem dalam resolusi 4k memang puas hati! Tapi pastikan Android box tersebut menyokong 'Widevine L1' yang membolehkan anda menonton kandungan berresolusi 4K. 

 

Jika tidak, sia-sialah beli tv 4k tetapi Android box cuma boleh pasang HD sahaja. Pastikan tv dan Android box sokong 4K terlebih dahulu. 


7. Port USB

 

Bukanlah ciri wajib yang perlu ada pada setiap Android box. Port USB bertujuan untuk menyambungkan aksesori tambahan seperti wireless mouse, keyboard, pendrive, dan lain-lain.  

 


 

Ramai pengguna yang lebih berminat untuk guna wireless mouse. Lebih senang untuk buat carian berbanding guna remote control yang disediakan. 


Air Mouse paling mantap setakat ini. Cuma RM19 di Shopee - https://invol.co/cl5p81o

 

8. Wifi

 

Point terakhir sudah tentulah menyokong Wifi sekurang-kurangnya 802.11 ac untuk memastikan tontonan dan navigasi peranti tidak tersekat-sekat. Selain itu, kelajuan internet untuk Android box haruslah at least 2Mpbs untuk tontonan yang lancar. 



Android Box Terbaik 2021 Malaysia

 

1. Mi Tv Stick 

Saya sendiri guna peranti ini dan ia amat berbaloi! Murah dan hadir dengan Google Certified. 100% legal di bawah jenama Xiaomi. Cara pakai Android Tv box ini cukup senang, cuma plug and play. Tersedia dengan Google Play Store, boleh download apps, games, Google Assistant, & Chromecast.  

 


 

Harga: RM144

Beli di sini: https://invol.co/cl5p7ip

 

2. Long Tv

Satu-satunya Android box yang mendapat kelulusan SKMM untuk menyiarkan saluran tv live. Melalui Long Tv Android Box ini, anda boleh tonton ratusan channel dari luar negara secara 'halal' termasuklah beberapa saluran Astro.  

 

 

1GB RAM + 8GB ROM, menyokong video 4K penggunaannya amat lancar tanpa sebarang lag.  Ia juga tersedia dengan port ethernet dan USB andai kata anda ingin menggunakan wireless keyboard/mouse.

 

Harga: RM399

Beli di sini: https://invol.co/cl5p7hw

 

Itulah antara tips memilih Android tv box. Pastikan sesuai dengan bajet dan mengikut keperluan. Tidak perlu beli yang mahal sekiranya anda jarang tengok tv.

Selasa, 17 Ogos 2021

,

Grand Theft Auto (GTA) series by Rockstar is found on the PC of every true gamer. Over the years, the franchise has launched several gaming masterpieces in GTA Vice City, San Andreas, Liberty city stories, but their latest introduction GTA 5, has taken a step further. The GTA series is known for creating action- adventure games full of suspense, drama, and a lot of fighting. GTA 3, an older addition to the series, was also packed with suspense and drama, which excited gamers across the globe.

 

However, if we draw a comparison between the two games, there are differences. We will cover them in a lot more detail below. Developer create gta 5 fpr mobile as well, you will find mobile version of gta 5 from this website.

 


 

Plot

 

GTA 5 is the story of two former partners, Michael and Trevor, the game’s main protagonists. Both were involved in countless criminal activities and heists until Michael sold off his partners to begin a new life. Another character of the game is Franklin, who joins forces with Michael initially as he could no longer resist the action and suspense of his previous life and decides to go back to it.



 

They execute a plan which makes it to the headline and catches the attention of Trevor, who was living in a desert far off the city. When he hears about this, he joins Michael and Franklin while they set out on new heists. The game’s ending divides into three situations, and the player has to choose one as they wish.

 


 

In 2001 the launch of GTA 3 made the headlines, and the players were excited to enjoy it. The story is based in the fictional city of Liberty City and follows the adventure of Claude, who is the main protagonist in the game. Claude is a quiet criminal who becomes the victim of betrayal by his girlfriend Catalina after finishing a bank heist as she shoots her and runs away. 

 

After being caught by the cops and sentenced to 10 years in prison, Claude gets lucky and runs away with another criminal 8-ball before setting out to revenge the betrayal as he works for different mafia bosses and powerful criminals, including leones Yakuza and Mafias. 


 

Gameplay

 

GTA 3 includes the player traveling around three islands of liberty city as he works for different bosses in an attempt to avenge his betrayal. However, the game doesn’t offer much in terms of free play. Although you can roam around and kill people or steal cars, apart from that, you cannot do much in terms of other actions that are available in other GTA games.


If you are a free-play game lover, GTA 5 is the best game and one that would keep you engaged for a long time. The game contains several free-play features that allow you to roam around with a lot more  freedom.

 


 

The player can use their character to eat food, work out and perform several other activities. Furthermore, you can also buy properties and businesses. The game has a role-play version that lets users do whatever they want, from being a criminal to taking respectable jobs inside the virtual city.



Graphics

 

You can play GTA 3 but in lower-resolution graphics. The game was released when there wasn’t a lot of advancement and development in the field. This, there are no HD graphics options. GTA 5, however, is available in 4K HDR with original effects making the game a lot more realistic and enjoyable. 

 


 

Conclusion


GTA 3 and GTA 5 are exceptional games for the storyline as they are classics in the series. However, if you want to have more engaging gameplay in high-quality graphic settings, then GTA 5 is the best choice.

,

The user of WhatsApp? And want to switch to GBWhatsApp but thinking about what is the Difference between gbwhatsapp and the original WhatsApp? Is it worth using the alternative of Whatsapp? Is it safe to use? Here are the complete details about the difference between GBWhatsApp and Official WhatsApp. Before going into the comparison first you should know about the GBWhatsApp what it is and how it works?

 

What is GBWhatsApp?

 

GBWhatsApp is one of the most successful mods of WhatsApp, which comes with many features. GBwhatsapp was launched in 2014 first time and it became very popular with the passage of time. Now, millions of people using this WhatsApp mod due to its many features. In GBWhatsapp, the anti message delete feature is one of the most liked features of all time. In this app, you also get different themes and much more stuff. 

 



Difference Between GBWhatsApp and Official WhatsApp


The Official WhatsApp is a messaging app owned by Facebook. In the original WhatsApp, you see a very simple interface. You can upload your status and can chat with your friends and family with this app. It is one of the best sources of connecting with people.


 

It uses end- to-end encryption, which is a very secure gateway for communication. But, in official WhatsApp, you get many restrictions over your privacy. You cannot see deleted messages, statuses, and chats. You are also unable to hide your online status while using official WhatsApp, which makes limited control over privacy. Download Gbwhatsapp from here.

 

WhatsApp new feature

 

Features of Official WhatsApp

 

  1. End-to-end encryptions 
  2. Simple and clean interface
  3. Easy to use
  4. Lightweight 
  5. Owned by Facebook 
  6. Uploading and Viewing Status
  7. Secure Messaging
  8. Fast and Secure App
  9. Number 1 Social App Blocking 


On the other hand, GBWhatsapp gives you maximum control over privacy. It is not officially available on the Google Playstore but you can download it from here. And GBWhatsApp is also not owned by Facebook. 

 

Same as official WhatsApp it uses end-to-end encryption too for communication, which means using GBWhatsApp is safe. GBwhatsApp offers you all official WhatsApp features and also offers you some extra features.



While using GBwhatsapp you can turn on flight mode and can become offline on WhatsApp while your data is on. You can also view all deleted messages and statuses on WhatsApp. And the very good thing about GBWhatsApp is you can also download the status as well. 

 

While using GBWhatsapp you can freeze your last seen in WhatsApp GB too. No one will know whether you are online or offline when you enable the last seen freeze feature in GBWhatsapp. The anonymous status view is also one of the very unique features of the  GBWhatsApp.

 

Freeze 'last seen' on GBWhatsApp

 

In this feature, you can view the status of your friends without letting them know. You can only be shown up when you click on the double tick while viewing the status.


  • Anti Ban
  • Anti Message Delete
  • Anti Status Delete
  • Freeze / Hide Online Status
  • End-to-end encryption
  • Flight Mode
  • Many Built-in Themes
  • Secure Messaging
  • Maximum Control Over Privacy
  • Lightweight 
  • Blocking
  • Blue Ticks After Reply
  • Chat Lock
  • Chat Hide
  • Anonymous Status View


Khamis, 5 Ogos 2021

,

Musim pandemik ini, masing-masing perlu mengurus kewangan dengan bijak. Masalah telefon rosak atau perlu telefon baharu untuk PdPR amat memeningkan kepala. Jadi, ramai yang mencari telefon murah tapi berkualiti.


Jalan terbaik adalah dengan mendapatkan telefon mampu milik. Biarpun murah, tidak bermaksud tidak berkualiti. Telefon tersebut haruslah memiliki performance yang baik untuk membantu anda menjalankan tugasan harian. Anda harus ambil kira dari segi:


Things you should consider:

  1. Prosesor
  2. RAM sekurang-kurangnya 4GB
  3. ROM atau storan dalaman 32GB dan ke atas
  4. Bateri 4000 mAh
  5. Skrin besar untuk video call/sesi Zoom.
  6. Kualiti kamera memuaskan



 

Dalam artikel ini saya senaraikan sejumlah telefon sekitar RM1000 dan ke bawah untuk rujukan anda. 


1. XIAOMI MI 11 LITE

Xiaomi memang gemar melancarkan telefon versi 'Lite' atau berspesifikasi lebih rendah berbanding versi premium. Xiaomi Mi 11 Lite merupakan telefon kelas pertengahan tetapi membawakan specs padu seperti telefon high-end. 

 

Pemprosesan Snapdragon 732G sudah pasti melancarkan tugasan harian tanpa lag biarpun anda guna banyak apps dalam satu masa. Selain itu, fresh rate 90Hz membuatkan setiap tap dan swipe lebih smooth tanpa stutter. Ia juga menjadikan telefon ini amat baik untuk permainan video berat seperti PUBG dan ML.  



 

Baca: Main PUBG 20GB setiap bulan PERCUMA dengan simkad Yoodo!

 

Apa yang saya maksudkan adalah anda main PUBG, dan turun bootcamp pun tak akan lag. Lol! 

 

Cipset: Snapdragon 732G

Sistem operasi: Android 11 | MIUI 12

RAM: 8GB

ROM: 128GB

Kamera: Belakang 64, 8, 5 MP | Hadapan 16MP

Bateri: 4250mAh

Skrin: 6.55" FHD | 90Hz Amoled


Harga: RM1,199

Beli di sini: https://invol.co/cl5ei23

 



Artikel berkaitan:

+ Telefon Murah Bawah RM300

+ 5 Kelebihan Telefon 5G realme

+ Handphone Murah Bawah RM500 [Edisi 2021]


2. realme 8 5G

Telefon ini baru sahaja dilancarkan beberapa bulan lalu. Kiranya masih fresh lagi. terbaik dari segi performance yang menggunakan cip Dimensity 700 5G Processor. Rangkaian 5G ni kira yan gpaling latest dan boleh tampung teknologi yang terjangka.  

 


 

Spesifikasinya mantap dari segenap sudut termasuklah kamera 48MP, bateri 5000mAh, berserta dengan fast charging 18W. Kalau tengah cari telefon terbaik bawah rm1000 tahun 2021 ni, better angkat realme 8 5G ni. 


Cipset: Mediatek Dimensity 700

Sistem operasi: Android 11

RAM: 8GB

ROM: 128GB (UFS 2.1)

Kamera: Belakang 48, 2, 2 MP | Hadapan 16MP

Bateri: 5000mAh

Skrin: 6.5" 1080P | 90Hz Amoled

 

Harga: RM899

Beli di sini: https://invol.co/cl5ei4u

 

3. Narzo 20 Pro

Telefon murah tapi berkualiti yang seterusnya adalah Narzo 20 Pro yang direka khas buat golongan muda yang gemarkan hiburan. Narzo 20 Pro adalah telefon gaming murah terbaik yang boleh anda dapat dipasaran pada hari. 

 

Baca: Narzo 20 Pro - Handphone Gaming Terbaik


Cipset ini cukup berkuasa dalam menjalankan tugasan harian termasuklah permainan video berat. Dengan RAM 8GB, storan 128GB, ia memang cemerlang dari segi performance. Tambahan pula, ia disertak dengan 65W 65W SuperDart Charge.  

 


 

Amat berpatutan jika dilihat dari sudut spesifikasinya.

 

Cipset: MediaTek Helio G95 (setanding Snapdragon 730)

Sistem operasi: Android 10

RAM: 8GB

ROM: 128GB

Kamera: Belakang 48MP AI Quad Camera| Hadapan 16MP

Bateri: 4500mAh

Skrin: 6.5" 1080P | 90Hz Amoled

 

Harga: RM1,199

Beli di sini: https://invol.co/cl5ei6z



4. Redmi Note 10 5G

Jenama di bawah naungan Xiaomi ini juga tidak kurang hebatnya. Ia hadir dengan 3 variasi iaitu Redmi Note 10, Note 10S, dan Note 10 5G. Spesifikasnya dan harganya lebih kurang sama. Tapi saya cadangkan ambik yang 5G terus untuk kepantasan internet yang mengagumkan!

 


 

Note 10 5G dikuasakan dengan MediaTek Dimensity 700, Quad camera 48MP, dan saiz bateri sebesar 5000mAh. Sedap untuk main game memandangkan ia ada skrin IPS LCD 90Hz.


Cipset: MediaTek Dimensity 700

Sistem operasi: Android 11

RAM: 8GB

ROM: 128GB

Kamera: Belakang 48MP+2MP+8MP | Hadapan 16MP

Bateri: 5000mAh | 18W Fast Charging

Skrin: 6.5" FHD | 90Hz


Harga: RM799

Beli di sini: https://invol.co/cl5dx37

 

5. Oppo A73

Oppo juga sering mengeluarkan telefon mampu milik dengan ciri mantap. Model Oppo A73 wajar untuk anda consider memandangkan ia turut didatangkan dengan sejumlah fungsi bagus. 

 

Menggunakan cipset Snapdragon 662, dan RAM sebesar 6GB, ia cukup berkuasa untuk handle tugasan berat. Rekaan badannya juga tidak kurang hebatnya, tampak premium biarpun berharga bawah RM1000. Saling tak tumpah macam iPhone. Haha.  

 
 



Telefon ini disokong dengan skrin AMOLED, jadi anda boleh scan cap jari pada skrin. Paparannya sedap untuk main game dan tonton Netflix. Paling best, telefon ini menyokong 30W Fast Charging (VOOC). 

 

Cipset: Qualcomm SM6115 Snapdragon 662 (11 nm)

Sistem operasi: Android 10

RAM: 6GB

ROM: 128GB

Kamera: Belakang 16 MP + 8MP + 2 MP + 2MP| Hadapan 16MP

Bateri: 4015mAh | 30W Fast Charging

Skrin: 6.44" Amoled 1080 | 90Hz

 

Harga: RM779

Beli di sini: https://invol.co/cl5dxle

 


6. Poco M3

Smartphone bawah RM600 yang boleh anda dapatkan di pasaran pada 2021 adalah Poco M3. Berharga sekitar RM567, memiliki fungis mantap dengan gabungan cip Snapdragon 662 dan RAM 4GB. Jenama Poco ini mendapat perhatian ramai sejak kemunculannya beberapa tahun lepas.  

 


 

Model ini boleh dikatakan sesuai untuk mereka yang berbajet rendah tetapi masih mahukan performance yang lancar. Percayalah, telefon ini tidak akan mengecewakan. 


Cipset: Octa-core Qualcomm Snapdragon 662

Sistem operasi: Android 10

RAM: 4GB

ROM: 64GB or 128GB

Kamera: Belakang 48 MP + 2 MP + 2MP | Hadapan 8MP

Bateri: 6000mAh | 30W Fast Charging

Skrin: 6.53" 1080P

 

Harga: RM567

Beli di sini: https://invol.co/cl5dzmn


7. realme C12

Saya selitkan sebuah lagi peranti dari realme dalam senarai ini iaitu realme C12 yang dilancarkan pada tahun lalu. realme sering hadir dengan telefon mampu milik dengan penawaran fungsi yang tidak mengecewakan.

 



realme C12 adalah pilihan ideal untuk mereka yang mencari smartphone bawah RM500 terbaik 2021. Pemproses MediaTek Helio G35, 3GB RAM dan storan 32GB sudah cukup untuk menikmati hiburan seperti permainan video, penstriman, sosial media, dan lain-lain.  


Malah telefon ini juga 'mewah' dengan bateri iaitu sebesar 6000mAh! 


Cipset: MediaTek Helio G35   

Sistem operasi: Android 10, Realme UI   

RAM: 3GB

ROM: 32GB

Skrin: 6.5 inci HD+

Bateri: 6000 mAh   

Kamera: Belakang 13 MP, 2 MP, 2 MP | Hadapan 5MP 


Harga: RM569 (lebih RM500, tapi amat berbaloi)

Beli di sini: https://invol.co/cl5eh67

 

Itulah antara telefon murah tapi berkualiti 2021 yang saya boleh rekomen. Telefon ini boleh membantu anda melengkapkan tugasan harian dalam tempoh beberapa tahun. Kalau ada cadangan lain, boleh kongsikan dalam ruangan komen di bawah.

 

Rabu, 28 Julai 2021

,

Perlaksanaan 5G di Malaysia dilihat seiring dengan keperluan teknologi semasa. Ini kerana memiliki telefon pintar dengan fungsi asas sahaja tidak cukup. 5G bukan sekadar menambah baik dari segi kelajuan dan keperluan teknologi akan datang yang tidak diduga.

 

realme saw it coming. Oleh itu mereka keluarkan sejumlah telefon pintar 5G agar pengguna dapat menikmati pengalaman melayari internet mengagumkan yang berkali-kali ganda lebih baik dari 4G pada hari ini.   




Jadi, apakah kelebihan telefon 5G? Dalam artikel ini, saya akan senaraikan sejumlah kelebihan telefon 5G realme.


1. 5G Processors - Meningkatkan prestasi gaming

 

Telefon 5G adalah pilihan ideal buat penggemar permainan video (gamers). Ini kerana peranti ini hadir dengan download speed 10 kali ganda lebih baik dan ada low latency Gaming Mode. Ini bermakna permainan video tidak akan terganggu dan lebih stabil.  

 


 

Baca: (Yoodo) Simkad PERCUMA, Data Pubg Mobile 20GB PERCUMA


Cubalah game yang berat seperti PUBG Mobile, Mobile Lagend, COD, dan lain-lain. Tiada lagi masalah lagging, delay, atau "frame rate jatuh". Pengguna telefon 5G akan menikmati sambungan rangkaian 5G yang lebih lancar dari segenap sudut. .


2. Nikmati pengalaman menonton filem dengan lancar

We are living in the 'streaming era' di mana kita boleh menonton filem dan siri tv di mana dan pada bila-bila masa sahaja. Tonton filem kegemaran di Netflix dan ia akan lebih menghiburkan tanpa buffering. 


Telefon realme 5G hadir dengan skrin padu 'ultra smooth display' membuatkan tontonan video penstriman lebih terang dan jelas.  

 


 

Artikel berkaitan: 

+ Cara Daftar Netflix Malaysia

+ Cara Daftar Disney Plus Hotstar Malaysia 

+ realme 7 5G Bikin Semua Boleh Miliki Telefon 5G


3. Rekaan trendy dan selesa di tangan

Tidak hanya memfokus kepada spesifikasi semata, telefon 5G realme hadir dengan design segar. Ia direka dengan saiz ideal. Nipis, agar selesa dipegang tidak kiralah sama ada anda berjalan, berlari, atau bersantai di atas katil.  

 


 

Rekaan badannya langsung tidak membebankan ketika dipegang. Pilihan warnanya juga cantik. Lembut dan sesuai untuk golongan muda pada masa kini. 


4. Telefon hebat menjadikan anda lebih produktif

Bebaloi ke beli telefon 5G? YA! Kerana kita banyak menggunakan telefon untuk melakukan tugasan membalas komen pelanggan, editing gambar, menghantar email penting, dan lain-lain. Gabungan chipset dan kelajuan internet memudahkan lagi tugasan harian.


Dengan synchronize e-mel pada peranti, anda juga dapat berhubung dan berkolaborasi dengan rakan sekerja di aplikasi Google untuk membuat dan menyemak dokumen.

 

Baca: realme AIOT Sports Gajet Terbaik untuk Bersukan


Selain rangkaian 5G pantas, cipset berkuasa, saiz bateri turut memainkan peranan penting. Teknologi fast charging pada peranti 5G realme meningkatkan produktiviti. 

 

Anda tidak perlu menunggu lama bahkan saiz bateri 4500mAh hingga 5000mAh cukup untuk penggunaan sepanjang hari. 


5. Rakam memori indah dengan kamera telefon 5G


Selain ciri hebat yang saya nyatakan di atas, anda turut boleh merakan gambar berkualiti dengan kamera AI dan built-in camera filters. Kamera ini sesuai untuk pengguna sosial media tegar yang ingin merakam video Youtube mahupun TikTok.  

 


 

Anda pasti teruja akan hasil gambar dan videonya yang jelas dan tajam. Fungsi Super Nightscape Mode mampu mengambil gambar malam yang sempurna! 


Senarai telefon 5G Malaysia (realme)


Kelebihan telefon 5G realme ini didedikasikan khas buat golongan muda yang bakal menikmati perkembangan teknologi yang tidak terjangka. Telefon 5G realme kini boleh didapati pada harga mampu milik dan nantikan juga peranti hebat yang bakal dilancarkan kelak. 


Facebook: https://www.facebook.com/realmeMalaysia/

Instagram: https://www.instagram.com/realmemalaysia/?hl=en


Jumaat, 23 Julai 2021

,

Susah betul nak pilih laptop yang bersesuaian. Dengan lambakan jenama dan spesifikasi dipasaran, membuatkan kita lebih buntu nak pilih laptop 

Berikut adalah perkara yang perlu anda ambil kira sebelum membeli laptop.

 


 

PEMPROSESAN

i3 & i5: Cemerlang dari segi prestasi. Lancar untuk kegunaan harian dan jangka masa lama.  

 

i7: Sesuai untuk pereka grafik, video editor & pelbagai tugasan multimedia berat dalam satu masa.  

 

AMD Ryzen / Intel Xeon: Cukup berkuasa untuk permainan video, streaming, video/photo editor, kejuruteraan profesional.

 

* Elak beli Intel Atom dan Pentium/Celeron kerana prestasinya amat perlahan, mudah rosak, dan tidak tahan lama. Tapi kalau bajet rendah, dan hanya guna Microsoft Office dan Photoshop, okay je. 

 

* Kalau nak laptop murah bawah RM1000 untuk student, saya cadangkan beli Chromebook 




Artikel berkaitan:

+ Laptop Terbaik Untuk Student 2021 + Chromebook

+ Mi Tv Stick Review - Android Box Terbaik di Pasaran

+ Handphone Murah Bawah RM500 (Edisi 2021)

 

SAIZ RAM

Saiz RAM penting dalam 4GB lebih selamat untuk kegunaan harian. 8 GB - 16 GB hanya diperlukan sekiranya anda bermain permainan (games) dan terlibat dengan kerja-kerja suntingan foto dan video. RAM boleh di upgrade pada bila-bila masa. 



HDD atau SSD

Hard Disk Drive (HDD) dan Solid State Drive (SSD) mempunyai fungsi sama iaitu media peyimpanan data. Seiring dengan teknologi semasa, SSD berkali-kali lebih laju berbanding HDD. Tidak panas, dan senyap. Cuma SSD lebih mahal.  

 


 

Kalau laptop anda slow, upgrade kepada SSD adalah jalan terbaik. Komputer jadi lebih laju ketika cut-copy-paste, scan antivirus, install software, buka tab, dan lain-lain. Malah booting cuma 10 saat sahaja. Saya dah upgrade, memang berbaloi!

 

Harga SSD tidak semahal dulu, RM200 (256GB),  ikut bajet dan keperluan. Nak lebih jimat, anda beli sendiri SSD di Shopee, dan install di kedai dengan upah RM15 sahaja. 


SanDisk SSD 240GB: RM159

Link pembelian: https://invol.co/cl4bbnb

 

PORTS & CONNECTIVITY

Ramai yang terlepas pandang bab ini. Port yang wajib ada adalah HDMI, USB, dan LAN. Ketiga-tiga ini penting untuk student buat assignment dan presentation. Kebanyakan laptop baharu sekarang cuma hadir dengan port USB 3.0 Type-C. Port ini sebenarnya praktikal dan berbagai fungsi. Tapi masih tidak digunakan secara menyeluruh di Malaysia.  

 


 

 

Jadi, check betul-betul. Kalau takde ports yang anda perlukan, tanya salesman akan solusinya. Sama ada guna dongle atau lain-lain.


SAIZ BATERI

Bagi pelajar, saiz bateri amat penting supaya anda boleh guna dalam kelas, perpustakaan, atau saat genting. Saiz bateri 44Wh hingga 55Wh sudah memadai. Ia cukup untuk digunakan sekitar 7 hingga 8 jam untuk pengecasan penuh.  

 


 

Laptop untuk student 2021


So, laptop mana yang harus korang pilih? Saya cadangkan sebuah laptop yang specs padu dan harga tidak terlalu mahal. 



Asus M409D


Laptop untuk pelajar bawah RM2000 yang boleh anda dapatkan di pasaran. Sesuai untuk student, dan memiliki spesifikasi serba lengkap untuk buat assignment dan presentation. Lengkap dengan 4GB RAM  + 256GB SSD menjadikan laptop ini lancar dan berkali-kali ganda laju berbanding HDD.   

Design sleek, nampak premium walaupun diperbuat daripada plastik. Apa yang boleh saya katakan, ia adalah laptop yang sesuai untuk pelajar universiti. 





Processor: AMD Athlon™ Silver 3050U 

Processor  RAM: 4GB DDR4  

Storage: PCIEG3x2 NVME 256GB M.2 SSD  

Display: 14.0′ HD 1366×768 16:9//Anti-Glare  

Graphic: AMD Radeon™ R2 Graphics 


Harga: RM1,670  

Link pembelian: https://invol.co/cl4bcha


Huawei MateBook D 14

 

Laptop Huawei ini boleh dikatakan laptop terbaik untuk kerja 2021. Berspesifikasi tinggi, mantap dari segenap sudut termasuklah design. Harga ya mungkin agak tinggi berbanding yang lain, namun kualitinya memang solid dan untuk kegunaan berat. Contohnya pereka grafik, edit video, tugasan multimedia berat, dll. 




Untuk mereka yang ada bajet besar, bolehlah beli laptop Huawei untuk kegunaan jangka masa panjang. 


Processor: AMD Ryzen 7-3700U  

RAM:  8GB RAM    

Storage: 512GB SSD    

Display: 14.0' HD (1920 x 1080)  

Graphic:  Radeon™ RX Vega 10  

Security: FINGERPRINTpower button  

Bateri: Lithium Polymer, 4 cells


Harga: RM3,099  

Link pembelian: https://invol.co/cl4dpva


Semoga tips beli laptop untuk student ini dapat menjadi rujukan pelajar dalam mencari laptop untuk pembelajaran. Bagi golongan B40, semak bantuan laptop untuk pelajar di sini - https://store.acer.com/en-my/promotion/students .


Sabtu, 12 Jun 2021

,

Laptop Terbaik Untuk Student 2021 | Memandangkan kita telah kembali menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan terpaksa mengikuti kelas secara dalam talian, maka permintaan terhadap komputer riba / laptop semakin meningkat. 


Selain itu, sesi kemasukan pelajar baharu ke institusi pengajian tinggi bakal dimulakan tidak lama lagi. Laptop amatlah diperlukan agar pelajar dapat mengikuti kelas online supaya tidak tercicir dalam pembelajaran.  

 


 

Jadi, dalam artikel ini saya akan senaraikan beberapa buah laptop terbaik untuk pelajar. Laptop-laptop ini sesuai untuk kegunaan biasa, buat assignment, video call, suntingan gambar & video ringan, dan pada harga bajet.  

 

Baca: Tips Beli Laptop Untuk Student 


Tips beli laptop untuk student

Apa yang penting anda tahu tahap penggunaan dan software apa yang perlu digunakan kelak. Contohnya anda perlu lakukan tugasan berat seperti edit video/gambar, AutoCAD, dan lain-lain, belilah yang berspesifikasi tinggi dan lebih mahal.



Namun, sekiranya anda sekadar guna Microsoft Words, Excel, email, urus bisnes Shopee, dan menonton filem, pilih laptop yang berspesifikasi pertengahan. Agar anda dapat guna laptop tersebut untuk jangka masa yang lebih lama. 


Laptop Terbaik Untuk Student 2021


1. Asus M409D

Laptop terbaik bawah RM2000 yang boleh anda dapatkan di pasaran. Sesuai untuk student, dan memiliki spesifikasi serba lengkap untuk buat assignment dan presentation. Lengkap dengan 4GB RAM  + 256GB SSD menjadikan laptop ini lancar dan berkali-kali ganda laju berbanding HDD.


Design nice, walaupun diperbuat daripada plastik.

 

Processor: AMD Athlon™ Silver 3050U Processor

RAM: 4GB DDR4

Storage: PCIEG3x2 NVME 256GB M.2 SSD

Display: 14.0′ HD 1366×768 16:9//Anti-Glare

Graphic: AMD Radeon™ R2 Graphics 


Harga: RM1,670

Link pembelian: https://invol.co/cl4bcha

 

Artikel berkaitan:

+ realme Book Laptop Sesuai untuk Student 

+ 8 Tips Memilik Android Box 2021

+ Tips Beli Laptop untuk Student

 

 

2. Acer Aspire ES 11

Ingin saya ingatkan, laptop yang dikuasakan dengan Intel Celeron amat tidak digalakkan untuk tugasan harian. Ia adalah specs yang paling rendah di pasaran. Bukan tak boleh guna langsung, tapi kalau dah digunakan setiap hari, boleh rosak jugak.

 

 

Performance dia okay pada awal pembelian. Namun lepas digunakan selama setahun, dia mula menunjukkan tanda-tanda seperti lagging, delay, booting perlahan, dan pelbagai lagi.


Baca: Handphone Murah Bawah RM500


Tapi kalau jarang guna, cuma pakai untuk kelas online, urus bisnes Shopee, Words, dan Excel, Intel Celeron ini masih mampu untuk jalankan tugasan tersebut. Tambahan pula, ia lebih murah dan sesuai untuk mereka yang berbajet kecil.



 

Processor: Intel Celeron N3350 / Intel Shared Memory

RAM: 4GB, DDR3L SDRAm

Storage: 500GB HDD

Display: 11.5 inci, 720p

Bateri: 3220 mAh


Harga: RM1380


3. Teclast F6 Plus

Techlast mungkin tidak popular seperti jenama lain, tetapi spesifikasinya boleh dikatakan mantap juga. Biarpun guna Intel Celeron N4100, ia jada dengan RAM sebesar 8GB, dan 256GB SSD. Nah, kalau dah guna SSD, memang lancarlah laptop ni. 

 


 

Baca: Mi Tv Stick - Android Box Terbaik di Pasaran


Apa yang menarik perhatian adalah ia skrin boleh lipat 360 darjah, sekaligus boleh jadikan laptop ini sebagai tablet. Berskrin sentuh, IPS LCD, dan berresolusi 1920x1080. Which is quite impressive pada tanda harganya. 


Bukan setakat student, tetapi ideal buat businessman yang nak present product kepada customer. It comes in handy bila laptop boleh transform jadi tablet dan boleh touch screen. Kan? 


Harga: RM1,614

Link pembelian: https://invol.co/cl4ckyt


4. Acer Aspire A314 C087

Juga dijana dengan Intel Celeron, tetapi boleh boost sampai 2.9 ghz, dan support 4GB RAM dan guna SSD sebesar 256GB. Impressive kan? Cuma ia menggunakan skrin HD sahaja. Malah, rekaan dan bahan binaannya tidak se-gah yang lain. 


Melalui spesifikasinya, saya rasa ia adalah antara laptop terbaik untuk student 2021. Ideal buat pelajar sekolah rendah/menengah, dan IPT. Ia amat lancar sebab guna SSD, namun tak boleh main game berat. 

 


 

Processor: Intel Celeron N4020

RAM:  4GB RAM DDR4

Storage: 256GB SSD

Display: 14" HD 1366 x 768 resolution

Bateri:4810 mAh 7.7 V 2-cell Li-ion battery

 

Harga: RM1,569

Link pembelian:  https://invol.co/cl4d1w9

 

5. HP Probook

Laptop terbaik untuk student yang seterusnya adalah HP Probook. Dikuasakan dengan Intel Core i3, 4GB RAM, dan 256GB SSD. Spesifikasinya memang solid untuk laptop kelas pertengahan. Anda boleh buat assignment, berniaga Shopee, video call, dan editing ringan seperti Adobe Photoshop

 


 

Laptop ini masih boleh handle gaming ringan sepert PUBG Lite, Dota, The Sims, dan lain-lain. Design pun cun, nampak premium biarpun binaannya cumalah plastik. Rating dari seller Shopee ni semuanya positif. Belilah!


Processor: Intel core i3

RAM:  4GB RAM

Storage: 256GB SSD

Graphic:  Radeon HD7640G

 

Harga: dari RM1399

Link pembelian: https://invol.co/cl4d2f3


6. Joi Book 155 Pro

Laptop yang seterusnya adalah Joi Book 155 Pro, sebuah laptop keluaran Malaysia yang tidak kurang juga hebatnya. Pada saya, laptop ini memang dari segi design. Lihat sahaja rekaannya yang sleek, nipis, binaan aluminium, dan minimal bak Macbook!

 

Pokde.net
 

Sesuai untuk korag yang nak bawa laptop ni ke mana-mana. Ia ringan, saiz perfect untuk kerja-kerja menaip, dan presentation. 


Baca: Cara Daftar Disney Hotstar Malaysia


Dari segi spesifikasi, Joi cemerlang sekiranya anda hanya guna untuk buat assignment, video call, browsing, tengok movie, dan light editing. Maklumlah, ia cuma dijana dengan Intel Celeron sahaja. Bagaimanapun, korang akan dapat 256GB SSD secara percuma kalau beli laptop ni. So, confirm laju ok.

 



Processor: Intel Celeron Precessor N4120

RAM:  4GB RAM  

Storage: 64GB eMMC + 256GB SSD  

Skrin: 14'' Full HD IPS display,  1920 x 1080 Resolution

Graphic: Intel UHD Graphic 600


Harga: RM1,499

Link pembelian: https://invol.co/cl4f1pw

 

7. Huawei MateBook D 14

Seterusnya adalah laptop yang sesuai untuk pelajar universiti, HUAWEI MateBook D 14. Laptop kelas premium berharga RM3000 ke atas. Harga nya mungkin agak tinggi berbanding yang lain, namun kualitinya memang tip top, solid, dan sesuai untuk kegunaan berat.

 


 

Actually laptop memang tengah 'in' sekarang. Zaman 2021 ni kalau anda ada bajet lebih, belilah laptop premium agar boleh boleh digunakan untuk jangka masa lama.


Dijana dengan AMD Ryzen 7-3700U iaitu jauh lebih baik dari Intel i7. Ia cukup berkuasa hingga boleh handle penggunaan berat seperti video editing, pereka grafik, tugasan multimedia berat, gaming, dan lain-lain. Dari segi design, memang mengancam!


Processor: AMD Ryzen 7-3700U

RAM:  8GB RAM  

Storage: 512GB SSD  

Display: 14.0' HD (1920 x 1080)

Graphic:  Radeon™ RX Vega 10

Security: FINGERPRINTpower button

Bateri: Lithium Polymer,4 cells


Harga: RM3,099

Link pembelian: https://invol.co/cl4dpva



Laptop bawah RM1000

Kalau anda cari laptop murah bawah RM1000 untuk student pun boleh juga. Laptop refurbished memang banyak dijual dikedai komputer. Refurbished ini bermaksud secondhand/terpakai tetapi yang telah dibaiki atau dinaik taraf. 


Ini antara refurbished laptop bawah RM1000 yang mendapat rating tinggi di Shopee.


  1. Toshiba Intel Core i3 (RM830) - https://invol.co/cl4d3x8
  2. Fujitsu A553 i5 - (RM900) - https://invol.co/cl4d3z8

 

Chromebook

Bagi ibu bapa yang tengah cari laptop untuk pelajar sekolah, boleh consider adalah Chromebook. Harganya lebih murah dan boleh jalankan tugasan penting seperti menaip, video call, menonton video, dan lain-lain. Malah, harganya jauh lebih murah iaitu dari RM370 sahaja. 


Apa itu Chromebook? 

Dalam bahasa mudah, instead of guna Windows seperti laptop biasa, Chromebook guna Chrome OS. Sekali pandang, paparannya tidak ubah seperti sebuah tablet. Tetapi boleh guna Words, Classroom, Excell, dan sejumlah tugasan lain seperti laptop.


 

Chromebook lebih ringkas dan anda boleh download pelbagai aplikasi melalui Google Playstore. Antara Chromebook yang menjadi pilihan ramai adalah:


  1. Acer C720 Chromebook (RM379) - https://invol.co/cl4dqiw
  2. Acer Chromebook C710 (RM399) - https://invol.co/cl4dqjt
  3. Samsung XE303C12 (RM375) - https://invol.co/cl4dql9


Semoga senarai laptop terbaik untuk student ini dapat membantu anda. Beli ikut keperluan dan bajet. Lagipun, laptop amat penting agar anda dapat 'work from home' dan supaya anak-anak tidak tercicir dalam pelajaran.

Selasa, 25 Mei 2021

,

Nak tengok Netflix, Disney Plus Hotstar, atau tonton Youtube pada televisyen? Mi TV Stick adalah Android box terbaik yang boleh anda dapatkan di pasaran hari ini. Kenapa? Ia semudah plug & play, senang digunakan, mesra pengguna, dan harganya yang sangat murah. 


Saya sendiri memiliki Mi Tv Stick ini dan telah menggunakannya sejak tahun lalu. Sangat berpuas hati dengan kualitinya produk Xiaomi ini, makes me want to write this short review about it.  

 


 


But, keep in mind Mi Tv Stick ini adalah Android box kelas permulaan yang dijual pada harga sekitar RM139 sahaja. But surprisingly, ia menyokong sejumlah fungsi yang membuatkan ia amat berbaloi untuk dimiliki.


Spesifikasi Mi Tv Stick

  • Resolusi - 1080P (1920x1080, 60fps)
  • RAM - 1GB
  • Storage - 8GB
  • CPU - Quad-core Cortex-A53 
  • Sistem Opersi - Android 9.0
  • Bluetooth: 4.2 


Mi TV Stick membolehkan anda memasangnya pada televisyen dan membawa sejumlah ciri-ciri pintar ke televisyen anda. Ia dihubungkan melalui port HDMI, dan turut menyertakan sokongan Android TV.

 



Malah, tak perlu beli smart tv. Dengan Android box ini boleh transform tv lama into a smart one!


What's in the box?

Apa yang ada dalam kotak? Setiap pembelian disertakan dengan LIMA item iaitu Mi Tv Stick, Bluetooth Voice Remote, USB Cable, Power Adapter, dan HDMI cable. 


*Kabel HDMI digunakan sekiranya port HDM terlalu sempit. 



Cara pasang Mi Tv Stick

  1. Semudah 'plug & play', apa yang perlu anda lakukan hanyalah:
  2. Cucuk Mi Tv Stick pada port HDMI
  3. Sambungkan kabel USB pada tv atau guna power adapter untuk mendapatkan power supply. 
  4. Sedia untuk digunakan.


Mi Tv Stick Review


Saya telah menggunakan Android box ini selama beberapa bulan dan tidak berdepan dengan sebarang masalah setakat ini. Ia amat mudah digunakan kerana antara mukanya amat mesra pengguna. 

 

Biarpun saiz ROM cumalah 1GB, ia amat lancar dan tiada sebarang lag yang ketara. Tontonan Youtube, Netflix, dan HBO Go adalah memuaskan. Berapa kelajuan internet untuk Android box? 1.5 Mbps sudah mencukupi.  

 


 

Artikel berkaitan: 

+ Kelebihan dan Kekurangan Android Tv Box Malaysia

+ Android Box Terbaik dan Berbaloi

+ Cara tengok Netflix Percuma

+ 8 Tips Memilih Android Box 2021


Selain itu, alat kawalan jauhnya berfungsi dengan baik, Sedap dipegang dan kualiti binaanya setanding dengan produk premium. 

 

Muat turut pelbagai aplikasi

Selain menonton penstriman video, anda juga boleh muat turun pelbagai aplikasi seperti web browser, Spotify, Facebook, Zoom, Google Hangout dan lain-lain melalui Google Play Store. Terdapat lebih 5000 aplikasi that are made for tv tau!


Apa yang menjadikan peranti sebagai Android box terbaik Malaysia 2021 adalah kerana ini turut menyertakan fungsi Chromecast. Chromecast membolehkan pengguna bawakan kandungan dari telefon skrin televisyen dengan mudah.





But, don't expect penggunaannya sama seperti telefon pintar anda. Ini kerana Mi Tv Stick dijana dengan sistem operasi khas yang boleh dipaparkan di televisyen sahaja. 

 

Bermain video game

Sebagai hiburan tambahan, Mi Tv Stick turut membolehkan pengguna bermain permainan video. Kebanyakannya jenis pixelate yang menghiburkan.  

 

Kelebihan dan kekurangan Mi Tv Stick

 

Kelebihan

  • Antara muka yang lancar & senang digunakan
  • Murah
  • Stock Android
  • Fungsi Chromecast
  • Sesuai untuk travel (pasang di hotel atau dalam kereta yang ada input HDMI)


Kekurangan

  • Tidak menyokong resolusi 4K
  • Tiada port USB 
  • Tiada storage tambahan
  • Leceh buat carian tanpa keyboard
  • Google Assistant delay, tetapi tidak ketara


Harga: RM149

Link pembelian: https://invol.co/cl4an29


Overall, kalau anda tengah cari Android box untuk tengok Netflix di rumah, boleh cosider getting this device. Saya berpuas hati dan ini adalah pembelian paling berbaloi setakat ini. Dengan Disney+ akan tiba di Malaysia 1 Jun ini, bolehlah la layan pelbagai kandungan menariknya nant.

 

Mi Tv Stick sememangnya merupakan Android box terbaik untuk kelas permulaan. Ringkas, menjalankan fungsi utama dengan baik sekali. Bolehlah anda menonton penstriman video di musim pandemik ini.