Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

Sabtu, 13 Jun 2020

,
Realme Watch Smartwatch  Terbaik dan Murah RM299 | Salah satu artikel gajet yang mendapat bacaan terbanyak adalah Realme Buds Air Wireless Earphone Terbaik. I get it why, Realme mendapat tempat di hati pengguna kerana sering hadir dengan peranti berkualiti pada harga mampu milik.

Terkini, Realme mengeluarkan 4 aksesori pintar yang dinamakan AloT yang boleh meningkatkan produktiviti serta selari dengan kehendak semasa. Ia termasuklah Realme Watch!



4 aksesori AloT:
  • Realme Watch
  • Realme Band
  • Realme Buds Air Neo
  • Realme Powerbank 2

Kesemua gajet ini dilancarkan pada 11 Jun, so they are fresh from the oven! Kalau nak tahu apakah keistimewaan, fungsi menarik, dan harga gajet-gajet ini, baca artikel ini sampai habis. Saya sertakan juga link pembelian online dari seller yang sah.

Realme Watch

Akhirnya Realme hadir dengan smartwatch mereka yang pertama. Sekilas pandang, rekaannya hampir sama dengan Apple Watch. But who cares, selagi rekaan ini masih segar dan releven, ia masih tampak cantik premium.


Harga smartwatch ini adalah RM299, tetapi memiliki sejumlah fungsi sama yang ada pada jam tangan pintar yang bernilai ribuan ringgit.

Fungsi menarik pada Realme Watch:

  • Menjawab panggilan
  • Fokus terhadap kesihatan seperti denyutan nadi, memantau kalori, dan lain-lain
  • Memiliki 14 mod sukan berbeza
  • Menerima notifikasi media sosial dari telefon
  • Kalis air dan debu
  • Boleh mengawal muzik dan kamera
  • Skrin sentuh berwarna

Selain itu, ia memiliki skrin 1.4-inci berwarna (touch screen) dan beresolusi 320×320 pixels. Pilihan warna pula adalah Black, Green, Red dan Blue.


Artikel berkaitan: Handphone Murah Bawah RM300

Fungsi 'raise to wake' juga cukup membantu di mana anda hanya perlu mengangkat pergelangan tangan to mengaktifkan jam.

Realme Watch ini boleh dipadankan dengan semua jenis smartphone menggunakan bluetooth melalui aplikasi percuma, Realme Link. Kalau lihat dari segi spesifikasi yang ditawarkan, Realme Watch boleh dikatakan sebagai jam tangan pintar terbaik pada harga rendah.

If only I had this on my wrist!

Harga: RM299
Beli di Shopee: https://bit.ly/2UDFfNC

Realme Band

Merupakan fitness tracker atau penjejak kesihatan yang mampu milik tetapi lengkap dengan fungsi menarik. Malah ia boleh menandingi pesaingnya, Mi Band 4.


Spesifikasi Realme Band:

  • Skrin berwarna
  • Skrin 2.4 cm
  • Sensor denyutan nadi masa-nyata
  • Cable free charging
  • Kalis air (IP68)
  • Menerima notifikasi sosial media
  • Notifikasi panggilan telefon dan SMS
  • Peringatan untuk minum air
  • Sejumlah mode kecergasan seperti yoga, jogging, mendaki, dan lain-lain

Selain itu, bateri 90mAh ini mampu bertahan selama 10 hari untuk pengecasan penuh. This the best fitness tracker you could get right now.

Harga: RM129
Beli di Shopee: https://bit.ly/3hmwLnT

Realme Buds Air Neo

Kalau nak tahu, Buds Air Neo adalah versi 'Lite' atau berspesifikasi rendah berbanding peranti sebelumnya iaitu Realme Buds Air. Ini adalah supaya ia boleh dijual dengan harga yang lebih murah. Bagaimanapun, peranti ini tidak banyak perbezaan dengan Buds Air. Ia masih menghasilkan bunyik yang mengagumkan.




Spesifikasi Realme Buds Air Neo

  • Menggunakan cip R1 seperti Buds Air
  • Dynamic bass boost
  • Pemacu audio 13 mm
  • Kawalan sentuhan
  • Ketahanan bateri 3 jam atau sehingga 17 jam dengan penggunaan pod pengecas
  • Mode gaming

Untuk kaki gamers pula, earphones ini hadir dengan gaming mode yang membolehkan anda bermain permainan video tanpa gangguan wayar.



[+] Saya dah ada simcard percuma Yoodo, boleh main PUBG Mobile free 20GB tanpa lag. Ping 30 je! Kalau berminat rujuk >> https://bit.ly/2KXl0Wa


Kalau tengok dari spesifikasi ini, memang berbaloi pada harga RM129 kan?

Harga: RM129

Realme Powerbank 2

Melengkapkan akseseori AloT adalah Realme Powerbank 2. Rasanya tak perlulah saya cerita lanjut tentang fungsi powerbank kan? Dengan harga RM129, Realme Powerbank 2 berkapasiti 10,000mAh.


Spesifikasi Realme Powerbank 2

  • 18W dengan pengecasan pantas
  • Pengecasan dua hala - USB-C & USB-A
  • 13 lapisan perlindungan litar untuk pengecasan yang selamat

Powerbank ini cukup ringan dan nipis, jadi anda tidak perlu risau jika perlu dimasukkan ke dalam poket atau bag. Rekaannya juga menarik, lain dari yang lain. Hadir dengan warna hitam dan kuning rasmi Realme.


Harga: RM129

Maklumat lanjut rujuk:

#MYrealmeWatch
#TimeToBeSmarter
#FirstChoiceAloT

Kalau tengok pada spesifikasi Realme Watch tu, memang cukup berbaloi untuk dimiliki. Rata-rata website tech lain mengangkat jam tersebut sebagai Smartwatch Terbaik dan Murah. Aksesori lain dalam rangkaian AloT juga sungguh nice sekali!

Rabu, 27 Mei 2020

,
Handphone Murah Bawah RM300 [Edisi 2020] | Telefon pintar sudah menjadi satu keperluan dalam kehidupan seharian. Walau bagaimanapun, tidak semua golongan mampu untuk memilikinya dek kerana harganya yang mencecah ribuan ringgit.

Namun, masih ada handphone murah bawah RM300 yang menawarkan ciri-ciri menarik, setanding dengan telefon pintar kelas pertengahan. Biarpun murah, anda masih lagi boleh menikmati ciri seperti kamera, bermain permainan video, video call, melayari internet, dan bermacam lagi.



Pelbagai jenama telefon murah di pasaran yang masih relevan untuk digunakan pada tahun 2020. Saya cuba usha Huawei bawah RM300, sayangnya tiada. Hehe..

Anda boleh membelinya dengan harga yang jauh lebih murah secara online. Saya sediakan link Lazada atau Shopee (trusted seller) supaya senang untuk anda beli.

1.  Neffos C5 Plus


Neffos merupakan syarikat pengeluar aksesori popular dan turut mengeluarkan telefon pintar mampu milik beberapa tahun lepas.


Kamera hadapan 2-megapixel, selain kamera belakang 5-megapixel, dan sistem pemprosesan yang Neffos C5 Plus sudah cukup kegunaan harian. Ramai yang jadikan telefon ini sebagai hadiah buat anak-anak.


Menggunakan Android Go iaitu pelancar yang dioptimasikan untuk telefon berspesifikasi rendah. Pun begitu, ia sesuai untuk menonton video dan permainan video yang tidak berat dan santai. 

CPU: MediaTek MT6580M Quad-Core Processore
OS: Android 8.1 Oreo Go Edition
Memori: 1 GB RAM + 8 GB ROM 
Skrin: 5.34" IPS 18:9 
Bateri: 2200mAh Li-Polymer Battery
Kamera: 5MP (Belakang), 2MP (Depan) 

Harga: RM165
Beli di sini: https://invol.co/clo6ya

2. Redmi 7A


Harganya melebih RM300, tapi tak banyak pun. Masih lagi murah. Saya sendiri pernah order telefon ini sebanyak 3 unit di Shopee tahun lepas. Untuk anak-anak buah. masih elok dan lancar.

Dengan cip pemprosesan Qualcomm SDM439 Snapdragon Octa-core, Redmi 7A lancar untuk kegunaan harian, sosial media, dan permainan video berat seperti Mobile Legend. Ketahanan bateri pula terbaik iaitu 4,000mAh!

Main PUGB Mobile percuma tanpa lag? Daftar Yoodo sekarang >> https://bit.ly/2KXl0Wa


Berbaloi juga guna telefon ini. Smooth, dan lengkap dengan pelbagai sokongan bak telefon kelas pertengahan! 

CPU: Qualcomm SDM439 Snapdragon Octa-core
OS: Android 9.0 (Pie)
Memori: 2GB RAM
Storage: 16 / 32GB
Skrin: 5.45” IPS LCD
Bateri: 4,000mAh Non-Removable Li-Po
Kamera: 13MP (Belakang), 5MP (Depan) 

Harga: RM319
Beli di sini - https://invol.co/clo5l3

3. Wiko Jerry 3


Peranti yang baik untuk dijadikan sebagai telefon pintar pertama. Biarpun jenama ini kurang dikenali, ia tetap memberikan pengalaman terbaik pada skrin 5.45 inci.



Malah, ia didatangkan dengan 5-megapixel kamera hadapan dan 8-megapixel kamera belakang, ia sudah cukup untuk merakam gambar selfie yang memuaskan.

Prestasinya juga baik dan lancar untuk penggunaan internet, menonton video, dan permainan video yang sederhana.


CPU: Quad Core CPU
OS: Android 7.0 Nougat
Memori: 2GB RAM
Storage: 1GB RAM + 16GB ROM
Skrin: 5.45” IPS LCD
Bateri: 2500 mAh
Kamera: 8MP (Belakang), 5MP (Depan)

Harga: RM299
Beli di sini: https://invol.co/clo71j

4. Leagoo M10


Handphone murah bawah RM300 2020 yang seterusnya adalah Leagoo M10. Saya pasti anda pernah lihat jenama ini di kedai-kedai telefon. Leagoo sering hadir dengan telefon dan tablet yang menawarkan harga mampu milik.

Dengan pemprosesan 1.3GHz Quad Core CPU (MTK6580), Leagoo mampu beropersi dengan baik setanding telefon kelas pertengahan. Tiada sebarang masalah ketika menggunakan banyak aplikasi pada satu masa, media sosial, dan lain-lain.


Apa yang menarik tentang Leagoo M10 adalah kemampuan kamera belakangnya yang boleh menghasilkan kesan bokeh. Iaitu gambar yang mengaburkan latar belakang dan memfokuskan subjek utama.

Ia juga didatangkan dengan finger print scanner sebagai sistem sekuriti. Cukup mengagumkan pada harga bawah RM300.

CPU: Quad Core 1.3 GHz
OS: Android GO 8.1
Memori: 1GB RAM + 16GB ROM
Skrin: 5.5" HD + IPS Full View Display
Bateri: 2,850mAh 
Kamera: 8MP (Belakang), 5MP (Depan)

Harga: RM289
Beli di sini: https://invol.co/clo7g7

Itu sahaja untuk bawah RM300. Kalau anda mencari telefon Vivo murah, akan saya kongsikan dalam artikel akan datang. 

Kalau anda bukan seorang pengguna tegar atau 'heavy user', telefon murah sudah memadai dalam menjalankan tugas harian dan hiburan di waktu lapang. Atau, ada juga yang ingin mendapatkan telefon kedua untuk tujuan perniagaan.

Semoga artikel handphone murah bawah RM300 ini dapat menjadi rujukan dalam mendapatkan peranti bajet.

Rabu, 6 Mei 2020

,
aPlextone G20 Review | Mungkin agak terlambat untuk saya tulis review tentang earphones Plextone G20 ini memandangkan ia dikeluarkan pada pertengahan tahun 2019. I just got it recently berikutan earphones saya rosak, dan membaca pelbagai review menarik tentangnya.

Kalau anda sedang mencari best gaming headset brands atau all-in-one earphones untuk digunakan pada telefon dan komputer, Plextone G20 adalah pilihan terbaik kerana ia dijual pada harga sekitar RM30 sahaja! Bahkan, ia hadir dengan beberapa aksesori tambahan.


Kalau nak tahu tentang kualitinya, teruskan membaca review ini, dan saya akan recommend pautan pembelian Plextone G20 original secara online.

Plextone G20 Review


Sekali pandang, rekabentuk dan warnanya seakan headphones Razer, jenama yang sudah tidak asing lagi dalam arena penghasilanan aksesori permainan video.


Apa yang ada di dalam kotak?


Surprisingly, Plextone G20 hadir bersama dengan beberapa aksesori tambahan. Ia termasuk:
  • 3 pasang earbuds tambahan
  • Klip
  • Anti slip ear fins
  • Klip kabel
  • 90 cm cable extension
  • 18 cm computer audio patch cord
  • Earphones

Rekaan


Tidak dinafikan, rekaan Plextone G20 tampak premium dan elegan. Biarpun persis jenama Razer, ia tetap berada di kelasnya yang tersendiri. Dengan harga bajet, saya cukup kagum dengan kemasannya.

[Baca] Realme Buds Air Wireless Earphones Terbaik?

Kabelnya leper dan jenis getah menjamin ketahanan earphones ini. Penggunaan jenis getah ini juga mengelakkan ia dari berbelit. Bahagian belakang fon telinga juga bermagnet untuk memudahkan penyimpanannya.


Control center juga dibina dengan baik iaitu volume control jenis slide berserta butang pause. Butang ini berfungsi pada semua jenis music player dan Youtube.

Dengan audio jack 3.5mm 'L-shape' pastinya tidak akan mengganggu keselesaan sewaktu bermain permainan video.


Ia hadir dengan tiga warna iaitu hijau, merah, dan hitam. Saya memilih warna hitam untuk mengelak ia kelihatan seperti Razer.

Kualiti bunyi (gaming)


Nah, aspek yang paling penting untuk sesebuah earphones, iaitu KUALITI BUNYI. Sebagai earphones yang dikhaskan untuk permainan video, ia sememangnya cukup padu! Bunyinya jelas dan kuat.

[Baca] Review Bose Soundsport Wireless di Lazada 

Saya dah cuba pada PUBG Mobile, bunyi tembakan dan tapak kaki musuh dari kiri dan kanan memang jelas dan power! Seolah berada di dalam permainan itu sendiri. Kualiti ini sebenarnya membantu anda dalam mengesan kedudukan musuh.

[+] Guna simkad Yoodo dan nikmati 20GB data PERCUMA untuk bermain PUBG Mobile. Rujuk sini >> https://bit.ly/2KXl0Wa

Apatah lagi kalau menggunakan earphones ini untuk bermain game lumba kereta. Bunyi enjin kereta dan turbo memang menggegarkan otak!

And this could be your best PC gaming headset too, kerana iajuga sesuai digunakan ketika bermaina permainan video pada PC.


Kalau anda sedang mencari earphones gaming yang padu tetapi murah, Plextone G20 adalah pilihan terbaik. Ia bakal memberikan pengalaman bermain permainan video yang mengasyikkan!

Audio yang keluar dari mikrofon yang terbina juga wajar diberi pujian.

Kualiti bunyi (muzik)


Ternyata earphones ini memang direka khas untuk permainan video sahaja. Bassnya terlalu kuat sehingga menenggelamkan instrument lain. Suara penyanyi pula agak bergema. But not in a bad way.

For someone yang suka menghayati bunyi-bunyi halus seperti runut bunyi dari Hans Zimmer dan Justin Hurwitz, saya tidak dapat mendengar instrumen dengan baik. Begitu juga ketika mendengar white noise seperti 'birds chirping' atau 'sound of coffee shop', saya tidak dapat mendengar bunyi yang nyata.

Again, kalau anda sendiri tidak kisah dengan bunyi bass ini, Plextone G20  should be fine.

Noise cancelling


They did not lie about the noise-cancelling. Earphones ini menutup keseluruhan telinga sekali gus boleh menikmati permainan video dan muzik tanpa gangguan bunyi luar. Bunyi-bunyi asing hampir tidak kedengaran. Namun, hati-hati disaat memakainya. Mungkin boleh mencetuskan pergaduhan dengan orang sekeliling yang perlu bercakap dengan anda. LOL!

Keselesaan


I have to be honest, earphones ini mudah tercabut tidak kiralah saiz apa yang saya pakai. Cukup menjenggkelkan apabila kedudukannya perlu diubah pada setiap minit. Pemakaian yang tidak selesa inilah yang membuatkan saya sedikit kecewa dengan Plextone G20.

Harga


Beli di mana?Plextone G20 Malaysia boleh didapat di kedai-kedai aksesori komputer dan telefon. Tapi kalau korang beli online lebih murah. Saya sarankan anda beli di Lazada dari seller yang dipercayai.

Harga: RM31.40
Beli DI SINI: https://invol.co/clnep2



So far, dari kualiti bunyi, Plextone sememangnya mengagumkan. Bunyi bass memang padu dan sesuai untuk kaki gaming yang mahukan pendengaran yang jelas. Malah ia masih sesuai untuk mendengar lagu dan menonton filem.

Secara kesimpulannya, Plextone G20 adalah earphones yang cukup baik khususnya untuk pengalaman permainan video yang mengagumkan. Biarpun bassnya terlalu kuat untuk menikmati muzik, kualiti bunyi yang dihasilkan sudah cukup bagus pada harga serendah RM30. Highly recommended. Dari anda beli earphones RM10 yang tak best langsung tu, apa salahnya berbelanja lebih untuk menikmati muzik yang menyeronokkan.

Jumaat, 17 Januari 2020

,
Realme kini telah melancarkan aksesori earphone tanpa wayar mereka sendiri yang diberi nama Realme Buds Air. Dengan design ringkas, jenis TWS, dan harga yang mampu milik, adakah Buds Air mampu diangkat sebagai wireless earphones terbaik?

Ia merupakan wireless earphones pertama dari Realme, malah terbina dengan fungsi wireless charging. Nak tahu apa lagi spesfikasi Buds Air? Teruskan membaca artikel ini.


Spesifikasi Realme Buds Air


Cip R1


Terbina dengan Cip R1yang terkini dan Bluetooth 5.0 iaitu penyambungan pantas, audio yang stabil, jangka hayat bateri yang lebih lama, 'smart controls', dan pengecasan tanpa wayar.

Teknologi ENC atau 'Enviroment Noise Cancellation' juga sangat membantu dalam memastikan pengguna tidak diganggu dengan bunyi persekitaran semasa mendengar lagu.


Wireless charging


Earphones ini hadir dengan pengecasan tanpa wayar. Dengan hanya meletakkan pod pengecas di atas 10W Wireless Charger, ia mampu mengecas peranti seperti biasa.


Walau bagaimanapun, 10W Wireless Charger dijual secara berasingan.

Rekaan


Tidak mengejutkan yang rekaan Buds Air ini mirip Apple AirPods. Ini kerana AirPods adalah wireless headphones paling laris dan berkualiti di pasaran. Meniru rekaan dari jenama lain sudah lama diamalkan di dalam arena ini. So, calm down.

On the bright sight, orang akan sangka yang anda sedang memakai AirPods walhal anda hanya menggunakan peranti yang lebih murah.


Rekaan ringkas, melengkung, dan sesuai untuk semua golongan. Ia juga direka padan dengan semua jenis telinga. tidak mudah tercabut walaupun ketika melakukan aktiviti fizikal seperti berjogging.

Smart In-ear Detection


Salah satu spesifkasi menarik Buds Air adalah sokongan Smart In-ear Detection. Ia merupakan sensor yang mampu mengesan sekiranya ia dipakai. Jika anda cabut satu earphone dari telinga, muzik akan dihentikan secara automatik. Muzik disambung semula sebaik earphone dipakai.

So you won't miss anything from your favorite song.

Fungsi touch control
  • Double click - Menjawab, play/pause muzik
  • Triple click - Skip ke lagu seterusnya
  • Long press on one side - Menyeru Google Assistant / mematikan panggilan
  • Long press on both sides - Masuk dan keluar dari Gaming mode

Gaming mode


Ya, Realme Buds Air turut menyokong gaming mode. Agak tidak selesa untuk bermain permainan video sekiranya menggunakan earphones berwayar. Dengan Buds Air, anda hanya perlu tekan lama pada kedua belah earphones untuk mengaktifkan gaming mode.


Anda boleh bermain game dengan selesa dan mendengar bunyi yang jelas tanpa delay.

Ketahanan bateri


Hadir dengan bateri 400 mA. Ia mampu bertahan selama 17 jam secara berterusan jika anda menetapkan voluma pada 50%.

Berbaloilah untuk penggunaan sederhana kan?

Artikel berkaitan:
- Xiaomi Air Dots di Lazada Rm69
- BOSE Soundsport Review

Kualiti audio


Nah, aspek paling pentng dalam sebuah peranti audio. Buds Air menghasilkan bunyi yang berkualiti. Anda mampu mendengar audio yang jelas dan bass yang mengagumkan dengan bantuan 12 mm bass booster.


Tidak menghasilkan audio terbaik, tetapi dengan harga yang ditawarkan dan kualiti bunyi sebegini anda akan berpuas hati dan wajar diberi pujian.

Tiga pilihan warna


Buds Air hadir dengan tiga pilihan warna iaitu putih, hitam, dan kuning. Tiga variasi warna ini memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna. Warna putih terlalu common. Biarpun lebih bergaya, putih lebih cepat kotor dan akan meninggalkan kesan kekuningan jika digunakan untuk jangka masa panjang.


Warna kuning pula untuk mereka yang mahukan kelainan. Malah lebih menyerlah selain ia adalah warna rasmi Realme sendiri.

Cara pair Buds Air ke telefon
  • Buka pod pengecas
  • Tekan butang pada pod pengecas selama tiga saat sehingga keluar lampu hijau
  • Buka bluetooth pada telefon, dan pilih 'Realme Buds Air'.


Kelebihan
  • Sambungan yang stabil
  • Kualiti audio, bass yang jelas dan berkualiti
  • Menyokong gaming mode
  • USB Type - C
  • Wireless charging
  • Smart control
  • Boleh dipadankan dengan semua telefon pintar
  • Noise cancelling

Kekurangan
  • Kotak/pod pengecas menggunakan plastik yang tampak murah
  • Tidak kalis air

Realme Buds Air Lazada


Harga Buds Air di Malaysia adalah pada RM299. Namun, bagi anda yang berminat, boleh mendapatkannya pada harga RM229 di Lazada.


Murah bukan? Beli dengan pengedar sah (Realme Official Store) untuk mendapatkan warranty selama 1 tahun. Boleh beli DI SINI


Adakah Buds Air ini the best bluetooth earphones? Tidak. Tetapi dengan harga mampu milik ini anda boleh menikmati audio berkualiti dan sejumlah ciri menarik yang ada pada earphone premium yang lain.

Maklumat lanjut layari - https://www.realme.com/my/realme-buds-air

Artikel ini bukan sponsored post, tetapi ditulis untuk berkongsi tentang kehebatan Realme Buds Air. Jika anda pernah membaca blog ini, you would know how much I love earphones and Oppo. Realme, if you are reading..... *wink*

Sabtu, 19 Oktober 2019

,
Xiaomi Airdots di Lazada Cuma RM69 | Trend menggunakan earphone tanpa wayar (wireless earphone) semakin popular. Masing-masing mahu menggunakan earphone tanpa gangguan wayar dan boleh berada berjauhan dengan telefon tetapi masih lagi boleh mendengar lagu.

Harga wireless earphone Malaysia sangat mahal, ada yang mencecah RM800! Apple Airpods contohnya berharga RM699 di Lazada. Sejak itu, banyaklah jenama lain muncul di pasaran. Kebanyakkanya dijual pada harga sekitar RM100, masih mahal dan tidak berbaloi. Ini kerana bunyi yang tidak memuaskan dan bateri cepat habis. Tetapi Xiaomi Airdots di Lazada cuma berharga RM58 sahaja!


Murah bukan? Jenama Xiaomi ini bukan calang-calang. Selain telefon pintar, pengeluar dari China ini menghasilkan sejumlah gajet dan peralatan elektronik berkualiti. Seperti fitness tracker, Mi Box, mentol, cerek elektrik, speaker, skuter, robot vacuum, dan banyak lagi.

Spesifikasi Xiaomi Airdots


Airdots dikelaskan sebagai alternatif kepada Apple Airpods, tetapi pada harga bajet. Bagaimana dengan kualiti audionya? Adakah Airdots berbaloi untuk dimiliki?

Jom baca antara perkara yang perlu anda tahu sebelum memiliki Xiaomi Airdots.


Rekaan


Berbeza dengan wireless earphone seumpamanya yang lain, Airdots lebih kecil. Rekaannya tidak menyerlah tetapi dilihat selesa diletakkan ke dalam telinga.

[Baca] Cara Semak Xiaomi Original

Pod pengecas berpentuk seperti pil dan bersaiz sederhana.  Membuatkan ia senang di bawa ke mana-mana, malah masih lagi relevan disimpan di dalam poket.


Akan tetapi pod pengecas dibuat menggunakan bahan binaan berkualiti rendah dan ini sangat ketara. Rekaan menarik tidak dapat menyembunyikan kualiti plastik murahan yang digunakan. Bukan itu sahaja, kemasan matte ini juga mudah merangkap habuk.

Mungkin kerana itulah ia dijual pada harga rendah.

Menariknya, Airdots menawarkan kawalan butang sentuhan pada earphone itu sendiri. Ia seperti tap sekali untuk menjawab panggilan, dua kali untuk menyeru Siri/Google Assistant, dan beberapa kawalan lain.  

Kualiti Audio


Untuk wireless earphone yang berharga bawah RM100, kualiti bunyi Airdots amat cemerlang. Tidak setaraf jenama Beats atau Bose. Tetapi untuk harga bajet, kualiti treble dan bass nya baik dan seimbang.


Sesuai untuk mereka yang gemarkan muzik pop dan baik untuk bermain PUBG. Hehe! Bahkan, ia boleh menapis bunyi luar ketika mendengarnya pada volume sederhana.

Ketahanan Bateri


Satu lagi ciri utama yang sering dilihat pada sebuah wireless earphone adalah ketahanan baterinya. Airdots boleh digunakan sehingga 4 jam secara berterusan dengan sekali cas.

[Baca] Xiaomi Mi Band 4 Hanya 139 di Lazada

Ini termasuk penggunaan untuk mendengar lagu dan menjawab panggilan. Airdots tahan selama tiga hari pada penggunaan sederhana.


Ia adalah lebih pendek berbanding Airpods dan Galaxu Buds. But hey, ia berharga RM59 sahaja!

Cara guna Xiaomi Airdots


Buka fungsi 'Bluetooth' pada telefon
Tanggalkan salah satu Airdots dari pod pengecas. *Lampu LED akan berkelip untuk dipadankan
Pilih nama Airdots pada senarai telefon

Kawalan sentuhan

Kelebihan Airdots

  • Harga mampu milik
  • Kualiti audio memuaskan
  • Ringan dan portable
  • Rekaan menarik
  • Boleh dipadankan dengan semua jenama telefon pintar/tablet
  • Kawalan sentuhan
  • Boleh menyeru Google Assistant, Siri, Xiao AI
  • Kalis air IPX4

Kekurangan Airdots

  • Bahan binaan tidak berkualiti
  • Jangka hayat bateri sederhana
  • Tidak menggunakan port pengecas USB type-C


Harga Xiomi Airdots Malaysia


Sempat saya tinjau harga Airdpots di Mi Store Kota Bharu, harganya adalah RM99! Jauh berbeza dengan harga yang dijual online. Jadi untuk lebih jimat, saya cadangkan anda beli di Lazada pada harga RM69 sahaja.

Ini adalah antara yang termurah dan dipercayai di Lazada. Seller telah menjual sebanyak 1892 buah Airdots. Jika anda baca review dari pelanggan, kesemuanya positif dan berpuas hati dengan servis dan kualiti. Yang penting original!


Anda juga bakal dapat free gift silicone case.

Beli di sini - https://invol.co/clii5b


Menarik juga Xiaomi Airdots ni. Sebab itulah ia mendapat perhatian pengguna. Terutama mereka yang sudah lama mengimpikan wireless earphone dan berbajet kecil.

Saya juga merupakan pengguna Xiaomi dan cukup berminat dengan Airdots ini. Amat sesuai jika dipadankan dengan Xiaomi Mi A2 Lite. Heee! Akan tetapi saya sudahpun memiliki Bose Soundsport Wireless yang pada saya cukup sempurna.

[Baca] Pengalaman Guna Xiaomi Mi A2 Lite

Jika anda sedang mencari wireless earphones yang berkualiti dan murah, Xiaomi Airdots adalah pilihan terbaik.

Selasa, 2 Julai 2019

,
Xiaomi Mi Band 4 di Lazada hanya RM139 | Sejak Xiaomi Mi Band mula dilancarkan pada 2014, ia mula menjadi peneraju kepada peranti fitness tracker atau penjejak kesihatan. Ia menjadi pilihan ramai keranaa menawarkan fungsi menarik, rekaan elegan dan berkualiti pada harga murah

Untuk mengekalkan gelarannya sebagai 'best fitness tracker watch' di pasaran, Xiaomi melancarkan Mi Band 4 yang menambah baik beberapa ciri menarik.


Nak tahu apakah ciri menarik Mi Band 4? Apakan perbezaan antara Mi Band 4 dengan Mi Band 3? Teruskan membaca artikel ini.  

Skrin AMOLED berwarna


Penambahbaikan yang paling ketara adalah Mi Band 4 dilengkapi skrin berwarna. Ini merupakan kali pertama Xiaomi membangunkan skrin berwarna pada penjejak kesihatan mereka. Peranti-peranti sebelum ini hanya hitam dan putih.

Ini bermakna skrin kali ini lebih verstail dan aplikasi di dalamnya lebih ceria dengan adanya skrin AMOLED berwarna.


Dengan adanya interface berwarna ini, pengguna diberikan kira-kira 77 pilihan paparan utama.

Selain itu, saiz skrin kali ini lebih besar iaitu 0.95 inci berbanding 0.78 inci pada Mi Band 3. Biarpun perbezaan ini tidak ketara, ia tetap memberi kepuasan kepada si pemakai terutama ketika melakukan aktivit fizikal.

Teknologi SWOLF


Sokongan SWOLF memudahkan anda memantau aktiviti berenang. Ia boleh menetapkan beberapa mode berbeza. Bahkan Mi Band 4 mampu mengenal pasti beberapa gaya renang seperti kuak lentang, rama-rama, bebas, dan lain-lain.

[Baca] Cara Semak Xiaomi Original 

Mempunyai perlindungan air sehingga 50 meter. Ini sesuai untuk dibawa bercuti dan tidak digalakkan untuk aktiviti menyelam dasar laut yang serius.

Mikrofon untuk arahan suara


Selain itu, mikrofon juga salah satu ciri menarik pada Mi Band 4 yang boleh anda nikmati. Dengan adanya mikrofon ini, anda boleh melakukan arahan suara (voice command).


Ia turut hadir dengan pembantu digital, Xiao AI. Antara tugasan ringkas yang boleh anda arahkan adalah:

  • Bertanyakan cuaca
  • Mengawal muzik
  • Menetapkan telefon kepada mod senyap
  • Mengawal panggilan telefon
  • Mengawal peranti-peranti berhubung di rumah sperti lampu pintar Xiaomi

Mengecas tanpa membuka tali jam


Mi Band sebelum ini memerlukan pemakai membuka tali untuk mengecas bateri. Cara pengecasan kini semakain senang. Ia terbina di belakang jam dan anda tidak perlu mencabutnya terlebih dahulu.

Bercakap soal bateri, Mi Band 4 mampu bertahan sehingga 20 hari dengan penggunaan sederhana.

Sokongan NFC


Mi Band 4 turut mengekalkan fungsi NFC untuk tujuan pembayaran nirtunai. Pengguna boleh menggunakan kod QR untuk diimbas oleh penjual ketika membuat pembayaran.



Rekaan


Berbeza dengan Mi Band 3 yang mempunyai lengkuk untuk mengaktifkan peranti, Mi Band 4 hadir dengan skrin rata.


Dengan beberapa ciri baharu yang saya senaraikan di atas sudah cukup untuk membuktikan yang Mi Band 4 adalah fitness tracker yang berbaloi untuk di miliki. Apa yang ditawarkan peranti ini sangat mengujakan. Harga Mi Band 4 Malaysia juga murah, tidak jauh beza dengan Min Band 3. Baik beli yang terbaharu je.

Harga Mi Band 4 di Lazada



Mi Band 4 sudah pun masuk ke pasaran Malaysia. Hargnya sekitar RM129 hingga RM145 sahaja. Saya cadangkan beli dengan seller yang mendapat reputasi baik dari pelanggan untuk memastikan servis yang memuaskan dan ketulenan produk.

[Berkaitan] Pengalaman Beli Handphone di Lazada


Seller seperti gambar di atas menjualnya dengan harga RM145. Tiada kos penghantaran dan anda bakal menerima DUA free gifts.

Beli di Lazada - https://invol.co/clg93h

Sabtu, 22 Jun 2019

,
Spesifikasi dan Harga Samsung Galaxy Fit, Fit e Malaysia | Smart watch yang juga berfungsi sebagai peranti penjejak kesihatan semakin popular dikalangan pengguna. Banyak fungsi hebat yang boleh anda temui dalam 'fitness tracker' ini, disamping hadir dengan rekaan elegen yang sesuai dijadikan aksesori harian.

Minggu lalu, Samsung melancarkan DUA penjejak kesihatan iaitu Galaxy Fit dan Fit e.


Dapatkah Galaxy Fit ini menjadi pesaing kepada Mi Band yang menjadi meneraju dalam arena fitness tracker? Apakah spesifikasi menarik yang ada padanya? Bagaimana pula dengan harga Galaxy Fit dan Fit-e di Malaysia?

Saya kongsikan spesifikasi Fit e kerana ia lebih murah dan mampu milik. Namun, Fit e bukanlah peranti murahan.

Spesifikasi dan Harga Samsung Galaxy Fit, Fit e Malaysia


Spesifikasi Galaxy Fit e


Rekaan


Dari sudut rekaan, Galaxy Fit tampil dengan design hampir sama dengan Mi Band keluaran Xiaomi.
Tetapi ini adalah rekaan berbeza berbanding smartwatch yang pernah dihasilkan Samsung sebelum ini.

Agak berbeza dengan Samsung Gear Fit2 Pro yang mengetengahkan design yang lebih besar.


Galaksi Fit lebih ringan, mesra sukan, iaitu anda hampir tidak rasa ia berada dipergelangan tangan. Ini kerana plastik yang digunakan ditambah baik supaya tidak mengganggu aktiviti fizikal.

Notifikasi dari telefon


Selain menjejak kesihatan untuk tujuan bersenam, Galaxy Fit turut menerima notifikasi dari telefon yang disambungkan melalui bluetooth.


Anda akan menerima pesanan text, notifikasi dari Instagram, Twitter, reminder, menjawab panggilan telefon, dan lain-lain.

Bateri


Sebagai smartwatch, penjejak kesihatan, serta aksesori, bateri Galaxy Fit-e yang sebesar 70mAh mampu bertahan selama 6 hingga tujuh hari pada penggunaan sederhana.

[Baca] Cara Semak Samsung Original

Ia cukup untuk menampung penggunaan senaman dan mencapai fitness goal anda. Dalam masa satu minggu, anda tidak perlu risau akan gangguan kehabisan bateri semasa bersenam.

Namun, ia bergantung kepada penggunaan ciri yang ada pada peranti ini seperti widget, text, notifikasi, dan masa pengecasan.

Ketahanan


Samsung membina Galaxy Fit-e dengan ketahanan taraf 'military-level'. Ia tahan lasak, tahan air sehingga 5 ATM. Anda boleh memakainya tanpa perlu risau akan habuk, hujan, dan peluh.


Penjejak kesihatan


Memandangkan ia adalah peranti penjejak kesihatan, Galaxy Fit-eyang disokong Auto Workout Tracking akan mengesan TIGA aktiviti secara automatik iaitu:
  • Berjalan
  • Berlari
  • Senaman

Ia turut menghantar heart rate (degupan jantung) terus ke telefon menerusi aplikasi Samsung Health App untuk rujukan dari masa ke semasa.

Muat turun Samsung Health App secara percuma
iOS: https://apps.apple.com/us/app/samsung-health/id1224541484
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sec.android.app.shealth&hl=en

Polar Tidur


Samsung Galaxy Fit-e turut menyokong sleeping tacker supaya anda boleh mengesan polar tidur. Maklumat ini seterusnya dikumpul dalam aplikasi Samsung Health supaya anda boleh mengesannya dan mengamalkan gaya hidup sihat.


Perbezaan antara Galaxy Fit dan Fit e


Galaxy Fit adalah versi yang lebih premium berbanding Fit e. Ia hadir dengan skrin AMOLED 0.94-inci berwarna. Malah, baterinya juga sebesar 120 mAh yang mampu bertahan sehingga 11 hari.

Galaxy Fit vs Galaxy Fit e



Disebabkan perbezaan ini, harga kedua peranti ini adalah berbeza. Anda boleh lihat sendiri harganya di Lazada menerusi pautan di bawah.

Harga Galaxy Fit Malaysia
RM139 - Beli di SINI

Harga Galaxy Fit e Malaysia
RM360 - Beli di SINI

[Baca] Pengalaman Beli Handphone di Lazada

Menarik bukan? Harganya juga agak berpatutan. Adakah ia dapat memberi saingan kepada Mi Band 4 yang telah berada di pasaran?

Jika dilihat kepada Samsung smartwatch review di Youtube, rata-ratanya memberi pujian terhadap peranti ini.

Semoga artikel Spesifikasi dan Harga Samsung Galaxy Fit, dan Fit e Malaysia dapat membantu anda dalam membuat pilihan sebelum membeli.

Khamis, 21 Februari 2019

,
Pengalaman Guna Xiaomi Mi A2 Lite | Sebenarnya agak terlambat untuk saya terbitkan artikel ini kerana saya mula menggunakan peranti Xiaomi sejak awal Disember 2018 lagi. But I want to write it anyway. Ini merupakan pertama kali saya guna telefon Xiaomi. Selepas banya membaca tentangnya, I chose Xiaomi Mi A2 Lite.

Sebelum itu, mari saya terangkan secara ringkas tentang jenama Xiaomi.

Xiaomi merupakan sebuah pengeluar barangan elektronik khususnya gajet dari China. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini Xiaomi Malaysia mula diterima ramai. Ini kerana mereka menjual telefon berspesifikasi tinggi pada harga rendah.

Kebanyakan ciri yang ada setanding iPhone dan beberapa telefon high-end lain. Begitu juga dengan smartwatch fitness tracker seperti Fitbit dan Amazfit. Testimoni Xiaomi juga dilihat baik setakat ini.

Kenapa beli Xiaomi?


Well, saya ada iPhone 5s yang menang dari contest iPhone 5s Gajet Impian anjuran Denaihati itu masih boleh digunakan. Tetapi memandangkan storage-nya cuma 16GB, saya tidak dapat melakukan kemaskini iOS. Jadi banyak apps penting seperti Twitter, Instagram, Unfold, Snapseed, dan lain-lain sudah tidak boleh digunakan.

[Baca] Cara Semak Xiaomi Original

Oppo R1L juga masih elok, tapi masih menggunakan Android KitKat. Juga menyebabkan banyak apps tidak boleh dimuat turun.


Jadi, saya tertarik dengan Xiaomi Mi A2 Lite. Ia merupakan telefon yang spesifikasinya sedikit kunrang berbanding Mi A2.

Mi A2 Lite juga dinilai baik oleh majoriti tech Youtubers sehingga mengangkat peranti ini sebagai smartphone terbaik pada harga bajet.

Jika anda tengah usha telefon baharu, dan nak tahu sama ada Xiaomi ok ke tak, teruskan membaca artikel ini. Saya akan ulas dengan terperinci tentang pengalaman pakai handphone Xiaomi. Anggap je artikel ini adalah ulasan Xiaomi Mi A2 Lite.

Pengalaman Menggunakan Xiaomi Mi A2 Lite


Sistem Operasi Android One


Xiaomi Mi A2 Lite dijana berasaskan Android One, iaitu sistem operasi keluaran Google sendiri. Android One memberikan pengalaman penggunaan Android asli, selain kemaskini lebih pantas, dan boleh mengemaskini Android yang terkini.

Pada saya Android One memang lancar dan padu. Masa saya beli, ia menggunakan Android 8.1 Oreo. Dan kini menjana Android 9 Pie. Kemaskini terbaharu mengalamai banyak penambahbaikkan, dari segi shortcut, interface, fungsi radio, dan banyak lagi.


Untuk pengetahuan, hanya peranti Android One sahaja yang bakal menerima kemasikini automatik ini.

Cip Mi A2 Lite menggunakan cip Snapdragon 625, pilihan memori 3GB/4GB RAM. Ia membawakan cip lapan-teras Cortex-A53 2.0 GHz dengan penggunaan GPU Adreno 506, Agak berkuasa. Especially at this price point.

Skrin


Hadir dengan skrin 5.84-inci Full HD+ dengan nisbah 19:9. Hampir menggunakan Skrin Infinity, tetapi diganggu dengan kehadiran notch atau takuk untuk memberi ruang kepada kamera. Which I dont really mind the existence of the notch.

Kamera


Kamera yang terbina pada peranti ini agak rendah jika dibandingkan dengan Mi A2. Peranti ini disokong dengan dual-camera. Iaitu sensor utama 12MP f/2.2 dan sensor kedua 5MP f/2.2 untuk keupayaan kesan bokeh.

Kamera Mi A2 Lite jika dirakam di outdoor atau dalam pencahayaan yang terang memang mantap. Tetapi pada penggambaran low-light, ia agak mengecewakan. Malah, kadang-kala kesan bokehnya tampak tidak natural.

Pada saya ini bukanlah satu masalah besar jika dilihat pada harga peranti ini. Kalau anda mahukan kualiti kamera yang lebih baik, saya cadangkan beli Mi A2. 


Night photo

Selfie

Disclaimer: I am not in this photo.



Rekaan


Salah satu sebab utama mengapa saya berminat pada peranti ini adalah rekaannya yang menawan. Ia dibina berasaskan logam yang memperlihatkan kesan premium. Sekilas panda yang kelihatan seolah peranti kelas atasan.

Pengimbas jap jari diletakkan di bahagian belakang, dan jangka masa unlock yang pantas.


Bateri


Percaya atau tidak, Mi A2 Lite ini hadir dengan bateri 4000 mAh. Ia dapat dicas sepenuhnya dalam masa kira-kira 2 jam.

Sebagai pengguna sederhana, saya menggunakannya selama 3 hari selepas pengecasan penuh. Yup. Itu termasuk browsing, sosial media, menonton video, dan 4 hingga 5 PUBG matches.

Speaking of PUBG, anda boleh bermain permainan video high end dengan lancar tanpa lagging. Telefon ini hanya memberikan haba suam yang sangat minimal. For a budget phone, this is impressive.

Harga Xiaomi Mi A2 Lite Malaysia


Hah, dah berkali-kali saya sebut ini adalah telefon bajet kan? Kalau nak tahu harganya cuma RM729 (3GB/32GB) dan RM849 (4GB/64GB).

Tetapi saya beli secara online di Lazada dengan harga RM679 untu versi 4GB/64GB. Saya membayarnya dengan harga RM604 sahaja selepas menggunakan voucher RM70. Murah kan? Ini adalah salah satu kelebihan telefon Xiaomi.


[Baca] Pengalaman Beli Handphone di Lazada

Murahkan? Anda boleh beli dari seller gStore di Lazada. Seller ini dipercayai dan dinilai baik dari pelanggan.

Beli di sini - https://goo.gl/Lqcs6J


Kalau anda nak tengok testimoni Xiaomi, survey sahaja video review di Youtube.

Kelebihan dan kekurangan Xiaomi


Kekurangan
  • Kualiti gambar pada low-light tidak memuaskan.
  • Tidak menawarkan sokongan USB-C
  • Tiada pengecasan pantas
  • Kemunculan sejumlah iklan Adsense pada peranti. Ini kerana ia dijual harga berpatutan. Jangan risau, ada cara buang iklan pada telefon Xiaomi. Akan saya terangkan dalam artikel akan datang. 

Kelebihan
  • Android One
  • IR Blaster yang berfungsin untuk mengawal mengawal sejumlah perkakasan elektrik seperti TV.
  • 3.5mm Audiojack
  • Kualiti kamera selfie dan outdoor yang memuaskan.
  • Bateri 4000 mAh,
  • Skrin 19:9
  • Dual sim card
  • Slot microSD

Kesimpulan
Secara keseluruhannya saya berpuas hati dengan fungsi dan spesifikasi yang ditawarkan Xiaomi Mi A2 Lite. Walaupun ia cuma peranti middle-end pada harga bajet, spesifikasinya setanding dengan peranti premium.

Jika ditanya telefon Xiaomi bagus atau tidak, pada saya sangat bagus dan berbaloi. Mi A2 Lite adalah antara peranti terbaik pada harga bawah RM1,000. Paling best, ia dijana dengan Android One.