Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

2 Februari 2017

Harga dan Spesifikasi Oppo R9S Malaysia


Harga dan Spesifikasi Oppo R9S Malaysia. Ramai yang telah memperkatakan tentang telefon pintar terbaharu dari Oppo, iaitu model R9S. Iklan Oppo R9S sering dilihat dikaca televisyen terutama pada waktu perdana. Dilancarkan dalam pasaran Malaysia sejak 5 Januari lalu, peranti ini dilihat memenuhi citarasa dan trend masa kini.

Jika sebelum ini Oppo sering mengeluarkan telefon yang memfokuskan kamera selfie, kali ini R9S menekankan fungsi kamera belakang. Dalam pada itu peranti keluaran syarikat yang berpengkalan di China ini juga turut mementing fungsi lain supaya tidak ditenggelami dengan kehebatan kamera sahaja.

Baca: Pengalaman Menggunakan Oppo smartphone

Meletakkan huruf 'S' pada hujung nama model sudah menjadi trend pengeluar telefon pintar. Menambah baik satu atau dua spesifikasi supaya lebih baik dari model sebelumnya tidak lagi mengujakan pengguna. Namun adakah R9S turut termasuk dalam kelompok sama "just-a-little-better-than-the-previous-ones"?


Sebagai salah seorang peminat peranti Oppo, saya sempat baca serba sedikit tentang R9S di laman web antarabangsa dan tempatan. Melalui entri ini saya kongsikan apa yang menarik pada Oppo R9S, sama ada ia berbaloi dibeli atau tidak.

Harga dan Spesifikasi Oppo R9S Malaysia

Kamera

Untuk pengetahuan, sensor kamera R9S ini dibangunkan oleh Sony yang mampu memfokus dengan lebih pantas dan mengurangkan gangguan. Hadir dengan 16MP pada kedua-dua kamera, dan bukaan aperture f2.0 pada kamera belakang menjadikan R9S menghasilkan kualiti gambar yang mengagumkan. Jika anda seorang yang menitik beratkan kualiti gambar pada laman Instagram, Oppo R9S adalah direka untuk anda.

Berkaitan: Waktu Terbaik Update Instagram

Design

Ada yang menganggap Oppo ni malas reka design baru dengan mengambil rekaan fizikal iPhone 7. Ironinya, iPhone sendiri malas dalam memperbaharui peranti mereka dengan mengeluarkan rekaan sama dalam masa tiga tahun. Lagipun, telefon pintar mana je yang tak tiru iPhone?


Rekaan tidak berbucu dan skrin 5.5 inci ini membuatkan R9S selesa dipegang. Design elegan dan terkini yang menjadi trend mungkin salah satu faktor kenapa rekaan ini menjadi pilihan Oppo. 

Sistem operasi

Dikuasakan dengan Qualcomm Snapdragon 625 lapan teras dengan pemprosessan RAM sebanyak 4GB. Kapasiti storan boleh dikatakan agak besar dengan paling minimum 64GB. Paling menggembirakan, pengguna dibenar menggunakan kad Micro SD sehingga 128GB. Biarpun dilancarkan pada awal tahun, ia masih menggunakan sistem operasi Android Marshmallow 6.0.

Baca: Kerja dari Rumah dengan iLancee

Harga rasmi Oppo R9S Malaysia

Harga R9S dalam pasaran Malaysia adalah RM1798. Tapi kalau nak lebih bebaloi, beli di Lazada sebab pembelian disertakan dengan 1 x R9s Case, dan selfie stick (monopod). Boleh rujuk pautan INI.



Skrin
AMOLED, 16M colors, 1080x1920 pixels
Saiz
5.5 inci (6.02 x 2.93 x 0.26 inci)
Berat
145g
Platform
Android OS, v6.0.1 (Marshmallow)
Chip
Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625
CPU
Octa=core 2.0 GHz Cortex-A53
Storan
Internal: 64GB
Kad memori
MicroSD sehingga 256GB
Kamera
Belakang: 16MP, f2.0, CMOS image sensor | Hadapan: 16MP
Pengimbas cap jari
Ada
Bateri
Li-Po 3010 mAh
Warna
Black, gold, rose gold, red
Rangkaian
LTE
RAM
4GB
 
Secara keseluruhannya, peranti ini sesuai untuk pengguna sederhana tetapi mementingkan kualiti kamera. Tambahan pula ia turut hadir dengan pengimbas cap jari serta sokongan pengecasan pantas VOOC. Ini menjadikan Oppo R9S berbaloi untuk dimiliki. 

Entri sebelum ini - Sinopsis Urusan Hati Cik Drama Queen

Terima kasih kerana membaca  Harga dan Spesifikasi Oppo R9S Malaysia

24 Januari 2017

Cara Semak Samsung Original


Cara Semak Telefon Samsung Original. Siapa tak kenal jenama Samsung? Kini Samsung bukan sahaja dikenali dengan jenama barangan elektrik tetapi peneraju telefon pintar dunia. Kehebatan peranti Samsung diukur dari segi kualiti, design menarik, ciri/fungsi terkini, serta harga yang mampu milik.


Ciri-ciri itu yang membuatkan majoriti dari pengguna telefon pintar dunia mengguna jenama Samsung.  Di Malaysia pula, Samsung menjadi peneraju telefon pintar yang menggunakan sistem operasi Android. Jika tidak, mengapa mereka berani mengeluarkan beberapa model setiap tahun. Ini semua untuk memenuhi permintaan pelanggan yang menginginkan ciri terkini selain setiap dengan jenama Samsung.


Namun ada pihak yang tidak bertanggungjawab menciplak peranti Samsung untuk mengaburi mata pelanggan. Lebih teruk, mereka mengambil kesempatan ke atas pelanggan yang tidak mempunyai pengetahuan tentang gajet dengan menjual telefon clone dengan harga original.

Ini sudah pasti menimbulkan rasa marah pengguna apabila telefon yang dibeli cepat rosak atau tidak berfungsi dengan baik.

Berkaitan: Huawei Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi

Cara Semak Samsung Original 

Mungkin fizikal telefon Samsung original dan palsu tidak dapat dipastikan jika dilihat dengan mata lasar. Tapi sebaik anda memegangnya, anda boleh kesan material yang digunakan tidak sebaik telefon tulen. Apatah lagi jika mengaktifkan telefon tersebut.

Anda boleh kesan jika peranti Samsung anda palsu melalui:
  • Skrin diperbuat dari kaca yang tidak berkualiti
  • Skrin tidak terang dan jelas seperti telefon asli
  • Butang sensor perlu ditekan dengan lebih kuat
  • Jarak antara butang home, power, dan volume, tampak tidak selari
  • Komponen berdekatan bateri peranti tidak sama seperti original
  • Telefon palsu tidak mempunyai cop yang sah
  • Kamera tidak berkualiti
  • Touch screen tidak lancar 
  • Bunyi speaker pecah
  • Packaging atau kotak telefon berkualiti rendah
  • Peniaga tidak menggalakkan anda menghantar telefon ke Samsung service center jika berlaku kerosakkan, sebaliknya memberitahu kedainya turut menyediakan servis sama.
Kenalpasti nombor IMEI Samsung

Setiap peranti Samsung mempunyai nombor siri tersendiri seperti IMEI (International Mobile Equipment Identity), MEID (Mobile Equipment Identifier), CDN, dan ICCID. Anda boleh temui nombor siri pada:

1. Di belakang telefon. Terdapat nombor Imei di belakang setiap telefon pintar Samsung.


2. Di bahagian Settings > General > About device > Status


3. Pada bateri. Untuk peranti Samsung yang dilengkapi bateri yang boleh dibuka, nombor model dan Imei telefon tertera pada bateri.


4. Kotak telefon. Setiap kota telefon original akan memaparkan informasi produk. Nombor Imei terletak di atas bar code.


Semak nombor Imei Samsung

Layari http://www.imeipro.info/samsung_imei_check.html dan masukkan nombor IMEI untuk semak sama ada peranti Samsung anda berada dalam pengkalan data.


Jika peranti anda original ia akan memaparkan informasi produk, namun jika sebaliknya, ini bermakna Samsung anda CLONE!

Entri sebelum ini - Ulasan Siri Stranger Things

Terima kasih kerana membaca  Cara Semak Samsung Original

17 Januari 2017

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik?


Apakah Ciri Hard Disk Terbaik? Pernah tak anda mempunyai masalah tidak mempunyai storan komputer atau telefon pintar yang mencukupi untuk menyimpan data dan fail penting? Saya pasti hampir semua pemilik gajet berdepan masalah sama. Ini kerana anda mempunyai terlalu banyak fail, perisian dan apps menyebabkan ruang PC sentiasa penuh.

Fail penting seperti resume, thesis, assignments, bil, dan lain-lain. Mungkin anda ada 5,000 keping gambar tersimpan dalam folder. Dalam ribuan gambar tu ada kenangan masa sekolah, university, gambar wedding, anak baru lahir, ataupun memori ketika bercuti. Selain itu anda sering menggunakan komputer peribadi untuk menyiapkan hal pejabat dan perlu melindungi data syarikat. Atau jika anda kaki movie macam saya, filem-filem favorite terlalu banyak sampai penuh laptop.

Ni baru sikit, masih banyak lagi movies dalam simpanan. Dah nak penuh laptop. Hee!
Membiarkan banyak fail penting dalam komputer tanpa backup diibaratkan seperti bunuh diri! Salah satu sebab kerana ia memperlahankan komputer. Selain itu, anda terdedah kepada risiko kehilangan semua fail jika berlaku kerosakkan komputer secara tiba-tiba atau diserang virus. Jangan ingat perkara seperti ini tak akan berlaku.


Tak perlu padam data kesayangan semata-mata nak beri space kepada fail baru. Kenapa perlu delete jika boleh dipindahkan ke dalam external hard disk? Hard disk merupakan storan tambahan dalam memastikan fail anda sentiasa selamat. Dalam bahasa mudah, ia seperti pendrive tapi dengan storan lebih besar.

Saya akan cuba terangkan kepada anda secara ringkas tapi padat tentang apakah ciri yang perlu ada bagi sebuah hard disk.
Apakah Ciri Hard Disk Terbaik? 


CIRI
MANFAAT
Kapasiti storan
Well, this is the main reason why you need a hard disk after all. Berapa besar ruang penyimpanan yang anda perlukan? Ia bergantung kepada keperluan anda. Jika hanya menyimpan fail 'Word' dan spreasheet, anda mungking tidak memerlukan hard disk bersaiz besar. 250GB atau 320GB sudah mencukupi. 
Portable
Untuk memudahkan ia dibawa ke mana-mana, sebuah hard disk perlulah kecil saiz fizikalnya dan ringan. Ia juga melancarkan kerja anda jika perlu bertukar-tukar komputer.
Kelajuan
Mengambil masa untuk memindahkan data dengan pantas terutama fail multimedia yang berkualiti tinggi dan bersaiz besar. Kalau anda seorang yang tak boleh sabar macam saya, ciri ini teramatlah penting!
Keselamatan
Melindungi data dengan 'password' untuk mengelak hard disk diakses atau dicerobohi oleh orang lain. Selain itu ia boleh menyalin semula data anda jika berlaku sebarang kesulitan.
Tahan lasak
Kalis air, tahan gegaran, fizikal luaran yang boleh melindungi hard disk dari rosak.
Warranty
Pengguna tidak perlu khuatir jika hard disk rosak contohnya tidak dapat diakses. Selagi ia masih under warranty, anda berhak mendapat hard disk baru atau servis secara percuma.
Harga
Harga hard disk semakin murah, terima kasih kepada teknologi storan peyimpanan dunia. Beliau ikut keperluan storan. Lebih besar storan sebuah hard disk, lebih mahal harganya.
Rekaan
Memang benar fungsi dan kualiti lebih penting dari rekaan. Tapi sebagai pengguna mesti kita inginkan gadget yang sedap mata memandang supaya sesuai dipadankan dengan komputer. 

Jenama hard disk terbaik 

Persoalannya, hard drive jenama apa yang mampu memenuhi kehendak anda?  Semua ciri yang saya sebut di atas tu ada pada jenama ADATA. ADATA merupakan jenama yang tidak asing lagi dalam menawarkan variasi storan peyimpananberkualiti. Khususnya jenis AData HD720 2TB USB3.0.


AData HD720 2TB USB3.0 merupakan antara hard disk terbaik di pasaran kerana ia mempunyai ciri 'wajib ada' yang pengguna inginkan seperti:

AData HD720 
Kapasiti: 2TB | Interface: USB3.0
  • Kapasiti - Lebih besar storan hard disk, lebih banyak fail yang boleh disimpan. Dengan 2TB kapasiti, masalah tak cukup space tiada lagi.
  • Kelajuan - USB 3.0 dengan kelajuan sehingga 5gbps menjadikan pemindahan data bersaiz besar boleh dilakukan dengan pantas.
  • Triple-layer case - Dibina dengan tiga lapisan perlindungan bagi melindungi hard disk dari retak dan renjatan.
  • Kalis air/habuk - Diperakui kalis air, mampu bertahan dalam air sedalam 2 meter selama 120 minit.
  • Tahan lasak - Menjadikan ia tahan retakkan dan tidak pecah jika jatuh dari kedudukan tinggi.
  • Sensor cahaya G-Shock - Teknologi yang melindungi data anda. Ia akan berhenti secara automatik jika berlaku kesulitan ketika pemindahan data dilakukan.

 Harga

Anda boleh dapatkan AData HD720 2TB dengan harga RM446 di portal Lazada. Kita semua tahu yang lazada sentiasa menawarkan harga terendah malah lebih murah dari kedai biasa. Jika anda mencari hard disk yang berkapasiti rendah, saya syorkan AData HV620 1TB USB 3.0 (RM219). Ciri yang yang saya sebut di atas sudah cukup untuk membuktikan yang AData adalah hard disk terbaik.


Banyak lagi variasi storan yang ditawarkan AData. Anda boleh tengok di Lazada menerusi pautan ini http://www.lazada.com.my/adata/

Pada saya membeli hard drive bukan satu pembaziran. Duit boleh dicari, dokumen dan gambar kenangan kalau hilang tak akan ada backup.


Semoga entri ini dapat menjadi rujukan buat anda yang bercadang untuk beli hard disk.

Entri sebelum ini - Kerja dari Rumah dengan iLancee

Terima kasih kerana membaca Apakah Ciri Hard Disk Terbaik?

14 Oktober 2016

Cara Semak Huawei Original

Cara Semak Huawei Original. Sebelum ini saya dah kongsikan cara untuk semak beberapa jenama telefon pintar  sama ada ia adalah original atau tidak. Telefon yang menggunakan sistem operasi Android sememangnya mudah untuk diciplak dan ramai yang telah terkena dengan taktik kotor ini. 

Terdapat segelintir penjual memperdaya pelanggan dengan mengatakan telefon yang dijual asli sedangkan ia palsu. Si pelanggan yang  tiada pengetahuan dalam teknologi dan gajet pula mudah tertipu dan membelinya dengan harga tinggi.


Jenama Huawei tidak terkecuali. Produk dari Cina ini sudah banyak mengeluarkan telefon pintar hebat. Yang paling mendapat sambutan hangat adalah peranti terbaru mereka, Honor 8! Oleh kerana Honor 8 trending pada waktu ini, saya kongsikan bagaimana untuk mengenal pasti sama ada Huawei yang anda beli ori atau palsu. 

Cara Semak Huawei Original

1. Dapatkan nombor IMEI Huawei dengan mendail [*#06#]. Nombor ini turut boleh didapati pada kotak telefon. 
2. Layari http://consumer.huawei.com/my/support/warranty-query/index.htm dan masukkan nombor IMEI terpapar pada telefon anda.


Jika Huawei anda original, anda akan dipaparkan dengan perincian tentang model Huawei anda seperti gambar di bawah. Nombor IMEI dan model telefon yang asli dan berdaftar sahaja akan terpapar.

Mereka yang menciplak telefon melakukan kerja dengan baik sehingga sukar untuk dikenalpasti secara fizikal. Sistem pemprosesan pula mirip dengan original namun walau sehebat mana ia ditiru, akan ada beberapa ciri yang tidak akan berfungsi sama seperti peranti original.

Entri sebelum ini - Tips Bisnes Aiskrim

Terima kasih kerana membaca Cara Semak Huawei Original

30 September 2016

Huawei Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi


Huawei Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi. Honor 8 direka untuk memenuhi permintaan generasi muda yang inginkan smartphone dengan fungsi terkini, elegen, kamera berkualiti, dan harga mampu milik. Telefon terbaru dari Huawei ini bukanlah telefon alternatif yang lebih murah dari versi premium, tetapi  adalah telefon pintar terbaik dengan fungsi terbaik yang pernah dihasilkan Huawei.

Honor 8 cukup popular di pasaran pada ketika ini. Iklannya boleh dilihat di mana sahaja. Tidak hairanlah ia telah terjual lebih 1.5 juta unit sejak hari pertama dilancarkan.

Berdasarkan review mereka yang pakar dalam gajet, Honor 8 adalah antara peranti Android terbaik tahun ini. Kenapa? Jom baca sampai habis.

Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi

Kamera - Seperti iPhone 7 Plus, Honor 8 dilengkapi dengan dwi-kamera, aperture f/2.2, dan hybrid auto focus. Satu lens untuk merakam warna manakala lens keduai untuk monochrome. Huawei menjelaskan gabungan lens ni bertindak untuk merakam gambar yang lebih baik dan jelas dari segi pemfokusan.

camera honor 8

camera honor 8
Gambar: androidpit.com
Design - Tidak dinafikan Honor 8 cukup cantik dari segi design, reka bentuk eksklusif peranti ini hampir sempurna sehingga tidak sesuai dengan harganya yang berpatutan. Menggunakan kaca 2.5D di belakang dan hadapan dan logam pada sisi membuatkan telefon ini tampak premium. Ia setanding Samsung Galaxy S7 yang mahal itu. Walaubagaimanapun, disebabkan ia diperbuat daripada kaca, Honor 8 kerap mendapat kesan cap jari dan perlu sentiasa dibersihkan. Selain itu bahagian belakang telefon rata dan tiada bonjolan kamera. Yay!

Baca: Perbandingan Antara iPhone 7 dan 7 Plus

Software - Honor 8 dikuasakan oleh pemprosesan milik Huawei sendiri iaitu Emotion UI 4.1, 4GB RAM, Android 6.0 Marshmallow (Emotion UI 4.1) yang membuatkan peranti ini beroperasi dengan lancar. Peranti ini juga turut menyokong kad MikroSD bersaiz nano sehingga 256GB.


Skrin -  Honor 8 hadir dengan paparan 5.2 inci 1080 IPTS di mana menghasilkan grafik yang mengagumkan dari segi ketajaman dan menghasilkan warna yang terang. Menariknya, pengguna boleh mengubah warna paparan mengikut citarasa masing-masing.


Pengimbas cap jari - Ciri pengimbas cap jari yang terdapat di belakang turut berfungsi sebagai SmartKey. hanya sentuh pada sensor tanpa menekan butang, pemilik telefon akan dibawa ke aplikasi terakhir yang digunakan. Pemgimbas ini mengambil masa selama 0.4 saat iaitu terpantas berbanding semua peranti yang mempunyai fungsi sama.


Bateri - Hadir dengan bateri 300 mAH serta pengecasan pantas melalui port pengecasan UBS-C. Jangka hayat bateri kurang mengagumkan. Cukup untuk pengguna yang menggunakan telefon sepanjang hari (moderate users).

IR Blaster - kehadiran IR Blaster iaitu kemampuan peranti untuk mengawal 200,000 perantik elektronik lain melalui infra red  cukup melegakan. Ciri ini jarang sekali boleh dilihat pada peranti lain.

Kelebihan dan kekurangan Honor 8

HONOR 8
KELEBIHAN
KEKURANGAN
Design dan reka bentuk menarik
Bateri tidak mengagumkan
Kamera berkualiti
Speaker mengecewakan
Lancar
Mudah calar dan licin
Kemaskini software sekurang-kurangnya 2 tahun

Menyokong IR Blaster

Menyokong kad MicroSD


Harga Honor 8 Malaysia

Jika anda mahukan telefon pintar high-end dengan ciri terkini dengan harga yang mampu milik, Honor 8 adalah pilihan terbaik. Honor 8 Malaysia dijual bermula RM1,699.Kalau nak Honor 8 dengan harga yang lebih rendah, beli di Lazada. Anda boleh rujuk mana-mana banner dan link Honor 8 yang ada dalam blog ini.


Entri sebelum ini - 6 Episod Kartun yang Diharamkan

Terima kasih kerana membaca Huawei Honor 8 - Berkualiti dan Berbaloi