Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

25 April 2017

Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy S8


Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy S8 dan 8 Plus. Model terbaru Samsung muncul lagi dipasaran iaitu Galaxy S8 dan S8 Plus. Ramai yang ingin tahu sehebat mana peranti ini kerana ia hadir dengan rekaan premium dan lebih berkuasa.

Dijual pada harga RM3299 (S8) dan RM3699 (S8+), pasti ramai yang tertanya-tanya adakah peranti ini berbaloi untuk dibeli? Untuk spesifikasi penuh dan beza antara kedua peranti ini, anda boleh rujuk artikel >> Spesifikasi dan Harga Galaxy S8/S8+.

Jika anda bercadang untuk memiliki peranti terkini Samsung ini, pasti teliti dahulu pro & cons sebelum membelinya.

Kelebihan Samsung S8 / S8+

Skrin infiniti -  Sudah tentu tarikan utama S8 dan S8+ adalah pada rekaannya. Skrin infiniti atau hampir semua skrin adalah yang pertama seumpamanya dihasilkan. Rekaan ini dahulunya dianggap seperti angan-angan dan tidak relevan, namun direalisasikan dengan sempurna oleh Samsung. Ini sekaligus tidak terikut-ikut dengan pengeluar lain yang hadir dengan model hampir sama setiap tahun.

Interface/antaramuka - Samsung turut memberi nafas baharu pada antaramukanya dengan menggantikan TouchWiz kepada Grace UX. Grace UX dilihat lebih segar dan minimalis. Bagi pengguna yang sebelum ini bosan dengan antaramuka Samsung sebelum ini, Grace UX adalah antara sebab utama kenapa anda patut beli Galaxy S8.

Grace UX
Paparan HDR - Tidak banyak peranti di pasaran yang menyokong skrin dengan paparan HDR. Bagi mereka yang sering menonton penstriman Netflix atau iFlix pada telefon pintar, paparan berkualiti HDR memberikan pengalaman menonton filem kegemaran akan menjadi lebih menyeronokkan. 

Audio jack masih 3.5mm - Biarpun ia sebuah peranti berkualiti dan berkuasa tinggi, S8 masih lagi mengekalkan audio jack 3.5mm. Ini kerana ia masih menjadi keperluan majoriti pengguna dan mereka boleh memilih untuk tidak menggunakan earphone yang dibekalkan bersama telefon. Tidak seperti iPhone yang tidak lagi menyokong audio jack 3.5mm dan seolah-olah memaksa pengguna membeli earphone keluaran mereka sahaja. 


Sistem imbasan wajah - Ciri ini telahpun digunaka pada Note 7 di mana pengguna boleh mengakses telefon dengan imbasan iris mata untuk lebih selamat. Namun kali ini Samsung telah membaik pulih teknologi ini dengan membenarkan imbasan biarpun pengguna memakai kaca mata. 

Kekurangan Samsung Galaxy S8 & S8 Plus

Bixby - Bixby merupakan pembantu peribadi maya yang fungsinya menyamai Siri, Google Assistant, dan Alexa (Amazon). Samsung menekan teknologi baru ini, dan berdasarkan pengalaman pengeluar lain dan Samsung sendiri, versi pertama tidak begitu sempurna. Minggu lepas Samsung mengeluarkan kenyataan di mana suara Bixby tidak akan dilancarkan di Amerika Syarikat sehinggalah pertengahan musim bunga.


Pengimbas cap jari - Rekaan kali ini tidak lagi meletakkan pengimbas jari di tengah-tengah panel belakang, tetapi kini bersebelahan dengan lens. Ini sedikit sebanyak menyusahkan pengguna dengan menganjakkan jari untuk mencapai imbasan untuk nyah-kunci peranti.


Kamera hadapan tiada LED Flash - Dengan budaya selfie dan lambakan media sosial seperti Snapchat dan Instagram, flash pada kamera hadapan sudah menjadi satu keperluan majoriti pengguna yang mahukan gambar/video yang berkualiti. Malangnya kamera hadapan tidak dibina bersama flash.

Harga - Di Malaysia peranti ini dijual pada harga harga RM3299 (S8) dan RM3699 (S8+). Anda boleh beli dua telefon high-end pada harga tersebut. Lazada turut menawarkan S8 dengan harga terbaik bersama free gift, anda boleh rujuk http://www.lazada.com.my/samsung-galaxy-s8-deal.
 


Entri sebelum ini - Baiki Masalah Channel Astro Hilang 

Terima kasih kerana membaca Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy S8

31 Mac 2017

Spesifikasi dan Harga Samsung Galaxy S8 Malaysia


Spesifikasi dan Harga Samsung Galaxy S8 Malaysia. Samsung terkenal dengan sikap mereka yang sering mengeluarkan peranti terkini dan tidak perlu menunggu terlalu lama melihat produk dan teknologi baru. Terbaru, Samsung memperkenalkan dua telefon pintar berkuasa tinggi baru iaitu Galaxy S8 dan Galaxy S8 Plus.

Samsung kali ini bukan sahaja hadir dengan teknologi yang dipertingkatkan dan beberapa ciri baru, tetapi reka bentuknya turut diinovasi.

Ciri utama yang menarik perhatian adalah skrin S8 (5.8inci) dan S8+ (6.2 inci) dengan paparan 'Infinity Display' iaitu 80% skrin pada badan. Ia seolah-olah memenuhi impian pemilik telefon pintar yang selama ini mahukan skrin penuh dan tampak futuristik.

Spesifikasi Samsung S8 dan S8 Plus

Skrin

Samsung masih lagi mengekalkan rekaan tradisi mereka walaupun terdapat perubahan besar di bahagian hadapan. Tiada lagi butang 'Home', 'Back', dan 'Multitasking', kerana ketiga-tiga butang ini kini berada di atas skrin. Tidak dinafikan Infinity Display ini menjadikan S8 tampak elegen, segar, dan memberikan pengalaman paparan yang hebat sewaktu menonton video kerana ia tidak berbingkai.

Reka bentuk

Skrin lengkung atau 'edge' seperti sudah menjadi trademark Samsung. Rekaan kompak kedua-dua peranti ini membolehkan ia dikendalikan dengan sebelah tangan sahaja. S8 dan S8+ turut hadir dengan pengimbas cap jari yang terletak di belakang telefon bagi memudahkan pengguna mengakses peranti ini.

Selain itu tiada lagi masalah bonjolan kamera! Samsung akhirnya berjaya menyelesaikan masalah bonjolan kamera yang dihadapi peranti nipis sekaligu membolehkan ia diletakkan dipermukaan rata.

Kamera

Antara ciri baharu yang diperke­nalkan termasuklah kamera premium 8MP F1.7 Smart autofocus sebagai kamera hadapan Galaxy S8 dan kamera belakang turut dikuasakan dengan 12MP F1.7 Dual Pixel bagi hasil gambar terbaik berbanding telefon dalam siri S sebelum ini.


Perbezaan antara S8 dan S8 Plus

Apa yang membezakan antara kedua-dua peranti ini adalah saiz dan kapasiti bateri sahaja.
 

 
Galaxy S8
Galaxy S8+
Sistem Operasi
Android 7.0
Rangkaian
LTE Cat. 16*
*May differ by markets and mobile operators
Skrin, Berat
148.9 x 68.1 x 8.0 mm, 152g
159.5 x 73.4 x 8.1 mm, 173g
Pemprosesan
Octa core (2.3GHz Quad + 1.7GHz Quad), 64 bit, 10 nm process
Octa core (2.35GHz Quad + 1.9GHz Quad), 64 bit, 10 nm process
*May differ by markets and mobile operators
Memori
4GB RAM (LPDDR4), 64GB (UFS 2.1)
*May differ by markets and mobile operators
Skrin
5.8” (146.5mm)1 Quad HD+
(2960x1440), (570ppi)
6.2” (158.1mm)1 Quad HD+
(2960x1440), (529ppi)


kamera
Belakang: Dual Pixel 12MP OIS (F1.7), Hadapan: 8MP AF (F1.7)

Bateri
3,000 mAh
3,500 mAh
Pengecasan pantas dengan menggunakan wayar atau tanpa wayar.
Connectivity
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM
Bluetooth® v 5.0 (LE up to 2Mbps), ANT+, USB Type-C, NFC,
Location (GPS, Galileo*, Glonass, BeiDou*)
*Galileo and BeiDou coverage may be limited.
NFC
Disediakan.
Sensor
Accelerometer, Barometer, Fingerprint Sensor, Gyro Sensor,
Geomagnetic Sensor, Hall Sensor, Heart Rate Sensor, Proximity Sensor,
RGB Light Sensor, Iris Sensor, Pressure Sensor
Audio
MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB,
FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA, DSF, DFF
Video
MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

Pemprosesan

S8 dan S8 Plus adalah peranti berkuasa tinggi yang menggunakan cip teknologi 10nm lapan teras. Memori 4GB RAM dan kapasiti storan 64GB yang menggunakan format UFS 2.1, menjadikan peranti ini yang terpantas dan cekap di pasaran.

Interface/Antaramuka

Setelah menerima banyak rungutan dari pengguna, Samsung akhirnya menggunakan interface TouchWiz  yang lebih minimalis dan segar. Ia cukup berbeza dengan Grace UX yang digunakan Samsung sebelum ini.


Bixby

Selain itu, Samsung turut membawakan teknologi baru pada peranti iaitu pembantu maya, Bixby, yang beroperasi umpama Google Now.


Harga

Harga Samsung Galaxy S8 (RM3299) dan S8+ (RM3699) dan pre-order akan boleh dibuat bermla 11 April 2017

22 Mac 2017

Review BOSE Soundsport Wireless dari Lazada


Review BOSE Soundsport Wireless dari Lazada. Jika anda baca entri sebelum ini iaitu Surprise Box 2017 saya menerima kotak yang berisi beberapa produk dan jenama terlaris daripada laman beli-belah paling popular, Lazada, sempena ulang tahunnya yang ke lima.

Kalau tak jenguk Lazada bermula 22 - 24 Mac ni memang rugi. Sebab mereka tengah buat sales besar besaran ke atas pelbagai jenis produk dan jenama. Kesemuanya dijual dengan harga runtuh. Mana tahu barang yang dah lama anda cari ada diskaun 80%! Boleh tengok sini >>  http://www.lazada.com.my/birthday-sale/


Saya ni kalau masuk Lazada tak ada benda lain yang di search kalau bukan Daniel Wellington, smart tv, bookshelf, earphone, dan external hard disk. Lazada ni macam tahu-tahu je that I am a music lover, mereka bagi Bose Soundsport Wireless earphones dan Harman Kardon Onyx Mini Speaker.  Saya dah cuba kedua-dua produk, tapi saya review earphone BOSE dulu.

Review BOSE Soundsport Wireless dari Lazada

Produk keluaran 2016 ini merupakan salah satu peranti fon audio yang memerlukan sambungan Bluetooth ke telefon pintar. Ia direka khas supaya pengguna dapat mendengar muzik tanpa wayar dengan selesa ketika melakukan aktiviti lasak.
Kualiti Bunyi
Ciri utama dan elemen paling penting yang perlu ada pada setiap earphone iaitu kualiti bunyi. Seperti yang dijangka kualiti bunyi BOSE Soundsport sangat mengagumkan. It's BOSE, when it comes to quality, nothing can go wrong. Ia menghasilkan bunyi 'bass' yang sempurna. Jika anda penggemar muzik elektronik, anda pasti akan berpuas hati.

Aktiviti lasak
Oleh kerana ia direka khusus untuk mereka yang aktif bersukan, Bose Soundsport mempunyai rekaan yang tidak akan tertanggal semasa melakukan aktiviti lasak. Pengguna tidak perlu risau kerana earphone ini tidak akan jatuh kerana ia berada di belakang tengkuk dan klip disertakan. 

Rekabentuk
Dari segi design, ia agak besar dan berat dari wireless earphone lain di pasaran. Pada saya saiz ini bukanlah masalah besar kerana rekaan 'sporty'nya dapat menutup kelemahan ini. 

Keselesaan
Apa guna bunyi berkualiti tapi tidak selepas dipakai? Mujurlah BOSE Soundsport cukup selesa di telinga dan tidak sakit walaupun memakainya pada jangka masa lama. BOSE menyediakan earbuds tambahan yang terdiri dari saiz kecil, sederhana, dan besar.


Bateri
Dengan pengecasan penuh selama 2 jam, BOSE Soundsport mampu bertahan sehingga 6 jam tanpa henti. Namun bagi pengguna sederhana seperti saya, mengecas seminggu sekali sudah memadai. Ia boleh di cas semula dengan sambungan micro-USB yang terletak di bahagian kanan earphone.


Kalis air
Ia turut hadir dengan ciri kalis air bagi membantu melindungi peranti ini jika terkena hujan dan peluh berlebihan sewaktu melakukan aktiviti lasak.


Harga
BOSE Soundsport Wireless berharga RM790, tapi anda boleh mendapatkannya dengan harga murah di Lazada iaitu pada RM690. > Klik sini untuk beli. Manakala speaker Harman Kardon kini berharga RM299 sehinga 24 Mac sahaja dari harga asal RM699. > Klik sini untuk beli 

Anda boleh rujuk mana-mana link atau banner yang ada dalam banner untuk terus ke laman dan item yang ada diskaun! You're welcome.
 
I am blasting my playlist on my iPhone like there is no tomorrow!

BOSE Soundsport Wireless
8.7/10

Entri sebelum ini - Cara Verifikasi PIN Adsense

Terima kasih kerana membaca Review BOSE Soundsport Wireless dari Lazada

7 Mac 2017

Harga dan Spesifikasi Nokia 3310 Baru


Harga dan Spesifikasi Nokia 3310 Baru. The legend is back! Sebelum wujudnya peranti Android dan iPhone, Nokia 3310 lah yang menjadi pujaan. Telefon bimbit yang dimiliki hampir setiap individu tahun pada 2000. Peranti mudah alih tahan lasak dan tidak mudah rosak ini kini tersenarai dalam antara peranti paling popular di dunia.


Selepas 17 tahun peranti ni dikeluarkan, pelbagai rintangan dihadapi pengeluarnya, Nokia. Disanjung, dibeli, dijual, mengalami kerugian, sehinggalah syarikat itu ditutup. Kini jenama yang berasal dari Finland itu ingin melakukan 'come back' dengan mengeluarkan versi baru Nokia 3310!

Harga dan Spesifikasi Nokia 3310 Baru

Untuk pengetahuan Nokia 3310 baru bukanlah sebuah telefon pintar, ini bermakna tiada Android, tiada kamera berkualiti tinggi, bahkan tiada papan kekunci QWERTY. Ia hanya telefon bimbit biasa diberi nafas baru dan ditambah-baik dari versi asal. 


Bagi menjaga 'trademark' klasik 3310, Nokia ingin mengekalkan rekaan melengkung yang klasik tapi dengan skrin berwarna yang lebih besar. Dengan berat 79.6g, menjadikan versi baru lebih ringan, nipis dan releven untuk digunakan pada abad ini. 

Skrin

Untuk menjadikan model baru tampak segar, mereka menaik taraf 3310 dengan skrin berwarna dan lebih besar iaitu berukuran 2.4 inci. 


Fungsi asas

Oleh kerana ia bukan telefon pintar, 3310 hanya mempunyai pilihan menu asas seperti Call Logs, Contacts, Messages, Calculator, Calendar, Radio, Voice Recorder, Bluetooth, dan Music Player. Selain itu ia turut menyertakan permainan klasik 'Snake' yang diberi nafas baru. Peranti ini turut disokong oleh fungsi kamera 2MP sahaja. 

Spesifikasi Nokia 3310 (2017)


Saiz
2.4 inci
Resolusi
240 x 320 pixels
Berat
79.6g
Dimensi
115.6 x 51 x 12.8mm
Memori
Internal: 16MB ; External: microSD sehingga 32GB
Kamera
Belakang 2MP, LED flash
USB
microUSB v2.0
Bateri
Li-Ion 1200 mAh, boleh ditanggalkan
Wifi
Tiada
Bluetooth
Ada
Warna
Warm Red, Dark blue, Yellow, Grey


Walaubagaimanapun, tarikh dan harga Nokia 3310 baru masuk pasaran Malaysia masih belum diumumkan.

Entri sebelum ini - Sinopsis Dia Bidadariku di Astro Ria

Terima kasih kerana membaca Harga dan Spesifikasi Nokia 3310 Baru