Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

Selasa, 4 Mei 2021

,

realme memang tidak pernah berehat! Mereka kini hadir dengan sejumlah produk AIOT yang cukup menarik untuk digunakan. Pada 30 April lalu, realme melancarkan 7 produk AIOT yang bukan sahaja terdiri daripada gajet, tetapi perkakasan untuk kegunaan harian. 

 

Ini bukan kali pertama realme melancarkan AIOT, tetapi sudah memasuki musim ketiga. Kali ini ia merangkumi earbuds, bluetooth speaker, lifestyle products, dan wearables. Produk musim ketiga ini lebih trendy, spesifikasi yang dinaik taraf, elegan, dan pada harga mampu milik. 

 


Antara 7 produk realme AIOT 3.0 adalah


  1. realme Buds Q2
  2. realme Buds Air 2 Neo
  3. realme Watch 2
  4. realme Watch S Master Edition
  5. realme Motion Activated Night Light
  6. realme Cobble Bluetooth Speaker
  7. realme Alkaline Battery


Jom lihat spesifikasi gajet AIOT 3.0 satu persatu. Saya sertakan juga link pembelian Shopee agar anda boleh membelinya pada harga promosi. 



1. realme Buds Q2

'Sekuel' terkini kepada Buds Q, kali ini bateri lebih besar dan tahan selama 20 jam. Anda boleh membuat panggilan 3 jam tanpa henti, mendengar muzik selama 5 jam, iaitu sama dengan menonton 2 dan 4 -5 episod siri tv.


actually realme Buds Q2 can provide 3-hour single continuous calling time and 5-hour single continuous music listening time, which is about the same as watching 2 movies and 4-5 episodes of a TV serie

 


 

  • 88ms Super Low Latency - Sesuai untuk gaming
  • 10mm Bass Boost Driver
  • Environmental Noise Cancellation

 

Anda boleh beli pada harga  RM79 pada 5.5 Pesta Raya Deals di Shopee! 


Harga: RM79

Beli di Shopee: https://invol.co/cl3ul6y

 

2.  realme Buds Air 2 Neo

Kalau dulu ramai yang mengatakan versi terdahulu, Buds Air Neo meniru rekaan Air Pods, jadi realme hadir dengan design terbaharu bagi Buds Air 2 Neo. Rekaan kali ini lebih futuristic, disimpan dalam kotak pengecasan berbentuk seperti batu, dan dengan kemasan matte.  

 


 

 Baca:  Realme Buds Air Wireless Earphone Terbaik?

 

  • 28hrs Total Playback 
  • 10mm Bass Boost Driver
  • 88ms Super Low Latency - sesuai untuk gaming
  • Intelligent Touch Controls
  • Menyokong IPX5 iaitu kalis percikkan air, hujan, dan peluh.

 

Harga: RM149 pada 11 May 2021

Beli di Shopee:

 



3. realme Watch 2

Menyambung legasi realme Watch yang diperkenalkan pada tahun lalu. Watch 2 menggunakan skrin 1.4 inci TFT LCD Touch dan 320x320 pixels (323 PPI). Jadi skrinnya lebih terang, jelas, dan responsif.  


Susah nak jumpa skrin sebaik Watch 2 pada tanda harga serendah ini. 

 


  • 12-day Battery Life*
  • Blood Oxygen & Heart Rate Monitor
  • 90 Sports Modes
  • IP68 Water Resistant - Tidak perlu tanggalkan jam ketika membasuh tangan, kalis peluh, hujan, dan percikkan air. 
  • Memantau waktu tidur, steps, hidrasi, meditasi.

 

Anda boleh control dan setup semua fungsi termasuk wallpaper melalui aplikasi realme Link. 


Harga: RM229

Beli di Shopee:


4. realme Watch S Master Edition

Watch S Master Edition merupakan edisi khas bagi Watch S yang hadir dengan design yang lebih trendy dan colorful. Kemasannya mendapat direka oleh dari pereka grafik dari Korea Selatan, iaitu Grafflex. 


 

Design yang dibawakan pada dua versi iaitu hitam dan putih ini mempunyai elemen komik yang cukup menarik dan kena dengan jiwa golongan muda. Ini menjadikan Watch S Master Edition sebagai smartwatch yang lain dari peranti seumpamanya di pasaran.


Dari segi spesifikasi, ia masih sama dengan Watch S iaitu: 


  • 3.3cm(1.3’’) Auto Brightness Screen
  • Bateri bertahan selama 15 hari
  • 100+ Stylish Watch Face
  • Premium Materials
  • IP68 Water Resistant
  • Health Assistant - Degupan jantung, mengesan kandungan oksigen dalam darah, waktu tidur, hidrasi, dll
  • 16 Sports Mode 


Harga: RM429

Beli di Shopee: https://invol.co/cl3ul9d


5. realme Motion Activated Night Light

I'm really exited for this one. Bukan sekadar lampu biasa, Motion Activated Night Light boleh mengesan pergerakkan dengan bantuan sensor dan ia akan menyala selama 15 saat. Infrared sensor ini dapat mengesan pergerakkan sehingga 6 meter.

 


Lampu ini sebenarnya amat sesuai digunakan di dalam almari, koridor, dapur, dan lain-lain. Ia akan menyala secara automatik sebaik anda mendekatinya. . 

 

Lampu ini didatangkan dengan 3 biji bateri alkaline keluaran realme yang bertahan selama 365 hari. 

 

  • Eye Friendly Diffused Lighting - Kecerahan sederhana yang lebih lembut dan menenangkan.
  • Dual Brightness Adjustment Modes 
  • 2800K Warm Yellow Light
  • Magnetic design - Boleh dilekatkan pada permukaan besi seperti peti ais.

 

Harga: RM39 pada 5 May 2021 di Shopee

Beli di Shopee: https://invol.co/cl3ul5r



6. realme Alkaline Battery

Masih banyak peranti elektronik pada hari ini yang bergatung kepada penggunaan bateri seperti alat kawan jauh, lampu suluh, permainan kanak-kanak, berus gigi elektrik, dan lain-lain. 


Oleh itu realme menawarkan bateri AA dan AAA pada harga RM24 yang lebih berkuasa dan tahan lebih lama berbanding jenama lain di pasaran.  

 


 

Ia mampu bertahan selama 365 hari denga penggunaan berterusan. 

 

  • Large Capacity High-efficiency Cell
  • Double Leak-proof Design
  • Automatic Explosion-proof Value
  • Trendsetting Design 
  • 10-year Shelf Life - Tidak rosak sekiranya tidak digunakan, so feel free to stock up!


Harga: AAA - RM24 | AA - 29

Beli di Shopee:


7. realme Cobble Bluetooth Speaker 

Gajet realme AIOT yang terakhir adalah Cobble Bluetooth Speaker. Bluetooth speaker mudah alih sudah tidak asing lagi buat golongan muda yang ingin menikmati muzik dan menonton filem dengan sound yang kuat.  

 



Baca:  realme Buds Air 2 Wireless Earphones Terbaik Bawah RM200


Ia bukan sekadar hadir dengan bentuk dan design menarik, bahkan hebat dari spesifikasi. Dengan bateri sebesar 1500 mAh, ia boleh bertahan selama 9 jam sekiranya dipasang secara berterusan.  

 

 

  • Bass Boost + Algorithm
  • Extra Bass Passive Radiator
  • 2-Speaker Stereo Pair - Gabungkan dua Cobble Bluetooth Speaker untuk bunyi yang lebih kuat.
  • Three Equalizer Presets - Kawal bunyi Bass, Dynamic, and Bright melalui aplikasi realme Link
  • 88ms Super Low Latency* (Gaming Mode)


Harga: RM99 

Beli di Shopee: 


Memang menarik gajet realme AIOT kali ini semuanya memenuhi keperluan golongan muda yang inginkan gajet untuk tugasan harian serta hiburan pada waktu lapang.


Layari maklumat lanjut mengenai produk dan promosi terkini, sila layari:    

Website: https://www.realme.com/my/      

Facebook: https://www.facebook.com/realmeMalaysia

 

#realAIOT

#realmeMalaysia


Jumaat, 16 April 2021

,

Permintaan terhadap Android tv box semakin meningkat dek kerana kandungan perkhidmatan penstriman video yang berkualiti dan berbaloi untuk ditonton. Bukan itu sahaja, Android box juga membolehkan anda melayari internet dan menonton Youtube. 


Apa itu Android Tv?

Dalam bahasa mudah, Android Tv adalah kotak yang boleh membawa hampir semua fungsi telefon pintar pada televisyen. Ia menggunakan sistem operasi khas yang boleh digunakan pada tv. Dengan sambungan internet/Wifi, anda boleh melakukan carian, menonton Youtube, Netflix, HBO GO,bermain game, dan sebagainya.

 

Malah, tak perlu beli smart tv. Dengan Android box ini boleh transform tv lama into a smart one! 

 


 

Tips memilih Android Tv Box

Pelbagai soalan bermain difikiran di saat ingin mendapatkan Android box. Namun yang mana satu yang patut anda beli? Apakah perbezaannya? 


Segalanya bergantung kepada BAJET dan KEPERLUAN anda. Contohnya:


Saiz RAM - Sama seperti handphone, saiz RAM memainkan perananan besar dalam menentukan prestasi Android box. Secara asasnya, 2GB - 3GB sudah mencukupi untuk menonton penstriman video atau browsing ringan.  

 

Storan - Saiz storage ini bergantung kepada pemilik. Sekiranya anda gemar memuat turun video, movie, siri tv, aplikasi atau menyimpan file, maka pilihlah yang menawarkan saiz ROM yang besar. Pada saya, 16GB - 32GB sudah lebih dari cukup.  

 


 

Sokongan 4k - Pastikan anda memiliki tv yang menyokong resolusi 4k terlebih dahulu. Banyak Android box yang menyokong resolusi 4k dan harganya sedikit mahal. Jika tidak memiliki tv 4k, maka anda tidak dapat menonton filem dalam resolusi hebat ini.  

 

Sokongan channel antarabangsa - Sesetengah Android box telah menyediakan ratusan saluran dari dalam dan luar negara. I termasuk dari USA, UK, Singapore, Taiwan. Korea Selatan, Thailand, dan banyak lagi. Namun, anda harus tahu yang hanya Android box jenama Long Tv sahaja yang mendapat kelulusan SKMM.  

 



OTA Update - Pastikan peranti tersebut menyokong Over-The-Air-Update (OTA)yang membolehkan anda mengemaskini untuk memastikan ia kekal up-to-date untuk jangka hayat yang lama. 

 

Artikel berkaitan:

+ Android Box Terbaik Malaysia

+ Cara Daftar Netflix Malaysia 

+ Handphone Murah Bawah RM500 [Edisi 2021]

+ Cara Tengok Netflix Percuma 

 

Kelebihan dan Kekurangan Android Tv Box Malaysia


Kelebihan

  • Jauh lebih murah berbanding tv satelit (Astro). 
  • Sekali bayar, tiada kontrak. 
  • Tiada bayaran bulanan kecuali melanggan servis penstriman seperti Netflix, HBO GO, dll.
  • Senang dipasang dan mudah digunakan.
  • Jadikan tv hampir seperti telefon pintar/tablet .    
  • Hanya memerlukan sambungan internet/wifi sekurang-kurangnya 1.5Mbps     
  • Portable. Anda boleh bawa ke mana sahaja contohnya balik bercuti/balik kampung.
  • Menawarkan ribuan saluran dalam dan luar negara     
  • Boleh menonton ribuan filem secara percuma
  • Cuaca buruk tidak menjejaskan tontonan 
  • Tidak memerlukan smart tv, sambung sahaja ke mana-mana tv yang ada port HDMI

 

Kekurangan

  • Sesetengah Android box agak mahal sekiranya anda mahukan fungsi yang 'advance'     
  • Paparan iklan yang banyak     
  • Biarpun menawarkan ribuan channel, namun tidak semua boleh diakses.
  • Tidak semua aplikasi boleh dimuat turun seperti handphone. Hanya yang direka khas untuk tv sahaja. 

 

Android tv box terbaik 2021 Malaysia

Saya senaraikan beberapa Android box yang berbaloi berserta dengan link pembelian online. Kedai jual Android box yang boleh anda tuju adalah seperti kedai telefon dan komputer. Tapi saya sarankan beli online untuk harga lebih murah. 


1. Mi Tv Stick

Android box pertama dalam senarai ini adalah Mi TV Stick dari Xiaomi kerana saya sendiri menggunakannnya. Mi Tv Stick ini boleh dikatakan sebagai best Android tv box Malaysia 2021 kerana murah dan berkualiti. 


 

Saiz peranti ini umpama pendrive, cuma sambung di port HDMI pada tv, dan ia sedia untuk ditonton. Dengan 1GB RAM + 8GB ROM, ia amat lancar, smooth dan tidak mengalami sebarang lagging. Anda boleh jadikan tv macam telefon. Boleh browsing, download apps pada Google Play, termasuklah main game yang specially made for tv! 

 

Antara mukanya juga amat lancar dan mudah untuk digunakan. Terbina dengan Google Assistant dan Chromecast, jadi anda boleh menggunakan arahan suara untuk melakukan apa-apa tugasan. Contohnya, "Ok Google, play me a song." Dah berbulan saya pakai, berbaloi teruk.

 

Harga: RM123

Link: https://invol.co/cl3ivma

 



2. TX6 Android Box

Ini adalah Android box paling popular. Ramai yang telah memiliki peranti ini sehinggakan menjadi salah satu produk hangat di Shopee. Murah, dan banyak variasi storage 2GB + 8GB hinggalah 4GB + 64GB.  

 


 

 Ramai yang memilih TX6 kerana ia memiliki ribuan saluran televisyen dari dalam dan luar negara. Bukan itu sahaja, seller juga telah menyediakan beberapa aplikasi yang membolehkan anda menonton sejumlah filem dan siri tv secara percuma. Filem Hollywood, Korea, Melayu, you name it!    

 

Harga: RM110

Link: https://invol.co/cl2tr0p

 

3. Xiaomi Mi Box S

Berbeza dengan Mi Tv Stick, Xiaomi Mi Box S menyokong video beresolusi 4K dan RAM dan ROM yang lebih besar. 


Memandangkan ia mempunyai slot USB, jadi anda boleh menyambung wireless keyboard atau Air Mouse agar lebih mudah sewaktu menaip. Design nya juga amat elegan.

 


 

Harga: RM259 

Link: https://invol.co/cl2u9lc

 

4. Long Tv

Satu-satunya Android box yang mendapat kelulusan SKMM, jadi anda boleh menonton ratusan channel dari luar negara secara 'halal' termasuklah beberapa saluran Astro. 

 


 

1GB RAM + 8GB ROM, menyokong video 4K penggunaannya amat lancar tanpa sebarang lag.  Ia juga tersedia dengan port ethernet dan USB andai kata anda ingin menggunakan wireless keyboard/mouse.

 

Harga: RM391

Link: https://invol.co/cl3ivrh

 



Hah, itu lah antara Android box yang paling banyak dibeli di negara ini. Ini kerana peranti tersebut murah dan menawarkan pelbagai channel menarik untuk ditonton.  

 


 

Memiliki Android box ini sebenarnya amat berbaloi. Ini kerana banyak sekali kandungan menarik yang boleh anda tonton menerusi platform penstriman khususnya Netflix. Malah, ia amat murah. Lebih jimat sekiranya anda beli shared account yang berharga RM9.90 sebulan. 


Link pembelian: https://invol.co/cl3j7ml


Semoga artikel ini dapat membantu anda dalam meneliti kelebihan dan kekurangan Android Tv Box Malaysia.

 

Ahad, 28 Mac 2021

,

realme memperkenalkan aksesori terbaharu iaitu Buds Air 2 yang membawakan beberapa fungsi hebat seperti Active Noise Cancellation dan ketahanan bateri selama 25 jam. Menariknya, wireless earphones kali ini direka oleh kumpulan DJ popular, The Chainsmokers. Sudah tentulah kualiti bunyi mengagumkan. 

 

realme Buds Air 2 layak diberi gelaran wireles earphone terbaik bawah RM200 kerana membawakan sejumlah fungsi dan kualiti bunyi setaraf earphone premium. Buds Air 2 menawarkan pelbagai peningkatan ketara berbanding generasi sebelum ini - realme Buds Air 2020



 

Nak tahu apa lagi spesifikasi menarik pada Buds Air? Ciri ditawarkan melayakkan peranti ini menjadi wireless earphone terbaik Malaysia.


Spesifikasi realme Buds Air 2


Active Noise Cancelling

Fungsi utama sudah tentulah Active Noise Cancellation (ANC) yang sebelum ini hanya ditawarkan pada earphones premium sahaja. ANC ini membolehkan anda menikmati audio tanpa gangguan bunyi luar. 

 

Ia mengurangkan bunyi bisig sehingga 25dB dengan saringan bunyi frekuensi rendah seperti bunyi pengangkutan awam dan peralatan rumah. 

 


 

Bukan itu sahaja, ia juga tersedia dengan mode Transparency, iaitu anda boleh mengaktifkannya untuk mendengar bunyi luar dengan satu klik sahaja. Maknanya anda masih boleh berbual dan mendengar perbualan tanpa menanggalkan earphones. Everything is under your control.  

 

Artikel berkaitan:

+ realme NARZO 20 Pro - Handphone Gaming Terbaik 

+ realme Watch Smartwatch Terbaik dan Murah RM299

+ Best Earbuds 2020 Malaysia

 

Bateri Bertahan Selama 25 Jam

Kalau korang asyik complaint yang wireless earphones ni kerap kehabisan bateri, Buds Air 2 is the solution! 



Buds Air 2 bertahan selama 25 jam dengan sekali pengecasan penuh tanpa mengaktifkan ANC. Manakala dengan 22.5 jam sekiranya ANC diaktifkan. Anda boleh mengawalnya menggunakan aplikasi realme Link




Sekiranya anda cas selama 1 jam, earphone ini mampu bertahan selama 5 jam dengan penderangan music tanpa henti. Ini sekali gus menjadikan aksesori ini sebagai wireless headphone terbaik.

 

Latensi Serendah 88ms (wireless earphone untuk gaming)

Sebagai jenama earphone terbaik di Malaysia, realme juga memenuhi permintaan peminat mobile gaming. Buds Air 2 memiliki latensi serendah 88ms. Maksudnya ia seragam dari askpek suara dan visual. Atau dalam bahasa mudah, 'sound tak delay' seperti kebanyakan wireless earphones lain. 

 


 

Keseragaman suara dan dan visual ini boleh meningkatkan prestasi permainan. Malah, genggaman telefon lebih selesa tanpa andanya wayar. Kan? 


Bukan itu sahaja, ia disokong dengan Bluetooth 5.2 yang memastikan sambungan stabil dengan jarah sehingga 10 meter. Anda masih boleh mendengar music biarpun berada jauh dengan telefon. 


What did The Chaismokers do?

Seperti yang saya cakap tadi, realme Studio berkerjasama dengan kumpulan DJ The Chainsmokers dalam menghasilkan peranti ini. Apa yang mereka lakukan adalah meningkatkan kualiti suara dengan penggunaan diafragma karbon, mengurangkan distortion sehinggap 0.5%. Ini merupakan standard tertinggi dalam industri muzik.



10mm Hi-Fi Bass Boost Drive and New Bass Boost+ Mode

Di samping itu, realme turut melancarkan Bass Boost+ Mode sebagai penyelesaian peningkatan bass yang memanfaatkan sepenuhnya kekuatan gegelung dinamik dan diafragma, menjadikan bunyi bass seperti ‘live’. 

 

Power kan? Patut la penggunanya claim realme menghasilkan headphone wireless yang bagus dan murah. 


 

Dua mode tambahan iaitu:

 

  • Bass Boost+ - mengimbangi suara bass, treble, mid. 
  • Bright - meningkatkan suara manusia yang ideal digunakan ketika mendengar podcast & audio book. 


Fungsi awesome lain pada realme Buds Air 2

 

Open-up Auto Connection - disambungkan ke telefon secara automatik sebaik membuka bekas pengecasan.

Google Fast Pair - membantu melancarkan proses pairing buat pertama kali.

realme Link - menetapkan segala kawalan seperti mengetuk dua kali untuk ‘Play’ atau ‘Pause’ dan mengetuk pada sisi realme Buds Air 2 (kanan atau kiri) tiga kali untuk ke lagu seterusnya.

Smart Wear Detection - menghentikan muzik jika salah satu earbuds dikeluarkan.

Rekaan trendsetting -  rekaan kali ini lebih trendy dan lain dari yang lain. 

Kalis air IPX5 - earbuds kalis percikan air & peluh yang sesuai digunakan aktiviti fizikal. 



Harga realme Buds Air 2 Malaysia

Buds Air 2 ditawarkan pada RM199. Jualan OFFLINE di store rasmi & pengedar sah pada 3 April 2021 & secara ONLINE di Lazada pada 8 April 2021. 


Beli di sini: https://invol.co/cl37y3g


Ciri menarik yang ada pada realme Buds Air 2 ini sudah cukup untuk mengangkatnya sebagai wireless earphones terbaik bawah RM200.

Rabu, 3 Mac 2021

,

Sejak Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) dilaksanakan, ramai yang mula mencari peranti seperti handphone/tablet/komputer untuk memenuhi kepeluan anak-anak mengikuti pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR). Handphone murah bawah RM500 sudah memadai untuk mereka yang memiliki bajet sederhana. 


Anda tidak memerlukan telefon berspesifikasi tinggi. Cukup sekadar lancar dan dapat memuat naik aplikasi terkini seperti Google Meet, Zoom Google Classroom, dan Microsoft Teams.  

 


 

Mungkin juga anda memerlukan telefon kedua untuk handle urusan perniagaan atau sebagainya. Handphone bajet ini amat sesuai tugasan-tugasan ringan seperti video call, WhatsApp, menonton penstriman, dan sosial media.


Saya senaraikan handphone murah bawah RM500 berserta spesifikasi dan link pembelian online agar anda boleh beli pada harga yang lebih murah. 



Handphone Murah Bawah RM500

1. Realme C11

Dilancarkan pada Julai 2020, C11 merupakan peranti kelas pertengahan yang baik dengan cipset Helio G35, 2GB RAM + 32GB, dan hadir dengan bateri sebesar 5000mAh.  

 


 

Sekali pandang, C11 ini kelihatan seperti telefon flagship dek kerana skrin bernisbah 20:8 dan hampir penuh. Cukup lancar untuk kegunaan harian, tidak lag biarpun menggunakan beberapa aplikasi dalam satu masa. Bahkan, sesuai untuk gaming seperti PUBG Mobile dan Mobile Legend. 


Baca: Realme C11 - Handphone Murah Bawah RM500 Terbaik


Chipset: MediaTek Helio G35 (12 nm)

Processor: Android 10, realme UI 1.0 

Memori: 2GB RAM, 32GB ROM 

Skrin: 6.5 inci 

Bateri: 5000 mAh 

Kamera: 13 MP, 2 MP, (Belakang), 5MP (Selfie)


Harga: RM448 

Beli di sini: https://invol.co/cl2uy2i


2. Vivo Y11

Dengan RAM 3GB + ROM 32GB sudah cukup untuk membantu anda dalam menjalankan tugasan harian seperti video call, text, dan lain-lain. Cipset Snapdragon 439 ini lancar, dan dipadankan mula dengan kamera yang menghasilkan kualiti memuaskan.  

 



BACA: 5 Handphone Murah Bawah RM400


Vivo bawah RM500 ini dan menjadi pilihan ramai khususnya pengguna sederhana. Malah, design telefon ini juga masih segar.  

 


 

Chipset: Snapdragon 439 

Processor: Android 9, Funtouch OS 9 

Memori: 3GB RAM, 32GB ROM 

Skrin: 6.35 inci 

Bateri: 5000 mAh 

Kamera: 13 MP, 2 MP, (Belakang), 8MP (Selfie)


Harga: Rm410

Beli di sini: https://invol.co/cl2uywx


3. Oppo A5S

Biarpun dilancarkan pada 2019, Oppo A5S masih menjadi pilihan mereka yang mencari telefon bajet. Designnya juga masih lagi boleh diterima pakai dan relevan untuk digunakan pada 2021. 3GB RAM + 32 GB ROM sudah mampu menjalankan tugasan harian seperti menonton penstriman Netflix, video call, dan permainan video yang ringan.  

 


 

Oppo bawah RM500 ini amat sesuai dijadikan sebagai telefon pertama anak-anak. 


Chipset: Mediatek MT6765 Helio P35 

Memori: 3GB RAM, 32GB ROM 

Skrin: 6.2 inci 

Bateri: 4230 mAh 

Kamera: 13 MP, 2 MP, (Belakang), 8MP (Selfie)


Harga: RM399

Beli di sini: https://invol.co/cl2uyy0


4. Redmi 8A

Handphone murah bawah RM500 yang seterusnya adalah Redmi 8A. Jenama di bawah naungan Xiaomi ini dilancarkan pada 2018 tetapi masih relevan untuk digunakan. Kenapa saya cakap macam tu? Sebab saya sendiri guna telefon Redmi 8A ini sebagai telefon kedua.  

 


 

Pada saya ia masih lancar dan dapat menerima update terkini dari semua aplikasi. Tak ada masalah lag untuk buat video call dan browsing. Recommended. 


Chipset: Qualcomm Snapdragon 439

Processor: Android 9

Memori: 2GB RAM, 32GB ROM 

Skrin: 6.22 inci HD Dot Drop Display

Bateri: 5000 mAh 

Kamera: 12MP, (Belakang), 8MP (Selfie)


Harga: RM459

Beli di sini: https://invol.co/cl2uyzo


5. Realme C12

Ini merupakan versi yang dikemaskini, lebih lancar berbanding Realme C11 yang saya sebut di atas. Dikeluarkan pada September tahun 2020, C12 menjadi telefon yang cukup popular di kalangan golongan muda kerana memenuhi kehendak hiburan.

 



BACA: Handphone Murah Bawah RM300 [Edisi 2020] 


Mana tidaknya, lihat sahaja designnya bak telefon premium. Pemproses MediaTek Helio G35 dengan gabungan memori 3GB RAM dan ruang storan 32GB sudah cukup untuk menikmati hiburan seperti permainan video, penstriman, sosial media, dan lain-lain.  

 


 

Saiz bateri 6000mAh juga cukup besar dan anda tidak perlu risau akan bateri habis. Realme bawah RM500 ini memang berbaloi! 


Chipset: MediaTek Helio G35 

Processor: Android 10, Realme UI 

Memori: 3GB RAM, 32GB ROM 

Skrin: 6.5 inci 

Bateri: 6000 mAh 

Kamera: Triple camera 13 MP, 2 MP, 2 MP  (Belakang), 5MP (Selfie)


Harga: RM489

Beli di sini: https://invol.co/cl2uz20


6. Redmi 9

Pada harga bawah RM500, anda boleh nikmati pelbagai spesifikasi mantap seperti chipset Helio G80, mengguna empat buah kamera, bateri sebesar 5020mAh, dan menggunakan kabel USB Type-C. 



Redmi 9 ini hadir dengan 3GB RAM + 32 GB ROM, malah anda boleh tambah RM100 lagi kalau nak yang 4GB RAM.  

 


 

Telefon ini juga agak besar, kalau tengok video memang puas hati. Penggunaan harian memang memuaskan! 


Chipset: MediaTek Helio G80 

Processor: Android 10, MIUI 12 

Memori: 3GB RAM + 32GB ROM  | 4GB RAM + 64GB ROM

Skrin: 6.53 inci FHD

Bateri: 5020 mAh | 18W Fast Charge

Kamera: Rear AI Quad 13MP (Belakang), 5MP (Selfie)


Harga: RM439

Beli di sini: https://invol.co/cl2uz2z


7. Honor 9a

Saya tak temui telefon Huawei bawah RM500. Bagaimanapun, anda boleh cuba lihat Honor 9a di mana Honor pernah berada di bawah syarikat Huawei. 


Apa yang menarik pada Honor 9a? Ia menggunakan Mediatek MT6762R yang cukup efisyen untuk harian, terdapat 3 buah kamera belakang yang pada saya cukup impresive untuk tanda harganya.  

 


 

Saiz bateri 5000mAh, bermakna anda tidak perlu kerana ia bakal bertahan sepanjang hari biarpun untuk penggunaan berpanjangan. 


Chipset: Mediatek MT6762R

Processor: Android 10

Memori: 3GB RAM + 64GB ROM 

Skrin: 6.3 inci 

Bateri: 5000 mAh 

Kamera: 3MP+5MP+2MP, FHD 1080p (Belakang), 8MP (Selfie)


Harga: RM482

Beli di sini: https://invol.co/cl2uz49



8. realme C3

Handphone murah tapi berkualiti seterusnya adalah realme C3 yang dipasarkan pada Mac 2020. realme C3 cukup berkuasa untuk kegunaan harian dan prestasi gamingnya juga amat memuaskan. Sesuai untuk anda yang nak main PUBG Mobile atau Mobile Legend.  

 


 

Kualiti kamera pula tidak mengecewakan. Anda masih boleh mendapatkan kesan bokeh dan selfie yang menawan. Sangat berbaloi untuk dimiliki, terutamanya golongan remaja. 


Chipset: Mediatek Helio G70

Processor: Android 10, realme UI 1.0

Memori: 32GB+2GB RAM | 32GB+3GB RAM | 64GB+3GB RAM | 64GB+4GB RAM

Skrin: 6.5 inci 

Bateri: 5000 mAh 

Kamera:  12 MP + 2 MP (Belakang), 5MP (Selfie)

 

Harga: RM499

Beli di sini:  https://invol.co/cl2uz5h


Semoga artikel handphone murah bawah RM500 ini dapat menjadi rujukan anda dalam mendapatkan telefon bajet. Biarpun murah, tak bermakna murahan tau. Ia masih berspesifikasi mantap dan membantu anda menjalankan tugasan harian. 

Jumaat, 26 Februari 2021

,

Peminat-peminat muzik, korang bakal menikmati pengalaman mendengar muzik yang lebih padu. Ini kerana realme berkerjasama dengan The Chainsmokers dalam menghasilkan wireless earphone, Buds Air 2


Siapa tidak kenal dengan The Chainsmokers kan? One of the best music producers working today! GRAMMY Award-inning,  Top 100 DJs, dan menghasilkan sejumlah lagu-lagu hit! 

 


 

Baca juga: 

+ realme Buds Air Wireless Earphones Terbaik

+ Realme NARZO 20 Pro - Handphone Gaming Terbaik

 

Kerjasama ini sudah tentu akan menghasilkan realme wireless earphones TWS yang hebat. Mana tidaknya, The Chainsmokers dan realme Music Studio bergabung dalam menata bunyi hebat dan penggunaan material yang baik. 


Kami cukup teruja dapat berkerjasama dengan jenama yang berpandangan jauh dalam menawarkan produk terbaik pada harga mampu milik. Kami juga gembira melihat visi kami berubah menjadi kenyataan seiring dengan teknologi realme dan teruja untuk pelanggan mencuba produk mereka. - Alex Pall, The Chainsmokers. 

 


 

Apa yang menarik pada earphone Buds Air 2?

 

Penggunaan carbon diaphragm

Dalam meningkatkan kualiti dan pengalaman mendengar muzik, realme memilik carbon diaphragm umpama berlian (DLC diaphragm). Material ini membolehkan anda mendengar muzik berkualiti tinggi. 


Manakala gangguan bunyi pada Buds Air 2 telah dikurangkan sebanyak 0.5%, iaitu standard tertinggi dalam industri muzik. Ini sekaligus menghasilkan bunyi original dan beresolusi tinggi. 

 

Bass Boost

Selain itu, Buds Air 2 dilengkapi dengan Bass Boost + bass enhancement solution yang dihasilkan oleh realme Music Studio sendiri. Berbanding dengan generasi sebelum ini iaitu Buds Air, kini earphone dapat memanfaatkan DLC diaphragm.



Kini, bunyi bass seakan 'hidup' pada live recordings, muzik elektronik, rock, atau muzik lain yang anda gemari.   

 


 

Spesifikasi realme Buds Air 2

  • Active Noise Cancellation up to 25dB
  • 10mm Diamond-class Hi-Fi Driver
  • 25 Hrs Total Playback
  • 88ms Super Low Latency

 

Harga realme Buds Air 2 Malaysia masih lagi belum didedahkan. Walau bagaimanapun, saya yakin ia amat berpatutan dan mampu milik. 


#realmeBudsAir2

#NoiseOffrealmeOn


Facebook: https://www.facebook.com/realmeMalaysia

Instagram: https://www.instagram.com/realmemalaysia/?hl=en

 

Kolaborasi antara realme dan The Chainsmokers adalah cukup bijak kerana sebagai DJ, they know how great music should sound like. Buds Air 2 is The Chainsmokers approved.