Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

Khamis, 27 Ogos 2020

,

Realme C12 + Screen Magnifier + Buds Classic cuma RM529 | Realme hadir dengan sebuah lagi telefon bajet terbaharu iaitu C12. Dengan spesifikasi hampir sama dengan C11, cuma menerima beberapa naik-taraf menarik termasuk saiz RAM dan bateri.


Berkaitan: Realme C11 - Handphone Murah Bawah RM500 Terbaik

 

Apa yang membuatkan Realme C12 ini mendapat perhatian ramai adalah kerana harganya yang amat berpatutan malah disokong oleh pelbagai ciri bak peranti kelas pertengahan. Ini menjadikan ia antara handphone murah terbaik di pasaran.

 



Bukan itu sahaja, Realme turut mengadakan promosi di mana anda boleh mendapatkan 2 peranti percuma dengan setiap pembelian C12 pada 31 Ogos ini

 

Memandangkan artikel C11 mendapat banyak hits, saya kongsikan pula 'upgrade version' nya. Jom lihat antara spesifikasi menarik yang ada pada C12 ini.



Realme C12 specs

Skrin

Didatangkan dengan skrin 6.5 inci, panel IPS LCD yang berresolusi HD+, dan aspek ratio 20:9. Pengalaman menonton video pastinya memuaskan kerana saiznya yang agak besar dan terang. Tambahan pula, ia memiliki Gorilla Glass yang tahan calar dan hentakkan.  

 

 



Pemprosesan

Sama seperti C11, peranti ini juga menggunakan cipset Helio G35, cuma saiz RAM ditambah kepada 3GB. Sesuai untuk telefon kelas permulaan. Prestasinya memang cemerlang untuk kegunaan harian seperti melayari laman web, sosial media, menonton video, dan lain lain. 


Gaming? C12 masih boleh handle PUBG Mobile dengan setting grafik 'Smooth + Medium'. Cuma tidak digalakkan guna 'Gyroscope'. Permainan video ringan lain pula langsung tak ada masalah.  

 

Berkaitan: Realme Watch Smartwatch Terbaik dan Murah RM299


Bercakap pasal PUBG Mobile, korang boleh main PUBG smooth tanpa lag dan tak kacau data internet kalau guna simcard Yoodo. Sebab Yoodo beri 20GB data PUBG percuma setiap bulan. Saya pun guna, best teruk! Rujuk sini >  https://bit.ly/2KXl0Wa

 


 

 

Interface

Realme C12 ini dijana dengan Realme UI 1.0 dan Android 10. Cukup smooth dan banyak fungsi menarik seperti split screen, Game Space, dan dark mode.  

 

 

 

Kamera

Untuk pengetahuan, C12 memiliki 3 kamera belakang dengan 13MP. Kualiti gambar memang padu untuk harga sekitar RM500. Kualiti gambar bagi indoor, outdoor, dan low light memang terang dan memuaskan. 




Untuk kamera selfie pula guna 5MP f/2.4. Rakaman selfie yang terang dan mampu menghasilkan gambar yang baik untuk dikongsikan di media sosial.  

 

Berkaitan: Realme Buds Air Wireless Earphone Terbaik? 

 

If only I had C12 in my hand right now, I could show you how impressive the cameras are.


Bateri

Siapa tidak suka akan saiz bateri telefon yang besar kan? C12 hadir dengan bateri 6000 mAh! Tahan selama 11 jam dengan penggunaan tanpa henti. Kalau dengan penggunaan biasa ia tahan sehingga 2 hari dengan sekali pengecasan penuh. Gila betul bateri dia!  

 




Ia turut disokong dengan fungsi 'reverse charging' di mana korang boleh jadikan telefon ini sebagai powerbank untuk charge telefon lain. Hebat tak? 

 

Harga Realme C12 Malaysia

C12 berharga RM529 dan korang akan dapat earphone rasmi iaitu Realme Buds Classic secara PERCUMA. Bukan earphones cikai tau, sound padu! 

 

Harga: RM529

Beli di Lazada: https://rb.gy/ypspbn

 


 

Untuk harga promosi sempena Hari Kebangsaan, dengan harga RM529 korang akan dapat 3 item PERCUMA:

 

1 - Earphone Buds Classic

2 - Screen Magnifier

3 - Clear Casing

 

Murahkan? Untuk dapatkan 3 barang percuma ini, korang kena beli dengan pengedar Realme yang sah bermula 31 Ogos 2020. 


Maklumat lanjut: https://www.facebook.com/realmeMalaysia

 

Apa yang boleh saya katakan, C12 cukup mengagumkan untuk tanda harga RM529. Spesifikasi mantap yang kebanyakkannya ada pada peranti kelas pertengahan. Cukup berbaloi untuk mereka yang berbajet sederhana dan inginkan telefon kedua.



Sabtu, 25 Julai 2020

,
Cara Beli UC PUBG Mobile | Rasanya semua sudah tahu akan permainan video popular PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) Mobile bukan? Ia berkonsepkan 'battle royale' di mana pemain/pasukan perlu menjadi terakhir yang hidup untuk memenangi perlawanan.

Pemain perlu mencari senjata, peluru, baju kalis peluru, dan lain-lain untuk bertempur dengan pihak lawan. Namun, bermain PUBG tidak lengkap tanpa menggunakan 'skin' cantik. Tanpa skin, senjata masih mempunyai kekuatan yang sama, namun ia tampak bosan dan hambar.


Setiap pemain akan mendapat skin percuma, namun skin yang cantik dan eksklusif perlu dibeli menggunakan Unknown Cash (UC).

Apa itu UC PUBG Mobile?


UC adalah matawang digital dalam PUBG. Untuk mendapatkan UC, anda perlu membelinya dengan wang sebenar. Dengan UC inilah anda boleh mendapatkan skin dan baju-baju cantik untuk dipakai sewaktu bermain.


Cara Beli UC PUBG Mobile

UC boleh dibeli terus menerusi aplikasi PUBG Mobile, namun ia sedikit mahal. Jadi saya sarankan anda membelinya di laman web yang sah seperti:
  • Seagm
  • Codashop
  • Republic GG
  • Midasbuy

Saya dah semak satu persatu dan mendapati Sea Gamer Mall (SeaGM) menjual UC paling murah. Rata-rata menjualnya pada harga RM42.++ untuk 690 UC, tetapi SeaGM cuma RM38.80 sahaja. Saya sendiri beli di SeaGM ni. Kalau nak beli UC PUBG murah, SeaGM la tempatnya.

Cara Beli UC PUBG Mobile di SeaGM

Langkah 1: Layari https://www.seagm.com, dan klik 'Register' untuk mendaftar.
Masukkan email, dan sahkan pendaftaran dengan verification link yang dihantar ke Inbox. Atau, daftar menggunakan sosial media.


Langkah 2: Pilih 'PUBG Mobile UC (MY)
Di sini, anda diberi pilihan jumlah UC berserta dengan harga yang ditetapkan. UC paling sedikit bernilai RM4.85 (81 UC) manakala yang paling mahal berharga RM2,910 (58,803 UC).

Beli ikut kemampuan dan keperluan, Royal Pass Pack cuma berharga RM38 sahaja. Murahkan?


Langkah 3: Pilih jumlah UC yang diinginkan, dan masukkan 'Player ID' di bahagian bawah.
Pastikan anda masukkan nombor ID yang tepat. Kemudian tekan 'Buy Now'.

Langkah 4: Semak pembelian anda, dan tekan 'Checkout'


Langkah 5: Pilih cara pembayaran.
Di sini anda guna Touch N Go, Boost, PayPal, UMobile, Online Banking, Credit/Debit Card, dan boleh membayarnya di 7-Eleven, atau di mesin ATM.

Saya guna Online Banking kerana lebih mudah dan cepat.

Siap!

Selepas membuat pembayaran, tunggu seketika. UC akan di masukkan ke dalam akaun PUBG anda.



690 UC ini cukup untuk beli Royal Pass bagi satu season. Bolehlah anda memiliki pelbagai skin dan outfit menarik. Kalau nak buka crate pun boleh, terpulang.

Oh ya, saya pasti korang aware tentang telco Yoodo. Berbaloi teruk guna Yoodo ni. Korang adjust sendiri data apa yang korang nak monthly. Lepas tu boleh Add-on data PUBG 20GB setiap bulan. Main PUBG dah tak kacau main data tau. Ping around 40 je.

Then, dapat data 7GB and simcard percuma, ALSO in-game jersy (baju Yoodo) kalau sign up kat sini > https://bit.ly/2KXl0Wa


Mudahkan cara beli UC PUBG Mobile? Sebenarnya banyak lagi cara untuk top up UC. Antaranya guna kredit Celcom, Maxis, Digi, dan UMobile. Nanti saya akan tunjukkan dalam artikel seterusnya.

Semoga artikel cara beli UC PUBG Mobile ini membantu.

Sabtu, 13 Jun 2020

,
Realme Watch Smartwatch  Terbaik dan Murah RM299 | Salah satu artikel gajet yang mendapat bacaan terbanyak adalah Realme Buds Air Wireless Earphone Terbaik. I get it why, Realme mendapat tempat di hati pengguna kerana sering hadir dengan peranti berkualiti pada harga mampu milik.

Terkini, Realme mengeluarkan 4 aksesori pintar yang dinamakan AloT yang boleh meningkatkan produktiviti serta selari dengan kehendak semasa. Ia termasuklah Realme Watch!



4 aksesori AloT:
  • Realme Watch
  • Realme Band
  • Realme Buds Air Neo
  • Realme Powerbank 2

Kesemua gajet ini dilancarkan pada 11 Jun, so they are fresh from the oven! Kalau nak tahu apakah keistimewaan, fungsi menarik, dan harga gajet-gajet ini, baca artikel ini sampai habis. Saya sertakan juga link pembelian online dari seller yang sah.

Realme Watch

Akhirnya Realme hadir dengan smartwatch mereka yang pertama. Sekilas pandang, rekaannya hampir sama dengan Apple Watch. But who cares, selagi rekaan ini masih segar dan releven, ia masih tampak cantik premium.


Harga smartwatch ini adalah RM299, tetapi memiliki sejumlah fungsi sama yang ada pada jam tangan pintar yang bernilai ribuan ringgit.

Fungsi menarik pada Realme Watch:

  • Menjawab panggilan
  • Fokus terhadap kesihatan seperti denyutan nadi, memantau kalori, dan lain-lain
  • Memiliki 14 mod sukan berbeza
  • Menerima notifikasi media sosial dari telefon
  • Kalis air dan debu
  • Boleh mengawal muzik dan kamera
  • Skrin sentuh berwarna

Selain itu, ia memiliki skrin 1.4-inci berwarna (touch screen) dan beresolusi 320×320 pixels. Pilihan warna pula adalah Black, Green, Red dan Blue.


Artikel berkaitan: Handphone Murah Bawah RM300

Fungsi 'raise to wake' juga cukup membantu di mana anda hanya perlu mengangkat pergelangan tangan to mengaktifkan jam.

Realme Watch ini boleh dipadankan dengan semua jenis smartphone menggunakan bluetooth melalui aplikasi percuma, Realme Link. Kalau lihat dari segi spesifikasi yang ditawarkan, Realme Watch boleh dikatakan sebagai jam tangan pintar terbaik pada harga rendah.

If only I had this on my wrist!

Harga: RM299
Beli di Shopee: https://bit.ly/2UDFfNC

Realme Band

Merupakan fitness tracker atau penjejak kesihatan yang mampu milik tetapi lengkap dengan fungsi menarik. Malah ia boleh menandingi pesaingnya, Mi Band 4.


Spesifikasi Realme Band:

  • Skrin berwarna
  • Skrin 2.4 cm
  • Sensor denyutan nadi masa-nyata
  • Cable free charging
  • Kalis air (IP68)
  • Menerima notifikasi sosial media
  • Notifikasi panggilan telefon dan SMS
  • Peringatan untuk minum air
  • Sejumlah mode kecergasan seperti yoga, jogging, mendaki, dan lain-lain

Selain itu, bateri 90mAh ini mampu bertahan selama 10 hari untuk pengecasan penuh. This the best fitness tracker you could get right now.

Harga: RM129
Beli di Shopee: https://bit.ly/3hmwLnT

Realme Buds Air Neo

Kalau nak tahu, Buds Air Neo adalah versi 'Lite' atau berspesifikasi rendah berbanding peranti sebelumnya iaitu Realme Buds Air. Ini adalah supaya ia boleh dijual dengan harga yang lebih murah. Bagaimanapun, peranti ini tidak banyak perbezaan dengan Buds Air. Ia masih menghasilkan bunyik yang mengagumkan.




Spesifikasi Realme Buds Air Neo

  • Menggunakan cip R1 seperti Buds Air
  • Dynamic bass boost
  • Pemacu audio 13 mm
  • Kawalan sentuhan
  • Ketahanan bateri 3 jam atau sehingga 17 jam dengan penggunaan pod pengecas
  • Mode gaming

Untuk kaki gamers pula, earphones ini hadir dengan gaming mode yang membolehkan anda bermain permainan video tanpa gangguan wayar.



[+] Saya dah ada simcard percuma Yoodo, boleh main PUBG Mobile free 20GB tanpa lag. Ping 30 je! Kalau berminat rujuk >> https://bit.ly/2KXl0Wa


Kalau tengok dari spesifikasi ini, memang berbaloi pada harga RM129 kan?

Harga: RM129

Realme Powerbank 2

Melengkapkan akseseori AloT adalah Realme Powerbank 2. Rasanya tak perlulah saya cerita lanjut tentang fungsi powerbank kan? Dengan harga RM129, Realme Powerbank 2 berkapasiti 10,000mAh.


Spesifikasi Realme Powerbank 2

  • 18W dengan pengecasan pantas
  • Pengecasan dua hala - USB-C & USB-A
  • 13 lapisan perlindungan litar untuk pengecasan yang selamat

Powerbank ini cukup ringan dan nipis, jadi anda tidak perlu risau jika perlu dimasukkan ke dalam poket atau bag. Rekaannya juga menarik, lain dari yang lain. Hadir dengan warna hitam dan kuning rasmi Realme.


Harga: RM129

Maklumat lanjut rujuk:

#MYrealmeWatch
#TimeToBeSmarter
#FirstChoiceAloT

Kalau tengok pada spesifikasi Realme Watch tu, memang cukup berbaloi untuk dimiliki. Rata-rata website tech lain mengangkat jam tersebut sebagai Smartwatch Terbaik dan Murah. Aksesori lain dalam rangkaian AloT juga sungguh nice sekali!

Rabu, 27 Mei 2020

,
Handphone Murah Bawah RM300 [Edisi 2020] | Telefon pintar sudah menjadi satu keperluan dalam kehidupan seharian. Walau bagaimanapun, tidak semua golongan mampu untuk memilikinya dek kerana harganya yang mencecah ribuan ringgit.

Namun, masih ada handphone murah bawah RM300 yang menawarkan ciri-ciri menarik, setanding dengan telefon pintar kelas pertengahan. Biarpun murah, anda masih lagi boleh menikmati ciri seperti kamera, bermain permainan video, video call, melayari internet, dan bermacam lagi.



Pelbagai jenama telefon murah di pasaran yang masih relevan untuk digunakan pada tahun 2020. Saya cuba usha Huawei bawah RM300, sayangnya tiada. Hehe..

Anda boleh membelinya dengan harga yang jauh lebih murah secara online. Saya sediakan link Lazada atau Shopee (trusted seller) supaya senang untuk anda beli.

1.  Neffos C5 Plus


Neffos merupakan syarikat pengeluar aksesori popular dan turut mengeluarkan telefon pintar mampu milik beberapa tahun lepas.


Kamera hadapan 2-megapixel, selain kamera belakang 5-megapixel, dan sistem pemprosesan yang Neffos C5 Plus sudah cukup kegunaan harian. Ramai yang jadikan telefon ini sebagai hadiah buat anak-anak.


Menggunakan Android Go iaitu pelancar yang dioptimasikan untuk telefon berspesifikasi rendah. Pun begitu, ia sesuai untuk menonton video dan permainan video yang tidak berat dan santai. 

CPU: MediaTek MT6580M Quad-Core Processore
OS: Android 8.1 Oreo Go Edition
Memori: 1 GB RAM + 8 GB ROM 
Skrin: 5.34" IPS 18:9 
Bateri: 2200mAh Li-Polymer Battery
Kamera: 5MP (Belakang), 2MP (Depan) 

Harga: RM165
Beli di sini: https://invol.co/clo6ya

2. Redmi 7A


Harganya melebih RM300, tapi tak banyak pun. Masih lagi murah. Saya sendiri pernah order telefon ini sebanyak 3 unit di Shopee tahun lepas. Untuk anak-anak buah. masih elok dan lancar.

Dengan cip pemprosesan Qualcomm SDM439 Snapdragon Octa-core, Redmi 7A lancar untuk kegunaan harian, sosial media, dan permainan video berat seperti Mobile Legend. Ketahanan bateri pula terbaik iaitu 4,000mAh!

Main PUGB Mobile percuma tanpa lag? Daftar Yoodo sekarang >> https://bit.ly/2KXl0Wa


Berbaloi juga guna telefon ini. Smooth, dan lengkap dengan pelbagai sokongan bak telefon kelas pertengahan! 

CPU: Qualcomm SDM439 Snapdragon Octa-core
OS: Android 9.0 (Pie)
Memori: 2GB RAM
Storage: 16 / 32GB
Skrin: 5.45” IPS LCD
Bateri: 4,000mAh Non-Removable Li-Po
Kamera: 13MP (Belakang), 5MP (Depan) 

Harga: RM319
Beli di sini - https://invol.co/clo5l3

3. Wiko Jerry 3


Peranti yang baik untuk dijadikan sebagai telefon pintar pertama. Biarpun jenama ini kurang dikenali, ia tetap memberikan pengalaman terbaik pada skrin 5.45 inci.



Malah, ia didatangkan dengan 5-megapixel kamera hadapan dan 8-megapixel kamera belakang, ia sudah cukup untuk merakam gambar selfie yang memuaskan.

Prestasinya juga baik dan lancar untuk penggunaan internet, menonton video, dan permainan video yang sederhana.


CPU: Quad Core CPU
OS: Android 7.0 Nougat
Memori: 2GB RAM
Storage: 1GB RAM + 16GB ROM
Skrin: 5.45” IPS LCD
Bateri: 2500 mAh
Kamera: 8MP (Belakang), 5MP (Depan)

Harga: RM299
Beli di sini: https://invol.co/clo71j

4. Leagoo M10


Handphone murah bawah RM300 2020 yang seterusnya adalah Leagoo M10. Saya pasti anda pernah lihat jenama ini di kedai-kedai telefon. Leagoo sering hadir dengan telefon dan tablet yang menawarkan harga mampu milik.

Dengan pemprosesan 1.3GHz Quad Core CPU (MTK6580), Leagoo mampu beropersi dengan baik setanding telefon kelas pertengahan. Tiada sebarang masalah ketika menggunakan banyak aplikasi pada satu masa, media sosial, dan lain-lain.


Apa yang menarik tentang Leagoo M10 adalah kemampuan kamera belakangnya yang boleh menghasilkan kesan bokeh. Iaitu gambar yang mengaburkan latar belakang dan memfokuskan subjek utama.

Ia juga didatangkan dengan finger print scanner sebagai sistem sekuriti. Cukup mengagumkan pada harga bawah RM300.

CPU: Quad Core 1.3 GHz
OS: Android GO 8.1
Memori: 1GB RAM + 16GB ROM
Skrin: 5.5" HD + IPS Full View Display
Bateri: 2,850mAh 
Kamera: 8MP (Belakang), 5MP (Depan)

Harga: RM289
Beli di sini: https://invol.co/clo7g7

Itu sahaja untuk bawah RM300. Kalau anda mencari telefon Vivo murah, akan saya kongsikan dalam artikel akan datang. 

Kalau anda bukan seorang pengguna tegar atau 'heavy user', telefon murah sudah memadai dalam menjalankan tugas harian dan hiburan di waktu lapang. Atau, ada juga yang ingin mendapatkan telefon kedua untuk tujuan perniagaan.

Semoga artikel handphone murah bawah RM300 ini dapat menjadi rujukan dalam mendapatkan peranti bajet.

Rabu, 6 Mei 2020

,
aPlextone G20 Review | Mungkin agak terlambat untuk saya tulis review tentang earphones Plextone G20 ini memandangkan ia dikeluarkan pada pertengahan tahun 2019. I just got it recently berikutan earphones saya rosak, dan membaca pelbagai review menarik tentangnya.

Kalau anda sedang mencari best gaming headset brands atau all-in-one earphones untuk digunakan pada telefon dan komputer, Plextone G20 adalah pilihan terbaik kerana ia dijual pada harga sekitar RM30 sahaja! Bahkan, ia hadir dengan beberapa aksesori tambahan.


Kalau nak tahu tentang kualitinya, teruskan membaca review ini, dan saya akan recommend pautan pembelian Plextone G20 original secara online.

Plextone G20 Review


Sekali pandang, rekabentuk dan warnanya seakan headphones Razer, jenama yang sudah tidak asing lagi dalam arena penghasilanan aksesori permainan video.


Apa yang ada di dalam kotak?


Surprisingly, Plextone G20 hadir bersama dengan beberapa aksesori tambahan. Ia termasuk:
  • 3 pasang earbuds tambahan
  • Klip
  • Anti slip ear fins
  • Klip kabel
  • 90 cm cable extension
  • 18 cm computer audio patch cord
  • Earphones

Rekaan


Tidak dinafikan, rekaan Plextone G20 tampak premium dan elegan. Biarpun persis jenama Razer, ia tetap berada di kelasnya yang tersendiri. Dengan harga bajet, saya cukup kagum dengan kemasannya.

[Baca] Realme Buds Air Wireless Earphones Terbaik?

Kabelnya leper dan jenis getah menjamin ketahanan earphones ini. Penggunaan jenis getah ini juga mengelakkan ia dari berbelit. Bahagian belakang fon telinga juga bermagnet untuk memudahkan penyimpanannya.


Control center juga dibina dengan baik iaitu volume control jenis slide berserta butang pause. Butang ini berfungsi pada semua jenis music player dan Youtube.

Dengan audio jack 3.5mm 'L-shape' pastinya tidak akan mengganggu keselesaan sewaktu bermain permainan video.


Ia hadir dengan tiga warna iaitu hijau, merah, dan hitam. Saya memilih warna hitam untuk mengelak ia kelihatan seperti Razer.

Kualiti bunyi (gaming)


Nah, aspek yang paling penting untuk sesebuah earphones, iaitu KUALITI BUNYI. Sebagai earphones yang dikhaskan untuk permainan video, ia sememangnya cukup padu! Bunyinya jelas dan kuat.

[Baca] Review Bose Soundsport Wireless di Lazada 

Saya dah cuba pada PUBG Mobile, bunyi tembakan dan tapak kaki musuh dari kiri dan kanan memang jelas dan power! Seolah berada di dalam permainan itu sendiri. Kualiti ini sebenarnya membantu anda dalam mengesan kedudukan musuh.

[+] Guna simkad Yoodo dan nikmati 20GB data PERCUMA untuk bermain PUBG Mobile. Rujuk sini >> https://bit.ly/2KXl0Wa

Apatah lagi kalau menggunakan earphones ini untuk bermain game lumba kereta. Bunyi enjin kereta dan turbo memang menggegarkan otak!

And this could be your best PC gaming headset too, kerana iajuga sesuai digunakan ketika bermaina permainan video pada PC.


Kalau anda sedang mencari earphones gaming yang padu tetapi murah, Plextone G20 adalah pilihan terbaik. Ia bakal memberikan pengalaman bermain permainan video yang mengasyikkan!

Audio yang keluar dari mikrofon yang terbina juga wajar diberi pujian.

Kualiti bunyi (muzik)


Ternyata earphones ini memang direka khas untuk permainan video sahaja. Bassnya terlalu kuat sehingga menenggelamkan instrument lain. Suara penyanyi pula agak bergema. But not in a bad way.

For someone yang suka menghayati bunyi-bunyi halus seperti runut bunyi dari Hans Zimmer dan Justin Hurwitz, saya tidak dapat mendengar instrumen dengan baik. Begitu juga ketika mendengar white noise seperti 'birds chirping' atau 'sound of coffee shop', saya tidak dapat mendengar bunyi yang nyata.

Again, kalau anda sendiri tidak kisah dengan bunyi bass ini, Plextone G20  should be fine.

Noise cancelling


They did not lie about the noise-cancelling. Earphones ini menutup keseluruhan telinga sekali gus boleh menikmati permainan video dan muzik tanpa gangguan bunyi luar. Bunyi-bunyi asing hampir tidak kedengaran. Namun, hati-hati disaat memakainya. Mungkin boleh mencetuskan pergaduhan dengan orang sekeliling yang perlu bercakap dengan anda. LOL!

Keselesaan


I have to be honest, earphones ini mudah tercabut tidak kiralah saiz apa yang saya pakai. Cukup menjenggkelkan apabila kedudukannya perlu diubah pada setiap minit. Pemakaian yang tidak selesa inilah yang membuatkan saya sedikit kecewa dengan Plextone G20.

Harga


Beli di mana?Plextone G20 Malaysia boleh didapat di kedai-kedai aksesori komputer dan telefon. Tapi kalau korang beli online lebih murah. Saya sarankan anda beli di Shopee dari seller yang dipercayai.

Harga: RM27.90
Beli DI SINI: https://bit.ly/3e9p69O


So far, dari kualiti bunyi, Plextone sememangnya mengagumkan. Bunyi bass memang padu dan sesuai untuk kaki gaming yang mahukan pendengaran yang jelas. Malah ia masih sesuai untuk mendengar lagu dan menonton filem.

Secara kesimpulannya, Plextone G20 adalah earphones yang cukup baik khususnya untuk pengalaman permainan video yang mengagumkan. Biarpun bassnya terlalu kuat untuk menikmati muzik, kualiti bunyi yang dihasilkan sudah cukup bagus pada harga serendah RM30. Highly recommended. Dari anda beli earphones RM10 yang tak best langsung tu, apa salahnya berbelanja lebih untuk menikmati muzik yang menyeronokkan.