Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

Khamis, 21 Februari 2019

,
Pengalaman Guna Xiaomi Mi A2 Lite | Sebenarnya agak terlambat untuk saya terbitkan artikel ini kerana saya mula menggunakan peranti Xiaomi sejak awal Disember 2018 lagi. But I want to write it anyway. Ini merupakan pertama kali saya guna telefon Xiaomi. Selepas banya membaca tentangnya, I chose Xiaomi Mi A2 Lite.

Sebelum itu, mari saya terangkan secara ringkas tentang jenama Xiaomi.

Xiaomi merupakan sebuah pengeluar barangan elektronik khususnya gajet dari China. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini Xiaomi Malaysia mula diterima ramai. Ini kerana mereka menjual telefon berspesifikasi tinggi pada harga rendah.

Kebanyakan ciri yang ada setanding iPhone dan beberapa telefon high-end lain. Begitu juga dengan smartwatch fitness tracker seperti Fitbit dan Amazfit. Testimoni Xiaomi juga dilihat baik setakat ini.

Kenapa beli Xiaomi?


Well, saya ada iPhone 5s yang menang dari contest iPhone 5s Gajet Impian anjuran Denaihati itu masih boleh digunakan. Tetapi memandangkan storage-nya cuma 16GB, saya tidak dapat melakukan kemaskini iOS. Jadi banyak apps penting seperti Twitter, Instagram, Unfold, Snapseed, dan lain-lain sudah tidak boleh digunakan.

[Baca] Cara Semak Xiaomi Original

Oppo R1L juga masih elok, tapi masih menggunakan Android KitKat. Juga menyebabkan banyak apps tidak boleh dimuat turun.


Jadi, saya tertarik dengan Xiaomi Mi A2 Lite. Ia merupakan telefon yang spesifikasinya sedikit kunrang berbanding Mi A2.

Mi A2 Lite juga dinilai baik oleh majoriti tech Youtubers sehingga mengangkat peranti ini sebagai smartphone terbaik pada harga bajet.

Jika anda tengah usha telefon baharu, dan nak tahu sama ada Xiaomi ok ke tak, teruskan membaca artikel ini. Saya akan ulas dengan terperinci tentang pengalaman pakai handphone Xiaomi. Anggap je artikel ini adalah ulasan Xiaomi Mi A2 Lite.

Pengalaman Menggunakan Xiaomi Mi A2 Lite


Sistem Operasi Android One


Xiaomi Mi A2 Lite dijana berasaskan Android One, iaitu sistem operasi keluaran Google sendiri. Android One memberikan pengalaman penggunaan Android asli, selain kemaskini lebih pantas, dan boleh mengemaskini Android yang terkini.

Pada saya Android One memang lancar dan padu. Masa saya beli, ia menggunakan Android 8.1 Oreo. Dan kini menjana Android 9 Pie. Kemaskini terbaharu mengalamai banyak penambahbaikkan, dari segi shortcut, interface, fungsi radio, dan banyak lagi.


Untuk pengetahuan, hanya peranti Android One sahaja yang bakal menerima kemasikini automatik ini.

Cip Mi A2 Lite menggunakan cip Snapdragon 625, pilihan memori 3GB/4GB RAM. Ia membawakan cip lapan-teras Cortex-A53 2.0 GHz dengan penggunaan GPU Adreno 506, Agak berkuasa. Especially at this price point.

Skrin


Hadir dengan skrin 5.84-inci Full HD+ dengan nisbah 19:9. Hampir menggunakan Skrin Infinity, tetapi diganggu dengan kehadiran notch atau takuk untuk memberi ruang kepada kamera. Which I dont really mind the existence of the notch.

Kamera


Kamera yang terbina pada peranti ini agak rendah jika dibandingkan dengan Mi A2. Peranti ini disokong dengan dual-camera. Iaitu sensor utama 12MP f/2.2 dan sensor kedua 5MP f/2.2 untuk keupayaan kesan bokeh.

Kamera Mi A2 Lite jika dirakam di outdoor atau dalam pencahayaan yang terang memang mantap. Tetapi pada penggambaran low-light, ia agak mengecewakan. Malah, kadang-kala kesan bokehnya tampak tidak natural.

Pada saya ini bukanlah satu masalah besar jika dilihat pada harga peranti ini. Kalau anda mahukan kualiti kamera yang lebih baik, saya cadangkan beli Mi A2. 


Night photo

Selfie

Disclaimer: I am not in this photo.



Rekaan


Salah satu sebab utama mengapa saya berminat pada peranti ini adalah rekaannya yang menawan. Ia dibina berasaskan logam yang memperlihatkan kesan premium. Sekilas panda yang kelihatan seolah peranti kelas atasan.

Pengimbas jap jari diletakkan di bahagian belakang, dan jangka masa unlock yang pantas.

Bateri


Percaya atau tidak, Mi A2 Lite ini hadir dengan bateri 4000 mAh. Ia dapat dicas sepenuhnya dalam masa kira-kira 2 jam.

Sebagai pengguna sederhana, saya menggunakannya selama 3 hari selepas pengecasan penuh. Yup. Itu termasuk browsing, sosial media, menonton video, dan 4 hingga 5 PUBG matches.

Speaking of PUBG, anda boleh bermain permainan video high end dengan lancar tanpa lagging. Telefon ini hanya memberikan haba suam yang sangat minimal. For a budget phone, this is impressive.

Harga Xiaomi Mi A2 Lite Malaysia


Hah, dah berkali-kali saya sebut ini adalah telefon bajet kan? Kalau nak tahu harganya cuma RM729 (3GB/32GB) dan RM849 (4GB/64GB).

Tetapi saya beli secara online di Lazada dengan harga RM679 untu versi 4GB/64GB. Saya membayarnya dengan harga RM604 sahaja selepas menggunakan voucher RM70. Murah kan? Ini adalah salah satu kelebihan telefon Xiaomi.


[Baca] Pengalaman Beli Handphone di Lazada

Murahkan? Anda boleh beli dari seller gStore di Lazada. Seller ini dipercayai dan dinilai baik dari pelanggan.

Beli di sini - https://goo.gl/Lqcs6J


Kalau anda nak tengok testimoni Xiaomi, survey sahaja video review di Youtube.

Kelebihan dan kekurangan Xiaomi


Kekurangan
  • Kualiti gambar pada low-light tidak memuaskan.
  • Tidak menawarkan sokongan USB-C
  • Tiada pengecasan pantas
  • Kemunculan sejumlah iklan Adsense pada peranti. Ini kerana ia dijual harga berpatutan. Jangan risau, ada cara buang iklan pada telefon Xiaomi. Akan saya terangkan dalam artikel akan datang. 

Kelebihan
  • Android One
  • IR Blaster yang berfungsin untuk mengawal mengawal sejumlah perkakasan elektrik seperti TV.
  • 3.5mm Audiojack
  • Kualiti kamera selfie dan outdoor yang memuaskan.
  • Bateri 4000 mAh,
  • Skrin 19:9
  • Dual sim card
  • Slot microSD

Kesimpulan
Secara keseluruhannya saya berpuas hati dengan fungsi dan spesifikasi yang ditawarkan Xiaomi Mi A2 Lite. Walaupun ia cuma peranti middle-end pada harga bajet, spesifikasinya setanding dengan peranti premium.

Jika ditanya telefon Xiaomi bagus atau tidak, pada saya sangat bagus dan berbaloi. Mi A2 Lite adalah antara peranti terbaik pada harga bawah RM1,000. Paling best, ia dijana dengan Android One.

Jumaat, 1 Februari 2019

,
Cara Semak Xiaomi Original | Jenama telefon pintar, Xiaomi, semakin popular dan diterima ramai. Ini kerana Xiaomi menghasilkan peranti berspesifikasi menarik pada harga mampu milik. Faktor ini secara tidak langsung menarik perhatian penggemar Android dan mereka mahukan peranti bawah RM1000. 

Spesifikasi yang didatangkan pada setiap peranti Xiaomi hanya sedikit rendah berbanding peranti kelas atasan seperti iPhone, Samsung Galaxy, dan Pixel.


Bukan itu sahaja, rekaan badan telefon juga dilihat menawan. Sekilas pandang, ia dilihat seolah peranti kelas premium.

Telefon Xiaomi yang paling laris adalah Mi 8 Pro, Mi A1, Mi Mix 2, Pocophone F1, dan banyak lagi.

Saya sendiri merupakan pengguna baharu Xiaomi dan sangat berpuas hati dengan prestasi Xiaomi Mi A2 Lite. Itu adalah kali pertama saya beli telefon online. Anda boleh baca artikel di - Pengalaman Beli Handphone di Lazada

Banyak telefon tiruan di pasaran


Jangan terkejut, biarpun harga telefon pintar di pasaran semakin rendah, tetapi masih ada lagi pihak yang tidak bertanggungjawab menghasilkan telefon tiruan.

Ini semua untuk mengelirukan pengguna. Jika dilihat dengan mata kasar, ia tidak ubah seperti peranti original. Namun perbezaannya sudah tentulah dari segi kualiti. Telefon tiruan tidak mempunyai ciri lengkap, kamera yang tidak berkualiti, dan banyak elemen tidak dapat berfungsi dengan baik.


Lebih megecewakan, peniaga ini menipu pengguna dengan menjual telefon tiruan dengan harga original. Pelanggan yang tidak mempunyai pengetahuan tentang gadget ditipu bulat-bulat. Mereka mengaburi mata pelanggan dengan menjual dengan harga murah dan ayat-ayat yang meyakinkan.

Dalam artikel ini saya akan kongsikan cara untuk menentukan peranti Xiaomi tulen atau tidak. Anda boleh check mana-mana peranti Xiaomi atau Redmi. Jangan keliru ya, Redmi dan Realmieadalah dua jenama berbeza.

Redmi: Sub-jenama Xiaomi
RealMe: Sub-jenama Oppo

Cara Semak Xiaomi Original


Setiap peranti mempunyai nombor siri tersendiri iaitu IMEI (International Mobile Equipment Identity). Anda boleh mengenalpasti ketulenan telefon dengan menggunakan nombor IMEI. Persoalannya, kat mana nak temui nombor IMEI ini?

1. Di bahagian Settings. Settings > About Phone > IMEI. Kebiasaannya ada dua nombor memandang peranti Xiaomi boleh memasukkan dua kad sim. Kedua-dua nombor adalah sama.



2. Dial pad. Anda boleh temui nombor IMEI melalui dial pad. Cuma masukkan kod [*#06#], dan IMEI akan terpapar pada skrin.

3. Kotak telefon. Jika anda masih menyimpan kotak (like most of us do) kod IMEI terpapar pada belakang kotak.


Semak nombor IMEI Xiaomi


Layari https://www.mi.com/global/verify/#/en/tab/imei . Masukkan Nombor IMEI yang anda temui tadi dalam ruang yang disediakan. Kemudian masukkan security code, dan tekan 'Verify'.


Jika model telefon anda terpapar pada screen, ini bermakna anda memiliki telefon original. Tahniah!

Untuk mengelak dari membeli telefon tiruan, pastikan anda membelinya dari pengedar yang berdaftar dan diiktiraf. Jangan mudah terpedaya dengan harga murah yang ditawarkan. Sekiranya anda memang berniat untuk membeli telefon tiruan sekalipun, cuba pertimbangkan kualitinya.

Semak power bank Xiaomi


How to verify Xiaomi power bank? Anda boleh gunakan kaedah sama seperti di atas. Begitu juga dengan Xiaomi smartwath seperti Amazfit Bip, atau Mi Band.

Untuk maklumat tentang Xiaomi warranty Malaysia, anda boleh rujuk di sini - https://www.mi.com/my/service/warranty/

Okay, sekarang dah tahu macam mana nak semak Xiaomi original. Cuba check, mana tahu kot-kot telefon anda itu tiruan!


Rabu, 22 Ogos 2018

,
Oppo sekali lagi hadir dengan sebuah peranti terbaharu iaitu Oppo F9. Peranti kali ini sekali lagi memfokuskan kualiti kamera selfie. Dan menariknya, Oppo F9 menampilkan takuk atau 'notch 'bersaiz kecil dan paling minima yang pernah kita lihat sebelum ini. Selain daripada takuknya, apa lagi ciri menarik yang ada pada Oppo F9 dan berapa pula harganya di Malaysia?

Oppo F9 hadir kira-kira lima bula selepas model siri-F terdahulu iaitu Oppo F7. Uniknya F9 adalah pada notch nya. Adakah notch seperti ini yang pengguna mahukan?

Baca juga: Pengalaman Menggunakan Oppo Smartphone


Ciri Menarik Oppo F9


Notch 'titisan air' atau waterdrop


Jika anda perhatikan dengan teliti notch kali ini, iaitu berbentuk 'V'. Notch titisan air ini mengambil inspirasi dari pancuran air yang mewakili ciri pengecasan pantas. Do we really need to get rid of notch? Kerana notch semakin tidak disedari kewujudannya.

Baca juga: Cara Semak Oppo Original

Tetapi penampakan notch yang minimum sebenarnya membantu dalam memainkan video pada paparan penuh.

Kamera

Untuk meneruskan legasi model keluarga 'F', Oppo terus melakukan penambah baikkan pada kamera hadapan. Oppo F9 memperlihatkan 25MP bagi kamera selfie, dan gabungan 16MP dan 2MP untuk kamera belakang. Hasil gambar dilihat lebih baik berbanding F7.


Kamera hadapan memiliki teknologi AI yang mampu merakam selfie yang boleh 'mencantikkan' wajah, serta fungsi HDR yang memperbaiki cahaya dalam situasi backlight.

Pengecasan pantas


Buat pertama kalinya dalam peranti siri-F, Oppo menyertakan teknologi VOOC, iaitu ciri pengecasan pantas. Teknologi ini adalah sama seperti VOOC yang ada pada peranti OnePlus. Dengan teknologi ini anda boleh meneruskan dua jam waktu berbual dengan pengecasan selama 5 minit.

Spesifikasi Oppo F9


Paparan
LTPS IPS LCD, 16M Colors,
Skrin
1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio, 409 ppi, ColorOS 5.2
Chipset
Mediatek MT6771 Helio P60
CPU
Lapan teras
Kamera belakang
Dwi-kamera, 16MP + 2MP, f/1.8
Bateri
3500 mAh
Pengimbas cap jari
Disertakan; terletak di belakang peranti
Berat & Saiz
169 g |6.17 x 2.91 x 0.31 inci
 

Pemprosesan


Oppo F9 dikuasakan dengan Mediatek Helio P60 lapan teras dan memori sehingga 6GB RAM. Peranti ini menggunakan sistem operasi Andoid 8.1 Oreo iaitu sistem operasi Android yang terkini.

Design


Berbeza dengan peranti lain di pasaran, Oppo F9 warna menampilkan konsep warna 'gradient'. Warna campuran ini agak menyerlah. Jika anda tidak menggunakan phone case, anda akan dapat lihat warna istimewa ini.


Harga Oppo F9 di Malaysia


Oppo F9 akan dijual pada harga RM1399, dan akan memasuki pasaran Malaysia pada 30 Ogos 2018.

Sebagai telefon yang berada dalam kelas pertengahan, ciri-ciri menarik Oppo F9 ini memang impressive. Malah, harganya juga masih dalam lingkungan mampu milik.  Jika anda bercadang untuk membeli telefon Android yang baharu, Oppo F9 is highly recommended.

Jumaat, 10 Ogos 2018

,
Pengeluar telefon pintar gergasi, Samsung hadir dengan peranti terbaharu iaitu Samsung Galaxy Note 9. Biarpun menggunakan rekabentuk dari model Note 8 tahun lalu, ia tidak mengecewakan dari segi spesifikasi. Samsung menggandakan semua fungsi yang ada dalam siri Note. Bahkan, spesifikasinya dilihat yang terbaik berbanding mana-mana peranti flagship Android setakat ini. Apakah spesifikasi menarik peranti ini? Dan berapakan harga Samsung Note 9 di Malaysia?


Sebelum itu, antara fungsi utama yang ditekankan pada peranti ini adalah saiz skrin yang lebih besar, S-Pen atau stylus yang menerima lebih banyak penambahbaikan, dan saiz bateri yang lebih besar.

Spesifikasi Samsung Galaxy Note 9


Skrin


Saiz skrin Note 9 adalah 6.4 inci berbanding 6.3 inci pada Note 8. Pertambahan ini menyebabkan peranti sedikit besar dari segi lebar dan ketebalan. Tambahan pula, baterinya juga lebih besar. Tetapi Note 9  lebih pendek berbanding Note 8 kerana ketebalan bezel dikurangkan. Akan tetapi ia masih lagi sebuah peranti yang besar.


Dari segi paparan, pengguna akan menikmati skrin Super AMOLED Quad HD+ dengan 516 PPI. Teknologi ini sudah pasti akan memberikan pengalaman menonton dan bermain permainan video yang lebih menyeronokkan.

Pemprosesan


Seperti Galaxy S9, Note 9 dikuasakan oleh Qualcomm’s Snapdragon 845 atau dikenali sebagai Exynos 9810. tetapi kali ini lancar dan optimasi lebih baik pada GPU. Dan... peranti ini mempunyai sistem 'Water Carbon Cooling ' yang direka untuk kelancaran dan prestasi konsisten terutama jika bermain permainan video untuk jangka masa yang lama. Kaki Fortnite, this is for you.

Baca juga: Aplikasi Samsung Members Ganti MySamsung

S-Pen


Kita semua tahu yang semua peranti dalam keluarga Note mempunyai S-pen atau stylusnya sendiri. S-Pen pada Note 9 menerima penambah baikkan ketara termasuklah sambungan Bluetooth. Anda boleh menggunakan butang S-Pen untuk melancarkan fungsi kamera serta menangkap gambar.

Selain itu pada jarak sehingga 30 kaki, ia berfungsi sebagai remote control untuk menukar slide sewaktu pembentangan serta menukar lagu dalam playlist.


Bagaimana ia di cas? Memandangkan S-Pen kali ini menyokong Bluetooth, ia memerlukan anda untuk mengecasnya. Setiap kali anda masukkan S-Pen ke dalam dock nya, ia akan dicas selama 1 minit dan boleh beroperasi selama 30 minit.

Baca juga: Cara Semak Samsung Original

Antara fungsi lain yang boleh dilakukan S-Pen adalah:

  • Google Translate
  • Air command
  • Live Message - Menghasilkan gambar GIF dengan lakaran sendiri
  • Screen Off Memo
  • Bixby Vision - Melancarkan pembantu maya, Bixby

Apa yang saya suka akan stylus kali ini adalah Samsung membawakan warna kuning seperti pensil kayu klasik!




Pemprosesan
Qualcomm’s Snapdragon 845/Exynos 9810
Cip Grafik
 Mali G72 MP18
RAM
6GB / 8GB
Memori
128GB / 512GB (Micro SD Card sehingga 512GB
Skrin
6.4 inci QHD+ AMOLED HDR (516 PPI)
Kamera belakang
12+12 Megapixel , f/1.5+f/2.4, OIS, 2X Zoom Optikal + Scene Optimizer
Kamera selfie
8 Megapixel f/1.7, Auto Focus
NFC
Ya
Kalis Air
IP68
Pengecasan Pantas
Adaptive Fast Charging (15W)
Bateri
4000 mAh + pengecasan tanpa wayar


Camera


Dari segi kamera pula Note 9 membawakan teknologi sama yang ada pada Galaxy S9+ iaitu 12+12 Megapixel pada kamera belakang dengan aperture boleh laras  f/1.5 atau f/2.4.

Apa yang baharu pula adalah 'Scene Optimizer' yang berfungsi untuk menyelaras white balance dan contrast serta membantu anda menggunakan tetapan yang betul.


Kamera selfie pula disokong oleh 8MP dengan f/1.7. Apa yang menarik kali ini kamera hadapan yang memberitahu anda jika anda merakam gambar dalam keadaan mata tertutup. Ia akan memberi peringatan supaya anda merakamnya sekali lagi.

Bateri


Antara fungsi yang mendapat perhatian pada pelancaran Note 9 di New York tempoh semalam adalah bateri yang kini sebesar 4,000 mAh. Ini adalah peningkatan sebanyak 21% berbanding Note 8. Dalam pada itu Note 9 turut menyertakan sokongan pengecasan Adaptive Fast Charging (15W) dan pengecasan tanpa wayar pantas Qi.

Sistem DeX


Sistem DeX membenarkan anda menyambung peranti terus ke skrin komputer atau tv menggunakan HDMI to USB-C adapter.

Harga Samsung Note 9 Malaysia


Untuk pasaran Malaysia dua versi akan dibawa masuk iaitu 128GB dan juga 512GB.
128GB / 6GB RAM - RM3699
512GB / 8GB RAM- RM4599

Semoga spesifikasi menarik Samsung Galaxy Note 9 dan harganya di Malaysia ini dapan membantu anda dalam membuat tinjauan sebelum membeli. Ini kerana ada yang lebih memilih untuk membeli Samsung A9 untuk peranti Android. Power katanya.