Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gadgets. Papar semua catatan

Ahad, 14 November 2021

,

Sejak pandemik Covid-19 melanda dunia, laptop mendapat permintaan tinggi. Penggunaan laptop amat penting pada ketika ini terutama untuk mengikuti sesi pembelajaran dari rumah (PdPR), dan pelajar yang melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi. 


Namun, bukan semua golongan mampu dan perlu untuk memiliki laptop spesifikasi tinggi. Cukup sekadar boleh handle sertai kelas online, buat tugasan dengan Microsoft Words/Excel/, atau uruskan kedai Shopee

 


 

Jadi, saya bantu anda senaraikan sejumlah laptop murah bawah RM1000 untuk student berserta dengan spesifikasi.

 

1. DELL LATITUDE E6230

 

This came in such a good deal. Jenama Dell sudah tidak perlu diperkenalkan lagi. DELL LATITUDE E6230 ini dilengkapi dengan pemprosesan i5 yang sudah cuku baik untuk handle kerja-kerja ringan. 

 

 

Ditambah pula dengan RAM 4GB dan SSD 120GB. Bila dah ada SSD, maka tiada lagi masalah laptop slow dan delay. Ia juga menyokong tugasan seperti Photoshop, Ilustrator, dan Lightroom. Kalau anda tengah cari laptop murah untuk student atau suri rumah, model ini amat ideal.


Processor:Intel Core i5 3rd Gen 2.50GHz

RAM: 4GB DDR3 

Storage: SSD 120GB

Skrin: 12.5 inci,


Harga: RM900 - RM1,000

Beli di sini: https://invol.co/cl77xdo


2. HP Chromebook X360 G3


Chromebook juga tidak kurang hebatnya untuk anda jadikan sebagai peranti pembelajaran. ia adalah kategori laptop murah bawah RM500. Biarpun hanya mampu melakukan tugasan 'basic' sahaja, ia tetap lancar. 



Banyak ciri menarik yang ada pada HP Chromebook X360 G3 ini. Contohnya skrin boleh lipat & touch screen di mana anda boleh jadikan sebagai tablet. Mantap untuk Zoom Meeting, sertai kelas online, kerja ringan seperti Words, Excel, browsing, dan menonton penstriman video.  

 

 


 

Processor: Chrome OS™

RAM: 4 GB LPDDR4-2400 MHz RAM (onboard)

Storage: 32 GB eMMC

Skrin: 11.6" diagonal, HD (1366 x 768), touch, IPS, BrightView, 220 nits, 50% NTSC

Graphic: Intel® UHD Graphics 600

Battery: HP Long Life 2-cell, 47 Wh Li-ion polymer


Harga: RM988

Beli di sini: https://invol.co/cl77y15

 

Artikel berkaitan: 

+ Laptop Terbaik Untuk Student

+ Tips Beli Laptop Untuk Student

+ realme Book Laptop Sesuai Untuk Student 

+ Cara Naikkan Sales di Shopee

 

3. NEC INTEL CORE i3 4th/i5 4th gen

 

Ini merupakan laptop dari NEC Versapo refurbished dan spesifikasinya telah dinaik taraf. Sesuai untuk light gaming, kegunaan pelajar, dan mampu handle tugasan seperti Photoshop, Autocad, Lightroom, dan uruskan bisnes Shopee anda.  

 

Laptop ini lancar dan hadir dengan pelbagai free gift untuk setiap pembelian. Tidak hairanlah mengapa ia cukup hangat di Shopee sehingga lebih 800 unit telah terjual. Ia juga mendapat review positif dari pelanggan. 

 

Processor: Intel Core i3 4TH GEN 2.40GHZ/i5 4TH GEN 2.60GHZ

RAM: 4GB DDR3

Storage:  HDD 320GB / SSD 240Gb

Graphic: Intel HD 4600

Screen: 15.6 inci

 

Harga: dari RM900 - RM1280

Beli di sini: https://invol.co/cl780xr

 

4. Toshiba Dynabook R734

 

Laptop murah bawah RM1000 untuk student yang seterusnya adalah Toshiba Dynabook R734. Jenama dari Jepun ini sudah terkenal ketahanan laptopnya. Bagi Dynabook R734, spesifikasinyaboleh dikatakan'just nice' untuk student. 

 

Ditambah dengan adanya SSD 120GB, maka tak ada masalah kalau nak handle assignment atau guna software Photoshop dan lain-lain. 




Kalau nak main game ringan seperti Pubg Lite atau Dota pun tak ada masalah. Dengan harga RM940, memang berbaloi untuk dimiliki.

 

Processor: Intel Core i5-4th

RAM: 4GB DDR3

Storage:   SSD 120GB

Graphic: Intel HD Graphics 4600

Screen: 13.3 inci


Harga: RM940

Beli di sini: https://invol.co/cl78quz

 

5. ASUS Laptop Chromebook Flip

 

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak permintaan terhadap laptop fleksibel yang boleh lipat dan jadikan laptop sebagai tablet. Asus Chromebook Flip ini adalah antara yang terbaik di pasaran hari ini. 

 

Biarpun hanya sekadar Chromebook, ia tetap lancar dan boleh bantu anak-anak dalam sertai kelas online. Pemprosesannya stabil, skrin sentuhnya pula responsif tanpa 'delay'. Peranti ini juga ringan dan ideal untuk anda guna di coffee shop.  

 


 

Walaupun harganya melebihi RM1000, ia memang padu dan berbaloi untuk kegunaan harian. 

 

Processor: Intel Celeron N4020 1.10~2.80GHz

RAM: 4GB LPDDR4

Storage: 32GB eMMC

Graphic: Intel UHD Graphics 600

Screen: 11.6-inchLED Backlit HD (1366 x 768) 16:9Touch screen

 



Harga: RM1,099

Beli di sini: https://invol.co/cl78rwz


6. HP Core i5


Laptop ini juga ideal untuk anda jadikan sebagai laptop pertama anak-anak. Harga bawah RM1030 tetapi hadir dengan spesifikasi yang cemerlang. Intel i5 dan Readon AMD Gaming graphic sudah cukup penggunaan sederhana. 


Boleh main game ringan seperti PUBG Lite, The Sims, dan Dota. Selain itu anda juga dibekalkan dengan SSD 120GB. Ini bermakna tiada lagging dan delay sepanjang menggunakan laptop ini. 

 


 

Reka bentuk laptop ini juga masih segar serta nampak premium. 

 

Processor: Intel i5 Gen

RAM: 4GB DDR3 RAM

Storage: SSD 120GB

Graphic: Radeon AMD Gaming graphic

Screen: Intel HD 3000


Harga: RM1030

Beli di sini: https://invol.co/cl79xfy

 

7. Asus 15.6" FHD

 

Bagi yang mencari laptop murah bawah RM1500, saya cadangkan anda pilih Asus 15.6" FHD. Sejujurnya, Intel Celeron bukanlah pilihan terbaik dipasaran. But hey, we are under budget dan ia sudah memadai untuk kerja ringan seperti uruskan kedai Shopee dan sesi pembelajaran. 



Laptop baru murah yang boleh anda beli di Shopee ini dilengkapi dengan Windows 10 Home, 4GB DD4, dan anda boleh upgrade kepada SSD pada bila-bila masa. 

 

Processor: Intel Celeron N4020

RAM: 4GB DDR3 RAM

Storage: 128GB eMMC

Screen: 15.6 inci full HD, 1920x1080

 

 

Harga: RM1399

Beli di sini: https://invol.co/cl7b3tt

 

8. HP Probook

 

Kalau anda ada bajet lebih, digalakkan beli laptop murah bawah RM2000 yang dikuasakan dengan Intel i3 atau i5. Laptop refurbished sudah cukup baik untuk student buat assignments. HP Probook adalah pilihan ideal.


Dikuasakan dengan Intel Core i3, 4GB RAM, dan 256GB SSD. Spesifikasinya memang solid untuk laptop kelas pertengahan. Anda boleh buat assignment, berniaga Shopee, video call, dan editing ringan seperti Adobe Photoshop.

 


 

Design nya pun masih lagi relevan pada tahun 2021 -2022. Review pelanggan Shopee pun semuanya positif. 


Processor: Intel core i3  

RAM:  4GB RAM  

Storage: 256GB SSD  

Graphic:  Radeon HD7640G


Harga: RM1399

Beli di sini: https://invol.co/cl4d2f3

 

Semoga artikel laptop murah beawah RM1000 ini dapat membantu anda dalam mencari laptop bersesuaian dengan keperluan dengan bajet.

Selasa, 12 Oktober 2021

,

Bagi golongan muda, telefon pintar bukan sekadar untuk berkomunikasi. Tetapi peranti hiburan tanpa had. Selain mengambil gambar, menggunakan sosial media, menonton video, kebolehan telefon untuk handle permainan video juga amat penting. Oleh itu saya senaraikan sejumlah telefon gaming bawah RM500 untuk rujukan anda. 

 

Untuk mereka yang berbajet rendah, jangan risau. Masih ada telefon gaming yang sedap untuk anda layan Mobile Legend, PUBG Mobile, COC, dan lain-lain. Telefon ini boleh support grafik 'smooth/extreme' dan boleh disable gyroscope. 


 

Biarpun murah ia masih boleh handle gaming, berbaloi, dan masih relevan untuk digunakan tahun ini. 

 

1.  Xperia XZ2


Cukup popular ketika pertama kali dikeluarkan. Kini harganya skitar Rm370 sahaja. Sangat berbaloi kerana dikuasakan dengan Snapdragon 845, 4GB Ram dan storan 64GB. Power kan? Saiz skrinnya pula memang cukup nice untuk main game. 

 


 

Boleh main PUBG dengan guna setting 'smooth + extreme + HDR Ultra', manakala gyroscope nya pula amat lancar.  Xperia ini adalah keluaran Sony, jadi ia hadir dengan speaker stereo speaker yang padu.


Paling best, ada game mode, dan anda boleh rakam gameplay untuk dimuat naik di Youtube atau mana-mana sosial media. Ia boleh dikategorikan sebagai Smartphone bawah RM500 terbaik 2021.


Cipset - Snapdragon 845

Pemprosesan -  Android 10

Skrin - 5.7" Full HDR FHD+ (2160x1080), TRILUMINOS™ Display

Bateri - 3180mAh

Kamera - 19MP

 

Harga: RM378

Beli di sini: https://invol.co/cl6h3rs

 

Artikel berkaitan:

+ 7 Telefon Murah Tapi Berkualiti

+ Cara Beli UC PUBG Mobile

+ Handphone Murah Bawah RM300

 

2.  LG V30 Pus


Harganya hampir mencecah RM500, dikuasakan dengan cip Snapdragon 835. Dah cukup powerfull untuk main PUBG Mobile dan boleh guna grafik 'smooth + extreme'. Gyroscope pun stabil.Malah, korang ko;eh turun di kawasan ramai enemy seperti Bootcamp atau Pochinki tanpa lagging. 




Apa yang saya suka tentantelefon gaming ini, adalah rekaan bandannya yang lebih fresh. Bingkai yang minimal, ada audio jack 3.5mm, boleh record gameplay, dan kualiti kamera pun cemerlang. 


Cipset - Snapdragon 835

RAM/ROM - 4GB + 64GB

Pemprosesan -  Android 9

Skrin - 6 inci  P-OLED, HDR10, Dolby Vision, Gorilla Glass 5

Bateri - 3300mAh , fast charging 18W

Kamera - Belakang 16MP + 13MP | Hadapan 5MP


Harga: RM369

Beli di sini: https://invol.co/cl6nox5

 

3. NARZO 30A

 

realme NARZO 30A ini memang dicipta untuk golongan muda yang gemarkan hiburan khususnya gaming. Pada tanda harga RM499, anda dah boleh menikmati pengalaman gaming memuaskan setanding telefon premium. 

 

 

 

Baca: realme NARZO 20 Pro - Handphone Gaming Terbaik

 

Dikuasakan dengan Helio G85 Gaming Processor, 4GB + 64 GB sudah cukup cemerlang tau. Bahkan, saiz baterinya pula adalah sebesar 6000mAh! Telefon ini masih fresh di pasaran. Ramai yang pakai terutama kaki gaming yang perlukan phone pada harga bajet. 


Cipset - MediaTek Helio G85 (12nm)

RAM/ROM - 4GB + 64GB

Pemprosesan -  Android 10, Realme UI

Skrin - 6.5 inci, 720 x 1600 pixels

Bateri - 6000mAh , fast charging 18W

Kamera - Belakang 13MP + 2MP | Hadapan 8MP

 

Harga: RM499

Beli di sinihttps://invol.co/cl6noy6


4. Redmi Note 8


Saya cuba cari telefon Redmi bawah RM500 untuk gaming, namun gagal temui yang betul-betul berbaloi untuk anda. Jadi saya selitkan Redmi Note 8 yang berharga sekitar RM528.

 

Cukup cemerlang dari segi performance. Lancar dan padu dari segenap aspek, berbanding jenama lain pada tanda harga sama. 

 


 

Dilengkapi dengan Snapdragon 665, bateri 4000mAh, dan Android 9. Kameranya juga menghasilkan kualiti yang padu kalau nak buat video TikTok atau Youtube.


Best untuk main game sebab skrin besar dan tidak berdepan dengan lagging yang ketara. Kalau anda tengah cari telefon realme bawah RM500 untuk anak, this is the one. 


Cipset - Snapdragon 665

RAM/ROM - 4GB + 64GB

Pemprosesan -  Android 10, Realme UI

Skrin - 6.3 inci, IPS LCD 1080 x 2340 pixels

Bateri - 4000mAh , fast charging 18W

Kamera - 4 Belakang 48MP + 2MP | Hadapan 13MP


Harga: RM528

Beli di sini: https://invol.co/cl6noyj

 

5. realme C12

 

Dilancarkan pada Ogos 2020, realme C12 merupakan telefon bajet tetapi menawarkan ciri sama yang ada pada telefon kelas pertengahan. Spesifikasi seperti bateri 6000mAh, reverse charging, triple camera, dan gaming processor memang diperlukan oleh mereka yang suka main game. 

 


 

C12 menggunakan cip Helio G35 Gaming processor yang boleh handle PUBG, Mobile Legend dan CoC dengan baik. Boleh guna setting 'smooth + medium', tapi tidak digalakkan guna gyroscope. 

 

Cipset - MediaTek Helio G35

Pemprosesan -  Android 10, realme UI

Skrin - 6.5 inci, IPS LCD, HD+

Bateri - 6000mAh

Kamera - Belakang Triple camera 13MP / Hadapan 5MP

 

 

Harga: RM499

Beli di sinihttps://invol.co/cl6np00


Mempunyai bajet rendah tidak bermakna tak boleh main game. Sekarang korang dah tahu telefon gaming bawah RM500 yang berbaloi untuk dimiliki. Korang boleh cari telefon di atas di kedai atau beli online melalui link yang disediakan.

 

Jumaat, 27 Ogos 2021

,

Rasanya ramai yang dah tahu yang pengeluar telefon terkemuka, realme, telah keluarkan laptop pertama mereka iaitu realme Book. Laptop ini berprestasi tinggi, nipis, ringan, dan merupakan laptop sesuai untuk student yang mahukan peranti berspesifikasi padu untuk kegunaan jangka masa panjang. 


Biarpun ini adalah laptop pertama mereka, realme is not messing around. Bukan laptop cikai tau, tapi penuh dengan specs power setanding dengan jenama lain di pasaran. 




realme Book hadir dengan dua varian iaitu:


Perbezaan antara varian i3 & i5 adalah dari segi cip pemprosesan, kad grafik, dan storan. i3 dikategorikan sebagai laptop terbaik bawah RM3000. Manakala, i5 lebih berkuasa untuk handle kerja-kerja berat dan gaming. Jom ketahui antara spesifikasi lain yang ada pada realme Book


Skrin


Dari paparan, ia menggunakan 2K Full Vision, IPS LCD 14 inci, sRGB Color Gamut, dengan resolusi 2160x1440. Bingkai nipis dengan ratio 3:2. Ini membolehkan visual lebih sharp dan pixel density lebih tinggi berbanding laptop berskrin HD lain di pasaran. 


Selain itu, kecerahan skrin juga amat baik untuk kegunaan indoor dan outdoor. So kalau anda nak bawah sinaran matahari seperti di coffee house, memang tak ada masalah langsung. 

 

Cip pemprosesan

i3 di jana dengan 11th Gen Intel® Core™ i3-1115G4 Processor amat lancar untuk kegunaan harian seperti buat kerja pejabat, assignment, light gaming, edit gambar, menonton filem, dan uruskan bisnes Shopee. Sebab itulah realme Book ni adalah antara laptop terbaik untuk pelajar 2021. 





i5 pula hadir dengan 11th Gen Intel® Core™ i5-1135G7 Processor yang lebih berkuasa. Ideal untuk mereka yang berbajet besar, golongan profesional, nak handle tugasan multimedia berat dalam satu masa. Boleh main game, tapi tidak digalakkan untuk hardcore gaming. 


Storan

Dari segi storan pula, anda akan menikmati kelancaran PCIe SSD Storage dengan saiz i3 | 256GB dan i5 | 512GB. Seperti yang kita tahu, SSD ni berkali-kali lebih laju berbanding HDD. Anda juga boleh upgrade pada bila-bila masa sahaja. 

 



Kad grafik

i5 dipadankan dengan kad grafik Intel Iris Xᵉ Graphics yang cukup berkuasa. Ia sesaui untuk kegunaan berat seperti edit video, kerja-kerja multimedia, dan gaming. Bagaimanapun, ia bukanlah direka untuk hardcore gaming ya. 

 

Artikel berkaitan: 

+ Tips Beli Laptop Untuk Student

+ 7 Laptop Terbaik Untuk Student 2021

+ Plextone G20 Review

+ Handphone Murah Bawah RM500 2021




Design


Jelas, realme book tampak premium dengan binaan aluminium aloy. Ringan dan nipis. Ia cuma 1.38 kg dan ketebalan 14.9mm. Bahkan variasi warna silver dan blue ini kelihatan sleek dan elegan. 


Kelebihan realme Book

  • Fingerprint scanner yang responsif
  • Speaker HARMAN 
  • Dwi mikrofon yang sokong noise cancelling. Sesuai untuk sesi PdPR, Zoom meeting, dll. 
  • Hadir dengan Windows 10, sedia untuk dinaik taraf kepadan Windows 11
  • Port Thunderbolt 4 bagi varian i5


Dengan spesifikasi mantap di atas, jelas bahawa realme Book bukan sekadar melengkapkan peranti mereka. Tetapi ia hadir dengan spesifikasi luar dan dalam yang padu! Ia adalah laptop sesuai untuk student, pengguna sederhana, dan golongan profesional!



Isnin, 23 Ogos 2021

,

Tips Memilih Android Tv Box 2021 | Ramai yang sudah mula sedar akan kelebihan memiliki Android box sebagai alternatif kepada saluran 'tv tradisional' yang memerlukan harga langganan bulanan yang tinggi dan terikat dengan kontrak. 


Kalau dahulu kita terbiasa dengan saluran yang ditayangkan di Astro sahaja. Kini segalanya berubah apabila Youtube, serta laman penstriman seperti Netflix, Disney Plus, dan Prime lebih menarik dan memiliki kandungan yang pelbagai.  

 


 

Jadi ramai yang dah mula beralih kepada Android box kerana menawarkan lebih banyak kandungan yang jauh lebih menarik dan harga langganan yang berpatutan


Namun bagaimana nak pilih Android box yang sesuai dengan bajet dan keperluan anda? Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum membeli. 


1. Sokongan Google Play Store

 

Pastikan Android box tersebut membolehkan anda memuat naik pelbagai jenis aplikasi supaya boleh muat turun penstriman seperti Netflix, Viu, Prime, atau Disney+. Terdapat beberapa Android box yang telah diubahsuai dan hanya ada beberapa aplikasi sahaja. Jadi, kebebasan anda sebagai pengguna agak terhad.   

 


 

2. RAM

 

Berbeza dengan telefon dan laptop, Android box tidak memerlukan saiz RAM yang besar. Ini kerana ia menggunakan sistem operasi khas untuk penstriman. 1GB - 3GB sudah memadai. You don't need much, kerana tugasan utama Android box adalah untuk menonton video. 

 

Artikel berkaitan:

Kelebihan dan Kekurangan Android Tv Box Malaysia 

Mi Tv Stick Review - Android Box Terbaik di Pasaran

Cara Daftar Disney Plus Hotstar Malaysia

Android Box Terbaik Malaysia


3. OTA Update

 

Ramai yang terlepas pandang soal over-the-air (OTA) update. Ia berfungsi untuk kemaskini peranti agar firmware dan lain-lain sentiasa up to date. 


Ia bertujuan untuk memanjangkan jangka hayat peranti agar anda dapat menggunakannya dalam temoh yang lama. 

 

4. Sokongan channel tempatan dan antarabangsa

 

Tips memilih Android x box seterusnya adalah sokongan channel. Kini, cuma Astro dan MyTV sahaja sumber yang membolehkan anda tonton tv live seperti saluran Tv1, Tv2, Tv3, dan lain-lain. Selain itu, Long TV merupakan satu-satunya Android box yang sah dan mendapat kelulusan SKMM /MCMC. 




5. Storan

 

Sama seperti saiz RAM, anda tidak memerlukan ruang storan yang terlalu besar pada Android box. 8GB sebenarnya lebih dari cukup. Tidak banyak aplikasi yang anda boleh muat turun pada Android box, dan saiznya kecil sahaja. This is not a smartphone. 


Melainkan anda nak simpan file, movie dan tv siri dengan saiz yang besar di dalamnya. 


6. Sokongan 4K

 

Menonton filem dalam resolusi 4k memang puas hati! Tapi pastikan Android box tersebut menyokong 'Widevine L1' yang membolehkan anda menonton kandungan berresolusi 4K. 

 

Jika tidak, sia-sialah beli tv 4k tetapi Android box cuma boleh pasang HD sahaja. Pastikan tv dan Android box sokong 4K terlebih dahulu. 


7. Port USB

 

Bukanlah ciri wajib yang perlu ada pada setiap Android box. Port USB bertujuan untuk menyambungkan aksesori tambahan seperti wireless mouse, keyboard, pendrive, dan lain-lain.  

 


 

Ramai pengguna yang lebih berminat untuk guna wireless mouse. Lebih senang untuk buat carian berbanding guna remote control yang disediakan. 


Air Mouse paling mantap setakat ini. Cuma RM19 di Shopee - https://invol.co/cl5p81o

 

8. Wifi

 

Point terakhir sudah tentulah menyokong Wifi sekurang-kurangnya 802.11 ac untuk memastikan tontonan dan navigasi peranti tidak tersekat-sekat. Selain itu, kelajuan internet untuk Android box haruslah at least 2Mpbs untuk tontonan yang lancar. 



Android Box Terbaik 2021 Malaysia

 

1. Mi Tv Stick 

Saya sendiri guna peranti ini dan ia amat berbaloi! Murah dan hadir dengan Google Certified. 100% legal di bawah jenama Xiaomi. Cara pakai Android Tv box ini cukup senang, cuma plug and play. Tersedia dengan Google Play Store, boleh download apps, games, Google Assistant, & Chromecast.  

 


 

Harga: RM144

Beli di sini: https://invol.co/cl5p7ip

 

2. Long Tv

Satu-satunya Android box yang mendapat kelulusan SKMM untuk menyiarkan saluran tv live. Melalui Long Tv Android Box ini, anda boleh tonton ratusan channel dari luar negara secara 'halal' termasuklah beberapa saluran Astro.  

 

 

1GB RAM + 8GB ROM, menyokong video 4K penggunaannya amat lancar tanpa sebarang lag.  Ia juga tersedia dengan port ethernet dan USB andai kata anda ingin menggunakan wireless keyboard/mouse.

 

Harga: RM399

Beli di sini: https://invol.co/cl5p7hw

 

Itulah antara tips memilih Android tv box. Pastikan sesuai dengan bajet dan mengikut keperluan. Tidak perlu beli yang mahal sekiranya anda jarang tengok tv.

Selasa, 17 Ogos 2021

,

Grand Theft Auto (GTA) series by Rockstar is found on the PC of every true gamer. Over the years, the franchise has launched several gaming masterpieces in GTA Vice City, San Andreas, Liberty city stories, but their latest introduction GTA 5, has taken a step further. The GTA series is known for creating action- adventure games full of suspense, drama, and a lot of fighting. GTA 3, an older addition to the series, was also packed with suspense and drama, which excited gamers across the globe.

 

However, if we draw a comparison between the two games, there are differences. We will cover them in a lot more detail below. Developer create gta 5 fpr mobile as well, you will find mobile version of gta 5 from this website.

 


 

Plot

 

GTA 5 is the story of two former partners, Michael and Trevor, the game’s main protagonists. Both were involved in countless criminal activities and heists until Michael sold off his partners to begin a new life. Another character of the game is Franklin, who joins forces with Michael initially as he could no longer resist the action and suspense of his previous life and decides to go back to it.



 

They execute a plan which makes it to the headline and catches the attention of Trevor, who was living in a desert far off the city. When he hears about this, he joins Michael and Franklin while they set out on new heists. The game’s ending divides into three situations, and the player has to choose one as they wish.

 


 

In 2001 the launch of GTA 3 made the headlines, and the players were excited to enjoy it. The story is based in the fictional city of Liberty City and follows the adventure of Claude, who is the main protagonist in the game. Claude is a quiet criminal who becomes the victim of betrayal by his girlfriend Catalina after finishing a bank heist as she shoots her and runs away. 

 

After being caught by the cops and sentenced to 10 years in prison, Claude gets lucky and runs away with another criminal 8-ball before setting out to revenge the betrayal as he works for different mafia bosses and powerful criminals, including leones Yakuza and Mafias. 


 

Gameplay

 

GTA 3 includes the player traveling around three islands of liberty city as he works for different bosses in an attempt to avenge his betrayal. However, the game doesn’t offer much in terms of free play. Although you can roam around and kill people or steal cars, apart from that, you cannot do much in terms of other actions that are available in other GTA games.


If you are a free-play game lover, GTA 5 is the best game and one that would keep you engaged for a long time. The game contains several free-play features that allow you to roam around with a lot more  freedom.

 


 

The player can use their character to eat food, work out and perform several other activities. Furthermore, you can also buy properties and businesses. The game has a role-play version that lets users do whatever they want, from being a criminal to taking respectable jobs inside the virtual city.



Graphics

 

You can play GTA 3 but in lower-resolution graphics. The game was released when there wasn’t a lot of advancement and development in the field. This, there are no HD graphics options. GTA 5, however, is available in 4K HDR with original effects making the game a lot more realistic and enjoyable. 

 


 

Conclusion


GTA 3 and GTA 5 are exceptional games for the storyline as they are classics in the series. However, if you want to have more engaging gameplay in high-quality graphic settings, then GTA 5 is the best choice.