Memaparkan catatan dengan label informasi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label informasi. Papar semua catatan

Ahad, 31 Mac 2019

,
Netflix vs iFlix Yang Mana Lebih Baik | Perkhidmatan penstriman video semakin diterima ramai termasuklah di Malaysia. Dengan kandungannya yang pelbagai dan menghiburkan, masing-masing tidak mahu melepaskan peluang untuk melanggan demi menonton filem dan siri kegemaran. Di Malaysia, kita didedahkan dengan dua penstriman utama iaitu Netflix dan iFlix.

Sebelum itu saya ingin terangkan apa itu Netflix dan iFlix? Ia adalah syarikat penstriman video yang menawarkan pelbagai kandungan hiburan seperti filem, siri, dokumentari, dan banyak lagi. Kandungan ini hanya boleh ditonton melalui peranti pintar dan sambungan internet.


Apa yang best tentang penstrima video ini adalah anda boleh menonton rancangan kegemaran tanpa henti, tidak perlu menunggu episod baharu, dan tiada iklan.

Persoalannya, yang mana patut anda langgan? Yang mana satukah yang berbaloi dan sesuai dengan kemampuan citarasa anda?

Jom lihat antara kelebihan dan kekurangan antara Netflix dan iFlix ini.

Kandungan


Netflix


Tiada siapa yang boleh menyangkal yang Netflix menawarkan kandungan yang jauh lebih menarik. Ribuan filem dan siri tv popular dari Amerika Syarikat yang boleh anda tonton. Lebih menarik Netflix sendiri memilik banyak kandungan original.

Kandungan original bermaksud ia tidak disiarkan di mana-mana platform dan hanya boleh ditonton oleh pelanggan Netflix sahaja.


Antara original movies dan seiris popular adalah seperti Black Mirror, Velvet Buzzsaw, To All The Boys I've Loved Before, Bird Box dan banyak lagi.

Bagi siri tv pula, Netflix menyiarkan banyak siri eksklusif berkualiti serta menarik. Sampai saya pun mula terjebak. Pada saya, siri terbaik yang pernah saya tonton di Netflix setakat ini adalah Stranger Things dan The Haunting of Hill House. Anda boleh baca review di pautan:

Ulasan Stranger Things Season 1 / Season 2
Ulasan The Haunting of Hill House
Ulasan 13 Reasons Why

Untuk peminat setia Marvel, siri original seperti Jessica Jones, The Punisher, Defenders, dan Daredevil.

Netflix juga sudah mula menyiarkan filem Melayu seperti One Two Jaga, Paskal, dan Pulang.

Akan tetapi penonton Netflix Malaysia tidak dapat menikmati kandungan seperti di USA. Ini adalah berikutan masalah perlesenan. Ramai menggunakan VPN  untuk mengakses kandungan penuh.

iFlix


Kandungan iFlix juga menarik dan lebih dekat dengan hati rakyat Malaysia. Siri Friends, Big Bang Theory, How I Met Your Mother, Mr Robot, Gotham, boleh ditonton oleh pengguna. Pilihan filem juga menarik dan pelbagai genre dan bahasa


Memandangkan ia adalah penstriman di Asia sahaja (buat masa sekarang) maka banyaklah kandungan filem Melayu, Hindi, Korea, dan Filipina di iFlix. 
Bagitu juga dengan peminat bola sepak tempatan. Anda boleh tonton Liga Malaysia di iFlix secara Live. Memandangkan cuma beberapa perlawanan sahaja disiarkan di kaca tv, iFlix mengambil langkah untuk menyiarkan Liga Super, Piala FA, dan Piala Malaysia, Sumbangsih, serta perlawanan terpilih dari Liga Perdana.

Kualiti Visual dan Audio


Netflix selangkah dihadapan dalam menawaran kualiti visual. Mereka menawarkan resolusi SD, HD dan UHD. Menontonnya pada peranti yang menyokong kualiti 1080 memang mantap!

Untuk iFlix pula, mereka mula menyokong kualiti HD pada 2017 dan turut menaik taraf audio yang lebih baik. Ia dapat dinikmati oleh semua pengguna mobile, komputer, dan Chromecast.


Menonton rancangan kegemaran dalan resolusi tinggi ini perlu menggunakan internet berkelajuan tinggi. Seeloknya 5 Mbps ke atas.

Penapisan konten dewasa


Netflix


Kecoh baru-baru ini di mana Ahli Parlime Barisan Nasional (BN) mahu kerajaan menapis babak berunsur seksual dan LGBT yang dilihat semakin berleluasa di Netflix.

Ya, tidak dinafikan Hollywood semakin berani menyemai budaya LBGT dalam karya mereka.


Saya baru sahaja selesai menonton The Umbrella Academy, iaitu sebuah siri 10 episod. Siri ini juga menyelitkan unsur LGBT di dalamnya. Memandangkan ia berkonsepkan superhero, maka sudah tentulah menarik perhatian golongan kanak-kanak.

Untuk mengelak anak-anak dari menontonnya, anda perlu mengawasi dengan tidak membenarkan mereka dalam menonton rancangan yang diklasifikasikan 'MATURE'.


Buat masa sekarang Netflix tidak menapis kandungan mereka. Harap di masa akan datang Netflix mempunyai butang 'skip' untuk babak seks. Dan ini boleh menjadikan kelebihan Netflix Malaysia.

iFlix


Berita baik, kerana iFlix menapis kandungan mereka. Mungkin kerana ia berpengkalan di Asia, dan budaya orang Asia lebih sopan. Mereka menapis babak Hallelujah dalam Watchmen.

Ditonton pada pelbagai peranti


Kedua-dua Netflix dan iFlix boleh ditonton pada smart tv, telefon pintar, tablet, dan computer. Jika anda ingin menontonnya pada skrin besar tetapi tidak memiliki smart tv, anda boleh menggunakan Chromecast.

[+] Chromecast 3 RM187 (Beli DI SINI)

Netflix turut boleh ditonton melalui PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 dan Xbox One.

Harga


Antara faktor penting lain yang perlu diambil kira sebeli melanggan Netflix atau iFlix adalah harga. iFlix jauh leboh murah berbanding Netflix. Perlu diambil kira, Netflix mempunyai ratusan kandungan original berkualiti serta menampilkan pelakon A-list seperti Sandra Bullock, Ben Affleck, Will Smith, dan ramai lagi.

Harga iFlix Malaysia 2019
  • Sebulan - RM10
  • Setahun - RM96

[Baca] Cara Daftar Netlfix Malaysia
[Baca] Cara Daftar iFlix Malaysia

Harga Netflix Malaysia 2019 
Terdapat TIGA jenis pakej bulanan disediakan iaitu:
  • Basic - RM33
  • Standard - RM42
  • Premium - RM51

Setiap pakej memiliki kelebihan dan kekurangan masing-masing dan anda boleh rujuk gambar di bawah.


Cara bayar iFlix dan Netflix Malaysia


Anda boleh menontonnya secara percuma selama sebulan. Sekiranya berpuas hati, anda boleh melanggan secara bulanan menggunakan kad kredit.

Bahkahn, 7 Eleven turut menjual gift card Netflix dan iFlix. Card ingin mengandungi nombor kod langganan sebulan.


Sekiranya anda merupakan pelanggan TM Unifi, anda sudah memperoleh langganan iFlix secara percuma selama setahun.

Kelebihan Netflix dan iFlix


  • Murah
  • Ribuan siri TV & filem paling popular
  • Terdapat siri dan filem Melayu
  • Visual berkualiti di semua peranti
  • Muat turun dan tonton di luar jaringan
  • Tiada kontrak, boleh unsubscribe bila-bila masa
  • Tiada iklan
  • Sarikata dalam Bahasa Melayu, Cina, Tamil & transkrib dalam Bahasa Inggeris

Kesimpulan


Jika ditanya, Netflix Vs iFlix yang mana lebih baik? Itu terpulang pada keperluan, citarasa, dan bajet. Kandungan Netflix lebih baik kerana ia penstriman international dan banyak original content, tetapi agak mahal. Manakala iFlix pula lebih kepada kandungan Asia dan menepati citarasa penonton Malaysia dan harganya cuma RM10. Semoga artikel ini dapat membantu anda dalam membuat perbandingan sebelum melanggan.

Ahad, 18 November 2018

,
Berita baik buat semua penggemar filem dan siri tv, penstriman Netflix kini hadir dengan pelan RM17 sebulan. Tetapi harga rendah ini hanya terhad untuk ditonton pada peranti mudah laih sahaja.

Pakej langganan bulanan yang bernilai RM17 ini tidak boleh diakses melalui komputer dan smart tv. Selain itu, ia juga hanya boleh ditonton dalam resolusi SD dan tidak dalam HD seperti pakej biasa. Pelan ini juga terhad kepada satu skrin sahaja.


Netflix Perkenal Pelan RM17 Sebulan


Buat mereka yang masih merasakan pakej 'Basic' yang bernilai RM33 itu masih mahal, anda boleh melanggan pelan RM17 ini. Ada juga yang ternanti-nantikan pelan murah ini kerana kebanyakkan yang melanggan Netflix cuma menonton filem kegemaran melalui telefon pintar sahaja.

Maklumlah, tidak semua mempunyai komputer atau laptop. Bahkan jarang-jarang sekali menonton televisyen. Jadi, langkah Netflix menguji pelan RM17 ini hadir tepat pada waktunya.


Untuk melanggan pakej ini anda perlu mengakses Netflix Malaysia melalui aplikasi pada peranti mudah mudah alih. Muat turun aplikasi Netflix melalui pautan berikut:

iOS: https://itunes.apple.com/my/app/netflix/id363590051?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.netflix.mediaclient&hl=en

Anda boleh tonton Netflix percuma selama 30 hari, jika tidak berminat, boleh batalkannya pada bila-bila masa.

Boleh rujuk artikel - Cara Daftar Netflix Malaysia sebagai rujukan.

Kelebihan Netflix


Kandungan Netflix sememangnya layak diberikan pujian. Pelbagai filem dan siri tv menari yang boleh ditonton tanpa batasan. Netflix juga mempunyai sejumlah kandungan original yang tidak disiarkan di mana-mana platform. Kesemuanya berkualiti dan dibintangi oleh nama-nama besar Hollywood.


Keburukan Netflix


Jumlah kandungan yang boleh ditonton di Malaysia lebih kecil berbanding apa yang ditawarkan di Amerika Syarikar dan Eropah. Ia berbeza mengikut negara. Mungkin masalah perlesenan. Beberapa pengguna menggunakan VPN Malaysia untuk mengakses kandungan penuh. 

Untuk kaki movie dan penggemar filem antarabangsa, melanggan pelan Netflix RM17 adalah keputusan yang bijak. Bolehlah anda menonton siri popular seperti Stranger Things, Narcos, The Haunting of Hill House, dan sebagainya.

Isnin, 17 September 2018

,
Saban tahun perkhidmatan penstriman video semakin mendapat tempat di hati pengguna. mempunyai pelbagai siri tv dan filem menarik menyebabkan ramai yang sudah mula melanggannya. Di Malaysia, perkhidmatan seumpamanya yang paling popular adalah iFlix dan dan Netflix. Jika sebelum ini saya tulis cara untuk melanggan Netflix, dalam artikel kali ini pula saya akan terangkan cara daftar iFlix pula.

iFlix dilihat lebih enkat dengan hati rakyat Malaysia. Kenapa? I'll explain later. Sebelum itu saya akan terangkan apa itu iFlix.


Apa itu iFlix?


iFlix adalah penyedia perkhidmatan penstriman video yang menawarkan penstriman rancangan televisyen dan filem. Untuk menyaksikan kandungan iFlix, anda wajib mempunyai sambungan internet. Cara guna iFlix? Anda boleh menontonnya melalui pelbagai peranti seperti telefon pintar, tablet, komputer, dan smart tv.

Yang menariknya tentang iFlix, ia berpengkalan di Malaysia iaitu di Kuala Lumpur. Dan, untuk pengetahuan, Iflix membenarkan anda menontonnya secara PERCUMA selama 30 hari, iaitu tempoh percubaaan. Jika ingin menontonnya selepas tempoh tersebut, anda perlu membuat bayaran bulanan sebanyak RM10 sahaja.


Cara Daftar iFlix


1. Layari www.iflix.com dan pilih 'SIGNUP' di bahagian atas (kanan)
2. Masukkan nama, email, dan password yang bakal di akses kelak
3. Siap!

Dengan tiga langkah mudah di atas, anda sudah boleh menikmati ribuan filem dan siri Tv kegemaran. Kalau nak senaraikan semua memang tak larat. Sebab banyak sangat, terutama filem dan siri tv antarabangsa. Sesuai untuk kaki filem.

Anda boleh pilih pelbagai kategori yang disediakan seperti Adventure, Action, Biography, Comedy, Esport, Fantasy, dan banyak lagi.


Jika anda merupakan peminat setia filem superhero Marvel, Korea, Melayu, dan Filipino, terdapat saluran khas untuk filem-filem tersebut.

Cara Bayar iFlix Malaysia


Berpuas hati dengan servisFlix, dan ingin meneruskan langganan menggunakan:
  • Kad kredit
  • Prabayar 7-Eleven: Kad prabayar di 7-Eleven

ATAU

iFlix Unifi


Cara daftar iFlix Unifi?
Sebenarnya anda tidak perlu mendaftar sekiranya sudah melanggan Unifi. Jadi cara guna iFlix Unifi ini mudah sahaja.

Menggunakan Wifi Unifi > Muat turun aplikasi iFlix > Anda akan terima notifikasi percuma untuk setahun > Tekan 'OMG Let's Play


iFlix Celcom, Maxis dan Digi


Apa itu iFlix Celcom, Maxis dan Digi ini? Well, ini bermakna anda boleh menggunakan akaun postpaid atau prepaid untuk bayar iFlix. Jumlah langganan iFlix akan dimasukkan dlam bil telefon bulanan.

Cara tengok iFlix di Tv


Ramai yang tertanya-tanya bagaimana nak tonton iFlix dan Netflix di Tv? Yelah, menontonnya dari telefon agak kecil. Mana puas kalau ingin menonton filem aksi. Terdapat DUA cara untuk menonton iFlix di Tv iaitu:

  • Smart tv - Ini adalah cara yang paling mudah. Smart tv mempunyai pilihan khas sekiranya anda ingin menonton perkhidmatan penstriman video. Fungsi ini anda boleh temui di semua smart tv.
  • Chromecast - Peranti yang membolehkan anda melakukan penstriman media terus dari telefon pintar ke tv atau komputer. Cuma sambungkan ke port HDMI dan selaraskan dengan telefon pintar. Harganya tidak begitu mahal cuma sekitar RM37. (Beli di SINI)


Football Malaysia iFlix


Untuk peminat bolasepak tempatan, anda boleh menonton Liga Malaysia LIVE secara percuma di iFlix. Saya dah ulas panjang lebar sebelu ini, anda boleh rujuk artikel - Tonton Liga Malaysia Percuma di iFlix

Kelebihan iFlix


  • Murah, cuma RM10 berbanding Netflix RM33
  • Ribuan siri TV & filem paling popular
  • Terdapa siri dan filem Melayu
  • Tontonan berkualiti tinggi di semua peranti
  • Muat turun dan tonton di luar jaringan
  • Tiada kontrak, boleh unsubscribe bila-bila masa
  • Tiada iklan
  • Sarikata dalam Bahasa Melayu, Cina, Tamil & transkrib dalam Bahasa Inggeris

Okay, sekarang dah tahu macam mana nak daftar iFlix Malaysia. Apa lagi pergi tonton movie dan series menarik. Boleh cuba secara percuma selama sebulan. Kalau best, baru mula langgan dengan bayaran RM10.

Sabtu, 1 September 2018

,
Filem antarabangsa yang menjadi bualan ramai ketika ini adalah Crazy Rich Asians. Siapa sangka filem yang mengetengahkan budaya Asia ini diterima baik oleh semua pihak. Kita semua tahu yang filem ini di bintangi beberapa orang  pelakon dari Malaysia iaitu Datuk Michelle Yeoh, Henry Golding, Carmen Soo, dan Ronny Chieng. Tetapi sejauh mana Crazy Rich Asians memberi kesan kepada negara ini? A lot! Tahukah anda yang hampir keseluruhan filem ini menjalani penggambaran di Malaysia?


Penerimaan luar biasa terhadap filem ini agak mengejutkan. Ini kerana karya bergenre romancti comedy sudah dipinggirkan kira-kira seabad lalu. Ia bermula sejak jumlah kutipan dipawagam 'dibunuh' oleh filem superhero dan karya yang berbajet besar.

Dengan sambutan hangat dari penggemar filem seluruh dunia, Crazy Rich Asians sekaligus mempromosikan sektor pelancongan negara ini. With that being said, Malaysia could look great on screen... only if you do it right.

Baca: Fakta Menarik Filem Crazy Rich Asians

Walaupun filem ini berlatar belakangkan kehidupan di Singapura, majoritinya menjalani penggambaran di Malaysia. 

7 Tempat Di Malaysia yang menjadi Lokasi Penggambaran Crazy Rich Asians


Carcosa Seri Negara


Mahligai milik keluarga Nick Young adalah Carcosa Seri Negara yang terletak di dalam kawasan Perdana Botanical Gardens, Kuala Lumpur. Dengan bantuan teknik CGI, pandangan hadapan bangunan ini menjadi salah satu babak penting iaitu pertama kali Rachel bertandang ke rumah Nick.


Bangunan Carcosa ini dibina sekitar tahun 1896-1897 sebagai kediaman rasmi  Sir Frank Swettenham yang pada ketika itu menjawat jawatan Pesuruhjaya Tinggi British. Ia kemudian dipulangkan kepada Kerajaan Malaysia pada 1987 dan kini menjadi salah satu hotel mewah di ibu Kuala Lumpur.

Carcosa Seri Negara dilihat bertepatan dengan apa yang digambarkan melalui buku Crazy Rich Asians tulisan Kevin Kwan.

Harga buku: RM49.45 (Beli di sini)
 

BLVD House @ Naza Tower


Antara babak awal yang melibatkan watak Nick Young dan Rachel yang kononnya berada di sebuah bar di West Village, New York. Walhal ia dirakam sebuah restoran mewah, BLVD House di NAZA Tower, Kuala Lumpur.


Be- landa House, Kuala Lumpur

Sebuah lagi rumah agam yang dipaparkan dalam filem ini adalah Be- landa House. Rumah ini digunakan sebagai kediaman Carol Tai. Babak ini juga penting dalam filem ini kerana melibatkan Tai dan rakan-rakannya bergosip tentang Nick Young.

Untuk pengetahuan, pemilik rumah ini membenarkan kira-kira 100 orang krew, 26 buak trak, barangan antik sebagai prop memasuki rumah mereka. Ia memerlukan persediaan selama lima hari dan cuma menjalani 13 jam penggambaran.

St. Regis Hotel, Kuala Lumpur


Watak Astrid diperkenalkan pada babak di butik pereka barang kemas mewah. Butik itu dibina dengan mengubahsuai Astro Bar di St. Regis Hotel, KL.


Kuala Lumpur International Airport 2


Nick Young dan Rachel di airport, bersiap seduia untuk berlepas dari New York ke Singapura. Obviously, mereka tidak berada di New York, tetapi di KLIA2. Teksi berwarna kuning digunakan supaya dapat menggambarkan suasana New York.

Crazy Rich Asians turut menjalani penggambaran di KLIA 2. 

Langkawi


Di dalam filem, babak di mana Nick memberitahu Colin yang beliau akan melamar Rachel, adalah di Pulau Rawa, Johor. Tetapi menjalani penggambaran di Langkawi berikutan masalah logistik dan kekangan masa.


Dua babak dan latar lokasi berbeza tetapi penggambaran dijalankan di tempat yang sama, iaitu di Four Seasons Resort, Langkawi. Babak yang dimaksudkan adalah babak bachelor dan bachelorette party.

Di dalam filem Amrita kononnya membawa rakan-rakan ke pulau peribadi milik ibunya di Indonesia.

Cheong Fatt Tze Mansion, Pulau Pinang


Perlawanan mahjong di antara Eleanor dan Rachel berlangsung di Cheong Fatt Mansion, Penang. Bagi menjadikan babak ini tampak realistik di layar perak, pihak produksi mengubahsuai hiasan dalaman supaya kelihatan sebagai dewan mahjong.


Cheong Fatt Tze Mansion tidak memerlukan banyak pengubahsuaian. Bangunan yangpada asalnya milik Cheong Fatt Tze iaitu pedagang dari China. Kini ia beroperasi sebagai sebuah hotel mewah. Cheong Fatt Tze adalah salah satu hotel unik di Malaysia.

Have you seen Crazy Rich Asians? It's now in theaters everywhere! Jika sudah, bolehlah berkunjung ke lokasi-lokasi yang saya sebutkan di atas. Biasanya filem Hollywood menjalani penggambaran di Eropah dan Amerika Syarikat sahaja. Kini anda boleh melawat Crazy Rich Asians  filming location di Malaysia1

Sabtu, 4 Ogos 2018

,
Sejak beberapa hari kebelakangan ini kita dikejutkan dengan berita penyakit HFMD yang semakin membimbangkan di Malaysia. Orang ramai perlu beri perhatian yang serius dan mengambil langkah berjaga-jaga. Ini kerana HFMD telah mencatatkan kematian.

Kes HFMD di Malaysia mencatatkan peningkatan ketara. Ia direkodkan sebanyak 6,000 kes berbanding 2017. 12 negeri telah melepasi paras amaran kecuali Johor, Sabah, dan Sarawak. Pada 30 Julai lalu penyakit berjangkit ini telah meragut bayi berusia 17 bulan dari Pulau Pinang.


Pada saat artikel ini ditulis, sejumlah 22 tabika dan Taska Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) situtup sementara. Daripada jumlah itu, 7 Tabika yang ditutup adalah di Selangor.

Namun, apakah HFMD ini? Apakah simptom, rawatan, dan langkah pencegahannya? Jika anda mempunyai anak kecil yang berumur bawah 10 tahun, wajib baca artikel ini sampai habis untuk tahu tentang bahaya HFMD.

Apa itu HFMD?


HFMD adalah 'hand, foot, and mouth disease' atau dalam Bahasa Melayu 'penyakit kaki, tangan, dan mulut.  Ia disebabkan oleh jangkitan virus Coxsackie atau virus enterovirus.

Penyakit HFMD berjangkit melalui:


  • HFMD merebak melalui sentuhan air liur, cecair dari ruam, dan najis contohnya...
  • Bersin dan batuk
  • Berkongsi makanan atau minuman yang boleh bersentuhan air liur seperti aiskrim dan gula-gula
  • Bersentuhan dengan permukaan yang sudah dijangkiti virus

Simptom HFMD

  • Antara tanda-tanda HFMD boleh dilihat dengan jelas iaitu..
  • Ruam pada tangan, kaki, dan mulut/lidah
  • Demam
  • Sakit tekak
  • Sakit kepala
  • Hilang selera makan
  • Lesu

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anak-anak anda mempunyai tanda-tanda di atas. 

Ubat dan rawatan HFMD


Menurut laman https://kpkesihatan.com, setakat ini tiada ubat khusus untuk membunuh virus tersebut. Mereka yang terkena jangkitan ini hanya diberi rawatan untuk menghilangkan demam dan mengurangi gatal pada ruam. Contohnya ubat ulser.

Jangkitan penyakit ini selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan ianya sembuh dengan sendiri dan tempoh kuarantin adalah sekitar 7-10 hari apabila ketahanan atau imuniti tubuh terbentuk.

Kanak-kanak yang dijangkiti boleh dirawat dengan cara:
  • Rehat secukupnya.
  • Minum air secukupnya
  • Beri makanan dan minuman kegemaran supaya selera makan bertambah

Kementerian Kesihatan Malaysia tidak menggalakkan pesakit HFMD mendapatkan rawatan tradisional. Rawatan perubatan di hospital atau di klinik penting bagi memastikan jangkitan itu dirawat dengan cara betul. Perkongsian di media sosial yang merawat HFMD menggunakan serbuk kunyit, daun semambu dan bedak sejuk adalah salah. Sumber: Astro Awani

Cara pencegahan HFMD


Memandangkan tiada ubat HFMD yang khusus untuk virus ini, langkah yang paling selamat adalah mencegah dari anak kena HFMD. Selain kanak-kanak bawah 10 tahun, orang dewasa turut terdedeah kepada penyakit ini.

  • Kerap cuci tangan menggunakan air bersih dan sabun
  • Tutup mulut ketika batuk dan bersin
  • Elak sentuhan langsung
  • Elak berkongsi makanan yang boleh bersentuhan air liur seperti aiskrim
  • Sekiranya anak anda terkena HFMD, elakkan ke tempat awam seperti sekolah, pasaraya, dan taman permainan.
  • Bersihkan alat permainan yang terkena air liur
  • Jangan berkongsi bekas makanan/minuman, tuala, sapu tangan, dan berus gigi

Pada luaran, penyakit HFMD ini tidak nampak serius. Tetapi kita kena ingat yang penyakit ini telah membawa maut. Langkah utama yang perlu dititik beratkan oleh ibu bapa alah sentiasa menjaga dan mengajar anak-anak akan pentingnya kebersihan diri. Semoga bermanfaat.


Rabu, 1 Ogos 2018

,
McDonald's Malaysia tidak lagi menyediakan straw atau penyedut minuman di semua cawangannya seluruh negara mulai 1 Ogos ini. Ini adalah salah satu usaha restoran makanan segera itu dalam mengurangkan penggunaan plastik.

Walaupun setakat ini masih belum ada kenyataan rasmi dari McDonald's Malaysia, sesetengah cawangan seper di McDonalds Kelana Jaya, Bangsar, dan Pulau Pinang sudah mula meletakkan notis bahawa straw tidak akan disediakan. Tetapi, jika anda tetap mahu menggunakan straw, anda boleh memintanya di kaunter.


 Straw tidak lagi disediakan di McDonald's Malaysia


McDonald's Malaysia dah mula lancar kempen 'Say No To Straws' ni. Untuk pengetahuan, kempen ini sudah  dilakukan oleh banyak rangkaian restoran seluruh dunia. Starbucks contohnya telah mula menghentikan penyediaan straw kepada pelanggan. Sebaliknya mereka mengambil pendekatan menggantikannya dengan penutup minuman baharu yang dipanggil 'sippy cup' dan straw yang eco-friendly.

Baca juga: Review McDonalds Mexicana Chicken Burger dan Strawberry Custard Pie

Jika anda perasan, saiz straw McDonald's semakin lama semakin kecil bukan? Itu merupakan antara langkah awal mereka dalam mengurangkan penggunaan plastik.


Sebab McDonald's Malaysia henti sediakan straw


Meminum air dengan menggunakan straw sudah menjadi tabiat kita sejak bertahun-tahun lamanya. Jika anda makan diluar setiap hari, anda akan mendapati straw disediakan hampir untuk setiap minuman sejuk.

Rakyat Malaysia sahaja menyumbang kepada 31 juta straw plastik setiap hari. Saya yakin anda semua tahu yang penggunaan plastik tidak elok untuk alam sekitar. Untuk straw sahaja, walaupun ia nampak lebih kecil berbanding bekas makanan yang lain, straw memakan masa 200 tahun untuk mengurai.

"Bakar je lah!"

Eh, membakar plastik TIDAK menyelesaikan masalah ini. Kena fikirkan juga tentang implikasi pembakaran terbuka. Pernah dengar tentang global warming?


Keburukan penggunaan straw & bekas plastik


- Mengancam kehidupan laut
- Tidak boleh dilupuskan
- Diperbuat daripada bahan api fosil
- Mengganggu ekosistem


Bagus jugalah McDonald's menjadi antara yang terawal untuk kempen Say No To Staws di Malaysia ni. Boleh juga menjadi ikutan restoran lain nanti. Kalau kita sudah boleh mula biasakan diri dengan membawa beg serbaguna ke pasaraya, kenapa tidak straw?

Jumaat, 27 Julai 2018

,
Sejak kebelakangan ini McDonald's Malaysia sering hadir dengan menu menarik. Demam Burger Rio dan Aiskrim Durian masih belum kebah. Kini McDonalds memperkenalkan Mexicana Chicken Burger berserta Strawberry Custard Pie.

Ini kerana, McDonald's masih meneruskan kempen Discover The World yang citarasa unik dari negara luar untuk dinikmati oleh rakyat Malaysia dan kali ini giliran Mexico. Jadi Mexicana Chicken Burger adalah menu kedua selepas Burger Rio (Brazil) tempoh hari.


Menu yang hanya hadir dalam tempoh terhad ini sering mendapat sambutan menggalakkan dari penggemar McDonald's. Adakah burger dari Mexico ini berjaya 'menangkap' selera orang Melayu?

Saya sempat cuba Mexicana Chicken Burger tempoh hari and I'd like to write a review.

Review McDonalds Mexicana Chicken Burger Strawberry Custard Pie


Burger ini hadir dengan kotak khas yang mempunyai design ala Mexico. Apa lagi kalau bukan lakaran topi sombrero, gitar, dan cili. Dari melihat lakaran ini sahaja kita sudah dapat merasakan aura Mexico dan muzik unik seakan filem terbitan Disney, Coco.

Sama seperti burger Smokey Grilled Beef, Mexicana Chicken Burger turut dibalut dengan kertas tambahan. I feel a feeling they are trying to protect the super smooth bun. Seriously, rotinya memang smooth dan nampak berkilat! Tidak seperti burger lain tapi rasanya masih sama.


Mexicana Chicken Burger (MCB) mempunyai kepingan ayam rangup bersaiz besar. Berbezaan ketara MCB dengan burger lain adalah mayonis tomato istimewa dan sos jalapeno yang memberikan sentuhan masakan Mexico.

MCB turut ditambah dengan campuran ada benggala merah, salad, tomato dan white cheddar cheese.


Sedap ke? Yes. Sedap sebab sos jalapeno tu memang lain dari yang lain. Ia mempunyai rasa smokey dan berkrim serta tidak begitu pedas. Kepingan ayamnya sedap, rangup, tetapi.... I am not a fan of chicken burger.I would be nice kalau ada pilihan daging lembu.

Baca juga: McDonald's Smoky Grilled Beef - Burger McD Paling Sedap 

Mexicana Chicken Burger dijual pada harga RM15.95 untuk set medium kentang goreng dan minuman ringan. Hidangan ala carte pula berharga RM12.50. Harga burger McD Malaysia memang mahal kan?

Strawberry Custard Pie


Selain MCB,  McDonald’s buat pertama kalinya memperkenalkan pencuci mulut, pie, dengan dua jenis inti di dalamnya. Strawberry Custard Pie berkongsi jenis crust yang sama seperti pai McD lain tetapi berinti strawberi dan kastard berkrim. Serious sedap!!! Lagi sedap dari Apple Pie. Gabungan strawberi dan custard krim tu memang menjadi. Strawberry Custard Pie boleh didapati dengan harga RM3.30.


Dalam pada itu, anda boleh semak senarai harga McDonald's Malaysia di laman rasminya, di http://www.mcdonalds.com.my/.

Okay, Mexicana Chicken Burger dan Strawberry Custard Pie cuma dijual dalam masa terhad sahaja. Cepat-cepat ke cawangan McDonald's especially McD Kelana Jaya yang famous (wait, kenapa branch ni famous sangat?) kalau tak nak terlepas untuk rasa makanan dari Mexico!

Rabu, 18 Julai 2018

,
Saya pasti anda semua sudah tahu yang Telekom Malaysia (TM) kini dalam proses menaik taraf kelajuan internet kepada pengguna sedia ada secara percuma. Oleh itu, jika anda pengguna Unifi atau Streamyx, anda sudah boleh mula semak sama ada layak menerima free speed upgrade bermula hari ini, 18 Julai 2018.

Sebelum itu, program naik taraf ini merupakan salah satu inisiatif kerajaan baharu untuk melihat rakyat Malaysia menerima kualiti perkhidmatan jalur lebar bertaraf dunia dan pada harga mampu milik.


Melalui inisiatif ini, pelanggan Unifi dan Streamyx sedia ada layak menerima naik-taraf pada perkhidmatan mereka. Seperti biasa, pelbagai proses naik taraf ini akan tertakluk kepada sokongan teknikal dan sebagainya.

Okay, untuk mengetahui sama ada anda layak atau tidak, jom semak!

Semak Kelayakan Free Speed Upgrade Unifi Streamyx


Langkah 1: Layari https://unifi.com.my/turbo-upgrade/index.html

Langkah 2:  Pilih jenis jalur lebar anda, sama ada Unifi atau Streamyx.

Langkah 3: Masukkan beberapa butiran seperti nama penuh, nombor kad pengenalan, serta 'Service ID'. *Anda boleh dapatkan 'Service ID' TM di dalam bil bulanan.


Langkah 4: Klik 'I'm not a robot' untuk memastikan anda adalah individu sebenar, dan klik 'Verify Now'.

Sekiranya anda layak menerima free upgrade ini, perkataan "Congratulations" akan dipaparkan. Namun sekiranya pakej anda tidak layak, ia akan memaparkan "Not eligible".

Jenis speed upgrade TM 2018

TM Streamyx
Akan di naik taraf kepada Unifi atau 2 kali ganda kelajuan (jika lokasi tidak disokong Unifi)

TM Unifi    
20Mbps dan kebawah –> sehingga 100Mbps
30Mbps –> sehingga 300Mbps
50Mbps –> sehingga 500Mbps
100Mbps –> sehingga 800Mbps

Peningkatan kelajuan ini hanya bermula pada 15 Ogos 2018 secara berperingkat. Tunggu sahaja perubahan kelajuan internet anda kelak. Semak kelajuan ini boleh dilakukan di laman web TM Speed Test di - speedtest.tm.com.my/

Unifi package 2018 - Unifi Basic RM79


Dalam pada itu TM turutmemperkenal pakej Unifi 2018 yang baru iaitu Unifi Basic yang berkelajuan 30Mbps dengan kuota 60GB pada harga RM79 sebulan. Melalui pakej ini sekiranya pelanggan menghabiskan 60GB, mereka masih boleh melayari internet, tetapi kelajuan dikurangkan kepada 128kbps. What a joke right? Sudah 2018 pun masih tawarkan kelajuan kbps.


Ramai yang bingung dengan pakej TM Streamyx dan Unifi ni. TM suatu ketika dahulu pernah mempromosikan Streamyx 4Mbps, RM88. Kemudian katanya Streamyx akan menggunakan jenama Unifi sepenuhnya. Sedangkan package Streamyx 2018 masih berjalan.

Baca juga: Cara Tukar Pasword Unifi
 
Boleh semak sekarang sama ada layak menerima free speed upgrade Unifi Streamyx ni. Saya sendiri pun banyak kali cuba tadi. Asyik server down memanjang, mungkin terlalu banyak menerima trafik hari ini. Lol!

Selasa, 17 Julai 2018

,
Sejak Netflix mula dilancarkan di Malaysia pada Januari 2016, peminat-peminat filem/siri tv streaming bersorak gembira kerana mereka akhirnya dapat menikmati perkhidmatan hebat itu. Maka dengan ini bolehlah mereka menonton pelbagai filem dan siri antarabangsa yang menarik. Tapi masih ada yang belum tahu bagaimana cara untuk melanggan dan mendaftar Netflix Malaysia.

Sebelum itu, yang tertanya-tanya apa itu Netflix?, meh saya terangkan. Netflix adalah penyedia perkhidmatan penstriman video berbayar yang berpengkalan di Amerika Syarikat. Ia menyediakan pelbagai kandungan popular seperti filem, siri-tv, dokumentari, rancangan temubual, dan lain-lain.

cara daftar netflix malaysia

Senang cerita, Netflix ni seperti gabungan antara Astro dan Youtube. Di mana anda perlu membayarnya setiap bulan dan hanya boleh diakses dengan talian internet. Cara menggunakan Netflix di Malaysia adalah sama dengan seluruh dunia iaitu melalui semua peranti yang mempunyai sambungan internet sama ada smart tv, computer, telefon, atau tablet/iPad.

Ada yang merasakan agak membazir bila bayar bil Astro setiap bulan tetapi Astro sering mengulang tayang rancangan sama. Ada juga yang tidak mempunyai masa untuk menonton tv kerana sibuk dengan urusan kerja. Golongan ini lebih memilih untuk melanggan penstriman video.


Pelbagai filem dan siri tv popular yang boleh ditonton. Malah, Netflix mempunyai original content yang terdiri daripada filem dan siri berkualiti yang hanya boleh ditonton pada Netflix. Kebanyakkannya dibintangi nama-nama besar Hollywood.

Setakat ni saya sudah menonton beberapa siri original Netflix iaitu Stranger Things, Unfortunate Events, dan 13 Reasons Why. Memang best dan berkualiti. Stranger Things is by far the best series I have ever seen! Filem original pun tidak kurang hebatnya seperti To The Bone, Annihilation, Okja, Bright, dan banyak lagi.

Saya pernah menulis review siri dan filem Netflix, kalau nak baca boleh rujuk link kat atas. 👆👆👆

Anda perlu tahu, Netflix memberikan percubaan PERCUMA SELAMA 30 HARI untuk pengguna yang baru mendaftar. Tetapi semasa mendaftar, anda perlu memasukkan maklumat kad kredit/debit. Jangan risau, tiada caj akan dikenakan dalam tempoh ini dan anda boleh membatalkannya pada bila-bila masa.

Cara Daftar Netflix Malaysia


Langkah 1: Layari https://www.netflix.com/my/
Langkah 2: Join Free For A Month


Langkah 3: Pilih "See the plans". Pilih satu di antara tiga pelan yang anda mahu. Kemudian klik "Continue"


Langkah 4: Di ruangan 'Create Your Account', klik "Continue"
Langkah 5: Masukkan email dan password anda pada ruang yang disediakan
Langkah 6: Pilih jenis pembayaran.


cara daftar netflix malaysia

*Jika anda merupakan pelanggan Maxis atau Digi, anda boleh pilih telco tersebut dengan memasukkan nombor telefon postpaid anda. Netflix akan mengenakan caj melalui bil telefon anda.
Langkah 7: Jika memilih untuk menggunakan kad kredit/debit, masukkan butiran kad. Anda kemudian akan menerima nombor pengesahan yang akan dihantar ke telefon bimbit. Masukkan kod tersebut, dan klik 'Start Membership'.

SIAP!

Selepas siap mendaftar anda sudah boleh mula menonton. Cara nak tengok Netflix ni senang sahaja, Ia telah tersedia di smart Tv, XBOX, PS3, PS4 anda. Dan jika ingin menontonnya melaui telefon pintar atau tablet, muat turun aplikasi Netflix secara percuma di Apple Apps Store, Google Play, dan Microsoft.


Kelebihan Netflix Malaysia


  • Penawaran program yang diterbitkan mereka sendiri. Jumlah kandungan ini semakin meningkat saban tahun.
  • Peminat komik MARVEL pasti akan gembira kerana banyak series adaptasi komik sepertiLegion, Jessica Jones, The Punisher, Luke Cage, The Defenders, Daredevil, dan Iron Fist.
  • Tiada komitment. Sekirannya anda tidak berpuas hati dengan kandungan Netflix, anda boleh membatalkan langganan pada bila-bila masa tanpa dikenakan sebarang caj. Tak macam Astro kan?
  • Tidak perlu menunggu untuk tonton episod baru. Katakan sesebuah siri mempunyai 8 episod, Netflix akan menyiarkan kesemuanya sekaligus.
  • Banyak kandungan hebat yang dipecahkan dalam beberapa kategori iaitu romance, horror, action, documentary, rancangan kanak-kanak, dan lain-lain.
  • Anda boleh tonton Netflix percuma selama 30 hari, jika tidak berminat, boleh batalkannya pada bila-bila masa.
  • Boleh ditonton secara offline. Anda dibenarkan memuat turun kandungan untuk ditonton kemudian. 
  • Dengan harga serendah RM33, Netflix murah di Malaysia. Jauh lebih murah dari Astro.  

Keburukan Netflix


  • Anda perlu tahu yang kandungan Netflix tidak ditapis. Penggunaan bahasa kasar, adegan 18SX juga ditayangkan sewenang-wenangnya. Begitu juga dengan kandunagn berunsur LGBT. Maka sesetengah filem dan siri tidak sesuai ditonton bersamakanak-kanak.
  • Jumlah kandungan yang boleh ditonton di Malaysia lebih kecil berbanding apa yang ditawarkan di Amerika Syarikar dan Eropah. Ia berbeza mengikut negara. Mungkin masalah perlesenan. Beberapa pengguna menggunakan VPN Malaysia untuk mengakses kandungan penuh.
  • Untuk peminat filem dan drama bersiri Melayu, anda pasti akan kecewa kerana setakat ini Netflix tidak menawarkan kandungan tempatan.
  • Cara bayar Netflix Malaysia adalah menggunakan kad kredit/debit. Walaupun ia lebih mudah dan selamat, masih ramai yang tidak memiliki kad tersebut. Lebih kurang sama je dengan cara bayar iFlix Malaysia.

Ini beberapa perkara yang perlu anda tahu sebelum melanggan Netflix


  • Memerlukan internet laju & stabil
  • Anda dinasihatkan menggunakan internet tanpa had untuk mengelak kehabisan quota/data. manalah tahu, kita ni mudah leka.
  • Kualiti video bergantung kepada jenis pelan yang anda langgan. 
  • Tempoh 30 hari itu adalah satu-satunya cara tengok Netflix percuma.
Itu merupakan cara daftar Netflix Malaysia, mudah bukan? Kalau jarang tengok tv, dan tidak mahu terikat dengan Astro, lebih baik langgan perkhidmatan penstriman video.