Memaparkan catatan dengan label informasi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label informasi. Papar semua catatan

18 Jun 2017

Tarikh Akhir Pengeposan Pos Laju Raya 2017


Tarikh Akhir Pengeposan Pos Laju Raya 2017. Pos Laju Malaysia telah mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung tarikh akhir pengeposan item sebelum Aidilfitri yang bakal menjelang. Ini memudahkan syarikat kurier dan pelanggan itu dalam memastikan segala item dapat dihantar kepada penerima sebelum hari raya.

Bagi anda yang ingin menggunakan khidmat kurier Pos Laju, anda dinasihatkan supaya membuat pengeposan untuk destinasi dalam negara sebelum 21 Jun 2017. Ini membolehkan Pos Laju dapat melakukan penghantaran kepada penerima sebelum hari raya yang dijangka pada 25 Jun 2017.

Tarikh Akhir Pengeposan Pos Laju Raya 2017

Semua pusat Pos Laju akan mula ditutup mulai:
  • 23 - 26 Jun 2017 (Johor, Kedah, Kelantan, Terengganu)
  • 24 - 27 Jun 2017 (negeri-negeri lain)
Penghantaran selepas 21 Jun akan mengakibatkan barang/item tiba lewat kepada penerima iaitu selepas cuti hari raya.



Diharap informasi ini dapat memberi pencerahan kepada anda yang ingin membuat penghantaran sebelum hari raya. Peniaga online mahupun pelanggan perlu alert dengan pengumuman ini supaya tidak berlaku salah faham berikutan "barang tak sampai-sampai".
  

Terima kasih kerana membaca Tarikh Akhir Pengeposan Pos Laju Raya 2017

26 Mei 2017

Cara Selamatkan Telefon Masuk Air


Cara Selamatkan Telefon Masuk Air. Telefon bimbit jatuh ke dalam air adalah mimpi ngeri bagi setiap pemilik peranti. Ini kerana insiden ini boleh berlaku pada bila-bila masa dan tidak dapat dielakkan. 

Perkara utama yang merisaukan pemilik adalah jika telefon megalami kerosakan yang tidak boleh dibaiki. Lebih menyakitkan hati jika telefon itu jenis high-end dan berharga ribuan ringgit. Selain itu terdapat dokumen penting, gambar kenangan, dan nombor telefon, tersimpan rapi di dalam telefon anda.


Jadi, apa yang perlu anda lakukan jika telefon terjatuh dalam air? Jangan panik, jika kena dengan caranya... telefon anda masih boleh diselamatkan.

Cara Selamatkan Telefon masuk Air

#1 Jangan tekan apa-apa
Pastinya anda tertanya-tanya sama ada telefon masih berfungsi lalu anda menekan semua butang yang ada. Pada peringkat ini, jangan usik butang 'ON' atau mana-mana butang bimbang jika berlaku litar pintas.

#2 Tanggalkan bateri
Tanggalkan bateri dengan secepat mungkin jika anda menggunakan telefon jenis bateri boleh tanggal.


#3 Tanggalkan kad sim dan kad memori
Sekurang-kurangnya jika telefon rosak, anda masih tidak kehilangan data, fail penting, dan contacts.

#4 Lap dengan tuala
Keringkan bahagian luar telefon dengan tuala atau kain kering. Pada langkah ini pastikan air tidak dapat masuk ke dalam speaker.

Berkaitan: Kelebihan dan Kekurangan Samsung S8

#5 Jangan tiup!
Anda dinasihatkan supaya tidak meniup mana-mana bahagian telefon apatah lagi meggunakan pengering rambut. Ini kerana angin yang kuat boleh menolak air masuk ke ruang-ruang lain. Malahan, udara panas pengering rambut menghasilkan wap air dan ini akan merumitkan lagi telefon anda.


#6 Masukkan ke dalam beras
Jika anda masih belum tahu, beras baik untuk menghilangkan kelembapan sama seperti silica gel. Tinggalkan peranti anda dalam beras sekurang-kurangnya 72 jam kemudian cuba hidupkan kembali telefon anda.


Peranti kalis air?

Jika anda seorang pengguna yang lasak, saya cadangkan anda guna phone case tahan lasak yang kalis air.  Ataupun beli telefon pintar yang menyertakan sokongan kalis air. Antara telefon kalis air adalah seperti:


Entri sebelum ini - Sinopsis Hero Seorang Cinderella di Astro Ria

Terima kasih kerana membaca Cara Selamatkan Telefon Masuk Air

12 Mei 2017

Chefmanship Akademi Bantu Elak Pembaziran Pada Ramadan


Chefmanship Akademi Bantu Elak Pembaziran Pada Ramadan. Bulan Ramadan yang bakal menjema  tidak lama lagi, dan pastinya bazar Ramadan menjadi tumpuan umat Islam mencari juadah berbuka puasa. Baik pembeli mahupun peniaga, kita dinasihatkan supaya tidak melakukan pembaziran.

Di Kota Bharu, Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI) menjangkakan sisa buangan di bandar ini bakal meningkat sehingga lima kali ganda berikutan cuti sekolah selama dua minggu pada permulaan Ramadan.

Baca: Senarai Taman Tema di Malaysia

Chefmanship Akademi Bantu Elak Pembaziran Pada Ramadan

Oleh itu Unilever Food Solutions Malaysia (UFS) berkerjasama dengan MPKB untuk menjayakan Chefmanship Akademi, iaitu program kesedaran buat peniaga dalam memberikan pendidikan tentang pengurusan lebihan makanan bagi mengelak pembaziran.

Pengurus Jualan Nasional UFS, Eric Chong,​ memberi penerangan lanjut tentang Chefmanship Akademi.
Program yang berlangsung di dewan Jubli Perak ini dihadiri kira-kira 400 pengendali makanan bazar Ramadan. Chefmanship Akademi memberikan penerangan tentang kualiti makanan dan perkhidmatan supaya dapat menjadi peniaga bijak dan mengelakkan pembaziran khususnya pada bulan puasa.

Sebagai syarikat pembekal barangan keperluan harian dunia, UFS komited dalam memberi kesedaran kepada orang awam dalam pengurusan sisa dan lebihan makanan. Ini kerana menurut rekod Instititut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI),  pembaziran  makanan oleh rakyat Malaysia berjumlah 8,000 tan sehari dan kebanyakannya masih bersih dan boleh dimakan.

Kesedaran ini penting bukan sahaja untuk mengelak pembaziran bahkan menjaga kebersihan dan kualiti makanan pada bulan Ramadan. 

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.unileverfoodsolutions.com.my/

29 April 2017

Lokasi yang Dikaburkan Pada Google Earth


Lokasi yang Dikaburkan Pada Google Earth. Google ibarat sebuah pustaka gergasi dan menguasai enjin carian dunia. Sebut sahaja maklumat apa yang ingin tahu, jawapannya akan muncul dalam sekelip mata. Google turut memiliki beberapa layanan terbaik dan salah satunya, Google Earth.

Google Earth membolehkan anda melihat bumi dalam bentuk imej yang dirakam oleh satelit. Melalui Google Earth, anda boleh meneroka bumi secara keseluruhannya hanya pada skrin komputer.

Walaubagaimanapun terdapat beberapa lokasi yang dikaburkan kerana tempat tersebut menyimpan rahsia besar kerajaan yang tidak boleh dilihat oleh orang awam.

Lokasi yang Dikaburkan Pada Google Earth

Pulau Gruinard, Scotland - Pulau yang terletak di Teluk Gruinard ini sudah berdekad tidak didiami manusia selepas saintis dari British melepaskan bom beracun (Anthrax) sewaktu Perang Dunia Kedua. Ketika itu mereka manjalankan uji kaji ke atas 60 ekor biri-biri dan haiwan tersebut mati dalam masa beberapa hari.

Pulau yang hanya berkeluasan 1 batu ini tidak dibenarkan dilawati oleh orang awam dan dilihat Google Earth biarpun disahkan bebas racun sejak tahun 1990.

Pengklan Udara Vokel, Netherlands - Menurut laporan Wikileaks, pengkalan udara ini menyimpan senjata nuklear yang dikatakan milik sekutunya, Amerika Syarikat. Pengkalan Udara Vokel ini beroperasi sejak Perang Dingin.

Biarpun sering digunakan untuk acara pertunjukkan oleh Tentera Udara Diraja Belanda, ia tetap dikaburkan dari dilihat oleh orang awam.

Baca: Tips Bsnes Air Balang

Roswell, Amerika Syarikat - Roswell, daerah yang terletak di New Mexico ini adalah salah satu lokasi ang dikaitkan dengan kehadiran makhluk asing (UFO). Daerah Roswell menjadi terkenal pada 1970 selepas banyak laporan mengatakan kapal angkasa makhluk asing terhempas di kawasan berkenaan.


Pihak tentera kemudian dituduh cuba menutup cerita sebenar selepas dikatakan menyimpan UFO di pusat penyelidikkan rahsia. Sehingga hari ini rahsia sebenar Roswell masih menjadi tanda tanya.

Taman Gethsemane, Israel - salah satu tempat paling suci bagi penganut agama Kristian. Dalam kitab Kristian, Taman Gethsemane dikatakan tempat di mana Nabi Isa atau mereka percaya sebagai Jesus bermalam sebelum disalib.

Valencia City, Filipina - Sebahagian besar Valencia City yang didiami kira-kira 180,000 penduduk ini tidak dipaparkan pada peta Google atas sebab keselamatan. Kawasan itu dipercaya terletaknya ibu pejabat program peluru berpandu kerajaan.

The Snow Saddle, Nepal - Kangtega, atau dikenali sebagai The Snow Saddle, adalah antara puncak utama di kawasan pergunungan Himalaya. Puncak yang berketinggian 6,782 meter ini dihitamkan pada Google Earth tanpa diketehui apa sebabnya.


The Royal Residence, Netherlands - Istana Diraja Amsterdam atau dikenali sebagai Koninklijk Paleis Amsterdam, adalah satu dari beberapa lokasi yang dikaburkan pada Google Map/Earth. Istana ini didiami oleh kerabat diraja Dutch.

sumber: Mirror
Entri sebelum ini - Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy S8

Terima kasih kerana membaca Lokasi yang Dikaburkan Pada Google Earth

19 April 2017

Baiki Masalah Channel Astro Hilang


Baiki Masalah Channel Astro Hilang. Pelanggan TV satelit berbayar, Astro, kadang-kala berdepan dengan masalah beberapa saluran hilang atau tidak dapat dicapai. Ini pastinya akan menimbulkan keresahan pelanggan. Mana tidaknya, cuaca di luar baik dan tiada tunggakkan bil. Tetapi tiba-tiba sahaja tidak dapat menonton rancangan kegemaran. 

Menurut jurucakap Astro, masalah ini mungkin berpunca dari pelanggan yang tidak membiarkan decoder dalam mode standby. Membiarkan decoder dalam mode standby amat diperlukan bagi menaiktaraf perkhidmatan.


Baca: Buat Duit dengan UBER

Mode standby adalah di mana decoder anda menunjukkan jam/waktu.


Pelanggan bagaimanapun boleh 'baiki' sendiri masalah saluran Astro hilang dengan mengikuti beberapa langkah mudah.

Baiki Masalah Channel Astro Hilang

Langkah 1: Tekan butang MENU pada decoder atau alat kawalan jauh. Pilih SATELLITE SIGNAL. Kemudian kekuatan signal akan terpapar.

Langkah 2: Tekan OK untuk memuat turun. Setelah selesai muat turun, saluran yang hilang akan kembali.


Anda tidak perlu mengubah kedudukan piring satelit kerana cara di atas sudah memadai. Hubungi talian khidmat pelanggan Astro (1-300-82-3838) jika masalah sama masih berlaku.
Sumber: The Star
Entri sebelum ini - Cara Perangkap Lipas dalam Kereta

Terima kasih kerana membaca Baiki Masalah Channel Astro Hilang

16 April 2017

Cara Perangkap Lipas dalam Kereta

perangkap lipas dalam kereta

Cara Perangkap Lipas dalam Kereta. Kita sememangnya benci pada lipas dan tahu bahawa serangga itu kotor dan boleh membawa penyakit. Lipas akan menyelinap masuk ke dalam rumah untuk mencari makanan dan tempat berlindung termasuklah di dalam kereta.

Jika dibiarkan,  mereka akan mula membiak di dalam dashboard dan penyaman udara. Lipas bukan sahaja kotor bahkan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Lebih mengerikan jika lipas-lipas tu merayap di kaki atau 'terbang' dalam kereta ketika memandu!


Bermacam-macam cara yang digunakan untuk menghalau serangga ini namun beberapa minggu lalu terdapat satu kaedah menjadi viral di laman sosial. Cara tersebut bukan sahaja berkesan bahkan mudah kerana hanya menggunakan bahan-bahan yang sedia ada di rumah.

Langkah tersebut boleh digunakan di dalam kereta mahupun dalam rumah.

Baca: Belajar Buat Blog

Cara Perangkap Lipas dalam Kereta

Bahan-bahan:
- Minyak masak terpakai
- Susu pekat manis
- Majerin

Masukkan ketiga-tiga bahan ni dalam satu bekas tanpa penutup. Letakkan bekas tersebut di dalam kereta dan biarkan selama satu malam.

 Sumber:  Cik Zati
Elak guna penyembur racun serangga

Menyembur racun serangga tidak berkesan kerana mereka mungkin bersembunyi di celah-celah yang sukar dilihat. Tambahan pula racun itu sendiri mempunyai kesan yang tidak baik jika disembur dalam ruang kecil seperti dalam kenderaan.


Pastikan kenderaan anda sentiasa berada dalam keadaan bersih dan ELAKKAN MAKAN DALAM KERETA kerana sisa-sisa makanan boleh menarik perhatian lipas. Lebih banyak sisa makanan, lebih banyak lipas masuk untuk berparti dalam kereta anda.

Entri sebelum ini - Fakta Menarik The Fate of The Furious

Terima kasih kerana membaca Cara Perangkap Lipas dalam Kereta

14 Mac 2017

Babak Gay Dipotong, Beauty And The Beast Lulus


Babak Gay Dipotong, Beauty And The Beast Lulus. Filem terbitan Walt Disney, Beauty And The Beast kini telah diluluskan Lembaga Penapisan Filem (LPF) selepas diumum akan ditangguhkan tayangannya berikutan mempunyai babak berunsur gay.

Pihak LPF bersetuju untuk meneruskan tayangan filem in ke seluruh negara selepas memotong babak yang mempunyai unsur homoseksual. Kseluruhan babak yang dipotong berdurasi kira-kira empat minit.

Berkaitan: Fakta menarik Beauty And The Beast 2017

Filem live-action yang diadaptasi dari kartun Disney popular itu menerima kontroversi selepas pengarahnya, Bill Condon, memberitahu majalah Attitude bahawa karakter LeFou lakonan Josh Gad ialah seorang gay.

Babak Gay Dipotong, Beauty And The Beast Lulus

Maka kelam-kabutlah netizen Malaysia bmemberi respon terhadap kenyataan ini dan LPF serta merta mengambil keputusan ntuk menangguhkan tayangan Beauty And The Beast di Malaysia. Ada yang bersetuju filem ini diban di Malaysia dan kehidupan tetap akan diteruskan seperti biasa walaupun tidak menontonnya. Ada juga yang tidak berpuas hati kerana sebelum ini banyak filem yang berunsur LGBT ditayangkan, lagipun ini adalah filem kanak-kanak dan sudah tentu tidak akan ada babak gay keterlaluan.

Menurut laporan Vulture, babak gay dalam Beauty and The Beast hanya ketika LeFou memeluk Gaston dan sewaktu LeFou mengaku dia tidak mempunyai teman wanita kerana dia seorang yang lembut hati.Selain itu unsur gay tidak dinyatakan dengan jelas.

Wow....

Bayangkan jika Bill Condon tidak memberitahu yang watak LeFou ialah lelaki gay, filem ini akan ditayangkan tanpa dipotong dan tidak terpalit dengan kontroversi.


Like we haven't seen gay characters in Malay movies/dramas before. Masih ingat drama tentang budak lelaki lembut, 'Sutun'? He fell in love with his handsome senior! Finding Dory even featured a lesbian couple!

TERKINI: Beauty and The Beast akan mula ditayangkan di Malaysia bermula 30 Mac dan tiada sebarang babak akan dipotong. Akan tetapi filem ini diklasifikasikan sebagai PG13 (di bawah bimbingan ibu bapa).

Entri sebelum ini - Fakta Menarik Filem La La Land

Terima kasih kerana membaca Babak Gay Dipotong, Beauty And The Beast Lulus

22 Februari 2017

Siapa Kim Jong Nam

Siapa Kim Jong Nam. Tidak semena-mena nama Kim Jong-nam iaitu abang tiri kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un, menjadi tumpuan dunia selepas meninggal dunia. Kematian beliau menjadi bahan bualan dunia lebih-lebih lagi rakyat Malaysia kerana mati dibunuh di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA2).  

Jong-nam mati diracun oleh dua orang ejen wanita asing ketika berada di KLIA2 dan persoalan timbul apa motif beliau dibunuh dan mengapa di Malaysia? Nama Jong-nam hampir tidak diperkatakan sehinggalah kes pembunuhannya dilaporkan pada 13 Februari lalu.


Baca: Belajar Buat Blog
 
Berikut merupakan beberapa perkara yang perlu anda tahu tentang mendiang Kim Jong-nam.
Siapa Kim Jong Nam?

  • Merupakan anak sulung mendiang pemimpin Korea Utara, Kim Jong-il, hasil hubungan dengan aktres Song Hye Rim. Beliau juga abang tiri kepada pemimpin Korea Utara ketika ini iaitu Kim Jong-un.
  • Sebagai anak sulung, beliau disebut sebagai pewaris bapanya sebagai pemimpin Korea Utara. Walaubagaimanapun, sebelum bapanya meninggal pada 2011 lagi dia terpaksa hidup dalam buangan.
  • Sejak dari itu Jong-nam bagaikan pelarian dan terpaksa bersembunyi dari adik tirinya Jong-un yang menganggap Jong-nam sebagai ancaman untuk merampas takhtanya sebagai pemimpin Korea Utara. 


  • Sejak dilahir pada 1971 lagi, Jong-nam disembunyikan bapanya kerana datuknya tidak merestui hubungan Jong-il dengan aktres.
  • Jong-Nam menyambung pelajarannya di Universiti Kim Il-Sung sebelum berkhidmat untuk Tentera Rakyat Korea (KPA) sehingga dia dilantik sebagai pegawai tinggi di Kementerian Keselamatan Awam pada tahun 1998
  • Jong-nam turut mengetuai projek pembangunan teknologi maklumat Korea Utara dan pernah menemani bapanya ke Shanghai pada Januari 2001 untuk membincangkan hal berkaitan sektor teknologi maklumat.
siapa kim jong nam

  • Beliau pernah ditahan beberapa kali kerana mendapati menggunakan passport palsu. Ketika ditahan di Tokyo, beliau menjelaskan kepada imegrese yang beliau hanya ingin melawat Disneyland. Setelah disiasat, Jong-nam merupakan pelanggan tetap spa-spa di Yoshiwaran yang terkenal dengan kawasan pelacuran.
  • Malu dengan perbuatan Jong-nam, bapanya membatalkan lawatan ke China dan mengusir Jong-nam ke Macau.
  • Selepas kematian mengejut bapanya pada 2011, jawatan pemimpin negara diserahkan kepada adik tirinya padahal Jong-nam lebih berhak. 
  • Dalam satu temubual Jong-nam menjelaskan namanya digugurkan dari pewaris kerana beliau lebih cenderung untuk melakukan reformasi selepas menerima pendidikan di Switzerland. Beliau dianggap membawa pemikiran Kapitalism.
  • Melalui buku biografinya, "My father, Kim Jong-il, and Me", beliau dengan lantang mempersoalka kewibawaan Jong-un dalam memerintah Korea Utara. Katanya, rejim pimpinan Jong-un akan tumbang dalam masa terdekat kerana adiknya terlalu muda dan tidak mempunyai pengetahuan luan dalam bidang pentadbiran. 


  • Jong-nam meningalkan Macau pada 2012 selepas mendapati perisik Korea Utara ditangkap dan mengaku menerima arahan untuk membunuhnya pada 2010. Malah, terdapat beberapa percubaan untuk membunuhnya selepas kematian Jong-il.
  • Jong-nam sering berada di Singapura dan macau sebelum dikesan berada di Malaysia pada 2014. Ketika dibunuh di KLIA2, Jong-nam dipercayai memasuki Malaysia menggunakan pasport Diplomatik atas nama Kim Chol.
Sumber: Astro Awani

Entri sebelum ini - Ulasan Filem Hacksaw Ridge

Terima kasih kerana membaca Siapa Kim Jong Nam

19 Februari 2017

Chatime Tukar Nama Kepada Tealive

Chatime Tukar Nama Kepada Tealive. Penggemar minuman berasaskan teh, Chatime, sudah pasti sedar yang francais popular itu kini bergelar TEALIVE. Pemegang francais Malaysia, Loob Holding, mengumumkan Chatime kini melalui proses penjenamaan semula ke atas semua 165 cawangan di negara ini. 

Bagi yang tertanya-tanya kenapa Chatime tukar nama.... Ketua Pegawai Ekskutif Loob Holding, Bryan Loo, menjelaskan syarikat francais induk, La Kaffa, yang beroperasi di Taiwan telah menamatkan kontrak dengan Chatime. Ini kerana Loob Holdings tidak bersetuju dalam hal melibatkan royalti dan penyumberan bahan.

chatime kini tealive
Gambar: World of Buzz
Disebabkan Malaysia antara penyumbang terbesar kira-kira separuh dari 800 cawangan seluruh dunia, Loob Holding akan tetap meneruskan empayar air teh dengan jenama baru. Tealive akan terus menawarkan produk berkuailiti seperti yang mereka lakukan sejak 2008 lagi. 


Loo memberi jaminan TeaLive akan mengekalkan konsep dan rasa air yang sama walaupun telah bertukar nama. Menariknya, mereka tidak lagi terikat dengan minuman berasaskan teh sahaja tetapi bakal memperkenalkan minuman seperti jus dan kopi bagi memberi lebih pilihan kepada pelanggan. 
sumber: Utusan

Jangan pulak nanti nak pergi beli Chatime... Chatime dah takde.  


Terima kasih kerana membaca Chatime Tukar Nama Kepada Tealive

14 Februari 2017

Tarikh Israk Mikraj 2017 Malaysia


Tarikh Israk Mikraj 2017 Malaysia. 27 Rejab merupakan tarikh yang cukup penting dalam kalendar Islam. Ini kerana seluruh umat Islam akan mengadakan sambutan Israk Mikraj di mana peristiwa Nabi Muhammad SAW diangkat ke langit oleh Allah SWT.

Pada tahun ini tarikh sambutan Israk Mikraj jatuh pada Isnin, 24 April 2017 bersamaan dengan 27 Rejab 1438H.


Beribu tahun dahulu Rasulullah SAW telah berjalan dari Masjidil Haram (Mekah) ke Masjidil Aqsa di (Baitul Maqdis) Perjalanan ini di sebut sebagai ISRAK.
 
Tarikh Israk Mikraj 2017 Malaysia

Kemudian Rasulullah SAW berjalan dari Masjidil Aqsa ke Sidratul Muntaha dan mengadap Allah SWT untuk menerima perintah solat lima kali sehari buat seluruh umat Nabi Muhammad.

Negeri yang mendapat cuti umum Israk Mikraj 2016
Kerajaan Malaysia telah ditetapkan sebagai Hari Kelepasan Am Negeri (cuti umum) bagi negeri Kedah, Negeri Sembilan, dan Perlis. 

 
 Terima kasih kerana membaca Tarikh Israk Mikraj 2017 Malaysia


12 Januari 2017

Senarai Rasmi Pemain JDT 2017

Senarai Rasmi Pemain JDT 2017

Senarai Rasmi Pemain JDT 2017. Liga Malaysia musim 2017 bakal membuka tirainya tidak lama lagi dan pastinya setiap pasukan telah pun membuat persediaan dari pengurusan pasukan, kemudahan latihan, jurulatih, dan yang paling penting barisan pemain.

Tumpuan semestinya terarah kepada pasukan Johor Darul Takzim (JDT) yang melalui musim yang membanggakan pada 2016 dengan merangkul gelaran juara Liga Super dan Piala FA. Meski pun gagal mempertahan kejuaraan Piala AFC, mampu mara ke separuh akhir sudah cukup menggembirakan penyokong.

Skuad JDT masih lagi memburu kejuaraan pada musim ini walaupun kehilangan penyerang berbisa mereka, Jorge Pareyra Diaz, kerana dilaporkan meminta gaji tinggi. Juan Martin Lucero dari Argentina yang dijual kepada kelab Mexico, dan Harris Harun pula dipinjamkan kepada kelab luar negara selama setahun.

pemain JDT 2017

Walaubagaimanapun pasukan kendalian Mario Gomez ini diperkuatkan oleh beberapa pemain import dan tempatan baru untuk bersaing dalam Liga M yang bakal bermula pada 20 Januari ini.

Berikut adalah senarai rasmi pemain yang bakal beraksi bersama JDT musim ini.

Senarai Rasmi Pemain JDT 2017

Penjaga gol
  1. Farizal Marlias
  2. Izham Tarmizi
  3. haziq Nadzli
Pertahanan
  1. Hasbullah Abu Bakar
  2. Marcos Antonio (Brazil)
  3. Aidil Zafuan
  4. S. Kunanlan
  5. Fazly Mazlan
  6. Fadhli Shas
  7. Dominic Tan
  8. Junior Eldstal
  9. Azrif Nasrulhaq
  10. Mahali Jasuli
Baca:  Dihalau dari Pesawat Kerana Berbahasa Arab

Tengah
  1. Azamuddin Akil
  2. Afiq Fazail
  3. Amirul Hadi Zainal
  4. Safiq Rahim
  5. Gary Steven Robbat
  6. Safawi Rasid
  7. S. Chanturu
  8. R. Gopinathan
  9. Shakir Shaari
  10. Gonzalo Cabrera (Argentina)
Penyerang
  1. Hazwan Bakri
  2. Darren Lok
  3. Shahrul Azwari
  4. Brian Ferreira (Argentina)
  5. Jerónimo Barrales (Argentina)
Entri sebelum ini - Jadual Liga Super Kelantan 2017

Terima kasih kerana membaca Senarai Rasmi Pemain JDT 2017

10 Januari 2017

VIDEO: Faiz Subri Menang Anugerah FIFA Puskas


VIDEO: Faiz Subri Menang Anugerah FIFA Puskas. Faiz Subri menepati ramalan apabila memenangi Anugerah Puskas Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) untuk gol terbaik sepanjang 2016 di Zurich, Switzerland.

Kemenangan Faiz ditentukan berdasarkan undian dan pemain yang berasal dari Kedah ini mendapat undian terbanyak iaitu 59.46% sekaligus mengalahkan pesaingnya Johnath Marlone Azevedo da Silva dari Brazil (22.86 peratus) dan Daniuska Rodriguez (10.01%).

Keunikan sepakan percuma Faiz menjadi perhatian dunia sehingga mengangkat jaringan belaiu sebagai gol tercantik di dunia. Video sepakan percuma itu turut menjadi viral dan mendapat kira-kira 3.5 juta tontonan. 

VIDEO: Faiz Subri Menang Anugerah FIFA Puskas 

Lebih membanggakan, Faiz mencipta sejarah sebagai pemain Asia pertama menerima pengiktirafan Anugerah FIFA Puskas. Kemenangan beliau sekaligus menaikkan nama Malaysia dan meletakkan jaringan beliau setanding pemain antarabangsa seperti Christiano Ronaldo dan Neymar.

faiz subri dan ronaldo

Jaringan terbaik itu dilakukan ketika Faiz membantu pasukannya menetang pasukan Pahang dengan mencatat kemenangan 4-1 dalam saingan Liga Super tahun lalu.

Entri sebelum ini -  Sinopsis Kerana Anisa di Tv3

Terima kasih kerana membaca VIDEO: Faiz Subri Menang Anugerah FIFA Puskas

7 Januari 2017

Jadual Liga Super Malaysia 2017


Jadual Liga Super Malaysia 2017. Setelah hampir dua bulan berehat dan dalam tempoh itu pelbagai kontroversi tmbul, Liga Super kembali menghangatkan arena sukan negara.

Kelantan telah mengesahkan penyertaan mereka semalam, dan Liga Super 2017 bakal menyaksikan sebanyak 12 pasukan bakal bertanding dalam merebut piala utama negara.

Juara musim lalu, Johor Darul Ta'zim (JDT) masih lagi menjadi pasukan pilihan berdasarkan rekod semasa bimbingan Mario Gomez. Sementara itu perhatian terarah kepada pasukan Pahang yang melakukan rombakan selepas mengalami kemerosotan prestasi pada musim 2016.

Baca: Buat Duit dengan UBER

Dalam pada itu, juara Liga Perdana, Melaka United akan membuktikan mereka mampu memberikan saingan setelah bertahun-tahun berada di liga bawahan. 

Liga Super 2017 bakal melakukan sepak mula pada 20 Januari ini yang menyaksikan JDT menentang Kedah di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin. 

Jadual Liga Super 2017

Pusingan pertama:





Pusingan kedua:




sumber: TheSukan

Terima kasih kerana membaca Jadual Liga Super Malaysia 2017