Memaparkan catatan dengan label informasi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label informasi. Papar semua catatan

17 Julai 2018

Cara Daftar Netflix Malaysia

Sejak Netflix mula dilancarkan di Malaysia pada Januari 2016, peminat-peminat filem/siri tv streaming bersorak gembira kerana mereka akhirnya dapat menikmati perkhidmatan hebat itu. Maka dengan ini bolehlah mereka menonton pelbagai filem dan siri antarabangsa yang menarik. Tapi masih ada yang belum tahu bagaimana cara untuk melanggan dan mendaftar Netflix Malaysia.

Sebelum itu, yang tertanya-tanya apa itu Netflix?, meh saya terangkan. Netflix adalah penyedia perkhidmatan penstriman video berbayar yang berpengkalan di Amerika Syarikat. Ia menyediakan pelbagai kandungan popular seperti filem, siri-tv, dokumentari, rancangan temubual, dan lain-lain.

cara daftar netflix malaysia

Senang cerita, Netflix ni seperti gabungan antara Astro dan Youtube. Di mana anda perlu membayarnya setiap bulan dan hanya boleh diakses dengan talian internet. Cara menggunakan Netflix di Malaysia adalah sama dengan seluruh dunia iaitu melalui semua peranti yang mempunyai sambungan internet sama ada smart tv, computer, telefon, atau tablet/iPad.

Ada yang merasakan agak membazir bila bayar bil Astro setiap bulan tetapi Astro sering mengulang tayang rancangan sama. Ada juga yang tidak mempunyai masa untuk menonton tv kerana sibuk dengan urusan kerja. Golongan ini lebih memilih untuk melanggan penstriman video.


Pelbagai filem dan siri tv popular yang boleh ditonton. Malah, Netflix mempunyai original content yang terdiri daripada filem dan siri berkualiti yang hanya boleh ditonton pada Netflix. Kebanyakkannya dibintangi nama-nama besar Hollywood.

Setakat ni saya sudah menonton beberapa siri original Netflix iaitu Stranger Things, Unfortunate Events, dan 13 Reasons Why. Memang best dan berkualiti. Stranger Things is by far the best series I have ever seen! Filem original pun tidak kurang hebatnya seperti To The Bone, Annihilation, Okja, Bright, dan banyak lagi.

Saya pernah menulis review siri dan filem Netflix, kalau nak baca boleh rujuk link kat atas. ๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

Anda perlu tahu, Netflix memberikan percubaan PERCUMA SELAMA 30 HARI untuk pengguna yang baru mendaftar. Tetapi semasa mendaftar, anda perlu memasukkan maklumat kad kredit/debit. Jangan risau, tiada caj akan dikenakan dalam tempoh ini dan anda boleh membatalkannya pada bila-bila masa.

Cara Daftar Netflix Malaysia


Langkah 1: Layari https://www.netflix.com/my/
Langkah 2: Join Free For A Month


Langkah 3: Pilih "See the plans". Pilih satu di antara tiga pelan yang anda mahu. Kemudian klik "Continue"


Langkah 4: Di ruangan 'Create Your Account', klik "Continue"
Langkah 5: Masukkan email dan password anda pada ruang yang disediakan
Langkah 6: Pilih jenis pembayaran.


cara daftar netflix malaysia

*Jika anda merupakan pelanggan Maxis atau Digi, anda boleh pilih telco tersebut dengan memasukkan nombor telefon postpaid anda. Netflix akan mengenakan caj melalui bil telefon anda.
Langkah 7: Jika memilih untuk menggunakan kad kredit/debit, masukkan butiran kad. Anda kemudian akan menerima nombor pengesahan yang akan dihantar ke telefon bimbit. Masukkan kod tersebut, dan klik 'Start Membership'.

SIAP!

Selepas siap mendaftar anda sudah boleh mula menonton. Cara nak tengok Netflix ni senang sahaja, Ia telah tersedia di smart Tv, XBOX, PS3, PS4 anda. Dan jika ingin menontonnya melaui telefon pintar atau tablet, muat turun aplikasi Netflix secara percuma di Apple Apps Store, Google Play, dan Microsoft.


Kelebihan Netflix Malaysia


  • Penawaran program yang diterbitkan mereka sendiri. Jumlah kandungan ini semakin meningkat saban tahun.
  • Peminat komik MARVEL pasti akan gembira kerana banyak series adaptasi komik sepertiLegion, Jessica Jones, The Punisher, Luke Cage, The Defenders, Daredevil, dan Iron Fist.
  • Tiada komitment. Sekirannya anda tidak berpuas hati dengan kandungan Netflix, anda boleh membatalkan langganan pada bila-bila masa tanpa dikenakan sebarang caj. Tak macam Astro kan?
  • Tidak perlu menunggu untuk tonton episod baru. Katakan sesebuah siri mempunyai 8 episod, Netflix akan menyiarkan kesemuanya sekaligus.
  • Banyak kandungan hebat yang dipecahkan dalam beberapa kategori iaitu romance, horror, action, documentary, rancangan kanak-kanak, dan lain-lain.
  • Anda boleh tonton Netflix percuma selama 30 hari, jika tidak berminat, boleh batalkannya pada bila-bila masa.
  • Boleh ditonton secara offline. Anda dibenarkan memuat turun kandungan untuk ditonton kemudian. 
  • Dengan harga serendah RM33, Netflix murah di Malaysia. Jauh lebih murah dari Astro.  

Keburukan Netflix


  • Anda perlu tahu yang kandungan Netflix tidak ditapis. Penggunaan bahasa kasar, adegan 18SX juga ditayangkan sewenang-wenangnya. Begitu juga dengan kandunagn berunsur LGBT. Maka sesetengah filem dan siri tidak sesuai ditonton bersamakanak-kanak.
  • Jumlah kandungan yang boleh ditonton di Malaysia lebih kecil berbanding apa yang ditawarkan di Amerika Syarikar dan Eropah. Ia berbeza mengikut negara. Mungkin masalah perlesenan. Beberapa pengguna menggunakan VPN Malaysia untuk mengakses kandungan penuh.
  • Untuk peminat filem dan drama bersiri Melayu, anda pasti akan kecewa kerana setakat ini Netflix tidak menawarkan kandungan tempatan.
  • Cara bayar Netflix Malaysia adalah menggunakan kad kredit/debit. Walaupun ia lebih mudah dan selamat, masih ramai yang tidak memiliki kad tersebut. Lebih kurang sama je dengan cara bayar iFlix Malaysia.

Ini beberapa perkara yang perlu anda tahu sebelum melanggan Netflix


  • Memerlukan internet laju & stabil
  • Anda dinasihatkan menggunakan internet tanpa had untuk mengelak kehabisan quota/data. manalah tahu, kita ni mudah leka.
  • Kualiti video bergantung kepada jenis pelan yang anda langgan. 
  • Tempoh 30 hari itu adalah satu-satunya cara tengok Netflix percuma.
Itu merupakan cara daftar Netflix Malaysia, mudah bukan? Kalau jarang tengok tv, dan tidak mahu terikat dengan Astro, lebih baik langgan perkhidmatan penstriman video.

26 Jun 2018

8 Kelebihan Yoodo Berbanding Telco Lain

8 Kelebihan Yoodo Berbanding Telco Lain. Pernah dengar tentang Yoodo? Untuk pengetahuan, Yoodo merupakan sebuah jenama perkhidmatan telekomunikasi mudah alih atau 'telco' terbaharu di Malaysia. Baru sahaja beroperasi Januari lalu, tetapi sudah mula mendapat perhatian ramai.

Sebelum itu, Yoodo merupakan sebuah syarikat yang dimiliki dan di bawah operasi Celcom Axiata Bhd.

Namun, apa perbezaan Yoodo dengan lambakan telco lain seperti Celcom, Maxis, U Mobile, Digi, Ookyo dan lain lain? Nah, uniknya Yoodo ini, pelanggan mempunyai kuasa untuk mencipta dan mengubahsuai pelan mudah alih.


Yoodo ni murah, anda boleh mendapatkan pakej data 5GB pada harga RM30 sebulan. Tapi ia boleh diselaraskan mengikut keperluan.

Itu bukan satu-satunya perkara best tentang Yoodo. Banyak lagi ciri cool yang boleh memberikan anda sebab kenapa perlu bertukar kepada Yoodo!

8 Kelebihan Yoodo Berbanding Telco Lain



#1 Ubah suai pelan mudah alih


Pelanggan diberi kebebasan untuk mencipta dan mengubahsuai pelah yang mereka langgan secara menyeluruh. Ini bermakna pelanggan boleh menambah atau mengurangkan kuota pakej mengikut keperluan.

Katakan anda merupakan pengguna internet tegar di mana sering menonton video dan mendengar muzik menggunakan perkhidmatan penstriman, anda boleh meningkatkan jumlah kuota internet berbanding berbanding panggilan dan SMS.

Baca: Beli Topup Prepaid Online Lazada

Segalanya boleh dilakukanpada bila-bila masa menerusi aplikasi Yoodo sahaja. Contohnya anda boleh tengok gambar kat bawah ni.


Yoodo rate

Dalam pada itu pelanggan boleh menambah data/calls/SMS pada bila-bila masa menggunakan 'booster plan'. Yoodo booster rate adalah seperti berikut:

Data
1GB – RM10
3GB – RM30
6GB – RM40

Panggilan
50 minutes – RM5
100 minutes – RM7
200 minutes – RM9

SMS
50 SMS – RM3
100 SMS – RM5
200 SMS – RM8

#2 Tiada kontrak dan komitmen


Ini merupakan kelemahan utama kebanyakan telco di mana pelanggan dikenakan syarat dan penggunaan yang terhad pada harga tinggi. Malah mereka juga perlu membayar 'penalti' sekiranya ingin menamatkan kontrak.

Ini tidak akan berlaku pada Yoodo. Anda boleh melanggan dan membatalkan perkhidmatan tanpa dikenakan sebarang caj.


#3 Tiada kedai fizikal, 100% online


Yoodo tidak mempunyai kedai fizikal, sebaliknya semua urusan hanya dilakukan di atas talian iaitu menerusi aplikasi Yoodo. Jadi anda tidak perlu keluar rumah dan beratur untuk berurusan. Malah, ia percuma!


Anda boleh muat turut Yoodo app pada telefon Android dan iOS anda:

#4 Tempah SIM Kad Yoodo secara online


Tadi saya ada sebut yang Yoodo tiada kedai fizikal kan? Jadi kat mana nak beli SIM kad Yoodo? Kalau nak tahu, anda boleh tempah SIM kad Yoodo melalui aplikasi atau di laman web rasmi www.yoodo.com.my/‎ secara PERCUMA.

Yup! Setelah menempah, mereka akan menghantar SIM kad tersebut dalam masa 3 hari berkerja. Bagi yang tinggal di Lembah Klang, anda boleh memilih 'Express Delivery' di mana SIM kad akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa dua jam sahaja. Tetapi Express Delivery mengenakan caj sebanyak RM15.


Ketika pengaktifan SIM kad, anda perlu memasukkan kod tertentuyang telah diberikan bersama dengan nombor kad pengenalan atau passport (untuk non-Malaysians). Semua ini hanya dilakukan pada aplikasi Yoodo.

#5 Roaming / Penggunaan data luar negara serendah RM10/sehari


Ini merupakan satu lagi kelebihan Yoodo berbanding telco lain di Malaysia. Kita sering merungut apabila bil melambung tinggi apabila melancong ke luar negara.

Tetapi Yoodo menawarkan 'Roam Like Home' iaitu perayauan data ketika berada di luar negara pada harga RM10 sehari. Buat masa sekarang negara-negara yang dibenarkan untuk menggunakan Roam Like Home adalah India, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Cambodia, Singapore, Indonesia, Philippines, Thailand, Laos, and Brunei. Negara lain akan diperkenalkan kelak.



#6 Sistem pembayaran yang mudah


Sama seperti penstriman Spotify, pada masa kini Yoodo hanya menerima kad kredit / debit untuk langganan bulanan. Ini bermakna anda tidak perlu membuat bayaran secara manual setiap bulan untuk kekal menggunakan perkhidmatannya. Caj bulanan akan akan dipotong secara automatik pada kad kredit/debit.

Anda boleh disable fungsi auto-renew ini pada aplikasi Yoodo.

#7 Liputan rangkaian yang luas


Anda tidak perlu risau akan masalah Yoodo coverage 4G/LTE. Ini kerana ia menggunakan rangkaian Celcom, dan anda akan mendapat liputan Yoodo di seluruh Malaysia.

#8 Tidak perlu mengaktifkan VPN


Jika telco lain, anda perlu mengakifkan VPN untuk menggunakan akses tanpa had ke beberapa aplikasi berkenaan.


Itu dia 8 Kelebihan Yoodo Berbanding Telco Lain. Menurut mereka yang telah menggunakannya, so far so great. Kalau lihat pada tawaran mereka, ia lebih memfokus kepada golongan muda yang mahukan lebih data internet berbanding panggilan dan SMS. Untuk lebih detail, layari www.yoodo.com.my/

19 Jun 2018

McDonalds Rio Burger dan Aiskrim Durian D24 Kembali 2018

McDonalds Rio Burger dan Aiskrim Durian D24 Kembali 2018. McDonald's Malaysia sekali lagi membawakan dua menu popular bersempena kempen Discover The World.

Rio Burger dan Aiskrim Durian D24 ini ditawarkan dalam masa terhad sahaja. Ia merupakan antara hidangan daripada beberapa siri menu lain yang membawa citarasa unik dari beberapa negara terpilih di dunia.

Pelik juga McDonalds tidak memperkenalkan menu baru sempena World Cup, sebaliknya mengembalikan menu yang pernah mendapat sambutan hangat sebelum ini. Ada juga baiknya kerana kedua-dua menu ini mempunyai keunikannya yang tersendiri selain melambangkan citarasa Malaysia dan Brazil.

McDonalds Rio Burger dan Aiskrim Durian D24 Kembali 2018


Rio Burger


Rio Burger sebelum ini diperkenalkan pada Sukan Olimpik Rio 2016, pada burger ini menjadi kegilaan ramai kerana mempunyai rasa yang berbeza dari burger McD yang lain. Bahkan ia mempunyai sentuhan citarasa Brazil.

mcdonalds rio burger

Namun, kemunculannya kali ini lebih hebat dengan adanya pilihan tambahan Burger Rio Ayam berbanding hanya daging sebelum ini.

Keenakan burger ini terletak pada daging ayam atau lembu yang lembut, ditambah dengan sayur-sayuran, keju cheddar, sos istimewa Rio dan juga roti ban istimewa yang ditabur dengan bijan hitam dan putih.


Harga Burger Rio bermula dari RM14.95 untuk satu set hidangan. Setiap set hadir bersama kentang goreng dan minuman berkarbonat sama ada Coke McFreeze atau Fanta McFreeze.

Aiskrim Durian D24 kini kembali!


Rakyat malaysia dan durian tidak dapat dipisahkan. Setelah mendapat sambutan hebat tahun lalu, McD Malaysia dengan senang hati mengembalikan aiskrim berperisa 'raja buah', iaitu Durian D24.


Buat penggemar durian, inilah masanya untuk anda menikmati aiskrim ini kerana dahulu ia habis dijual dalam masa seminggu selepas diperkenalkan. McFlurry Durian D4 berharga RM7.99 manakala D24 Durian McFlurry berharga RM8.99.

Selain itu, McDonalds Malaysia turut menambah aiskrim baru dalam menu mereka iaitu Black Forest McFlurry Party. Saiz McFlurry ini lebih besar daripada biasa supaya boleh berkongsinya bersama rakan. Black Forest McFlurry Party berharga RM10.95 dan ia bakal menjadi menu tetap.

McDonald's World Cup FAN Bundle

McDonald’s turut memperkenalkan dua menu perkongsian untuk dinikmati oleh peminat bola sepak semasa menonton perlawanan. World Cup FAN Bundle boleh didapati dalam dua saiz yang terdiri daripada kentang goreng, Ayam Goreng McD dan Chicken McNugget.  FAN Bundle A terdiri daripada 5 ketul Ayam Goreng McD, 9 ketul Chicken McNuggets dan satu Mega Fries yang boleh didapati dengan harga RM35.00.

Kentang goreng percuma sepanjang Piala Dunia

Antara promosi menarik lain bersempena kemeriahan Piala Dunia FIFA termasuklah pemberian hidangan percuma kentang goreng bersaiz kecil setiap kali gol pertama dijaringkan untuk setiap perlawanan.

Selain itu, pelanggan juga boleh menebus minuman Coke bersaiz sederhana menerusi aplikasi McDonald’s.

Anda juga boleh memesan dua menu ini melalui McDelivery Malaysia yang mana ia akan dihantar terus ke pintu rumah anda. Hubungi McDonalds Deliver Hotline di1300-13-1300, atau layari https://www.mcdelivery.com.my.

Kempen Discover The World diadakan serentak bersama Piala Dunia yang sedang berlangsung. Pastinya kehadiran semula Rio Burger dan Aiskrim Durian D24 beberapa tawaran hebat ini memberi keseronokan berganda buat penggemar McDonald's. Untuk maklumat lanjut, layari http://www.mcdonalds.com.my/

9 Jun 2018

Cara Bayar Bil Astro, TM, Unifi, TNB, Air dengan JomPAY CIMB

Cara Bayar Bil Astro, TM, Unifi, TNB, Air dengan JomPAY CIMB. Sebelum ni kita sering bayar bil utiliti secara online dengan menggunakan platform CIMB Click atay Maybank2u. Sebab ia lebih senang, menjimatkan masa dan tak perlu beratur dan menunggu nombor giliran.

Saya sendiri sentiasa bayar bil telefon dan lain lain secara atas talian sahaja. Jika melalui CIMB Clicks, kita cuma pilih sahaja jenis perkhidmatan yang kita mahu di bahagian Pay Bills. Namun baru-baru ini terdapat beberapa perkhidmatan tidak available atau hilang di ruangan berkenaan.


Rupa-rupanya Bank Negara telah memudahkan urusan pembayaran bill secara atas talian melalui JomPAY. Service ini telah diuruskan oleh Payment Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet). JomPAY telah berkerjasam dengan kira-kira 40 buah bank. kalau nak tahu senarai bank yang menggunakan servis ini anda boleh rujuk link ini > http://www.jompay.com.my/making-a-payment.html#Banks

Berbalik pada tajuk asal, cara pembayaran JomPAY berbanding sebelum ini masih sama. Cuma anda perlu masukkan kod tertentu terlebih dahulu. Kod ini mewakili jenis perkhidmatan anda. 

Anda boleh dapati kod-kod ini di bil bulanan perkhidmatan bulanan. Ia biasanya terdapat di bahagian bawah sebelah kanan.



Nombor kod adalah seperti berikut:
  • Astro - 9639
  • TM - 2345
  • Unifi - 8888
  • Celcom - 2881
  • TNB - 5454
  • Digi - 1016
  • Maxis - 1123
  • Air Selangor (SYABAS) - 4200


Dalam entri ini saya akan tunjukkan bagaimana caa untuk bayar bil dengan JomPAY melalui CIMB.

Cara Bayar Bil Astro, TM, Unifi, TNB, Air dengan JomPAY CIMB



Langkah 1: Login akaun CIMB di https://www.cimbclicks.com.my/

Langkah 2: Klik 'Pay & Transfer' dan pilih JomPAY

Langkah 3: Masukkan kod perkhidmatan di ruangan 'Enter New Biller Name  or Select a Favorite'. In my case, saya ingin bayar bil Streamyx. Jadi saya masukkan kod [2345].


Ref 1 - Nombor akaun bil
Ref 2 - Nombor bil atau invois

Langkah 4: Masukkan nombor akaun perkhidmatan anda pada ruangan 'Ref 1' sahaja. Abaikan ruangan Ref 2, masukkan jika perlu sahaja.

Langkah 5:  Click 'Save as Favourite'. Secara automatik ia akan memaparkan jenis bil dan perkhidmatan. Contohnya "TM Telephone & Multimedia Bill".

Langkah 5: Klik 'From Account', pilih akaun simpan atau debit card anda.


Langkah 7: Masukkan jumlah yang anda ingin bayar di ruangan 'Amount'.

Langkah 8: Accepting terms & Conditions: Pilih 'Yes'.

Langkah 9: Klik 'Make Payment'

Langkah 10: Semak balik info yang anda masukkan tadi dari segi jenis dan jumlah bil. Kemudian klik 'Request TAC.

Langkah 11: Sesudah menerima nombor TAC melalui SMS, masukkan nombor berkenaan pada ruangan yang disediakan. Klik confirm.

SIAP!

Kalau anda masih kurang faham, sila tonton video tutorial di bawah.


Cara untuk bayar bil guna JomPAY dengan Maybank2u lebih kurang sama. Cuma antara muka sahaja yang berbeza. Kod-kod masih sama. Saya kongsikan secara ringkas:

Bayar bil guna JomPAY Maybank2u



1. Login
2. Accounts & Banking
3. Bill Payments
4. Klik JomPAY
5. Make a one-off payment (pembayaran pertama kali) ATAU 'Make a payment to a favorite bill (bill yang telah anda tandakan "Favorite" sebelum ini.

6. Masukkan nombor TAC. Siap!

Semoga entri ini dapat membantu. Sila share. Thanks!

Entri sebelum ini - 9 Cara Untuk Elak Biskut Jadi Lemau

Terima kasih kerana membaca Cara Bayar Bil Astro, TM, Unifi, TNB, Air dengan JomPAY CIMB

8 Jun 2018

9 Cara Elak Biskut Raya Jadi Lemau

9 Cara Elak Biskut Raya Jadi Lemau. Hari raya semakin dekat, masing-masing sudah mula sibuk membuat persiapan Aidilfitri. Ini termasuk dari segi baju raya, servis kereta, kelengkapan rumah, dan termasuklah kuih raya.

Cara Untuk Elak Biskut Jadi Lemau

Tetapi biskut ni tidak dikira makanan bermusim. Maknanya bukan musim raya sahaja kita makan biskut, tetapi sepanjang tahu. Lebih-lebih lagi sekarang ni ramai yang mula jual segala macam jenis biskut secara online. Semuanya menarik dan sedap kerana kebanyakannya telah diinovasi dan diberi nafas baharu.

Biskut ni, kalau disimpan lama pasti lemau. Satu balang biskut bukannya murah. Ada yang mencecah RM30 untuk satu balang kecil. Itu tidak termasuk lagi biskut yang dibuat sendir, bahan-bahan mentahnya memerlukan kos dan tenaga.

Persoalannya apa yang perlu anda buat supaya biskut kekal rangup dan segar? Dalam artikel ini saya kongsikan beberapa cara bagaimana untuk elak biskut jadi lemau. 

9 Cara Elak Biskut Raya Jadi Lemau



1. Guna bekas kedap udara


Sebenarnya terdedah kepada udaralah yang menyebabkan biskut jadi mudah lemau. Sebab itu anda kena guna bekas kedap udara supaya tiada ruang langsung yang membenarkan udara masuk. Tak boleh guna yang murah atau yang cikai tu.


Baru sekarang anda tahu kenapa mak-mak kita suka sangat beli bekas makanan berkualiti? Kat Lazada banyak food container berkualiti dan murah. Beli di sini > http://invol.co/cl9g3j

Baca juga: Resepi Kek Batik Sedap

2. Simpan dalam peti sejuk


Sebelum letak dalam peti sejuk, pastikan anda memasukkan biskut dalam bekas kedap udara. Cara ini akan mengelakkan biskut dari 'freezer burn' iaitu terlampau sejuk, mengekalkan rasa, dan melindunginya dari menyerap bau makanan lain dalam peti sejuk.

3. Jangan simpan biskut yang masih panas


Selepas mengeluarkannya dari ketuhar, biarkan biskut pada suhu bilik selama beberapa minit. Menyimpan biskut yang masih panas boleh menghasilkan wap dan menyebabkan ia cepat lemau.

4. Alas dengan kertas minyak


Penjual kuih dan biskut bukan suka-suka alas biskut dengan kertas minyak ya. Kertas minyak ini berfungsi untuk menyerap minyak berlebihan. Ini membolehkan biskut anda sentiasa fresh. Bahkan, menyusun biskut dan diselang-selikan dengan kertas minyak boleh mengelak biskut dari hancur dan ia lebih nampak presentable!

5. Masukkan sebungkus kecil garam/silica gel


Jika dalam kotak kasut baru terdapat silica gel di dalamnya untuk menyerap kelembapan udara, maka dalam bekas biskut perlu ada sebungkus kecil garam untuk tujuan sama. Bungkus satu atau dua teh garam dan masukkan ke dalam balang.



Kalau anda nak masukkan silica gel pun boleh. Lebih bagus. RM28 untuk 100 paket kecil. Beli di sini > http://invol.co/cl9g3l

6. Keringkan bekas sepenuhnya


Sebelum simpan biskut dalam bekas/balang, pastikan ia kering sepenuhnya. Lap dengan kain kering dan bersih kemudian jemur selama beberapa minit. Unutk elak biskut dari lemau, anda perlu elak dari terkena air walaupun setitis.

7. Sejukkan doh biskut


Percaya atau tidak, menyejukkan doh terlebih dahulu boleh membuatkan biskut kekal rangup. Petua ini sering diamalkan oleh mat saleh (jika anda pernah menonton video resepi di Youtube, mereka sering berkongsi petua ini dengan penonton).

Masukkan bahan-bahan mentah supaya menjadi doh kemudian simpan dalam peti ais. Jika anda sudah bersedia untuk buat biskut, defrost doh selama 1 jam.

8. Lilit dengan pita pelekat


Cara ini yang paling popular kerana ia mudah dan ringkas. Buat satu lilitan antara penutup dan bekas untuk mengelak angin daripada masuk ke dalam bekas.

Malah, tips ini juga boleh melingdungi biskut anda dari diserang semut.

9. Letak secebis roti dalam bekas


Roti mempunyai sifat yang sama seperti span iaitu menyerap air. Masukkan secebis roti ke dalam balang biskut sebelum menyimpannya. Lama kelamaan roti akan mengeras kerana telah menyerap kelembapan udara . Dalam masa sama mengekal kerangupan biskut.



Cuma pastikan anda tidak membiarkannya terlalu lama, jika roti tersebut akan berkulat!

Harap cara elak biskut raya jadi lemau ni dapat memberi manfaat, kalau tak membazir je beli mahal-mahal dan penat-penat buat biskut!

4 Jun 2018

9 Perkara Yang Anda Patut Tahu Tentang Tommy Thomas


Perkara Yang Anda Patut Tahu Tentang Tommy Thomas. Sejak dua, tiga hari kebelakangan ini nama Tommy Thomas menjadi tajuk berita selepas kerajaan Pakatan Harapan mencadangkan beliau dilantik sebagai Peguam Negara.

PH dibawah pimpinan Tun Dr Mahathir dilaporkan menyerahkan nama Tommy Thomas kepada Yang di-Pertuan Agong untuk dipertimbangkan sebagai Peguam Negara atau Attorney General (AG). Tetapi cadangan ini telah menimbulkan kontroversi kerana Thomas bukan Muslim dan oleh itu, tidak dapat membantu Yang di-Pertuan Agong dalam memelihara Islam di negara ini.

Baca: 6 Perkara Yang Anda tidak Tahu Tentang Datuk Seri Amar Singh

Banyak pihak yang bersetuju dengan cadangan ini memandangkan Thomas merupakan seorang peguam berpengalaman dan telah banyak mengendalikan kes berprofil tinggi termasuk yang melibatkan perundangan negara sepanjang kariernya. Jadi, pemilihanTommy Thomas sebagai Attorney General (AG) dilihat tepat.

Agong tolak Tommy Thomas

Walau bagaimanapun, difahamkan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu yang lain mahukan seorang peguam negara berketurunan Melayu beragama Islam. Selain itu ada juga yang berpendapat tidak wajar kerajaan melantik Peguam Negara daripada kalangan bukan Islam.

siapa tommy thomas

Ini kerana tugas AG adalah untuk menasihat utama kerajaan Malaysia yang dipimpin oleh orang Islam. Tetapi bagaimana melakukannya jika AG sendiri bukan beragama Islam.

Dengan banyak cakap-cakap tentang Peguam Negara baharu yang bakal menggantikan Tan Sri Apandi Ali yang dipecat, ramai rakyat Malaysia tertanya-tanya siapa Tommy Thomas ini? Mengapa beliau menjadi calon utama Tun M sebagai AG?

9 Perkara Yang Anda Patut Tahu Tentang Tommy Thomas


1. Thomas telah menjadi peguam selama 40 tahun.

Menurut latar belakang di laman firmanya di http://tommythomas.net/profile-tommy-thomas/ , Thomas memperoleh Ijazah Peundangan di University of Manchester dan Ijazah Sarjana (Masters) di London School of Economics.

2. Beliau kini mewakili keluarga mangsa tragedi pesawat MH370


Thoma mewakili keluarga 76 penumpang MH370 yang memfailkan tuntuan terhadap Malaysia Airlines di atas kehilangan pesawat itu pada 2014.

3. Mewakili Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dan ahli Barisan Nasional  (BN)


Thomas pernah mewakili Lim Guan Eng dalam kes korupsi bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu. Dan beliau juga sebelum ini pernah menjadi peguan kepada ahli (BN).

4. Konsisten sebagai antara peguam terbaik Malaysia.


Saban tahun, Thomas konsisten sebagai antara peguam yang menjalankan tugas-tugasnya dengan baik sehingga ada yang menggelarkannya sebagai peguan terbaik Malaysia.

Tommy Thomas dan Chin Peng

5. Pernah mewakili tokoh komunis, Chin Peng.


Bekas setiausaha agung Parti Komunis Malaya (CPM), Chin Peng, mengetuai pemberontakan gerila parti semasa tempoh Kecemasan Tanah Melayu. Selepas meminta maaf kepada mangsa dan ahli keluarga atas kekejaman yang pernah dilakukan, Chin Peng tidak dibenarkan pulang ke Malaysia. Ketika itulah Thomas mewakili tokoh komunis ini.

6. Thomas juga menulis dua buah buku


selain menjadi seorang peguam, Thomas juga pernah menulis dua buah buku yang bertajuk Anything But The Law dan Abuse of Power. Kedua-dua buku ini menyentuh tentang perlembagaan, ekonomi, dan politik.



7. Pernah berkhidmat dalam Majlis Peguam


Thomas berkhidmat dalam Majlis Peguam (The Malaysian Bar Council) dari 1984 hingga 1988 dan dari 1993 hingga 2001. Beliau dipilih sebagai Setiausaha dari 1995 hingga 1997. Thomas juga ahli (Prosiding Tatatertib) Jawatankuasa Kajian di bawah Pengerusi Tun Hussein Onn, dan menulis Laporannya pada tahun 1986.

8. Bercanggah pendapan dengan Mahkamah Tinggi dalam isu larangan penggunaan nama 'Allah'


Thomas menganggap tindakan Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan yang akur kepada bidang kuasa Mahkamah Syariah dalam kes penggunaan Nama “Allah” oleh Gereja Katolik adalah keputusan yang salah.

9. Pernah menjadi peguam PAS


Tommy Thomas yang mewakili parti PAS, DAP dan PKR memfailkan tindakan terhadap ahli-ahli Suruhanjaya Pilihan Raya berkenaan konspirasi frod melibatkan penggunaan dakwat kekal dalam PRU13. Pada 2014, Thomas mewakili Kelantan yang dipimpin PAS untuk menuntut hak "Kelantan Petroleum Agreement" dan "Kelantan Grant" yang dimeterai pada 9 Mei 1975 di antara Kerajaan Negeri Kelantan dan Petronas .

Biodata Tommy Thomas




Itu dia beberapa perkara tentang calon AG yang mungkin anda tidak tahu. Do you think he is qualified enough? Keputusan sama ada Tommy Thomas sebagai Peguam Negara telah pun diputuskan kerana Agong telahpun memperkenan perlantikan beliau. 

31 Mei 2018

Kuba Guling Viral + Resepi

kuba guling

Kuih 'Kuba Guling' atau kerbau guling, namanya sahaja sudah unik apatah lagi jika merasanya. Pencuci mulut ini menjadi viral di laman sosial kerana menjadi popular dan mendapat permintaan tinggi dalam kalangan penduduk di Rantau Panjang, Kelantan, sejak awal Ramadan lalu.

Mendengar namanya sahaja ada yang mula kerut dahi. Kenapa letak nama Kuba Guling? Well, dalam dialek Kelantan 'kuba' membawa maksud 'kerbau'. Manakala 'guling' maksudnya lebuh kurang seperti 'berkubang.

Ia berwarna hitam dan bersalut kelapa parut, seakan-akan kerbau sedang berkubang dalam lumpur. Mungkin dari situlah kuih ini mendapat namanya.


Kuba Guling berwarna hitam, mempunyai tekstur lembut serta bersalut kelapa parut. Bagi yang tertanya-tanya, bahan pembuatan Kuba Guling ini hanya berasaskan tepung beras, tepung jagung, tepung beras pulut, dan arang tempurung bakar.

Kuba Guling Viral


Permintaan terhadap Kuba Guling terus meningkat setiap hari. Sehinggakan ada yang sanggup beratur panjang sehingga dua jam untuk merasai keenakkan kuih ini.

Mana tidaknya, gerai yang terletak di Rantau Panjang ini mula beroperasi jam 4.00 petang, namun orang ramai sudah mula memenuhi kawasan kedai seawal jam 2 petang lagi. Masing-masing tidak mahu ketinggalan dan terlepas peluang untuk menjamu kuih ini sebagai juadah berbuka puasa.

Baca: Resepi Biskut Alien Viral Yang Betul

Hampir 70 dulang habis dijual hanya dalam masa kira-kira 30 minit sahaja. Ini menyebabkan ramai pelanggan termasuk yang datang dari jauh kecewa kerana tidak sempat membelinya. Pemilik terpaksa meletakkan had di mana pembeli hanya dibenarkan membeli maksimum RM10 sahaja.

https://www.facebook.com/ahmadamiruldin.amin
Punyalah famous, samapai masuk Buletin Utama dan berita RTM 1. LOL!

Keenakan kuih ini terserlah apabila rasanya berlain dari kuih-kuih tempatan yang lain. Menurut pelanggan, Kuba Guling ini manis, mempunyai rasa lemak manis yang memikat selera.

Selain Kuba Guling, pelbagai jenis kuih tradisi Kelantan turut dijual di gerai ini. Antaranya sira labu, kacang sepat, kuih nangka, dan nekbat.

Lokasi kedai: Jalan menghala ke KompleksICQS Rantau Panjang, bersebelahan dengan stesen minyak Caltex.

Selamatkah makan arang (charcoal)?

Apabila mendapat tahu salah satu bahan yang terkandung dalam Kuba Guling ni arang tempurung, ramai yang tertanya-tanya. Selamatkah untuk dimakan? Jawapannya mestilah SELAMAT.

Abu dari tempurung kelapa atau lebih dikenali dengan arang aktif ‘activated charcoal’ merupakan satu komponen yang terhasil apabila tempurung kelapa berkenaan dibakar pada suhu tinggi menghasilkan karbon.

Tempurung kelapa yang dibakar juga menghasilkan ubatan yang dikenali sebagai pil charcoal atau activated charcoal.

Serbuk arang ini banyak digunakan dalam pembuatan makanan dan dijual di kedai-kedai bakeri. Malah, ia juga menjadi salah satu ramuan ubat gigi dan produk penjagaan kulit. Sumber - Root Of Science.

Resepi Kuba Guling


Just in case kalau anda nak cuba buat sendiri kuih kerbau guling ni, saya sertakan resepinya di bawah

Bahan-bahan
  • 250gm tepung beras
  • 200gm gula   
  • 150gm tepung jagung   
  • 1/2 sudu makan kapur   
  • 3 sudu makan tepung beras pulut   
  • 1/2 cawan santan pekat   
  • Tempurung bakar (ambik air hitam sahaja & tapis). Pastikan anda ambil tempurung yang bersih  
  • 1 liter air atau lebih (bergantung pada kepekatan)
  • Secubit garam

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali. Kacau sebati.    
  • Bila sudah sebati, hidupkan api dapur (sederhana besar) dan masak hingga likat. Pastikan ia sentiasa dikacau.  
  • Sediakan loyang saiz 8.
  • Sapukan minyak dan tuangkan bahan yang sudah di masak tadi.   
  • Bila adunan sudah sejuk, potong dan gulingkan kuih anda ke dalam kelapa parut (muda) yang telah digaulkan dengan sedikit garam.   
  • Sedia untuk dihidangkan dan dimakan.

For somebody yang tinggal di Kelantan, saya sendiri belum cuba kuih Kuba Guling ni. Mungkin kerana lokasinya agak jauh. Kita tunggu bila dah reda sikit. Kuih ni nampaknya seperti bermusim.

30 Mei 2018

Things To Consider Before Choosing An Online College


Online colleges are more flexible and convenient than traditional colleges which provide skills and knowledge for a new career or to advance your career if you are already in. All online colleges are not equally good as the new technology and delivery of education varies. Therefore you will find different styles and teachings in online education. You will find all type of programs like online Information Technology degree and you can choose according to your interest to achieve your goal. The most important thing before applying to any college is to visit the college website and go through all the information. Here are some of the top factors you need to consider before applying to any college.

 

Access to resource

The student should have access to all course materials and the range of data that is accessible to students. You will get the same level of access to university materials with a good online degree. This would incorporate career advice, student’s encounter groups, library resources and correspondence with module leaders. The fulfilled online students should feel that the range and nature of assets they approach are profiting and they're figuring out how to an indistinguishable standard from on the off chance that they were considering on campus.

Content


It's likewise helpful to understand the type of content secured and the earning outcomes anticipated from undertaking an online degree. While looking for the correct course, we suggest that you intently assess the modules on offer – will they accomplish your objectives? If that the primary focus is to upgrade your career, it's critical to consider how the modules you study will cross over any barrier between your present capacities and the action parts you strive for. Some online postgraduate courses like best online Business Management colleges enable your last dissertation to focus on a work-based project. If ambition is your career progression, this accentuation is probably going to adjust well to your objectives and giving a chance to include genuine incentive at your organization.

Flexibility


Lastly, flexibility is one of the main reasons that busy professionals choose to study online. It’s important to consider your work and personal commitments and how an online degree would help, rather than hinder your present situation. If a university offers flexible online learning, it’s worth researching exactly how flexible the courses are. Things to look for include:
  • Availability of module electives 
  • Flexibility on the duration of the course (can you extend the timeline if you need to?) 
  • Mandatory residential (visits to campus)
  • The amount of study time required each week 
  • Timings and frequency of synchronous sessions 
It’s important that you have a solid understanding of what will be expected of you when you enroll in the course and how much flexibility there will be to make the course right for you.

Of course, everybody’s criteria will be different, but it’s worth knowing that the Universities work to provide accessible, flexible and credible degrees to take you further in your career. For more information on the courses they offer, complete the request for information form, or contact our admissions team, who are available to discuss all of these considerations to help you find the right course for you.

Previous article - Tarikh Akhir Pengeposan Pos Laju Raya 2018

29 Mei 2018

Tarikh Akhir Pengeposan Pos Laju Raya 2018


Tarikh Akhir Pengeposan Pos Laju Raya 2018.  Syarikat kurier nombor satu negara, Pos Laju Malaysia, telah mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung tarikh akhir pengeposan item sebelum Aidilfitri yang bakal menjelang.

Bagi anda yang ingin menggunakan khidmat Pos Laju, anda dinasihatkan supaya membuat pengeposan untuk destinasi dalam negara sebelum atau pada 9 Jun 2018. Ini membolehkan Pos Laju dapat melakukan penghantaran kepada penerima sebelum hari raya yang dijangka pada 15 Jun 2017.

Tarikh Akhir Pengeposan Pos Laju Raya 2018

 

Segala serahan item yang diserahkan selepas 9 Jun akan mengakibatkan barang lambat sampai kepada penerima. Ini kerana hanya akan dilakukan selepas cuti Aidilfitri iaitu mulai 18 Jun. Walau bagaimanapun, Pos Malaysia masih menerima pengeposan sehingga 14 Jun.


Ini memudahkan syarikat kurier dan pelanggan untuk memastikan segala item penting dapat dihantar kepada penerima sebelum hari raya.

Diharap informasi ini dapat membantu anda dalam merancang pembelian secara online. Peniaga dan pembeli perlu alert agar tidak berlaku salah faham atau tertunggu-tunggu "kenapa barang lambat sampai."

Entri sebelum ini - 6 Perkara Yang Anda tidak Tahu Tentang Datuk Seri Amar Singh

Terima kasih kerana membaca - Tarikh Akhir Pengeposan Pos Laju Raya 2018

27 Mei 2018

6 Perkara Yang Anda tidak Tahu Tentang Datuk Seri Amar Singh


Nama Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID), Datuk Seri Amar Singh menjadi sebutan sejak mengetuai siasatan skandal berprofil tinggi, 1MDB.


Amar Singh mengepalai operasi penggeledahan rumah bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak di Jalan Langgak Duta dan dua unit kediaman ahli keluarga Najib di Menara Pavillion.

Sejak sidang media yang berlangsung di hadapan Menara Pavilion, netizen tidak putus-putus memuji Amar Singh. Mana tidaknya, beliau menjawab soalan yang diajukan para wartawan dengan tenang dan dalam masa sama menghormati tugas mereka. But in also in a funny way. Malah, ramai yang memuji kepetahan Amar Singh bertutur dalam Bahasa Melayu.

Wartawan: Datuk Seri, bila penggeledahan ini akan tamat?
DS Amar Singh: Ia akan tamat bila ia tamat.

AHAHA! Savage.

Siapa DS Amar Singh ni? Kenapa sebelum namanya jarang kita dengar? Ataupun baru sekarang ramai yang teruja nak tahu perkembangan politik sejak BN kalah pada PRU14. Berikut merupakan latar belakang ringkas Amar Singh.

4 Perkara Yang Anda tidak Tahu Tentang Datuk Seri Amar Singh


1. Beliau mempunyai kelulusan dan pelbagai bidang akademik
Selain mempunyai Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari University Buckingham, Amar turut mempunyai Ijazah Sarjana Muda Sains dari Universiti Malaya (UM) , Ijazah Sarjana (Master) Keadilan Jenayah dari UM, dan Diploma Undang-Undang Syariah dan Amalan dari Universiti Islam Antarabangsa (UIAM).


2. Amar Singh telah menyertai PDRM selama 35 tahun.
Amar memulakan kariernya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh selepas tamat latihan pada 1983. Disebabkan kredibiliti dan disiplinya, beliau sering dinaikkan pangkat dan memegang beberapa jawatan PDRM.

3. Amar Singh menjadi pegawai polis berbangsa Sikh pertama yang memegang jawatan Ketua Polis Kuala Lumpur.
Pada 2016, beliau dinaikkan pangkat kepada Ketua Polis Kuala Lumpur. Menurut beliau, ia sebagai satu penghormatan untuk kaum minoriti di Malaysia. Dalam satu temubual Amar berkata:

"Ini membuktikan pihak PDRM tidak pernah mengamalkan sikap perkauman dalam memilih pegawai mahupun melaksanakan tugas."

Kira-kira setahun kemudian, beliau sekali lagi dinaikkan pangkat kepada Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID) hinggalah ke hari ini.


4. Bapa dan datuknya juga polis
Bapa Amar, Ishar Singh, menyertai Polis Negeri-Negeri Melayu Bersekutu pada 1939 setahun selepas datang ke Tanah Melayu dari Punjab. Manakala, datuknya, Bachan Singh, berpangkat Kosntabel sekitar tahun 1900.

5. Amar pernah mengendalikan kes besar yang mendapat liputan meluas
Seperti kes bekas Eksrkutif Kanan PedroSaudi International, Xavier Andre Justo, penyiasatan kes pembunuhan berprogil tinggi melibatkan Mona Fandey, dan kebakaran maut di Pusat Tahfiz Darul Ittifaqiyah.

6. Amar Singh sepatutnya bersara pada Jun ini.
Bagaimanapun, kerana penglibatan dan peranan pentingnya dalam penyiasatan kes skandal IMDB, Amar Singh mungkin akan melanjutkan tempoh perkhidmatannya.

Sekarang dah tahu kan serba sedikit tentang latar belakang DS Amar Singh ni. Sehingga sekarang masing-masing masih menunggu perkembangan terkini tentang penggeledahan rumah Najib.
sumber: NST


21 Mei 2018

Siapa Dr Maszlee Malik? Ini Biodata Ringkas Tentang Menteri Pendidikan Malaysia


Siapa Dr Maszlee Malik? Ini Biodata Ringkas Tentang Menteri Pendidikan Malaysia.

Pada 18 Mei 2018, Dr Maszlee dilantik sebagai Menteri Pendidikan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sebelum ini, Tun Mahathir sendiri mengumumkan beliau akan memegang jawatan itu. Tetapi merujuk kepada manifesto Pakatan Harapan, Perdana Menteri tidak dibenarkan memegang mana-mana portfolio. Maka jawatan Menteri Pendidikan diserahkan kepada Dr Maszlee Malik. Ada yang tertanya-tanya, siapa Dr Maszlee ni?


Dr Maszlee mewakili Parti Pribumi BERSATU Malaysia (PPBM) pada 12 Mac 2018 dan memenangi kerusi Parlimen Simpang Renggam, Johor.

Nama beliau dalam politik tidaklah sebesar Rafizi Ramli atau Nurul Izzah. Tetapi mengapa Tun Mahathir melantik beliau memegang salah satu porfolio terpenting negara. Malah rata-rata pemerhati politik juga bersetuju dan mengatakan pemilihan Dr Maszlee adalah tepat.

Biodata ringkas dan latar belakang Dr. Maszlee Malik  


1. Anak kelahiran Johor ini mendapat pendidikan awal di Sekolah Temenggong Abdul Rahman (STAR) (2), kemudiannya menyambung pengajian di Maktab Sultan Abu Bakar (English College).

2.  Beliau kemudiannya telah menyertai Madrasah al-Quran Waddin pada 1989 dan seterusnya ke Maahad Johor.

Baca juga: Senarai Penuh Menteri Kabinet Malaysia 2018

3. Dr Maszlee menyambung pengajiannya ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di Universiti Al-Bayt, Jordan dan kemudiannya di Universiti Malaya. Kedua-duanya dalam bidang Fizq dan Usul Al-Fiqh.


4. Di atas kecintaannya terhadap ilmu tadbir urus, beliau kemudian meneruskan pengajian ke peringkat Ijazah Doktor Falsafah di Schools of Governments and International Affairs (SGIA) di Universiti Durham, England. Pada 2011, Dr Maszlee pulang dengan gelaran PhD dalam bidang Good Governance.
Sebelum PRU14, beliau bertekad untuk memberikan pendidikan yang lebih baik buat golongan yang kurang berkemampuan dan setiap orang menerima pelajaran yang sama rata.
Prior to the 14th General Election, he had said that he would like to see a better education for the less fortunate people and equal opportunity for everybody.

5. Bermula tahun 2000 Dr Maszlee aktif sebagai tenaga pengajar dengan menyertai Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM). Beliau bertugas sebagai pensyarah kanan di Jabatan Fiqh dan Usul al-Fiqh di Kuliyah Ilmu Wahy dan Sains Kemanusiaan.


6. Pada ketika itu jugalah beliau sangat aktif dalam beberapa pertubuhan untuk menyampaikan ilmu kepada anak muda seperti:

- Ahli Multaqa Asatizah dan Du’at (MURSHID)
- Penasihat ahli lembaga kepada beberapa NGO dan badan pendidikan seperti:
  • Teaching for the Needs (TFTN) 
  • Pusat Pendidikan Downsyndrome Orkids (ORKIDS)  
  • Pertubuhan Darul Fitrah  
  • IDEAS Autism Centre  
  • Lembaga Pusat Pendidikan al-Amin
- Penaung kepada Kelab Penyokong Kelab Bola Sepak Manchester City Malaysia.
-Ahli Dewan Pewakilan Nasional Pertubuhan IKRAM Malaysia

Tidak cukup dengan itu, ada yang menggelarkannya sebagai Ustaz Dr Maszlee Malik kerana beliau aktif sebagai moderator debat, wacana politik, penganalisis politik Timur Tengah, pemikir politik Islam dan gerakan Islam kontemporari.

Dr Maszlee Malik's books

Dalam masa yang sama, Dr Maszlee turut menulis sebuah beberapa buah buku bertajuk:
  1. Generasi Kedua Politikal Islam
  2. Pemburu Kesepian di Bumi Geordy
  3. Risalah Pemuda Muslim
Dalam satu temubual selepas perlantikannya sebagai Menteri Pendidikan, Dr Maszlee bertekat untuk memperbaiki sistem pendidikan Malaysia. Beliau percaya kaedah baharu perlu disuntik supaya tidak terlalu memfokuskan kepada ranking dan jumlah A dalam peperiksaan.

Anda boleh baca pandangan Dr.Maszlee dalam bidang politik dalam blog beliau di > http://maszleemalik.blogspot.my/

So, there you go. Biodata Dr Maszlee Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia 2018. Semoga dapat menjalan tugas dengan amanah untuk tempoh lima tahun akan datang!

17 Mei 2018

Ketuk-Ketuk Ramadan 2018

Ketuk-Ketuk Ramadan 2018


Ketuk-Ketuk Ramadan 2018. Seperti tahun-tahun sudah, saluran RTM1 akan menyiarkan program masakan yang cukup popular, iaitu Ketuk-Ketuk Ramadan.

Program yang bersiaran setiap hari sepanjang Ramadan ini bagaikan sudah menjadi rancangan wajib tonton. Ini kerana Ketuk-Ketuk Ramadan menampilkan selebriti tanah air menunjukkan kemahiran memasak mereka. Dalam masa yang sama mereka turut berkongsi resepi menarik untuk sajian berbuka puasa.

Baca juga: Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Kering dan Berminyak


Rancangan terbitan JS Pictures yang dihoskan oleh Sheila Rusly ini ditaja oleh pasar raya Giant sebagai lokasi penggambaran. Turut tersenarai sebagai penaja adalah Dnars Skincare, PLUS, dan Tefal.


Jika Ketuk-Ketuk Ramadan 2017 menampilkan selebriti  lama dan baharu, bagaimana pula tahun ini? Artis jemputan mana yang akan tampil memasak dan dalam masa yang sama berkongsi perkembangan terbaharu mereka? Tahun ini mereka bakal menampilkan Zizan Razak, Ismail Izzani, Raysha Rizrose, Nabila Razali, Wawa Zainal, dan ramai lagi.

Saksikan rancangan ini setiap hari sepanjang Ramadan, pada pukul 12.30 tengah hari, di Tv1 dan anda turut boleh menontonnya secara online di laman web rasmi RTM. Saya tinggalkan link di bawah.

Ketuk-Ketuk Ramadan 2018 

1. Roslan Shah - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_1_(s11)
2. Fizo Omar - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_2_(s11)
3. Rizman - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_3_(s11)
4. Ismail Izzani - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_4_(s11)
5. Ucop - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_6_(s11)
6. Bell Ngasri - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_5_(s11)
7. Wawa Zainal - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_7_(s11)
8. Raysha Rizrose - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_8_(s11)
9. Nabila Razali - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_9_(s11)
10. Eirma Fatima - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_10_(s11)
11. Shuk (Balas) - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_11_(s11)
12. Haqiem Rusli - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_12_(s11)
13. Ifa Raziah - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_13_(s11)
14. Datuk Adi Putra - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_14_(s11)
15. Ayda Jebat - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_15_(s11)
16. Fad Bocey - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_16_(s11)
17. Hael Husaini - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_17_(s11)
18. Atu Zero - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_18_(s11)
19. https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_19_(s11)
20. Black Hanifah - https://myklik.rtm.gov.my/programs/Ketuk_Ketuk_Ramadan/Episode_20_(s11) 

Terus kembali ke entri ini sebab saya akan update episod terkini Ketuk-Ketuk Ramadan 2018 supaya anda tidak terlepas!

Entri sebelum ini -  Fakta Menarik Deadpool

12 Mei 2018

Senarai Menteri Kabinet Malaysia 2018


Senarai Menteri Kabinet Malaysia 2018. Setelah Pakatan Harapan (PH) berjaya memenangi Pilihan Raya Umum ke-14, maka terbentuklah kerajaan baharu. Kemenangan ini membolehkan Pakatan Harapan menerajui Kerajaan Persekutuan untuk tempoh lima tahun.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menamakan tiga menteri utama iaitu Menteri Kewangan, Menteri Pertahanan, dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri.

Baki TUJUH kementerian bakal diumumkan selewat-lewatnya minggu hadapan. Tun Mahathir juga menegaskan kesemua menteri yang bakal mengisi portfolio tersebut akan diisi dengan seimbang oleh parti gabungan PKR, DAP, PPBM dan Amanah.

Senarai penuh Menteri Kabinet Malaysia 2009
  • Menteri Kewangan: Lim Guan Eng
  • Menteri Pertahanan: Mohammad Sabu
  • Menteri Keselamatan Dalam Negeri: Tan Sri Muhyiddin Yassin
  • Menteri Pendidikan: Dr Maszlee Malik
  • Menteri Hal Ehwal Wanita dan Kebajikan: Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
  • Menteri Hal Ehwal Ekonomi: Datuk Seri Mohamed Azmin Ali
  • Menteri Pembangunan Luar Bandar: Rina harun 
  • Menteri Perumahan dan Kerjaan Tempatan: Datuk Zuraida Kamaruddin
  • Menteri Pengangkutan: Anthony Loke Siew Fook
  • Komunikasi dan Multimedia: Gobind Singh Deo
  • Menteri Tenaga Manusia: M Kulasegaran
  • Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani: Salahuddin Ayub
  • Menteri Kesihatan: Dr Dzulkefly Ahmad 
  • Menteri Belia dan Sukan: Syed Saddiq Syed Abdul Rahman
  • Menteri Pembangunan Usahawan:  Mohd Redzuan Yusof
  • Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli: Dr Xavier Jayakumar
  • Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Koperasi & Kepenggunaan: Saifudin Nasution Ismail
  • Menteri Kerja Raya: Baru Bian
  • Menteri Luar: Saifuddin Abdullah
  • Menteri Tenga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim & Alam Sekitar: Yeo Bee Yin 
  • Menteri Pelancongan dan Seni Budaya: Datuk Mohd Din Ketapi 
  • Menteri Wilayah: Khalid Samad
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri: Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa (Hal Ehwal Agama)
  • Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri: Darell Leiking
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri: Liew Vui Keong (Undang-Undang)
PM turut memberi bayangan wanita dan suara orang muda akan menjadi pertimbangan utama untuk mengisi portfolio kabinet.

Senarai Penuh Menteri Kabinet Malaysia 2018. (Klik untuk besarkan gambar)


Dalam pada itu, Tun Mahathir turut menubuhkan Majlis Penasihat yang diisi oleh bekas tokoh ekonomi iaitu:
  • Tan Sri Zeti Akhtar Aziz (bekas Gabenor Bank Negara)
  • Tun daim Zainuddin (bekas Menteri Kewangan)
  • Tan Sri Hassan Merican (bekas Presiden & CEO Petronas)
  • Robert Kuok (tokoh perniagaan)
  • Profesor Dr Jomo Kwame Sundaram (Pakar Ekonomi)
Tujuan penubuhan Majlis Penasihat

Majlis Penasihat ini berfungsi untuk menasihati kerajaan mengenai hal-ehwal ekonomi dan kewangan negara semasa tempoh peralihan mengikut kepakaran masing-masing.

Pasukan ini akan membantu dalam membentuk polisi dan program untuk mencapai janji 100 hari yang dibuat PH kepada rakyat. Oleh itu, tempoh hayat pasukan ini adalah 100 hari sahaja.

Semoga semua Menteri Kabinet yang dibina 2018 dalam menjalankan tugas dengan bertanggungjawab dan amanah sepanjang memikul tugas berat ini. Bukan mudah untuk memberntuk kerajaan baharu apatah lagi perlu membersihkan segala permasalahan yang ditinggalkan kerajaan sebelum ini.

Entri sebelum ini - Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Kering dan Berminyak