Memaparkan catatan dengan label informasi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label informasi. Papar semua catatan

Ahad, 15 September 2019

,
Bagaimana cara semak dan bayar bil TM Unifi dan Streamyx dengan mudah? Untuk pengetahuan, Telekom malaysia (TM) kini menyediakan aplikasi 'myUnifi' untuk memudahkan pelanggan semak bil perkhidmatan yang disediakan oleh TM.

Jika sebelum ini pelanggan boleh menyemaknya dari portal unifi.com.my, kini anda boleh melakukannya dengan mudah melalui aplikasi myUnifi pada telefon bimbit sahaja.


Lebih mudah dan cepat berbanding menggunakannya pada laman web.

Sebagai pelanggan Streamyx, aplikasi ini memang sangat membantu untuk membuat bayaran dan menyemak bil terkini dan terdahulu. Untuk itu, saya akan tunjukkan cara-cara untuk membuat bayaran bil Streamyx. Pengguna wifi Unifi atau bil telefon TM juga menggunakan cara sama.

Muat turun aplikasi myUnifi dari Google PlayStore (Android) atau App Store (iOS) terlebih dahulu.


Selesai muat turut anda perlu log in ke akaun. Caranya mudah sahaja, cuma masukkan email dan cipta satu password. Untuk mengesahkan akaun TM, masukkan nombor akaun Streamyx/Unifi anda.

Cara Bayar Bil TM Unifi Streamyx dengan Aplikasi myUnifi


Langkah 1: Buka aplikasi myUnifi dan pilih 'Pay Bills'.
Anda juga boleh bayar bil untuk orang lain dengan pilih 'Pay for anyone'. Contohnya tolong bayarkan bil telefon TM untuk ibu bapa.

Langkah 2: Pilih 'Pay my bills' untuk membayar bil terkini.



Langkah 3: Jumlah bil terkini. Sebagai contoh, bil terkini adalah RM69.95 seperti gambar di atas.

Langkah 4: Pilih 'Pay RM69.95' untuk meneruskan pembayaran.



Langkah 5: Pada langkah ini anda kan diberi pilihan sama ada untuk membuat bayaran menggunakan Credit/debit cardatau perbankan online.

Langkah 6: Anda akan dibawa ke portal bank pilihan untuk meneruskan pembayaran.



Selepas membuat pembayaran, email pengesahan akan dihantar. Rekod pembayaran akan disimpan di bahagian 'Overview' untuk rujukan di masa akan datang.

Senang bukan? TM bill payment menjadi lebih mudah berbanding kaedah 'Jompay Unifi' pada portal perbankan.

[Baca] Cara Bayar Bil Astro, TM, Unifi, TNB, Air dengan JomPAY CIMB 

Apa lagi yang boleh anda lakukan dengan aplikasi myUnifi ini? Aplikasi ini sebenarnya memudahkan pelanggan TM untuk menguruskan apa sahaja perhidmatan yang ditawaran oleh mereka. Senang cerita, semua servis yang disediakan disatukan dalam satu aplikasi sahaja.



Kegunaan aplikasi myUnifi


  • Membuat semakan bil servis yang anda langgan
  • Bayar bil Unifi atau TM dengan mudah
  • Sejarah pembayaran bil
  • Lihat promosi istimewa seperti pakej Unifi dan Streamyx
  • Khidmat pelanggan TM yang beroperasi 24 jam

Melaporkan masalah kepada pegawai khidmat pelanggan
Berkenaan TM careline, sebelum ini anda boleh menghubungi talian '100' untuk melaporkan sebarang masalah. Kini, talian berkenaan hanya beroperasi pada waktu berkerja sahaja iaitu dari 9 am hingga 5.30 pm sahaja.

Kelebihan aplikasi myUnifi


  • Dapat membuat bayaran semua jenis perkhidmatan TM
  • Mendapat notifikasi jumlah bil setiap bulan
  • Mendapat kod voucher istimewa seperti dari Zalora, Tune Hotel, dan Legoland
  • Boleh buat pembayaran bil untuk orang lain.
  • Aplikasi mesra pelanggan dan senang untuk dinavigasi

Unifi Lite - RM69 sebulan


Eh, anda tahu tak tentang pakej Unifi Lite? Pengguna Streamyx sedia ada akan menikmati pakej baru pada harga RM69 sebulan dengan data berkelajuan sehingga RM8Mbps (tanpa had).

Manakala pelanggan baharu Streamyx akan menikmatinya pada harga RM89 sebulan.


Ia merupakan pakej istimewa buat pelanggan Streamyx yang tidak boleh menaik taraf wifi kepada Unifi kerana tidak mendapat liputan.

Saya pun plan nak upgrade Streamyx. Nanti saya kongsikan cara memohon Unifi Lite ini dalam artikel akan datang.

Jadi mulai bulan hadapan bolehlah anda bayar bil TM dengan aplikasi myUnifi!

Sabtu, 31 Ogos 2019

,
5 Kedai Bubble Tea di Kota Bharu | Trend minuman bubble tea masih belum reda. Sejak viral tempoh hari, demam meminum minuman yang berasal dari Taiwan itu berterusan sehingga ke hari ini.

Keenakan bebola hitam kenyal ini seolah sebagai penambah rasa kepada air pelbagai perisa. Memang sedap, sehingga penggemarnya sanggup beratur panjang demi bubble tea yang turut dipanggil 'boba' ini.

Berikutan permintaan tinggi, kedai minuman yang menjual bubble tea semakin banyak beroperasi. Malah, gerai air balang juga tidak mahu melepaskan peluang untuk menjual minuman yang menjadi kegilaan ramai itu. Ada juga yang menambah 'cheese brulee' sebagai perisa tambahan.

Baca: Status Halal Xing Fu Tang Menurut Jakim

So far, Xing Fu Tang dan The Alley tak ada di Kota Bharu. What a bummer, teringin juga nak rasa dan join sekali kegilaan terhadap minuman ini. Jangan risau, jom lihat antara kedai boba di Kota Bharu yang boleh anda terjah.

6 Kedai Bubble Tea / boba di Kota Bharu


Richiamo Coffee


Merupakan rangkaian kafe berasaskan kopi. Menawarkan kopi premium enak buat penggemar kopi. Bukan sekadar kopi, Richiamo Coffee turut menyediakan pelbagai jenis minuman lain seperti pelbagai jenis air coklat, teh, serta jus segar.

Richiamo menawarkan minuman 'Brown Sugar Boba Milk' untuk memenuhi permintaan ramai. Nampak lemak berkrim kan? Ia cuma berharga RM9.90 sahaja.



Selain kopi, Richiamo yang terletak di Lembah Sireh turut menyediakan variasi piliha pencuci mulut dan makanan Barat.

Waktu operasi: 10 am -12 am
Alamat:  PT 410, NO 7-C, Bandar Lembah Sireh, 15050 Kota Bharu, Kelantan

Yoohoo Dessert Cafe


Nama pun 'dessert cafe', tentulah menu di sini lebih terarah kepada pencuci mulut dan minuman menarik sahaja.

Menu signature di sini adalah 'kakigori' iaitu hidangan yang berasal dari Jepun. Kakigori merupakan ais parut pelbagai perisa yang dicurahkan dengan susu. Antara perisa menarik yang ada adalah coklat, strawberry, caramel, matcha, gula melaka, teh ais, dan banyak lagi. Malah, ada juga yang dihidangkan bersama bebola boba.




Untuk minuman boba pula, mereka menyediakan Brown Sugar Fresh Milk Boba enak.

Saya yakin anda pasti rambang mata melihat menu mereka yang menyelerakan apatah lagi kesemuanya begitu comel!

Waktu operasi: 1 pm - 11 pm
Alamat: PT373, Jalan Sri Cemerlang 7/27, Bandar Kota Bharu, 15300 Kota Bharu, Kelantan

Kopi Mesin


Antara tempat makan menarik di Kelantan yang wajib anda cuba! Cukup popular di kalangan golongan muda, Kopi Mesin menawarkan variasi pilihan kopi menarik untuk para pelanggan.

Ia bukan sekadar kedai kopi biasa, tetapi menggunakan biji kopi berkualiti dari Brazil, Papua New Guinea, dan India.


Tidak minum kopi? Usah risau, kerana banyak lagi pilihan minuman sedap seperti coklat, teh, dan minuman berperisa yang lain. Boba milk turut dijual dengan harga berpatutan.

Selain itu, hidangan western seperti chicken chop, speghati, nachos, serta pelbagai jenis kek turut dijual. Dibuka seawal pagi,Ia juga merupakan tempat sarapan sedap di Kota Bharu dengan juadah nasi lemak serta roti bakar.

Kopi Mesin membuka dua buah cawangan setakat ini iaitu di Lundang, dan di Langgar.

Waktu operasi: 7 am - 1am
Alamat: 4663B, Jalan Sultan Yahya Petra, Langgar, 15200 Kota Bharu, Kelantan

Tiny Elephant


Salah satu kafe hipster di Kota Bharu yang menjadi kegilaan golongan muda di sini. Mereka turut menawarkan Boba Fresh Milk dengan harga RM10. Melalui review pelanggan di laman sosial, Boba Fresh Milk mereka sedap, creamy, dan bobanya tidak terlalu manis.



Menu lain yang ada di Tiny Elephant - Soft Serve & Coffee adalah hidangan western, pencuci mulut, dan pelbagai jenis kopi.

Tiny Elephant Wakaf Che Yeh turut menyediakan menu sama.

Waktu operasi: 12.30 pm - 12.30 am
Alamat: 1122, T/B, Jalan Tengku Petra Semerak, Bandar Kota Bharu, 15000 Kota Bharu, Kelantan

Coolblog


Seingat saya, Coolblog adalah antara pelopor minuman berperisa dengan boba di Malaysia. Coolblog memperkenalkan Milk Tea with pearls. Pearls to boba lah! Bukan main banyak lagi perisa minuman yang ditawarkan.


Ketika trend boba ini sedang hangat, Coolblog hadir dengan Black Tiger Premium Milk Tea and Coffee. Pelanggan boleh pilih di antara teh atau kopi premium dengan boba gula perang istimewa. Harganya cuma RM6.50 sahaja.

Tealive


Jenama minuman teh, Tealive sudah tidak perlu diperkenalkan lagi. Bukan hanya keenakan minumannya tetapi pertikaian di antara Chatime vs Tealive yang berpanjangan.

Tealive menjadi kegemaran ramai dek kerana menawarkan pelbagai jenis minuman enak. Biarpun memfokuskan teh, air coklat, kopi, dan jus segar juga digemari pelanggan.

eunicechow.com

Bang Bang Milk Tea yang disertakan dengan boba agak popular ketika ini. Harganya cuma RM7.45 sahaja.

But my personal favorite adalah Strawberry Pudding dan Ice Plum Cooler (air asam boi)

Nah, itu dia antara kedai boba dan bubble tea di Kota Bharu. Tapi sekarang ni dah banyak gerai tepi jalan yang menjual boba. Harganya jauh lebih murah dan boleh tahan sedap!

Selasa, 11 Jun 2019

,
Xing Fu Tang tidak halal? Banyak betul makanan serta minuman baharu. Minuman jenis bubble tea sudah lama menjadi trend. Kedai minuman bubble tea pula semakin banyak dibuka, bahkan ia menawarkan variasi pilihan kepada pelanggan.

Minuman yang berasal dari Taiwan ini sebenarnya sejenis teh bercampur susu dengan rasa karamel yang enak. Ditambah dengan bebola hitam yang dipanggil 'black pearl' bersifat kenyal yang menjadi kegemaran ramai.

Ia kini menjadi salah satu tempat makan menarik yang boleh anda terjah. 


Terbaharu, kedai minuman bubble tea, Xing Fu Tang tiba-tiba menjadi sebutan warga internet. Ini adalah gara-gara sambutannya yang luar biasa. Ada yang bebelinya dalam jumlah yang banyak. Malah, ada yang sanggup beratur panjang semata-mata untuk menikmati bubble tea ini.


Xing Fu Tang halal atau tidak?


Oleh itu, viral di media sosial beberapa hari lepas di mana terdapat segelintir netizen mempersoalkan status halal bubble tea Xing Fu Tang. Ini kerana ia dioperasikan oleh peniaga bukan Islam dan ia tidak memiliki sijil Halal.

Ramai yang menggesa umat Islam supaya tidak meminumnya kerana status Halalnya tidak terjamin. kedai minuman seumpamanya, The Alley turut berdepan isu sama.


Maklumlah sebagai orang Islam, mencari yang bersih dan Halal itu wajib. Jangan pula hanya kerana terkenal, kita terus meminumnya. Kata netizen lagi, kandungan unsur khinzir bukanlah faktor utama. Banyak lagi faktor yang menyebabkan ia tidak halal.

Status Halal Xing Fu Tang Menurut JAKIM


Terkesan dengan isu ini, premis Xing Fu Tang tampil memberikan kenyataan kepada laman web Bubble Tea Malaysia.


Mereka menkawa telah mendapat sijil  Halal dari Taiwan dan semua menu tidak mengandungi alkohol dan khinzir.

[Baca] Makette Steamboat and Grill Tempat Makan sedap di Kota Bharu

Akan tetapi mereka masih belum mendapat Sijil Pengesahan Halal Malaysia dari Jabatan Agama Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Ini disahkan sendiri oleh JAKIM.

Berdasarkan semakan pihak kami atas nama premis makanan Shihlin Taiwan Street and Snacks dan Xing Fu Tang Malaysia, ianya belum memiliki Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

Elakkan keraguan anda dengan mengutamakan premis makanan yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia atau logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

Ianya bukan sahaja dijamin halal, malahan toyyiban iaitu suci, bersih dan selamat serta mengikut garis panduan, prosedur, standard serta perundangan berkaitan halal yang telah ditetapkan.

Pada saat artikel ini ditulis, Xing Fu Tang masih beroperasi seperti biasa di lokasi, 88G, Jalan SS 15/4, Ss 15, 47500 Subang Jaya, Selangor.

Soal Xing Fu Tang halal atau tidak ini sebenarnya terpulang pada diri sendiri. Ia telah mendapat sijil Halal dari Taiwan. Cuma belum disahkan JAKIM. Jika was-was jangan minum. Banyak lagi kedai bubble tea yang boleh anda pilih.

Ahad, 31 Mac 2019

,
Netflix vs iFlix Yang Mana Lebih Baik | Perkhidmatan penstriman video semakin diterima ramai termasuklah di Malaysia. Dengan kandungannya yang pelbagai dan menghiburkan, masing-masing tidak mahu melepaskan peluang untuk melanggan demi menonton filem dan siri kegemaran. Di Malaysia, kita didedahkan dengan dua penstriman utama iaitu Netflix dan iFlix.

Sebelum itu saya ingin terangkan apa itu Netflix dan iFlix? Ia adalah syarikat penstriman video yang menawarkan pelbagai kandungan hiburan seperti filem, siri, dokumentari, dan banyak lagi. Kandungan ini hanya boleh ditonton melalui peranti pintar dan sambungan internet.


Apa yang best tentang penstrima video ini adalah anda boleh menonton rancangan kegemaran tanpa henti, tidak perlu menunggu episod baharu, dan tiada iklan.

Persoalannya, yang mana patut anda langgan? Yang mana satukah yang berbaloi dan sesuai dengan kemampuan citarasa anda?

Jom lihat antara kelebihan dan kekurangan antara Netflix dan iFlix ini.

Kandungan


Netflix


Tiada siapa yang boleh menyangkal yang Netflix menawarkan kandungan yang jauh lebih menarik. Ribuan filem dan siri tv popular dari Amerika Syarikat yang boleh anda tonton. Lebih menarik Netflix sendiri memilik banyak kandungan original.

Kandungan original bermaksud ia tidak disiarkan di mana-mana platform dan hanya boleh ditonton oleh pelanggan Netflix sahaja.


Antara original movies dan seiris popular adalah seperti Black Mirror, Velvet Buzzsaw, To All The Boys I've Loved Before, Bird Box dan banyak lagi.

Bagi siri tv pula, Netflix menyiarkan banyak siri eksklusif berkualiti serta menarik. Sampai saya pun mula terjebak. Pada saya, siri terbaik yang pernah saya tonton di Netflix setakat ini adalah Stranger Things dan The Haunting of Hill House. Anda boleh baca review di pautan:

Ulasan Stranger Things Season 1 / Season 2
Ulasan The Haunting of Hill House
Ulasan 13 Reasons Why

Untuk peminat setia Marvel, siri original seperti Jessica Jones, The Punisher, Defenders, dan Daredevil.

Netflix juga sudah mula menyiarkan filem Melayu seperti One Two Jaga, Paskal, dan Pulang.

Akan tetapi penonton Netflix Malaysia tidak dapat menikmati kandungan seperti di USA. Ini adalah berikutan masalah perlesenan. Ramai menggunakan VPN  untuk mengakses kandungan penuh.

iFlix


Kandungan iFlix juga menarik dan lebih dekat dengan hati rakyat Malaysia. Siri Friends, Big Bang Theory, How I Met Your Mother, Mr Robot, Gotham, boleh ditonton oleh pengguna. Pilihan filem juga menarik dan pelbagai genre dan bahasa


Memandangkan ia adalah penstriman di Asia sahaja (buat masa sekarang) maka banyaklah kandungan filem Melayu, Hindi, Korea, dan Filipina di iFlix. 
Bagitu juga dengan peminat bola sepak tempatan. Anda boleh tonton Liga Malaysia di iFlix secara Live. Memandangkan cuma beberapa perlawanan sahaja disiarkan di kaca tv, iFlix mengambil langkah untuk menyiarkan Liga Super, Piala FA, dan Piala Malaysia, Sumbangsih, serta perlawanan terpilih dari Liga Perdana.

Kualiti Visual dan Audio


Netflix selangkah dihadapan dalam menawaran kualiti visual. Mereka menawarkan resolusi SD, HD dan UHD. Menontonnya pada peranti yang menyokong kualiti 1080 memang mantap!

Untuk iFlix pula, mereka mula menyokong kualiti HD pada 2017 dan turut menaik taraf audio yang lebih baik. Ia dapat dinikmati oleh semua pengguna mobile, komputer, dan Chromecast.


Menonton rancangan kegemaran dalan resolusi tinggi ini perlu menggunakan internet berkelajuan tinggi. Seeloknya 5 Mbps ke atas.

Penapisan konten dewasa


Netflix


Kecoh baru-baru ini di mana Ahli Parlime Barisan Nasional (BN) mahu kerajaan menapis babak berunsur seksual dan LGBT yang dilihat semakin berleluasa di Netflix.

Ya, tidak dinafikan Hollywood semakin berani menyemai budaya LBGT dalam karya mereka.


Saya baru sahaja selesai menonton The Umbrella Academy, iaitu sebuah siri 10 episod. Siri ini juga menyelitkan unsur LGBT di dalamnya. Memandangkan ia berkonsepkan superhero, maka sudah tentulah menarik perhatian golongan kanak-kanak.

Untuk mengelak anak-anak dari menontonnya, anda perlu mengawasi dengan tidak membenarkan mereka dalam menonton rancangan yang diklasifikasikan 'MATURE'.


Buat masa sekarang Netflix tidak menapis kandungan mereka. Harap di masa akan datang Netflix mempunyai butang 'skip' untuk babak seks. Dan ini boleh menjadikan kelebihan Netflix Malaysia.

iFlix


Berita baik, kerana iFlix menapis kandungan mereka. Mungkin kerana ia berpengkalan di Asia, dan budaya orang Asia lebih sopan. Mereka menapis babak Hallelujah dalam Watchmen.

Ditonton pada pelbagai peranti


Kedua-dua Netflix dan iFlix boleh ditonton pada smart tv, telefon pintar, tablet, dan computer. Jika anda ingin menontonnya pada skrin besar tetapi tidak memiliki smart tv, anda boleh menggunakan Chromecast.

[+] Chromecast 3 RM187 (Beli DI SINI)

Netflix turut boleh ditonton melalui PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 dan Xbox One.

Harga


Antara faktor penting lain yang perlu diambil kira sebeli melanggan Netflix atau iFlix adalah harga. iFlix jauh leboh murah berbanding Netflix. Perlu diambil kira, Netflix mempunyai ratusan kandungan original berkualiti serta menampilkan pelakon A-list seperti Sandra Bullock, Ben Affleck, Will Smith, dan ramai lagi.

Harga iFlix Malaysia 2019
  • Sebulan - RM10
  • Setahun - RM96

[Baca] Cara Daftar Netlfix Malaysia
[Baca] Cara Daftar iFlix Malaysia

Harga Netflix Malaysia 2019 
Terdapat TIGA jenis pakej bulanan disediakan iaitu:
  • Basic - RM33
  • Standard - RM42
  • Premium - RM51

Setiap pakej memiliki kelebihan dan kekurangan masing-masing dan anda boleh rujuk gambar di bawah.


Cara bayar iFlix dan Netflix Malaysia


Anda boleh menontonnya secara percuma selama sebulan. Sekiranya berpuas hati, anda boleh melanggan secara bulanan menggunakan kad kredit.

Bahkahn, 7 Eleven turut menjual gift card Netflix dan iFlix. Card ingin mengandungi nombor kod langganan sebulan.


Sekiranya anda merupakan pelanggan TM Unifi, anda sudah memperoleh langganan iFlix secara percuma selama setahun.

Kelebihan Netflix dan iFlix


  • Murah
  • Ribuan siri TV & filem paling popular
  • Terdapat siri dan filem Melayu
  • Visual berkualiti di semua peranti
  • Muat turun dan tonton di luar jaringan
  • Tiada kontrak, boleh unsubscribe bila-bila masa
  • Tiada iklan
  • Sarikata dalam Bahasa Melayu, Cina, Tamil & transkrib dalam Bahasa Inggeris

Kesimpulan


Jika ditanya, Netflix Vs iFlix yang mana lebih baik? Itu terpulang pada keperluan, citarasa, dan bajet. Kandungan Netflix lebih baik kerana ia penstriman international dan banyak original content, tetapi agak mahal. Manakala iFlix pula lebih kepada kandungan Asia dan menepati citarasa penonton Malaysia dan harganya cuma RM10. Semoga artikel ini dapat membantu anda dalam membuat perbandingan sebelum melanggan.

Ahad, 18 November 2018

,
Berita baik buat semua penggemar filem dan siri tv, penstriman Netflix kini hadir dengan pelan RM17 sebulan. Tetapi harga rendah ini hanya terhad untuk ditonton pada peranti mudah laih sahaja.

Pakej langganan bulanan yang bernilai RM17 ini tidak boleh diakses melalui komputer dan smart tv. Selain itu, ia juga hanya boleh ditonton dalam resolusi SD dan tidak dalam HD seperti pakej biasa. Pelan ini juga terhad kepada satu skrin sahaja.


Netflix Perkenal Pelan RM17 Sebulan


Buat mereka yang masih merasakan pakej 'Basic' yang bernilai RM33 itu masih mahal, anda boleh melanggan pelan RM17 ini. Ada juga yang ternanti-nantikan pelan murah ini kerana kebanyakkan yang melanggan Netflix cuma menonton filem kegemaran melalui telefon pintar sahaja.

Maklumlah, tidak semua mempunyai komputer atau laptop. Bahkan jarang-jarang sekali menonton televisyen. Jadi, langkah Netflix menguji pelan RM17 ini hadir tepat pada waktunya.


Untuk melanggan pakej ini anda perlu mengakses Netflix Malaysia melalui aplikasi pada peranti mudah mudah alih. Muat turun aplikasi Netflix melalui pautan berikut:

iOS: https://itunes.apple.com/my/app/netflix/id363590051?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.netflix.mediaclient&hl=en

Anda boleh tonton Netflix percuma selama 30 hari, jika tidak berminat, boleh batalkannya pada bila-bila masa.

Boleh rujuk artikel - Cara Daftar Netflix Malaysia sebagai rujukan.

Kelebihan Netflix


Kandungan Netflix sememangnya layak diberikan pujian. Pelbagai filem dan siri tv menari yang boleh ditonton tanpa batasan. Netflix juga mempunyai sejumlah kandungan original yang tidak disiarkan di mana-mana platform. Kesemuanya berkualiti dan dibintangi oleh nama-nama besar Hollywood.


Keburukan Netflix


Jumlah kandungan yang boleh ditonton di Malaysia lebih kecil berbanding apa yang ditawarkan di Amerika Syarikar dan Eropah. Ia berbeza mengikut negara. Mungkin masalah perlesenan. Beberapa pengguna menggunakan VPN Malaysia untuk mengakses kandungan penuh. 

Untuk kaki movie dan penggemar filem antarabangsa, melanggan pelan Netflix RM17 adalah keputusan yang bijak. Bolehlah anda menonton siri popular seperti Stranger Things, Narcos, The Haunting of Hill House, dan sebagainya.

Isnin, 17 September 2018

,
Saban tahun perkhidmatan penstriman video semakin mendapat tempat di hati pengguna. mempunyai pelbagai siri tv dan filem menarik menyebabkan ramai yang sudah mula melanggannya. Di Malaysia, perkhidmatan seumpamanya yang paling popular adalah iFlix dan dan Netflix. Jika sebelum ini saya tulis cara untuk melanggan Netflix, dalam artikel kali ini pula saya akan terangkan cara daftar iFlix pula.

iFlix dilihat lebih enkat dengan hati rakyat Malaysia. Kenapa? I'll explain later. Sebelum itu saya akan terangkan apa itu iFlix.


Apa itu iFlix?


iFlix adalah penyedia perkhidmatan penstriman video yang menawarkan penstriman rancangan televisyen dan filem. Untuk menyaksikan kandungan iFlix, anda wajib mempunyai sambungan internet. Cara guna iFlix? Anda boleh menontonnya melalui pelbagai peranti seperti telefon pintar, tablet, komputer, dan smart tv.

Yang menariknya tentang iFlix, ia berpengkalan di Malaysia iaitu di Kuala Lumpur. Dan, untuk pengetahuan, Iflix membenarkan anda menontonnya secara PERCUMA selama 30 hari, iaitu tempoh percubaaan. Jika ingin menontonnya selepas tempoh tersebut, anda perlu membuat bayaran bulanan sebanyak RM10 sahaja.


Cara Daftar iFlix


1. Layari www.iflix.com dan pilih 'SIGNUP' di bahagian atas (kanan)
2. Masukkan nama, email, dan password yang bakal di akses kelak
3. Siap!

Dengan tiga langkah mudah di atas, anda sudah boleh menikmati ribuan filem dan siri Tv kegemaran. Kalau nak senaraikan semua memang tak larat. Sebab banyak sangat, terutama filem dan siri tv antarabangsa. Sesuai untuk kaki filem.

Anda boleh pilih pelbagai kategori yang disediakan seperti Adventure, Action, Biography, Comedy, Esport, Fantasy, dan banyak lagi.


Jika anda merupakan peminat setia filem superhero Marvel, Korea, Melayu, dan Filipino, terdapat saluran khas untuk filem-filem tersebut.

Cara Bayar iFlix Malaysia


Berpuas hati dengan servisFlix, dan ingin meneruskan langganan menggunakan:
  • Kad kredit
  • Prabayar 7-Eleven: Kad prabayar di 7-Eleven

ATAU

iFlix Unifi


Cara daftar iFlix Unifi?
Sebenarnya anda tidak perlu mendaftar sekiranya sudah melanggan Unifi. Jadi cara guna iFlix Unifi ini mudah sahaja.

Menggunakan Wifi Unifi > Muat turun aplikasi iFlix > Anda akan terima notifikasi percuma untuk setahun > Tekan 'OMG Let's Play


iFlix Celcom, Maxis dan Digi


Apa itu iFlix Celcom, Maxis dan Digi ini? Well, ini bermakna anda boleh menggunakan akaun postpaid atau prepaid untuk bayar iFlix. Jumlah langganan iFlix akan dimasukkan dlam bil telefon bulanan.

Cara tengok iFlix di Tv


Ramai yang tertanya-tanya bagaimana nak tonton iFlix dan Netflix di Tv? Yelah, menontonnya dari telefon agak kecil. Mana puas kalau ingin menonton filem aksi. Terdapat DUA cara untuk menonton iFlix di Tv iaitu:

  • Smart tv - Ini adalah cara yang paling mudah. Smart tv mempunyai pilihan khas sekiranya anda ingin menonton perkhidmatan penstriman video. Fungsi ini anda boleh temui di semua smart tv.
  • Chromecast - Peranti yang membolehkan anda melakukan penstriman media terus dari telefon pintar ke tv atau komputer. Cuma sambungkan ke port HDMI dan selaraskan dengan telefon pintar. Harganya tidak begitu mahal cuma sekitar RM37. (Beli di SINI)


Football Malaysia iFlix


Untuk peminat bolasepak tempatan, anda boleh menonton Liga Malaysia LIVE secara percuma di iFlix. Saya dah ulas panjang lebar sebelu ini, anda boleh rujuk artikel - Tonton Liga Malaysia Percuma di iFlix

Kelebihan iFlix


  • Murah, cuma RM10 berbanding Netflix RM33
  • Ribuan siri TV & filem paling popular
  • Terdapa siri dan filem Melayu
  • Tontonan berkualiti tinggi di semua peranti
  • Muat turun dan tonton di luar jaringan
  • Tiada kontrak, boleh unsubscribe bila-bila masa
  • Tiada iklan
  • Sarikata dalam Bahasa Melayu, Cina, Tamil & transkrib dalam Bahasa Inggeris

Okay, sekarang dah tahu macam mana nak daftar iFlix Malaysia. Apa lagi pergi tonton movie dan series menarik. Boleh cuba secara percuma selama sebulan. Kalau best, baru mula langgan dengan bayaran RM10.

Sabtu, 1 September 2018

,
Filem antarabangsa yang menjadi bualan ramai ketika ini adalah Crazy Rich Asians. Siapa sangka filem yang mengetengahkan budaya Asia ini diterima baik oleh semua pihak. Kita semua tahu yang filem ini di bintangi beberapa orang  pelakon dari Malaysia iaitu Datuk Michelle Yeoh, Henry Golding, Carmen Soo, dan Ronny Chieng. Tetapi sejauh mana Crazy Rich Asians memberi kesan kepada negara ini? A lot! Tahukah anda yang hampir keseluruhan filem ini menjalani penggambaran di Malaysia?


Penerimaan luar biasa terhadap filem ini agak mengejutkan. Ini kerana karya bergenre romancti comedy sudah dipinggirkan kira-kira seabad lalu. Ia bermula sejak jumlah kutipan dipawagam 'dibunuh' oleh filem superhero dan karya yang berbajet besar.

Dengan sambutan hangat dari penggemar filem seluruh dunia, Crazy Rich Asians sekaligus mempromosikan sektor pelancongan negara ini. With that being said, Malaysia could look great on screen... only if you do it right.

Baca: Fakta Menarik Filem Crazy Rich Asians

Walaupun filem ini berlatar belakangkan kehidupan di Singapura, majoritinya menjalani penggambaran di Malaysia. 

7 Tempat Di Malaysia yang menjadi Lokasi Penggambaran Crazy Rich Asians


Carcosa Seri Negara


Mahligai milik keluarga Nick Young adalah Carcosa Seri Negara yang terletak di dalam kawasan Perdana Botanical Gardens, Kuala Lumpur. Dengan bantuan teknik CGI, pandangan hadapan bangunan ini menjadi salah satu babak penting iaitu pertama kali Rachel bertandang ke rumah Nick.


Bangunan Carcosa ini dibina sekitar tahun 1896-1897 sebagai kediaman rasmi  Sir Frank Swettenham yang pada ketika itu menjawat jawatan Pesuruhjaya Tinggi British. Ia kemudian dipulangkan kepada Kerajaan Malaysia pada 1987 dan kini menjadi salah satu hotel mewah di ibu Kuala Lumpur.

Carcosa Seri Negara dilihat bertepatan dengan apa yang digambarkan melalui buku Crazy Rich Asians tulisan Kevin Kwan.

Harga buku: RM49.45 (Beli di sini)
 

BLVD House @ Naza Tower


Antara babak awal yang melibatkan watak Nick Young dan Rachel yang kononnya berada di sebuah bar di West Village, New York. Walhal ia dirakam sebuah restoran mewah, BLVD House di NAZA Tower, Kuala Lumpur.


Be- landa House, Kuala Lumpur

Sebuah lagi rumah agam yang dipaparkan dalam filem ini adalah Be- landa House. Rumah ini digunakan sebagai kediaman Carol Tai. Babak ini juga penting dalam filem ini kerana melibatkan Tai dan rakan-rakannya bergosip tentang Nick Young.

Untuk pengetahuan, pemilik rumah ini membenarkan kira-kira 100 orang krew, 26 buak trak, barangan antik sebagai prop memasuki rumah mereka. Ia memerlukan persediaan selama lima hari dan cuma menjalani 13 jam penggambaran.

St. Regis Hotel, Kuala Lumpur


Watak Astrid diperkenalkan pada babak di butik pereka barang kemas mewah. Butik itu dibina dengan mengubahsuai Astro Bar di St. Regis Hotel, KL.


Kuala Lumpur International Airport 2


Nick Young dan Rachel di airport, bersiap seduia untuk berlepas dari New York ke Singapura. Obviously, mereka tidak berada di New York, tetapi di KLIA2. Teksi berwarna kuning digunakan supaya dapat menggambarkan suasana New York.

Crazy Rich Asians turut menjalani penggambaran di KLIA 2. 

Langkawi


Di dalam filem, babak di mana Nick memberitahu Colin yang beliau akan melamar Rachel, adalah di Pulau Rawa, Johor. Tetapi menjalani penggambaran di Langkawi berikutan masalah logistik dan kekangan masa.


Dua babak dan latar lokasi berbeza tetapi penggambaran dijalankan di tempat yang sama, iaitu di Four Seasons Resort, Langkawi. Babak yang dimaksudkan adalah babak bachelor dan bachelorette party.

Di dalam filem Amrita kononnya membawa rakan-rakan ke pulau peribadi milik ibunya di Indonesia.

Cheong Fatt Tze Mansion, Pulau Pinang


Perlawanan mahjong di antara Eleanor dan Rachel berlangsung di Cheong Fatt Mansion, Penang. Bagi menjadikan babak ini tampak realistik di layar perak, pihak produksi mengubahsuai hiasan dalaman supaya kelihatan sebagai dewan mahjong.


Cheong Fatt Tze Mansion tidak memerlukan banyak pengubahsuaian. Bangunan yangpada asalnya milik Cheong Fatt Tze iaitu pedagang dari China. Kini ia beroperasi sebagai sebuah hotel mewah. Cheong Fatt Tze adalah salah satu hotel unik di Malaysia.

Have you seen Crazy Rich Asians? It's now in theaters everywhere! Jika sudah, bolehlah berkunjung ke lokasi-lokasi yang saya sebutkan di atas. Biasanya filem Hollywood menjalani penggambaran di Eropah dan Amerika Syarikat sahaja. Kini anda boleh melawat Crazy Rich Asians  filming location di Malaysia1

Sabtu, 4 Ogos 2018

,
Sejak beberapa hari kebelakangan ini kita dikejutkan dengan berita penyakit HFMD yang semakin membimbangkan di Malaysia. Orang ramai perlu beri perhatian yang serius dan mengambil langkah berjaga-jaga. Ini kerana HFMD telah mencatatkan kematian.

Kes HFMD di Malaysia mencatatkan peningkatan ketara. Ia direkodkan sebanyak 6,000 kes berbanding 2017. 12 negeri telah melepasi paras amaran kecuali Johor, Sabah, dan Sarawak. Pada 30 Julai lalu penyakit berjangkit ini telah meragut bayi berusia 17 bulan dari Pulau Pinang.


Pada saat artikel ini ditulis, sejumlah 22 tabika dan Taska Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) situtup sementara. Daripada jumlah itu, 7 Tabika yang ditutup adalah di Selangor.

Namun, apakah HFMD ini? Apakah simptom, rawatan, dan langkah pencegahannya? Jika anda mempunyai anak kecil yang berumur bawah 10 tahun, wajib baca artikel ini sampai habis untuk tahu tentang bahaya HFMD.

Apa itu HFMD?


HFMD adalah 'hand, foot, and mouth disease' atau dalam Bahasa Melayu 'penyakit kaki, tangan, dan mulut.  Ia disebabkan oleh jangkitan virus Coxsackie atau virus enterovirus.

Penyakit HFMD berjangkit melalui:


  • HFMD merebak melalui sentuhan air liur, cecair dari ruam, dan najis contohnya...
  • Bersin dan batuk
  • Berkongsi makanan atau minuman yang boleh bersentuhan air liur seperti aiskrim dan gula-gula
  • Bersentuhan dengan permukaan yang sudah dijangkiti virus

Simptom HFMD

  • Antara tanda-tanda HFMD boleh dilihat dengan jelas iaitu..
  • Ruam pada tangan, kaki, dan mulut/lidah
  • Demam
  • Sakit tekak
  • Sakit kepala
  • Hilang selera makan
  • Lesu

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anak-anak anda mempunyai tanda-tanda di atas. 

Ubat dan rawatan HFMD


Menurut laman https://kpkesihatan.com, setakat ini tiada ubat khusus untuk membunuh virus tersebut. Mereka yang terkena jangkitan ini hanya diberi rawatan untuk menghilangkan demam dan mengurangi gatal pada ruam. Contohnya ubat ulser.

Jangkitan penyakit ini selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan ianya sembuh dengan sendiri dan tempoh kuarantin adalah sekitar 7-10 hari apabila ketahanan atau imuniti tubuh terbentuk.

Kanak-kanak yang dijangkiti boleh dirawat dengan cara:
  • Rehat secukupnya.
  • Minum air secukupnya
  • Beri makanan dan minuman kegemaran supaya selera makan bertambah

Kementerian Kesihatan Malaysia tidak menggalakkan pesakit HFMD mendapatkan rawatan tradisional. Rawatan perubatan di hospital atau di klinik penting bagi memastikan jangkitan itu dirawat dengan cara betul. Perkongsian di media sosial yang merawat HFMD menggunakan serbuk kunyit, daun semambu dan bedak sejuk adalah salah. Sumber: Astro Awani

Cara pencegahan HFMD


Memandangkan tiada ubat HFMD yang khusus untuk virus ini, langkah yang paling selamat adalah mencegah dari anak kena HFMD. Selain kanak-kanak bawah 10 tahun, orang dewasa turut terdedeah kepada penyakit ini.

  • Kerap cuci tangan menggunakan air bersih dan sabun
  • Tutup mulut ketika batuk dan bersin
  • Elak sentuhan langsung
  • Elak berkongsi makanan yang boleh bersentuhan air liur seperti aiskrim
  • Sekiranya anak anda terkena HFMD, elakkan ke tempat awam seperti sekolah, pasaraya, dan taman permainan.
  • Bersihkan alat permainan yang terkena air liur
  • Jangan berkongsi bekas makanan/minuman, tuala, sapu tangan, dan berus gigi

Pada luaran, penyakit HFMD ini tidak nampak serius. Tetapi kita kena ingat yang penyakit ini telah membawa maut. Langkah utama yang perlu dititik beratkan oleh ibu bapa alah sentiasa menjaga dan mengajar anak-anak akan pentingnya kebersihan diri. Semoga bermanfaat.