Memaparkan catatan dengan label lifestyle. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label lifestyle. Papar semua catatan

Selasa, 19 Mac 2019

,
Cara Beli Barang di Go Shop | Nampaknya 'shoppertainment' sudah sebati dengan rakyat Malaysia. Konsep membeli-belah selepas menonton demonstrasi produk di kaca tv seolah membeli nafas baharu kepada pengguna. Terdapat beberapa buah rancangan seumpamanya disiarkan. Go Shop adalah yang pertama dan yang paling digemari ramai.

Terdapat pelbagai kategori produk ditawarkan antaranya peralatan elektronik digital, keperluan isi rumah, barangan kelengkapan dapur, aksesori dan fesyen, kesihatan, kosmetik dan penjagaan diri. Anda boleh lihat sendiri senarai barang di Go Shop melalui laman webnya di - http://www.goshop.com.my.


Untuk menonton demonstrasi Go Shop, anda boleh menontonnya di 3 saluran khas Astro yang beroperasi 24 jam iaitu:
  • CH118
  • CH120
  • CH303 HD

Apa yang membuatkan platform ini mendapat sambutan adalah kerana pengguna boleh melihat sendiri keberkesanan dan kualiti produk.

Selepas melihat kualiti produk, bagaimana pula cara untuk membelinya? Nah, dalam artikel ini saya akan tunjukkan cara bagaimana untuk beli barang di Go Shop melalui pengalaman saya tempoh hari.

Terdapat 3 cara untuk membeli di Go Shop iaitu melalui:
  1. Laman web
  2. Go Shop App di di Apple App Store atau Google Playstore
  3. Menerusi talian bebas tol [1800-82-0088]

Cara Beli Barang di Go Shop


Melalui laman web Go Shop


1. Mendaftar akaun baharu dengan melayari https://www.goshop.com.my/biz/cst/member/cstWebMemRegisterIns.do. Masukkan maklumat peribadi seperni nama penuh, alamat, nombor telefon, dan sebagainya.



2. Selesai mendaftar, anda sudah boleh membuat pembelian. Pilih Go Shop product yang anda mahu. Katakan anda nak beli Kissen Multi Blender, klik 'BUY NOW'.


3. Di bahagian 'Check out', pastikan nama, alamat rumah, dan nombor telefon anda tepat. Kemudian klik 'Next'.

4. Semak produk yang ingin anda beli. Pilih cara pembayaran sama ada Credit/debit card, Cash on Delivery, atau Bank Transfer/FPX. Jika anda memilih untuk membayar secara online menggunakan bank CIMB/Maybank atau sebagainya, pilih 'Bank Transfer/FPX'.



In my case, saya guna kaedah 'Cash On Delivery' atau COD, di mana anda cuma perlu order, dan pembayaran akan dibuat semasa anda menerima barang tersebut.

Kemudian pilih 'Place Your Order'.

5. Siap. Kini anda cuma perlu tunggu sahaja barang sampai ke rumah. Untuk mereka yang memilih kaedah COD, sediakan duit secukupnya untuk dibayar kepada posmen GDEX ya?


Melalui Go Shop App


Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=my.com.goshop.app&hl=en
iOS App Store: https://itunes.apple.com/my/app/go-shop/id945250139?mt=8

Beli menggunakan aplikasi pada telfon sebenarnya sama sahaja. Cuma interface atau paparannya sahaja yang berlainan. Anda boleh ikut step di atas.

[Baca] Medical Card Terbaik Untuk Anak

Menerusi talian bebas tol


Anda cuma perlu menghubungi [1800-82-0088], nyatakan produk yang diinginkan. Cara yang lebih mudah adalah dengan memilih kaedah Cash On Delivery.

Cara bayaran ansuran go shop
Go Shop menyediakan cara pembayaran ansuran atau Pelan Pembayaran Mudah (“Easy Payment Plan”) untuk pemegang kad kredit Maybank bagi produk-produk terpilih. Bayaran seumpanya tertakluk kepada terma dan syarat.

Kissen Multi Blender




Tips beli barang di Go Shop

  • Beli produk yang sedang didemonstrasi di kaca tv. Ini kerana anda akan menikmati diskaun dan beberapa free gift.
  • Gunakan kod kupon. Kod kupon ini biasanya diberikan oleh syarikat seperti iPrice atau Shopback. Go Shop sendiri kadang-kala memberikan kupon diskaun. Masukkan kod dilangkah 4.
  • Semak kualiti barang dengan melakukan research di Google. Nasihat saya, jangan sembrono sahaja. Memanglah melalui demonstrasi nampak berkualiti kerana mereka sedang 'menjual' produk. Nak kata Go Shop penipu tu tak adalah, cuma ambil langkah berjaga-jaga.

Memang banyaklah barang yang dijual di Go Shop. Vacuum, perfume, peralatan elektrik, perkakasan dapur, hinggalah mee segera/ramen.


Ini sebenarnya bukan kali pertama saya beli barang dari platform seumpama ini. Saya sudah berkali-kali beli barang di CJ Wow Shop. Anda boleh baca di - Pengalaman Beli Barang di CJ Wow Shop.

Sekarang ni anda dah tahu macam mana cara beli barang di Go Shop bukan? Apa lagi, layarilah laman website mereka. Makcik-makcik pasti rambang mata.

Rabu, 16 Januari 2019

,
Rasanya dah lama tak beli barang di Lazada. Mungkin sebab Shopee lebih menarik dan murah kot. Hehe! So I made my first purchase in a long time di Lazada bulan lalu. Berdasarkan tajuk artikel ini, ya, saya beli handphone di Lazada Malaysia. Xiaomi Mi A2 Lite.

Ini merupakan kali pertama saya beli barang yang nilainya agak mahal secara online. Sebelum ini pembelian saya tidak pernah lebih dari RM100. Walaupun aware yang Lazada memang menawarkan gajet pada harga rendah, pada waktu itu saya masih tak berani nak beli.


Maklumlah, lepas banyak dengar berita Lazada Malaysia tipu customer dan ada juga yang sudah membuat pembayaran tetapi tidak menerima barang yang mereka beli.

Hinggalah I was so desperate to get a new phone. iPhone 5s yang saya menang contest anjuran Denaihati beberapa tahun lepas masih elok. Tetapi masih menggunakan sistem operasi iOS 9.2. Saya tidak boleh melakukan kemas kini kerana ia adalah versi 16GB sahaja. Jadi banyak apps utama yang sering saya gunakan seperti Twitter, Instagram, Snapseed, dan Unfold tidak boleh digunakan kerana hanya ia memerlukan sistem operasi terkini.

Sebenarnya saya dah lama aim telefon ini. Banyak juga baca review menonton video tentangnya di Youtube. Tengok kat kedai, harganya agak mahal. Tapi bila semak di Lazada, jauh lebih murah!

Di kedai fizikal, harga Xiaomi Mi A2 Lite adalah RM729 (3GB/32GB) dan RM849 (4GB/64GB). Harga smartphone Malaysia ni bukannya murah tau? Walaupun ia cuma jenis middle-end sahaja.


Tetapi harga di Lazada cuma RM679 untuk versi 4GB/64GB. Bahkan ia mendapat rating yang baik dari pelanggan. Sellernya juga dipercayai.

Pengalaman Beli Handphone di Lazada


Jadi saya beli yang versi 4GB/64GB. Because I am tired of using a phone that always runs out of storage! RM679, tapi memandangkan saya ada voucher Lazada RM75 hasil menang kontest sempena promosi 11.11 tempoh hari, saya perlu bayar RM604 sahaja! Harga di kedai RM849 tau.


[Baca] 3 Item Idaman Sempena Lazada 11.11 Shopping Festival

Saya placed order pada 10 Disember, iaitu dua hari lebih awal dari promosi 12.12 untuk mengelak kelewatan penghantaran. Maklumlah, jualan mega pasti banyak barang yang posmen perlu hantar.



Tetapi telefon tiba seminggu kemudian yang dihantar menggunakan kurier Lazada sendiri iaitu Lazada Express (LEX). Tempoh 1 minggu tu sebenarnya agak lama memandangkan barang yang kita beli tu agak mahal. Risau juga kalau tak sampai langsung. Haha!

[Baca] Cara Beli Barang di Lazada 

Telefon tiba dalam keadaan  baik, ber-bubble wrap dan tidak mengalami sebarang kerosakan baik pada kota mahupun pada telefon itu sendiri. Too bad tak ada free gifts, tengok review pelanggan ada yang dapat banyak barang. Hmm..

Sangat berpuas hati dengan pembelian kali ini. Mainly sebab harganya yang jauh lebih murah dari kedai.

Tips beli smartphone di Lazada

  • Bandingkan harga di antara kedai fizikal dan beberapa e-merchant
  • Baca rating/review pelanggan yang telah membelinya
  • Ambil kira reputasi seller
  • Jangan terus beli, kerana seller suka main harga sebelum dan ketika hari promosi

Kalau anda pun tengah plan nak beli fon baharu, baik beli Mi A2 Lite macam saya. Hee! Beli kat sini - https://goo.gl/gGv5yw

Banyak  kelebihan yang ada pada Mi A2 Lite ini. Namun, akan saya kongsikan dalam artikel review yang akan datang.

Patut la ramai yang beli handphone di Lazada. Memang murah dan berbaloi-baloi!

Jumaat, 4 Januari 2019

,
Pernah dengar tentang Jenama Lokal? Kalau belum meh nak bagi tahu. Jenama Lokal adalah sebuah lagi marketplace atau e-merchant yang baharu sahaja beroperasi. Apa perbezaan Jenama Lokal dengan e-merchant lain seperti Lazada dan Shopee? Apa kelebihannya?

Apa itu Jenama Lokal?


JenamaLokal adalah sebuah platform "Online Marketplace" yang hanya mempamer dan menjual produk tempatan (Malaysia) sahaja. Dalam bahasa mudah, ia merupakan pasaraya online jenama tempatan.


Ia ditubuhkan untuk memperkasakan produk buatan Malaysia. Kita sering mengagungkan jenama antarabangsa. Walhal kita tidak sedar yang produk Malaysia sendiri juga berkualiti dan selamat. Lebih menarik, ia dijual pada harga yang jauh lebih murah.

Lagi pun, anak anak muda sekarang lebih memilih untuk membeli barang rekaan tempatan. Jika tidak, masakan kedai-kedai Instagram laku keras? 

Jadi, Jenama Lokal mengumpulkan sejumlah jenama dan barangan buatan Malaysia yang berkualiti di bawah satu bumbung. Ini memudahkan anda mencari dan membelinya dengan mudah. Dalam masa yang sama membantu usahawan tempat dalam memasarkan produk mereka.

Apa yang menarik di Jenama Lokal?


Kalau kita sebut tentang barangan buatan Malaysia, pasti produk kesihan dan fesyen muncul di fikiran.


Jenama Lokal menempatkan ratusan produk dari pelbagai kategori termasuklah produk kesihatan, pakaian, fesyen, kelengkapan ibu dan anak, dan makanan.

[Baca] Sports Hijab by NURD - Tudung Untuk Bersukan

Antara yang menarik di Jenama Lokal adalah tudung sukan. Sebagai wanita yang berhijab agak sukar untuk melakukan aktiviti fizikal dengan tudung biasa. Sebab tu kena pakai tudung untuk bersukan dari jenama Nurd.

Kelebihan beri barang di Jenama Lokal


  • Mempamer dan menjual barangan tempatan dari jenama yang dipercayai dan pembeli akan membuat pembelian terus daripada pengeluar produk jenama tempatan.
  • Setiap pembelian akan mendapat mata ganjaran (Points) di mana setiap mata ganjaran yang dikumpul boleh gunakan untuk membuat pembelian seterusnya.
  • Sistem pembayaran yang mudah dan selamat di mana anda bukan sahaja boleh membuat pembayaran menggunakan "Online Banking", kad kredit/debit, "PayPal" malah anda juga boleh membuat pembayaran menggunakan "e-wallet" seperti "BOOST wallet", "Vcash wallet" dan "Web cash" 24 jam.
  • Setiap pembelian boleh dipantau dengan sistem "Live Tracking" di mana anda hanya perlu memasukkan "Tracking Number" yang diberikan selepas membuat pembayaran untuk menyemak keberadaan barangan yang dibeli dan pembeli akan menerima SMS/Whatsapp untuk memberitahu penghantaran barangan yang dibeli akan tiba.
  • Pembeli boleh berhubung dan bertanyakan soalan terhadap barangan/produk yang hendak dibeli terus kepada peniaga dengan sistem "Live Chat" yang disediakan di dalam Platform JenamaLokal.com

Cara beli barang di Jenama Lokal


1. Layari https://jenamalokal.com/. Daftar dahulu dengan beberapa langkah mudah.
2. Cara produk yang anda inginkan.
3. Katakan produk tersebeut mempunyai variasi berlainan, pilih saiz dan kuantiti yang tepat. Kemudian klik 'Add to cart'


4. Selepas selesai memilih, klik 'My cart' (atas, kanan) dan pilih 'Check out'.
5. Di bahagian 'Billing details' isi nama, alamat, dan nombor telefon. Pastikan semua maklumat dan produk tepat, klik 'Place Order'.
6. Pilih jenis pembayaran sama ada online banking, kad kredit/debit, PayPal atau pilihan lain.
7. Jika anda memilih Online Banking, anda akan diminta untuk login ke akaun simpanan untuk meneruskan pembayaran.

Siap!

Jual barang di Jenama Lokal


Nah, ini adalah satu lagi kelebihan yang ada pada Jenama Lokal. Anda bukan sahaja boleh beli barang, malah boleh berniaga! Katakan anda memiliki jenama/produk sendiri, pasarkan di Jenama Lokal. Kini anda dah ada platform untuk pasarkan produk anda. Best kan?

Kelebihan jual barang online di Jenama Lokal


  • Peniaga akan mendapat laman niaga (Storepage) untuk jenama anda sendiri yang boleh digunakan sebagai laman sesawang jenama peniaga sendiri.
  • Laman niaga (Storepage) peniaga juga boleh meletakkan pautan media sosial peniaga supaya pelangan mudah mendapatkan info tambahan tentang produk peniaga.
  • Sistem pembayaran yang mudah, tidak mengelirukan, dan selamat.
  • Penghantaran produk peniaga akan diuruskan oleh JenamaLokal untuk dihantar kepada pelanggan di mana produk yang beli pelanggan akan diambil dari tempat peniaga beroperasi dan terus dihantar kepada pelanggan.
  • Mesra pengguna di mana peniaga mudah untuk memuat-naik gambar dan maklumat produk yang hendak dijual dan laporan pembelian dari pelanggan.
  • JenamaLokal mengekalkan eksklusif terhadap jenama peniaga di mana hanya pemilik jenama atau ibu pejabat sahaja yang dibenarkan untuk membuat pendaftaran. Tiada permainan harga dari pihak ketiga, agen atau "reseller".
  • Pelanggan boleh berhubung terus dengan peniaga dengan sistem "Live Chat"
  • yang disediakan di dalam Platform JenamaLokal.com

Jika berminat nak jual barang online di Jenama Lokal, sila layari - http://bit.ly/jenamalokal

Hah! Sekarang anda dah tahu yang anda boleh beli barangan buatan Malaysia di Jenama Lokal kan? Tunggu apa lagi, jom singgah website mereka dan lihat apa yang menarik!

Sabtu, 24 November 2018

,
What did I get during Lazada 11.11 Shopping Festival? Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify! Walaupun mask ini tidak termasuk dalam 3 item idaman Lazada, saya beli sebab harga yang ditawarkan jauh lebih murah dari biasa. Oleh itu, saya nak review clay mask dan servis dari Lazada.

Sebelum saya review Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify ini, saya nak tekankan yang memang untung gila beli barang sewaktu promosi besar-besaran. Terutama pada acara 11.11 Shopping Festival yang berlangsung pada 11 November tempoh hari.


Banyak produk yang mendapat potongan harga. Bahkan Lazada buat games, flash sales, dan pemberian voucher menarik. Jadi ramailah rakyat Malaysia yang shopping pada hari tersebut. Termasuklah saya. Heee! Mana boleh lepaskan peluang begitu sahaja kan?

So, saya beli Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify. Harga asalnya sekitar RM40. Tetapi ketika promosi 11.11, ia cuma berharga RM24.90 sahaja! Murah kan?


Mask ini sampai kira-kira 4 hari kemudian. Cepat juga, saya sangka ia akan lambat tiba. Yelah, berapa juta rakyat Malaysia yang membuat pembelian pada hari sama. Mask tersebut tiba dalam keadaan baik, dibungkus kemas, dan yang paling penting... mask ini original! 👍


Jadi kalau anda merancang untuk beli barang, saya syorkan beli sewaktu promosi. Acara 12.12 is coming, so stay tuned.

Baca juga: Cara Beli Barang di Lazada

Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify Review


Loreal Paris sudah banyak menghasilkan clay mask. Tetapi yang masuk ke pasaran Malaysia dan Indonesia adalah:

  • Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify
  • Loreal Paris Pure Clay Mask Illuminating
  • Loreal Paris Pure Clay Mask Anti-Pores
  • Loreal Paris Pure Clay Mask Hydration

Ada 3 lagi variasi tambahan, tetapi tidak masuk ke pasaran Malaysia iaitu Purity mask, Detox Mask, dan Glow Mask.

Saya beli versi Detoxify kerana fungsinya yang menarik iaitu membersihkan kotoran dan minyak pada liang pori.


Ingredients:
Aqua / water, kaolin, montmorillonite, lecithin, polysorbate 20, butylene glycol, propylene glycol, oryza sativa starch / rice starch, ci 77499 / iron oxides, moroccan lava clay, charcoal powder, caprylyl glycol, citric acid, xanthan gum, polyglycerin-10, polyglyceryl-10 myristate, polyglyce-ryl-10 stearate, sodium dehydroacetate, phenoxyethanol, linalool, limonene, parfum / fragrance.

Cara Penggunaan:
Selepas mencuci wajah, sapu mask ini dan biarkan selama 10 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Disarankan guna 2 hingga 3 kali seminggu.

What it claims:
Membersih, menyerap kotoran, dan mencerahkan kulit. Oleh kerana ia turut mengandungi charcoal (arang), maka mask ini boleh menyerap minyak berlebihan. Jika digunakan secara konsisten, wajah akan kelihatan bersih, sihat, dan glowing.

Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify

Review
Saya mempunyai kulit berminyak, I can see that this mask absorbs minyak berlebihan pada kulit. Kesannya seperti guna oil control film yang warna biru tu. Sangat-sangat impressed dengan hasilnya. So, muka dah kurang berminyak. Tapi kena selalu guna dalam 2 kali seminggu untuk sekat minyak berlebihan.

Katanya ia turut memberi kesan mencerah. Tetapi seperti mask lain, kesan cerah itu cuma boleh dilihat beberapa minit selepas dibilas sahaja. Tidak mengapa. Janji muka dah tak berminyak!

gambar: iamxiiaomii.blogspot.com
 
Texture
Texture mask ini arang pekat. Sangat pekat membuatkan ia susah untuk dibilas. Dari segi bau pula, ia wangi dan mempunyai aroma seperti produk high-end. You know what I mean.

Repurchase? Hell yeah! Sangat recommend untuk mereka yang mempunyai kulit berminyak. Anda akan rasa satisfied bila nampak mask ini menyerap minyak.

So there you go, my Loreal Paris Pure Clay Mask Detoxify review yang saya beli dari Lazada. Mungkin pada promosi 12.12 nanti saya beli versi Anti-Pores pula. 

Sabtu, 10 November 2018

,
Seperti yang kita tahu, Lazada Malaysia sentiasa mengadakan potongan harga. Boleh dikatakan ada sahaja jualan murah yang berlangsung sepanjang tahun. Tetapi pada 11 November 2018 ini lain pula ceritanya. Lazada telahpun melancarkan jualan terbesar iaitu Lazada 11.11 Shopping Festival! Inilah masanya untuk kita beli barang online sebab majoriti barang memang murah!

Lazada 11.11 Shopping Festival ini berlangsung 24 jam sahaja tau. Siap ada countdown menunggu saat tibanya tarikh tersebut di televisyen. Kiranya tahun ini Lazada jualan besar-besaran. Mana tidaknya, beberapa minggu sebelum tibanya tarikh 11 November lagi sudah banyak promosi yang boleh kita lihat di pelbagai medium.


Oleh kerana promosi ini cuma SATU HARI sahaja, macam rugi pula kalau tak beli barang. Sebab banyak potongan harga yang diberikan. Manalah tahu kalau harga barang yang menjadi idaman itu tiba-tiba melonjak naik pada keesokkan harinya?


Untuk tahun ini saya target tiga barang di Lazada untuk dibeli pada promosi 11.11 nanti. Harap-harap semuanya ada diskaun.

3 Item Idaman Sempena Lazada 11.11 Shopping Festival


1. Xiaomi Mi A2 Lite


I fell in love with this phone ever since I laid my eyes on it. Lihat sahaja designnya yang tampak premium. Kalau nak tahu, Xiaomi Mi A2 Lite merupakan telefon yang menawarkan spesifikasi sedikit rendah berbanding Xiaomi Mi A2.


Tetapi ia masih dijana dengan Android 8.1 Oreo berasaskan program Android One. Android One adalah faktor utama kenapa saya nak sangat phone ini. Berapa kerat sahaja peranti Android di pasaran yang menggunakan Android One.

Bahkan, ia dikelaskan sebagai telefon kelas pertengahan terbaik oleh ramai tech Youtuber.


Pada saat artikel ini ditulis ia berharga RM689 (4GB/62GB) dan RM589 (3GB/32GB). Harap-harap ada diskaun pada promosi 11.11 nanti.

Belum pernah beli telefon di Lazada, there's always the first time for everything right?

2. Casa Concepts Oslo End Table Side Table White


I think my bedroom is not complete without a bedside table dan Casa Concepts Oslo Side Table ini nampak kena sangat dengan style yang saya nak. Tambahan pula, saya beli Eames Chair yang cantik tu tahun lepas.



Rasanya bedside table ni boleh match dengan kerusi Eames tu. Sebab rekaannya moden dan timeless. Murah je harganya, cuma RM 41.80.

3.The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%


Serum ni dah jadi salah satu item yang wajib ada dalam every girl's skincare products. Jenama yang terkenal dengan serum sudah semestinya The Ordinary. Mereka keluarkan pelbagai jenis serum, tapi saya nak yang The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%.



Fungsi Niacinamide ni basically mengecilkan liang pori, memperbaiki kulit kusam, mencerahkan tona kulit, mengurangkan cela, dan.... ada glowing effect! Yezza! Harga RM54 sahaja.

Kalau anda tak pernah beli barang online, saya dah tulis artikel - Cara Beli Barang di Lazada yang boleh dijadikan sebagai rujukan.

Senang je sebenarnya. Lagipun banyak cara pembayaran Lazada yang boleh digunakan. Contohnya online banking, Maybank2u installment, credit/debit card, dan termasuklah bayar di 7 Eleven.

So, barang apa yang korang plan nak beli pada Lazada 11.11 Shopping Festival nanti?

Rabu, 31 Oktober 2018

,
SGShop Malaysia Haul - Beli Barang dari Taobao | Beberapa hari lepas saya ada menerima bungkusan pembelian dari SGshop. Memandangkan saya betul-betul berpuas hati dengan perkhidmatan dan barang yang diterima, I thought I would like to share gambar barang yang saya beli dan pengalaman shopping di SGshop.

Tidak pernah dengar tentang SGshop? Tapi tahu tentang Taobao kan? E-merchant terbesar di China yang menjual barang dengan harga murah tu. Kedua-dua platform ini ada kaitan tau.


Apa itu SGshop?


Basically SGshop adalah agent rasmi Taobao. Kalau nak beli barang dari website Taobao agak rumit kerana laman webnya berbahasa Cina. Proses pembayaran pun leceh kerana memerlukan pertukaran matawang. Malah rumit juga untuk berurusan dengan mereka jika berlaku kerosakan.

So this is when SGshop becomes handy.

Kiranya anda beli barang dari Taobao menggunakan SGshop. SGshop akan mengumpul semua barang yang anda beli di gudang untuk proses pemeriksaan jika berlaku kerosakkan atau sebagainya. Kemudian barulah ia dihantar ke alamat rumah anda.

Lebih mudah dan pembayarannya sama sahaja dengan beli barang dari e-commerce lain. 

Anda boleh baca denga lebih detail di - Cara Beli Barang dari China di SGshop Malaysia 

SGShop Malaysia Haul


So, saya beli 3 barang iaitu tshirt NASA, aesop bottle shooting prop, dan Western Digital My Passport TB. Kesemua item yang saya order sampai dalam keadaan baik. So here is my SGshop Malaysia review! 
  • Tshirt NASA (RM33.79) - Dah lama aim tshirt yang lada logo NASA sebab I have been seeing shirt a lot in movies. Kainnya sangat lembut dan berkualiti. Banyak saiz yang boleh dipilih. Mine is slightly bigger, but that's okay.
  • Aesop Bottle Photography Prop (RM4.59) - As a blogger, saya perlu pastikan setiap gambar yang diselitkan dalam artikel adalah berkualiti. Lebih-lebih lagi job review/advertorial yang memerlukan saya ambil gambar produk. Jadi Aesop bottle boleh dijadikan sebagai prop. Kalau letak atas bookshelf pun lawa.
  • WD My Passport 1TB - Ini juga salah satu benda yang saya dah laaama inginkan. If you know me, I am a movie geek! Hard disk sedia ada dah hampir penuh dan kalau boleh tak nak simpan dalam laptop. Ni first time beli hard disk di Taobao, terbaik dan original! Problem solved!




Sangat-sangat berpuas hati dengan perkhidmatan SGshop. Banyak melancarkan urusan untuk beli barang dari Taobao. Kalau anda seorang peniaga online dan ingin borong barang China, guna sahaja SGshop.

Ciri Live Chat untuk bantu pelanggan


Satu lagi perkara yang saya suka tentang SGShop ini adalah fungsi Live Chat yang ada di laman web mereka. Anda boleh bertanyakan soalan kepada customer service secara terus kalau ada sebarang kemusykilan. Tak perlulah call ataupun hantar email. Diorang pun laju je reply.

Anda boleh shopping dengan mudah melalui laman web www.sgshop.com.my ataupun aplikasi SG Shop Malaysia di telefon pintar. Anda boleh muat turun secara percuma melalui di peranti iOS ataupun Android.

SGshop 11.11 Treasure Hunt


Okay, sekarang anda boleh usha SGshop Malaysia. Mereka sedang mengadakan promosi besar besaran bermula 1 Nov - 15 Nov 2018. Antara yang menarik termasuklah Treasure Hunt  yang menawarkan potongan hari tanpa caj perkhidmatan, dan rewards! Promosi bermula 11 Nov - 15 Nov 2018 sahaja.


#1111TreasureHunt
#SGshop
#20181111


SGshop is the best Taobao agent in Malaysia, tak perlu ragu-ragu. Malah mereka memudahkan anda untuk beli barang dari Taobao!

Isnin, 29 Oktober 2018

,
Saya pasti anda semua pernah dengar yang beli barang dari China secara online ni murah bukan?Apa yang anda dengar tu semua betul. Kita boleh beli macam-macam barang dari China dan paling best harganya jauh lebih murah. Tapi ramai yang ragu-ragu dan tak tahu macam mana caranya. Guess what, saya dah pernah shopping melalui SG SHOP! Memang berpatutan dan tak sangka mudah je sebenarnya. Jadi dalam artikel ini saya akan kongsikan pengalaman beli barang di SGShop Malaysia.

Sebelum itu, saya nak terangkan konsep SGshop kepada anda yang masih belum tahu.

Apa itu SGShop?


SGsHop adalah agen kepada portal membeli-belah terbesar di China iaitu Taobao. Taobao lebih kurang seperti Amazon dan Ebay di Amerika Syarikat. Dalam bahasa mudah, SGShop ini seperti orang tengah di antara anda dan Taobao.

Kiranya anda shopping barang Taobao di website SGshop. Kemudian, semua barang yang anda beli akan dikumpulkan dalam warehouse SGshop. Mereka akan uruskan semua hal termasuklah semak kualiti barang dan berurusan dengan kastam sebelum dihantar kepada anda. Best Taobao agent in Malaysia!


Kenapa tidak beli barang terus dari laman web Taobao sahaja?
Taobao memang e-dagang yang dipercayai. Tetapi website bukan dalam English. Anda perlu menanggung risiko kos refund sekiranya berlaku kerosakan. Kalau kita beli banyak barang terutamanya dari seller berbeza, barang yang dibeli itu akan sampai berasingan. Leceh kan?

Lagi satu, di SGshop anda beli dengan matawang Ringgit. Tak perlu tukar matawang atau guna PayPal. Transaksi sama seperti anda eli barang di e-merchant yang lain.

SGshop akan semak semua barang yang anda beli. Jika berlaku kesulitan atau kerosakkan mereka akan berurusan dengan seller. Anda tak payah pening-pening kepala dah.

SGshop ni trusted agent tau. Malah, kalau anda search 'Taobao' di Google, laman web SGShop akan terpapar di halaman pertama. So, tak perlu ragu-ragu.

Promosi SGShop 11.11 Online Shopping Festival


Anda mungkin nak baca artikel ini dengan lebih lanjut sebab SGshop bakal mengadakan  jualan besar-besaran pada 11 November nanti!

Time ni banyak produk dikenakan diskaun  sehingga 90%! Bukan sekadar diskaun, tapi ada game khas yang berlangsung mulai 1 Nov - 15 Nov 2018! Tema tahun ini adalah Treasure Hunt! Dalam game Treasure Hunt ini anda berpeluang mendapatkan potongan harga, reward, hari tanpa caj perkhidmatan.

#1111TreasureHunt
#SGshop
#20181111


Baca cara beli barang Taobao di bawah. Ini adalah salah satu cara untuk borong barang China online dengan harga murah.

Procedure shopping di SGshop ni lebih kurang sama je dengan e-merchant lain. Cuma ada beberapa langkah tambahan. Biasalah, beli barang terus dari overseas kan? Tapi tak susah pun. Meh saya tunjukkan.

Satu perkara yang perlu anda tahu iaitu anda perlu BUAT PEMBAYARAN SEBANYAK DUA KALI:

1- Harga total barang yang dibeli
2- Kos penghantaran dari gudang SGshop ke rumah anda.

Cara Beli Barang dari China dengan SGshop Malaysia


Langkah 1: Layari www.sgshop.com.my, dan daftar akaun dengan klik 'Register'.


Langkah 2: Bila dan siap daftar, anda sudah boleh pilih barang-barang yang anda nak beli. Banyak kategori yang disediakan. Pastikan anda tanda preference dengan tepat. Contohnya warna dan saiz produk. Contoh macam kat bawah.


Langkah 3. Puas hati dengan pilihan barangan, tekan 'Add To Cart'. Kalau nak beli barang lain, ulang langkah sama. Bila dah selesai, baru ke 'My Cart' untuk proses pembayaran.

Langkah 4: Di bahagian 'My Cart' anda akan lihat jumlah keseluruhan barang yang ingin dibeli. Untuk bayar klik 'Next'.


PEMBAYARAN PERTAMA 

Langkah 5: Pembayaran pertama adalah di mana anda membayar semua barang yang anda beli. Semak dengan teliti, sebab sesetengah produk dikenakan 'Domestic Shipping' iaitu kos penghantaran dari seller ke gudang.

Pilih jenis transaksi sama ada Visa/Mastercard, Online Banking, FPX, atau Account Balance. Anda akan terus dibawa ke halaman bank yang anda pilih, dan buat bayaran. Siap!


Okay, dah selesai pembayaran pertama. Anda akan dapat email pengesahan pembayaran. Sekarang ni anda kena tunggu sehingga semua barang yang anda beli tu dihantar ke gudang SGShop.

Sementara itu anda boleh check semua status barang.

Semak status barang

Untuk semak status barang sama ada dah sampai, anda boleh klik di Username (sebelah Log Out) > My Order > All


Gambar kat atas ni anda boleh tengok status 1 daripada 3 barang saya dan tiba di warehouse. Senang cerita bahagian 'My Order' ni adalah tracking page.

Apa yang anda perlu buat sekarang tunggu sehingga semua barang sampai ke warehouse sebelum proceed pembayaran kedua, iaitu kos penghantaran dari warehouse SGShop ke rumah anda.

PEMBAYARAN KEDUA

Bila semua barang mempunyai status 'Warehouse Entry', ini bermakna ia sudah tiba di gudang SGShop. Anda sudah boleh mula buat pembayaran kedua untuk proses penghantaran dari China ke Malaysia.

Kos penghantaran ini melibatkan:
- International shipping fee
- Service charge
- Clearance fee

Langkah 1: Klik Username > My Order > Arrived China Warehouse > Klik 'Submit Delivery'


Langkah 2: Anda akan di bawa ke laman ' Select Shopping Method'. Di sini anda perlu masukkan alamat rumah, dan pilih cara penghantaran.

SGshop shipping fee
Langkah 3: Lepas tekan 'Submit Delivery' anda akan di bawa ke laman untuk pilih cara penghantaran. Terdapat 2 cara penghantaran dan setiap satu daripadanya berbeza dari segi tempoh dan harga.

Sea Shipping paling murah, tapi masa yang di ambil agak lama. Kalau nak cepat anda boleh pilih Air Shipping, tapi ia agak mahal.

Langkah 4: Pastikan nama penuh dan alamat adalah tepat. Kemudian pilih 'Next'.


Langkah 5: Anda akan dipaparkan dengan semua barang yang anda beli berserta dengan kos penghantaran. Lihat contoh di bawah, total shipping kos barang yang saya beli cuma RM18.98. Murah kalau nak dibandingkan jika anda beli terus melalui Taobao.

Pilih 'Pay' dan anda akan terus di bawa ke laman pembayaran. Siap!


Mudah je shopping di SGshop ni. Kat bawah ni saya sertakan proses pembeliannya supaya anda mudah faham.

1. Pilih barang di SGshop
2. BAYAR harga barang
3. Tunggu seller hantar barang ke warehouse SGshop di Guang Zhao
4. BAYAR untuk proses penghantaran
5. Terima barang

Saya dah terima semua item yang saya beli dalam keadaan baik dan sangat berpuas hati. Saya akan tulis review dalam artikel akan datang!


Seronok bila dah tahu cara nak beli barang dari China/Taobao dengan mudah. Guna SGshop sahaja. Memang rambang mata nak pilih. Banyak pakaian, aksesori yang murah berbanding e-merchant yang lain. Kalau anda peniaga online, boleh beli secara borong!

Rabu, 17 Oktober 2018

,
Jerawat merupakan mimpi ngeri setiap individu. Ia bukan sahaja menampak cela pada wajah, bahkan bintik-bintik merah ini boleh mengurangkan keyakinan diri. Ya, jerawat pada muka adalah normal. Tetapi tahukah anda, ada cara untuk mengawalnya. Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui cara menjaga kulit muka daripada jerawat.


Punca jerawat tumbuh


  • Hormone
  • Pori tersumbat
  • Stress
  • Diet
  • Cuaca
  • Cosmetics (comedogenic oils)
  • Pemakanan
  • Kebersihan 

Kalau nak diikutkan, memang banyak cara penjagaan muka yang boleh anda amalkan. Kulit yang bebas jerawat bukan sahaja membuatkan wajah mulus. Tetapi anda juga bakal tampak berketerampilan di hadapan umum.

Berikut berupakan beberapa tips menghindari wajah daripada jerawat.

Cara Menjaga Kulit Muka daripada Jerawat



1. Kerap mencuci muka


Mencuci muka adalah tulang belakang dalam penjagaan wajah. Ini kerana setiap hari kulit kita terdedah kepada kotoran, minyak, dan makeup. Anda WAJIB mencuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari. Iaitu waktu pagi dan sebelum tidur.

Pencuci muka mampu membuang sel kulit mati, mencegah jerawat, membersihkan liang pori, mengawal minyak, dan membersihkan kulit dari pencemaran


Sebelum itu anda kena kenal pasti jenis kulit. Sama ada normal, kering, berminyak, ataupun kombinasi. Anda boleh rujuk artikel - Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Kering dan Berminyak untuk mengetahui produk pencuci muka terbaik.


Setakat ini, pencuci muka Cetaphil adalah antara cleanser terbaik. Ia merupakan pencuci muka berjerawat yang sering diperkatakan. Terdapat dua variasi yang boleh anda pilih iaitu Gentle Skin dan Oily Skin. Gentle Skin untuk kulit normal dan kering. Manakala Oily Skin adalah pencuci muka kulit berminyak.

2. Guna moisturizer / pelembab muka


Sama seperti mencuci, menggunakan moisturizer juga termasuk dalam rutin harian penjagaan wajah. Kulit kering mahupun berminyak, kedua-duanya boleh mengakibatkan jerawat. Buang tanggapan yang kulit berminyak tidak memerlukan pelembap kerana moisturizer mampu mengawal penghasilan minyak yang berlebihan.

Baca juga: Moisturizer Untuk Kulit Berminyak

3. Jangan picit jerawat!


Satu habit yang harus dibuang. Tangan tu jangan gatal sangat picit jerawat masa tengok tv. Memicit jerawat bukanlah jalan penyelesaiannya, malah bakal membawa kepada masalah yang lebih buruk.

Tangan, jari, dan kuku mempunyai banyak bakteria. Memicit jerawat membuatkan lebih banyak kuman masuk ke dalam kulit. Ia berkemungkinan akan membiak ke seluruh wajah, dan nak tahu apa yang lebih teruk? PARUT!


Ya, oleh itu jangan picit dan jangan sesekali menyentuhnya. Ini adalah tips penjagaan muka berjerawat yang paling penting.

4. Jaga pemakanan


Apa kaitan makanan dengan jerawat? Reaksi tubuh anda terhadap makanan itu sendiri sebenarnya boleh mengakibatkan jerawat. Contohnya makan makanan berminyak menyebabkan wajah berminyak.

Sebelum itu, ingin saya ingatkan bahawa kacang BUKAN punca jerawat okay. Itu semua mitos mengarut. Tak baik fitnah kacang sampai macam tu sekali.


Antara makanan yang boleh menyebabkan jerawat adalah:
Makanan berlemak dan bergoreng
Minuman berkafein dan berkarbonat
Makanan segera

5. Hindari dari panas matahari


Terdedah kepada pancaran matahari secara terus mengakibatkan kulit berminyak, terdedah kepada habuk, pori tersumbat dan breakout.

Untuk itu, amalkan memakai sunscreen setiap kali keluar rumah. Tidak mengira apa jenis cuaca sekalipun. Kita sering lupa penjagaan kulit muka ini. Banyak sunscreen di pasaran yang anda boleh beli. Beli yang untuk kegunaan harian tau, jangan beli sunblock untuk mandi pantai tu. Heee!

Contoh produk sunscreen yang anda boleh cuba adalah Biore UV Perfect Block Milk Moisturizer dan Biore UV Aqua Rich Watery Essence.Pilih sekurang-kurangnya paling spf 30+.

6. Scrub wajah 2 kali seminggu


Teknik ini merupakan salah satu cara merawat wajah agar putih dan tidak berjerawat. Fungsi scrub adalah untuk membuang sel kulit mati atau exfoliate, supaya wajah anda kekal bersih dan segar. Selain itu ia merupakan cara melicinkan muka dengan cepat.

St Ives scrub paling berkesan
Scrub wajah anda sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Jangan lebih, nanti ia boleh mengeringkan kulit. Selain itu, jika scrub yang anda guna itu mempunyai biji-biji halus, elakkan menyapunya terus di atas jerawat untuk mengelakkan luka.

Banyak jenama scrub di pasaran yang boleh anda cuba. Scrub terbaik adalah St Ives. Terdapat banyak variasi yang boleh anda pilih.

7. Minum air secukupnya


Jika anda mengalami dehidrasi, badan akan menunjukkan tanda-tanda seperti nampak kusam, dan wajah akan menghasilkan minyak berlebihan.


Minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari. Percayalah, petua kecantikan muka ini memang berkesan.

8. Kurangkan makeup


Wanita sering menggunakan makeup untuk menutup jerawat dan cela pada kulit. Ya, ia memang berkesan... untuk jangka masa pendek. Tetapi mereka lupa yang makeup juga adalah punca kepada jerawat.

Memakai makeup yang tebal menyebabkan anda sukar untuk menanggalkannya. Sehinggakan makeup remover sendiri tidak mampu mampu menghilangkannya 100 peratus. Hasilnya ia ia tersimpan di dalam pori sebelum bertukar menjadi jerawat.

9. Guna tea tree oil


Tea tree oil memang terkenal sebagai salah satu cara merawat kulit berjerawat. Cuba sapu pada kawasan berjerawat. Kalau nak tahu ini adalah cara orang Korea jaga kulit muka.


Produk yang mempunyai ektrak tea tree oil memang banyak di pasaran. Contohnya Aiken, Body Shop, dan Cosmoderm.

10. Jaga kebersihan diri


Cara menjaga muka dnegan baik bermula dengan kebersihan. Kalau kebersihan pun acuh tak acuh, memang padanlah jerawat tumbuh. Pastikan anda kerap tukar sarung bantal dan cadar kerana itu adalah salah satu tempat bakteria membiak.



Selain itu, jangan lap muka menggunakan tuala di dalam bilik air. Anda perlu tahu yang tuala mengumpul bakteria yang ada di dalam tandas. Cuba teka dari mana datangnya bakteria tersebut?! EW!!!

Sebenarnya cara menjaga kulit muka daripada jerawat ini memang mudah. Antara mahu dan tidak sahaja. Selain itu, keluarkanlah sedikit belanja untuk menjaga wajah. Supaya muka lebih licin dan berseri!