Memaparkan catatan dengan label lifestyle. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label lifestyle. Papar semua catatan

22 Jun 2017

Barang Keperluan Balik Kampung


Barang Keperluan Balik Kampung. Bila dah sampai hari-hari terakhir Ramadan, mood kerja dan study akan hilang. Sebab masing-masing asyik fikir nak raya. Bagi mereka berada diperantauan, 'balik kampung' adalah salah satu momen manis sebelum berkumpul semula dengan keluarga pada hari raya.

Saya tinggal di Kota Bharu dan beraya di Kota Bharu. So, no balik kampung for me. Tapi pengalaman balik kampung tu of course ada. Masa belajar kat Kuantan dulu, setiap kali nak balik raya, memang exited. Kalau boleh semua barang nak bawak balik. Baju raya, laptop, DSLR, dan semua gajet yang ada. Bahaya kalau ditinggalkan lama-lama kat rumah sewa.

Baca: Tempat Shopping dan Hotel Menarik di Kuala Lumpur

Keperluan balik kampung ni sebenarnya penting kerana banyak barang yang kita nak guna sama ada ketika di kampung mahupun sepanjang perjalanan pulang. Lebih-lebih lagi perjalanan balik kampung mengambil masa berjam-jam lamanya.


Lagi satu dah nama pun cuti raya, mesti cuti lebih lama dari biasa. Kalau tanya saya, barang keperluan balik kampung memang banyak. Tapi saya senaraikan yang penting atau 'wajib ada'.

Luggage 
Tak lengkap kalau travel takde beg besar. Dengan beg travel ni la kita nak angkut semua baju raya dan barang peribadi lain.


Backpack
Backpack ni pulak untuk isi  laptop dan barang berharga sebab beg ini sentiasa bersama anda walaupun di dalam pesawat. Nak lebih selamat, beli beg yang 'anti-theft' atau anti kecurian seperti XD Design Anti-Theft Bobby Backpack. Kalau nak backpack biasa, PAlight Fashion Outdoor Sport Nylon Backpacks pun dah okay.


Earphone
Travel jauh-jauh tanpa ditemani muzik memang bosan. Korang nak buat apa dalam bas/kereta/kapal terbang tu? Nak borak dengan orang sebelah? Memang tak la kan? Kalau nak dengar muzik yang berkualiti dengan bass bak DUM! DUM! DUM! saya cadangkan BOSE Sport Wireless sebab saya ada satu. Puas hati! Saya pernah tulis review, boleh rujuk ENTRI INI.



Power Bank
Semestinya anda tidak mahu kekeringan bateri sewaktu dalam perjalanan balik kampung. Penggunaan Waze, muzik, mesej, dan panggilan telefon menyebabkan bateri cepat habis. Sebab tu sekarang ni powerbank ibarat nyawa kepada smartphone. Wajib ada. Tak mahal, Pineng PN-951 10000 mAh cuma RM31.50


Kalau anda bercadang nak beli barang yang saya sebut ni, boleh rujuk link-link kat atas tu k? 

Disebabkan Lazada tengah buat sales Marhaban Ya Marhaban dan Riang Ria Raya (19 May - 30 Jun), jadi boleh la berjimat sikit sebab ada potongan harga hingga 90%! Macam biasalah, di Lazada memang murah gila. 

Entri sebelum ini - Sinopsis Abang Bomba I Love You Raya
Terima kasih kerana membaca Barang Keperluan Balik Kampung

17 Jun 2017

Shopping Raya di Lazada, Diskaun Gila Sehingga 80%


Shopping Raya di Lazada, Diskaun Gila Sehingga 80%. Guys, it's almost time for hari raya! Aidilfitri adalah hari istimewa buat umat Islam. Selepas sebulan berpuasa, kita akan meraikannya dengan menikmati pelbagai juadah, berkunjung ke rumah terbuka dan meraikannya bersama keluarga.

Selain itu everyone DESERVES TO LOOK PRETTY on hari raya.

Warna tema

I'd like to keep it simple sebab fesyen berubah mengikut peredaran zamanbegitu juga dengan style raya yang berbeza setiap tahun. Apa yang saya perhatikan untuk tahun 2017, corak ringkas dan warna pastel memang tengan 'in'. Malas nak ikut trend sebab ia mudah basi. Tapi saya betul-betul suka dengan warna nude pink. So yeah, nude pink it is.



Biarpun tona pastel ni nampak pucat, namun kesederhanaannya yang membuatkan warnama pastel ni nampak menonjol dan elegan dalam kelasnya yang tersendiri.

Aksesori raya!

Seperti yang saya sebut tadi, I would like to keep it as simple as I can. Contohnya mini kurung (my personal favorite), rantai, earings, jam tangan, wedges, dan handbag sudah memadai.


Shopping Raya di Lazada, Diskaun Gila Sehingga 80%

Shopping raya ketika berpuasa memang memenatkan. Dengan cuaca panas terik, trafik, parking, dan perlu bersesak-sesak di pasaraya boleh menimbulkan kemarahan. Untuk memudahkan kerja, kita shopping online je lah. Memandangkan Lazada tengah buat sales Raya Fashion. There are few things I'd like to buy. Mana tahu kot-kot dah takde harga murah macam ni.

Sebab Lazada menawarkan promosi Marhaban Ya Marhaban dan Riang Ria Raya (19 May - 30 Jun) diskaun sehingga 80% untuk kebanyakkan barang menerusi kempen Raya Fashion.


Saya tinggalkan link kat bawah mana tahu kot-kot anda nak beli jugak. Anda juga boleh rujuk mana-mana link yang ada dalam blog ini untuk potongan harga.

- Neng Geulis Marlina Kurung Rose Pink 
- Peep-toe Platform Wedges Shoes
- Mango Quil Pattern Bowling
- Casio watches



Ini merupakan blogger contest anjuran Lazada. Untuk berpeluang menang voucher dan wang tunai sehingga RM10,000, anda boleh sertai contest ini dengan melayari http://www.lazada.com.my/blogger-contest/.

Entri sebelum ini - Father's Day Gift Ideas 2017

Terima kasih kerana membaca Shopping Raya di Lazada, Diskaun Gila Sehingga 80%

16 Jun 2017

FATHER'S DAY GIFT IDEAS 2017


FATHER'S DAY GIFT IDEAS 2017. He is always there to lift us up and savor the sweet times, thick and thin. The only guy who would never hurt us. So the gift better be super cool. 

Father's day is around the corner and it is really tough buying that perfect appreciation for your father. because he deserves something nice after all. 

If you are planning on giving presents to your father (which you should), it's never too late to buy him presents. You can just walk into the mall or if you want to save your money, buying presents online is the right thing to do. 

Here is some father's day gift ideas from Gifts Less Ordinary

FATHER'S DAY GIFT IDEAS 2017

Your father will never lose your mobile phone again with this unique wooden phone stands, coin dish, or he can even put is car keys. 

Classic but stylish, these elegant watches are engraved on the reverse of the face, making them the perfect gift for someone special. Engrave 'from your favorite child' can definitely put a smile on his face. 


Perfect gift for someone who likes to look smart. If your father works in the office, bringing or wearing peace of love from his child at work is the best feeling.

This personalized cafetiere is sure to be a hit with all coffee connoisseurs. The cafetiere features a heat resistant borosilicate glass beaker inside a chrome-plated steel frame with a black polycarbonate handle.

There are variety of gifts to choose at Gifts Less Ordinary and enjoy free shipping! Happy father's day!

Previous article - Raya Bedroom Makover

Thank you for reading FATHER'S DAY GIFT IDEAS 2017

4 Jun 2017

Raya Bedroom Makeover


Raya Bedroom Makeover. Target utama raya tahun 2017 adalah untuk beraya dengan bilik tidur baru. Sanggup cut bajet raya semata-mata nak buat bedroom makeover.

Banyak benda yang kena buat memandangkan guest bedroom in our house that has been neglected for far too long! Sebelum ini hanya bilik air digunakan, jadi tak perlu berebut kalau ada 'emergency' 💩. My current bedroom? Let's not talk about it. 

Style apa yang saya nak? Well, saya lebih suka minimalis. Dekorasi yang ringkas dan nampak effortless. Tapi dalam masa yang sama saya mahukan bilik yang cozy but have pops of color setiap kali melangkah masuk. 


Kadang kala tetamu mahu tumpang solat dan guna tandas ini kerana bilik ini paling dekat dengan ruang tamu. Jadi kena la jaga imej dengan memastikan bilik sentiasa sedap mata memandang. 

Raya Bedroom Makeover

I spend most of my time in my bedroom. I would love to keep it calm and quiet, otherwise I'm blasting Coldplay's songs menggunakan speaker terbaik Harman Kardon. Best speaker I ever had!

Kalau bercerita tentang bilik tidur idaman, perkara utama yang perlu dititik beratkan adalah warna. Saya ingin mengangkat kelabu dan putih sebagai warna utama serta rose gold/copper sebagai sentuhan dekorasi. 

Baca: Resepi Kek batik Sedap

FYI, kalau anda nak cari idea hiasan dalaman, saya cadangkan rujuk di laman Pinterest dan bukannya Google Image. Banyak gambar dan idea hiasan/dekor menarik ala mat saleh di Pinterest. Cuma taip je tema apa yang anda inginkan. In my case, saya nak cedok idea bilik tidur seperti gambar di bawah:



Saya tinggalkan link di bawah jika berminat untuk beli kelengkapan bilik tidur di Lazada.
- Katil Solano (queen size)
- Jean Perry Soft Quilt Queen
- Novelle Mattress protector


Work space

Pada saya, selain katil, ruang kerja dalam bilik merupakan satu lagi elemen penting pada. All I need is a little office space supaya saya boleh kendalikan blog ini dan blog-blog lain dengan selesa. Work space tidak memerlukan ruang yang luas kerana dengan sentuhan kreativiti, ruang kerja yang elegen mampu menyumbang kepada kualiti kerja. Masih lagi minimalis, cukup dengan meja putih, kerusi selesa, dan sebuah laptop.




Saya tinggalkan link di bawah jika berminat untuk beli kelengkapan works space di Lazada.
Meja
- Eames Curvy Design Chair


Tips menghias rumah
  • Ramai yang beranggapan ia memakan kos tinggi. Tapi jika berbelanja dengan bijak, anda boleh menghias rumah mengikut bajet yang ada.
  • Jangan hanya terus beli perabot yang cantik di mata. Pastikan perabot itu sesuai dnegan tema dan warna bilik.
  • Untuk memastikan ruang nampak segar, pilih perabot yang up-to-date.
  • Berikan ruang untuk bilik 'bernafas'. Elak dari mempunyai terlalu banyak perabot.
  • Taste kena tinggi tapi bajet kena jaga.
  • Bijak berbelanja. Beli kelengkapan dan perabot di kedai fizikal atau online yang menawarkan harga murah, contohnya di Lazada.
Promosi Riang Ria Raya Lazada

FYI, Lazada kini mengadakan promosi Marhaban Ya Marhaban dan Riang Ria Raya (19 May-30 Jun) yang menawarkan diskaun sehingga 90% termasuklah kelengkapa rumah. Sekarang adalah masa terbaik untuk shopping kelengkapan rumah!

Anda boleh rujuk mana-mana link dan banner Lazada yang ada dalam blog ni untuk potongan harga.


*Untuk sertai contest ini sila layari http://www.lazada.com.my/blogger-contest/

Entri sebelum ini - Sinopsis Andainya Takdir

Terima kasih kerana membaca Raya Bedroom Makeover

2 Jun 2017

Cara Beli Barang di Shopee

Cara Beli Barang di Shopee

Cara Beli Barang di Shopee. Bagi yang gemar beli shopping online, pastinya anda tertanya-tanya portal beli belah mana lagi yang masih belum cuba. Salah satu aplikasi beli-belah yang semakin popular adalah SHOPEE.


Shopee adalah aplikasi telefon pintar yang direka buat penjual dan pembeli supaya mereka dapat melakukan urusan jual beli dalam satu aplikasi dengan pantas. Anda juga boleh membuat pembelian melalui komputer tanpa masalah. 

Shopee dibina untuk memastikan anda dapat melakukan jual beli dengan ringkas, cepat, dan selamat.


Seperti pesaingnya yang lain, Shopee menawarkan pelbagai jenis produk dari bermacam kategori. Cuma taip sahaja apa yang anda inginkan, produk akan muncul berserta dengan harga murah.

Saya sempat beli barang hari tu, jadi dalam entri ini saya akan kongsikan cara shopping di Shopee sebagai panduan.

Cara Beli Barang di Shopee

Langkah 1: Untuk beli barang, anda perlu ada akaun Shopee. Layari www.shopee.cm.my untuk mendaftar. Klik SIGN UP > Isi Maklumat peribadi > Anda akan terima email pengesahan menandakan telah berjaya dan sedia untuk membuat pembelian.



Langkah 2: Pilih barang. Hanya taip nama produk yang anda inginkan pada ruang SEARCH. Katakan anda nak beli rak serbaguna dari Ikea iaitu Lerberg. Beberapa rak Lerberg akan terpapar. Namun anda pilih yang menawarkan harga terbaik. Baca 'product details', bila dah berpuas hati terus klik BUY NOW.


Langkah 3: Bahagian 'Shopping cart' akan terpapar. Pastikan produk, harga produk. serta kuantiti item adalah tepat. Kemudian klik 'Checkout'.


Langkah 4:  Isikan nama, alamat, dan nombor telefon. Pastikan anda isi maklumat dengan tepat. Kemudian klik 'Place Order'.

Langkah 5: Pilih cara pembayaran sama ada menggunakan kredit/debit kad, online banking, ATM/Bank transfer.


Langkah 6: Jika memilih 'Online Banking', anda akan dibawa ke laman perbankan yang anda pilih tadi untuk membuat pembayaran. Tak perlu masukkan jumlah kerana Shopee akan terus tolak jumlah harga barang yang dibeli dari akaun anda.

Langkah 7: Bila dah siap membuat pembayaran, anda akan menerima email pengesahan dan details pembelian. Jangan delete, nanti senang nak buat rujukan.

Tips shopping di Shopee

1. Terdapat banyak produk yang sama kerana dijual oleh seller yang berlainan. Jadi anda perlu pilih harga terbaik dan menetapka harga postage berpatutan. 

Cara Beli Barang di Shopee

2. Bandingkan harga dengan portal beli belah lain dan kedai fizikal. Pastikan anda membuat pembelian yang benar-benar berbaloi. 

3. Perlu sentiasa alert dengan promosi yang sedang berlangsung. Mana tahu barang yang anda idamkan selama ini ada diskaun 80%?


Terima kasih kerana membaca Cara Beli Barang di Shopee

29 Mac 2017

Mengatasi Masalah Beli-Belah Secara Online

Mengatasi Masalah Shopping Online. Portal beli-belah atau e-commerce berperanan memudahkan urusan pengguna kerana itulah tujuan utama ia ditubuhkan. Dunia teknologi semakin berkembang di mana kini kita boleh membuat pembelian dengan hanya beberapa klik sahaja.

Kini kita lebih memilih untuk shopping online kerana tidak perlu berdepan kesesakan lalu-lintas, harga murah, diskaun/voucher, atau kupon dari iPrice boleh shopping pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Laman beli-belah pilihan? - LAZADA, sebab mereka adalah yang terbaik berbanding pesaingnya.


Antara dua produk yang saya pernah beli: Casio Gold dan handbag Mango. << Boleh rujuk link tersebut kalau berkenan.

Setakat ini saya tidak pernah berdepan masalah besar sepanjang shopping di Lazada. Tapi terdapat beberapa perkara even portal beli-belah terkemuka pun terlepas pandang sehingga boleh menjejaskan keseluruhan pengalaman membeli-belah atas talian.

Alangkah molek jika ia dapat diperbaiki demi menjadikan pengalaman pengguna  membeli-belah secara online lebih manis? 

Mengatasi Masalah Shopping Online

Packaging 

Sebagai pembeli, impression semasa 'unboxing' barang yang dibeli sangat penting. Tapi cukup kecewa jika kotak terkoyak atau rosak sehingga menjejaskan produk di dalamnya.


Saya pernah beberapa kali beli buku secara online dan ia hanya dibalut dengan satu lapisan bubble wrap. Ini menyebabkan kulit buku renyuk dan berlipat. Agak upset walaupun membelinya dengan harga murah rendah. Buku berkedut, berlipat atau renyuk is one of my pet peeves... ugh!

Pembeli akan berasa senang hati jika barang yang dibeli dibungkus dengan rapi untuk melindungi produk dari rosak ketika melalui proses penghantaran.

Berkaitan:  Shopping Online Lebih Jimat dengan Kupon iPrice
Gambar produk

"Picture worth a thousand words". Memaparkan gambar produk yang nyata cukup penting. Kerana sebagai pembeli kami akan beli apa yang kami lihat. Menyediakan gambar produk yang jelas dari sudut berbeza akan lebih menyakinkan apatah lagi jika gambar tersebut membenarkan pelanggan untuk zoom in dan zoom out.

Ulasan pelanggan  ditapis

Percaya atau tidak, ulasan pelanggan yang pernah membuat pembelian adalah 10 kali lebih meyakinkan dari gambar dan diskripsi produk. Bayangkan jika anda berminat untuk beli headphones.... Diskripsi produk berbunyi:
- Best seller
- 75% off!
- Malaysia's No. 1 brand

 Tetapi produk itu mendapat ulasan negatif dari pelanggan seperti:
- Dont waste your money on this
- Tidak berkualiti dan lain dari apa yang dipaparkan
- Tidak original dan bunyi pecah.

Menyediakan ruang ulasan sememangnya membantu dalam meyakinkan pelanggan. Cuma, janganlah tapis dengan memaparkan komen positif sahaja.

Laman web mesra pelanggan

Mudah dinavigasi seperti susun produk mengikut kategori, elemen seperti butang 'Search', shopping cart, dan filter, berada di lokasi yang mudah dilihat. Warna yang tidak menyakitkan mata serta menggunakan Bahasa Inggeris mudah terutamana pada langkah 'Check Out' supaya dapat fahami oleh golongan dan peringkat umur. Selain untuk tidak mengelirukan pelanggan yang baru pertama kali nak shopping secara online.


Produk tidak original

Saya pernah terbaca beberapa komplen dari online shoppers di mana mereka membeli produk dengan harga rendah. Namun keterujaan mereka bertukar hampa apabila menerima barang yang tidak original. Sepatutnya pihak e-dagang nyatakan pada katalog yang produk itu tidak asli supaya pembeli tidak rasa tertipu. Siapa tidak rambang mata kalau tengok barang dengan diskaun 80% dari harga asal. Rupa-rupanya, produk itu bukan original.

Kos penghantaran yang mahal 

Kerap kali kita berubah fikiran untuk tidak membuat pembelian kerana kos penghantaran yang tinggi. Ada sesetengah portal yang menawarkan penghantaran percuma, so thank you for that. Namun kadang-kala kos penghantaran cukup tinggi sehinga tidak masuk akal. Lebih menyedihkan apabila shipping cost lebih mahal dari produk yang ingin di beli. Kami tahu syarikat kurier yang menetapkan harga, tapi ada sesetengah penjual mengambil kesempatan dengan meletakkan harga tinggi.

Mengatasi Masalah Beli-Belah Secara Online
Tingkatkan promosi di laman sosial

Anda tidak mengunjungi portal beli-belah setiap hari bukan? Oleh itu anda sering terlepas jika mereka melakukan jualan besar-besaran. Lazada dan 11Street terkenal kerana mereka menawarkan harga murah sepanjang tahun namun terdapat waktu-waktu tertentu di mana mereka menjual produk lebih murah daripada biasa. Jika banyak hebahan dan promosi dilakukan di media sosial atau televisyen pastinya membangkitkan rasa teruja pelanggan.

Baca: Belajar Buat Blog

Khidmat pelanggan

Dapat memilih dan membeli produk dengan lancar dan menerimanya dengan keadaan baik semestinya membuat pelanggan berasa lega. Namun bagaimana pula jika barang yang dibeli rosak atau pecah semasa proses penghantaran? Pelanggan mahukan khidmat pelanggan yang dapat memberikan respon yang PANTAS dan MESRA disaat pelanggan berdepan kesulitan. Apa yang diperlukan dalam team customer service adalah komunikasi yang baik, pantas, beretika, ramah, dan... hire more!


Perkara yang saya sebut di atas bukan masalah besar. Tapi kadang kala perkara kecil cukup bernilai kerana ia sebenarnya mampu mempengaruhi pengguna untuk kembali dan membuat pembelian kedua. Because, sometimes small things matter the most.
Ini adalah contest anjuran iPrice yang menawarkan hadiah wang tunai RM750 bagi tempat pertama. Contest ini terbuka kepada semua blogger tempatan. Layari https://iprice.my/iema/2016/blogger-competition.html untuk maklumat lanjut!
Entri sebelum ini - Sinopsis Cik Serba Tahu di Astro Ria

Terima kasih kerana membaca Mengatasi Masalah Shopping Secara Online

20 Mac 2017

Lazada Surprise Box 2017


Lazada Surprise Box 2017. Dah banyak kali cerita pasal Lazada dalam blog ni. And I am not going to stop talking about it... EVER! Tahun lepas Lazada pernah hantar Box Of Joy yang mengandungi 10 best selling products.

Tahun ni mereka menghantar kotak besar yang dipanggil "Surprise Box" sempena ulang tahun Lazada yang ke-5! Fuh dah lima tahun Lazada bertapak, masih lagi menjadi e-dagang pilihan rakyat Malaysia!

Baca: Belajar Buat Blog

Apa yang menarik, ini merupakan harjadi Lazada dan mereka yang sepatutnya menerima hadiah. Tapi Lazada yang beri hadiah kepada bloggers terpilih dan menawarkan jualan hebat sempena hari jadinya! Sweet!

lazada surprise box

Promosi 5th Birthday Surprise pada 22-24 Mac 2017

They are going even bigger this time! Box Of Joy bernilai RM300, Surprise Box sekurang-kurangnya bernilai RM400 yang mengandungi beberapa produk best selling dan jenama terpilih yang menawarkan diskaun hebat sempena promosi 5th Birthday Surprise yang berlangsung pada 22 - 24 Mac 2017!

Ok jom tengok apa yang ada dalam Suprise Box kali ni...

Lazada Surprise Box 2017



1. Harman Kardon Onyx Mini Portable Bluetooth Speaker.
2. BOSE SoundSport wireless headphones
3. Aula Official F2012 Mechanical Gaming Keyboard
4. Hush Puppies Men's Wallet
5. A6 Size Notebook Bottle

Thanks Lazada, love you! 


Kesemua jenama yang ada dalam kotak tu tengah sales hingga 24 Mac. Jangan risau sebab bukan produk itu sahaja sebab banyak lagi jenama akan mendapat potongan harga sempena birthday Lazada. Nak tengok produk apa boleh check kat sini >> http://www.lazada.com.my/birthday-sale/


Berkaitan: Cara Shopping di Lazada

Be sure to check out my upcoming post to see my in depth details sebab saya akan review beberapa produk yang ada dalam surprise box tu!

Entei sebelum ini - Lazada Birthday Blogger Contest

Terima kasih kerana membaca  Lazada Surprise Box 2017