Memaparkan catatan dengan label personal. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label personal. Papar semua catatan

4 Jun 2017

Raya Bedroom Makeover


Raya Bedroom Makeover. Target utama raya tahun 2017 adalah untuk beraya dengan bilik tidur baru. Sanggup cut bajet raya semata-mata nak buat bedroom makeover.

Banyak benda yang kena buat memandangkan guest bedroom in our house that has been neglected for far too long! Sebelum ini hanya bilik air digunakan, jadi tak perlu berebut kalau ada 'emergency' 💩. My current bedroom? Let's not talk about it. 

Style apa yang saya nak? Well, saya lebih suka minimalis. Dekorasi yang ringkas dan nampak effortless. Tapi dalam masa yang sama saya mahukan bilik yang cozy but have pops of color setiap kali melangkah masuk. 


Kadang kala tetamu mahu tumpang solat dan guna tandas ini kerana bilik ini paling dekat dengan ruang tamu. Jadi kena la jaga imej dengan memastikan bilik sentiasa sedap mata memandang. 

Raya Bedroom Makeover

I spend most of my time in my bedroom. I would love to keep it calm and quiet, otherwise I'm blasting Coldplay's songs menggunakan speaker terbaik Harman Kardon. Best speaker I ever had!

Kalau bercerita tentang bilik tidur idaman, perkara utama yang perlu dititik beratkan adalah warna. Saya ingin mengangkat kelabu dan putih sebagai warna utama serta rose gold/copper sebagai sentuhan dekorasi. 

Baca: Resepi Kek batik Sedap

FYI, kalau anda nak cari idea hiasan dalaman, saya cadangkan rujuk di laman Pinterest dan bukannya Google Image. Banyak gambar dan idea hiasan/dekor menarik ala mat saleh di Pinterest. Cuma taip je tema apa yang anda inginkan. In my case, saya nak cedok idea bilik tidur seperti gambar di bawah:



Saya tinggalkan link di bawah jika berminat untuk beli kelengkapan bilik tidur di Lazada.
- Katil Solano (queen size)
- Jean Perry Soft Quilt Queen
- Novelle Mattress protector


Work space

Pada saya, selain katil, ruang kerja dalam bilik merupakan satu lagi elemen penting pada. All I need is a little office space supaya saya boleh kendalikan blog ini dan blog-blog lain dengan selesa. Work space tidak memerlukan ruang yang luas kerana dengan sentuhan kreativiti, ruang kerja yang elegen mampu menyumbang kepada kualiti kerja. Masih lagi minimalis, cukup dengan meja putih, kerusi selesa, dan sebuah laptop.




Saya tinggalkan link di bawah jika berminat untuk beli kelengkapan works space di Lazada.
Meja
- Eames Curvy Design Chair


Tips menghias rumah
  • Ramai yang beranggapan ia memakan kos tinggi. Tapi jika berbelanja dengan bijak, anda boleh menghias rumah mengikut bajet yang ada.
  • Jangan hanya terus beli perabot yang cantik di mata. Pastikan perabot itu sesuai dnegan tema dan warna bilik.
  • Untuk memastikan ruang nampak segar, pilih perabot yang up-to-date.
  • Berikan ruang untuk bilik 'bernafas'. Elak dari mempunyai terlalu banyak perabot.
  • Taste kena tinggi tapi bajet kena jaga.
  • Bijak berbelanja. Beli kelengkapan dan perabot di kedai fizikal atau online yang menawarkan harga murah, contohnya di Lazada.
Promosi Riang Ria Raya Lazada

FYI, Lazada kini mengadakan promosi Marhaban Ya Marhaban dan Riang Ria Raya (19 May-30 Jun) yang menawarkan diskaun sehingga 90% termasuklah kelengkapa rumah. Sekarang adalah masa terbaik untuk shopping kelengkapan rumah!

Anda boleh rujuk mana-mana link dan banner Lazada yang ada dalam blog ni untuk potongan harga.


*Untuk sertai contest ini sila layari http://www.lazada.com.my/blogger-contest/

Entri sebelum ini - Sinopsis Andainya Takdir

Terima kasih kerana membaca Raya Bedroom Makeover

28 Jun 2016

10 Barang yang Saya Mahu Pada Ramadan


10 Barang yang Saya Mahu Pada Ramadan Ini. Perkataan sinonim dengan Lazada adalah... MURAH. Tak kira masa, musim perayaan, atau hari tertentu, pasti ada je jualan murah yang diadakan. Malah ada ketikanya mereka menawarkan harga yang tak masuk akal contohnya potongan sehingga 90%.

Itulah istimewanya Lazada, bermacam-macam produk dan pelbagai jenama dan sering menjual barang dengan harga jauh lebih murah dari pasaraya. Tak hairanlah kalau Lazada mendapat jolokkan 'portal nombor satu Malaysia'.


Setiap tahun Lazada tidak pernah terlepas dari mengadakan jualan murah sempena Aidifitri. Tahun ni makin menjadi-jadi pulak harga yang ditawarkan, boleh kena rasuk bila masuk portal Lazada. Tapi dalam entri ni saya senaraikan 10 item idaman untuk hari raya nanti.

10 Barang yang Saya Mahu Pada Ramadan

1. Harry Potter and The Cursed Child - Kalau anda biasa singgah blog ni atau follow Instagram pasti anda tahu yang saya ni seorang bookworm. Saya baca buku pertama Harry Potter masa berumur 13tahun dan ketujuh-tujuh siri penuh magis masih elok tersusun atas rak buku.  Siapa sangka JK Rowling telah menulis buku ke-lapan yang merupakan kesinambungan kisah Harry 19 tahun kemudian. 


Saya dah check beberapa portal shopping online lain termasuk kedai kedai buku sendiri. Ternyata pre-order Harry Potter and The Cursed Child di Lazada paling murah iaitu  RM83.93 (harga asal RM119.90 -30%. Buku ke-lapan ni memang wajib baca! >> Boleh beli di sini.

2. Daniel Wellington - Sebagai penggemar jam tangan, tak lengkap rasanya kalau saya tak selitkan jam  Daniel Wellington yang tengah 'in' sekarang. Well, saya dah ada satu, tapi yang pirate.. lol! Teringin jugak nak pakai DW yang original. Boleh la tambah satu lagi jam dalam koleksi.


Lagipun saya dah pernah beli jam Casio Gold di Lazada beberapa bulan lepas. Sangat berpuas hati dengan harga dan kualiti jam tu. Saya dah cerita dalam entri Pengalaman Beli Barang di Lazada. >> Kalau nak boleh beli di sini.

3. Flash Plus 2 - Okay, ni untuk my mom because she kept saying she wanted a smartphone. So, Bila usha-usha Lazada tadi ternampak promosi Flash Plus 2. Spesifikasi? Not bad at all. Kamera belakang 13-Megapixe, 2GB RAM, dan hadir dengan pengimbas cap jari. Design pun cantik dan nak nampak luxury.


Kalau nak tahu pengeluar telefon ni dah berkerjasama dengan Lazada. Ini bermakna pelanggan tak akan dapat harga istimewa kat tempat lain! Cuma RM599 (16GB). >> Boleh beli di sini.

4. Apple Watch 38mm Rose Gold - Is it too much if I ask for an Apple Watch? Sebab jam tangan pintar keluaran Apple ni dah lama ada dalam wishlist. Apple Watch bukan sahaja nampak smart bila di pakai tetapi boleh memudahkan lagi urusan di mana kita boleh check notification email, text, reminder, dan Twitter pada jam sahaja.

Sekarang Apple dah keluarkan warna Rose Gold, haihh.. cantik. Hati 'meronta-ronta' nak Apple Watch! >> Untuk lebih details rujuk sini.

5. LG 32 Inch LED Tv - Ok, saya ni tak tengok tv sangat. Kalau tengok pun cuma Keeping Up With The Kardashians dan The Ellen Show je. Tu pun tengok kat dapur. Filem dan American series saya download dan tengok kat laptop. Jadi saya nak tv LG ni sebab nak ganti tv zaman dinasor yang saya guna dalam bilik sekarang, baru la lawa sikit. Tv bersaiz 32 inci is more than enough for me. >> Boleh beli di sini.
 

6. Kate Spade New York - Ni adalah satu lagi barang yang saya nak pada Ramadan. Kalau dah perempuan memang tak sah kalau tak beli handbag. Saya teringin nak Kate Spade. Apa lagi sebab bag tu cantik dan berjenama. Tak sangka Kate Spade pun ada kat Lazada. >> Boleh beli di sini.


7. Micke Computer Desk - Saya tengah plan nak pindah bilik baru tak lama lagi. Alang-alang pindah tu nak jugak ganti meja yang saya guna untuk blogging sekarang dengan yang baru. So, saya jumpa meja computer dari Nesthouz.com masa tengok Lazada tadi. Cantik, ala-ala Scandinavian. Boleh la berangan workspace cantik macam gambar dalam Pinterest. Hee! >> Boleh beli di sini.


8. Western Digital My Passport Ultra 1TB -  Okay, item seterusnya adalah external hard drive. Saya ni kaki download jadi hard drive yang saya ada sekarang dah hampir penuh dengan movies dan tv series. Jadi saya nak upgrade sikit storage kepada 1TB. Jenama Western Digital memang dah terkenal dengan kualitinya. Kat kedai mahal sangat, tapi di Lazada ada diskaun 32% iaitu RM229 (harga asal RM339). >>Boleh beli di sini.


9. Sony Wireless Portable Speaker - When it comes to music, I take it very seriously. Kalau betul-betul nak dengar lagu, kena la dengar melalui speaker yang berkualiti. Jenama apa lagi kalau bukan Sony, lagipun speaker ni portable. Boleh dibawa ke mana-mana. Bayangkan kalau dengar lagu Coldplay dengan speaker Sony ni.. Wow! >> Boleh beli di sini.



10. Ther A Pedic Backsense Mattress - Bagi melengkapkan 10 barang yang saya mahu pada Ramadan, saya selitkan tilam  sebab kat atas tadi saya dah bagi tahu yang saya nak pindah bilik. Tapi tilam takde lagi. Tilam Ther A Pedic Backsense Mattress ni nampak empuk je. Pastinya tidur akan jadi lebih nyenyak dan selesa. >> Rujuk di sini.


Kalau ikutkan banyak lagi barang yang berkenan kat Lazada ni sebab semuanya murah. Lebih-lebih lagi ketika musim perayaan macam sekarang. Korang pun boleh shopping kat Lazada, saya dah tunjukkan cara dalam entry INI.
Entry sebelum ini - Fakta Menarik Finding Dory

Terima kasih kerana membaca 10 Barang yang Saya Mahu Pada Ramadan

20 April 2016

Pawagam Paragon Cinemas Bakal Dibuka di Kelantan


Pawagam Paragon Cinemas Bakal Dibuka di Kelantan. Berita baik buat rakyat Kelantan kerana panggung wayang Paragon Cinemas akan dibuka di pasaraya KB Mall Julai ini. Ini merupakan lembaran baru buat negeri ini selepas operasinya dihentikan sejak 20 tahun dahulu.

Perkara ini disahkan sendiri KB Mall melalui Facebook rasmi dengan memuat naik beberapa keping gambar berserta caption, "Gambaran Paragon Cinemas dengan lapan skrin di KB Mall. Dijangka dibuka pada Julai 2016"


Kalau nak tahu, antara pawagam yang pernah dibuka di Kota Bharu dulu adalah Lido, Rex, dan Odeon. Saya sendiri pernah pergi menonton Maria Mariana, Putera, dan filem terakhir yang saya tonton adalah Leftenan Adnan. That movie was huge at the time! Lol!

pawagam paragon kelantan 1
pawagam paragon kelantan 2

Dulu pun dah ada syarat ditetapkan di mana gambar pelakon perempuan yang tidak bertudung pada poster ditutup di bahagian kepala. Namun, keadaan dalam panggung pula agak mengecewakan. Banyak chewing gum pada kerusi, atas lantai pulak penuh dengan kulit kacang. 

Pawagam Paragon Cinemas Bakal Dibuka di Kelantan

Sebenarnya khabar angin tentang pembukaan semula  panggung wayang di Kelantan ni dah lama bertiup. Terutama KB Mall menambah dua aras di tingkat atas. Ramai yang menyangka pawagam bakal dibuka. Alih-alih, aras tersebut adalah dikhaskan untuk peralatan elektronik dan gajet sahaja.

pawagam paragon kelantan 3

Kerajaan Kelantan sendiri mendedahkan lesen pawagam tidak pernah dibekukan, dan ada beberapa syarikat yang tampil memohon. Tetapi meneruskan hasrat mereka mungkin tidak bersetuju dengan syarat yang ditetapkan. Ternyata hanya Paragon yang dapat mengikut syarat ketat itu.

Antara syarat pembukaan panggung wayang di Kelantan

- Pengasingan penonton lelaki dan perempuan
- Tiada tayangan pada waktu Maghrib
- Tiada tayangan pada malam Jumaat
- Tiada tayangan pada bulan Ramadan
- Tontonan dengan lampu di bahagian belakang dibuka.

Saya yakin kerajaan negeri turut menetapkan beberapa syarat lain termasuk hanya filem yang diklasifikasikan U (Umum) dan PG13 (Parental Guidance) sahaja dibenarkan.

Baca: Kebab sedap di Kota Bharu

Saya tidaklah terlalu exited dengan pembukaan pawagam. Mungkin sebab dah terbiasa. Lagipun saya selalu download filem dan tv series di internet. Hee!

I'm definitely going because I'm a movie geek, tapi hanya highly anticipated Hollywood films yang saya betul-betul nak tengok. Terutamanya jika filem itu dibarisi pelakon favorite especially Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, Julianne Moore, atau Jake Gyllanhaal.

Don't get too exited, Kelantanese.

Entri sebelum ini - Fakta Menarik Captain America: Civil War

Terima kasih kerana membaca Pawagam Paragon Cinemas Bakal Dibuka di Kelantan

1 April 2016

Happy Birthday NIKKHAZAMI.COM


Happy Birthday NIKKHAZAMI.COM. Seven years ago, today this blog was born. Blog yang pada asalnya sebahagian dari matapelajaran Internet for Journalistic Research kini berusia tujuh tahun! Fuhh, dah masuk darjah satu rupanya. 

I wouldn't be here today if I didn't click that "Create A Blog" button. Semestinya kredit harus diberikan kepada individu yang ajar kami buat blog iaitu lecturer, Puan Nora Karim, yang juga pemilik blog DialogUda. Thanks Madam!

Banyak kesilapan yang pernah saya buat dalam blog ni. Major mistakes yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang blogger. Contohnya entri tak ada paragraf, pointless, singkatan perkataan, guna template yang entah hape-hape. Tu tak cerita lagi yang saya pernah letak lagu autoplay pada sidebar! Kalau baca entri lama rasa nak lempang muka sendiri.


But I've learnt a lot. Sepanjang tempoh tujuh tahun banyak benda yang saya belajar mereka yang berkongsi panduan/tips, ada yang saya rujuk dari e-book, dan juga pemerhatian blog-blog yang berjaya menempa nama.

Dari blog yang dibina dalam kelas kini saya boleh buat duit melaluinya. Affiliate, iklan, dan advertorial menjadi antara cabang buat blog ini dan beberaa blog milik saya yang lain jana income. Lebih manis, birthday blog hari ni (1 April) dapat komisen dari NetKL dan Agoda. Woop! Woop!

Artikel berkaitan: Cara Buat Duit dengan Blog


I'm still learning, terutama ilmu Search Engine Optimization (SEO) banyak membantu blog dalam mendapat tempat terbaik di Google dan meningkatkan jumlah pengunjung. Tahun lepas saya upgrade dari .blogspot.com kepada dotcom. Tu pun nasib baik dapat tahu pasal NetKL yang jual domain murah.

Artikel berkaitan: Beli Domain Murah Malaysia

Seperti yang aya sebut dalam entri pertama >> Start BLOGGING, menulis blog is an ongoing process. You don't know what's going to happen in the future and what kind of opportunity might land ahead of you. Ada beberapa plan yang saya harap dapat buat dalam blog ni. Harap-harap akan jadi kenyataan. Bak kata Casey Neistat - without a goal, you can't score.

Terima kasih kerana membaca Happy Birthday NIKKHAZAMI.COM

27 Mac 2016

Pengalaman Beli Barang di Lazada


Pengalaman Beli Barang di Lazada. Rasanya nama Lazada ni tak perlu diperkenalkan lagi. Semua orang tahu ia merupakan portal beli belah paling popular dan dipercayai di Malaysia. Kalau tak, takkan ramai yang sanggup beli barang ratusan bahkan ribuan ringgit dari Lazada.

Saya sendiri pernah beberapa kali shooping shopping di Lazada. Puas hati dari segi navigasi lamannya yang mudah dan tidak mengelirukan. Sistem pembayarannya pula senang serta pelanggan diberi pelbagai pilihan produk. Paling penting, barang yang dibeli berkualiti, penghantaran pantas, dan sampai dalam keadaan baik.

Baca: Cara Shopping di Lazada

Pengalaman Beli Barang di Lazada

Terkini saya beli handbag Mango pada harga RM39 sahaja selepas potongan diskaun 90%. Cantik dan berkualiti. Beberapa hari lepas saya beli jam Casio Black Dial Gold. Sebenarnya dah lama aim jam ni. Dah beberapa kali survey harga di kedai jam dan portal beli-belah lain. Harganya sekitar RM150.



Kebetulan Lazada sedang pengadakan jualan murah sempena ulang tahun ke-empat. Jadi saya beli beli jam tu pada harga RM72.90 selepas diskaun 54%. Sebagai seorang penggemar jam tangan, rugi la kalau tak beli kan. Jam tu original dan hadir dengan warranty selama setahun.

Lazada Malaysia

Banyak lagi pilihan jam berjenama yang dijual pada harga rendah. Korang boleh tengok di http://www.lazada.com.my/shop-watches/. Pilih jam yang berkenan dan klik 'BUY NOW' yang berwarna oren.

Tips shopping di Lazada
  1. Survey dan bandingkan harga dengan pasaran semasa.
  2. Selidik syarikat yang melakukan jualan jika selain dari Lazada. Nama syarikat terletak di sebelah kanan  skrin.
  3. Lazada sentiada memberikan kod voucher kepada pelanggan, semak di laman utama atau Facebook rasmi.
  4. Buat pembelian ketika berlangsungnya jualan besar-besaran.
  5. Sentiasa baca terma dan syarat.
  6. Pelanggan akan mendapat potongan harga jika membuat pembayaran dengan  cara tertentu. CIMB, kad kredit/debit atau COD. Sentiasa baca iklan di paparan utama.
Setakat ni saya tak pernah berdepan masalah. Korang ada ke pengalaman buruk ketika beli barang di Lazada?

Entri sebelum ini - Cara Renew Domain NetKL

Terima kasih kerana membaca Pengalaman Beli Barang di Lazada

18 Januari 2016

Cara Shopping di Lazada


Cara Shopping Online di Lazada. Sebenarnya dah lama nak cuba beli barang di Lazada iaitu portal membeli-belah paling popular di Malaysia. Saya selalu baca review yang positif tentang servis dan kualiti Lazada yang ditulis blogger tempatan. Tapi masih belum pernah cuba.

Sebelum ni selalu jugak usha-usha barang di Lazada. Banyak yang berkenan, harga berpatutan, tapi bila fikir-fikir balik... Do I really need it? Nope. Tapi hari tu saya browse handbags, kebetulan pulak ada diskaun sampai 90%. Perfect timing, because I seriously need another handbag.


Jadi saya beli handbag MNG. Murah sebab ada potongan harga. Proses pembelian pun mudah je dan barang sampai selepas dua hari dalam keadaan baik. Ternyata Lazada benar-benar menyediakan servis dan produk terbaik.

Bagi yang belum pernah shopping di Lazada, saya akan tunjukkan cara-caranya dalam entri ini.  

Cara Shopping di Lazada

1. Untuk beli barang, kena ada akun Lazada. Layari www.lazada.com.my. Klik 'Login & Sign Up' > Isikan maklumat peribadi > Kemudian anda akan dapat email pengesahan menandakan telah berjaya mendaftar dan sedia untuk membeli-belah.

2. Pilih produk. Langkah paling best semestinya ketika nak pilih barang. Sebab banyak sangat pilihan yang ada di Lazada ni. Katakan anda nak beli external Buffalo Ministation, hanya klik 'Add to Cart'. Konon-kononya letak barang dalam troli dan sedia untuk bayar la ni.


3. Dialog box akan terpapar di skrin. Pastikan produk, harga produk. serta kuantiti item adalah tepat. Kemudian klik 'Checkout'.


4.  Langkah seterusnya kena isikan nama, alamat, dan nombor telefon. Pastikan anda isi maklumat dengan tepat. Kemudian klik 'Continue'.


5. Dibahagian 'Payment Information' anda perlu pilih cara pembayaran. Pilih satu di antara Credit or Debit Card, Online Banking & Celcom Aircash, PayPal, Maybank Installments, atau Credit Card on Delivery. Saya  guna online banking iaitu bayaran menggunakan CIMB Clicks atau bank lain. Anda perlu klik pada 'Online Banking' > pilih bank > klik 'Place Your Order'.

6. Anda akan terus di bawa ke CIMB Click untuk membuat pembayaran. Tak perlu masukkan jumlah kerana Lazada akan terus tolak jumlah harga barang yang anda beli.

7. Bila dah siap membuat pembayaran, anda akan menerima email pengesahan dan details pembelian. Jangan delete pulak. Nanti senang untuk buat rujukan.


Tip shopping di Lazada

1. Bandingkan harga. Setiap kali nak beli barang sudah pasti kita mahukan harga termurah. Sebab itulah anda perlu bandingkan harga produk di pasaraya dan portal online. Jika di pasaraya lebih murah kenapa nak beli online kan? 

2. Semak harga sebelum bayar. Pastikan anda double-check jenis produk yang anda beli. Bukan setakat harga, saiz, warna pilihan, kuantiti, dan warranty.

Artikel berkaitan:  Cara Mendapatkan Diskaun Ketika Shopping Online

3. Kos penghantaran. Ada sesetengah item tidak mengenakan kos penghantaran. Manakala barang yang berat akan dicaj. Kena baca dengan teliti sebelum buat keputusan untuk membeli.

4. Voucher. Ini yang membuatkan Lazada menjadi pilihan ramai. Kadang-kala Lazada bermurah hati untuk beri kod voucher pada hari-hari tertentu. Cuma masukkan kod vaucer sebelum membuat pembayaran.

Harga termurah

Salah satu sebab kenapa Lazada ni menjadi pilihan adalah kerana memiliki pelbagai jenis produk. Paling penting, sentiasa menawarkan harga termurah dan memberi potongan harga sehingga 90%! Lebih-lebih lagi dimusim perayaan.

Kalau nak beli dengan harga termurah, boleh klik mana-mana banner Lazada dalam blog ni. Iklan yang terpapar adalah 'sales' yang sedang berlangsung.

Oh, ini bukan brand deal @ advertorial. Saya tak dibayar langsung kerana ini merupakan pengalaman saya sendiri beli barang di Lazada. So far, puas hati dan tengah plan untuk shopping lagi. Hoho!

Entri sebelum ini - Jadilah Seperti Rashid. Siapa Rashid?

Terima kasih kerana membaca Cara Shopping di Lazada

18 November 2015

Renew Kad Pengenalan Denda RM10


Renew Kad Pengenalan Denda RM10. Baru-baru ni saya ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk buat kad pengenalan/IC baru. Sebab saya masih menggunakan IC pertama yang dibuat masa berumur 13 tahun dulu. Yep.

Memang malas sangat nak ke JPN sebab kena ambil nombor giliran, ambil gambar, dan tunggu IC siap dalam masa sejam. Lagipun, bukan senang untuk dapat parking kawasan JPN yang terletak diWisma Persekutuan Kota Bharu. 

Artikel berkaitan: Harga Buat MyKad Kekal RM10

Tapi saya tak ada pilihan lain, kena jugak tukar kad pengenalan baru kerana yang sebelum ni dah out dated. Kebanyakkan urusan di bank tidak dapat diteruskan kerana cip pada IC lama tidak dapat dibaca oleh IC Reader. Imbasan cap jari juga tidak berhasil. "Jari awak dah besar dari cap jari yang disimpan dalam IC lama" - Pegawai Bank. K fine!! 

Renew Kad Pengenalan Denda RM10

Disebabkan malas nak bersesak-sesak di Wisma Persekutuan, saya buat kad pengenalan di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Tunjong. Caranya senang je - ambil nombor, pergi ke kaunter setelah dipanggil, bagitahu yang anda nak buat IC baru, beri IC asal, imbas cap jari, dan terus ambil gambar. Tak perlu is borang kecuali nak tukar alamat.

buat ic denda rm10

Harga penggantian kad pengenalan berjumlah RM10 sahaja. Tetapi disebabkan saya lambat buat, saya dikenakan kompoun RM10 jadi semua sekali berjumlah RM20.

Oh, buat IC di RTC makan masa sedikit, IC anda tidak siap dalam masa satu jam seperti ibu pejabat JPN. Kad pengenalan saya siap dalam masa tiga minggu. Tak kisah lah.

Entri sebelum ini - Sinopsis Akulah Balqis di Tv3

Terma kasih kerana membaca Renew Kad Pengenalan Denda RM10

12 Oktober 2015

Puding Sedut Pa' Do


Puding Sedut Pa' Do. Puding sedut atau dadih sedut ni memang terkenal sekarang dan ramai yang menggemarinya. Kenapa? sebab ia  cukup berbeza dengan puding yang pernah kita beli sebelum ini. Ia merupakan satu lagi makanan yang diolah supaya ia lebih menarik dan sedap.

Artikel berkaitan - Just Doner Hidangan Timur Tengah di Kota Bharu

Keunikkan puding sedut ini sudah pasti pada warnanya yang seakan-akan pelangi serta diisi dalam botol kaca. Berbeza dengan puding yang sebelum ini dijual dalam plastik dan terdapat pelbagai perisa seperti strawberry, coklat, dan jagung. Puding sedut ini istimewa kerana rasanya seperti Aiskrim paddle Pop Pelangi yang pernah korang makan tu. Seriously, siapa tak suka dengan aiskrim Paddle Pop kan?


Semalam saya berkesempatan untuk merasa Puding Sedut Pa' Do, dah lama teringin untuk cuba puding sedut ni lepas banyak sangat tengok kawan-kawan berkongsi gambar di Facebook. 

Ok, this is my honest review. Puding Sedut Pa' Do ni memang sedap. Sekali slurp memang rasa macam aiskrim Paddlepop tu. Dua kali slurp rasanya macam air susu Dutch Lady perisa strawberry. Tiga kali slurrp rasa aiskrim Paddle Pop balik. Hahah! Tapi best dan berbaloi.

Harganya pun tak mahal, cuma RM6 sahaja. Puding sedut ni biasanya dijual di butik-butik vendor, agen, serta laman sosial. Kalau anda search di Instagram, memang ramai sangat pengedar puding sedut ni. So saya dah rasa Puding Sedut Pa' Do, lepas ni nak rasa Cikedut Sarip Dol pulak! Hee! 

#NKFoodReview - Saya bagi 7/10

Entri sebelum ini - I Got Beme Shirt

Terima kasih kerana membaca Puding Sedut Pa' Do

10 Oktober 2015

I Got Beme Shirt!

 
I Got Beme Shirt. Akhirnya bungkusan dari New York dah tiba. Bungkusan yang berisi sehelai tshirt dan beberapa keping stickers yang dihantar oleh laman sosial terbaru, Beme. Kalau nak tahu dengan lebih lanjut apa itu Beme, saya dah terangkan dalam entri sebelum ini - Beme Aplikasi Perkongsian Video Terbaharu.

Beme ni masih baru jadi mereka jadi mereka sedang giat mempromosikan aplikasi mereka dengan menghantar merchandise kepada pengikut mereka. Nak dapat tu memang susah, kalau kena caranya, dapat la tshirt percuma.


Macam mana saya dapat? Hahaha! Saya gunakan taktik 'nakal' seperti yang buat pada pelakon Nicholas Hoult dulu. Saya tweet dan mention @bemeapp lepas tu diorang reply dan offer untuk bagi tshirt! Takkan nak tolak kan?

Artikel berkaitan - Nicholas Hoult Favorited My Tweet!

Saya dapat tshirt terdapat puluhan huruf B di tengah-tengah bersama dengan beberapa keping sticker. Good! Because I've always wanted an American flag's sticker. Lepas tu ada sticker Casey Neistat, pengasas Beme dan Youtuber, serta dua keping sticker $2 USD. Mungkin ni tshirt Beme pertama di Malaysia. Hee!



Penghantaran dari USA ke Malaysia makan masa 9 hari. Ok lah kan? Teringat pulak masa menang kalendar Shaytard dulu, ambil masa kira-kira sebulan jugak la.


Having a Beme shirt a huge deal for me. Sebab ia original dan eksklusif. Ramai lagi berebut nak baju secara percuma sebab lepas ni kalau nak kena beli. Siapa tahu mungkin suatu hari nanti Beme bakal terkenal seperti Facebook dan Instagram?

Pengguna iPhone boleh muat turun Beme di App Store, dan follow saya: nikkhazami.

Entri sebelum ini - Harga Tiket LRT & Monorel Naik Mulai November 2015

Terima kasih kerana membaca I Got Beme Shirt.

15 September 2015

Just Doner - Hidangan Timur Tengah di Kota Bharu


Just Doner - Hidangan Timur Tengah di Kota Bharu. Just Doner adalah salah sebuah restoran yang menyediakan Timur Tengah/Turki di Kota Bharu. Ni pertama kali makan di sini. Sebelum ni lalu je depan kedai dan apa yang saya perhatikan kedai ni sentiasa penuh. Dengarnya makanan kat sini sedap. Jadi semalam saya berpeluang untuk cuba makanan di sini.

'Doner' bermaksud hidangan dari Turki yang dibuat dari daging yang dimasak menggunakan alat pemanggan secara menegak. Makanan Turki sememangnya popular di Malaysia kerana ia dihidangkan dengan cukup lengkap iaitu daging, roti/nasi, dan sayuran.

Menu Just Doner

Dari segi menu, pelanggan diberi pelbagai jenis pilihan masakan Timur Tengah. Hidangan popular seperti tawook dan hummus turut disediakan buat pelanggan. Semalam kami sempat cuba Chicken Doner Cheese, Kebablik Tawook, dan Chicken Chop with Rice. Nama je chicken chop, namun ia tidak dihidangkan dengan brown sauce seperti kebiasaannya.

Artikel berkaitan: Restoran Wau Kota Bharu

just doner
Chicken Doner Cheese
chicken chop with rice
Chicken Chop with Rice
Kebablik Tawook


Memang sedap. Daging dimakan bersama roti yang lembut, ditambah pula dengan sos khas menambahkan lagi keenakan kebab. Dari segi harga, saya agak impressed kerana kesemua menu dijual dengan harga berpatutan. Portion yang banyak sampai penuh pinggan kemudian minum pulak air Barbican. Wow!


Cuma kedai ni agak sempit dan tidak mampu menampung jumlah pelanggan yang ramai. Kalau nak take-away tak ada masalah. Mereka yang gemar masakan dari Middle East boleh la datang ke sini. Lokasinya juga strategik iaitu terletak di dalam bandar Kota Bharu (sebelahan bangunan MARA).


#NKfoodreview - 7/10

Restoran Just Doner
L1-45, Bazar Tuan Padang,
Jalan Hospital,
15000, Kota Bharu,
Kelantan.

Entry sebelum ini - Spesifikasi iPhone 6s dan iPhone 6s Plus