Memaparkan catatan dengan label personal. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label personal. Papar semua catatan

Sabtu, 10 November 2018

,
Seperti yang kita tahu, Lazada Malaysia sentiasa mengadakan potongan harga. Boleh dikatakan ada sahaja jualan murah yang berlangsung sepanjang tahun. Tetapi pada 11 November 2018 ini lain pula ceritanya. Lazada telahpun melancarkan jualan terbesar iaitu Lazada 11.11 Shopping Festival! Inilah masanya untuk kita beli barang online sebab majoriti barang memang murah!

Lazada 11.11 Shopping Festival ini berlangsung 24 jam sahaja tau. Siap ada countdown menunggu saat tibanya tarikh tersebut di televisyen. Kiranya tahun ini Lazada jualan besar-besaran. Mana tidaknya, beberapa minggu sebelum tibanya tarikh 11 November lagi sudah banyak promosi yang boleh kita lihat di pelbagai medium.


Oleh kerana promosi ini cuma SATU HARI sahaja, macam rugi pula kalau tak beli barang. Sebab banyak potongan harga yang diberikan. Manalah tahu kalau harga barang yang menjadi idaman itu tiba-tiba melonjak naik pada keesokkan harinya?


Untuk tahun ini saya target tiga barang di Lazada untuk dibeli pada promosi 11.11 nanti. Harap-harap semuanya ada diskaun.

3 Item Idaman Sempena Lazada 11.11 Shopping Festival


1. Xiaomi Mi A2 Lite


I fell in love with this phone ever since I laid my eyes on it. Lihat sahaja designnya yang tampak premium. Kalau nak tahu, Xiaomi Mi A2 Lite merupakan telefon yang menawarkan spesifikasi sedikit rendah berbanding Xiaomi Mi A2.


Tetapi ia masih dijana dengan Android 8.1 Oreo berasaskan program Android One. Android One adalah faktor utama kenapa saya nak sangat phone ini. Berapa kerat sahaja peranti Android di pasaran yang menggunakan Android One.

Bahkan, ia dikelaskan sebagai telefon kelas pertengahan terbaik oleh ramai tech Youtuber.


Pada saat artikel ini ditulis ia berharga RM689 (4GB/62GB) dan RM589 (3GB/32GB). Harap-harap ada diskaun pada promosi 11.11 nanti.

Belum pernah beli telefon di Lazada, there's always the first time for everything right?

2. Casa Concepts Oslo End Table Side Table White


I think my bedroom is not complete without a bedside table dan Casa Concepts Oslo Side Table ini nampak kena sangat dengan style yang saya nak. Tambahan pula, saya beli Eames Chair yang cantik tu tahun lepas.



Rasanya bedside table ni boleh match dengan kerusi Eames tu. Sebab rekaannya moden dan timeless. Murah je harganya, cuma RM 41.80.

3.The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%


Serum ni dah jadi salah satu item yang wajib ada dalam every girl's skincare products. Jenama yang terkenal dengan serum sudah semestinya The Ordinary. Mereka keluarkan pelbagai jenis serum, tapi saya nak yang The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%.



Fungsi Niacinamide ni basically mengecilkan liang pori, memperbaiki kulit kusam, mencerahkan tona kulit, mengurangkan cela, dan.... ada glowing effect! Yezza! Harga RM54 sahaja.

Kalau anda tak pernah beli barang online, saya dah tulis artikel - Cara Beli Barang di Lazada yang boleh dijadikan sebagai rujukan.

Senang je sebenarnya. Lagipun banyak cara pembayaran Lazada yang boleh digunakan. Contohnya online banking, Maybank2u installment, credit/debit card, dan termasuklah bayar di 7 Eleven.

So, barang apa yang korang plan nak beli pada Lazada 11.11 Shopping Festival nanti?

Ahad, 4 Jun 2017

,

Raya Bedroom Makeover. Target utama raya tahun 2017 adalah untuk beraya dengan bilik tidur baru. Sanggup cut bajet raya semata-mata nak buat bedroom makeover.

Banyak benda yang kena buat memandangkan guest bedroom in our house that has been neglected for far too long! Sebelum ini hanya bilik air digunakan, jadi tak perlu berebut kalau ada 'emergency' 💩. My current bedroom? Let's not talk about it. 

Style apa yang saya nak? Well, saya lebih suka minimalis. Dekorasi yang ringkas dan nampak effortless. Tapi dalam masa yang sama saya mahukan bilik yang cozy but have pops of color setiap kali melangkah masuk. 


Kadang kala tetamu mahu tumpang solat dan guna tandas ini kerana bilik ini paling dekat dengan ruang tamu. Jadi kena la jaga imej dengan memastikan bilik sentiasa sedap mata memandang. 

Raya Bedroom Makeover

I spend most of my time in my bedroom. I would love to keep it calm and quiet, otherwise I'm blasting Coldplay's songs menggunakan speaker terbaik Harman Kardon. Best speaker I ever had!

Kalau bercerita tentang bilik tidur idaman, perkara utama yang perlu dititik beratkan adalah warna. Saya ingin mengangkat kelabu dan putih sebagai warna utama serta rose gold/copper sebagai sentuhan dekorasi. 

Baca: Resepi Kek batik Sedap

FYI, kalau anda nak cari idea hiasan dalaman, saya cadangkan rujuk di laman Pinterest dan bukannya Google Image. Banyak gambar dan idea hiasan/dekor menarik ala mat saleh di Pinterest. Cuma taip je tema apa yang anda inginkan. In my case, saya nak cedok idea bilik tidur seperti gambar di bawah:



Saya tinggalkan link di bawah jika berminat untuk beli kelengkapan bilik tidur di Lazada.
- Katil Solano (queen size)
- Jean Perry Soft Quilt Queen
- Novelle Mattress protector


Work space

Pada saya, selain katil, ruang kerja dalam bilik merupakan satu lagi elemen penting pada. All I need is a little office space supaya saya boleh kendalikan blog ini dan blog-blog lain dengan selesa. Work space tidak memerlukan ruang yang luas kerana dengan sentuhan kreativiti, ruang kerja yang elegen mampu menyumbang kepada kualiti kerja. Masih lagi minimalis, cukup dengan meja putih, kerusi selesa, dan sebuah laptop.




Saya tinggalkan link di bawah jika berminat untuk beli kelengkapan works space di Lazada.
Meja
- Eames Curvy Design Chair


Tips menghias rumah
  • Ramai yang beranggapan ia memakan kos tinggi. Tapi jika berbelanja dengan bijak, anda boleh menghias rumah mengikut bajet yang ada.
  • Jangan hanya terus beli perabot yang cantik di mata. Pastikan perabot itu sesuai dnegan tema dan warna bilik.
  • Untuk memastikan ruang nampak segar, pilih perabot yang up-to-date.
  • Berikan ruang untuk bilik 'bernafas'. Elak dari mempunyai terlalu banyak perabot.
  • Taste kena tinggi tapi bajet kena jaga.
  • Bijak berbelanja. Beli kelengkapan dan perabot di kedai fizikal atau online yang menawarkan harga murah, contohnya di Lazada.
Promosi Riang Ria Raya Lazada

FYI, Lazada kini mengadakan promosi Marhaban Ya Marhaban dan Riang Ria Raya (19 May-30 Jun) yang menawarkan diskaun sehingga 90% termasuklah kelengkapa rumah. Sekarang adalah masa terbaik untuk shopping kelengkapan rumah!

Anda boleh rujuk mana-mana link dan banner Lazada yang ada dalam blog ni untuk potongan harga.


*Untuk sertai contest ini sila layari http://www.lazada.com.my/blogger-contest/

Entri sebelum ini - Sinopsis Andainya Takdir

Terima kasih kerana membaca Raya Bedroom Makeover

Selasa, 28 Jun 2016

,

10 Barang yang Saya Mahu Pada Ramadan Ini. Perkataan sinonim dengan Lazada adalah... MURAH. Tak kira masa, musim perayaan, atau hari tertentu, pasti ada je jualan murah yang diadakan. Malah ada ketikanya mereka menawarkan harga yang tak masuk akal contohnya potongan sehingga 90%.

Itulah istimewanya Lazada, bermacam-macam produk dan pelbagai jenama dan sering menjual barang dengan harga jauh lebih murah dari pasaraya. Tak hairanlah kalau Lazada mendapat jolokkan 'portal nombor satu Malaysia'.


Setiap tahun Lazada tidak pernah terlepas dari mengadakan jualan murah sempena Aidifitri. Tahun ni makin menjadi-jadi pulak harga yang ditawarkan, boleh kena rasuk bila masuk portal Lazada. Tapi dalam entri ni saya senaraikan 10 item idaman untuk hari raya nanti.

10 Barang yang Saya Mahu Pada Ramadan

1. Harry Potter and The Cursed Child - Kalau anda biasa singgah blog ni atau follow Instagram pasti anda tahu yang saya ni seorang bookworm. Saya baca buku pertama Harry Potter masa berumur 13tahun dan ketujuh-tujuh siri penuh magis masih elok tersusun atas rak buku.  Siapa sangka JK Rowling telah menulis buku ke-lapan yang merupakan kesinambungan kisah Harry 19 tahun kemudian. 


Saya dah check beberapa portal shopping online lain termasuk kedai kedai buku sendiri. Ternyata pre-order Harry Potter and The Cursed Child di Lazada paling murah iaitu  RM83.93 (harga asal RM119.90 -30%. Buku ke-lapan ni memang wajib baca! >> Boleh beli di sini.

2. Daniel Wellington - Sebagai penggemar jam tangan, tak lengkap rasanya kalau saya tak selitkan jam  Daniel Wellington yang tengah 'in' sekarang. Well, saya dah ada satu, tapi yang pirate.. lol! Teringin jugak nak pakai DW yang original. Boleh la tambah satu lagi jam dalam koleksi.


Lagipun saya dah pernah beli jam Casio Gold di Lazada beberapa bulan lepas. Sangat berpuas hati dengan harga dan kualiti jam tu. Saya dah cerita dalam entri Pengalaman Beli Barang di Lazada. >> Kalau nak boleh beli di sini.

3. Flash Plus 2 - Okay, ni untuk my mom because she kept saying she wanted a smartphone. So, Bila usha-usha Lazada tadi ternampak promosi Flash Plus 2. Spesifikasi? Not bad at all. Kamera belakang 13-Megapixe, 2GB RAM, dan hadir dengan pengimbas cap jari. Design pun cantik dan nak nampak luxury.


Kalau nak tahu pengeluar telefon ni dah berkerjasama dengan Lazada. Ini bermakna pelanggan tak akan dapat harga istimewa kat tempat lain! Cuma RM599 (16GB). >> Boleh beli di sini.

4. Apple Watch 38mm Rose Gold - Is it too much if I ask for an Apple Watch? Sebab jam tangan pintar keluaran Apple ni dah lama ada dalam wishlist. Apple Watch bukan sahaja nampak smart bila di pakai tetapi boleh memudahkan lagi urusan di mana kita boleh check notification email, text, reminder, dan Twitter pada jam sahaja.

Sekarang Apple dah keluarkan warna Rose Gold, haihh.. cantik. Hati 'meronta-ronta' nak Apple Watch! >> Untuk lebih details rujuk sini.

5. LG 32 Inch LED Tv - Ok, saya ni tak tengok tv sangat. Kalau tengok pun cuma Keeping Up With The Kardashians dan The Ellen Show je. Tu pun tengok kat dapur. Filem dan American series saya download dan tengok kat laptop. Jadi saya nak tv LG ni sebab nak ganti tv zaman dinasor yang saya guna dalam bilik sekarang, baru la lawa sikit. Tv bersaiz 32 inci is more than enough for me. >> Boleh beli di sini.
 

6. Kate Spade New York - Ni adalah satu lagi barang yang saya nak pada Ramadan. Kalau dah perempuan memang tak sah kalau tak beli handbag. Saya teringin nak Kate Spade. Apa lagi sebab bag tu cantik dan berjenama. Tak sangka Kate Spade pun ada kat Lazada. >> Boleh beli di sini.


7. Micke Computer Desk - Saya tengah plan nak pindah bilik baru tak lama lagi. Alang-alang pindah tu nak jugak ganti meja yang saya guna untuk blogging sekarang dengan yang baru. So, saya jumpa meja computer dari Nesthouz.com masa tengok Lazada tadi. Cantik, ala-ala Scandinavian. Boleh la berangan workspace cantik macam gambar dalam Pinterest. Hee! >> Boleh beli di sini.


8. Western Digital My Passport Ultra 1TB -  Okay, item seterusnya adalah external hard drive. Saya ni kaki download jadi hard drive yang saya ada sekarang dah hampir penuh dengan movies dan tv series. Jadi saya nak upgrade sikit storage kepada 1TB. Jenama Western Digital memang dah terkenal dengan kualitinya. Kat kedai mahal sangat, tapi di Lazada ada diskaun 32% iaitu RM229 (harga asal RM339). >>Boleh beli di sini.


9. Sony Wireless Portable Speaker - When it comes to music, I take it very seriously. Kalau betul-betul nak dengar lagu, kena la dengar melalui speaker yang berkualiti. Jenama apa lagi kalau bukan Sony, lagipun speaker ni portable. Boleh dibawa ke mana-mana. Bayangkan kalau dengar lagu Coldplay dengan speaker Sony ni.. Wow! >> Boleh beli di sini.



10. Ther A Pedic Backsense Mattress - Bagi melengkapkan 10 barang yang saya mahu pada Ramadan, saya selitkan tilam  sebab kat atas tadi saya dah bagi tahu yang saya nak pindah bilik. Tapi tilam takde lagi. Tilam Ther A Pedic Backsense Mattress ni nampak empuk je. Pastinya tidur akan jadi lebih nyenyak dan selesa. >> Rujuk di sini.


Kalau ikutkan banyak lagi barang yang berkenan kat Lazada ni sebab semuanya murah. Lebih-lebih lagi ketika musim perayaan macam sekarang. Korang pun boleh shopping kat Lazada, saya dah tunjukkan cara dalam entry INI.
Entry sebelum ini - Fakta Menarik Finding Dory

Terima kasih kerana membaca 10 Barang yang Saya Mahu Pada Ramadan

Rabu, 20 April 2016

,

Pawagam Paragon Cinemas Bakal Dibuka di Kelantan. Berita baik buat rakyat Kelantan kerana panggung wayang Paragon Cinemas akan dibuka di pasaraya KB Mall Julai ini. Ini merupakan lembaran baru buat negeri ini selepas operasinya dihentikan sejak 20 tahun dahulu.

Perkara ini disahkan sendiri KB Mall melalui Facebook rasmi dengan memuat naik beberapa keping gambar berserta caption, "Gambaran Paragon Cinemas dengan lapan skrin di KB Mall. Dijangka dibuka pada Julai 2016"


Kalau nak tahu, antara pawagam yang pernah dibuka di Kota Bharu dulu adalah Lido, Rex, dan Odeon. Saya sendiri pernah pergi menonton Maria Mariana, Putera, dan filem terakhir yang saya tonton adalah Leftenan Adnan. That movie was huge at the time! Lol!

pawagam paragon kelantan 1
pawagam paragon kelantan 2

Dulu pun dah ada syarat ditetapkan di mana gambar pelakon perempuan yang tidak bertudung pada poster ditutup di bahagian kepala. Namun, keadaan dalam panggung pula agak mengecewakan. Banyak chewing gum pada kerusi, atas lantai pulak penuh dengan kulit kacang. 

Pawagam Paragon Cinemas Bakal Dibuka di Kelantan

Sebenarnya khabar angin tentang pembukaan semula  panggung wayang di Kelantan ni dah lama bertiup. Terutama KB Mall menambah dua aras di tingkat atas. Ramai yang menyangka pawagam bakal dibuka. Alih-alih, aras tersebut adalah dikhaskan untuk peralatan elektronik dan gajet sahaja.

pawagam paragon kelantan 3

Kerajaan Kelantan sendiri mendedahkan lesen pawagam tidak pernah dibekukan, dan ada beberapa syarikat yang tampil memohon. Tetapi meneruskan hasrat mereka mungkin tidak bersetuju dengan syarat yang ditetapkan. Ternyata hanya Paragon yang dapat mengikut syarat ketat itu.

Antara syarat pembukaan panggung wayang di Kelantan

- Pengasingan penonton lelaki dan perempuan
- Tiada tayangan pada waktu Maghrib
- Tiada tayangan pada malam Jumaat
- Tiada tayangan pada bulan Ramadan
- Tontonan dengan lampu di bahagian belakang dibuka.

Saya yakin kerajaan negeri turut menetapkan beberapa syarat lain termasuk hanya filem yang diklasifikasikan U (Umum) dan PG13 (Parental Guidance) sahaja dibenarkan.

Baca: Kebab sedap di Kota Bharu

Saya tidaklah terlalu exited dengan pembukaan pawagam. Mungkin sebab dah terbiasa. Lagipun saya selalu download filem dan tv series di internet. Hee!

I'm definitely going because I'm a movie geek, tapi hanya highly anticipated Hollywood films yang saya betul-betul nak tengok. Terutamanya jika filem itu dibarisi pelakon favorite especially Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, Julianne Moore, atau Jake Gyllanhaal.

Don't get too exited, Kelantanese.

Entri sebelum ini - Fakta Menarik Captain America: Civil War

Terima kasih kerana membaca Pawagam Paragon Cinemas Bakal Dibuka di Kelantan

Jumaat, 1 April 2016

,

Happy Birthday NIKKHAZAMI.COM. Seven years ago, today this blog was born. Blog yang pada asalnya sebahagian dari matapelajaran Internet for Journalistic Research kini berusia tujuh tahun! Fuhh, dah masuk darjah satu rupanya. 

I wouldn't be here today if I didn't click that "Create A Blog" button. Semestinya kredit harus diberikan kepada individu yang ajar kami buat blog iaitu lecturer, Puan Nora Karim, yang juga pemilik blog DialogUda. Thanks Madam!

Banyak kesilapan yang pernah saya buat dalam blog ni. Major mistakes yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang blogger. Contohnya entri tak ada paragraf, pointless, singkatan perkataan, guna template yang entah hape-hape. Tu tak cerita lagi yang saya pernah letak lagu autoplay pada sidebar! Kalau baca entri lama rasa nak lempang muka sendiri.


But I've learnt a lot. Sepanjang tempoh tujuh tahun banyak benda yang saya belajar mereka yang berkongsi panduan/tips, ada yang saya rujuk dari e-book, dan juga pemerhatian blog-blog yang berjaya menempa nama.

Dari blog yang dibina dalam kelas kini saya boleh buat duit melaluinya. Affiliate, iklan, dan advertorial menjadi antara cabang buat blog ini dan beberaa blog milik saya yang lain jana income. Lebih manis, birthday blog hari ni (1 April) dapat komisen dari NetKL dan Agoda. Woop! Woop!

Artikel berkaitan: Cara Buat Duit dengan Blog


I'm still learning, terutama ilmu Search Engine Optimization (SEO) banyak membantu blog dalam mendapat tempat terbaik di Google dan meningkatkan jumlah pengunjung. Tahun lepas saya upgrade dari .blogspot.com kepada dotcom. Tu pun nasib baik dapat tahu pasal NetKL yang jual domain murah.

Artikel berkaitan: Beli Domain Murah Malaysia

Seperti yang aya sebut dalam entri pertama >> Start BLOGGING, menulis blog is an ongoing process. You don't know what's going to happen in the future and what kind of opportunity might land ahead of you. Ada beberapa plan yang saya harap dapat buat dalam blog ni. Harap-harap akan jadi kenyataan. Bak kata Casey Neistat - without a goal, you can't score.

Terima kasih kerana membaca Happy Birthday NIKKHAZAMI.COM

Ahad, 27 Mac 2016

,

Pengalaman Beli Barang di Lazada. Rasanya nama Lazada ni tak perlu diperkenalkan lagi. Semua orang tahu ia merupakan portal beli belah paling popular dan dipercayai di Malaysia. Kalau tak, takkan ramai yang sanggup beli barang ratusan bahkan ribuan ringgit dari Lazada.

Saya sendiri pernah beberapa kali shooping shopping di Lazada. Puas hati dari segi navigasi lamannya yang mudah dan tidak mengelirukan. Sistem pembayarannya pula senang serta pelanggan diberi pelbagai pilihan produk. Paling penting, barang yang dibeli berkualiti, penghantaran pantas, dan sampai dalam keadaan baik.

Baca: Cara Shopping di Lazada

Pengalaman Beli Barang di Lazada

Terkini saya beli handbag Mango pada harga RM39 sahaja selepas potongan diskaun 90%. Cantik dan berkualiti. Beberapa hari lepas saya beli jam Casio Black Dial Gold. Sebenarnya dah lama aim jam ni. Dah beberapa kali survey harga di kedai jam dan portal beli-belah lain. Harganya sekitar RM150.



Kebetulan Lazada sedang pengadakan jualan murah sempena ulang tahun ke-empat. Jadi saya beli beli jam tu pada harga RM72.90 selepas diskaun 54%. Sebagai seorang penggemar jam tangan, rugi la kalau tak beli kan. Jam tu original dan hadir dengan warranty selama setahun.

Lazada Malaysia

Banyak lagi pilihan jam berjenama yang dijual pada harga rendah. Korang boleh tengok di http://www.lazada.com.my/shop-watches/. Pilih jam yang berkenan dan klik 'BUY NOW' yang berwarna oren.

Tips shopping di Lazada
  1. Survey dan bandingkan harga dengan pasaran semasa.
  2. Selidik syarikat yang melakukan jualan jika selain dari Lazada. Nama syarikat terletak di sebelah kanan  skrin.
  3. Lazada sentiada memberikan kod voucher kepada pelanggan, semak di laman utama atau Facebook rasmi.
  4. Buat pembelian ketika berlangsungnya jualan besar-besaran.
  5. Sentiasa baca terma dan syarat.
  6. Pelanggan akan mendapat potongan harga jika membuat pembayaran dengan  cara tertentu. CIMB, kad kredit/debit atau COD. Sentiasa baca iklan di paparan utama.
Kalau nak lebih jimat, daftar Shopback.

Apa itu Shopback?
Laman yang menyediakan perkhidmatan untuk shopping secara online dan pada masa yang sama anda akan dapat balik duit yang dipanggil cashback.


Contohnya - Anda beli barang di Lazada atau mana-mana merchant online berharga RM300, apabila menggunakan Shopback anda akan dapat balik RM20. Ini bermakna anda hanya berbelanja RM280 sahaja. Jimatkan?  Daftar percuma di sini >> Shopback

Entri sebelum ini - Cara Renew Domain NetKL

Terima kasih kerana membaca Pengalaman Beli Barang di Lazada

Isnin, 18 Januari 2016

,
Cara Beli Barang di Lazada | Sebenarnya dah lama teringin beli barang di Lazada iaitu portal membeli-belah paling popular di Malaysia. Saya selalu baca review yang positif tentang servis dan kualiti Lazada yang ditulis blogger tempatan. Tapi masih belum pernah cuba. Jadi baru-baru ini saya telah membuat pembelian pertama. Sangat mudah dan berpuas hati dengan servis mereka. Bagaimana? Akan saya tunjukkan tatacaranya.

Apa yang saya beli adalah handbag jenama Mango. Kalau nak tahu, di Lazada memang banyak aksesori wanita khususnya handbag. Kalau anda mencari handbag online Malaysia yang murah, Lazada lah jawabnya.


Jadi saya beli handbag Mango (MNG). Murah sebab ada potongan harga. Proses pembelian pun mudah je dan barang sampai selepas dua hari dalam keadaan baik. Ternyata Lazada benar-benar menyediakan servis dan produk terbaik.

Anda boleh membuat pembelian di Lazada menggunakan komputer di laman web www.lazada.com.my. ATAU menerusi aplikasi yang boleh dimuat turun secara percuma pada telefon pintar/ tablet iOS ataupun Android.

iOS: https://itunes.apple.com/us/app/lazada-11-11-biggest-sale/id785385147?mt=8 
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lazada.android&hl=en

Sebelum itu anda patut tahu yang tidak semua barang yang ada dijual oleh Lazada. Tetapi dijual oleh penjual luar yang menggunakan Lazada sebagai platform. Sebelum membuat pembelian, pastikan anda semak dahulu reputasi seller melalui review pelanggan.

Bagi yang belum pernah shopping di Lazada, saya akan tunjukkan cara-caranya dalam entri ini.

Cara beli barang di Lazada


1. Untuk beli barang, kena ada akaun Lazada. Layari www.lazada.com.my. Klik 'Login & Sign Up' > Isikan maklumat peribadi. Anda akan menerima email pengesahan menandakan telah berjaya mendaftar dan sedia untuk membeli-belah.

2. Pilih produk. Cuma taip nama produk yang anda nak di ruangan 'Search'. Katakan anda nak beli telefon Xiaomi Mi A2 . Anda akan dipaparkan dengan banyak pilihan. Apa beza semua ni? Ia menunjukkan model telefon yang sama, tetapi dijual oleh seller yang berbeza.

Baca: Beli Topup Prepaid Online di Lazada

Kalau andak nak beli telefon, barang elektronik, atau mana-mana produk yang mahal, saya cadangkan beli dari seller yang sah. Biasanya ia tertera perkataan 'LazMall' atau 'Official Store'.

3. Klik pada produk yang anda nak. Baca diskripsi produk dengan teliti seperti gambar di bawah. Klik 'Buy now' untuk beli.


  • Local Manufacturer Waranty  - Bermaksud 1 tahun jaminan dari Xiaomi sendiri, jadi jika berlaku kerosakan anda perlu menghubungi service center yang sah. 
  • Local Supplier Waranty - Waranty dari seller. Hubungi seller untuk urusan refund dan sebagainya. 
  • Standard Delivery - Menunjukkan jumlah kos penghantaran. Terdapat sesetengah barang yang tidak tidak dikenakan caj. 
  • Fullfield by - Menunjukkan siapa yang menjual barang. Ada sesetengah seller memang lambat dan tidak cekap. So, jangan salahkan Lazada ya? Hee.
  • This Item Ships From Overseas - Item tersebut dipos dari luar negara sebab ramai yang berniaga dropship di Lazada. Kebanyakkannya menjual dengan harga murah. Tetapi tempoh penghantaran memakan masa seminggu atau lebih.
 
4. Langkah seterusnya memaparkan produk, harga produk. serta kuantiti item. Pastikan tepat. Anda boleh teruskan memilih barang jika mahu. Jika tidak, klik 'Place order now' untuk ke langkah seterusnya.


5. Pilih jenis pembayaran. Terdapat 6 cara pembayaran di Lazada iaitu:

  • Credit/Debit Card - Guna credit card atau debit card Mastercard / VISA. Ada kelebihannya jika menggunakan cara ini kerana esetengah barang yang menawarkan diskaun sekiranya menggunakan kad kredit.
  • Online Banking - Menggunakan Maybank2u, CIMB Clicks, Hong Leong Bank, Public Bank, Ambank, Bank Islam dan RHB. 
  • Maybank Installment - Pembayaran secara ansuran. Terdapat 2 syarat untuk membolehkan anda membayar secara ansura. 1) Barang berharga RM500 ke atas. 2) Perlu menggunakan kredit kad Maybank sahaja. 
  • 7 Eleven - Untuk mereka yang tidak mempunyai akaun bank, anda boleh bayar barang yang anda order melalui premis 7 Eleven. 
  • PayPal - Bayar menggunakan akaun PayPal
  • Cash On Delivery - Membayar pada saat anda menerima barang yang anda beli. Ini bermakna, anda perlu bayar kepada posman.



Anda boleh pilih langkah mana yang anda nak. Saya selesa dengan online banking, kemudian pilih bank simpanan anda.

6. Anda akan terus di bawa ke CIMB Click untuk membuat pembayaran. Tak perlu masukkan jumlah kerana Lazada akan terus tolak wang simpanan yang ada dalam akaun bank. Katakan barang yang anda beli termasuk kos penghantaran berharga RM23.90, jumlah itulah yang bakal ditolak. Jangan risau, tiada caj tersembunyi.

Cara beli barang di lazada guna Maybank2u atau bank-bank lain adalah sama.

7. Bila dah siap membuat pembayaran, anda akan menerima email pengesahan, perincian pembelian, dan tracking number. Jangan delete pulak. Nanti senang untuk buat rujukan.

Cara beli barang di Lazada guna 7 Eleven


Okay, tak semua orang anda akaun bank atau anda tidak mempunyai wang dalam akaun. Tapi anda masih lagi shopping di Lazada. Caranya adalah dengan membuat bayaran di kiosk 7 Eleven.

Langkah 1: Pilih logo 7 Eleven pada langkah pembayaran dan klik 'Place your order'.
Langkah 2: Anda akan diberikan bar code untuk dicetak atau simpan dalam telefon pintar.
Langkah 3: Tunjukkan bar code tersebut pada cashier 7 Eleven, dan buat pembayaran.


Cara bayar Lazada guna debit card


Langkah 1: Pilih Credit/Debit card 
Langkah 2: Isi maklumat yang diperlukan dalam ruang kosong.
Langkah 3: Anda akan menerima kod MSOS pada telefon bimbit, masukkan kod tersebut pada ruang yang disediakan. 


Tips beli barang di Lazada

1. Bandingkan harga. Setiap kali nak beli barang sudah pasti kita mahukan harga termurah. Sebab itulah anda perlu bandingkan harga produk di pasaraya dan portal online. Jika di pasaraya lebih murah kenapa nak beli online kan?

2. Semak harga sebelum bayar. Pastikan anda double-check jenis produk yang anda beli. Bukan setakat harga, saiz, warna pilihan, kuantiti, dan warranty.

3. Kos penghantaran. Ada sesetengah item tidak mengenakan kos penghantaran. Manakala barang yang berat akan dicaj. Kena baca dengan teliti sebelum buat keputusan untuk membeli.

4. Voucher. Anda kena alert dengan promosi yang sedang berlangsung. Kadang kala Lazada menyediakan voucher di mana anda akan mendapat potongan harga. Masukkan kod voucher pada ruang yang disediakan.

Lazada memang menjadi pilihan ramai kerana sering mengadakan jualan murah. Begitu juga dengan pesaingnya, Shopee. Tatacara shopping di Shopee lebih kurang sama sahaja. Anda boleh rujuk - Cara Beli Barang di Shopee.

Okay, sekarang ni anda dah tahu macam cara nak beli barang di Lazada. Mudah kan? Sebab tak perlu keluar dan ke kedai fizikal. Bahkan shopping online ini menjimatkan!