Memaparkan catatan dengan label shopee. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label shopee. Papar semua catatan

Khamis, 14 November 2019

,
Cara Jual Barang Dropship di Shopee | Mudahnya berniaga di Shopee. Ada handphone, talian internet, dan barang untuk dijual, anda sudah sedia untuk menjalankan perniagaan dan mendapat keuntungan. Tak perlu sewa kedai dan bersusah payah membawa barang ke sana ke mari. Tapi ada satu lagi kaedah berniaga di Shopee yang menguntungkan iaitu DROPSHIP.


Saya pasti anda semua familiar dengan perkataan ini memandangkan sudah ramai yang berjaya menjana pendapatan ribuan ringgit sebulan hanya dengan dropship Shopee.

Yang dah mula menjual di Shopee mesti tahu yang Shopee ni memang lubuk duit. Sebelum itu, anda baca dulu artikel - Cara Jual Barang di Shopee.

Kelebihan dropship Shopee

  • Tidak mengganggu kerja pejabat
  • Tidak perlu sewa kedai
  • Tidak perlu simpan stok yang banyak
  • Tidak memerlukan modal besar
  • Tidak perlu membungkus dan menghantar barang kepada pelanggan
  • Shopee tidak menjana komisen, keuntungan 100% hak anda


Untuk pencerahan, berikut adalah proses dropship yang perlu anda tahu.

  1. Pelanggan order barang
  2. Copy dan paste detail pelanggan kepada supplier
  3. Supplier bungkus dan pos barang kepada pelanggan
  4. Pelanggan terima barang
  5. Shopee akan membayar keuntungan sebaik sahaja pelanggan menerima barang tersebut

Saya tidak pernah melakukan dropship, tetapi apa yang bakal saya muatkan dalam artikel ini adalah perkongsian dari individu yang mempunyai pengalaman droship di Shopee. 

Cara Jual Barang Dropship di Shopee


Cara yang paling mudah untuk cara menjadi dropship di Shopee Malaysia adalah dengan droship dari seller Shopee sendiri.

Ya, seller Shopee turut menawarkan dropship di mana anda boleh berurusan dengan mereka.

Macam mana nak tahu seller mana yang menawarkan dropship? Anda boleh semak pada diskripsi produk. Kebiasaanya akan tertera ayat seperti:

📣AGENTS / DROPSHIPPERS ARE WANTED 📣


Modal dropship
Apa yang perlu anda lakukan adalah menghubungi seller melalui Shopee di bahagian 'Chat Now'. Kebiasaannya memerlukan modal sekitar RM300 - RM500 sahaja. Bergantung kepada harga produk dan persetujuan masing-masing.

Modal ini adalah harga barang/stok yang perlu anda bayar. Kemudian, jual pada harga yang lebih tinggi.


Buka kedai Shopee di Seller Center
Untuk jual barang dengan variasi yang banyak, anda digalakkan buka kedai Shopee di bahagian Seller Center - https://seller.shopee.com.my/account/signin

Di Seller Center, anda boleh masukkan gambar asal dari supplier, letak diskripsi, saiz produk, dan harga.

Contohnya sport legging seperti di atas. Seller tersebut menjualnya pada harga RM9.90 sepasang dengan penghantaran percuma.

So, jual lah dengan harga RM19.90.


Selepas produk berjaya dijual dan selamat sampai ke tangan pelangga, barulah Shopee akan membayar hasil jualan yang akan dimasukkan ke bahagian 'Wallet. Jelas tak?

Tips dropship Shopee

  • Cari supplier dari Malaysia
  • Jual produk panas contohnya berkaitan dengan wanita
  • Mulakan dengan modal kecil
  • Cari seller/supplier yang memiliki reputasi dan review baik
  • Jual produk murah, sekitar RM10 untuk permulaan

Jual produk 'panas' iaitu produk evergreen yang sentiasa dibeli oleh orang ramai. Contohnya baju kanak-kanak, iPhone case, bengkung, blouse, kain tudung Vietnam, dan banyak lagi.

Apa yang saya kongsikan dalam artikel ini adalah yang basic sahaja. Ebook Panduan Bisnes Shopee akan terangkan dengan lebih terperinci bagaimana menjadi droship Shopee, dan jana ribuan ringgit sebulan.


Apa yang akan anda pelajar dalam Panduan Bisnes Shopee

  • Cara mendaftar dan set kedai
  • Pemilihan gambar dan nama produk yang menarik perhatian pelanggan
  • Menguruskan order
  • Langkah selesaikan masalah barang rosak atau tidak sampai
  • Teknik promosi berkesan
  • Senarai supplier dropship Shopee yang dipercayai termasuklah supplier droship China

Power tak kandungan panduan ini? Paling best dia akan ajar macam mana nak buat Shopee Ads untuk meletakkan produk anda pada kedudukan paling atas supaya mudah dilihat dan dibeli pelanggan! Contohnya macam gambar di bawah:


Anda boleh rujuk cara jual barang Dropship Shopee dalam panduan ini - Ebook Bisnes Shopee

Jumaat, 4 Oktober 2019

,
Cara Return Barang Shopee Malaysia | Mudah, mesra pelanggan, dan murah, itulah adalah faktor utama yang menjadikan Shopee sebagai online shopping website terbaik. Memang rambang mata setiap kali menjengah ke Shopee. Mana tidaknya, kebanyakan barangan dijual pada harga jauh lebih murah berbanding kedai fizikal.

Memang seronok apabila barang yang kita order selamat sampai dan berfungsi dengan baik.


Namun, ada kalanya berlaku kesilapan atau kerosakan pada barang yang anda beli. Pelanggan kebiasaannya menerima barang koyak, pecah, mendapat barang yang tidak sama dengan apa yang dipaparkan. Malah, lebih malang apabila mendapat produk tiruan sedangkan anda membayarnya pada harga original.

Perkara sebegini memang tidak boleh dielakkan. Oleh kerana itu Shopee menyediakan jaminan untuk melindungi hak anda sebagai pelanggan.

[Baca] Cara Pos Barang di Shopee

Shopee Malaysia Refund


Sekiranya berlaku kerosakkan atau kesilapan, Shopee tidak akan menggantikan semula barang dengan yang baru, sebaliknya wang anda akan dipulangkan. Wang tersebut akan dimasukkan kedalam 'Wallet' akaun Shopee anda.

Sebelum itu, anda perlu hantar semula barang yang rosak tersebut kepada Shopee untuk disemak. 

Cara Return Barang Shopee Malaysia


Langkah 1: Buka aplikasi Shopee pada telefon.

Pergi ke ME > My Purchases > To Receive > Click on your Order > Request for Return/Refund

Pada bahagian Request for Return/Refund, tandakan produk, nyatakan jenis kerosakkan, dan tekan 'Submit'.


Langkah 2: Bungkus semula barang yang rosak

Bungkus termasuk invoice sebagai bukti pembelian, semua bahagian dengan lengkap, aksesori, dan hadiah percuma (sekiranya ada). Lekatkan Return Airway bill (jika ada) pada bungkusan.


Untuk mempercepatkan proses, selitkan Order Serial Number, username, nombor telefon dan nyatakan sebab anda ingin refund. 


Langkah 3: Hantar ke mana-mana Poslaju berdekatan dalam tempoh 7 hari dari laporan kerosakan dibuat.

Bungkusan tersebut haruslah dihantarkan pada alamat -

Shopee Returns Department
Mapletree Logistics Hub,
Block 2 - Unit 6 First Floor,
Lot 10003 Jalan Jubli Perak 22/1A Seksyen 22,
40300 Shah Alam, Selangor

Refund Shopee berapa lama?


Ia memakan masa sekitar 5 hari berkerja selepas bungkusan tersebut selamat tiba di gudang Shopee. Anda kemudian akan dihubungi melalui aplikasi Shopee dan email.

[Baca] Cara Jual Barang di Shopee

Bagaimana mendapatkan Return Airway bill Shopee?


Sesetengah produk menyediakan Return Airway bill bersama-sama dengan produk kepada anda. Kebiasaanya barangan dari kedai rasmi (Shopee Mall), elektrik, gajet, perabot, serta barang yang tinggi harganya.


Sekiranya tidak, anda hanya perlu ambil gambar barang yang rosak, consignment note, dan hantar ke ke https://help.shopee.com.my/my/s/contactus.

Mudahkan?

Cara refund duit dari Shopee / pemulangan wang


Shopee akan semak terlebih dahulu barang yang anda hantar sama ada memenuhi terma dan syarat atau tidak. Sekiranya anda layak, Shopee akan memulangkan wang anda.



Wang tersebut akan dimasukkan ke dalam 'Wallet' akaun Shopee anda. Anda boleh withdraw ke akaun bank. Atau, menggunakannya untuk pembelian seterusnya.

Jelas tak?

Senang je Shopee return policy Malaysia ni. Cuma agak leceh, kita malas nak berurusan dan pos barang.

Perkara sebegini tidak boleh dielakkan. Kadang kala seller telah menghantar barang baik dan tepat, tetapi kerosakkan berlaku semasa proses penghantaran.

Oleh sebab itu sebagai pelanggan, kita harus bijak dalam menilai seller di Shopee untuk mengelak berlaku kerugian.

Rujuk sini untuk lebih pencerahan - https://help.shopee.com.my/my/s/article/How-do-I-return-my-Shopee-Mall-product-1542971632211

Tips beli barang di Shopee

  • Beli dari kedai rasmi (Shopee Mall), dengan logo 'Mall' berwarna merah.
  • Pastikan seller yang dipercaya, kebiasaanya tertera perkataan 'Preferred' pada produk.
  • Semak review dari pelanggan. Perhatikan angka penilaian (dalam skala 1-5).
  • Jangan terpengaruh dengan harga terlalu rendah dan tidak masuk akal.
  • Gunakan fungsi 'Chat' dengan sebaiknya. Tanya seller tentang ketulenan dan diskripsi barang.
  • Lihat polisi kedai seperti jaminan atau polisi 'return/refund'
  • Simpan bukti pembelian untuk rujukan masa akan datang.

Semoga cara return barang Shopee ini dapat menjadi rujukan anda sekiranya berdepan kesulitan.

Ahad, 26 Mei 2019

,
Semua sibuk nak berniaga di Shopee. Mentang-mentanglah senang kan? Okay, sekarang produk yang anda pasarkan dah berjaya dijual. Jadi, persoalannya macam mana cara nak pos barang di Shopee?

Bunyinya macam mudah, tetapi anda perlu melakukannya dengan teliti kerana jika tidak anda akan menanggung kos penghantaran yang sepatutnya dibayar oleh pelanggan.



Terdapat dua jenis penghantaran di Shopee:
  1. Manual Shipping
  2. Shopee Free Shipping Program

Sebelum pos barang, anda kena tahu cara menjual di Shopee Malaysia dahulu. Saya dan tunjuk panjang lebar dalam artikel - Cara Jual Barang di Shopee.

Manual Shipping


Kaedah manual ini lebih mudah iaitu memasukkan kos penghantaran secara manual description produk. Jadi anda perlu dahulukan wang anda dan isi borang Pos Laju secara manual.

Mungkin sesuai untuk mereka yang nak jual satu atau dua barang sahaja. Saya sendiri menggunakan cara ini.

Tetapi kaedah manual shipping ini tidak sesuai untuk peniaga yang serius. Ini kerana, katakan anda anda menetapkan kos penghantaran untuk satu produk adalah RM5. Kemudian pelanggan membeli lebih dari satu barang dan menyebabkan berat barang bertambah.

Pelanggan hanya perlu membayar RM5 sahaja, sedangkan anda perlu menanggung kos lebih dari RM5. Rugi kan?

Shopee Free Shipping Program


Apa itu Shopee Free Shipping Program? Ia merupakan kolaborasi antara Shopee Malaysia dengan PosLaju untuk memudah dan menggalakkan urusan jual beli online.

Kelebihan menyertai Shopee Free Shipping Program adalah di mana anda sebagai seller dan pihak pelanggan dapat menikmati KOS PENGHANTARAN PERCUMA untuk barang di bawah 5kg.


Ini bermakna anda tidak perlu dahulukan kos penghantaran dan pelanggan pula menikmati Free Shipping. Potensi mereka untuk membeli produk anda berbanding seller lain adalah tinggi.

Syarat menyertai Shopee Free Shipping Program

  • Berat barang harus di bawah 5Kg untuk Semenanjung Malaysia & di bawah 1Kg untuk Sabah/Sarawak.
  • Seller hendaklah menghantar sendiri barang ke Pos laju.
  • Setiap pesanan haruslah dihantar dengan menampilkan 'waybill' yang harus anda cetak.
  • Seorang pelanggan hanya layak mendapat free shipping sebanyak 5 kali pembelian sahaja dalam sebulan. Untuk seller, tiada limit.
  • Jika berat barang 5kg ke atas, kos penghantaran dikira berdasarkan berat.

Perkara yang harus anda sediakan sebelum memohon Shopee Free Shipping Program


  • Sediakan sebuah printer untuk print waybill. Ramai yang tertanya-tanya 'how to print Shopee waybill'. Akan saya tunjukkan di bawah.
  • Kemaskini alamat anda.
  • Isi berat produk dengan tepat supaya ia akan dikira secara automatik jika pelanggan beli lebih dari 5kg.
  • Sediakan Borang PL9 (Borang Pengeposan Poslaju Berkontrak)

Cara dapatkan Borang PL9 Poslaju


  • Borang ini boleh didapati di semua cawangan 
  • Hadir dengan dua borang iaitu Salinan Pejabat (warna PINK) dan Salinan Pengirim (warna PUTIH)
  • Borang yang telah di isi ini haruslah disertakan setiap kali anda ingin menghantar barang yang dipesan di Poslaju.
  • Serahkan borang berwarna pink dan anda perlu menyimpan borang putih untuk rujukan di masa hadapan.

Cara isi Borang PL9 Poslaju anda boleh rujuk gambar di bawah.


*Katakan permohonan anda telah diluluskan. Secara automatik, maklumat 'Shipping' akan bertukar kepada Poslaju di kedai Shopee anda. 

Cara daftar Shopee Free Shipping Program


1. Layari https://shopee.com.my/poslaju

2. Isi maklumat ringkas seperti di bawah. Kemudian klik 'I agree...' dan klik 'Submit'


Pada waktu ini anda pasti tertanya-tanya macam mana nak tahu sama adam permohonan Shopee Free Shipping Program telah diluluskan atau tidak?

Untuk mengetahuinya, anda perlu ke akaun Shopee, pilih bahagian 'My Shipping. Jika perkataan "Shopee Supported Logistics" sudah terpapar, ini bermakna permohonan anda telah diluluskan.


Katakan permohonan anda sudah diluluskan dan kini anda telah berjaya membuat jualan. Apa yang harus anda lakukan.

Pos Barang di Shopee dengan Shopee Free Shipping Program


Langkah 1: Login Seller Center di https://seller.shopee.com.my/account/signin
Langkah 2: Pilih My Sales, dan pilih 'To Ship'.


Langkah 3: Order yang masuk akan memaparkan 'Arrange Shipment'. Klik 'Arrange Shipment'.
Langkah 4: Klik 'Confirm' pada paparan 'I Will Drop Off''


Langkah 5: Nombor tracking Poslaju akan disediakan secara automatik (auto-generated). Tempoh penghantaran Shopee juga telah ditetapkan. Pastikan anda menghantarnya sebelum atau pada tarikh berkenaan untuk mengelak barang lambat diterima oleh pelanggan.


Langkah 6: Klik 'Print Waybill' iaitu salinan yang bakal menggantikan borang Poslaju biasa.
Langkah 7: Sebanyak 4 salinan Waybill yang akan dicetak dalam satu kertas A4. Potong keempat-empat salinan tersebut.

Waybill


Waybill memaparkan maklumat seperti nama dan alamat anda, maklumat pengirim, serta tracking number. Sesudah pelanggan membuat bayaran, segala maklumat akan masuk dalam sistem secara automatik. Anda tidak perlu isi apa-apa maklumat, cuma print sahaja.



Kenapa ada EMPAT salinan?
- Satu untuk simpanan anda
- Satu untuk simpanan Poslaju
- Satu untuk penerima/pelanggan
- Satu untuk Transit Office

Ini bermakna, semasa penghantaran di pejabat Poslaju kelak, anda hanya perlu sertakan 3 Waybill bersama barang, dan borang PL9 yang anda isi sebelum ini.

Kelebihan menyertai Shopee Free Shipping Program


  • Pendaftaran adalah percuma
  • Anda dan pelanggan tidak perlu menanggung kos penghantaran.
  • Tidak perlu ambil nombor atau beratur di pejabat pos. Terus ke kaunter serahan. 
  • Cuma perlu print waybill sahaja, tidak perlu isi borang Pos Laju.
  • Jika pelanggan membuat lebih dari 5kg, maka kos penghantaran akan dikira secara automatik.
  • Lebih 'stand-out' berbanding seller lain kerana anda tidak mengenakan caj penghantaran.

Jika anda betul-betul nak buat duit di Shopee, memang sangat digalakkan guna program free shipping ni.

Apa yang saya kongsikan ini hanya tatacara pos barang sahaja. Kalau anda nak tahu cara menjual di Shopee dengan lebih detail bersertak teknik, rahsia, cara jual barang dropship di Shopee berserta senarai supplier, anda boleh rujuk - Panduan Bisnes Shopee.

Tapi kalau anda tak tahu cara yang betul, produk yang anda pasarkan itu akan terkubur di Shopee tanpa ada pembeli. Baca dulu panduan tersebut okay?


Artikel berkaitan:
Cara Jadi Dropship Shopee Malaysia
9 Cara Tingkatkan Jualan di Shopee

Semoga artikel cara pos barang di Shopee menggunakan Free Shipping Program dan secara manual ini dapat membantu anda dalam mengembangkan bisnes online. Good luck!