Memaparkan catatan dengan label shopee. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label shopee. Papar semua catatan

Selasa, 6 Julai 2021

,

Dropship Shopee Tanpa Modal | Sudah terbukti yang kita semua boleh buat duit dengan menjalankan bisnes di Shopee. E-merchant ini cukup popular dan menerima jutaan trafik setiap bulan. Jadi rugilah kalau anda tak ambil peluang sebab Shopee tidak kenakan sebarang bayaran untuk berniaga. 

 

Ada yang jual produk sendiri seperti Sambal Nyet, popcorn, atau coco jar. Ada juga yang beli barang secara borong dan jual dengan keuntungan berlipat ganda. Lebih menguntungkan adalah dropship Shopee! Mana tidaknya, anda tak perlu simpan stok dan pos barang pun.  

 


 

 Siapa sahaja boleh buat dropship Shopee ni termasuklah suri rumah, pelajar IPT, atau lepasan SPM.  

 

How it works?

 

Urutan dropship Shopee:

 

1. Beli barang dengan supplier 

2. Masukkan barang di kedai Shopee dan letak harga lebih tinggi 

3. Pelanggan beli 

4. Beri butiran pembelian kepada supplier 

5. Supplier pos barang

6. Pelanggan terima barang 

7. Anda terima keuntungan dari Shopee melalui Shopee Wallet

 


Namun, bagi golongan ini modal pasti menjadi halangan utama untuk mula berniaga di Shopee.  

 

Artikel berkaitan:

+ Cara Daftar Free Shipping Shopee

+ Cara Berniaga di Shopee

+ Cara Buat Diskaun di Shopee

+ Cara Jadi Dropship Shopee Malaysia

 

Cara Jadi Dropship Shopee Tanpa Modal?


So boleh ke buat dropship Shopee tanpa modal? 


Hmm... Tak boleh. Sebab anda memang kena dahulukan duit sendiri dahulu untuk beli barang dengan supplier. Jadi, istilah "cara berniaga di Shopee tanpa modal 2021" memang tak wujud.


Jadi saya sarankan korang 'start small'. Maksudnya jual produk murah sebagai permulaan. Modal sekitar RM100-RM200 sahaja untuk beli barang dengan supplier.

 

Jual produk 'HOT' & dapat permintaan tinggi


Disebab anda tidak ada modal besar, pemilihan produk tepat adalah sangat penting. Kenal pasti produk laris dan senang dijual. 

 

Top 3 produk paling laris di Shopee


1. Barang bayi

2. Gajet

3. Pakaian

 


 

Markup harga munasabah yang menjanjikan keuntungan. Jangan terlalu tinggi, takut nanti kena bersaing dengan seller lain yang jual produk sama. 



Belajar cara lariskan jualan Shopee

Seperti yang saya kongsikan dalam artikel Cara Naikkan Sales Shopee, pelbagai cara percuma yang boleh anda guna untuk tingkatkan jualan. Contohnya:

 

  • Guna Shopee Free Shipping Program
  • Tajuk produk yang 'mengundang'
  • Gambar yang menarik perhatian
  • Guna 'Boost Now'
  • Buat diskaun
  • Sertai kempen promosi 



Banyak lagi cara dropship Shopee yang perlu anda tahu. Contohnya senarai supplier dipercayai, cara buat diskaun, markup harga, direct dropship dari China, pengalaman dropship di Shopee, dll. Kalau nak tahu, kena rujuk - Panduan Bisnes Shopee.


Panduan ini menerangkan dengan lebih detail tentang cara jana ribuan ringgit dengan betul. Baca - Panduan Bisnes Shopee.


Selasa, 23 Mac 2021

,

Berniaga secara online sudah terbukti keberkesanannya. Bagi yang ingin memulakan perniagaan, Shopee adalah platform terbaik untuk anda cuba kerana ia merupakan e-commerce nombor 1 Malaysia. Jom baca cara daftar Shopee sebagai penjual.

 

Shopee mencatat jutaan pelawat setiap bulan dan jutaan jualan setiap tahun. Malah, portalnya juga mesra pelawat. Jadi, rugilah kalau anda tak ambil peluang untuk menjual. 

 


 

Memulakan perniagaan di kedai fizikal amat berisiko dan memerlukan modal yang banyak. Contohnya anda kena mohon lesen SSM, sewa kedai, logistik, dan simpan stok.

 

Berbanding dengan berniaga di Shopee, anda memiliki pelbagai kelebihan untuk mencatat jualan yang tinggi. 



Kelebihan jual barang di Shopee

  1. Daftar PERCUMA
  2. Tidak memerlukan lesen perniagaan SSM
  3. Platform yang mudah untuk digunakan.
  4. Boleh tukar bahasa kepada Bahasa Melayu
  5. Boleh apply Free Shipping Program
  6. Boleh buat diskaun dan sertai 'campaign' untuk jualan besar-besaran seperti 11.11
  7. Boleh 'boost' produk supaya berada di halaman utama carian agar mudah dilihat. 
  8. Tidak bergantung kepada jumlah followers


Dalam artikel ini saya akan kongsikan serba sedikit tentang cara nak jual barang di Shopee. Apa yang ada perlukan hanya sebuah laptop/computer dan printer (optional).


Cara daftar akaun Shopee

Untuk menjual, anda perlu daftar akaun Shopee sebagai pembeli dahulu. Sekiranya dah ada akaun pembeli, abaikan langkah ini. 


Langkah 1: Daftar di https://shopee.com.my/signup

Langkah 2: Masukkan nombor telefon

 


 

Langkah 3: Masukkan kod verifikasi yang ada terima pada telefon sebentar tadi. 

Langkah 4: Cipta password untuk anda login kelak. 

 

Siap akaun Shopee!

 

Artikel berkaitan:

+ Cara Jual Barang di Shopee 

+ Cara Pos Barang di Shopee

+ Cara Berniaga di Shopee 2021

+ Cara Jual Barang Dropship di Shopee

 

Cara Daftar Shopee Sebagai Penjual

Setelah selesai buat akaun sebagai pembeli, anda kini dibenarkan untuk buat akaun sebagai penjual pula iaitu di Seller Center.


Langkah 1:  Pergi ke laman utaman Shopee, dan tekan Shopee Seller di bahagian kiri atas. Atau layari secara terus di sini > https://seller.shopee.com.my/account/signin?next=%2F


Langkah 2: Pergi ke 'Shop Profile'. 

 

Masukkan butiran penting seperti nama kedai, alamat, nombor telefon, cover photo, Shop Description, dan nombor lesen perniagaan SSM (jika ada). Langkah ini dikira sebagai untuk 'menghias' kedai agar menarik dan meyakinkan pelanggan. 




Langkah 3: Pergi ke Finance > Bank Account. 

 

Pada step ini, pilih 'Add Bank Account' masukkan maklumat bank seperti nombor bank akaun untuk anda mendapat bayaran setelah jual terhasil kelak.  

 


 

SIAP! Tahniah, anda kini telah berjaya buka kedai Shopee! 

 


Cara masukkan produk ke kedai Shopee

 

Langkah 1: Tatacaranya amat mudah! pergi ke Product > Add New Product.  

 

Masukkan semua informasi berkaitan produk dalam ruang yang disediakan seperti jenama, saiz, warna, ukuran, material, dll.  

 


 

 Langkah 2: Dibahagian Sales Information, masukkan harga dan variasi produk.


Langkah 3: Media Management, pada langkah ini masukkan gambar-gambar produk. Sertakan juga video jika ada.  

 


 

Langkah 4: Masukkan berat dan ukuran produk dengan tepat. Kos penghantaran adalah mengikut berat dan saiz produk yang anda nyatakan. 


Langkah 5: Semak balik maklumat produk, dan tekan 'Save and Publish'. 


Kini produk anda telah tersenarai di laman Shopee! Sekarang ni cuma tunggu sales masuk sahaja. 



Itu baru cara daftar sebagai , banyak lagi yang perlu anda pelajari untuk melariskan jualan. Saya cadangkan anda baca Panduan Bisnes Shopee. 



Kandungan panduan ini akan menerangkan dengan detail dari A-Z seperti teknik, rahsia,cara daftar dropship di Shopee online, berserta senarai supplier, dan banyak lagi. 

 

Anda juga akan dapat 3 buah ebook bonus iaitu:  

 

  1. Jual Produk Tanpa Pesaing
  2. Cara Promosi Secara Percuma
  3. Strategi Niaga Tanpa Modal Di Shopee


Menjual di Shopee dengan cara yang betul barulah berhasil. Baca dulu panduan ni okay? - Panduan Bisnes Shopee.


Semoga artikel cara daftar Shopee sebagai penjual ini dapat membantu dalam memulakan bisnes kecil-kecilan. Good luck!

Sabtu, 22 Ogos 2020

,

Cara Berniaga di Shopee | Berniaga di atas talian sudah menjadi perkara biasa pada hari ini. Jimat kos dan mudah membuatkan ramai yang ingin mencuba nasib untuk mendapatkan pendapatan tambahan. Pelbagai platform boleh anda gunakan, salah satu yang paling berkesan adalah SHOPEE. 


Shopee merupakan e-commerce paling popular di Malaysia. Kenapa? Kerana semua barang dijual pada harga rendah, banyak promosi menarik, dan aplikasinya yang mesra pelanggan dan peniaga. Ini adalah cara paling mudah untuk mulakan bisnes online. 

 

 

Saya juga ada pengalaman berniaga di Shopee Muat naik produk, dan selang beberapa hari terus ada pembeli. 


Melalui artikel ini saya akan tunjukkan beberapa perkara penting termasuklah:

  • Cara daftar Shopee sebagai penjual
  • Cara meletakkan poduk anda di laman Shopee
  • Cara pos barang 
  • Cara tingkatkan jualan


Cara berniaga di Shopee

 

Langkah 1: Daftar akaun Shopee terlebih dahulu di > https://shopee.com.my/

 

 

Masukkan butiran seperti nama, alamat, nombor telefon, dan lain-lain dengan lengkap. Setelah siap daftar, anda sudah boleh membeli dan menjual di Shopee.  

 

Langkah 2: Login ke Seller Center iaitu laman khas untuk menjual. 

Login ID dan password adalah sama seperti yang anda daftarkan sebentar tadi. Anda akan dibawa ke dashboard Seller Center. Di sinilah anda akan menguruskan segala urusan jualan nanti.  

 

 

Langkah 3: Tetapkan 'Shop Profile' kedai anda. 

Masukkan nama kedai, gambar/logo, dan 'Shop Description' iaitu perkara berkaitan produk yang anda jual. Isi butiran agar tampak menarik dan dipercayai.  



 


Langkah 4: Klik 'Shop Settings' untuk tetapkan pelbagai jenis fungsi seperti Wallet dan sebagainya. 

Setkan 'Wallet Pin' iaitu password untuk akses keuntungan yang bakal anda terima kelak. Kemudian, anda sudah sedia untuk memasukkan produk yang ingin dijual.  

 

Langkah 5: Klik 'My Product', dan klik 'Add A New Product'.

 

 

Langkah 6: Masukkan diskripsi produk dengan lengkap. 

 

Masukkan butiran produk dengan lengkap seperti nama produk, kategori, saiz, warna, dan diskripsi yang jelas. Nyatakan sekiranya produk tersebut baru, atau preloved (terpakai). Nanti saya kongsikan cara jual barang preloved di Shopee. 



Langkah 7: Isi butiran di bahagian 'Sales Information'.

 

Masukkan harga barang, stok terkini, dan variasi sekiranya produk anda terdapat saiz dan warna berlainan. Abaikan 'Whosale' jika and tidak menjualnya pada harga borong. 

 

Langkah 8: Muat naik gambar produk. 

 

Pilih gambar yang jelas dan cantik yang benar-benar mengambarkan produk. Hanya 9 gambar dibenarkan yang bersaiz di bawah 2MB.  

 

 

Langkah 9: Nyatakan berat dan, kurier kos penghantaran yang anda kenakan.

 

Pastikan maklumat ini tepat. Pilih kurier yang anda akan gunakan nanti. Contohnya PosLaju, J&T, atau lain-lain.  

 

Di bahagian 'Pre-order', abaikan sekiranya anda tidak menjual produk dropship.  

 

Langkah 10: Tekan ' SAVE and PUBLISHED.'

 

Selepas berpuas hati dengan butiran yang diisi, tekan SAVE and PUBLISHED. Dengan ini, anda telah berjaya meletakkan produk anda di Shopee dan boleh dibeli pelanggan.  

 

SIAP! 


Segala jualan yang masuk akan dipaparkan di bahagian 'Order'. Pastikan anda tidak terlepas pandang.


Pos barang kepada pelanggan

Bila dah dapat jualan, bagaimana pula cara untuk pos barang tersebut kepada pelanggan? Hah, ada DUA cara pos barang iaitu: 

 

  1. Secara manual - Pos barang seperti biasa di pejabat pos berdekatan
  2. Shopee Free Shipping Program - Program khas di mana anda dan pelanggan tidak perlu membayar kos penghantaran.

 

Saya dah sediakan tatacara lengkap di artikel - Cara Pos Barang di Shopee

Bila anda akan dapat bayaran?

 

Selepas pelanggan menerima barang mereka, Shopee akan masukkan bayaran tersebut ke dalam 'Wallet', dan anda boleh terus transfer ke akaun bank anda.  


Banyak lagi yang perlu anda ketahui agar produk anda mendapat perhatian pelanggan dan terus buat pembelian. Contohnya: 

 

  1. Buat diskaun
  2. Daftar Shopee Free Shipping Program 
  3. Boost produk
  4. Letak nama produk yang 'mengundang' 
  5. Buat dropship 
  6. Shopee Ads
  7. Jual barang dropship

 

Artikel berkaitan Shopee:

- Cara Jadi Dropship di Shopee 

- Cara Naikkan Sales di Shopee

- Cara Buat Diskaun di Shopee

 

Kalau anda nak tahu cara menjual di Shopee dengan lebih detail berserta teknik, rahsia, cara jual barang dropship di Shopee senarai supplier, anda boleh rujuk - Panduan Bisnes Shopee



Banyak betul perkara yang bermanfaat yang dikongsikan dalam ebook ini. Antaranya: 

 

  1. Cara berniaga di Shopee tanpa modal
  2. Senarai supplier dropship
  3. Facebook Group Support
  4. Teknik promosi berkesan 

 

Baca dulu panduan tu okay?

 

Alah, senang je cara berniaga di Shopee ni. Kalau ramai yang dah jana ribuan ringgit, kenapa korang tak boleh?

Rabu, 1 Julai 2020

,
Cara Buat Diskaun di Shopee | Sebagai peniaga Shopee, sudah tentu anda mahu jualan meroket! Dengan persaingan yang sengit dan ramai seller lain menjual produk sama, anda perlu cari jalan agar pelanggan tertarik untuk beli produk anda. Salah satu cara yang berkesan adalah menawarkan potongan harga!

Siapa tidak suka potongan harga kan? Kalau anda sendiri pun, sudah pasti mencari produk termurah, ada diskaun, dan penghantaran percuma. Inilah yang menarik minat pelanggan.


Lihat sahaja gambar di bawah. Produk yang mengenakan diskaun lebih menyerlah dan paling banyak dibeli berbanding yang lain. Possibility pelanggan untuk membeli barang yang ada potongan harga adalah lebih tinggi.

Jadi saya ingin kongsikan cara buat diskaun di Shopee. Ia merupakan teknik terhebat sebagai cara naikkan sale di Shopee. Rugi tak guna tools ini, percuma dan anda boleh tetapkan potongan harga pada bila-bila masa sahaja.


Artikel berkaitan:

Cara Buat Diskaun di Shopee

Sebelum itu, anda perlu tahu yang diskaun ini hanya boleh dilakukan di komputer sahaja. Ia tidak tersedia dalam aplikasi Shopee pada telefon pintar.

Langkah 1: Login ke Seller Center > https://seller.shopee.com.my/

Langkah 2: Pilih 'Marketing Center'.


Langkah 3: Pilih 'My Discount Promotion' > Tekan 'New Discount Promotion'

Langkah 4: Create Discount Promotion
Di sini masukkan nama promosi dan tetapkan tempoh diskaun yang bakal berlangsung. Contohnya namakan diskaun tersebut sebagai "End February" dan setkan tarikh pilihan anda.


Kemudian tekan 'Save & Continue"

Langkah 5: Pilih produk yang anda ingin kenakan diskaun.
Cuma tick produk pilihan seperti gambar di bawah. Anda boleh pilih sebanyak mana yang anda mahu. Kemudian, tekan 'Confirm'.


Langkah 6: Tetapkan jumlah diskaun
Setkan jumlah diskaun dan had item yang boleh dibeli pada harga diskaun dalam ruang yang disediakan. Contohnya 10% dan 1 item sahaja. Kemudian tekan 'Update all products', dan 'Done'.



Gambar: bantumula.com

Siap!

Secara automatik produk akan ada label diskaun berwarna kuning. Harga barang juga akan berkurangan mengikut jumlah diskaun yang anda tetapkan sebentar tadi.

Banyak kaedah yang Shopee Seller Center sediakan untuk para usahawan Shopee guna untuk meningkatkan jualan.

Dalam artikel akan datang saya akan kongsikan:
- Cara Buat Iklan di Shopee (My Ads)
- Cara Buat Voucher di Shopee
- Cara Buat Campaign Shopee

Kalau nak tahu cara menjual di Shopee dengan lebih detail berserta teknik, rahsia, cara jual barang dropship di Shopee berserta senarai supplier, anda boleh rujuk - Panduan Bisnes Shopee.


Sebab ebook ni dah bantu ramai peniaga Shopee dalam melariskan jualan mereka. Anda pun boleh cuba.

Semoga cara buat diskaun di Shopee ini dapat membantu anda dalam meningkatkan jualan!

Isnin, 18 Mei 2020

,
Cara Naikkan Sales di Shopee | Mana-mana peniaga mahu perniagaan mereka laris. Termasuklah berniaga secara atas talian. Shopee merupakan salah satu platform yang paling popular sekarang ini. Kalau anda salah seorang peniaga Shopee, dan nak lariskan jualan. Baca artikel ini sampai habis.

Saya akan tunjukkan beberapa cara naikkan sales di Shopee supaya barang yang anda jual menyerlah di mata pelanggan. Tips mudah ini telah diamalkan oleh rata-rata peniaga Shopee.


Kalau rasa bisnes Shopee anda sendu tanpa pembeli, cuba buat teknik mudah ini.

1. Guna Shopee Free Shipping Program


Nah, ini adalah salah satu teknik paling penting dalam melariskan jualan. Melalui program ini anda dan pelanggan tidak perlu menanggung kos penghantaran.

Banyak kelebihan program ini. Selain pendaftaran percuma, anda juga tidak perlu beratur di pejabat pos. Boleh pilih kurier kegemaran seperti PosLaju, DHL, dan J&T.  Sesudah mendaftar, logo "Free Shipping" akan tertera pada produk.


Saya dan cerita dengan detail dalam artikel -  Cara Daftar Free Shipping Shopee.

Cuma, anda kena beli printer untuk cetak Waybill. Shopee banyak printer murah dan berkualiti seperti:

+ Canon E410 All in One Printer (RM229) - https://invol.co/clnwgl
+ HP Printer 2135 Deskjet Ink All In One Printer (Print, Scan, Copy) (Include Ink) (RM239) - https://invol.co/clnwgr

Kalau pelanggan tahu anda menawarkan penghantaran percuma, sudah tentu mereka berminat untuk beli produk anda.

2. Guna tajuk produk yang 'mengundang'


Menggunakan ayat mengundang, berhuruf besar, dan emoji, boleh menarik minat pelanggan. Huruf besar dan disertakan dengan emoji letupan akan lebih menyerlah di mata mereka.

Ini membuatkan pelanggan akan tertumpu kepada produk anda berbanding seller lain.

Guna ayat seperti:
  1. 🔥HIGH QUALITY BENGKUNG MODEN 3 IN 1
  2. 📣 PROMO‼ PROMO‼ 🔥BLUETOOTH EARPHONE I12 TWS🔥 READY STOCK IN MALAYSIA!!
  3. [READY STOCK & FREE POST] Rosa Glow Treatment Essence by Kayman Beauty
  4. 💥Ready Stock 💥 3 ply disposable face mask !
  5. 🔥HOT SALE🔥Matte Lip Tint Moist Cream Velvet Lipstick

Cara berniaga di  Shopee yang terbaik mestilah pandai bermain dengan ayat untuk menarik pelanggan.

3. Sebarkan produk dan kedai Shopee anda di media sosial


Betapa ramainya pelanggan yang mahu membeli dan mereka sering mengutarakan hasrat di media sosial. Jadikan ini sebagai salah satu bonus.

Apa yang anda perlu lakukan adalah search nama produk anda di media sosial seperti Twitter atau Facebook. Contohnya anda jual produk skincare Kayman. Search produk tersebut dan reply tweet sesiapa sahaja yang berminat tentang produk Kayman.

Anda boleh lihat seperti gambar di bawah.


Nyatakan kelebihan barang yang anda jual berbanding yang lain seperti free shipping atau lebih murah. Sertakan link kedai Shopee anda.

4. Guna gambar yang menarik perhatian


Gambar yang anda guna haruslah menggambarkan kehebatan produk. Guna foto yang jelas. Lebih bagus kalau anda boleh edit gambar dengan memasukkan logo-logo seperti 'Hot Item' atau '100% Original" dan lain-lain.

[Baca] Cara Jual Barang di Shopee

Edit gambar supaya ada border dengan warna terang. Masukkan juga logo kedai anda kalau ada. Little things seperti ini sebenarnya boleh menarik pelanggan kerana barang yang anda jual tampak menyakinkan.

5. Buat Shopee Ads


Apa itu Shopee Ads? Lebih kurang seperti FB ads. Ia adalah perkhidmatan berbayar yang membolehkan produk anda berada di carian teratas.

Contohnya seperti gambar di bawah.


Produk yang tertera logo 'Ad' adalah seller yang menggunakan fungsi ini. Sangat berkesan di mana produk anda adalah yang pertama dilihat oleh pelanggan. Secara tidak langsung kemungkinan untuk membeli barangan anda adalah tinggi.

Paling best, anda hanya dikenakan bayaran setiap kali produk diklik dan bukannya mengikut tempoh tertentu. Murah!

6. Jual barang dropship di Shopee


Dropship adalah kaedah yang paling mudah untuk jual barang di Shopee. Anda tidak perlu simpan stok atau pos barang kepada pelanggan. Itu semua akan diuruskan oleh supplier.


Apa yang perlu anda buat adalah meletakkan barang di kedai Shopee. Masukkan gambar, diskripsi produk, dan letak harga barang sedikit tinggi berbanding harga modal.


Keuntungan 100 peratus hak anda. Mudahkan? Saya dah terangkan cara-caranya dalam artikel - Cara Jual Barang Dropship di Shopee.

7. Buat diskaun


Siapa tak suka diskaun bukan? Pelanggan pasti rambang mata bila lihat barang yang mereka idamkan ada potongan harga. Cara buat diskaun di Shopee ini mudah sahaja.

Login ke akaun - Seller Center. Isi nama promosi dan tempoh diskaun berjalan. Kemudian pilih produk manakah yang akan mendapat diskaun. Letakkan pula jumlah diskaun. Secara automatik harga barang-barang yang telah anda pilih telah telah turun mengikut diskaun yang anda tetapkan tadi.

Ini adalah salah satu cara meningkatkan jualan di Shopee yang paling berkesan!

8. Boost Now


Jangan sia-siakan tools percuma ini. Boost Now adalah di mana Shopee akan meletakkan produk anda di bahagian atas supaya mudah dilihat oleh pelanggan. Anda dibenarkan boost 5 barang dalam satu masa, dan ia akan berjalan selama 4 jam sahaja.

Caranya mudah sahaja, cuma ke 'Me' > 'My Shop' > pilih barang yang ingin promosikan > tekan  'Boost Now'.


Oleh kerana ia cuma berjalan selama 4 jam, cari waktu panas di mana pelanggan lebih terdorong untuk browse Shopee okay? Kalau selama ini anda tertanya cara menaikkan barang di Shopee supaya mudah dilihat, inilah tekniknya!

Ini cuma sikit tau. Banyak lagi cara dan teknik yang perlu anda lakukan. Contohnya tentang cara-cara buat voucher, cara buat shocking sale Shopee, dan senarai supplier dropship yang boleh dipercayai. Semua itu anda boleh rujuk - Panduan Bisnes Shopee.

Kalau sales anda slow, boleh rujuk panduan tersebut okay?

Artikel berkaitan:
+ Cara Pos Barang di Shopee
+ Cara Jadi Dropship Shopee Malaysia
+ 7 Kelebihan Jual Barang di Shopee

Semoga artikel cara naikkan sales di Shopee ini bermanfaat dalam membantu anda untuk menjana keuntungan.