Memaparkan catatan dengan label travel. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label travel. Papar semua catatan

Rabu, 5 September 2018

,
Tengah rancang percutian untuk musim cuti sekolah kelak? Jom rebut peluang dengan membuat tempahan online di Traveloka. Sebab terdapat banyak tawaran kupon dan diskaun ke atas tiket penerbangan promosi Traveloka Sale-abration + Matta Fair 2018 dari 4 - 10 September sahaja!

Kalau nak diikutkan, Traveloka ni memang murah sepanjang tahun. Tetapi promosi Traveloka Sale-abration ini lain macam sikit Menariknya, ia berlangsung pada tarikh yang sama dengan Matta Fair 2018! Coincidence? Hee!


Sebelum saya pergi lebih lanjut tentang butiran promosi ini, saya nak jelaskan apa itu Traveloka dan Matta Fair buat mereka yang masih belum familiar. Rugi tau, sebab anda boleh buat penjimatan kalau nak bercuti.

Apa itu Traveloka?


Traveloka merupakan laman web tempahan pelancongan domestik dan antarabangsa yang sentiasa memberikan tawaran hebat dan harga terbaik. Berbeza dengan syarikat lain seumpamanya, ia bukan sahaja memfokuskan pada kadar hotel. Tetapi turut membantu anda mencari tiket penerbangan yang berpatutan tidak kira sama ada domestik mahupun antarabangsa.

Apa itu Matta Fair?


Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan Dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) atau Matta Fair adalah pameran pelancongan terbesar di Malaysia. Di sinilah tempat di mana pelbagai pakej percutian menarik dengan harga rendah ditawarkan.

Nah, cuba bayangkan kalau Traveloka Sale-abration dan Matta Fair ini berlangsung pada masa yang sama, mesti anda boleh dapat diskaun gila-gila kan?

Sebab itulah kalau anda nak bercuti, baik tempah tiket SEKARANG!

Traveloka Sale-abration - tempah tiket murah dari 4 - 10 Sept


Apa kelebihan yang bakal anda perolehi melalui Traveloka Sale-abration?


Jimat 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan
Harga tiket flight tidak dapat dijangka kerana ada naik turunnya. Kadang-kala kita sering terlepas promosi yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan. Bila masuk je website Air Asia, MAS, atau Malindo, harga tiket mesti melambung.

Tapi anda akan jimat banyak sepanjang kempen Traveloka Sale-abration ini. Kira-kira  8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan. Tak kiralah domestik mahupun antarabangsa. RM40 tu banyak okay? Cuba bayangkan penjimatan yang bakal diterima sekirannya tiket flight tu berharga RM130?


Tempah sekarang untuk penerbangan bila-bila masa
Menariknya Traveloka Sale-abration, Traveloka tidak menetapkan bila tarikh yang patut anda bercuti. Sangat fleksible. Maknanya tempah sekarang, dan anda boleh bercuti pada bila-bila dan di mana-mana destinasi impian! Kalau tidak harga akan kembali normal selepas tarikh promosi.

Kurangkan belanja percutian
Pada saya, kalau kita dapat beli tiket flight dengan harga rendah itu sudah dikira bonus. Belanja untuk bercuti ni bukan sikit. Bila dah dapat tiket murah, sedikit sebanyak dapat mengurangkan perbelanjaan.

No Booking Fee
This promotion is legit. Tiada caj tambahan, tiada caj tersembunyi. Anda tak perlu risau akan semua perkara itu. Kalau harga tiket selepas diskau adalah RM130, maka anda cuma perlu bayar RM130 sahaja.

Domestik: 8%, sehingga RM40
Antarabangsa: 8%, sehingga RM40

Tempoh tempahan: 4 Sept - 10 Sept 2018


Ingin menderma untuk Tabung Harapan Malaysia? Gunakan kod kupon MYHARAPAN dan kami akan menyumbangkan RM1 bagi pihak anda! 

Inilah masanya untuk anda merealisasikan impian untuk bercuti ke destinasi impian. Traveloka coupon Malaysia ni sangat berbaloi-baloi. Rugi kalau tak grab. Tempah di https://www.traveloka.com/en-my/

Cara mendapatkan kupon Traveloka Sale-abration


Macam mana pula nak dapatkan kupo tiket flight ni? Caranya senang sahaja. Cuma ikut langkah mudah di bawah.


Traveloka travel planner terbaik
Seperti yang saya sebutkan di atas, Traveloka bukat sahaja menawarkan promosi tiket murah sahaja. Tetapi mereka juga champion dalam menawarkan harga hotel.

Anda tak perlu pening kepala lagi untuk tempah hotel dan tiket penerbangan pada harga paling rendah. Di Traveloka, semuanya cukup lengkap. It is one-stop flight and hotel booking platform for domestic and international destinations.

Dah rancang ke nak bercuti di mana? Kalau belum, saya cadangkan anda ke BALI, Indonesia! Sebab biasanya tiket flight ke luar negara agak tinggi, jadi bila dah ada promosi macam ni rugi pula kalau tak ambil peluang untuk ke luar negara. Tak perlu jauh-jauh, Bali sudah cukup untuk melengkapkan percutian bersama yang tersayang.

Tempat menarik di Bali


Tanah Lot Temple - Ia merupakan sebuah kuil yang terletak di tengah-tengah laut. Sangat menakjubkan bila kita difikir-fikirkan bagaimana sebuah batu besar itu boleh terbentuk indah di Pantao Tanah Lot. Anda harus menyaksikan pemandangan matahari tenggelam di sini. Ramai pelancong sanggup menunggu berjam-jam lamanya untuk melihat momen itu.


Istana Puri Saren Ubud -  Istana yang dibina pada abad ke 19 ini masih lagi berdiri teguh. Ukiran tradisional Bali dapat dilihat di setiap ceruk istana. Ini adalah salah tempat popular di Bali. Ramai pelancong mengambil peluang bergambar di hadapat istana sambil mengenakan kain sarung Bali.


Download aplikasi Traveloka


Tak pernah menempah dengan Traveloka? You are missing out! Traveloka ni salah satu travel planner untuk memudahkan percutian anda. Bukan setakat hotel, di Traveloka, tiket flight pun murah.

Pastikan anda download aplikasi Traveloka pada telefon pintar.Senang sikit nak semak promosi terkini.

iOS: https://goo.gl/tCV21a | Android: https://goo.gl/AJi1qv


Sekarang ini dah tahu yang Traveloka Sale-abration dan Matta Fair beri anda penjimatan kan? Apa lagi, book tiket sekarang!

Selasa, 20 Mac 2018

,

10 Hotel Unik Di Malaysia. Dari penginapan dalam kontena, pelantar minyak, hinggalah yang berkonsepkan kapsul. They might look crazy, tapi konsep sebeginilah yag sebenarnya membuatkan percutian anda lebih bermakna.

Secara dasarnya, ia masih sama dengan hotel lain iaitu memiliki tempat tidur selesa dan dilengkapi dengan kemudahan asas. Tetapi hotel unik ini direka dan dihias mengikut tema tertentu supaya pengunjung dapat merasai pengalaman berbeza sewaktu menginap.

Kebanyakkan hotel unik ditawarkan pada harga bajet, sesuai untuk backpakers dan mereka yang mahukan percutian pada harga rendah.

Baca juga: Tips Bercuti ke Hatyai

Tambahan pula, menginap di hotel unik membolehkan anda memuat naik gambar menarik di media sosial khususnya Instagram! Your Instagram feed would be lit! 🔥

10 Hotel Unik Di Malaysia


Container Hotel, Kuala Lumpur


Ya, hotel ini diperbuat daripada kontena. Kontena diubahusai menjadi bilik penginapan bertaraf hotel. Rekaan dalaman berkonsepkan urban/minimal dan dilengkapi tilam empuk, televisyen, wifi, serta kemudahan restauran dan bar.


Container Hotel menawarkan empat jenis bilik berlainan konsep iaitu Deluxe, Suite, Concrete dan Campsite, dengan harga berlainan.

Alamat: Jalan Delima, Imbi, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
No.Tel: 03-2110 4388

Baca juga:  Pengalaman Menonton Aksi Man Utd di Old Trafford
 

The Kabin, Kuala Selangor


Sama seperti konsep Container Hotel, di kontena diubah suai menjadi tempat penginapan. TetapiThe Cabin terletak di luar bandar, berdekatan dengan Pantai Remis. Kolam renang terletak ruang tengah, bertuah bagi mereka yang mendapat 'pool views.


Turut menyediakan kemudahan menarik seperti BBQ, treehouse, ruang permainan, bilik karaoke, paddleboard, kayak, dan sewaan basikal. Jangan risau jika datang bersama keluarga kerana kemudahan di The Cabin adalah mesra kanak-kanak

Alamat:  Jalan Haji Zainal, Jeram, 45800 Jeram, Selangor
No. Tel: 017-924 7800


Hotel UFO Capsule, Kuala Lumpur


Minat filem alien dan ingin merasai pengalaman penginap di hotel berkonsepkan futuristic? Hotel UFO Capsule sedia memenuhi permintaan anda. Terletak di lokasi strategik iaitu di belakang Berjaya Times Square dan beberapa tempat menarik KL. Hotel ini menyediakan ruang tidur kecil tetapi lengkap dengan kemudahan termasuk Wifi. Bonus tambahan, ia terletak di tengah-tengah KL dan berdekatan dengan beberapa pusat membeli belah.

Hotel Unik Di Malaysia

Alamat: 30, Lorong 1/77a, Imbi, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
No.Tel: 03-2148 0661

Tubotel, Langkawi


Daripada tiub pembentung simen, kini bilik hotel. Tubotel memberikan anda pemandangan taman buatan yang terbentang dengan hanya berbaring di atas katil. Setiap tiub dicat dengan warna berbeza untuk membangkitkan mood tetamu.


Tubotel menyediakan perkhidmatan restoran, skuba diving, dan bot ke pulau-pulau berdekatan. Sesuai untuk backpackers kerana hotel ini mensasarkan pengunjung berusia 18 hingga 25 tahun.

Alamat: Kuala Cenang, 07000 Pantai Cenang
No.Tel: 014-240 7022

Hotel Pelantar Minyak, Sabah


Bila kali terakhir anda menginap di pelantar minyak? Juga dikenali sebagai Seaventures Dive Rig ini menawarkan pengalaman luar biasa iaitu bercuti di tengah-tengah lautan. Walaupun tidak semewah atau 'fancy' seperti hotel lain, percutian di atas pelantar minyak tetap lengkap dengan segala kemudahan seperti restoran. Bahkan, anda boleh melakukan aktiviti menyelam di sini.


Alamat: Wisma Sabah, Jalan Tun Razak, Pusat Bandar Kota Kinabalu, 88000 Kota Kinabalu
No.Tel:  088-251 669

Malihom Private Estate


Terletak di negeri yang dikenali sebagai 'syurga percutian Malaysia' iaitu Pulau Pinang. Malihom Private Estate adalah lokasi percutian yang tepat jika anda ingin keluar dari kesibukan kota dan menyelami keindahan alam semula jadi.


Nikmati percutian mewah di kawasan pedalaman dengan penuh privasi kerana mereka hanya menyediakan beberapa villa sahaja.

Alamat: Kiri N/T 168, Bukit Penara, Mukim 6 Balik Pulau, 11000 Pulau Pinang
No.Tel:  04-261 0190
Tempah di sini:

The Capsule KLIA 2


Sebuah lagi hotel unik di Malaysia adalah The Capsule yang terletak di KLIA 2. Penginapan sebegini menjadi tarikan pelancong yang mengejar penerbangan atau menunggu waktu transit. Walaupun ruang rehatnya kecil, ia tetap dilengkapi kemudahan yang cukup seperti tilam empuk, Wifi, universal power socket untuk mengecas peranti dan bilik mandi.


Segalanya cukup lengkap untuk anda berehat untuk beberapa jam sebelum menaiki pesawat. Jangan lupa kunci jam supaya anda tidak terlepas kapal terbang!

Alamat: Lot 1-5, CP1, Level 1, gateway@klia2 Terminal KLIA2, 64000 Sepang, Selangor
No.Tel: 03-7610 2020

The Blue Mansion, Pulau Pinang


Rumah agam Cheong Fatt Tze Legacy yang berusia kira-kira satu abad ini masih tersegam indah. Bangunan ini pada asalnya mlik Cheong Fatt Tze iaitu pedagang dari China yang akhirnya menetap di sini.


Rekaan dalamannya menggabungkan stail Timur dan Barat. Ia dapat dilihat melalui rekaan tingkap, corak jubin, dan perabot. The Blue Mansion lengkap dengan restoran dan kolam renang.

Alamat: Ground Floor, 14, Leith Street, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang
No.Tel:  04-262 5857


Masbro Village Homestay, Melaka


Homestay ini cukup terkenal dek kerana rekaannya yang berbentuk segi tiga dan berwarna-warni.Terletak di Paya Rumput, tidak berapa jauh dari pusat bandar, Masbro Village cukup sempurna bagi mereka yang mahukan 'short gateaway'.


Bahkan landskap dengan tema ala Inggeris ini mampu menambahkan lagi mood percutia anda bersama yang tersayang. Menariknya, homestay ini nampak sahaja kecil tetapi ia mampu memuatkan enam orang dalam satu masa. Tidak ada masalah jika datang bercuti bersama keluarga apatah lagi homestay ini turut menyediakan kolam renang yang luas.

Alamat: Lot 291, Batu 7 ½, Paya Rumput,, Jalan Paya Rumput Perdana, 76450, Melaka
No.Tel:  013-313 6872

Time Capsul Retreat, Pahang

Sebuah lagi hotel berbentuk kapsul kali ini is terletak di dalam hutan Sungai Lembing, Pahang. Bilik kecil yang diperbuat daripada konkrit ini hanya boleh memuatkan sebuah katil empuk, penghawa dingin, dan soket untuk mengecas peranti. Oleh itu, anda perlu bersiap sedia untuk menggunakan bilik air di lokasi berasingan.


Jangan risau, jika anda datang bersama keluarga dan ada anak kecil, pilih sahaja banglo bertema ala Inggeris yang terletak bersebelahan kapsul.

Alamat: Sungai Lembing, 26200 Sungai Lembing, Pahang
No.Tel: 013-963 8888

Di Malaysia sudah hotel menarik dibangunkan. Jika anda ingin cuba sesuatu yang lain dari yang pernah dilakukan sebelum ini tempah sahaja hotel yang saya senaraikan di atas melalui link yang saya sediakan.

Selamat bercuti!

Terima kasih kerana membaca 10 Hotel Unik Di Malaysia

Isnin, 22 Januari 2018

,
Traveloka Fly & Win CNY Contest

Traveloka Fly & Win CNY Contest. Kalaulah percutian ke luar negara tu semurah RM10, Malaysia would never see me in a very long time because I would be everywhere! Tapi tu lah, bajet sentiasa menjadi penghalang utama.

Nak bercuti ke luar negara bukannya murah bahkan kena buat perancangan rapi. Dari segi hotel, tiket penerbangan, duit belanja, dan tempat best yang bakal kita lawati.

Tapi bukan ke lagi seronok kalau dapat pergi bercuti secara percuma? Sediakan passport, duit belanja, packing baju dan terus ke airport! Well, you came to the right blog dan baca entri ni sampai habis kalau nak tahu macam mana nak menangi percutian ke lokasi popular seperti Seoul, Phuket, Langkawi, dan voucher RM1,00!


Untuk menang salah satu hadiah yang saya sebut kat atas tu, anda kena join contest mudah anjuran TRAVELOKA. This is one of the biggest company of its kind. Bagi yang masih belum familiar dengan Traveloka, saya boleh terangkan:

TRAVELOKA

Traveloka merupakan laman web tempahan pelancongan domestik dan antarabangsa yang sentiasa memberikan tawaran hebat dan harga terbaik. Berbeza dengan syarikat lain seumpamanya, ia bukan sahaja memfokuskan pada kadar hotel, tetapi turut membantu anda mencari tiket penerbangan yang berpatutan.

Baca juga: Taman Tema Genting

Perkhidmatan ini memudah, mengurus, dan membantu melakukan penjimatan dalam urusan pelancongan.

Traveloka Fly & Win CNY Contest

Okay, sempena Chinese New Year yang bakal menjelang, Traveloka bermurah hati untuk menaja percutian ke beberapa lokasi menarik dan voucher lumayan.


Untuk itu, anda kena sertai contest paling mudah di dunia iaitu Traveloka Fly & Win CNY Contest! Sebab anda tak perlu buat apa-apa selain main game mudah. Yes, main game.

Peraturan permainan

1. Layari Traveloka CNY 2018 Contest https://www.traveloka.com/en-my/cny-contest
2. Klik login Facebook. (Peserta wajib mempunyai akaun facebook)
3. Klik 'Start Game'
4. Klik sekali lagi untuk memulakan permainan 
5. Mulakan permainan

How to play?
  • Peraturan permainan ini mudah sahaja, anda hanya perlu pastikan karakter kapal terbang sentiasa berada di udara tanpa mengena halangan seperti bangunan, mercu tanda,awan, dan banyak lagi.
  • Hanya klik atau 'tap' skrin telefon pintar anda untuk memastikan kapal terbang tidak jatuh dan terkena apa-apa halangan. 
  • Pada masa yang sama anda perlu mengumpul seberapa banyak angpau untuk mengutip mata tertinggi.
Traveloka Fly & Win CNY Contest

5. Berpuas hati dengan markah yang diperolehi, kongsikan ke laman Facebook dengan klik butang 'Share'.
6. Klik 'Submit' dan anda akan dibawa ke ruangan 'Register'. Masukkan maklumat peribadi.
7. Klik 'Register'.

Syarat penyertaan

- Berumur 18 tahun ke atas dan berwarganegara Malaysia pada Januari 2018
- Peserta wajib memiliki akaun Facebook yang sah dan ditetapkan kepada 'Public'.
- Perlu menjadi pengikut Traveloka Malaysia Facebook Fan Page.
- Peserta boleh menghantar penyertaan maksimum LIMA kali sehari sahaja.

Hadiah

TIGA (3) peserta yang berjaya mengutip markah permainan tertinggi bakal menikmati 3 hadiah utama iaitu:

Tempat pertama
Percutian 6D5N di Seoul, Korea Selatan (Tiket penerbangan & hotel sahaja) untuk DUA orang.

Tempat kedua
Percutian 5D4N di Phuket, Thailand (Tiket penerbangan & hotel sahaja) untuk DUA orang.

Tempat ketiga
Percutian 4D3N di Langkawi (Tiket penerbangan & hotel sahaja) untuk DUA orang.

Berkongsi di Facebook 
DUA pemenang akan menikmati voucher Traveloka bernilai RM1,000 setiap seorang. (Pemenang akan dipilih secara rawak)

Cuba bayangkan tempat menarik yang anda boleh pergi sekiranya menang contest ni:

SEOUL
Saya tak pernah pergi Seoul, tapi sentiasa dengar dan baca banyak perkara baik tentangnya dari mereka yang pernah ke sana. Dari segi budaya, mercu tanda, nightlife, tempat shopping, tarikan pelancong.. Sebagai salah sebuah bandar terbaik Asia, Seoul has it all.


Antara tempat menarik d Seoul adalah Pulau Nami yang menyajikan pemandangan semula jadi mempersonakan. Di sinilah penggambaran drama terkenal Winter Sonata.

Dongdaemun Design Plaza (DDP) juga wajib singgah! Mahakarya rekaan arkitek Zaha Hadid ini menjadi salah satu mercu tanda Seoul. Rekaan moden, sofistikated membuatkan DDP cukup indah tidak kira siang atau malam.

Banyak lagi lah benda best di Seoul, lebih-lebih lagi kalau anda peminat tegar K-Pop.  Bolehlah kalau nak ber 'oppa-oppa' kat sana. Dengan percutian 6 hari 5 malam tu macam-macam anda boleh buat kat sana.

PHUKET
I've been to Thailand before tapi pergi Hatyai je, bukan Phuket. Phuket tu 10 kali ganda lagi best. Kalau nak rasa nikmat bercuti di pulau, Phuket lah tempatnya. Banyak tarikan menarik yang sentiasa menjadi tumpuan pelancong seperti Phi Phi Islands, Phang Nga Bay, dan nightlife di Pantai Patong juga tidak kurang meriahnya.


Baca juga: Percutian Menarik di Hatyai

As a movie geek, Phuket ni pun salah satu destinasi percutian idaman selepas ia menjadi lokasi penggambaran banyak filem Hollywood. Perasaan nak pergi Phuket semakin membuak-buak lepas tengok Keeping Up With The Kardashians di mana family Kardashian-Jenner pergi sana. HAHAHAHA!

LANGKAWI
Langkawi pun tak kurang hebatnya. Banyak tarikan yang ada di pulau lagenda itu. Bukan sahaja dapat menikmati keindahan pulau bahkan, rata-rata pelancong tertumpu pada barangan bebas cukai yang boleh didapati di pusat-pusat membeli belah. Yes, CHOCOLATE!!!


VOUCHER
Maknanya, katakan in the future anda nak bercuti dan nak tempah hotel atau tiket flight, anda tak perlu keluarkan duit. Guna je voucher RM1,000 ni untuk menempah di Traveloka. Jimat sikit belanja tiket dan hotel.

Kalau nak rasai percutian percuma ni join kontest ni cepat-cepat dan share di Facebook. Contest bermula 22 Jan - 28 Jan 2018. Cepat!!

Entri sebelum ini - Gerhana Super Blue Blood-Moon 31 Januari 2018

Terima kasih kerana membaca Traveloka Fly & Win CNY Contest - Menangi Percutian ke Seoul & Phuket

Ahad, 22 Oktober 2017

,

Antara Tempat & Aktiviti Menarik Pulau Jeju, Korea. Cuti sekolas hampir tiba, maka ramailah yang merancang dan mencari lokasi percutian menarik sama ada dalam mahupun luar negara.

Gara-gara budaya KPOP yang semakin mendapat tempat dihati rakyat Malaysia, ramai yang memilih Korea Selatan sebagai lokasi destinasi percutian kerana terpengaruh dengan drama/filem, muzik dan fesyen dari negara itu. Apatah lagi bila Air Asia kini melancarkan penerbangan terus dan harga murah ke Korea. 

Berkaitan: Pengalaman Menonton Man United di Old Trafford

Di mana tempat menarik di Korea Selatan? Forget about Seoul, let's do something different dengan bercuti di Pulau Jeju yang terletak di selatan Semenanjung Korea. Pulau Jeju ibarat Hawaii bagi Amerika Syarikat kerana pulau ini terkenal dengan keindahan pantai dan alam semula jadi, serta cuacanya yang panas.


I've never been to Jeju Island before, not even South Korea!. Tapi dalam post ini saya kongsikan tempat menarik dan lokasi 'wajib pergi' di Pulau Jeju supaya ia dapat menjadi panduan serta idea destinasi percutian anda kelak.

Antara Tempat & Aktiviti Menarik Pulau Jeju, Korea

1. Seongsan Ilchulbong

Untuk pengetahuan, Seongsan Ilchubong merupakan salah satu daripada tapak warisan Pertubuhan Pelajaran, Sains, dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dan diiktiraf antara 7 Wonders of The World.


Seongsan Ilchulbong kelihatan seperti sebuah kawah terbentuk daripada letusan gunung berapi ribuan tahun dahulu. Selain dari pemandangan yang memukau, ia turut menjadi lokasi terbaik untuk melihat matahari terbit sehingga ia diberi jolokan 'Sunrise Peak.'

2. Jeongbang Waterfalls

Satu-satunya air terjun di Asia di mana air terjunnya terus turun ke laut. Bagi yang suka akan keunikan alam semula jadi, Jeongbang Waterfalls merupakan tempat menarik yang wajib pergi memandangkan ia merupakan satu-satunya air terjun seumpamanya di Asia.

Tempat & Aktiviti Menarik Pulau Jeju, Korea

3. Manjanggul Cave

Diiktiraf UNESCO World Heritage, Gua Manjanggul merupakan terowong lava gunung berapi yang terbentuk sejak 2.5 juta tahun dahulu. Stalagmite dan stalactite sepanjang 70cm pasti membuatkan anda terpegun disaat lampu yang dipasang menghasilkan pantulan cahaya yang mengagumkan. Walaupun gua ini sepanjang 13km, hanya 1km dibuka untuk tatapan pelancong.


4. Woljeong Beach

Sebuah pulau tidak dapat dipisahkan dengan pantai yang indah. Bagi Pulau Jeju, Woljeong Beach adalah pantai tercantik kerana pengunjung dapat menikmati air biru yang bersatu dengan pesisir pantai yang ditaburi pasir putih. Woljeong Beach turut dilengkapi dengan deretan restoran/cafe di sepanjang pantai. Ini boleh melengkapkan percutian menarik di Pulau Jeju.

Credit: JejuWeekly
5.  Muzeum O’Sulloc

Sama seperti UK, Korea turut terkenal dengan budaya minum teh. Di mana tempat terbaik untuk mempelajari tentang teh kalau bukan di muzeum teh? Huruf 'O' pada nama O'Sulloc bermaksud menghargai dan kegembiraan, manakala 'sulloc' bermaksud teh hijau.


O'Sulloc Museum terbahagi kepada 6 pameran berbeza. Pelajari pelbagai jenis teh di Korea dan serata dunia sambil menghirup teh hijau di taman indoor dan ladang teh yang terbentang luas. Penggemar teh khususnya teh hijau (matcha) pasti tidak mahu melepaskan peluang ini.

Berkaitan: Percutian Menarik di Hatyai Part 1

6. Mount Hallasan 

Satu lagi lokasi yang diiktiraf UNESCO World Heritage. If you are up for a hike, Gunung Hallasan yang terletak di tengah-tengah Pulau Jeju pasti tidak akan mengecewakan. Meskipun berketinggian 1950m, Gunung Hallasan mudah didaki melalui laluan hiking yang disediakan.


Tiba di puncak, anda dapat melihat gunung yang berbentuk kawah dan sekitar Pulau Jeju.

7. Teddy Bear Museum

Jika bercuti bersama anak-anak tidak sah kalau tidak melawat Teddy Bear Museum. Jeju Teddy Bear Museum mempamerkan ribuan teddy bear yang kebanyakkan adalah buatan tangan. Pelajari sejarah pembuatannya berserta teddy bear yang menyerupai figura terkenal sepert Mona Lisa. Kanak-kanak pasti tak senang duduk!

8. Dokkaebi Road

Pernah dengar jalan misteri di mana kenderaan bergerak ke arah bukit walaupun enjin dimatikan? Ya, ia terletak di Pulau Jeju. Dokkaebi Road cukup popular bahkan cecair pun mengalir ke atas. Hakikatnya, Dokkaebi Road bukanlah kawasan mempunyai kuasa mistik tetapi ia hanya optical illusion disebabkan keadaan sekeliling.

credit: Tripvisor
*Kalau nak menempah hotel, saya cadangkan tempah di Trivago, sebab mereka menawarkan harga terendah berbanding laman tempahan. Boleh tempah di sini >> http://www.trivago.com.my

Semoga post ini bermanfaat sekiranya anda bercadang untuk bercuti ke Pulau Jeju, Korea Selatan.

Entri sebelum ini - Kawal Penggunaan Gajet Anak dengan Aplikasi Plano

Terima kasih kerana membaca Antara Tempat & Aktiviti Menarik Pulau Jeju, Korea

Isnin, 15 Mei 2017

,

Tempat Shopping dan Hotel Menarik di Kuala Lumpur. Cuti hujung minggu dan cuti pendek kebiasaannya dihabiskan dengan menonton televisyen di rumah. Ini kerana kita pasti akan bayangkan tiket penerbangan, road trip yang memenatkan, dan bila sebut sahaja 'bercuti' kita akan bayangkan percutian ke luar negara.

Dek kerana tekanan di tempat kerja membuatkan anda malas untuk merancang percutian. Tapi dalam masa yang sama anda ingin meluangkan masa bersama keluarga dan rakan. Tak perlu pergi jauh-jauh sebab masih banyak tempat percutian di Malaysia, dan salah satunya negeri yang menarik adalah Kuala Lumpur


You are already in KL? Perfect! Baca entri ni sampai habis kerana ia mungkin memberi idea kat mana nak bercuti nanti.

Tempat menarik di Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is the beating heart of Malaysia. Kota raya ini sentiasa sibuk baik siang atau malam. Mana tidaknya bandar ini memiliki banyak lokasi menarik yang sesuai untuk semua peringkat umur.


Plan nak bawa anak-anak belajar sambil berseronok? Tempat seperti Aquaria KLCC, Petrosains, Zoo Negara, Kidzania tersedia buat anda. Proses pembelajaran menjadi seronok buat anak-anak korang, mana tidaknya sambil belajar, sambil have fun.

Tempat shopping

Selain banyak tarikan menarik, Kuala Lumpur juga dalah syurga membeli-belah! Bunyinya agak klise tapi lambakkan shopping mall dan kedai-kedai yang menjual pelbagai jenis barangan menyebabkan kenapa KL mendapat gelaran itu. Buat shopaholic, di sinilah 'heaven' buat anda. Cakap je barangan apa yang anda nak, pasti ada di KL.


Jika inginkan barangan berjenama antarabangsa, pusat membeli-belah seperti Midvalley Megamall, Pavillion mall, Berjaya Times Square, Suria KLCC, dan One Utama adalah tempatnya.

Ataupun kalau berhasrat nak shopping dan mencari barang pada harga yang murah, berkunjunglah ke Jalan Tuanku Abdul Rahman (Jalan TAR). Lokasi ini cukup popular dengan deretan kedai yang menawarkan pelbagai jenis barang keperluan seperti baju kurung, tudung, handbag, kasut, jeans, dan lain-lain. Paling penting ia dijual pada harga runtuh. Siapa sahaja yang datang ke Jalan TAR pasti akan rambang mata!


Hotel  Seri Pacific Kuala Lumpur

Alright, enough said about tempat menarik di Kuala Lumpur, let's talk about penginapan dan hotel di bandar yang tidak pernah sunyi ni. Seperti yang anda sedia maklum, kota raya ini memang sentiasa menjadi tumpuan dan pastinya industri perhotelan berkembang pesat demi menampung jumlah pelancong yang ramai.

Berkaitan: Pengalaman Menonton Aksi Man United di Old Trafford

Dari hotel bajet untuk backpackers hinggalah yang bertaraf lima bintang. Tapi jika anda mahukan penginapan yang selesa, tidak ada salahnya sekali sekala berbelanja lebih untuk menginap di tempat yang mewah seperti di Seri Pacific Hotel, Kuala Lumpur.


Seri Pacific Kuala Lumpur terletak di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur menjadikan hotel ini strategik kerana dekat dengan pelbagai kemudahan terutamanya pengangkutan awam. Untuk mengetahuan, anda hanya perlu mengambil masa kurang dua minit sahaja untuk ke stesen LRT. Jika memilih untuk menaiki komuter, anda hanya berjalan selama lima minit sahaja untuk ke stesen komuter. Pengangkutan awam di Kuala Lumpur meman menjadi pilihan kerana tidak perlu menempuh kesesakkan lalu lintas terutamanya pelancong yang tidak biasa di bandar ini.

Apa yang menarik di Hotel Seri Pacific Kuala Lumpur?

Berkonsepkan modern dan mewah, jadi interior design hotel ni memang kelihatan sungguh elegan. Terdapat empat jenis bilik yang boleh dipilih oleh tetamu hotel ni seperti superior room, deluxe room, club floor, dan suites.


Selain bilik-bilik yang disediakan mempunyai ruang yang selesa anda pasti terpukau dengan dekorasi yang menghiasi setiap tingkat dan sudut hotel ini.

Bukan itu sahaja, fasiliti yang ditawarkan buat pengunjung tidak kurang hebatnya. Dilengkapi dengan swimming pool bersama ruang santai yang saya yakin boleh merehatkan minda setelah penat berkerja. Bagi anda yang gemar bersenam, jangan risau kerana jadual workout anda tidak terusik biarpun sedang bercuti. Hotel ini menyediakan gimnasium, yang dilengkapi dengan pelbagai peralatan gym. Lagi satu kat sini ada menyediakan khidmat spa jadi pada sesiapa yang badan terasa lenguh dan perlukan urutan boleh la ke Tirta spa.


Seri Pacific Kuala Lumpur ni highly reccomended. Jika anda berminat untuk menempah hotel ni, Saya cadangkan membuat tempahan di Traveloka.com.  Kat situ siap ada Seri Pacific Hotel price and promotion. Memang murah kalau korang buat tempahan melalui Traveloka. Kalau nak di bandingkan dengan membuat booking direct trough hotel tu sendiri. Review dan pengalaman mereka yang pernah menginap di Hotel Seri Pacific pun memberangsangkan.

Harap anda tak pening kepala lagi nak rancang percutian di Kuala Lumpur!