10 Sunscreen Untuk Kulit Kombinasi

0

Sunscreen untuk Kulit Kombinasi | Mencari sunscreen sesuai untuk kulit kombinasi agak sukar sebab sesetengah kawasan wajah lebih cenderung menghasilkan minyak berlebihan. Jangan pula tak pakai sunscreen tau, sebab kulit yang terdedah kepada cahaya matahari boleh mengakibatkan jeragat, penuaan, kulit kusam, dan kedutan. 

Jadi kalau anda memiliki kulit kombinasi, pilihlah sunscreen yang bukan sekadar menjadi pelindung sinaran UV, tetapi juga mengurangkan sebum pada t-zone.  

 

Berikut adalah senarai sunscreen untuk kulit kombinasi yang boleh anda beli di drugstore serta secara online. 

 

1. COSRX Aloe Soothing Sun Cream

Produk dari COSRX tidak pernah mengecewakan. Sunscreen mereka tidak kurang hebatnya kerana mengandungi aloe vera yang sudah terkenal sebagai ejen pelembap. Nilai SPF 50 PA+++ memang nice untuk cuaca Malaysia. 

 

Terbaik untuk lindungi kulit dari sinaran UVA & UVB. Sunscreen ini tidak melekit, cepat meresap pada kulit dan boleh kawal minyak berlebihan. Thanks to its aloe vera yang terkandung di dalamnya. 

Harga: RM32

Beli di sini: https://invle.co/clba3kh

 

Artikel berkaitan:

+ 10 Sunscreen untuk Kulit Berminyak

+ 5 Sunscreen Terbaik Watsons

+ Skincare untuk Kulit Kombinasi Malaysia

+ 8 Pencuci Muka untuk Kulit Kombinasi di Watsons


2. Innisfree Tone Up No Sebum Sunscreen

Perkataan 'no sebum' jelas menandakan yang sunscreen ini boleh kawal minyak pada kawasan t-zone. Sebab itulah ia menjadi favourite pemilik kulit berminyak dan kombinasi. 

Ia tidak melekit, sedikit pekat tapi langsung tak buat muka berminyak. Selain itu, wajar untuk anda tahu yang sunscreen ini adalah jenis 'tone-up' atau white cast di mana kulit jadi putih selepas disapu. Alah, macam foundation, tetapi tidak terlalu ketara. 

Harga: RM37

Beli di sini: https://invle.co/clba3jc

3. Wardah UV Shield Essential Sunscreen Gel SPF30

Mampu melindungi kulit dari sinaran UVA & UVB serta blue light dengan baik pada nilai SPF30 sahaja. Formula tanpa alkohol ini ringan, tekstur agak cair membuatkan ia mudah meresap dan tidak melekit. 

Tambahan pula, ia mengandungi vitamin E dan pro vitamin B5 yang diperlukan kulit agar kekal lembap dan segar sepanjang hari.

Amat popular dikalangan pengguna tempatan kerana harganya yang berpatutan. 

Harga: RM13

Beli di sini: https://invle.co/clba43k4. Sunplay Skin Aqua UV Brightening Moisture Gel SPF50

Sunscreen untuk kulit kombinasi seterusnya adalah dari Sunplay, jenama yangsudah terkenal dalam arena pengeluaran sunblock. Menjadi best seller di Watsons dan Guardian. 

Menggabungkan 3 jenis kandungan yang melembapkan kulit termasuklah hyaluronic acid. Kemudian ada arbutin yang boleh kurangkan dark spot pada kulit.  

Dengan ingredients best ini menjadikan ia sebagai sunscreen untuk kulit kombinasi dan berjerawat.

 

Teksturnya ringan dan mudah meresap. Tak ada kesan white cast. It claims takda fragrance, tapi bau dia seperti liquid paper. Tapi hilang selepas disapu. Highly recommended. 

Harga: RM31

Beli di sini: https://invle.co/clba5cx


5. Loreal UV Perfect Matte & Fresh SPF50

Apa yang membuatkan produk ini menarik adalah kerana ia memberikan kesan 'matte' setelah setelah disapu. Which is sangat diperlukan oleh pemilik kulit berminyak dan kombinasi. Dengan tekstur krim cair, kulit tampak segar sepanjang hari. 

 

Nilai SPF50 PA++++ juga ideal dengan suhu Malaysia. Kandungan best lain yang ada dalam sunscreen ini adalah seperti oil control formula, Advanced UV Protector, dan perlindungan dari kotoran persekitaran. 

Harga: dari RM17

Beli di sini: https://invle.co/clbamez6. 3W Clinic Intensive UV Sunblock Cream SPF50

Cukup terkenal kerana berkesan dan harganya yang murah. Jenama 3W Clinic merupakan antara produk Korea terbaik di pasaran. Sesuai di sapu pada wajah dan seluruh badan. Ia memiliki ekstrak aloe vera yang turut bertindak sebagai ejen pelembap. 

Selain itu, sesuai as a makeup base, yang boleh buat solekan lebih tahan lama. 


Ramai yang menggelarkannya sebagai sunscreen untuk kulit kombinasi remaja. Memandangkan golongan ingin berdepan masalah berminyak di kawasan t-zone dan harganya amat murah. 

Harga: RM9

Beli di sini: https://invol.co/clapwp2


7. Nano White Omega Day Shield SPF 50

Sunscreen untuk kulit kombinasi seterusnya adalah dari Nano White. Apa yang best tentang sunscreen ini adalah ia mengandungi 3 kandungan top yang baik untuk kulit seperti Arbutin, Niacinamide, Hyaluronic acid.

Kesemua ingredients ini bertindak melembap, kurangkan kekusaman, dan mencerahkan kulit. Bukan sekadar terlindung dari sinaran UV, tapi dalam masa sama buat kulit glowing. All this in one bottle tau. 

Harga: RM30

Beli di sini: https://invle.co/clbb4rz

 8. Biore UV Perfect Milk Moisture SPF50

Biore botol kuning ini cukup terkenal dan boleh dikatakan paling laris di Malaysia. Sesuai untuk semua jenis kulit, nilai SPF50 yang cukup untuk halang sinar UV dari merosakkan wajah. Bertekstur cair, cepat meresap pada kulit. 

Langsung tidak berminyak dan tidak meninggalkan kesan white cast. It leaves a mattifying finish on your skin. Ia memiliki vitamin E yang buat kulit lembut. Ini adalah sunscreen untuk kulit kombinasi di Watsons paling popular. HIGHLY RECOMMENDED. 

Harga: RM12

Beli di sini: https://invol.co/cl8q38a


9. Axis-Y Complete No Stress Physical Sunscreen SPF50

Antara physical sunscreen yang best di pasaran. Nilai SPF50+ PA++++ yang sempurna untuk cuaca di Malaysia. Bahkan ada ada kandungan niacinamide yang mampu kawal minyak di kawasan t-zone anda.

Sunscreen ini agak susah nak meresap. Kena blend betul-betul supaya tak ada white cast. Hasilnya, ia tampak sekata dengan warna kulit dan beri kesan 'matte'. Plus, ia mengandungi squalane yang bagus untuk jaga skin barrier. 

Harga: RM12

Beli di sini: https://invol.co/clakzrh


10. 3W CLINIC Natural Vita Moist Sun Cream SPF 50

Sunscreen untuk kulit kombinasi terakhir dalam senarai ini juga dari 3W Clinic. Hasilkan matte finishing selepas di sapu, tak melekit dan rasa ringan. Ada bau annyoing yang annoying sikit tapi kejap je. Bau hilang selepas ia meresap pada kulit. 

Harga pun amat berpatutan. Around RM11 sahaja untuk 70ml. Patutlah ramai yang beli di Shopee. 

Harga: RM10

Beli di sini: https://invle.co/clbb7dh


Semoga artikel sunscreen untuk kulit kombinasi ini dapat bantu anda pilih sunscreen yang tak buat t-zone lebih berminyak.

Catat Ulasan

0Ulasan
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top