Skincare untuk Kulit Berminyak Malaysia

0

Skincare untuk Kulit Berminyak | Pemilik kulit berminyak pasti buntu dalam pemilihan produk skincare. Mana tidaknya, sekiranya tersalah pilih kulit akan lebih berminyak, shiny, dan boleh mengakibatkan jerawat. 

Tidak boleh pakai produk sembarangan. Nanti wajah akan lebih berminyak! Anda haruslah pakai produk yang memiliki kandungan khusus yang boleh kawal minyak berlebihan. 

 

Selain itu, anda juga harus ada rutin penjagaan wajah. 

Apa yang perlu ada dalam rutin penjagaan wajah? 

  1. Pencuci muka
  2. Moisturizer (pelembap)
  3. Sunscreen

Usah khuatir, dalam artikel ini saya akan senaraikan skincare yang sesuai untuk kulit berminyak untuk rujukan anda. 

 

PENCUCI MUKA


1. Cetaphil Oily Skin

Produk pertama dalam senarai ini sudah tentulah Cetaphil Oily Skin yang dirumus khas untuk kulit berminyak dan kombinasi. Buihnya mampu buang minyak, kotoran, serta sisa makeup tanpa mengeringkan kulit. 

Kandungannya direka tanpa menjejaskan skin barrier which is mengekalkan kelembapan yang diperlukan oleh kulit. Ia juga membersihkan liang pori yang juga boleh merawat jerawat. 

 

Harganya sedikit mahal berbanding Gentle Skin, tapi amat berbaloi. 

Harga: RM35

Beli di sini: https://invle.co/clbumiq


2. Cosrx Low pH Good Morning Cleanser

Produk dari Korea ini cukup terkenal di Malaysia. Malah, mudah didapati sejak mula dijual di Watsons. Low pH Good Morning Cleanser ini hampir sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah kulit berminyak. 


 

Ini kerana kandungannya yang ringan dan nilai pH yang ideal untuk kulit. Ia mengandungi tea tree oil dan BHA yang bersihkan liang pori dan boleh merawat jerawat. Anda boleh rasa kulit lebih bersih dan segar selepas menggunakannya. Paling best, ia langsung tidak mengeringkan kulit. 

Harga: dari RM12

Beli di sini: https://invol.co/cla3zbj


3. Hada Labo Blemish & Oil Control Wash 

Siapa tidak kenal akan Hada Labo bukan? Cleanser ini memang sesuai untuk anda masukkan dalam list skincare untuk kulit berminyak. 

Ia mengandungi ekstrak bunga Hatomugi, Bishop's Weed dan Chamomile yang mampu menghilangkan cela, mengurangkan merah jerawat, dan buat kulit segar sepanjang hari. 

 

Berbuih, which is good untuk hilangkan sebum. Dalam masa sama tak buat kulit hilang natural oil.Hada Labo ada keluarkan set sknincare untuk kulit berminyak dalam bentul trial pack. You guys should try it.

Harga: RM35

Beli di sini: https://invol.co/cl267v5

 



4. Simple Refreshing Facial Wash Gel

Antara produk penjagaan kulit paling diminati ramai. Berkesan dan harganya juga berpatutan. Pro-Vitamin B5 yang terkandung di dalamnya boleh melembut dan menyegarkan kulit. 

 

Sangat efisyen dalam membersihkan pori, menjadikan wajah lebih segar dan lembut. Pemilik kulit sensitif juga amat digalakkan menggunakan cleanser ini. 

Harga: RM19

Beli di sini: https://invol.co/cl267wk

 

MOISTURIZER

 

1. Hada Labo Hydrating Water Gel

Moisturizer pertama dalam senarai ini sudah tentulah Hada Labo. Poduk ini terkenal dikalangan pemilik kulit berminyak kerana keberkesanannya dalam melawan extra sebum. 



Mengandungi aqua oil volume matrix yang memberikan nutrien terus ke dalam pori. Jadi, ia bukan sahaja boleh mengawal minyak tetapi boleh memperbaiki tona kulit. Apa yang membuatkan moisturizer ini 'power' sebab ada ceramide, aloe vera, dan vitamin V3 tau. Ia boleh beri kesan glowing pada kulit. 

 

Produk ni agak mahal, tapi berbaloi-baloi. Di Shopee sahaja sebanyak 39k unit telah terjual. 

Harga: RM59

Beli di sini: https://invle.co/clbsp2y


2. Safi Balqis Oxywhite Moisturizing Gel

Sebagai pemilik oily skin, saya sendiri pernah guna pelembap ini. Best, kulit kurang berminyak dan rasa segar. Safi adalah jenama tempatan yang berkualiti. Apa yang menarik, Safi Balqis Oxywhite Moisturizing Gel ini ada niacinamide yang boleh cerahkan kulit.

 

Which is good sebab tak banyak produk lokal yang ada niacinamide. Mostly produk high end seperti Hada Labo atau Cerave. Harga pelembap ini juga amat berpatutan. 

Harga: RM16

Beli di sini: https://invol.co/cl30p9x

 

Artikel berkaitan:

+ 10 Skincare untuk Kulit Kombinasi

+ 10 Sunscreen untuk Kulit Berminyak

+ Skincare untuk Kulit Kombinasi Malaysia

 



3. Aiken Prebiotic Hydra Plus Moisturizer

Water-based, tidak melekit, cepat menyerap, dan memiliki nilai pH yang ideal untuk kulit. Formulasinya mampu melembapkan kulit selama 24 jam dan dalam masa sama boleh kawal minyak berlebihan. 

Kandungan 'prebiotic' dari Perancis ini melindungi kulit dari bakteria, menguatkan skin barrier agar kulit lebih sihat. Anda juga boleh masukkan produk ini dalam skincare untuk kulit berminyak dan berjerawat sebab dek kerana kandungan prebiotic nya.

 

Selepas sapuan kulit lebih lembap, dan tampak segar. 

Harga: RM25

Beli di sini: https://invle.co/clbumgr


4. Neutrogena Hydro Boost Water Gel

Ramai betul yang saran guna Neutrogena ni sebab memang berkesan dalam menangani kulit berminyak. Pelembap ini remove extra sebum, kekalkan kelembapan kulit dek kerana kandungan hyaluronic acidnya. 

Ia ringan, cepat meresap, dan rasa sejuk saat memakaikan. Ideal juga dijadikan sebagai makeup base. Ini adalah antara skincare untuk kulit berminyak di Watsons yang laris.

Pada saya harga produk ini agak mahal. Jadi, lebih jimat kalau beli sewaktu promosi atau beli atas talian sahaja. 



Harga: RM48

Beli di sini: https://invle.co/clbswom


SUNSCREEN


1. COSRX Aloe Soothing Sun Cream

Nilai SPF 50 ini memang sesuai sangat dengan cuaca di Malaysia serta mereka yang sering terdedah kepada sinaran matahari. Tambahan pula ia memiliki aloe vera yang sudah terkenal dengan fungsinya sebagai ejen pelembap. 

Ia bukan sahaja melindungi kulit dari sinaran UVA & UVB, tetapi turut melembap dan melembutkan kulit agar wajah kelihatan segar sepanjang hari. 


Harga: RM34

Beli di sini:  https://invle.co/clba3kh

 



2. Innisfree Tone Up No Sebum Sunscreen

Nama sunscreen ini pun dah 'no sebum'. Ini bermakna ia bukan sekadar melindungi kulit bahkan mengawal minyak berlebihan. Yang ini highly recommended sebab banyak sunscreen di pasaran buat kulit lebih berminyak dan melekit. 


 

Namun, anda perlu tahu yang suncreen ini ada white cast. Tapi tidak terlalu ketara. Oleh itu anda perlu guna makeup remover untuk menanggalkannya. 

Harga: RM37

Beli di sini: https://invle.co/clba3jc


3. 3W Clinic Intensive UV Sunblock Cream SPF50

Sunscreen viral di Malaysia. Produk dari Korea ini adalah antara yang terbaik di pasaran. Sesuai untuk muka dan seluruh badan. Sama seperti Cosrx, sunscreen ini turut mempunyai aloe vera yang melegakan kulit sewaktu di bawah matahari. 

 

Nilai SPF yang sempurna, tekstur cream yang tidak melekit. Tak ada white cast, tapi anda perlu blend betul-betul sehingga ia sama dengan tona kulit.

 

Harganya amat murah. Padanlah ramai yang menggemarinya. 

Harga: RM9

Beli di sinihttps://invol.co/clapwp2



4. Biore UV Perfect Milk Moisture SPF50

Produk terakhir dalam senarai skincare untuk kulit berminyak sudah tentulah Biore UV Perfect Milk Moisture SPF50. Ia merupakan suncreen paling popular di Malaysia dek kerana keberkesanannya. Memiliki SPF50+ PA++++ yang perfect untuk melindungi kulit dari sunburn dan jeragat. 

 

Tekstunya cair, cepat meresap, dan tak ada white cast. Ada sedikit fragrance tapi tidak begitu ketara. Saya sendiri dah masuk botol ke empat dan masih belum bercadang untuk tukar produk lain. 

Harga: RM14

Beli di sini: https://invle.co/clbug4t

 

Toner dan serum tu optional, yang penting adalah 3 step di atas bermula dengan cleanser > moisturizer > sunscreen. 

Bukan senang nak jaga oily skin. Tersilap pakai produk muka akan lebih melekit dan shiny. Semoga artikel skincare untuk kulit berminyak ini membantu. 


Catat Ulasan

0Ulasan
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top