8 Pencuci Muka Untuk Kulit Kering dan Kusam

0

Kulit kering dan kusam memang bikin kita stress. Kita akan nampak tidak bermaya dan kulit mudah terdedah kepada masalah jerawat. Memilih pencuci muka adalah langkah pertama yang perlu anda ambil untuk memastikan kulit kekal bersih, menghilangkan cela, dan menjadikan wajah lebih berseri. 


Tidak boleh guna pencuci muka sembarangan, Pilih yang gentle,  non-comedogenic (tidak menyumbat pori), dan melembapkan kulit. Pemilihan cleanser yang salah boleh menyebabkan kulit lebih lebih kering dan kusam.  

 


 

Oleh itu saya senaraikan sejumlah pencuci muka untuk kulit kering dan kusam untuk panduan anda. Saya sertakan juga link pembelian online agar anda boleh beli dengan harga lebih rendah. 


1. CeraVe Hydrating Facial Cleanser

Diformulasi oleh dermatologist, CeraVe hydrating Facial Cleanser adalah pencuci muka terbaik untuk kulit kering dan normal. Antara kandungan yang bagus adalah ceramides dan hyaluronic acid untuk menambahkan kelembapan pada kulit. 


Pencuci muka ini langsung tidak berbuih which is good sebab buih tu akan lebih mengeringkan kulit. Ia  menanggalkan kotoran, minyak, and slightly remove makeup. Selain itu Cerave juga terkena dengan kandungannya yang 'gentle' iaitu tanpa bahan yang boleh memberikan iritasi pada kulit.  


 

Harganya agak mahal, tapi berbaloi and this brand is highly recommended! 


Harga: dari RM29

Beli di sini: https://invol.co/cla40et

 

Artikel berkaitan:

+ 10 Pencuci Muka Untuk Kulit Kering

+ Skincare Untuk Kulit Kering di Watsons

+ 10 Toner Untuk Kulit Kering

+ Skincare Untuk Kulit Kombinasi di Malaysia


2. La Roche - Posay Toleriane Hydrating Gentle Cleanser


Merupakan pencuci muka untuk kulit sensitif dan kering. Diformulasi dengan niacinamide, 3 jenis ceramides, dan glycerine sebagai kandungan utama. Ini bertujuan untuk mengelak kulit dari kering, dan menanggalkan cela pada wajah.  


 

Produk dari Perancis ini memiliki banyak kelebihannya makan tidak hairanlah ia cukup popular di Eropah dan Amerika Syarikat. Other benefits you'll get from it are: mengekalkan kelembapan semulajadi, nilai pH rendah, kulit lebih lembut, bersih, dan cukup hidrasi.  

 

Agak mahal, tapi berbaloi! 


Harga: RM109

Beli di sini: https://invol.co/cla40az


3. Cosmoderm Cleansing Milk (Soap Free)

 

Agak susah nak cari milk cleanser di drugstore kerana kebanyakannya di jual secara online. Namun salah satu cleanser jenis susu yang baik adalah Cosmoderm Cleansing Milk (Soap Free). As we all know, Cosmoderm memang best. 


Dirumus khas untuk pemilik kulit kering dan sensitif. Teksture susu ini sangat membantu untuk elak kelembapan semulajadi dari hilang.  


 

Cleanser ni tak ada paraben, SLS, dan alkohol sebab semua ingredients ini memang tak sesuai for dry skin. Ini adalah pencuci muka terbaik untuk kulit kering di Watsons.


Harga: RM20

Beli di sini: https://invol.co/cla3znc


4. Hada Labo Ultimate Moisturizing Face Wash


Tak sah kalau tidak selitkan produk dari Hada Labo. Bagi kulit kering dan kusam, pencuci muka Ultimate Moisturizing Face Wash amat membantu dalam meningkatkan kelembapan wajah.  


 

Kandungan utamanya adalah aqua, 2 jenis Hyaluronic Acid yang beri kelembapan dan membersih dua kali ganda lebih baik. Ini bertujuan supaya kulit tampak lebih segar dan tidak kusam.


Ramai juga yang guna cleanser ni. Anda boleh semak di akaun Twitter @twt_kecantikann. 


Harga: dari RM11.50

Beli di sini: https://invol.co/cla3zkn


5. Safi Beautea Black Tea & Black Orchid Detox Cream Cleanser


Panjang betul nama kau. Produk Safi memang diyakini keberkesanannya. Bagi kulit kusam dan kering, anda boleh cuba produk ini. 


It claims has gentle ingredients, dan dirumus dengan kebaikan Black Tea & Black Orchid extracts yang boleh detox kulit serta mengelakkan kesan penuaan.  


 

Tekturnya krim cair dan ada slight buih. Which is ok dan nilai pH nya juga rendah. Malah, tak ada bahan bahaya untuk kulit sensitif seperti alkohol, paraben, dan SLS. 


Harga: RM18

Beli di sini: https://invol.co/cla3zja



6. Simple Micellar Facial Gel Wash

 

Pencuci muka untuk kulit kering dan kusam seterusnya adalah Simple Micellar Facial Gel Wash. Jenama kegemaran ramai dek kerana keberkesanan dan harganya yang berpatutan. 


Cleanser ini dirumus khas untuk menangani masalah kulit kering dan kusam. Dengan nilai pH yang rendah, ia dapat kawal air pada kulit, buang kotoran, kulit tidak rasa tegang, dan jadikan wajah lebih bersih dan berseri.  

 


 

Tak ada fragrance atau bahan chemical yang boleh menyebabkan iritasi. 


Harga: RM16

Beli di sini: https://invol.co/cla41o6


7. Cosrx Low pH Good Morning Cleanser


Rangkaian skincare dari Cosrx ini memang popular. Yang paling terkenal sudah tentulah Low pH Good Morning Cleanser ni. It claims to have low pH balanced which is good for dry skin. pH dia sekitar 5.3 sahaja. 

 

Selain itu ia mengandungi tea tree oil dan BHA untuk yang boleh membersihkan pori dan dan buat kulit rasa fresh sepanjang hari. Dikategorikan sebagai pencuci muka untuk kulit kering dan berjerawat kerana adanya tea tree oil ini.  


 

Cleanser ni takde fragrance, tapi ada bau kurang best sikit. But bau tu hilang lepas bilas. Saya sendiri dah try. Memang best Cosrx ni!. 

 

Harga: dari RM12

Beli di sini: https://invol.co/cla3zbj


8. Rosken Dry Skin Wash


Rosken turut menjadi rekomandasi para dermatologi. Green range ini khas untuk pemilik kulit kering. Bahan utama dalam cleanser ini adalah air, glycerine, vitamin E. Sama seperti Cetaphil, boleh guna untuk muka dan badan. 

 


 

Tidak ada bahan-bahan seperti paraben, alkohol, dan buih. Jadi yang berkulit sensitif pun boleh guna Rosken ni. Cukup popular di Watsons & Guardian. 


Harga: RM23

Beli di sini: https://invol.co/cla3za5

 

Semoga artikel ini dapat membantu adalam dalam mencari pencuci muka untuk kulit kering dan kusam yang sesuai. 


Tags

Catat Ulasan

0Ulasan
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top