Khamis, 14 November 2019

Cara Jual Barang Dropship di Shopee

Cara Jual Barang Dropship di Shopee | Mudahnya berniaga di Shopee. Ada handphone, talian internet, dan barang untuk dijual, anda sudah sedia untuk menjalankan perniagaan dan mendapat keuntungan. Tak perlu sewa kedai dan bersusah payah membawa barang ke sana ke mari. Tapi ada satu lagi kaedah berniaga di Shopee yang menguntungkan iaitu DROPSHIP.


Saya pasti anda semua familiar dengan perkataan ini memandangkan sudah ramai yang berjaya menjana pendapatan ribuan ringgit sebulan hanya dengan dropship Shopee.

Yang dah mula menjual di Shopee mesti tahu yang Shopee ni memang lubuk duit. Sebelum itu, anda baca dulu artikel - Cara Jual Barang di Shopee.

Kelebihan dropship Shopee

  • Tidak mengganggu kerja pejabat
  • Tidak perlu sewa kedai
  • Tidak perlu simpan stok yang banyak
  • Tidak memerlukan modal besar
  • Tidak perlu membungkus dan menghantar barang kepada pelanggan
  • Shopee tidak menjana komisen, keuntungan 100% hak anda


Untuk pencerahan, berikut adalah proses dropship yang perlu anda tahu.

  1. Pelanggan order barang
  2. Copy dan paste detail pelanggan kepada supplier
  3. Supplier bungkus dan pos barang kepada pelanggan
  4. Pelanggan terima barang
  5. Shopee akan membayar keuntungan sebaik sahaja pelanggan menerima barang tersebut

Saya tidak pernah melakukan dropship, tetapi apa yang bakal saya muatkan dalam artikel ini adalah perkongsian dari individu yang mempunyai pengalaman droship di Shopee. 

Cara Jual Barang Dropship di Shopee


Cara yang paling mudah untuk cara menjadi dropship di Shopee Malaysia adalah dengan droship dari seller Shopee sendiri.

Ya, seller Shopee turut menawarkan dropship di mana anda boleh berurusan dengan mereka.

Macam mana nak tahu seller mana yang menawarkan dropship? Anda boleh semak pada diskripsi produk. Kebiasaanya akan tertera ayat seperti:

📣AGENTS / DROPSHIPPERS ARE WANTED 📣


Modal dropship
Apa yang perlu anda lakukan adalah menghubungi seller melalui Shopee di bahagian 'Chat Now'. Kebiasaannya memerlukan modal sekitar RM300 - RM500 sahaja. Bergantung kepada harga produk dan persetujuan masing-masing.

Modal ini adalah harga barang/stok yang perlu anda bayar. Kemudian, jual pada harga yang lebih tinggi.


Buka kedai Shopee di Seller Center
Untuk jual barang dengan variasi yang banyak, anda digalakkan buka kedai Shopee di bahagian Seller Center - https://seller.shopee.com.my/account/signin

Di Seller Center, anda boleh masukkan gambar asal dari supplier, letak diskripsi, saiz produk, dan harga.

Contohnya sport legging seperti di atas. Seller tersebut menjualnya pada harga RM9.90 sepasang dengan penghantaran percuma.

So, jual lah dengan harga RM19.90.


Selepas produk berjaya dijual dan selamat sampai ke tangan pelangga, barulah Shopee akan membayar hasil jualan yang akan dimasukkan ke bahagian 'Wallet. Jelas tak?

Tips dropship Shopee

  • Cari supplier dari Malaysia
  • Jual produk panas contohnya berkaitan dengan wanita
  • Mulakan dengan modal kecil
  • Cari seller/supplier yang memiliki reputasi dan review baik
  • Jual produk murah, sekitar RM10 untuk permulaan

Jual produk 'panas' iaitu produk evergreen yang sentiasa dibeli oleh orang ramai. Contohnya baju kanak-kanak, iPhone case, bengkung, blouse, kain tudung Vietnam, dan banyak lagi.

Apa yang saya kongsikan dalam artikel ini adalah yang basic sahaja. Ebook Panduan Bisnes Shopee akan terangkan dengan lebih terperinci bagaimana menjadi droship Shopee, dan jana ribuan ringgit sebulan.


Apa yang akan anda pelajar dalam Panduan Bisnes Shopee

  • Cara mendaftar dan set kedai
  • Pemilihan gambar dan nama produk yang menarik perhatian pelanggan
  • Menguruskan order
  • Langkah selesaikan masalah barang rosak atau tidak sampai
  • Teknik promosi berkesan
  • Senarai supplier dropship Shopee yang dipercayai termasuklah supplier droship China

Power tak kandungan panduan ini? Paling best dia akan ajar macam mana nak buat Shopee Ads untuk meletakkan produk anda pada kedudukan paling atas supaya mudah dilihat dan dibeli pelanggan! Contohnya macam gambar di bawah:


Anda boleh rujuk cara jual barang Dropship Shopee dalam panduan ini - Ebook Bisnes Shopee

1 ulasan:

  1. Alhamdulillah mmg best buat dropship pastu jual kat shopee. cuma kekurangan kalau supplier buat hal dan pos laju problem..

    BalasPadam